Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-23

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

  • [03] ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [04] ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ MOODY' S

  • [05] ΠΟΙΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ

  • [06] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΟΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΑ

  • [07] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

  • [08] ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΕΚΑ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ

  • [10] ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΩΝ

  • [11] ΠΓΔΜ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  • [12] O Ρ.NTENKTAΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Ν.ΧΑΝΕΪ

  • [13] ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΝΕΤΣΜΕΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [14] ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

  • [15] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλώντας για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στον Κυριακάτικο Τύπο, τόνισε ότι ο στόχος του κ. Σημίτη δεν ήταν η αντιπαράθεση αλλά η προσπάθεια υπέρβασης για προώθηση του κυβερνητικού έργου. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ανάλογα le τις εξελίξεις θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνει το αυτονόητο και να ενδιαφέρεται για το μείζον και όχι για το έλασσον.

    Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το περιεχόμενο δικής του συνέντευξης στην ''Ελευθεροτυπία'' ο κ. Ρέππας είπε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος συμμετέχει στη διαμόρφωση των αποφάσεων και στην παραγωγή ιδεολογίας του Κινήματος και θύμισε ότι και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικοπολιτικές διαφορές στο ΠΑΣΟΚ αλλά διαφορετικές απόψεις για χειρισμούς.

    Τέλος είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος κάθε άλλο παρά παρελθόν είναι για το ΠΑΣΟΚ και ανήκει στο παρόν και το μέλλον του Κινήματος.

    Σε ότι αφορά στη Νεολαία ο κ. Ρέππας είπε ότι μ΄ αυτό το θέμα θα ασχοληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ με βάση το πλαίσιο που έχει τεθεί από την Πολιτική Γραμματεία.

    Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Ν. Υόρκη για το θέμα της FYROM και βρίσκονται στο ίδιο σημείο τονίζοντας ότι η πολιτική της χώρας μας είναι σταθερή και μπορεί να οδηγήσει σε λύση αρκεί να δείξει την ίδια διάθεση και η άλλη πλευρά.

    Ο κ Ρέππας χαρακτήρισε τη συμφωνία της Βαγδάτης, κατά την επίσκεψη του κ. Ανάν, θετική εξέλιξη τονίζοντας ότι και η Αθήνα είχε παρέμβει για την εξάντληση των περιθωρίων εξεύρεσης συναινετικής λύσης.

    Ερωτηθείς για τις νέες πιέσεις που δέχεται η δραχμή είπε ότι ''το κρίσιμο μέγεθος είναι η σύγκλιση και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής δικαιολογούν αισιοδοξία. Η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της δραχμής είναι σταθερή και ήδη απέδωσε καρπούς'', σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο ''ΒΗΜΑ'' περί υποβολής πρότασης για σύμφωνο φιλίας και μη επίθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τον κ. Χόλμπουρκ είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα με σαφές περιεχόμενο και ότι τέτοιες ιδέες επανέρχονταν κατά καιρούς αλλά έχουν υποβληθεί ως ανεπίσημες προτάσεις. Οι λειτουργικές σχέσεις μπορούν να εξομαλυνθούν αν η Τουρκία δεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης που μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες για τέτοιες εξελίξεις. Η πολιτική της Αθήνας αφήνει τη δυνατότητα σε τρίτους να διαπιστώσουν πόσο καλοπροαίρετη είναι, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα η εφαρμογή των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης.

    Ο κ. Ρέππας όσον αφορά στις προτάσεις του κ. Τζέμ ανέφερε ότι η ελληνική απάντηση θα δοθεί εντός ελαχίστου χρόνου.

    Μιλώντας για τις δηλώσεις του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για προσφυγή για όλα τα θέματα στη Χάγη, υπενθύμισε δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη ότι ο κ. Τζέμ δεν περιέλαβε στις προτάσεις του αυτές τις θέσεις του Ντεμιρέλ.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για ''γκρίζες ζώνες'' ο κ. Ρέππας είπε ότι είναι προκλητικό την ώρα που μιλάς για καλή γειτονία και φιλία την ίδια ώρα να προβαίνεις σε εμπρηστικές δηλώσεις.

    Σε ότι αφορά στη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ο κ. Ρέππας είπε ότι υπάρχει πολιτική θέση για συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι έτσι μπορεί να αναγνωριστεί η παρούσα κατάσταση στα κατεχόμενα.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι συμμέτοχος του Κώστα Σημίτη στην πολιτική της κυβέρνησης και της ιδεολογίας του κόμματος και δεν έχει εκφράσει διαφορετική πρόταση , ώστε να δικαιολογείται η υπόνοια ότι είναι η εναλλακτική λύση, επισημαίνει ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

    "Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ούτε προκάλεσε κρίση ούτε αποσώβησε κρίση, γι αυτό είμαι αισιόδοξος για την έκβαση της συλλογικής μας προσπάθειας", τονίζει ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το συνέδριο της Νεολαίας του και όσον αφορά στη δημοτικότητα και τη στάση του κ. Τσοχατζόπουλου σχολίασε:"Ο Ακης έχει υψηλή δημοτικότητα γιατί είναι ένας πολιτικός παράγων με παρουσία στα δημόσια πράγματα, η οποία είναι καταγεγραμμένη. Η υψηλή δημοτικότητα του συναρτάται με τη στάση του ως υπουργού και υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους δίπλα στον Σημίτη και στους άλλους υπουργούς, στην κοινή προσπάθεια μας για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει προκύψει διαφορετική πολιτική, ώστε να δικαιολογείται η υπόνοια μιας εναλλακτικότητας. Δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε και από εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μια άλλη πλευρά. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν να θεωρείται ότι υπάρχει εναλλακτικότητα στη στάση του Ακη. Είναι συμμέτοχος στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου, της ιδεολογίας του κόμματος και της πολιτικής της κυβέρνησης".

    Για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο Α. Τσοχατζόπουλος τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο 5ο συνέδριο του κόμματος ο κ. Ρέππας είπε ότι ο καθένας δικαιούται, αν θέλει, να είναι υποψήφιος και πρόσθεσε:" Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα θα έίναι άδικο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό να θεωρείται ότι ξεκινά από το προηγούμενο συνέδριο μας για να καταλήξει στο επόμενο συνέδριο μας. Η προσπάθεια μας ξεκινά από τότε που ιδρύθηκε το ΠΑΔΟΚ και βεβαίως έχει πρόσφατη αφετηρία την επαναβεβαίωση το 1996 και ημερομηνία κρίσεως το 2000. Δεν υπάρχει τίποτε ενδιάμεσο, που θα επιτρέψουμε να αποτελέσει βαθμίδα ανακοπής του κυβερνητικού έργου".

    Σε ερώτηση για τη δραστηριοποίηση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης και για το αν αμφισβητείται σήμερα ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ως εξής:"Ο κ. Σημίτης έχει την έγκριση για να κάνει αυτό το οποίο κάνει και δεν πρέπει, ούτε μπορεί, να το διαπραγματεύεται κάθε μέρα. Η εντολή που έχει δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Ο κ. Σημίτης είναι υπεράνω κατηγοριοποιήσεων, ώστε να μη δικαιολογείται η αίσθηση κάποιων ότι αποτελεί μόνο μια συνισταμένη. Το όλα επιτρέπονται δεν σημαίνει ότι τίποτε δεν απαγορεύεται. Σε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να up\qwei ούτε μονοκαλλιέργεια ούτε αποκλεισμός. Ισα ίσα πρέπει να υπάρχει αυτή η ποικιλία, αυτός ο πλουραλισμός".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ανδρέα Ανδριανόπουλου για την πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι ο πρώην βουλευτής αναγνωρίζει μ αυτό τον τρόπο τον ηγετικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στο Δήμο Αθηανίων παρατήρησε:"Η Μαρία Δαμανάκη μπορεί να καλύψει το έδαφος. Νομίζω ότι έχει όλα τα πλεονεκτήματα να πάει πολύ καλά στις εκλογές. Αρκεί, βεβαίως, να δίνεται το μήνυμα ότι η κίνηση έχει άρρηκτους εσωτερικούς δεσμούς και δεν έχει γίνει πεδίο επί του οποίου αναπτύσσονται διάφορα πολιτικά παίγνια. Οι δεσμοί όμως δεν είναι άρρηκτοι στο βαθμό που θα το ήθελε κάποιος".

    [03] ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η κρίση στο Ιράκ, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις έχουν θετική πορεία, μετά από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν.

    Ακόμα, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την πρωτοβουλία Ανάν για διευθέτηση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ στην κρίση του Ιράκ, επεσήμανε ότι "θα πρέπει να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα και για το Παλαιστινιακό, αλλά και για το Κυπριακό πρόβλημα", κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον κ. Μουμπάρακ.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι έγινε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, "όπου έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταπάτησης Διεθνούς Δικαίου". Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι "ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατέληξαν σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας".

    Πρόσθεσε δε, ότι το βράδυ στη συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμέρ Μούσα θα τεθούν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις και όλα τα θέματα που άπτονται σε αυτές. Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί πρόκειται να εξετάσουν τους τρόπους συνεργασίας Αιγύπτου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και το πλέγμα των διμερών σχέσεων.

    Οσον αφορά στην υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών "δεν πρόκειται μόνο για ασκήσεις, αλλά είναι μια συμφωνία στρατηγικής σημασίας", ενώ πρόσθεσε ότι "εξήγησα στους Αμερικανούς, ότι αυτή η συμφωνία μας επιστρέφει στα χρόνια του ψυχρού πολέμου. Αυτό που κρύβουν Αγκυρα και Τελ Αβίβ είναι μια συμφωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, ανταλλαγή τεχνολογίας σε ότι αφορά εξελιγμένα εξοπλισμένα οπλικά συστήματα και αεροπορική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία δεν αφορά μόνο τρόπους διάσωσης, όπως αυτές λένε".

    Στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του, Εσμάρ Ατελμεκίντ.

    Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι συζητήθηκε και η κρίση στο Ιράκ και η αποφυγή της πολεμικής σύρραξης, ενώ και ο κ. Ατελμεκίντ υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής δράσης στην περιοχή και η αποφυγή των διπλών στάνταρτ σε ότι αφορά τα διεθνή θέματα.

    Ο κ. Ατελμεκίντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε την ανάγκη επανεργοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η οποία είχε παρεμποδιστεί, λόγω της κρίσης στο Ιράκ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο κ. Πάγκαλος, εκφράζοντας τις επίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών και το πάγωμα της πολιτικής του εποικισμού.

    Εξάλλου, ο κ. Πάγκαλος απαντώντας σε ερώτηση αν η στρατιωτική συνεργασία Αιγύπτου - Ελλάδας, είναι μια απάντηση σε αυτήν της Τουρκίας με το Ισραήλ, σημείωσε ότι "η Ελλάδα είναι υπέρ μιας ευρύτερης μεσογειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα έχει στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως έχει και με το Ισραήλ. Στην περίπτωση Τουρκίας - Ισραήλ, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, έχουμε μια ασπίδα, η οποία στρέφεται κατά κάποιων άλλων".

    [04] ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ MOODY' S

    Δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία διαμορφώνει η ανακοίνωση της Moody΄s, περί αναθεώρησης των θέσεών της για την ελληνική οικονομία και επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Ιδιαίτερα τη στιγμή, που η δημοσιοποίηση των θέσεων αυτών, συμπίπτει με την εκστρατεία κλιμακίου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο εξωτερικό, για τη σύναψη του Global δανείου, ύψους 1 δισ, δολ. από τις αγορές κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που έχουν αναλάβει η J.P. Morgan και η Leehman Brothers.

    Πάντως, δεν αποκλείεται να ματαιωθεί ή να αναβληθεί η σύναψη του συγκεκριμένου δανείου, εάν διαπιστωθεί ότι διαμορφώνονται ιδιαίτερα δυσμενείς όροι δανεισμού.

    Στο μεταξύ, επιπρόσθετα προβλήματα προκαλεί στην ελληνική οικονομία, η ρευστοποίηση ομολόγων, αξίας 80 δισ. δρχ, από το σταθερό αμοιβαίο κεφάλαιο της Νationale Νederlanden, που επηρεάζει ακόμη αρνητικότερα το κλίμα.

    Το βάρος των εξελίξεων προκαλεί αναστάτωση στη διατραπεζική αγορά και τη Σοφοκλέους. Στη διατραπεζική αγορά, οι νέες πιέσεις που δέχεται η δραχμή, ανάγκασαν την Τράπεζα της Ελλάδος να ανεβάσει το πρωί τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στην προσπάθεια να θωρακίσει το ελληνικό νόμισμα. Σημαντική υποχώρηση παρουσίαζε το πρωί και η ισοτιμία του ελληνικού νομίσματος, έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

    Στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι τιμές των μετοχών έπεφταν jataj|quva το πρωί, λόγων των μαζικών ρευστοποιήσεων τίτλων. Μάλιστα, η πτώση του γενικού δείκτη τιμών ξεπέρασε κάποια στιγμή το 5%, για να περιοριστούν στη συνέχεια οι απώλειες, ύστερα από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο τραπεζικός χώρος. Τις περισσότερες απώλειες είχαν το πρωί οι τραπεζικές μετοχές και ακολουθούσαν οι μετοχές των συμμετοχών.

    [05] ΠΟΙΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ

    Οι νυν νομάρχες του ΠΑΣΟΚ παίρνουν και πάλι το χρίσμα για τις εκλογές του Οκτωβρίου από τις χθεσινές συνεδριάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων.

    Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν ομόφωνα να στηρίξουν τους εξής: Θεσπρωτία Ν.Τσώνης, Τρίκαλα Σ.Πατραμάνης, Ροδόπη Σ.Σταυρόπουλος, Καβάλα Γ.Καρατζιώτης, Πιερία Π.Μπροφίδης, Ημαθία Α.Βλαζάκης, Σέρρες Καρύδας, Γιάννενα Ν.Ζαρμπαλάς, Μαγνησία Π.Σκοτινιώτης, Κέρκυρα Α.Παγκράτης, Φθιώτιδα Θ.Παπαβασιλείου, Αχαΐα Σ.Σερέτης, Λασίθι Γ.Παπατσάκωνας, Δυτ.Αττική Π.Παπαπέτρου, Σάμος - Ικαρία Π.Βααρδίκος, Κιλκίς Θ.Παραστατίδης και Κοζάνη Π.Μητλιάγκας.

    Με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τους: Βόρεια - Νότια Δωδεκάνησα Γ.Παρασκευάς, Αρτα Χ.Παπαγεωργίου και Αιτωλοακαρνανία Γ.Βαϊνάς.

    Προκριματικές εκλογές θα γίνουν στην Κεφαλλονιά με διεκδικητές του χρίσματος τους Σ.Σπαθή και Δ.Γεωργάτο, στη Μεσσηνία με τους Κανελλόπουλο, Γαλάνη, Παπαδόπουλο, στην Ευρυτανία με μοναδικό υποψήφιο τον Κ.Βλάχο και τέλος στην Αρκαδία εξουσιοδοτήθηκε η Ν.Ε. να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, αφού έως την Παρασκευή έχει καθοριστεί να κατατεθούν οι πιθανές υποψηφιότητες και μετά θα αποφασίσουν αν θα πάνε σε εκλογές.

    [06] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΟΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΑ

    Την πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους είχε το μεσημέρι ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Λαζαρίδης δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει ακομμάτιστα και αυτό, όπως είπε, θα φανεί από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στο οποίο θα γίνει προσπάθεια να μετέχουν πρόσωπα από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

    Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποφύγει τις προσωπικές αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις, γιατί αντίπαλο του θεωρεί τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και όχι τους συνυποψηφίους του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις καταφέρθηκε εναντίον της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι εδώ και δύο χρόνια είναι "ανύπαρκτη" και οι δημότες γίνονται μάρτυρες ενός αλληλοσπαραγμού των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Είπε ακόμα ότι τα δέκα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων.

    Με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Λαζαρίδη από το γραφείο τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία upocqall_fetai ότι ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος δεν συμμετέχει στην πρόωρη εκλογική αντιπαράθεση και δεν σχολιάζει το περιεχόμενο της ομιλίας του δημάρχου Καλαμαριάς Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Του συνιστά, ωστόσο, "αυτοσυγκράτηση και κυρίως σεβασμό στη σελίδα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης αυτής της δεκαετίας".

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου ο κ. Λαζαρίδης παρατήρησε πως η προεκλογική περίοδος δεν αρχίζει τώρα αλλά άρχισε πριν από δύο χρόνια όταν εκδηλώθηκε η διάσπαση στους κόλπους της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας.

    [07] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με ιδέες και νοοτροπίες του παρελθόντος. Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης αλλά κυριαρχεί η επιθυμία να διασφαλιστεί η ενότητα στο κυβερνών κόμμα.

    Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη υπέρβασης των άγονων αντιπαραθέσεων, ενώ στο θέμα παρενέβη σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος επέκρινε τον Αναστάσιο Πεπονή, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού. Το απόγευμα συνεδριάζει για το θέμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

    [08] ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Την αντίθεσή τους στο νέο αναπτυξιακό νόμο, εκφράζουν με ψήφισμά τους, οι παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, ζητώντας να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο για την προετοιμασία ενός συνεδρίου που θα εκπονήσει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το νομό Θεσσαλονίκης.

    Στο ψήφισμα, υπογραμμίζεται ότι "η ρύθμιση αυτή οδηγεί σε μαρασμό τις αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης" και για αυτό ζητούν: * Την ένταξη όλου του νομού στη β' ζώνη κινήτρων ενισχύοντας έτσι τις δυναμικές επιχειρήσεις και στηρίζοντας ταυτόχρονα τις ευρισκόμενες σε οριακές καταστάσεις λειτουργίας, * Την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος αναστροφής της αποβιομηχάνισης και μείωσης της ανεργίας και την πρόβλεψη χρηματοδότησης ενεργειών * Την ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής που είναι αναγκαία για την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως μιας πόλης διεθνούς εμβέλειας και την επιτάχυνση στη δημιουργία της απαραίτητης επιχειρησιακής υποδομής με bakjamij^ διάσταση.

    Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, με θέμα τον κίνδυνο της αποβιομηχάνισης της περιοχής και τον συντονισμό των ενεργειών για την κατάρτιση και την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, Βασίλης Τακάς, υπογράμμισε ότι για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση της βιομηχανίας πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, που να έχουν μακροπρόθεσμη βάση.

    Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τακάς υποστήριξε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού και τη διπλή ανάγκη ενίσχυσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ενώ όπως είπε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής, όπως η δυτική είσοδος, η κατασκευή θέσεων πάρκινγκ και το μετρό.

    Η εικόνα που παρουσιάζει η βιομηχανία, κατά τον ΣΒΒΕ οφείλεται στην απουσία βιομηχανικής πολιτικής για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, στην υπερτιμημένη δραχμή και τα υψηλά επιτόκια, στην έλλειψη επιχειρηματικών υποδομών και θεσμών στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και στο γεγονός ότι οι βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης είναι μικρομεσαίες και εξωστρεφείς και στην πλειοψηφία τους δεν ασχολούνται με δημόσιες προμήθειες.

    Επίσης, ο κ. Τακάς σημείωσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, τα φαινόμενα τα οποία δίνουν μια αρνητική εικόνα, έχουν τη βάση τους και στην απουσία αποτελεσματικών κινήτρων από την κυβέρνηση, καθώς και στην άτολμη και μη άμεση αντιμετώπιση από τους φορείς του κράτους, των προβλημάτων της Βόρειας Ελλάδας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Λυσσαρίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, οι βουλευτές, Νίκος Ακριτίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Στέλιος Παπαθεμελής, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και Χάρης Τσιόκας από το ΠΑΣΟΚ και οι Γιώργος Ορφανός, Αδάμ Ρεγκούζας, Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιώργος Τζιτζικώστας από τη ΝΔ, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, Απόστολος Γενίτσαρης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ιγνατιάδης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΕΚΑ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ

    Καθαρά πολιτικές διαστάσεις προσδίδει στα γεγονότα της Σκόδρα, όπου πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα και απελευθερώθηκαν 35 κρατούμενοι, ο υπουργός εσωτερικών και δημόσιας τάξης της Αλβανίας κ. Νεριτάν Τσέκα.

    Ο κ. Τσέκα καταλόγισε σε όσους συμμετέχουν στα γεγονότα σύνδεση με ξένες μυστικές υπηρεσίες σε μία προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η Αλβανία. "Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένη ομάδα, η οποία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Σκόδρα, την Αλβανία, τη στιγμή που το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι προς επίλυση και τη στιγμή που η κατάσταση είναι ήρεμη και η μάχη κατά της εγκληματικότητας έχει σημειώσει επιτυχίες", είπε ο Αλβανός υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι κάποιοι από τους 15 ένοπλους μασκοφόρους που πήραν μέρος στην επίθεση προέρχονται από το Μαυροβούνιο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι τα αστυνομικά τμήματα και οι μονάδες ταχείας επέμβασης στη Σκόδρα βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της αστυνομίας κι ότι κατάσταση και στις άλλες γειτονικές πόλεις είναι ήρεμη.

    Υπενθυμίζουμε ότι και την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσέκα είχε αποδώσει τα γεγονότα στην πόλη Μιλιότ, όταν ομάδα ενόπλων, ανάμεσα στα μέλη της οποίας και βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, συγκρούστηκε με την αστυνομία, με τις ενέργειες μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας. Λ.Π.

    [10] ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του και τους εκλεγμένους δημάρχους του εξετάζει το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (NDP-A) που εκφράζει την ακραία πτέρυγα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, ύστερα από την απόφαση του Εφετείου των Σκοπίων, το οποίο δεν απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Αλβανό δήμαρχο του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, αλλά μειωσε την ποινή κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα, από 13 χρόνια και οκτώ μήνες σε 7 χρόνια.

    Η οριστική απόφαση θα ληφθεί, εκτιμά ο τύπος των Σκοπίων, μετά την εξέταση της προσφυγής που κατέθεσε ο Οσμάνι στο Ανώτατο Δικαστήριο των Τιράνων, καθώς και από την έκβαση της δίκης του δημάρχου του Τετόβου, Αλαντίν Ντεμίρι που θα εκδικαστεί στις 26 Φεβρουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Οσμάνι είχε καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις κατηγορίες της πρόκλησης και υποδαύλισης εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, μη εκπλήρωσης της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για υποστολή της αλβανικής και τουρκικής σημαίας από το δημαρχείο και κατάχρηση εξουσίας για οργάνωση αντίστασης κατά της αρχής στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 9 Ιουλίου. Ο Ντεμίρι κατηγορείται για αντίσταση κατά των αρχών και ανυπακοή στους νόμους του κράτους.

    Την αποχώρηση των βουλευτών από τη Βουλή και την παραίτηση των Αλβανών δημάρχων υποστήριξε με δηλώσεις του, πριν τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, ο δήμαρχος Τετόβου, Αλαντίν Ντεμίρι.

    Αντίθετα ο αρχηγός του NDP, Αρμπεν Τζαφέρι, εμφανίστηκε υποχωρητικός δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση προκειμένου το κόμμα να αποφασίσει για την τελική του στάση.

    Οι εφημερίδες των Σκοπίων, σχολιάζουν ότι οι απειλές για αποχώρηση του NDP από το κοινοβούλιο γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, επειδή διαφαίνονται ρήγματα στους κόλπους του. Σημειώνουν δε ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος Ρούφι Οσμάνι, ο οποίος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν είχε τη στήριξη του κόμματος στον δικαστικό αγώνα του, δεν προσήλθε στη συνεδρίαση, ενώ δεν αποκλείουν να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

    Σημειώνεται ότι η δύναμη του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών στη Βουλή είναι 9 βουλευτές, ενώ υπό τη σημαία του έχουν εκλεγεί εννέα δήμαρχοι και 240 δημοτικοί σύμβουλοι.

    [11] ΠΓΔΜ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

    Αρχίζει αύριο στα Σκόπια η διάσκεψη για τον συντονισμό της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο πεδίο ασκήσεων Κρίβολακ, με τη συμμετοχή κρατών- μελών του ΝΑΤΟ και του προγράμματος "Συνεργασία για την ειρήνη".

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της ΠΓΔΜ, στην άσκηση θα πάρουν μέρος 15 νατοϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Τουρκία και Ελλάδα, καθώς και 12 κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την ειρήνη", ενώ η Λιθουανία και η Εσθονία θα συμμετέχουν ως παρατηρητές.

    Την διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων θα αναλάβει ο Καναδός συνταγματάρχης Φρεντερικ Νοσφορτι, ενώ ο ρόλος του υποδιοικητή έχει ανατεθεί στον Σκοπιανό ταξίαρχο Σόκολ Μίτρεφσκι.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην ΠΓΔΜ με την συμμετοχή κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και του προγράμματος "Συνεργασία για την ειρήνη". Η πρώτη πολυεθνική άσκηση με την ονομασία "Σωτήρας '97" πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Μάιο και σ' αυτήν συμμετείχαν για πρώτη φορά και Έλληνες στρατιώτες.

    [12] O Ρ.NTENKTAΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Ν.ΧΑΝΕΪ

    Επικρίσεις κατά της βρετανικής κυβέρνησης, για τη μεροληπτική, όπως ισχυρίστηκε, στάση που επιδεικνύει έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, διατύπωσε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα συναντηθεί με τον ειδικό μεσολαβητή της Βρετανίας για το κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, που αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο αυτή την εβδομάδα.

    "Εχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Κύπρο η βρετανική κυβέρνηση. Η προσοχή της Βρετανίας είναι στραμμένη προς τους Ελληνοκυπρίους και όχι σε ολόκληρη την Κύπρο", είπε χαρακτηριστικά ο Ραούφ Ντενκτάς, σε sum]mteun^ στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" και δικαιολόγησε την απόφασή του να μη συναντηθεί τον σερ Ντέιβιν Χάνεϊ λέγοντας ότι "είναι μια προσπάθεια να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο πως Κύπρος δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Κληρίδη".

    Ακόμη, επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση ότι αντί να κρατά ίσες αποστάσεις από τις δύο κοινότητες, αναγνωρίζει τους "αντιπάλους του", όπως χαρακτήρισε την ελληνοκυπριακή κοινότητα, "ως τους μόνους εκπροσώπους νόμιμης κυβέρνησης και αγνοεί συστηματικά το ψευδοκράτος".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την θεώρηση εισόδου που θα πρέπει να έχουν οι Τουρκοκύπριοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντάς την "κατασταλτικό μέτρο". Πρόσθεσε δε ότι η επιβολή βίζας ήταν ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να μη συναντηθεί με τον Βρετανό μεσολαβητή.

    O Τουρκοκύπριος ηγέτης, επανέλαβε εξάλλου ότι η προώθηση λύσης μέσω διαλόγου στο κυπριακό προϋποθέτει την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως κρατικής οντότητας ισότιμης με την κυπριακή

    Η δήλωση Ντενκτάς διαψεύδει τις ελπίδες του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι θα μπορούσε να πείσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να αναζωογονηθεί ο διακοινοτικός διάλογος που βρίσκεται σε αδιέξοδο από το περασμένο καλοκαίρι, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    [13] ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΝΕΤΣΜΕΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Τον πολιτικό του διάδοχο επέλεξε ο Νετσμετίν Ερμπακάν για να ηγηθεί του νέου ισλαμικού πολιτικού σχηματισμού που θα διαδεχθεί το κόμμα της Ευημερίας, η λειτουργία του οποίου απαγορεύθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη με απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες.

    Πρόκειται για τον Ρετσάι Κουτάν, 68 ετών, πολιτικό μηχανικό και πρώην υπουργό Ενέργειας ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής του νέου ισλαμικού κόμματος που αναμένεται να ιδρυθεί εντός των επόμενων έξι μηνών. Την ίδια ώρα έξι βουλευτές που ανήκαν στο κόμμα της Ευημερίας προσχώρησαν στο κόμμα της Αρετής που ιδρύθηκε πρόσφατα από συνεργάτες του Ερμπακάν.

    Εν τω μεταξύ η εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε σήμερα τη σύλληψη του πρώην βουλευτή του κόμματος της Ευημερίας, Σεβκί Γιλμάζ με την κατηγορία ότι υπονόμευε το κοσμικό καθεστώς της χώρας μαζί με ακόμη πέντε βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Νετσμετίν Ερμπακάν.

    Σημειώνεται ότι ο Γιλμάζ είχε χάσει τη βουλευτική του ιδιότητα πριν τη διάλυση του κόμματος της Ευημερίας, ενώ δεν αποκλείεται η έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη και του Νετσμετίν Ερμπακάν. Σ.Α.

    [14] ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Άμεσες κατηγορίες κατά δυνάμεων της Μόσχας ότι ευθύνονται για την απόπειρα δολοφονίας του και για την απαγωγή των παρατηρητών του ΟΗΕ, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρντ Sebaqmtm\mtfe, υποστηρίζοντας ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται με την εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από την Κασπία Θάλασσα, μέσω της Γεωργίας και της Ρωσίας.

    "Όλα προσχεδιάστηκαν στη Μόσχα, όχι από τον Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν, αλλά από τους άλλους", δήλωσε ο Γεωργιανός Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι "υπάρχουν δυνάμεις στη Μόσχα που δεν υπακούουν στον Πρόεδρό τους και οι οποίες θα κάνουν τα πάντα για να μην περάσει το πετρέλαιο μέσα από τη Γεωργία. Οι δράστες είναι απλώς αυτοί που χτυπούν και όχι αυτοί που οργανώνουν, αφού όλα σχεδιάστηκαν έξω από τη Γεωργία", χωρίς όμως να αποκαλύψει κάποιον από τους υπόπτους.

    Οι απαγωγείς κρατούν ακόμα εννέα ομήρους, στο χωριό Τζιχασκάρι, τρεις από τους οποίους είναι παρατηρητές του ΟΗΕ και έξι απλοί πολίτες.

    Σημειώνεται ότι η Γεωργία και η Ρωσία ανταγωνίζονται για τον βασικό αγωγό που θα μεταφέρει και θα εξάγει 800.000 βαρέλια πετρελαίου καθημερινά από το Αζερμπαϊτζάν προς τις διεθνείς αγορές, ενώ ο πολιτικός αναλυτής, Ραμάζ Κλιμιασβίλι, είχε τονίσει ότι "μερικές δυνάμεις ανησυχούν ότι εάν η Γεωργία κερδίσει τη συμφωνία για το μεγάλο αγωγό, θα γίνει πολύ σημαντική στην Ευρώπη και η Ρωσία δεν θα έχει πια επιρροή στην περιοχή". Ε.Ρ.

    [15] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Εξαήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από αύριο στην Κύπρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, θα συζητήσει και θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 12 Μαρτίου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 30 και 31 Μαρτίου.

    Ακόμα, ο κ. Κρανιδιώτης θα συναντηθεί και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών, ενώ το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αναμένεται να ανακύψει στις συνομιλίες που θα έχει ο κ. Κρανιδιώτης.

    Εξάλλου, κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου και εκπρόσωπο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Εξάλλου θα συναντηθεί και με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον αρχηγό της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέσβη Ζιλ Ανουί και τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. για το Μεσανατολικό, Μιγκουέλ Μορατίνος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 23 February 1998 - 13:13:59