Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-02-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Φεβρουαρίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [02] ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

  • [03] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΜΠΕΡΝΣ

  • [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

  • [06] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

  • [07] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ

  • [08] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11,5 ΕΚ. ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟ '98 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

  • [10] ΙΟΝΙΚΗ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 102%

  • [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ-PLOVALIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

  • [12] ΟΙ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [13] ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [14] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Ο Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ Χ.ΜΑΓΚΩΤΣΙΟΣ

  • [16] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Η Ο.ΒΑΣΔΕΚΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο Χ.ΠΑΠΑΔΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] ΓΚΡΟΣΜΑΝ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [18] ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΑΙΤΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [19] ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ

  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΧΑΝΕΪ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΧΑΝΕΪ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΒΟΡΒΟΛΑΚΟ

  • [22] ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [23] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ

  • [24] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [25] ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [26] Η ΒΟΣΝΙΑ ΖΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

  • [27] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  • [28] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [29] Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Δυο συναντήσεις, στις 23 και 25 Φεβρουαρίου, είχαν στη Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις, Χρήστος Ζαχαράκις και Ιβαν Τόσεφσκι, στις οποίες συζήτησαν το εκκρεμές θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Οπως ανακοινώθηκε από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι των δυο χωρών αντάλλαξαν απόψεις και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σε νεότερη ημερομηνία που θα καθοριστεί.

    [02] ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

    Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, τα γεωγραφικά σύνορα που συνήθως χωρίζουν δύο χώρες, γίνονται τόπος σύναψης συμφωνιών και ενίσχυσης των διακρατικών σχέσεων.

    Στη γραμμή των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας και συγκεκριμένα στην περιοχή του στρατιωτικού φυλακίου του Ακρινού, οι αρμονικές σχέσεις των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν οι νομαρχιακές, δημοτικές, θρησκευτικές και στρατιωτικές αρχές της Δράμας και του Γκότσε Ντέλτσεφ.

    Η συνάντηση ξεκίνησε με την κοινή δοξολογία που τέλεσαν στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα αντίστοιχα, οι μητροπολίτες των δύο πόλεων, Διονύσιος και Ναθαναήλ.

    Ακολούθησε συμβολική δενδροφύτευση. Ο νομάρχης Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης, φύτεψε ένα δένδρο ελιάς, σύμβολο ειρήνης, στο βουλγαρικό έδαφος, ενώ ο δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ, Β.Μοσκόφ, ένα έλατο στην ελληνική πλευρά. Αμέσως μετά, η δενδροφύτευση συνεχίστηκε από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

    "Ήταν μια συγκινητική τελετή, που δείχνει πόσο προχωρημένες είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επρόκειτο για συμβολική κίνηση, που όμως είναι τεράστιας σημασίας", τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

    Εκμέρους της βουλγαρικής πλευράς, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ δήλωσε: "Οι δύο χώρες, που ήταν επί τόσα χρόνια σκλαβωμένες από τον τουρκικό ζυγό, τώρα πια, με ενωτικό κρίκο την ορθοδοξία, αγωνίζονται για την ειρήνη που πρέπει να επικρατήσει σε αυτές τις περιοχές".

    Κοινή ευχή των θρησκευτικών ηγετών των δύο πλευρών είναι η γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής, το οποίο αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική, πνευματική και εκκλησιαστική σύνδεση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

    Πάντως, το πρόγραμμα επαφών των δύο πόλεων δεν πρόκειται να αναλωθεί σε αυτή τη συνάντηση, αφού στο μέλλον θα ακολουθήσουν πολλές εκδηλώσεις του είδους. Η αμέσως επόμενη, που θα γίνει σύντομα στο Cj|tse Ντέλτσεφ, θα περιλαμβάνει την τελετή αρχιερατικής θείας λειτουργίας στον τοπικό ιερό ναό, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη συνάντηση στο Κ.Νευροκόπι.

    [03] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αλλαγές στη νομοθεσία περί εκλογών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Πρώτη καινοτομία είναι η κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου και η θέσπιση ενός εκλογικού ατομικού αριθμού για τους ψηφοφόρους. Ετσι οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους μόνο την αστυνομική ταυτότητα.

    Οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίζουν προαιρετικά στον τόπο κατοικίας τους και όχι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα αν θα ψηφίζουν το Σάββατο ή την Κυριακή, μαζί με τους άλλους ψηφοφόρους.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση της διενέργειας η ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία των εκλογών, ενώ δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά εκλογικά τμήματα για άνδρες και για γυναίκες.

    Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και οι προβλεπόμενες αλλαγές θα ισχύσουν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου 1998.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΜΠΕΡΝΣ

    Με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη συναντήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και οι δύο χαρακτήρισαν τη συνάντηση εποικοδομητική και χρήσιμη. Από την πλευρά του ο Α. Κακλαμάνης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά και ζήτησε να μεταφέρει στην κυβέρνηση του με σαφήνεια ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς ή παρεμβάσεις τρίτων. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πείσουν ότι είναι πράγματι "τρίτοι", όμως δεν πείθουν με τις πιέσεις υπέρ της Τουρκίας που ασκούν στην Ευρωπαική Ενωση. Περισσότερο εμφανίζονται ως κηδεμόνες και προστάτες της Τουρκίας κι όχι στο ρόλο που λένε ότι θέλουν να διαδραματίσουν, να διευθετήσουν τα προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες που ανήκουν στην ίδια συμμαχία.

    [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα το συντομότερο δυνατό, επανέλαβε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Εξουσία'', στο οποίο φέρονται οι εταιρίες που υπέγραψαν με τη ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας στη Φλώρινα να ]woum καταθέσει φθηνότερη προσφορά για κατασκευή μονάδας στην Τουρκία

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε ωστόσο τη δυσφορία της κυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, δεν αντιλαμβάνεται το λόγο που συντηρείται το θέμα αυτό. ''Η κυβέρνηση'', τόνισε ο υπουργός Τύπου, ''δεν καταλαβαίνει το λόγο που συνεχίζεται η επίθεση εναντίον της'', ενώ υπαινίχθηκε ότι πίσω από τη συζήτηση αυτή υπάρχουν μόνο οικονομικά συμφέροντα. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εναντίον της επιλογής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αυθαίρετη επιλογή, αφού στηρίζεται στις μελέτες του ανεξάρτητου εκτιμητή και παρέπεμψε σε απάντηση της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε είναι λεπτομερέστατη και επιβεβαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης για την κατασκευή του έργου.

    Υπογράμμισε δε, ότι όταν συγκρούονται οικονομικά συμφέροντα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες είναι αντικειμενικές και διαφανείς.

    Τέλος, γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στη Βουλή για το θέμα σε ερωτήσεις των προέδρων του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

    [06] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

    Δεν περιορίζεται ο ρόλος του κοινοβουλίου με την απόφαση του Αρείου Πάγου που θεωρεί ανεπίτρεπτο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της δικαιοδοτικής κρίσης δικαστικών οργάνων.

    "Δεν περιορίζεται κι ούτε θα ήταν νοητό να περιορίζει η οποιαδήποτε γνώμη οποιουδήποτε παράγοντα η οποιασδήποτε αρχής ή άλλης συντεταγμένης εξουσίας, το ρόλο του κοινοβουλίου", είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: "Το κοινοβούλιο εκφράζει κατά τον πιο άμεσο τρόπο, από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα της πολιτειακής μας οργάνωσης, τη λαϊκή κυριαρχία. Μέσω του κοινοβουλίου ο λαός ελέγχει κάθε εξουσία περιλαμβανομένης και της δικαστικής. Αυτό το οποίο είναι όντως ένα θέμα είναι ο έλεγχος-άλλωστε αυτό προβλέπεται και από τον Κανονισμό της Βουλής-όχι μόνο της δικαστικής εξουσίας, της εκτελεστικής εξουσίας και γενικώς οποιασδήποτε άποψης που διατυπώνεται στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο και ως σκέψη ότι είναι δυνατό να τεθεί οποιοσδήποτε φραγμός στο ελεγκτικό έργο του νομοθετικού σώματος. Αυτό θα σήμαινε ότι τίθεται φραγμός στη λαϊκή κυριαρχία".

    [07] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Με νέα δήλωση του ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δίνει νέα διάσταση στην αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή και ταυτόχρονα απαντάει σε όσα είπε χτες ο κ. Καραμανλής ότι σαφώς θα αξιοποιήσει το "εθνικό κεφάλαιο" που λέγεται Μητσοτάκης, είτε με το να τον συμπεριλάβει στις λίστες ή να τον προτείνει για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν με ενδιαφέρουν η λίστα και η pqoedq_a. Θα με ενδιέφερε η προεδρία αν με εξέλεγε ο λαός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η τύχη και το μέλλον της παράταξης", είπε το πρωί στους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης και οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα με την κρίση που έχει ξεσπάσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [08] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11,5 ΕΚ. ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟ '98 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Πάνω από 11.500.000 τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα το 1998. Την εισροή αλλοδαπών τουριστών στη χώρα, αναμένεται να ευνοήσει ακόμη περισσότερο η προώθηση του δωδεκάμηνου -έναντι του επτάμηνου- τουρισμού.

    Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Νίκος Σκουλάς, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι Ιταλοί τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα, θα φτάσουν φέτος τους 600.000, υπερβαίνοντας κατά 10% τον αντίστοιχο αριθμό του 1997.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Σκουλάς στον θεματικό τουρισμό, που προωθεί εναλλακτικές μορφές διακοπών, δελεάζοντας νέα target groups τουριστών. Έμφαση δόθηκε και στον τουρισμό πόλεων. Ο γενικός γραμματέα του ΕΟΤ διευκρίνισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να προσελκύσει περισσότερους ξένους τουρίστες στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σκουλάς επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες την Ιταλία, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης "ΒΙΤ 1998", που πραγματοποιείται στο Μιλάνο. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διοργάνωση με μεγάλο περίπτερο.

    Μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους, ο κ.Σκουλάς επεσήμανε ότι - εκμεταλλευόμενες κοινά στοιχεία- η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν εμπειρίες και να προχωρήσουν στη δημιουργία διμερών τουριστικών προγραμμάτων.

    [09] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Με εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές επέστρεψε από την Ιαπωνία η ελληνική επιχειρηματική αποστολή που ανέλαβε να διοργανώσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στο πλαίσιο του Κοινοτικού προγράμματος "European Fashion Program for Japan", με στόχο την προώθηση ετοίμων ενδυμάτων στην αγορά του ανατέλλοντος ηλίου.

    Στο πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχαν, ακόμη, η Ιταλία, η Γαλλία και η Σουηδία. Εταίρος στην Ιαπωνία ήταν η Ένωση Εισαγωγέων Κλωστοϋφαντουργικών Ειδών, που εδρεύει στην Οσάκα και αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό στον ιαπωνικό κλάδο ενδύματος.

    Την Ελλάδα ορίστηκε να εκπροσωπήσει ο ΣΕΒΕ, που επέλεξε έξι εταιρίες ένδυσης από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής. Πρόκειται για τις εταιρίες "Interstoff-Βασιλειάδης ΑΕ", "Inter art fashion", "Mandy-Σ.Μανδύλας AE", "Πεχλίδης ΑΕ" και "Μπουρλάι και Υιός ΑΕ".

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα είδη τους στις 16 και 17 Φεβρουαρίου στην Οσάκα και στις 19 και 20 του μηνός στο Τόκιο. Παράλληλα, παρουσίασαν τις χειμερινές συλλογές τους για το 1998-99 σε δύο επιδείξεις μόδας.

    Η πλειοψηφία των επτά μεγαλύτερων trading companies groups της Ιαπωνίας επισκέφτηκαν τους εκθεσιακούς χώρους των ελληνικών επιχειρήσεων και επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ενδύματα. Ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν παραγγελίες βάσει καταλόγων, μια τάση που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στην ιαπωνική αγορά.

    Συμφωνήθηκαν δοκιμαστικές παραγγελίες, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά στην ιδιόρρυθμη αγορά της Ιαπωνίας.

    Κοινή πεποίθηση των φορέων που εκπροσώπησαν τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε ότι, ανάλογες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται απαραίτητες για την επέκταση στην Ιαπωνία, καθώς το κόστος των εκθέσεων, αλλά και των ερευνών αγοράς στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    [10] ΙΟΝΙΚΗ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 102%

    Αύξηση 102% σημείωσαν τα καθαρά, προ συνολικών προβλέψεων και φόρων, κέρδη της Ιονικής Τράπεζας το 1997. Εφτασαν τα 10,1 δισ. δρχ, έναντι 5 δισ το 1996. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης εξυγίανσης των στοιχείων του ισολογισμού.

    Την ίδια χρονιά, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 458 δισ. -35%- οι χορηγήσεις κατά 100 δισ. -22%- και τα οργανικά έσοδα κατά 6,8 δισ. - 10,7%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πολιτική συγκράτησης των δαπανών είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς οι δαπάνες προσωπικού και διοίκησης αυξήθηκαν μόνο κατά 4% και 6% αντίστοιχα.

    Στο ποσό των 10, 1 δισ. διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Τράπεζας, μετά την αφαίρεση του κόστους αποκοπής και πώλησης των τοκομεριδίων της χρήσης 1994, που επιβαρύνει τα κέρδη κάθε χρήσης μέχρι το 1999, με 4.3 δισ. δρχ.

    Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, την κερδοφορία επηρέασαν η πρόσφατη νομισματική αναταραχή και η προσπάθεια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να ανακτήσει το μερίδιο της αγοράς, με την προσφορά ελκυστικότερων προϊόντων και υπηρεσιών.

    Οι εκκρεμότητες που αφορούσαν τις χρήσεις 1991-1996, για το ταμείο ασφάλισης ΤΑΠΙΛΤ, λειτούργησαν σε βάρος των κερδών, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων και προ φόρων, να διαμορφωθούν τελικά σε 7,4 δισ. δρχ.

    [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ-PLOVALIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Συμφωνία συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, idia_teqa σε ό,τι αφορά τον ποταμό Εβρο, υπέγραψαν οι δήμοι Ορεστιάδας και Plovalin Βουλγαρίας, το ΑΠΘ, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της βουλγαρικής πόλης.

    Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορά εποχιακές μετρήσεις του επιπέδου της ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και του νερού στις δύο περιοχές, εκτίμηση των μετεωρολογικών και κλιματολογικών συνθηκών και των επιπτώσεων της ρύπανσης, μέσω μετρήσεων της συγκέντρωσης διαφόρων ρυπαντών σε ζώα φάρμας.

    Κοινή σχετική πρόταση αποφασίστηκε να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα INCO-COPERNICUS. Στην περίπτωση που δεν ενταχθεί, την υποχρέωση χρηματοδότησης αναλαμβάνει ο δήμος Ορεστιάδας.

    Με το σκεπτικό ότι ο έλεγχος της ρύπανσης του ποταμού είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο περιοχές, οι συμβαλλόμενοι δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν μέτρα για τον περιορισμό της. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει και η Παγκόσμια Οργάνωση για την Προστασία της Μεσογείου.

    [12] ΟΙ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ολόκληρη την Ελλάδα αγκαλιάζουν οι εκδηλώσεις "Μελίνα Μερκούρη- Μέρες έκφρασης και δημιουργίας" που φέτος θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη πριν τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία των "Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη" σαν ένας πολιτιστικός μήνας, από φέτος θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καθώς θα πραγματοποιούνται μέχρι και τον Δεκέμβριο.

    Το πρόγραμμα, που αρχίζει στις 6 Μαρτίου, περιλαμβάνει 30 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία 22 φορέων. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συναυλίες από νεανικά μουσικά σύνολα, χορωδιακές συναντήσεις, διαγωνισμούς ζωγραφικής και φωτογραφίας, την ημερίδα "Πολιτιστική κληρονομιά και εκπαίδευση", την έκθεση της Κεντρικής επιτροπής συντονισμού του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ Εκπαίδευση- Πολιτισμός" των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, εκδόσεις και μία συναυλία με έξι πιάνα και δώδεκα ερμηνευτές με έργα νέων συνθετών.

    Το πρόγραμμα των υποτροφιών για μία τριετία σε τρεις φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, που ξεκίνησε το 1996 στο πλαίσιο των "Ημερών έκφρασης και δημιουργίας" με την πρόθεση να θεσμοθετηθεί, χωλαίνει λόγω της μη έγκαιρης καταβολής των χρηματικών ποσών από τον ΟΠΠΕΘ, ο οποίος είχε δεσμευτεί να διαθέσει 18.000.000 γι αυτό το σκοπό. Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Helexpo- ΔΕΘ και των "Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη", Αντώνης Κούρτης, ο ΟΠΠΕΘ κατέβαλε τον Μάιο του 1997 το ποσό των 6.000.000 που προοριζόταν για τους υπότροφους για το έτος 1996, ενώ δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι υποτροφίες για το 1997 και το 1998. Οι "Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη" θεωρούν ότι τέτοιες καθυστερήσεις και ασυνέπειες αναιρούν την αξιοπιστία των υποτροφιών.

    [13] ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Προσπάθεια να επικοινωνήσει με τους απόδημους του Εβρου καταβάλλει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, με την έκδοση του περιοδικού "Η Αλεξανδρούπολη του χθες και του σήμερα".

    Στόχος της έκδοσης είναι να ανακαλέσει μνήμες και, παράλληλα, να πληροφορήσει τους μετανάστες για τις νέες συνθήκες και δυνατότητες που υπάρχουν στον Εβρο. Αρθρα επωνύμων της τοπικής κοινωνίας, παρουσιάζουν θέματα, όπως οι εξελίξεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα μεγάλα έργα υποδομής -λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Εγνατία οδός, πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης- κ.ά.

    Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, οι μετανάστες μπορούν να γνωρίσουν το παρελθόν της περιοχής μέσα από αφιερώματα και τις ιστορικές κοινότητες και προσωπικότητες της πόλης κ.ά.

    Σύμφωνα με το δήμαρχο, Ελ. Γιοφτσίδη, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση δέχθηκαν οι μετανάστες την έκδοση, της οποίας πρόσφατα κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος. Επιστολές τους φθάνουν καθημερινά από τη Ν. Ζηλανδία, τη Γερμανία, τον Καναδά και άλλα σημεία της υφηλίου.

    [14] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Ο Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

    Με ανάμεικτα συναισθήματα άρχισε για την Ελλάδα, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας. Ο Κώστας Κουκοδήμος προκρίθηκε στον τελικό του μήκους που θα γίνει την Κυριακή με άλμα 7 μέτρα και 65 εκατοστά. Ο Ελληνας πρωταθλητής μας κατετάγη 5ος στην τελική κατάταξη και πλέον θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

    Επίσης, στους τελικούς των αγωνισμάτων τους πέρασαν οι Νίκη Ξάνθου, Καλλιόπη Ουζούνη και Χρυσοστομία Ιακώβου. Η Ξάνθου μαζί με 12 ακόμη κοπέλες είναι οι μόνες που δήλωσαν συμμετοχή στο μήκος, με αποτέλεσμα να προκριθούν απευθείας στον τελικό της Κυριακής.

    Η Καλλιόπη Ουζούνη ενώ αρχικά ήταν να αγωνιστεί στα προκριματικά της σφαιροβολίας, οι διοργανωτές αποφάσισαν να μετέχει κατευθείαν στον τελικό. Στον τελικό των 3.000μ. πέρασε χωρίς αγώνα και η Χρυσοστομία Ιακώβου.

    Επίσης η Κατερίνα Κόφφα και η Κατερίνα Θάνου προκρίθηκαν στα ημιτελικά στα 60 μέτρα γυναικών. Η Κόφφα ήρθε 2η στη σειρά της με χρόνο 7 δευτερόλεπτα και 22 εκατοστά, ενώ και η Θάνου τερμάτισε δεύτερη με χρόνο 7.27. Η Μαρία Τσώνη δεν μπόρεσε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις, έμεινε 7η στη σειρά της με χρόνο 7.49 και αποκλείστηκε.

    Αντίθετα, δεν τα κατάφεραν το πρωί στα προκριματικά οι Περικλής Ιακωβάκης και Παναγιώτης Σαρρής στα 400 μέτρα των ανδρών. Ο Ιακωβάκης ήρθε 5ος στη σειρά του και ο Σαρρής 4ος και αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ Χ.ΜΑΓΚΩΤΣΙΟΣ

    Νέα προβλήματα στο τμήμα μπάσκετ του Άρη. Τη γραπτή παραίτηση tou υπέβαλε σήμερα ο προπονητής των "κιτρίνων" Χρήστος Μαγκώτσιος. Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του συλλόγου, το οποίο όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση.

    Στο μεταξύ, με αγωνία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η απάντηση του Γιάννη Λαϊνόπουλου, για το αν θα αναλάβει ή όχι την τύχη του τμήματος μπάσκετ του Άρη.

    [16] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Η Ο.ΒΑΣΔΕΚΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο Χ.ΠΑΠΑΔΙΑΣ

    Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνεχίζεται για την Ελλάδα η πρώτη μέρα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας.

    Η Όλγα Βασδέκη προκρίθηκε στον τελικό του μήκους με άλμα 14 μέτρα και 2 εκατοστά, από την πρώτη της κιόλας προσπάθεια. Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια μας έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και μπορεί να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στον τελικό της διοργάνωσης.

    Άτυχος όμως στάθηκε ο Χάρης Παπαδιάς, ο οποίος ήρθε 3ος στη σειρά του στα 60 προκριματικά των 60 μέτρων των ανδρών με χρόνο 6 δευτερόλεπτα και 71 εκατοστά και αποκλείστηκε.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] ΓΚΡΟΣΜΑΝ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο και στην Κύπρο είναι πολύ επικίνδυνη για να την αφήσουμε να συνεχίζεται", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γκρόσμαν στην ομιλία του στο συνέδριο του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτά επιχειρησιακά μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης.

    Ο Αμερικανός υπουργός, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, η επίλυση του κυπριακού και η επίτευξη προόδου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισε ότι η πρόθεση για βελτίωση των σχέσεων που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές δημιουργούν ενθαρρυντικό κλίμα και ανέφερε χαρακτηριστικά τις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ και αντίστοιχα την ελληνική απάντηση.

    "Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την υιοθέτηση, το συντομότερο δυνατόν, κοινά αποδεκτά επιχειρησιακών μέτρων, όπως προτάθηκαν από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο", τόνισε. Ο ίδιος δεν απέκλεισε επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ σε Αθήνα και Αγκυρα, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα επισκεφθεί ξανά την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφασίσουν, ενώ υπογράμμισε ότι η Αγκυρα από την πλευρά της "εάν θέλει να προσεγγίσει την Ευρώπη, θα πρέπει να σημειώσει προόδους σε θέματα, όπως αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού".

    Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και στο κυπριακό λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Η τοποθέτηση γνωστών διπλωματών στις πρεσβείες της Αθήνας, της Αγκυρας και Λευκωσίας όπως και ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου για το κυπριακό καθώς και ο διορισμός του πρέσβη Τόμας Μίλερ, καταδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίτευξη λύσης στο θέμα, είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ η Αγκυρα, συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων την οποία μετέφερε και στο Τουρκοαμερικανικό συνέδριο, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεργάζεται με κάθε χώρα που είναι εχθρός ή αντίπαλος της Τουρκίας ανάμεσά τους και τους τρομοκράτες του ΡΚΚ.

    Ο Τούρκος πλοίαρχος Ντενίζ Κουτλούκ, στην ομιλία του την οποία παρακολούθησαν Αμερικανοί διπλωμάτες, στρατιωτικοί και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ekk\dar και της Κύπρου, ενώ χρησιμοποίησε το γνωστό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας "Ομπσέρβερ" ότι η Ελλάδα ενισχύει τους Κούρδους αντάρτες και παρουσίασε φωτογραφίες Ελλήνων πολιτικών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτζαλάν.

    Ο Τούρκος ναύαρχος ζήτησε από το ακροατήριό του να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέρριψε όλες τις προτάσεις της Αγκυρας για καθιέρωση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Καταλήγοντας, απείλησε ότι "η υπομονή της Τουρκίας θα εξαντληθεί διότι δεν μπορεί να έχει πάντα καλές προθέσεις και να ακολουθεί μια συνετή στάση".

    Αναφερόμενος στο κυπριακό, κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προωθώντας τη ρωσική παρουσία στην περιοχή και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας "να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους", ενώ υποστήριξε ότι η ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Κληρίδη "είναι σφάλμα" και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ωφεληθούν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [18] ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΑΙΤΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Με τίτλο "θα ξεσπάσει βαλκανικός πόλεμος;" η εφημερίδα "24 ώρες" δημοσιεύει το παρακάτω άρθρο του Ι. Ιντζώφ:

    "Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρ. Μεϊντάνι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία μπορεί να εμπλακεί σε Βαλκανικό πόλεμο εξαιτίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Αυτά τα σενάρια ακούγονται από τις αρχές της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με αυτά: τα Βαλκάνια "αποβαλκανιοποιούνται" αλυσιδωτοί πόλεμοι ανάμεσα στην ορθοδοξία και το Ισλάμ απειλούν να καταστρέψουν την περιοχή.

    Να πιστέψουμε άραγε αυτά τα σενάρια; Είναι όντως καταδικασμένη η Βουλγαρία; Να ετοιμάσουμε τα όπλα;

    Παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία τάσσεται σταθερά υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων σε περίπτωση σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο, δεν έχει πολλές επιλογές. Οι λόγοι είναι απλοί:

    Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει γράψει σενάριο για το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο να μην εμπλέκεται και η "Μακεδονία". Εφόσον λοιπόν η "Μακεδονία" απειλείται, η Βουλγαρία δεν μπορεί να μένει αμέτοχη. Όχι μόνον διότι η "Μακεδονία" είναι το πιο ρομαντικό κομμάτι της βουλγαρικής ιστορίας. Όχι μόνον διότι η Βουλγαρία ανεγνώρισε πρώτη την ανεξαρτησία της. Απλά, διότι η "Μακεδονία" είναι δεύτερο βουλγαρικό κράτος.

    Φλέγεται το Κοσσυφοπέδιο; Αναμφίβολά θα καεί και η "Μακεδονία" εξαιτίας του πολυάριθμου αλβανικού πληθυσμού -1/3 του πληθυσμού της "Μακεδονίας" και το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου. Οι εκκλησίες του ηγέτη των μετριοπαθών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ι. Ρουγκόβα, για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση. Επιπλέον στην Πρίστινα συνεχίζονται οι δολοφονίες Σέρβων αστυνομικών, η διακίνηση Καλάσνικωφ ανάμεσα στα ακραία στοιχεία δεν εξουδετερώνει σχεδόν κάθε απελπισμένη προσπάθεια της Δύσης να μην επιτρέψει δεύτερη Βοσνία. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες βρίσκονται στη διαδικασία αποτυχίας.

    Εάν αυτό συμβεί τα επεισόδια θα πλησιάσουν στα δυτικά μας s}moqa και στη Βουλγαρία θα μυρίσει μπαρούτι. Ο αξιοθρήνητος στρατός της "Μακεδονίας" δεν είναι σε κατάσταση να σταματήσει τις ορδές που θα πιέζουν τα σύνορά της. Αυτός είναι ο λόγος που ανέλαβε και υλοποίησε τόσες πρωτοβουλίες.

    Τι θα συμβεί όμως, εάν την στιγμή που ο Κλίντον τιμωρεί το Σαντάμ, ο στρατός του Μιλόσεβιτς επιτίθεται στα στρατιωτικά τμήματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου; Οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται στον κυκλώνα. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες καταφεύγουν στην "Μακεδονία" στον δρόμο για την Αλβανία. Αλλά γιατί να κατευθύνουν στην Αλβανία, όταν στα "μακεδονικά" χώματα ακούγεται πάντα ο αλβανικός λόγος. Επομένως μένουν στη "Μακεδονία" και ο εμφύλιος είναι αναπόφευκτος. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες προσάρτησης της χώρας στην Αλβανία.

    Παράλληλα, κύμα προσφύγων από τη "Μακεδονία" κατευθύνεται προς τη Βουλγαρία. Προκειμένου να προστατεύσουν τα σύνορά τους και να αποτρέψουν διαμελισμό της "Μακεδονίας" ελληνικά, βουλγαρικά και σέρβικα στρατεύματα εισβάλουν στο έδαφός της. Έτσι εμπλέκεται και η Σόφια στη σύρραξη.

    Δεν αποκλείεται για παράδειγμα η Δύση να εξασφαλίσει αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι ριζοσπαστικοί Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα κηρύξουν την ανεξαρτησία της Πρίστινα από το Βελιγράδι το ότι οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο.

    Στη "Μακεδονία" θα ξεσπάσουν ταραχές. Για να σωθούν από τη αλβανική οργή οι συγγενείς μας "Μακεδόνες" θα σπάσουν τα σύνορα και η Βουλγαρία θα μετατραπεί σε ένα απέραντο προσφυγικό καταυλισμό.

    Το VMRO θα έχει παρουσία σε κάθε χωριό.

    Αλλά ακόμη κι αν δεν εκραγεί η βόμβα στο Κοσσυφοπέδιο, αυτό για που καιρό θα εξακολουθεί να είναι εστία έντασης. Έτσι στη διαδικασία εξουδετέρωσής της όλοι οι περιφερειακοί παίχτες, θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν τα απαραίτητα οφέλη: - Το Βελιγράδι να κερδίσει και πάλι τις συμπάθειες της Δύσης. - Τα Τίρανα να ενισχύσουν την επιρροή τους στους Αλβανούς που ζουν έξω από την αλβανική επικράτεια. - Τα Σκόπια να αποδυναμώσουν τη σερβοαλβανική πίεση. - Η Αθήνα να ενισχύσει το κύρος της ως η μοναδική βαλκανική χώρα που είναι ταυτοχρόνως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. - Η Άγκυρα να μην επιτρέψει ως περιφερειακή δύναμη, να σπάσουν το μουσουλμανικό άξονα.

    Για να αποφύγει νέους ομαδικούς τάφους στη Σλίβνιτσα, νέες συνθήκες τύπου Νεϊγύ και νέα δυτικά άκρα, η Σόφια πρέπει να επέμβει αποφασιστικά στη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Εάν ακολουθήσει την τακτική της στρουθοκαμήλου, η Σόφια το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάψει το κεφάλι της στη καυτή άμμο 200 χιλιόμετρα από την έδρα της"

    [19] ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ

    Οι αλβανικές αρχές ήραν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην πόλη Σκόδρα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τα επεισόδια που συνέβησαν με την επιδρομή 100 περίπου ένοπλων lasjov|qym, οι οποίοι πυρπόλησαν δημόσια κτίρια.

    Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, η οποία θεωρείται έδρα του πρώην κομμουνιστικού Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, "η κατάσταση έχει επανέλθει στα κανονικά επίπεδα και η αστυνομία ελέγχει ολόκληρη την πόλη και τους κρατικούς θεσμούς".

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τερματίστηκε χθες το βράδυ, καθώς ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθασαν με την υποστήριξη ελικοπτέρων, επανέκτησαν τον έλεγχο. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 17 από τους επιδρομείς, ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αστυνομικοί των Τιράνων έχουν αρχίσει να αναδιοργανώνουν την τοπική αστυνομική δύναμη και έχουν αυξήσει τα σημεία ελέγχου έξω από την πόλη.

    Τα σχολεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν κανονικά, όπως είπε ο νομάρχης της περιοχής Αλί Λακάι, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος των καταστροφών ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

    Χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας Φατός Νάνο επανέλαβε την πεποίθησή του ότι πίσω από τις αναταραχές στην Σκόδρα βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πρώην πρόεδρος Σαλί Μπερίσα. Λ.Π.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΧΑΝΕΪ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Η συζήτηση αφορούσε την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει τη Μεγαλόνησο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ.Χάνεϊ μετά τη συνάντηση εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα βρεθεί μια φόρμουλα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών, ενώ συμφώνησε με την άποψη του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη ότι "είναι καιρός για διακριτική διπλωματία".

    Ερωτηθείς εάν η κατάσταση είναι θετική, ο Βρετανός διπλωμάτης περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας φθάνει την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο ο κοινοτικός εκπρόσωπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ενώ ο κ.Κληρίδης θα έχει συναντήσεις στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, δήλωσε ότι ο ίδιος επιθυμούσε τη συνάντηση, όμως ο Ραούφ Ντενκτάς δεν συμφώνησε.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΧΑΝΕΪ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΒΟΡΒΟΛΑΚΟ

    "Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου λειτουργεί και εξυπηρετεί την προσπάθεια που έχει αναληφθεί στο διπλωματικό επίπεδο για ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού". Αυτό, υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαο Βορβολάκο και τους επιτελείς της άμυνας της Κύπρου.

    Ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι "η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κυπριακή και την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, στηρίζει την προσπάθεια της άμυνας της Κύπρου, γιατί αυτή dem είναι υπόθεση μόνο των Κυπρίων, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού".

    Πρόσθεσε δε, ότι "η άμυνα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας μας στο διπλωματικό πεδίο", αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε "χωρίς άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει διπλωματία".

    Επίσης, επανέλαβε ότι το δικαίωμα της άμυνας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Κυπρίων "και όσο δεν υπάρχει ικανοποιητική πολιτική λύση, ασφαλώς δεν θα παραιτηθούμε αυτού του δικαιώματος".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε ότι υπήρξε προβληματισμός για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ε.Ε.

    Ανέφερε δε, ότι ο κ. Χάνεϊ τον διαβεβαίωσε εκ μέρους της βρετανικής προεδρίας ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ επανέλαβε ότι "οι αρχές έχουν συμφωνηθεί και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είχε συνάντηση και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ιακώβου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, σε δηλώσεις του, ευχήθηκε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν, ενώ σημείωσε ότι "είχα αναφερθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κρανιδιώτης, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν κυρίως τα εθνικά θέματα, το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [22] ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιούν τρεις υπουργοί και δέκα βουλευτές του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα όπως αποκαλύπτει σε χτεσινό δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις". Η είδηση αυτή, την οποία αναδημοσιεύει η τουρκική "Σαμπάχ", έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα όπου ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε έρευνα ενώ ο δημοσιογράφος και ο διευθυντής της "Κίμπρις" κλήθηκαν να καταθέσουν στην αστυνομία.

    Οι εν λόγω βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι είχαν τα διαβατήρια πριν το 1974, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πριν πέντε χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία άλλαξε τα χρώμα των διαβατηρίων από γαλάζιο σε κόκκινο και προσάρμοσε το σχήμα τους στο σχήμα των διαβατηρίων της ΕΕ.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι κάλεσε προσωπικά τους πολιτικούς αυτούς οι οποίοι του είπαν ότι έχουν διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές των κατεχομένων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμη ότι πρόκειται για ένα ψέμα to οποίο χρησιμοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως επιχείρημα για να δείξει ότι οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούν ελληνοκυπριακά διαβατήρια γιατί ούτε οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν το κράτος τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η "Σαμπάχ", η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο οι Τουρκοκύπριοι που θα έχουν ελληνικό διαβατήριο θα θεωρείται ότι έχουν διαπράξει αδίκημα.

    [23] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ

    Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπήκαν και οι δάσκαλοι με δίωρη προειδοποιητική απεργία, έχοντας ως κύριο αίτημα τον διπλασιασμό των μηνιαίων αποδοχών τους. Οι εκπρόσωποι των διδασκαλικών οργανώσεων δήλωσαν ότι έχει προγραμματιστεί γενική απεργία για την 15η Μαρτίου, στην περίπτωση που τα αιτήματα τους δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τότε.

    Ενδεικτικές της κοινωνικής αναταραχής που αρχίζει να απλώνεται στη ρουμανική κοινωνία ως συνέπεια της κακής οικονομικής κατάστασης, είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υγεία, που συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές τους κυμαίνονται γύρω στα 60 δολάρια.

    Στο μεταξύ, ειδική αναφορά του ΟΑΣΕ υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ της Ρουμανίας, παρουσίασε πτώση κατά 6,5% το 1997, εκφράζοντας ανησυχίες για εκτίναξη της ανεργίας, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται στο επίπεδο του 7%. Ν.Χ.

    [24] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι.

    Σήμερα ο Σκοπιανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ρισάρ και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερτράν Ντιφούρκ. Οι συνομιλίες του κ.Κιτάνοφσκι θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και στην ασφάλεια στα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου, ο υπουργός Άμυνας αναμένεται να ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του και για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη χώρα μετά την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει σήμερα στα Σκόπια.

    [25] ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τίτο Πετκόφσκι, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Κρίστιαν Φάμπερ Ρόθ.

    Στη συνάντηση έγινε λόγος για τη διαδικασία της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο εκλογικό σύστημα το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα τέλη Απριλίου.

    [26] Η ΒΟΣΝΙΑ ΖΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Τη διενέργεια έρευνας σχετικά με πληροφορίες ότι στις σερβικές φυλακές κρατούνται φυλακισμένοι 40 ως 50 επιζώντες της σφαγής στην Σρεμπρένιτσα, ζήτησε ο πρέσβης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Σατσίρμπεη.

    Ο κ. Σατσίρμπεη, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ντενίς Ντάνκε Ρεουάκα, είπε ότι η πληροφορία για την κράτηση επιζώντων στις σερβικές φυλακές προήλθε από "δύο τελείως ανεξάρτητους και ξεχωριστούς αυτόπτες μάρτυρες". "Οι κρατούμενοι βρίσκονται απομονωμένοι σε σχέση με τους άλλους φυλακισμένους, ενώ δεν είναι καν σαφές σε ποιο βαθμό οι κεντρικές αρχές του Βελιγραδίου είναι ενήμερες γι' αυτή την κατάσταση", είπε ο κ. Σατσίρμπεη, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες αναφέρουν επίσης ότι ένας Αμερικάνος και ένας Πακιστανός πολίτης κρατούνται στην ίδια φυλακή".

    Ο κ. Σατσίρμπεη αμφισβήτησε το ενδεχόμενο ονόματα των κρατουμένων να βρίσκονται εγγεγραμμένα στη λίστα αγνοουμένων της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

    Η Σρεμπρένιτσα, πόλη η οποία πριν από τον πόλεμο κατοικούνταν κυρίως από Μουσουλμάνους, κατελήφθη από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων το Μάιο του 1995. Σαράντα χιλιάδες περίπου Μουσουλμάνοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, περισσότερα από 7.000 άτομα από την περιοχή αγνοούνται ακόμη. Λ.Π.

    [27] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Οι δυνατότητες συνεργασίας Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας στη στρατιωτική βιομηχανία εξετάστηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς με την αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ι.Σμπώκος.

    Σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις δυνατότητες της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής βιομηχανίας και να εξετάσει τις πιθανότητες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σ' αυτό τον τομέα.

    Στις συνομιλίες που ακολούθησαν παρέστη και ο αντιστράτηγος Γιόβαν Τσέκοβιτς, ο οποίος είναι διευθυντής της εταιρείας "Jugoimport-SDPR". Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία όπως η στρατιωτικο-οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας, φθάσει στο επίπεδο των συνολικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Ζόραν Λίλιτς είπε ότι βλέπει την Ελλάδα και το λαό της ως ιστορικά γνήσιους φίλους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που έδωσαν σε στιγμές που ήταν πολύ σκληρές για τη Γιουγκοσλαβία και τη Σερβία. Ο κ.Λίλιτς υπογράμμισε ότι τα κοινά οικονομικά ενδιαφέροντα μπορούν να ενδυναμώσουν την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δυο λαών και τόνισε τις δυνατότητες για τη γιουγκοσλαβο-ελληνική συνεργασία μέσω της κοινής έρευνας, paqacyc^r και επενδύσεων.

    [28] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ο αρχηγός του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μόμτσιλο Πύρισιτς, σε συνέντευξή του στο μηνιαίο περιοδικό "Προφίλ" του Βελιγραδίου, αφού σημειώνει ότι ο στρατός έκανε τη σωστή επιλογή να μην ταχθεί με το μέρος καμίας πλευράς στις περσινές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, υπογραμμίζει ότι ο στρατός ανήκει σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από εθνότητα, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

    Μεγάλος αριθμός αξιωματικών του στρατού είναι δυσαρεστημένοι με τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό, υποβάθμισε τόσο οικονομικά όσο και ηθικά τη θέση του στρατού σε σύγκριση με την αστυνομία η οποία είναι καλύτερα εξοπλισμένη από ότι ο στρατός και η δύναμή της ανέρχεται σε 100- 150 χιλιάδες άνδρες.

    Ο Πέρισιτς επέκρινε ανοιχτά την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων λέγοντας ότι κανένα κράτος δεν διασώθηκε από ισχυρή αστυνομία.

    [29] Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Την πρόθεση της Ουκρανίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα στο ρώσο πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστρέμπσκι.

    Ο ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε συμφωνία οικονομικής συνεργασίας δεκαετούς διάρκειας με τη Ρωσία, που στοχεύει στο διπλασιασμό μέχρι το 2007, του ετήσιου επιπέδου των διμερών οικονομικών τους σχέσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Λ.Μ


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 27 February 1998 - 11:54:54