Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΡΕΠΠΑ ΑΠΟ ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ο. ΜΑΛΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [04] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

  • [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [06] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΝ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΠ

  • [08] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

  • [09] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. - ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΣΤΑΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

  • [11] ΠΓΔΜ: ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ "ΚΟΖΙΑΚ"

  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΚΟΥΚ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΕ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  • [15] ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ;


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [17] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [18] AΠΕΙΛOYN ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [19] Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [20] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [21] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [22] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [23] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [24] Η ΕΥΡΩΠΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΕ ΦΥΓΗ ΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

  • [26] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [27] 2000 ΕΝΟΠΛΑ ΜΕΛΗ ΑΡΙΘΜΕΙ Ο "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"

  • [28] ΑΝΤΕΜ ΝΤΕΜΑΤΣΙ: Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ DGLOVIKGS

  • [29] KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΛΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ή ΠΟΛΕΜΟΣ; ΛΥΣΗ "ΠΙΛΟΤΟΣ";


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΡΕΠΠΑ ΑΠΟ ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    "Ότι και να είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγώ συντάσσομαι μαζί του και τον υποστηρίζω απόλυτα".

    Με αυτή τη φράση απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος όταν, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου του, κλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Δημήτρη Σιούφα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.

    "Διάβασα τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές εκδοχές γι' αυτό που είπε ο Ρέππας και δεν ξέρω αν το είπε, πως το είπε, και τι εννοούσε" τόνισε ο κ. Πάγκαλος και συμπλήρωσε : ''Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι εξέχων κοινοβουλευτικός άνδρας και έχει επιδείξει απόλυτη ικανότητα στο χειρισμό της θέσεως που κατέχει".

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών επετέθη, χωρίς, ωστόσο να το κατονομάσει, σε συγκρότημα του τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά :

    "Αυτή την ιστορία, που δεν θα έλεγα ότι είναι αντιπατριωτική ή ότι είναι φιλοσκοπιανή, τη φέρνει στην πρώτη σελίδα και κατακεραυνώνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο διότι έκανε λέει αυτή την τερατώδη δήλωση. Να μη συμπεράνω λοιπόν ότι κάτι θέλει η καλή εφημερίδα σε άλλο τομέα, κάποιον άλλο λόγο έχει να αντιπαθεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που δεν της έκανε το κέφι και βρήκε τώρα να του το βαρέσει αυτό κατακέφαλα"!

    Ο κ. Πάγκαλος έκλεισε τελικά το θέμα αυτό τονίζοντας : "Όλοι θα χειρισθούμε κυβερνητικά αξιώματα κάποτε, στη Δημοκρατία λειτουργεί η εναλλαγή και κάθε φορά που κραυγάζει ως κοπάδι λύκων αυτό το συγκρότημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν είναι ανάγκη και εμείς να επιδεικνύουμε απόλυτη ταύτιση".

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα Σκόπια ολίσθημα.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί για το κράτος των Σκοπίων, ονομασία με τη λέξη ''Μακεδονία'' ή παράγωγό της, επανέλαβε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    ''Η πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις χώρες, ιδιαιτέρως τις γειτονικές'', επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες που προάγουν την καλή ceitom_a και να τηρηθεί και να ολοκληρωθεί η προσωρινή Συνθήκη του Σεπτεμβρίου του 1995, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM''.

    Ερωτηθείς για τη χθεσινή αναφορά του στα Σκόπια με τον όρο ''Μακεδονία των Σκοπίων'', που ο ίδιος χαρακτήρισε φραστικό λάθος, ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά με το θέμα της ονομασίας και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο προφορικός λόγος συχνά έχει χειρονομίες ή χαμόγελα που ένας κακόπιστος μπορεί εύκολα να παρερμηνεύσει.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δικαιολογεί τους καλόπιστους που διερωτήθηκαν για το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής, αλλά κατανοεί και τους κακόπιστους -αναφερόμενος σε πολιτικά κόμματα- οι οποίοι θεώρησαν ότι ανακάλυψαν , όπως είπε, πεδίο για να ασκήσουν αντιπολίτευση, εν μέσω της πολιτικής απόγνωσης, στην οποία έχουν περιέλθει.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ για φόβο διαμελισμού της χώρας του από γείτονες χώρες σε περίπτωση που εξαχθεί η κρίση από το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ύπαρξη αυτού του κράτους στα όρια των σημερινών συνόρων και πρόσθεσε ότι καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους δηλώσεις.

    ''Δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους τοποθετήσεις να αποτελέσουν γόνιμα στοιχεία για την προσπάθεια που γίνεται να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών. Αντιθέτως δημιουργούν εμπόδια'', υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη Βαλκανική.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ο. ΜΑΛΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, είχε το μεσημέρι ο Σκοπιανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ογκνεν Μαλέφσκι που βρίσκεται στη χώρα μας.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν συζητείται στις συνομιλίες που έχει ο κ. Μάλεφσκι στην Αθήνα. Ο κ. Ρέππας ρωτήθηκε σήμερα για τη χθεσινή αναφορά του στα Σκόπια με τον όρο Μακεδονία των Σκοπίων, που ο ίδιος χαρακτήρισε φραστικό λάθος.

    Ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά με το θέμα της ονομασίας και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο προφορικός λόγος συχνά έχει χειρονομίες ή χαμόγελα που ένας κακόπιστος μπορεί εύκολα να παρερμηνεύσει.

    [04] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα το συντομότερο δυνατό, επανέλαβε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα από οικονομικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν για δικούς τους λόγους να κρατήσουν ανοικτό αυτό το l]typo των συζητήσεων.

    ''Δεν είναι δυνατό οι συζητήσεις, οι οποίες προκαλούνται, επειδή κρύβονται συμφέροντα πίσω από τέτοιες προσπάθειες, να ακινητοποιούν την κυβέρνηση και να αιχμαλωτίζουν τη βούληση και τη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε σε μια παραμεθόρια περιοχή, νευραλγική, όπως είναι η περιοχή της Φλώρινας, μια νέα μονάδα'', παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Αυτοί που έχουν οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν το θέμα αυτό να παραμένει ανοικτό, προκειμένου να ανατραπεί η επιλογή της κυβέρνησης'', επισήμανε ο κ. Ρέππας, επαναλαμβάνοντας ότι ''οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι αντικειμενικές, διαφανείς και άψογες''.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση γνωρίζει ονόματα επιχειρηματιών που αντιδρούν στο θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ονόματα. ''Αν γνωρίζαμε ονόματα δε θα μέναμε σε μια καταγγελία ονομάτων. Θα μπορούσαμε να αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες'', σημείωσε.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, επανέλαβε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μετά το θέμα που ανακινήθηκε λόγω των δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος.

    ''Ούτε θέμα πρόωρων εκλογών υφίσταται, ούτε ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών εκδηλώθηκε'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και στο τέλος της τετραετούς θητείας της θα κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό'', επισήμανε ο κ. Ρέππας, λέγοντας ότι θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ''ούτε καν σα σκέψη'' έχει απασχολήσει την κυβέρνηση.

    [06] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θέματα που αφορούν στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ραδιενεργών υλικών, κλοπές αυτοκινήτων και κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσουν διεθνείς σπείρες κακοποιών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, θα συζητηθούν στη διάρκεια της συνάντησης υπουργών από τις τρεις χώρες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

    Στην τριμερή συνάντηση, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ενώ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Bogomil Bonev και Gavril Dejeu, αντίστοιχα.

    Εξάλλου, από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος ο β' υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος, Σ. Χουλάκης και ανώτατοι αξιωματικοί.

    Οπως ανακοινώθηκε από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στη συνάντηση θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace το πρωί του Σαββάτου, ενώ στις 1 το μεσημέρι οι τρεις upouqco_ θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

    [07] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΝ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΠ

    Με τις αρνητικές ψήφους τεσσάρων βουλευτών, του κυβερνώντος κόμματος, μαζί με αυτές της αντιπολίτευσης, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, απέρριψε σήμερα την επιλογή του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου να τεθεί πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Οικονομίδης .

    Σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο με 23 θετικές και 23 αρνητικές ψήφους . Υπέρ του κυρίου Οικονομίδη ψήφισαν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και η Μαρία Δαμανάκη και ο Σπύρος Δαννέλης από τον ΣΥΝ. Κατά τάχθηκαν, οι 16 βουλευτές της Ν.Δ. οι δύο ανεξάρτητοι Γ.Σουφλιάς και Χρ. Κηπουρός και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ.Ρόκκος, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης δήλωσε παρών.

    Οι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν την εκλογή του Κ.Οικονομίδη στη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού είναι οι Γιάννης Καψής, Παντελής Οικονόμου, Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Λευτέρης Βερυβάκης.

    Η ένσταση των τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά της πρότασης, του κ. Παπανδρέου, εστιάστηκε στο γεγονός ότι ο καθηγητής, σε άρθρο του στο "ΒΗΜΑ", πρότεινε συμβιβαστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ "πιθανώς με ένα σύνθετο όνομα. Μάλιστα -όπως είπαν- στο ίδιο άρθρο, ο κ.Οικονομίδης σημείωνε ότι οι κάτοικοι της γείτονας χώρας γνωρίζουν τα τελευταία 60 χρόνια μόνο το όνομα Μακεδονία και υποστήριξε ότι μία αλλαγή του ονόματος αυτού θα μπορούσε να επιβληθεί "μόνο δια της βίας".

    Πάντως, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου υπεραμύνθηκε τις προτάσεις του τονίζοντας ότι η επιλογή του καθηγητή έχει την υποστήριξη τόσο του ίδιου όσο και του πρωθυπουργού ενώ εξήρε το ακαδημαϊκό έργο του κ.Οικονομίδη.

    Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζήτησε διευκρινήσεις για τον προϋπολογισμό του ΙΕΠ και εάν έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι ενώ οι βουλευτές του ΣΥΝ εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του Ιδρύματος .

    Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία θα επαναληφθεί και σε περίπτωση που υπάρξει νέα ισοψηφία τότε η πρόταση της επιτροπής θα θεωρηθεί απορριπτική.

    [08] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Ο προκαθήμενος της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας επιστρέφει στην πριν από την πρόσφατη λοίμωξη κατάσταση, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

    [09] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. - ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ενώ ο επίτιμος αρχηγός του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επανήλθε στο προσκήνιο με συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ημερησία".

    Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να αποδοκιμαστούν εκλογικά όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν τα κόμματα σε "κομματικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως" και πιο συγκεκριμένα επισημαίνει:"Δυστυχώς, οι κομματικοί μηχανισμοί που υφίστανται σήμερα, φαίνονται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ίδια την εξουσία παρά για την αξιόπιστη διαχείριση της. Ετσι, υπάρχουν πολλοί μέσα σ αυτούς τους μηχανισμούς που είναι έτοιμοι να παραβιάσουν κάθε κανόνα εσωκομματικής δημοκρατίας για να πλησιάσουν λίγο πιο κοντά στην κομματική εξουσία. Η συνταγματική κατοχύρωση της λειτουργίας των κομμάτων και της εσωκομματικής δημοκρατίας αποτελεί σαφώς μια σοβαρή τομή, η οποία δεν θα είναι εύκολο εντούτοις να λειτουργήσει στην πράξη σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο παρά το γεγονός ότι πέρασε ένα τέταρτο αιώνα από την εγκαθίδρυση τους, εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά υπανάπτυκτο από πλευράς εσωκομματικών λειτουργιών.

    Γι αυτό, έχουμε πολλά παραδείγματα, με πιο πρόσφατο αυτά που συνέβησαν στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό που έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία με τη θεσμική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας είναι να εκφραστεί και έμπρακτα η αποδοκιμασία του κοινωνικού σώματος έναντι όσων χρησιμοποιούν μεθόδους εσωκομματικού ολοκληρωτισμού. Να αποδοκιμαστούν δηλαδή εκλογικά όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν τα κόμματα από κυψέλες πολιτικής δημιουργίας σε κομματικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως στα οποία επιδιώκουν να παγιδεύσουν πολιτικά στελέχη και ψηφοφόρους και να τους χρησιμοποιήσουν ως όργανα τα οποία θα τους μεταφέρουν στην εξουσία".

    Επίσης συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται για το αν υπάρχει στροφή ή όχι προς ακροδεξιές κατευθύνσεις και με σημερινές του δηλώσεις ο βουλευτής της Ν.Δ. Απόστολος Ανδρεουλάκος είπε ότι αισθάνεται "παραδοσιακός δεξιός" και παρατήρησε πως οι παραδοσιακοί δεξιοί νιώθουν μια συμπάθεια προς τη βασιλική οικογένεια. Χτες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ακροδεξιά στροφή.

    Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. τη Δευτέρα. Στο μεταξύ το πρωί της Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" σε εκδήλωση τωνμ Ροταριανών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ΣΤΑΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    "Κανένα νεότερο στοιχείο δεν έχει προκύψει από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τις θέσεις των δυο πλευρών για κάποια κοινά αποδεκτή λύση", δήλωσε ο Πρόεδρος της PCDL, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση "Pools" των Σκοπίων.

    Ωστόσο, ο κ.Γκλιγκόρωφ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος καθώς, όπως είπε, με τις πρωτοβουλίες των μεσολαβητών των Ηνωμένων Εθνών, Σάιρους Βανς και Μάθιου Νίμιτς και με δεδομένο το έκδηλο ενδιαφέρον των δυο πλευρών για εξεύρεση λύσης, "πιστεύω ότι είμαστε στο δρόμο για το ξεπέρασμα της διαφοράς".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις ΠΓΔΜ-Ελλάδας, ο κ.Γκλιγκόρωφ, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις σημείωσαν ύφεση επί πολλές δεκαετίες, αποδείχθηκε τελικά ότι "οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και ότι η στασιμότητά τους μόνο ζημία επέφερε". Οπως είπε ο κ.Γκλιγκόρωφ "επί χρόνια δεν υπήρχαν οικονομικοί δεσμοί, εμπορικές ανταλλαγές, ούτε και ανάπτυξη του τουρισμού, στοιχεία που συνοδεύουν τις ομαλές σχέσεις δυο χωρών", για να υπογραμμίζει καταλήγοντας: "Πιστεύω ότι αυτή η επίγνωση καθώς και η εσωτερική πίεση κυρίως επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη, οδήγησαν στο να φθάσουμε σε μια πραγματιστική λύση".

    Στην εφ'όλης της ύλης συνέντευξη ο Κίρο Γκλιγκόρωφ αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές επισημαίνοντας ότι στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ είναι η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας του λαού της, της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

    Τους στρατηγικούς αυτούς στόχους πρέπει να έχει ο διάδοχός του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως τόνισε ο Κίρο Γκλιγκόρωφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. "Ανεξάρτητα από τις προσωπικές ικανότητες του κάθε υποψηφίου, αυτός πρέπει να δίνει προτεραιότητα στους στόχους αυτούς", είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ "δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση" και ότι θα πρέπει να συνεχίσει την εξωτερική πολιτική του, "την πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι των γειτονικών χωρών".

    [11] ΠΓΔΜ: ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ "ΚΟΖΙΑΚ"

    Συνομιλίες για την ανάληψη της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού "Κόζιακ" έχουν στα Σκόπια εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας "Χάϊναν" που πρόκειται να αναλάβει το έργο.

    Σύμφωνα με τον τύπο των Σκοπίων, η κινεζική εταιρεία έχει υπογράψει προσύμφωνο με την δημόσια υπηρεσία ηλεκτροδότησης "Elektrostopanstvo" στην παροχή δανείου ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή του σταθμού ενώ στη συνέχεια θα δοθούν 27 εκατομμύρια δολάρια για το μηχανικό και τεχνικό εξοπλισμό του Κόζιακ. Ένα μέρος του δανείου, ύψους 13,5 εκατομμυρίων θα εξοφληθεί με εξαγωγές σκοπιανών προϊόντων στην Κίνα.

    Σημειώνεται ότι η "Elektrostopanstvo" έχει υπογράψει πέρυσι τον Φεβρουάριο προκαταρκτικό συμφωνητικό για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού "Κόζιακ" με την ελληνο-ρωσική εταιρία "East Power Corporation". Το Νοέμβριο ο διευθυντής της SElektrostopanstvo", Πάντε Λαζάρωφ ανακοίνωσε πως το έργο θα αναλάβει τελικά κινεζική εταιρεία, λόγω των "οικονομικών διευκολύνσεων" που αυτή πρόσφερε, με αποτέλεσμα η ελληνο-ρωσική εταιρεία να προσφύγει σε δικαστήριο των Σκοπίων ζητώντας από την "Elektrostopanstvo" αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εξηγήσεις ως προς την πώληση όπλων στην Τουρκία ζητά από τον υπουργό Αμυνας της Ισπανίας Εδουάρδο Σέρρα, το ισπανικό κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, σύμφωνα με την εφημερίδα της Μαδρίτης "El Mundo".

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ενωμένη Αριστερά ζήτησε την παρουσία του κ.Σέρρα στη Βουλή για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που διατηρεί η Ισπανία με την Τουρκία για την πώληση όπλων αξίας 300 δισεκατομμυρίων πεσετών.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ενωμένης Αριστεράς στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αμυνας, η πώληση όπλων στην Τουρκία αποτελεί "ένα παραλογισμό, απολύτως επιζήμιο και απαράδεκτο που θα μετατρέψει την Ισπανία σε συνένοχο της επιθετικής στάσης της Τουρκίας".

    Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της θέλει εγγυήσεις ώστε το ισπανικό στρατιωτικό υλικό που θα δοθεί στους Τούρκους να μην χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται επίσης σε διπλωματικές πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η αγορά εκ μέρους της Τουρκίας έξι αεροσκαφών, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές επαφές για την πώληση μιας ή περισσότερων φρεγατών.

    Οι ίδιες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αγορά όπλων για το βαρύ πυροβολικό, για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πιστόλια για την τουρκική αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι "όλο αυτό το οπλοστάσιο θα μπορούσε να έχει ως προορισμό την καταστολή του αγώνα των Κούρδων".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι από το 1984 ο πόλεμος κατά των Κούρδων προκάλεσε 30.000 νεκρούς. Οι οργανισμοί υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν καταγγείλει ότι στην Τουρκία γίνονται βασανιστήρια, αναρίθμητες εκτελέσεις, ενώ αφθονούν οι φυλακισμένοι συνείδησης.

    Στο μεταξύ, το ισπανικό πρακτορείο EFE μετέδωσε τα εξής για το ίδιο θέμα: Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αμπέλ Ματούτες απέκλεισε την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ισπανικού στρατιωτικού υλικού ύψους 300 δισεκατομμυρίων πεσετών. Ωστόσο ο κ.Ματούτες υπογράμμισε πως Ισπανία και Τουρκία είναι "δύο σύμμαχες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης των οπλικών τους συστημάτων, λόγο για τον οποίο μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον συμφωνίες προς αυτή την κατεύθυνση".

    Η "El Mundo" σε ξεχωριστό σχόλιο αναφέρει ότι ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατά το δείπνο που του παρέθεσε ο Ισπανός βασιλιάς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο μέλλον, όπως έκανε μέχρι τώρα.

    [13] ΚΟΥΚ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΕ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Υποστήριξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη νέα μετριοπαθή κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, Ρόμπιν Κουκ, ύστερα από τη συνάντησή του με την πρόεδρο των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    "Η Μ. Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη νέα ηγεσία για να επιτευχθεί η ανοικοδόμηση της χώρας", διαβεβαίωσε ο κ. Κουκ.

    Κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία, η οποία είχε σκοπό την πραγματοποίηση συνομιλιών για την επιτάχυνση της εφαρμογής της συνθήκης του Ντέητον, ο κ. Κουκ απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο των Σερβοβοσνίων και κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη νέα ηγεσία και να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα. "Θα αισθανθείτε τη διαφορά από τη διεθνή ανταπόκριση στην έκκληση των ηγετών σας για συνεργασία και στην προσπάθειά τους για εφαρμογή της ειρηνευτικής συνθήκης", είπε.

    Ανακοίνωσε ότι η Μ. Βρετανία θα ανοίξει προξενείο στη Μπάνια Λούκα και ότι έχει ετοιμάσει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους τεσσάρων εκατ. δολαρίων προς την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ στη Βοσνία, ενώ άλλα δύο εκατ. δολάρια θα δοθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου, για την εκταφή θυμάτων του πολέμου.

    Ο κ. Κουκ επαίνεσε την εθελοντική παράδοση των Σερβοβόσνιων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και παρότρυνε και όσους παραμένουν ακόμη ελεύθεροι να παραδοθούν στο διεθνές δικαστήριο.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον του Κροάτη προέδρου Φράνιο Τούντζμαν κατηγορώντας τον για "εθνική αδιαλλαξία", λέγοντας ότι η κυβέρνησή του εμποδίζει την επίλυση της κρίσης των προσφύγων στην περιοχή. Αντίθετα με τα εγκωμιαστικά του λόγια για την πρόοδο της Σερβικής Δημοκρατίας και τη στάση της κ. Πλάφσιτς, η οποία απέδωσε καρπούς υπέρ της δημοκρατίας και της συνθήκης του Ντέητον, χαρακτήρισε την ηγεσία της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας ως το μοναδικό και μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και της καταλόγισε αποτυχία στο να διαμορφώσει την πολιτική θέληση για την εξεύρεση της λύσης. Λ.Π.

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Την παύση του υπουργού Παιδείας της Τουρκίας, Χικμέτ Ουλουγκμπέι, ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο της χώρας τα ισλαμικά κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της απόφασής του να απαγορεύσει τη χρήση των ισλαμικών συμβόλων στα θρησκευτικά σχολεία.

    Στην κοινή τους πρόταση τα ισλαμικά κόμματα, με επικεφαλής το κόμμα της Αρετής, υποστηρίζουν ότι με την απόφασή του αυτή ο Ουλουγκμπέι παραβίασε τις θρησκευτικές ελευθερίες και πρέπει να αποπεμφθεί από τα καθήκοντά του.

    Η απόφαση αυτή του υπουργού Παιδείας, η οποία απαγόρευε στις κοπέλες να φοράνε ισλαμικά μαντήλια για το κεφάλι στα κρατικά θρησκευτικά σχολεία προκάλεσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και οδήγησε τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ να αναιρέσει την εφαρμογή της, ενώ προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις στις ισλαμιστικές οργανώσεις της Τουρκίας.

    Ο Χικμέτ Ουγκουγλμπέι είναι μέλος του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό που στηρίζει τον Μεσούτ Γιλμάζ. Σ.Α.

    [15] ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η Ελβετία είναι έτοιμη να παρέχει τεχνική στήριξη για την αποκρατικοποίηση του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος, να διευκολύνει τις βουλγαρικές εισαγωγές και να ενθαρρύνει τις ελβετικές επενδύσεις στη Βουλγαρία.

    Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ελβετίας, Φραντς Μπλανκάρτ, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ.

    Παράλληλα στο Βουλγαρικό Εμπορικό - Επιχειρηματικό Επιμελητήριο στη Σόφια πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ελβετών και Βουλγάρων επιχειρηματιών.

    Οι συχνές τροποποιήσεις και αλλαγές στη βουλγαρική νομοθεσία και η ασταθής ακόμη οικονομία της χώρας είναι οι δυο κύριες αιτίες που εμποδίζουν την πραγματοποίηση ελβετικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος στην πρεσβεία της Ελβετίας στη Σόφια, Νταβίντ Βάγκελσαγκερ και σημείωσε ότι η εγκληματικότητα και η διαφθορά στη Βουλγαρία δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ακόμη.

    [16] ΑΡΜΕΝΙΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ;

    Αντίθετη προς το Σύνταγμα και τους νόμους της Αρμενίας χαρακτήρισαν την υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κοτσαριάν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές ο Κόμμα Εθνικής Ευημερίας και η Εθνική Δημοκρατική Ένωση, σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

    Τα δύο κόμματα κατηγόρησαν τον Αρμένιο πρωθυπουργό και υπηρεσιακό πρόεδρο της χώρας ότι διατηρεί το αντεθνικό σύστημα που είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν από τον τέως πρόεδρο Λέβον Τερ- Πετροσιάν και το οποίο χαρακτήριζε η ασέβεια προς τους νόμους και τα δικαιώματα των πολιτών.

    Τα δύο κόμματα θεωρούν πως η επιβίωση του παλαιού συστήματος στηρίζεται στη νίκη του κ. Κοτσαριάν στις προεδρικές εκλογές, κάτι που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή τους αλλά και την μελλοντική εσωτερική κι εξωτερική πολιτική της χώρας, καθώς θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση, για άλλη μία φορά, ενός παράνομου καθεστώτος και την όξυνση της διαμάχης για το Καραμπάχ.

    Τέλος, δηλώνουν πως θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν ένα δημοκρατικό και νόμιμο καθεστώς βασισμένο σε εθνικές αξίες και καλούν όλα τα κόμματα να κάνουν το _dio. Π.Ν.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [17] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες τη νύχτα στο Κοσσυφοπέδιο επιτείνοντας την ένταση των τελευταίων ημερών.

    Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βελιγραδίου, ΒΕΤΑ, ομάδα νεαρών άνοιξε πυρ εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Πρίστινας. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα.

    Επίσης, αλβανικοί κύκλοι στο Κοσσυφοπέδιο, ισχυρίζονταν σήμερα ότι στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του αλβανόφωνου πληθυσμού στην περιοχή Σίρμπιτσα, όπου είχαν ξεσπάσει τα πολύνεκρα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο τύπος του Βελιγραδίου, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι ένοπλες επιθέσεις από μεμονωμένους, προς το παρόν, αλβανόφωνους εξτρεμιστές εναντίον σερβικών οικογενειών, στο δυτικό κυρίως τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τον τύπο του Βελιγραδίου, έχουν αναγκάσει τις σερβικές οικογένειες να οργανώνουν σκοπιές τη νύχτα, ενώ οι επίσημες αρχές μεταφέρουν τώρα στην Πρίστινα, Σέρβους πρόσφυγες που ήταν εγκαταστημένοι σε καταυλισμούς περιοχές όπου έχουν σημειωθεί επεισόδια.

    [18] AΠΕΙΛOYN ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην περίπτωση που δεν δεχθεί να προχωρήσει στη διευθέτηση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, με ειρηνικά μέσα και με διάλογο με τους Αλβανόφωνους κατοίκους.

    Η θέση αυτή της Ουάσιγκτον δεν είναι καινούργια, αφού πρωτοδιατυπώθηκε από την περίοδο του πολέμου στην Βοσνία, το 1992, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Απλά τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν ασφυκτική πίεση στο Βελιγράδι, να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό, ώστε να επέλθει ηρεμία στην ευαίσθητη περιοχή και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι ταραχές και στο νότιο τμήμα της Βαλκανικής, παρασύροντας στην αστάθεια τα Σκόπια και, ενδεχομένως, την Αλβανία.

    Ο ειδικός απεσταλμένος στη Βοσνία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ ,που επισκέφθηκε πρόσφατα το Βελιγράδι, άφησε να εννοηθεί, ότι η κυβέρνηση Κλίντον είναι αποφασισμένη να πάρει σκληρά μέτρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ μιλώντας στο Κογκρέσο είπε πως "έχουμε καταστήσει σαφές στον Μιλόσεβιτς, ότι η επίτευξη προόδου στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την άρση της λεγόμενης δεύτερης παρτίδας των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του και ότι η από μέρους του χρήση βίας για την επίλυση ενός προβλήματος πολιτικού χαρακτήρα δεν μπορεί παρά να εντείνει την απομόνωση υπό την οποία βρίσκεται η Νέα Γιουγκοσλαβία".

    "Εκείνο όμως που αναμένουμε παράλληλα από την ηγεσία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου", πρόσθεσε η Ολμπράιτ, "είναι να αποστασιοποιηθούν από τις ομάδες που μετέρχονται βία για πολιτικούς σκοπούς".

    Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση. Οι πρέσβεις των χωρών μελών συναντήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα και τόνισαν την ανάγκη να αποκαταστήσει ο Μιλόσεβιτς διάλογο με την ηγεσία των αλβανόφωνων στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, απέρριψαν τον ισχυρισμό του Μιλόσεβιτς σύμφωνα με τον οποίο "τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν απλά εσωτερική υπόθεση", καθόσον μια ένταση της κρίσης θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

    Τη Δευτέρα, πρόκειται να συνέλθει στο Λονδίνο η "ομάδα επαφής" που θα συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και την κατάσταση που διαμορφώνεται, ενόψει μάλιστα και των " γενικών εκλογών" που έχουν προκηρύξει οι Αλβανοί στην περιοχή, χωρίς την άδεια των σερβικών αρχών, και οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 22 Μαρτίου. Σημαντικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις θα παίξει το αποτέλεσμα των σημερινών συναντήσεων του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του θα εξαρτηθεί αν θα θα πραγματοποιηθεί τελικά, η κοινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και του Γάλλου ομολόγου του Υμπέρ Βερντρίν στο Κοσσυφοπέδιο, που είναι προγραμματισμένη για τις 19 Μαρτίου, αλλά έχει προκαλέσει την αντίδραση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

    [19] Η ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Σερβία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο τόνισε σήμερα ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ύστερα από την άρνηση που διατύπωσαν πολλοί Σέρβοι ανώτατοι αξιωματούχοι στις εκκλήσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ για διάλογο με τους Αλβανούς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εσωτερικών, Βλάικο Στοϊλίκοβιτς, κατά την οποία συζήτησαν την ένταση που έχει προκληθεί στην περιοχή, ο κ. Μιλουτίνοβιτς χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο "αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας".

    Από την πλευρά του ο Ρόμπιν Κουκ, μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έκανε γνωστό πως δεν κατάφερε να αποσπάσει σαφείς δεσμεύσεις από τη γιουγκοσλαβική ηγεσία για την πολιτική επίλυση του ζητήματος ή την αποδοχή της διεθνούς παρέμβασης για το θέμα.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Σερβία έχει απορρίψει κάθε πρόταση για εξωτερική παρέμβαση χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα "εσωτερικό θέμα". Σ.Α.

    [20] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    ''Η Ελλάδα πρωτοστατεί για τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων'', τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας είναι να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου. ''Πάντοτε η πολιτική και η διπλωματία πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, ώστε μέσω αυτών των διαδικασιών να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα'', επισήμανε ο κ. Ρέππας.

    Σε ερώτηση πως σχολιάζει η κυβέρνηση τις απειλές των Αμερικανών να επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο, αν δε βρεθεί λύση, ο κ. Ρέππας υπενθύμισε ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στην επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας και τόνισε ότι ''δεν είναι νοητό, οποιαδήποτε τρίτη δύναμη να επεμβαίνει και μάλιστα στρατιωτικά στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας''.

    Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι δεδομένο και σαφές, ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. ''Δεν τίθεται θέμα ενότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο από κανέναν'', κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [21] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Το ΝΑΤΟ επιμένει για ειρηνική επίλυση της σύρραξης του Κοσσυφοπεδίου. Για την ανάπτυξη στρατιωτικού σχεδίου της Συμμαχίας απαιτείται πολιτική λύση, που προς τον παρόν δεν υπάρχει".

    Αυτό επισήμανε ο αρχηγός των ενωμένων ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ναύαρχος Τζόζεφ Λόπες, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια με τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και κατά της χρήσης της βίας για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι δυο πλευρές εξέτασαν μεταξύ άλλων και τις μεταρρυθμίσεις στον βουλγαρικό στρατό και τις δυνατότητες χορήγησης βοήθειας από το ΝΑΤΟ για την πραγματοποίησή τους.

    Ο ναύαρχος Λόπες συναντήθηκε επίσης με την ηγεσία του ΓΕΣ και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Μίχο Μίχοφ, ενώ αύριο θα δώσει διάλεξη στην Ατλαντική Λέσχη στη Σόφια με θέμα τις "Προκλήσεις της νότιας περιοχής".

    Από τη Σόφια ο κ.Λόπες θα αναχωρήσει για τη Ρουμανία.

    [22] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Συλλαλητήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στους "αδελφούς του Κοσσυφοπεδίου", διοργανώνουν αύριο στα Σκόπια τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

    Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων αλβανικών joll\tym, του μετριοπαθούς Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), που εκφράζει τις ακραίες τάσεις των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Συμμετοχή στη συγκέντρωση έχουν δηλώσει και τα μικρότερα αλβανικά κόμματα καθώς και οι οργανώσεις.

    Με συνθήματα "Είμαστε στο πλευρό σας", "Στοπ στη βία και το σερβικό μιλιταρισμό", "Οχι άλλη Βοσνία", οι διαδηλωτές θα διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και θα απευθύνουν, όπως δήλωσε ο αρχηγός του DPA, Αρμπεν Τζαφέρι, έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Στο τέλος της ειρηνικής, όπως τόνισε ο Τζαφέρι, συγκέντρωσης, θα επιδοθεί υπόμνημα στον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια.

    Στο μεταξύ σήμερα στο Τέτοβο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σε ένδειξη συμπαράστασης στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, την οποία οργανώνει το αλβανικό εξωκοινοβουλευτικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου ηγείται ο Νεβζάτ Χαλίλι.

    [23] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τις σερβικές δυνάμεις Ασφαλείας ότι διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου στο Κοσσυφοπέδιο, βασιζόμενη στους αξιόπιστους, όπως υποστηρίζει, ισχυρισμούς των τοπικών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Παράλληλα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτρέπει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΑΣΕ, να συντονίσουν τις ενέργειες τους και να εντατικοποιήσουν τις διπλωματικές πιέσεις προς τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να αποτραπεί η χρήση βίας.

    Τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αλβανοί και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν βία κατά των πολιτών, κυρίως στα χωριά Γκιρέζ και Λικοσάν. Ξένοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι είδαν τα πτώματα έξι θυμάτων, καθώς και μιας εγκύου, της Ρουκίας Νεμπίχι, η οποία πυροβολήθηκε στο πρόσωπο.

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει ότι οι αρχές χρειάζεται να καταφεύγουν στη χρήση βίας όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένοπλη επίθεση, αυτό όμως πρέπει να γίνεται μέσα στα απαραίτητα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, ενώ παράλληλα καθιστά σαφές ότι οι πολίτες που δεν συμμετέχουν στις επιθέσεις θα πρέπει να προστατεύονται από τις εχθροπραξίες.

    Είναι αξιοσημείωτο πως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να επιτρέψει διεθνείς παρατηρητές στην περιοχή Ντρένιτσα προκειμένου να καθορισθεί η φύση των παραβιάσεων, ενώ ζήτησε την κοινοποίηση των ονομάτων αυτών που συνελήφθησαν, γνωστοποιώντας παράλληλα τις κατηγορίες που τους pqos\ptomtai. Λ.Μ

    [24] Η ΕΥΡΩΠΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Αποκατάσταση του καθεστώτος της περιφερειακής αυτονομίας" του Κοσσυφοπεδίου, "εντός της Σερβίας", ζήτησε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Ευρώπης (ΚΤΠΕ) καλώντας ταυτόχρονα την αλβανική πλειοψηφία "να σταματήσει αμέσως κάθε πράξη βίας και να εγκαταλείψει κάθε πρόθεση ανεξαρτησίας".

    Αναγνωρίζοντας "ένα μέρος ευθύνης" σε αυτούς "που απέσυραν το 1989 το καθεστώς περιφερειακής αυτονομίας", που είχε το Κοσσυφοπέδιο, το Προεδρείο του ΚΤΠΕ καλεί τις "γιουγκοσλαβικές και σερβικές αρχές να σταματήσουν κάθε βία ή πρόκληση".

    Το όργανο του πανευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρώπης (όπου συμμετέχουν σαράντα κράτη - μέλη) καταδικάζει έντονα τις αιματηρές βιαιοπραγίες των τελευταίων ημερών και εκδηλώνει επίσης την ετοιμότητα του για να παράσχει σε κατάλληλη στιγμή, συμβολή "στον ορισμό του καθεστώτος τοπικής αυτονομίας" και καλεί την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας να αποκαταστήσει μέσω διαλόγου με τους εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας.

    Ακόμα, η Ολομέλεια του ΚΤΠΕ θα συνεδριάσει προσεχώς στο Στρασβούργο, όπου θα έχει μεταξύ άλλων και την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσει στην απάντηση που έδωσε πρόσφατα η Επιτροπή Υπουργών του πανευρωπαϊκού Οργανισμού, σε προηγούμενη σύστασή του, για τα προβλήματα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στις "κουρδικές" περιοχές της Τουρκίας.

    [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΣΕ ΦΥΓΗ ΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

    Σε φυγή από την περιοχή Ντρένιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όπου συνέβησαν τα αιματηρά επεισόδια του Σαββάτου ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες και τη σερβική αστυνομία, τράπηκαν γυναίκες και παιδιά, αλβανικής καταγωγής, σύμφωνα με δήλωση του Χεμάιλ Μουσταφά, συμβούλου του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Γυναίκες και παιδιά της περιοχής άρχισαν να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να κατευθύνονται με τρακτέρ προς τα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, μετά από τις τελευταίες επιθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι σερβικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον περίπου 30.000 ατόμων σε τρία διαφορετικά χωριά.

    Ο κ.Μουστάφα καταδίκασε τις βιαιοπραγίες "του καθεστώτος του Βελιγραδίου", λέγοντας ότι "οι σερβικές αρχές κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους παρά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ενώ πρόσθεσε ότι "η υπεροπτική συμπεριφορά των Σέρβων έχει σκοπό να επιβάλει τους σερβικούς νόμους στους Αλβανούς, αλλά οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα παραμείνουν πιστοί στις ειρηνικές μεθόδους για τον αγώνα τους προς την ανεξαρτησία".

    Ο Αλβανός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς να βοηθήσουν τους κατοίκους της Ντρένιτσα, oi οποίοι, όπως τόνισε, απειλούνται από ένα νέο κύμα σφαγής.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου στη Γενεύη, οι σερβικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βαριά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα για να επιτεθούν στους Αλβανούς στρατιώτες του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Ρ.

    [26] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Νέες σερβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις οδεύουν προς το Κοσσυφοπέδιο από το Λεπόσαβικ μέσω της κοιλάδας Ίμπρι, ενώ άλλες σερβικές δυνάμεις από το Ποντούγιεβα, έφτασαν ήδη στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ.

    Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που δεν αποκαλύπτει, υποστηρίζει ότι οι σερβικές δυνάμεις στην Πριστίνα ενισχύονται και έχουν τοποθετηθεί ελεύθεροι σκοπευτές σε διαφορετικά σημεία, ακόμα και κοντά στο γραφείο του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ενώ η συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου των πολιτικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αναβλήθηκε. Ε.Ρ.

    [27] 2000 ΕΝΟΠΛΑ ΜΕΛΗ ΑΡΙΘΜΕΙ Ο "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"

    Στοιχεία για τη δύναμη και τις δραστηριότητες του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", δημοσιεύει η εφημερίδα "Νεντέλνι Τέλεγκραφ" του Βελιγραδίου, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή των πόλεων Ντρένιτσα και Σίρμπιτσα υπάρχουν 1000 έως 2000 ένοπλοι, μέλη της οργάνωσης, διευκρινίζοντας ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι Αλβανοί έχουν όπλα αλλά μόνο τα οργανωμένα μέλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια στρατολόγησης και εκπρόσωποι του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου", επισκέφθηκαν τις αλβανικές οικογένειες της περιοχής και ζήτησαν να στρατολογηθεί ένα τουλάχιστον μέλος κάθε οικογένειας στην οργάνωση.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει δύναμη 13 χιλιάδων αστυνομικών και ότι εντός 72 ωρών μπορούν να προστεθούν άλλες 25 χιλιάδες.

    Στη διάρκεια του 1997 ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" πραγματοποίησε 30 δολοφονίες, ενώ από τον Ιανουάριο έως σήμερα έχει αναλάβει την ευθύνη για 12 εκτελέσεις. Στα στοιχεία της εφημερίδας δεν περιλαμβάνονται τα θύματα από τα αιματηρά επεισόδια του Σαββατοκύριακου στο Κοσσυφοπέδιο.

    [28] ΑΝΤΕΜ ΝΤΕΜΑΤΣΙ: Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

    Για άνοδο της δημοτικότητας των αλβανικών αποσχιστικών οργανώσεων του Κοσσυφοπεδίου, εξαιτίας των πρόσφατων αιματηρών γεγονότων, μίλησε ο επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Αντέμ Ντεμάτσι.

    "Οι αλβανικοί πληθυσμοί κινητοποιούνται και η δύναμη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, που πριν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια ομάδα ανθρώπων, τώρα μεγαλώνει. Ο αλβανικός λαός κατάλαβε ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός είναι απαραίτητος για την προστασία του", είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ του Βελιγραδίου ο κ. Ντεμάτσι, ο οποίος είναι υπέρ μιας πιο ριζοσπαστικής λύσης για την ανεξαρτητοποίηση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, σε αντίθεση με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που είναι υπέρμαχος μιας πολιτικής ειρηνικής αντίστασης.

    Ο κ Ντεμάτσι κατηγόρησε τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ότι συγκάλεσε τις γενικές εκλογές της 22ας Μαρτίου "με μόνο σκοπό να αποκτήσει την ανάλογη νομιμοποίηση, προκειμένου να διαπραγματευτεί με το σερβικό καθεστώς". "Κανένας Αλβανός δεν θα συμφωνούσε να διαπραγματευτεί την πολιτιστική αυτονομία, η οποία είναι το μόνο που προτίθεται να προσφέρει το σερβικό καθεστώς στην αλβανική κοινότητα", είπε ο κ. Ντεμάτσι, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα ποτέ "δεν τόλμησε" να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του αλβανικού κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε το 1992 και δεν συγκλήθηκε ποτέ εξαιτίας της άρνησης του Βελιγραδίου να το αναγνωρίσει.

    Ο κ. Ντεμάτσι είπε ότι το κόμμα του προτίθεται να δεχτεί μόνο ομοσπονδία ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. "Η μόνη λύση για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου είναι η ελευθερία, όπως ήταν και για τους Σλοβένους, τους Κροάτες, τους Βόσνιους και τους ''Μακεδόνες''", είπε. Λ.Π.

    [29] KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΛΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ή ΠΟΛΕΜΟΣ; ΛΥΣΗ "ΠΙΛΟΤΟΣ";

    Από την αρχή της γιουγκοσλαβικής κρίσης το σύνολο των διεθνών παρατηρητών εκδήλωνε την ανησυχία του για πιθανή ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πόλεμος τότε δεν άγγιξε την περιοχή - μια μικρή έκταση δέκα χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στη Σερβία και κατοικείται από δύο εκατομμύρια αλβανόφωνους και μόλις διακόσιες χιλιάδες Σέρβους. Ωστόσο όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν ότι η "υποδομή" για μια ανάφλεξη υπήρχε και υπάρχει.

    Είναι όμως σήμερα ίδιες οι συνθήκες; Μπορούν οι πρόσφατες συγκρούσεις με τους 24 νεκρούς να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που θα ανάψει το μαζεμένο μπαρούτι; Μήπως η ίδια η προκήρυξη τοπικών εκλογών για τις 22 Μαρτίου από την ηγεσία των Αλβανοφώνων δημιουργεί μείζονα προβλήματα; Είναι τελικά το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου εσωτερική υπόθεση της νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας ή είναι ένα διεθνές πρόβλημα;

    Ο πρέσβης επί τιμή Κώστας Ζέππος - που υπηρέτησε στο Μόσταρ για δύο χρόνια ως όμπουτσμαν (συνήγορος του πολίτη) της Ε.Ε.- υπογραμμίζει ότι η προκήρυξη των εκλογών είναι ένα ορόσημο που θέτει ep_ τάπητος το δίλημμα: συζήτηση ή σύγκρουση; Κατά τον κ.Ζέππο το πρόβλημα θα γίνει διεθνές εφόσον μία πιθανή σύγκρουση και ανάφλεξη θα εμπλέξει όλη την περιοχή, αλλά οπωσδήποτε την Αλβανία και τη FYROM. Η λύση κατά τον κ.Πρέσβη χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος και με πρωτοβουλία του Μιλόσεβιτς, θα ήταν οι άμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο να επανακαθορισθεί ένα καθεστώς τοπικής αυτονομίας, τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής στα πρότυπα της επί Τίτο κατάστασης, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε σκέψη απόσχισης από τη Σερβία.

    Με τη λύση αυτή ως μονόδρομο συμφωνεί και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, προσθέτοντας μια σημαντική και ενδιαφέρουσα άποψη: Αν η διεθνής κοινότητα προκρίνει με την παρουσία της ή την επέμβασή της μία λύση στο Κοσσυφοπέδιο, τότε αυτή η λύση θα χρησιμεύσει ως πιλότος ή πρόκριμα και για άλλες περιοχές στη Βαλκανική όπου παρατηρείται μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση μειονοτήτων. Και τέτοιες περιοχές είναι η Βοϊβοντίνα, η Τρανσυλβανία, η Βόρεια Ήπειρος. Ίσως μάλιστα η Τουρκία θέσει εντονότερα και το προσφιλές της θέμα της Δυτικής Θράκης. Κατά τον κ.καθηγητή δεν μπορεί να βρεθεί λύση με την επιβολή βίας από μία δύναμη δημόσιας τάξης απέναντι σε έναν πληθυσμό εξ ολοκλήρου εχθρικό.

    Γι αυτήν την εχθρότητα φταίει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέει κατηγορηματικά ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης. Χωρίς κανένα λόγο, πέρα από την ανασφάλειά του, άλλαξε με τη βία το καθεστώς αυτονομίας που ίσχυε, στερώντας δύο εκατομμύρια πολίτες από τα δικαιώματά τους. Είναι ένα ιδιότυπο καθεστώς απαρτχάιντ στην καρδιά της Ευρώπης, που δεν μπορεί να ζήσει για πολύ ακόμη. Ωστόσο, ο κ.Χατζηπροδρομίδης προβλέπει διαπραγματεύσεις και ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει, η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον Μιλόσεβιτς, αφού θεωρείται οτι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι εσωτερικό θέμα της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας. Ταυτόχρονα όμως είναι και διεθνές θέμα από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προβλέπει λοιπόν ότι ο Σ.Μιλόσεβιτς δεν έχει άλλη επιλογή από το να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια λύση τοπικής αυτονομίας. Αν συνεχίσει σ' αυτήν την αδιέξοδη πολιτική, εκτιμά ο κ.Χατζηπροδρομίδης, ότι διακινδυνεύει να "δει" το Κοσσυφοπέδιο "προτεκτοράτο" της διεθνούς κοινότητας, όπως είναι στην ουσία η Βοσνία με την εκεί στάθμευση πολυπληθούς ειρηνευτικής δύναμης.

    Ίσως αυτή η παρουσία πολλών Αμερικανών και Ευρωπαίων στρατιωτών εγγύς στο σημείο της ενδεχόμενης κρίσης, οδηγήσει σθεναρά την προληπτική διπλωματία σε λύση ειρήνης, λύση διαλόγου. Ο Φάτος Νάνο βοηθά με τον τρόπο του προς αυτή την κατεύθυνση, αποφεύγοντας να εκτοξεύσει εθνικιστικές κορώνες. Και η πρόσφατη περίπτωση του Ιράκ, όπου τη στιγμή που εκτοξεύονταν κραυγές πολέμου ετοιμαζόταν επιμελώς η ειρηνική λύση, δείχνει το δρόμο. Αλλωστε το Κοσσυφοπέδιο είναι ιερός τόπος και για τους δύο σύνοικους λαούς, τον σερβικό και τον αλβανικό. Για τους Σέρβους είναι το λίκνο, η κοιτίδα της εθνικής τους απελευθέρωσης υπό τον Στέφανο Ντουσάν, ενώ επίσης οι Αλβανοί το θεωρούν προπύργιο της ανεξαρτησίας τους. Η λύση της συμβίωσης μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του είναι η ειρηνική jai λογική διέξοδος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 5 March 1998 - 16:21:29