Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΚΟΕΝ

  • [02] ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [04] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ

  • [06] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

  • [08] ΣΤΑ 90 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1996


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΙΑΚΙΡΕΦ-ΜΠΑΚΑΡΤΣΙΕΦ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [11] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ Ο ΕΜΙΛ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ

  • [12] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΚΟΕΝ

    Επίσκεψη σε Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσει στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουϊλιαμ Κοέν.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Κένεθ Μπέικον εξέφρασε την άποψη ότι εγκατάσταση των πυραύλων S -300 στην Κύπρο μπορεί να αυξήσει την ένταση στη Μεγαλόνησο.

    Τόνισε επίσης ότι η χώρα του καταβάλει προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Αναφερόμενος στο θέμα πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-15 στην Τουρκία ο κ.Μπέικον δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    [02] ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

    Την εκτίμηση ότι οι δήμοι δεν είναι από μόνοι τους σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους πολίτες ως αντίτιμο για τις κλήσεις των παρκοεταιριών, διατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την Habitat Agenda, ο κ.Λαζαρίδης δήλωσε, ακόμη, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση απλά εφΆρμοσε ένα νόμο, ο οποίος προέβλεπε τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα παράνομης στάθμευσης και εταιρίες που είναι συμβεβλημένες με τους δήμους. Συνεπώς, δεν φέρει ευθύνες εάν ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

    ``Υπάρχει γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία για αστικές ευθύνες απέναντι σε τρίτους, σε περίπτωση που ένας νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, υπόχρεος δεν είναι αυτός που τον εφαρμόζει, αλλά το κράτος που τον ψηφίζει'', υπογράμμισε ο κ.Λαζαρίδης. Υποστήριξε δε, ότι σε παρόμοια περίπτωση που έχει υπόψη του, το κράτος κλήθηκε τελικά να αποζημιώσει τους ιδιώτες.

    Ο κ.Λαζαρίδης διευκρίνισε ότι, εφόσον δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις παρκοεταιρίες, οι δήμοι θα πράξουν ό, τι ο νόμος ορίζει. Μεταφέροντας το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ για τα παρκόμετρα, ο δήμαρχος Καλαμαριάς δήλωσε: ``Αν αλλάξει το νομικό καθεστώς θα προσαρμοστούμε. Αυτό είναι το νόημα της χθεσινής συνεδρίασης''.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Ξάνθης, Φίλιππου Αμοιρίδη: ``Είμαστε κάτι παραπάνω από βέβαιοι ότι δεν κάναμε καμία παρανομία. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά''.

    Πάντως, ο δήμος Ξάνθης, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων στους ιδιώτες που έλαβαν τις ``παράνομες'' κλήσεις, αφού το σύστημα των παρκοεταιριών εφαρμόζεται στην πόλη μόλις έξι μήνες. ``Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της πρώτης εκκαθάρισης με την εταιρία, οπότε ο δήμος δεν έχει πάρει ακόμη το ποσό που του αναλογεί, για να μπορεί να μιλάει για επιστροφή χρημάτων από παράνομες κλήσεις'', κατέληξε ο κ.Αμοιρίδης.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό θα αποτελέσουν το αντικείμενο σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της συντονιστικής επιτροπής των δημάρχων Μακεδονίας και Θράκης, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

    Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    [04] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η μείωση της έντασης που σήμερα υπάρχει στις σχέσεις Τιράνων - Βελιγραδίου, μετά τα τελευταία γεγονότα στο Κόσοβο, πιστεύεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των sumoliki~m, τις οποίες θα έχει στην Αθήνα ο Αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εδώ και καιρό επίσημης επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα από 9 έως 11 Μαρτίου.

    Ο κ. Μεϊντάνι, θα φτάσει στις 10 το πρωί της Δευτέρας και στις 11.30 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Οι δύο άνδρες, θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση και λίγο αργότερα θα γίνει διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδος-Αλβανίας, όπου θα υπογραφούν και συμφωνίες για την ανάπτυξη της Ελληνοαλβανικής συνεργασίας.

    Ακολούθως, ο Αλβανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το απόγευμα με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

    Την Τρίτη 10 Μαρτίου, ο κ. Μεϊντάνι θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, ενώ στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Δημαρχείο, θα του επιδοθεί το μετάλλιο της πόλης. Στη συνέχεια, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το μεσημέρι, θα οργανωθεί στη Βουλή πανηγυρική εκδήλωση προς τιμή του κ. Μεϊντάνι. Τέλος το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Αλβανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και το βράδυ θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση της Αλβανικής Πρεσβείας στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών.

    Πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Ρετζέπ Μεϊντάνι, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γεν. Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο, πριν ακόμη ξεσπάσουν τα αιματηρά γεγονότα στο Κόσοβο, είχε δηλώσει ότι θεωρεί επικίνδυνη την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι κάθε καθυστέρηση για την ομαλοποίησή της, συνεπάγεται κινδύνους για όλη την ευρύτερη περιοχή. Ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη συνεχών διεθνών πιέσεων αλλά και την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στην Πρίστινα, για την αποφυγή της σύγκρουσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλβανίας, ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα η συνεργασία Ελλάδος-Αλβανίας βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκή πορεία. Αναφορικά δε με την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Αλβανία, παρατήρησε πως παρά το γεγονός ότι ο δρόμος που θα διανυθεί δεν είναι σύντομος, εντούτοις υπάρχει η πολιτική βούληση για μία αληθινή δημοκρατική μεταρρύθμιση στη χώρα του.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ελληνοαλβανικών σχέσεων, ο κ. Μεϊντάνι δήλωσε : "Η συνεργασία των δύο χωρών μας, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ύστερα από τις επισκέψεις διαφόρων αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, η δική μου επίσκεψη θα αποτελέσει το επιστέγασμα της συνεργασίας αυτής που έχει κινηθεί προς μια σωστή κατεύθυνση και εξελίσσεται θετικά προς όφελος των δύο λαών και χωρών μας. Εκτός από την πολύπλευρη και καρποφόρα αυτή συνεργασία, βλέπω να υπάρχει και μία σύγκλιση ως προς την εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, της οποίας η ουσία έχει αποδοθεί με λόγια απλά και πλήρη νοήματος: εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων και όχι βαλκανοποίηση της Ευρώπης.

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ

    Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί σε αγροτική περιοχή έξω από την κοινότητα Περαία Θεσσαλονίκης, όταν δεκάδες κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση του ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας που θα εξυπηρετεί το αεροδρόμιο ``Μακεδονία''.

    Επτά διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας παρουσία εισαγγελέα απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί από την κοινότητα Περαία στη ``Δεξαμενή'', ενώ εργάτες με τη βοήθεια εκσκαφέων ξεκίνησαν τις χωματουργικές εργασίες στο σημείο, όπου θα εγκατασταθεί ο πυλώνας για το ραντάρ.

    Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε κατοίκους της Περαίας και άλλων κοινοτήτων, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες - και ειδικά μετά την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία στα Πιέρια Όρη - δηλώνουν αντίθετοι στη λειτουργία του ραντάρ υποστηρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

    Δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας για να προσεγγίσουν το σημείο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια και αντεγκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν και συλλήψεις με εντολή του εισαγγελέα χωρίς να ανακοινωθούν τα ονόματα των συλληφθέντων.

    [06] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Συναντώνται αύριο στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας.

    Οι κύριοι Γιώργος Ρωμαίος, Γαβρήλ Ντεζέου και Μπογκομίλ Μπόνεφ θα συζητήσουν θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος ο Β’ υπαρχηγός της ελληνικής αστυνομίας Σταύρος Χουλάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Πλάκας και ο διευθυντής ασφαλείας, ταξίαρχος Κώστας Οικονόμου.

    Οι αντιπροσωπείες την Κυριακή θα μεταβούν στις Καρυές του Αγίου Ορους και το απόγευμα θα επισκεφτούν το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    [07] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Την κυβέρνηση κατηγόρησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωσταντόπουλος, γιατί όπως είπε με την πολιτική της υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη αντί να την αναδεικνύει σε οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε το πρωί τις εγκαταστάσεις της εταιρίας ``Βαλκαν Εξπορτ'' και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο tou ΕΚΘ Παναγιώτη Αβραμόπουλο και μέλη της διοίκησης του όπουθ ενημερώθηκε για τα οξυμμένα προβλήματα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε σ αυτά τα προβλήματα και επισήμανε:''Τέλειωσε βλέπετε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα πλέον για να συγκαλύπτει την πραγματικότητα. Δεν προωθείται κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αναχαίτιση της ανεργίας και δεν εφαρμόζεται καμιά συγκεκριμένη πολιτική για την επανακατάρτιση των εργαζομένων, την κοινωνική στήριξη και συνοχή. Στη Βαλκαν Εξπορτ είχα την εμπειρία να δω από κοντά την πολιτική πρόκληση, τον κοινωνικό και οικονομικό παραλογισμό με τον οποίο η κυβέρνηση και οι Τράπεζες οδηγούν μια επιχείρηση, που είναι βιώσιμη και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, στο κλείσιμο για την εξυπηρέτηση προσχεδιασμένων επιλογών σκοπιμότητας. Θέλω να επισημάνω ότι η Θεσσαλονίκη αντί να γίνεται οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων συνεχώς υποβαθμίζεται. Και ο προυπολογισμός βρίσκεται στα ίδια πλαίσια και κινείται με τις ίδιες λογικές αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν εξασφαλίζει καμία ιδιαίτερη προοπτική για την περιοχή. Απεναντίας περιορίζει τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων. Φαίνεται ότι για τη Θεσσαλονίκη η μόνη πολιτική την οποία είχε η κυβέρνηση είναι η πολιτική των καζίνο που αποδείχθηκε ότι έσπειρε κοινωνικές πληγές.

    Η Θεσσαλονίκη σήμερα δικαιούται να διεκδικήσει διαφορετική πολιτική και διαφορετική μεταχείριση. Γιατί ακόμη και τα μεγάλα έργα που κατά καιρούς εξαγγέλλονται καθυστερούν με ένα τρόπο προκλητικό, όπως είναι η Εγνατία οδός, το λιμάνι, ο έκτος προβλήτας, οι κάθετοι άξονες. Ένα τέτοιο πολιτικό μοντέλο για την ανάπτυξη της περιοχής είναι χρεωκοπημένο προ πολλού. Η κυβέρνηση λοιπόν στο όνομα του φραστικού και δημαγωγικού εκσυγχρονισμού δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζει τον πιο παραδοσιακό και προκλητικό αναχρονισμό''

    [08] ΣΤΑ 90 ΔΙΣ.ΔΡΧ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1996

    Στα 90 δισ. δρχ ανήλθαν οι πωλήσεις εσωρούχων στην Ελλάδα το 1996, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν, λόγω της συνεχούς αύξησης εισαγόμενων προϊόντων.

    Σύμφωνα με στοιχεία της διοργανώτριας της 6ης έκθεσης εσωρούχων και νυχτικών ``LACΕ'', στις 7-9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, εταιρίας ``Promotion'', οι περισσότερες εισαγωγές προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξάγουν συνολικά 3 εκατ. ECU. Μερίδιο, όμως, στην ελληνική αγορά καταλαμβάνουν και εσώρουχα από άλλες χώρες, χαμηλού εργατικού κόστους.

    Το 60% των πωλήσεων αντιστοιχεί σε λίγες μεγάλες και καλά οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου και το υπόλοιπο 40% μοιράζονται οι πολύ περισσότερες μικρές. Στα θετικά του κλάδου για το 1996, ``συγκαταλέγεται η αύξηση των μεικτών κερδών των επιχειρήσεων, λόγω της συμπίεσης του κόστους παραγωγής με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας'', όπως είπε η διευθύντρια πωλήσεων της εταιρίας, Λίλιαν Saq\vg.

    Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η κατάσταση στην αγορά εσωρούχων και νυχτικών διαμορφώνεται ως εξής: - Σουτιέν: η Ευρώπη παράγει κάτι λιγότερο από 100 εκατ. σουτιέν το χρόνο και αγοράζει 250. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές είναι η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, με 60 εκατ. κομμάτια η καθεμία και από κοντά έρχεται η Γαλλία με 45. Το 30% του συνόλου της ευρωπαϊκής παραγωγής αντιστοιχεί στη Μεγάλη Βρετανία (30εκτ.) και ακολουθούν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία. - Γυναικεία σλιπ: Η παραγωγή ξεπερνάει τα 400 εκατ. κομμάτια και η κατανάλωση τα 900. Το 35% της παραγωγής καλύπτεται από την Ισπανία και το 23% από την Ιταλία. Μεγάλοι παραγωγοί είναι και η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Στην κατανάλωση πρώτη έρχεται η Γερμανία με 254 εκατ. σλιπ (29%), και έπονται η Μεγάλη Βρετανία με 192 (21%), η Ισπανία με 146 (16%), η Γαλλία με 126 (14%) και η Ιταλία με 76 (9%) - Κομπινεζόν: Παράγονται μόνο 28 εκατ. κομπινεζόν και αγοράζονται 84. Ειδικά στην Ιταλία, που καλύπτει μόνη της το 60% της ευρωπαϊκής αγοράς, παράγονται 5 εκατ. και αγοράζονται 50. - Καλσόν: Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 1.600 εκατ. κομμάτια και η κατανάλωση ξεπερνά τα 2.300. Την πρώτη θέση στη λίστα των παραγωγών καταλαμβάνει η Γερμανία, με 500 εκατ. (31,5% του συνόλου). Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Μεγάλη Βρετανία με 436 (27,5%) και η Ιταλία με 361 (23%). Η εικόνα στην κατανάλωση είναι διαφορετική. Η μεγαλύτερη κατανάλωση αντιστοιχεί στην Ιταλία, με αγορές 1.050 εκατ. καλσόν, που αντιπροσωπεύουν το 45% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης στο είδος. Στην Ελλάδα παράγονται 79 εκατ. και αγοράζονται 81. - Νυχτικά-Πιζάμες: Την παραγωγή των 60 εκατ. νυχτικών και πιζάμων το χρόνο στην Ευρώπη, μοιράζονται η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ισπανία. Στην κατανάλωση των 220, η Γερμανία με 72 εκατ. έχει τη μερίδα του λέοντος και ακολουθεί η Γαλλία με 45 εκατ. - Ανδρικά σλιπ-Μποξεράκια: Η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγή ανέρχεται στα 300 εκατ. κομμάτια. Στην Ισπανία αντιστοιχεί το 25% της παραγωγής και στη Μεγάλη Βρετανία το 18%. Η κατανάλωση είναι διπλάσια της παραγωγής (600 εκατ.), και οι μεγαλύτεροι αγοραστές είναι η Γερμανία με 174 εκατ. (30%) και η Μεγάλη Βρετανία με 132 εκατ. (22,5%).


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε

    Η Ελλάδα δεν έχει καμία αντίρρηση να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον αυτή λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Μιλώντας στον ελληνικό ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR) ο κ.Κρανιδιώτης ανέφερε ότι με μια Τουρκία δημοκρατική, η οποία θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, θα μπορέσει η Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα στο Αιγαίο καθώς και το Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στην αντιπροσωπεία tgr κυπριακής Δημοκρατίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο κ.Κρανιδιώτης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου στα οποία προβλέπεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει πρόσκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά για να συμμετάσχει.

    Τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, σημειώνοντας όμως, ότι επίσημος διαπραγματευτής είναι η κυπριακή κυβέρνηση.

    Η πρόσκληση και η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων είπε, θα είναι εφικτή εφόσον είναι αποδεκτός από μέρους τους, ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ και εφόσον δεν συνιστά έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

    Στη συνέχεια, ο κ.Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι για την Ε.Ε. το θέμα της νομιμότητας έχει μεγάλη σημασία και χαρακτήρισε τη νομιμότητα ως το ισχυρότερο όπλο της διπλωματίας Ελλάδας και Κύπρου.

    Εξέφρασε ακόμη την ευχή, όπως η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, υποβοηθήσει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. "Μια λύση, η οποία να τεθεί κάτω από την ομπρέλα της Ευρώπης θα είναι συμφέρουσα για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκους", κατέληξε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών,

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΙΑΚΙΡΕΦ-ΜΠΑΚΑΡΤΣΙΕΦ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ευγκενι Μπακαρτσιεφ θα επισκεφτεί την Μόσχα στις 20 Μαρτίου, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο της Gazprom, Ρεμ Βιακιρεφ, προς την κατεύθυνση επίλυσης των διαφωνιών για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου, από το έδαφος της Βουλγαρίας.

    Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σόφια, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Γιεγκορ Στροεφ, προσκάλεσε και τον πρωθυπουργό Ιβαν Κοστοφ, να επισκεφτεί επίσημα την Μόσχα, χωρίς να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    Το επίκεντρο των μελλοντικών εξελίξεων στις ρωσο-βουλγαρικές σχέσεις εντοπίζεται στη διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του δικτύου αγωγών της Βουλγαρίας, που είναι αποφασιστικής σημασίας για τα συμφέροντα της Gazrprom στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και ενώ παραμένουν οι διαφωνίες στον καθορισμό της τιμής ανά κυβικό μέτρο. Ν.Χ.

    [11] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ Ο ΕΜΙΛ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ

    Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης διατηρούν τον πρόεδρο Εμιλ Κονσταντινεσκου την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ρουμάνων ψηφοφόρων με ποσοστό 45%, στην περίπτωση διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, κατά την παρούσα περίοδο.

    Στη δεύτερη θέση, ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος Ιον Ιλιεσκου με 14%, ενώ ο Κορνιλιου Βαντιμ Τουντορ, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας έρχεται τρίτος, με ποσοστό 13%. Την τέταρτη θέση, έχει ο Τεοντορ Μαλεσκανου με 12%, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο pq|edqor των Σοσιαλδημοκρατών Πετρε Ρομαν έχει την τελευταία θέση στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, με ποσοστό 9%.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έχει εισέλθει από το τελευταίο δίμηνο του 1997, σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από τη μια μεριά, παρέχει κοινοβουλευτική κάλυψη στην κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού και από την άλλη, εμμένει στη θέση του για παραίτηση του πρωθυπουργού Βικτορ Τσορμπεα.

    Ο πρόεδρος Κονσταντινεσκου από την εκδήλωση της κρίσης, τηρεί συμβιβαστική στάση, που επιβάλλεται κυρίως από λόγους εθνικού συμφέροντος, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η ``συμπεριφορά'' του επηρέασε θετικά τους ψηφοφόρους. Ν.Χ.

    [12] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

    Στην αντικατάσταση του υπουργού εξωτερικών του Αζερμπαιτζάν, Χασάν Χασάνοφ, από τον Τοφίγκ Ζουλφουγκάροφ, προχώρησε χθες ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν Χειντάρ Αλίγεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος Αλίγεφ απομάκρυνε τον υπουργό εξωτερικών Χασάνοφ, λόγω του σκανδάλου που ανέκυψε για πιθανή ανάμειξη του στην επιδότηση και ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μπακού.

    Ο νέος υπουργός 37 ετών, ακολούθησε διπλωματική καριέρα, ασχολήθηκε έντονα με το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ υπήρξε επικεφαλής της αποστολής του Αζερμπαιτζάν στις συνομιλίες στο Μίνσκ, υπό την κοινή προεδρία της Γαλλίας, Ρωσίας, και των ΗΠΑ, και με τη συμμετοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, προκειμένου να βρεθεί λύση στην επίμαχη διαμάχη. Λ.Μ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 6 March 1998 - 12:13:37