Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-03-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Μαρτίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Η ένταξη της Δραχμής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [03] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [04] ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.

  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

  • [07] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο ΡΕΤΖΕΠ ΜΕΪΝΤΑΝΙ

  • [08] ΕΚΤΟΣ ΠΕΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΡΓΑ 10 ΔΙΣ. ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 6 ΔΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΡΩΣΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ 75% ΤΗΣ ROSNEFT

  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ

  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ε - ΠΓΔΜ

  • [12] ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [13] ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Η ένταξη της Δραχμής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών)

  • [14] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [15] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

  • [16] ΑΥΡΙΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [17] ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [18] ΗΑΤΤΑ: ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [19] ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤOY ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [20] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΞΕΝΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [21] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [22] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

  • [23] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ STA ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [24] ΜΕ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ

  • [25] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

  • [26] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΩΣ ΤΟ TΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

  • [27] ΠΓΔΜ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΓΚΗ 'Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Θετική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την πρόταση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, για υπογραφή συμφώνου μη επίθεσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ωστόσο ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η κίνηση αυτή είναι θετική εφόσον δεν περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Ερωτηθείς για την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ προς τον κ. Πάγκαλο για διάλογο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι ο κ. Τζεμ μπορεί να έλθει στην Ελλάδα, στη Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στα τέλη Μαϊου, στη Ρόδο.

    Αναφορικά με την πρόταση της Αθήνας για συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης στα Βαλκάνια που επανέφερε η Άγκυρα με αφορμή την κρίση στο Koσσυφοπέδιο, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την πρόταση αυτή θετική πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία που θα βρίσκεται η έδρα της δύναμης αλλά να μετέχουν σε αυτή όλες οι βαλκανικές χώρες.

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά τον τραυματισμό στο πόδι.

    Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε από τον "πρωθυπουργό του ψεύδους", είπε ο Κώστας Καραμανλής και πρόβλεψε ότι θα είναι ζοφερό το μέλλον της χώρας. Για την υποτίμηση της δραχμής παρατήρησε ότι επιβλήθηκε από τις αγορές και έθεσε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις που δανείστηκαν σε συνάλλαγμα.

    Αναφερόμενος στο έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα μίλησε για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ενώ σε ότι αφορά τα μέτρα για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει από τώρα αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση stgm ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές λέγοντας ότι οι συνθήκες διαμορφώνονται έτσι ώστε αποκτούν σαφέστατο πολιτικό νόημα.

    [03] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Προκηρύχτηκε η οικονομοτεχνική μελέτη για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρουπολης. Αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια, από τα οποία το 60% καλύπτει η κοινότητα.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μελετητικές εταιρίες και κοινοπραξίες, που διαθέτουν ISO 9001, έχουν το λιγότερο δεκαετή πείρα σε ό,τι αφορά την εκπόνηση σχετικών μελετών -χάραξη πετρελαιαγωγών επίγειων και υποθαλάσσιων, μελέτες τοπογραφικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές, υδραυλικές, ηλεκτρομηχανολογικές, επικοινωνιακές, λιμενικών εγκαταστάσεων, στατιστικές, εκτίμησης κόστους, περιβαλλοντικές- και, με βάση τη νομοθεσία της χώρας που εδρεύουν, έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τέτοιες μελέτες.

    Ειδικά για το ζήτημα της εμπειρίας στη χάραξη πετρελαιαγωγών, αυτή πρέπει να αφορά σε αγωγούς εδάφους, μήκους τουλάχιστον 200 χιλιομέτρων και διαμέτρου 30 μέτρων και υποθαλάσσιους ίσης διαμέτρου. Επίσης, πρέπει να έχουν ασκηθεί στην εκπόνηση μελετών για συγκροτήματα δεξαμενών αποχέτευσης, χωρητικότητας το λιγότερο 400.000 κυβικών μέτρων.

    Η λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών ορίστηκε στις 19 Μαϊου, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα τεύχη με τις προϋποθέσεις συμμετοχής από την κοινοπραξία "ΔΕΠ Α.Ε.-Θράκη Α.Ε."

    Τη δεύτερη εταιρία απαρτίζουν οι όμιλοι Λάτση και Κοπελούζου. Οι όμιλοι και η ΔΕΠ συμμετέχουν στην Transbalkan Pipeline, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού.

    [04] ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Αναστάτωση και οργή σε κατοίκους ακριτικών περιοχών στο νομό Καστοριάς προκαλεί η εν ψυχρώ δολοφονία αστυνομικού από Αλβανούς λαθρομετανάστες που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κοινότητα του νομού.

    Ο άτυχος αστυνομικός Δημήτρης Ζαρομυτίδης 31 χρόνων, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών - ηλικίας 7 και 6 χρόνων - δέχτηκε απρόκλητα από Αλβανούς κακοποιούς μια σφαίρα στο λαιμό και έπεσε νεκρός την ώρα που επιχείρησε - μαζί με συνάδελφο του- να πραγματοποιήσει έλεγχο σε φορτηγό.

    Το αιματηρό περιστατικό που αποκαλύπτει με τον τραγικότερο τρόπο τον κίνδυνο που διατρέχουν όχι μόνον οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί από τις ένοπλες συμμορίες των Αλβανών, σημειώθηκε στην κοινότητα Αμμουδάρα, κοντά στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς ο Ζαρομυτίδης, οδηγός περιπολικού, μαζί με τον συνάδελφο tou, εντόπισαν το φορτηγό αυτοκίνητο και ζήτησαν από τον οδηγό του να σταματήσει. Το φορτηγό όμως ανέπτυξε ταχύτητα και οι δύο αστυνομικοί του περιπολικού άρχισαν να το καταδιώκουν. Σε κάποια στιγμή οι λαθρομετανάστες που επέβαιναν στο φορτηγό άνοιξαν αιφνιδιαστικά πυρ εναντίον των αστυνομικών και μια σφαίρα έπληξε τον άτυχο οδηγό του περιπολικού. Μεταφέρθηκε στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Καστοριάς, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του.

    Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ συνάδελφοι του δολοφονηθέντος αστυνομικού που εκπροσωπούν την ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στην Καστοριά εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση τους για τη νέα επίθεση και ζητούν για άλλη φορά ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών στους ακριτικούς νομούς.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.

    Ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο διαδραματίζει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στον τομέα της πληροφόρησης στα Βαλκάνια, στην Ομογένεια και τον κυβερνοχώρο, επισημάνθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της δεκαήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος, με πρόσκληση της Υπηρεσίας Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

    Στην Ουάσιγκτον ο κ.Κουζινόπουλος ενημερώθηκε για την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια από τον Διευθυντή του τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ κ.Stephen Mull, καθώς επίσης και τους υπευθύνους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα Philip Kosnett και την Τουρκία Stephen Klemp, ενώ συζήτησε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με τους εκπροσώπους σημαντικών οργανισμών και ιδρυμάτων, όπως το "Freedom Forum", το "Open Society Institute", το "American Enterprice Institute for Public Policy Research", το "Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών" (CSIS), η "Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων" κ.α. Επίσης, ο Γενικός Διεθυντής του ΜΠΕ, επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής κ.κ.Σπυρίδωνα και τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ.Μεθόδιο, ενώ συναντήθηκε με τις σημαντικότερες Ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ, όπως το ΣΑΕ Αμερικής, οι ΑΧΕΠΑΝΣ, οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης, Σικάγο και Βοστώνης, καθώς και τις Ομοσπονδίες της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και της Παμποντιακής Ενωσης ΗΠΑ - Καναδά.

    Τέλος ο κ.Κουζινόπουλος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις και αντάλλαξε απόψεις με διευθυντικά στελέχη μερικών από τα σημαντικότερα αμερικανική ΜΜΕ, όπως η "Ουάσιγκτον Ποστ", οι "Τάϊμς της Νέας Υόρκης", η "Σικάγο Τρίμπιουν" και η "Φωνή της Αμερικής", ενώ συναντήθηκε και με τους εκδότες και διευθυντές των ομογενειακών εφημερίδων "Πρωϊνή" και "Εθνικός Κήρυξ" και τον ιδιοκτήτη του Εθνικού Ελληνικού Καναλιού Αμερικής Δημήτρη Καστανά.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης - Εσωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης. Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν η διαφάνεια στις δραστηριότητες του Συμβουλίου Υπουργών, ενώ συζητήθηκαν οι προετοιμασίες των κρατών - μελών της Ε.Ε για τη διεύρυνση σε επίπεδο Δικαιοσύνης, με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο.

    Επίσης, συζητήθηκε η σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί δικαστικών υποθέσεων, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, στο ζήτημα της εξέτασης των μαρτύρων ή των κατηγορουμένων, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας τους, διατύπωσε τη θέση ότι ο δικαστής θα πρέπει να παρίσταται στις εικονοτηλεδιασκέψεις, για να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και λήψης κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση που θίγονται θεμελιώδεις αρχές του κράτους.

    Η πρόταση αυτή, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Συμβούλιο Υπουργών.

    [07] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο ΡΕΤΖΕΠ ΜΕΪΝΤΑΝΙ

    Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Ο κ Μεϊντάνι , που εκτός από Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου των Τιράνων, μετά την αναγόρευσή του θα δώσει διάλεξη με θέμα: "Από τους υγρούς κρυστάλλους μέσω βιολογικών εφαρμογών στα προβλήματα της δημόσιας, κοινωνικής και πολιτικής ζωής".

    Ο κ Μεϊντάνι γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1944 στα Τίρανα.. Σπούδασε φυσική και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο πανεπιστήμο των Τιράνων. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και γερμανικά, έχει εκπονήσει πολλές επιστημονικές εργασίες και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης ευρωπαϊκών πανεπιστημίων . Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις του κ Μεϊντάνι περιλαμβάνονται 16 μονογραφίες και βιβλία και περισσότερα από 25 άρθρα.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος έχει τιμηθεί με το βραβείο Νaim Frasheri (1981) και το Βραβείο Δημοκρατίας (1988) ενω φέτος του απονεμήθηκε το Medaile de Merite της Union Postale Univeselle και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης.Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου των Τιράνων και κοσμήτορας της σχολής Φυσικών Επιστημών ενώ τον Ιούλιο του 1987 εξελέγη καθηγητής στης θεωρητικής φυσικής. Τον Ιούλιο του 1996 έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας και τον Αυγουστο του 1996 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του.

    [08] ΕΚΤΟΣ ΠΕΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΡΓΑ 10 ΔΙΣ. ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 6 ΔΙΣ

    ''Κόκκινη κάρτα'' απειλούνται να πάρουν -στις 30 Ιουνίου- από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, έργα ύψους πάνω από 10 δισ. δρχ, που παρουσιάζουν υστέρηση στην απορροφητικότητα. Την ίδια ημερομηνία, ανάβει το ''πράσινο φως'' για άλλες "ώριμες" προτάσεις, που διεκδικούν ένταξη στο ΠΕΠ και μέρος όχι μόνο των 10 αλλά και επιπλέον 6 δισ., που προκύπτουν για την Περιφέρεια από τη νέα ισοτιμία της δραχμής.

    Την άμεση ανακατανομή και διάθεση των κονδυλίων επιβάλλει η προσπάθεια της Περιφέρειας να κερδίσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και να μη χαθεί ούτε δραχμή από τα 788 εκατ. ECU του προϋπολογισμού του ΠΕΠ και τα 6 πρόσθετα δισ. δρχ. Ηδη, τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά και τοποθετούν το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στις πρώτες θέσεις σε απορροφητικότητα, σε ολόκληρη την επικράτεια: Η απορρόφηση στο σύνολο των δεσμεύσεων για το 1997 φτάνει το 81% (34,5 δισ.) και στο σύνολο των δεσμεύσεων της περιόδου 1994-1997 το 51,6% (127 δισ.) Ποσοστό, που υπολείπεται - μεν- από τον περσινό στόχο του 55%, απέχει -ωστόσο- "παρασάγγες" από τον αντίστοιχο της περιόδου 1994-1996, που ήταν 36%.

    Ο στόχος που έθεσε για το τέλος του 1998, η 5η επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕΠ στη σημερινή της συνεδρίαση, φτάνει το 70%- 75% επί του συνόλου των δεσμεύσεων. Στην εκπνοή του 1999 ο βαθμός απορρόφησης προσδοκάται να είναι στο 90%, με όλα τα έργα δημοπρατημένα με συμβάσεις. Το υπόλοιπο 10% μπορεί να απορροφηθεί στο πρώτο έτος του νέου ΚΠΣ, όπως επιτρέπουν οι όροι και οι περιορισμοί του Β' για τις αποπληρωμές.

    Ετσι, με βάση τις σημερινές αποφάσεις της επιτροπής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται -μέχρι το συμφωνηθέν χρονικό όριο του Ιουνίου- να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σε μια οριστική τελική μορφή, ελέγχοντας τα έργα που παρουσιάζουν δυσκολίες στην υλοποίησή του, ενεργοποιώντας εκείνα που έχουν ενταχθεί και δεν έχουν ξεκινήσει και συντάσσοντας νέες προτάσεις για την απορρόφηση των επιπλέον πιστώσεων.

    Με απένταξη κινδυνεύουν έργα συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 10 δισ., τα οποία δεν περιλαμβάνονται ωστόσο στα μεγάλα. Σαφή σχετική προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Σοφιανός, στους φορείς υλοποίησης των έργων στο ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Κλωστοϋφαντουργίας. Στον αντίποδα, δράσεις που απέδειξαν την ετοιμότητά τους και επέδειξαν μεγάλο βαθμό απορροφητικότητας, έχουν -ήδη- ενισχυθεί με πρόσθετα κονδύλια, στο πλαίσιο του over-booking και της εσωτερικής ανακατανομής κονδυλίων. Ανάμεσά τους, τα έργα για τη μετατροπή των ισόπεδων κόμβων σε ανισόπεδους, στην περιφερειακή οδό Hessakom_jgr: ο Κ13 δημοπρατήθηκε και ενισχύεται με νέα χρηματοδότηση, για να καταστεί κόμβος-"σταυρός", παρέχοντας σύνδεση και με την Καλαμαριά. Η HELEXPO-ΔΕΘ ενισχύεται με 380 εκατ. για την υλοποίηση προγράμματος προβολής ελληνικών προϊόντων σε Βαλκάνια και γενικότερα τρίτες χώρες. Πρόγραμμα τηλεματικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτείται με 370 εκατ. Προκηρύσσεται ανάλογο πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση, με στόχο τη δημιουργία κόμβου στο διαδίκτυο, που θα συνδέσει την Περιφέρεια με τους νομούς. Πρόταση του ΑΠΘ και ειδικότερα του καθηγητή σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου, για τον αυτόματο προσδιορισμό του επίκεντρου σεισμών, επιδοτείται με 200 εκατ. Κονδύλια από τις δράσεις για την γεωργία, μεταφέρονται και απορροφώνται για τη μετεγκατάσταση σταβλικών μονάδων και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και άλλα από δράσεις για την κατάρτιση, ανακατανέμονται και διοχετεύονται για την κατασκευή τεσσάρων σχολείων σε Κορδελιό, Μενεμένη, Εύοσμο και Καλαμαριά.

    Ηδη, στα χέρια της Περιφέρειας βρίσκονται -άλλωστε- προτάσεις για την απορρόφηση των πρόσθετων κονδυλίων, οι οποίες ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 20 δισ. Αρκετές από αυτές κρίνονται ώριμες προς ένταξη, σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό. Η ωριμότητα αυτή θα αποτελέσει βασικό παράγοντα επιλογής τους, λόγω του περιορισμένου χρονικού περιθωρίου μέχρι την εκπνοή του Β' ΚΠΣ. Για το σκοπό αυτό, η κάθε πρόταση, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, πρέπει να περιλαμβάνει έργα σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του προγράμματος. Κάθε τεχνικό δελτίο έργου πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα στοιχεία (μελέτες, άδειες, δανειοδοτήσεις κ.λπ.)

    Οι εγκρίσεις θα γίνονται από τα γενικό γραμματέα και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΥΠΕΘΟ, λαμβανομένης υπόψη της ισομερούς χωρικής κατανομής, της απόδοσης της κάθε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ή άλλου φορέα. Εργα που θα προταθούν από διάφορους φορείς (κοινωνικούς, του δημόσιου τομέα, Εκκλησία) θα ιεραρχούνται με βάση την αναπτυξιακή τους διάσταση και τις δυνατότητες απασχόλησης που δημιουργούν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΡΩΣΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ 75% ΤΗΣ ROSNEFT

    Tην πώληση του 75% του μεριδίου της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft στην τιμή των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Η Rosneft είναι η τελευταία μεγάλη ρωσική εταιρεία πετρελαίου προς ιδιωτικοποίηση, ενώ η πώλησή της έχει προσελκύσει τις εταιρείες πετρελαίου, Royal Dutch/Shell και την British Petroleum.

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βικτορ Τσερνομίρντιν υπέγραψε οδηγίες για την πώληση, μετά από τη συμφωνία για την αρχική τιμή με το Υπουργείο Κρατικής Περιουσίας και το Υπουργείο Ενέργειας.

    Το 1997 η Rosneft παρήγαγε 13 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου, 5,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 4,5 εκατομμύρια τόνους παραγώγων του πετρελαίου. Η ρωσική κυβέρνηση am]bake επανειλημμένα την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας επειδή μελετούσε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την πώλησή της και σκεπτόταν εάν θα έπρεπε να προβεί στην πώληση του 50% ή του 75% του μεριδίου της. Πάντως, ειδικοί εκτιμούν ότι η ιδιωτικοποίηση της Rosneft θα είναι η μεγαλύτερη της χώρας για αυτό το έτος.

    Μετά τις διαφωνίες σχετικά με την πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Svyazinvest, τον προηγούμενο Ιούλιο, η κυβέρνηση οργάνωσε αυτή τη φορά έναν ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο για να εκτιμήσει την αξία της εταιρείας και να κάνει την πώλησή της περισσότερο διαφανή και ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Η επενδυτική τράπεζα Dresdner Kleinwort Benson είχε υπολογίσει ότι η πώληση του 75% του μεριδίου της Rosneft θα αποδώσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ του 50% 1,3 δισεκατομμύρια.

    Σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom, η LUKoil και η Shell έκαναν συμμαχία προκειμένου να πλειοδοτήσουν για την πώληση της Rosneft. Ε.Ρ.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ

    Αύριο πραγματοποιείται στα Σκόπια η ιδρυτική συνέλευση του κόμματος "Δημοκρατική Επιλογή" του Βάσιλ Τουπουρκόφσκι. Στην ιδρυτική συνέλευση θα παραβρεθούν 1.158 σύνεδροι απ' όλη τη χώρα οι οποίοι θα εκλέξουν τα 45 μέλη του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος.

    Σημειώνεται ότι ο Βάσιλ Τουπουρκόφσκι επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι το νέο κόμμα στοχεύει στο να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στους πολίτες της ΠΓΔΜ για βελτίωση της διαβίωσής τους, μέσω της οικονομικής μεταρρύθμισης, της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και των αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής και υγειονομικής ασφάλισης. Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της χώρας που δεν ανήκουν σε άλλη πολιτική παράταξη και κυρίως στη νεολαία, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με άλλα κόμματα.

    Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι με την ίδρυση του νέου κόμματος ο Τουπουρκόφσκι, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, επιχειρεί να επιστρέψει δυναμικά στον πολιτικό βίο της χώρας, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το 1999.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ε - ΠΓΔΜ

    Την έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης του μεικτού συμβουλίου ΠΓΔΜ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, κήρυξαν σήμερα το πρωί, ο επίτροπος της Ε.Ε Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο κ. Μπρουκ υπογράμμισε ότι "αξιοποίησε το χρόνο παραμονής του, με επαφές", στις οποίες, όπως είπε, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της ΠΓΔΜ, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται. Από την πλευρά του, ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτήρισε την πρώτη συνεδρίαση του μεικτού συμβουλίου ΠΓΔΜ - Ε.Ε, ως "ένα ακόμη βήμα cia την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο Κοινοτικός Επίτροπος, συναντήθηκε και με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια. Αμέσως μετά, ομάδες εργασίας συνέχισαν τις διαδικασίες σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με θέματα την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι το μεικτό συμβούλιο, συστάθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας και μεταφορών που υπέγραψαν πέρυσι οι δύο πλευρές και τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

    [12] ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Διακόπηκε προσωρινά χθες βράδυ η λειτουργία του αντιδραστήρα 6 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών επισκευής και τον ανεφοδιασμό καυσίμων. Η επανένταξη του αντιδραστήρα στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας έχει προγραμματιστεί να γίνει μετά από δυο μήνες.

    Για εργασίες επισκευής διακόπηκε προσωρινά και η λειτουργία του αντιδραστήρα 1 του Κοζλοντούι, ενώ εκπρόσωποι του σταθμού διαβεβαίωσαν ότι οι υπόλοιποι 4 αντιδραστήρες μπορούν να ανταποκριθούν στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

    [13] ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Το ενδιαφέρον των ορνιθολογικών εταιρειών συγκεντρώνει ένας κόκορας στο χωριό Κατούντιρι του Ελμπασάν, ο οποίος γεννήθηκε με τέσσερα πόδια.

    Η Νετσμίε Τσολάκου, ιδιοκτήτρια του κόκορα, που διανύει ήδη το πρώτο έτος της ηλικίας του, θεωρεί, γράφει η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", "θαύμα Θεού" τον τετράποδο κόκορα και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τον πουλήσει ή να τον παραχωρήσει. Ηδη, απέρριψε, όπως ανέφερε η ίδια, δελεαστική προσφορά ενός Ιταλού επιχειρηματία, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε την ύπαρξη του κόκορα από το γιο της, ο οποίος εργάζεται στις επιχειρήσεις του στην Ιταλία, της προσέφερε 3 εκατομμύρια λεκ για να τον αγοράσει.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Η ένταξη της Δραχμής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών)

    [14] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτη την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, με καθοριστικές παρεμβάσεις για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική.

    "Το πρόγραμμα που υλοποιούμε με γρήγορους και επιταχυνόμενους ρυθμούς δίνει αξιόπιστες λύσεις στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας", είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την ένταξη της δραχμής στο ευρωπαικό σύστημα ισοτιμιών πρόσθεσε:"Ολα πρέπει να εξεταστούν σε συνάρτηση με τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την είσοδο της Ελλάδας στον ευρωπαικό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κατ αρχάς, η ένταξη μας δίνει εχέγγυα για σταθεροποίηση της οικονομίας, προοπτική που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ύπαιθρο. Επιπλέον, η προσαρμογή της συναλλαγματικής αξίας του νομίσματος μας θα έχει τρία θετικά και άμεσα ορατά αποτελέσματα για τον αγροτικό τομέα. Πρώτον, θα αυξηθούν οι ενισχύσεις σε δραχμές που θα απολαμβάνει ο παραγωγός, δεύτερον τα αγροτικά μας προιόντα θα είναι φθηνότερα στην ευρωπαική και στις; διεθνείς αγορές, γεγονός που θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα μας, τρίτον θα αυξηθούν σε εθνικό νόμισμα οι πόροι που διατίθενται για τη βελτίωση των δομών με διαρθρωτικές δράσεις και μέτρα. Είναι κρίσιμης σημασίας, όμως, να τονιστεί ότι αυτή η νέα πνοή για τον αγροτικό τομέα πρέπει ν αξιοποιηθεί με στόχο την αναδιάρθρωση και την προώθηση των απαραίτητων προσαρμογών και όχι να εκληφθεί σαν πλεονέκτημα μόνιμου χαρακτήρα και εγγύηση για εισοδηματική ενίσχυση".

    Σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην Ε.Ε. ο κ. Σημίτης είπε ότι το υπουργείο Γεωργίας μεριμνά ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο.

    Οπως τόνισε οι πόροι για την εξυπηρέτηση της ΚΑΠ δεν είναι επαρκείς και η ελληνική κυβέρνηση θα παλέψει για τη διεύρυνση τους.Θα παλέψει επίσης για τη διαμόρφωση στρατηγικής που θα βοηθάει τη γεωργία και τα ελληνικά προιόντα εν όψει των συζητήσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει άποψη, δεν έχει θέση.

    [15] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Για την ένταξη της δραχμής στο ευρωπαικό σύστημα ισοτιμιών, το ταξίδι του στην Τσεχία και τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που τον επισκέφθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ένταξη της δραχμής στο ευρωπαικό σύστημα ισοτιμιών αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και πως οι εταίροι μας στην Ε.Ε. αναγνωρίζουν τις επιτυχίες της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

    Την ώρα που ο κ. Σημίτης έκανε τις δηλώσεις πετούσαν πάνω από το κέντρο της Αθήνας πολεμικά αεροσκάφη που έκαναν πρόβες για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ετσι οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν τα αεροπλάνα του υπουργού Εθνικής Αμυνας παρενοχλούν και ο κ. Σημίτης απάντησε με νόημα:" Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν ενοχλεί, αντιθέτως στηρίζει συνεχώς".

    [16] ΑΥΡΙΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Από αύριο τίθενται σε διάλογο με τους εργαζομένους τα νέα μέτρα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας που προβλέπουν μείωση των δαπανών του εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδας, κατά 50 δισ. ετησίως για την επόμενη πενταετία. Πάντως, το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί ο διάλογος εκτιμάται ότι δεν θα είναι το πλέον ευνοϊκό: οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής αντιδρούν στην προειδοποίηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσου Μαντέλη, ότι, αν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες, ο εθνικός αερομεταφορέας δεν θα επιβιώσει.

    "Η εξυγίανση της Ολυμπιακής δεν μπορεί να πετύχει με τους εργαζόμενους θύματα εκβιασμού", τόνισε ο Γιάννης Οικονομίδης, πρόεδρος των ιπταμένων φροντιστών και συνοδών της εταιρίας, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του κ.Μαντέλη. Τα μέτρα που θα συζητηθούν αύριο περιλαμβάνονται στο σχέδιο σωτηρίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ενέκρινε χτες η κυβερνητική επιτροπή, με εισήγηση του Υπουργού Μεταφορών. Εκτός από την περικοπή των 50 δισ. ετησίως, το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση του 10% των μετοχών στους εργαζομένους, παράλληλα με την ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών στις δραστηριότητές της εταιρίας. Τα νέα μέτρα αναμένεται να καρποφορήσουν στο τέλος της πενταετίας, οπότε υπολογίζεται ότι η Ο.Α θα έχει οφέλη γύρω στα 110 δισ.δρχ. Από αυτά, περίπου 65 δισ.δρχ. θα είναι οι επενδύσεις και 50 δισ. το καθαρό όφελος.

    Στο επίκεντρο της προσπάθειας βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας θα τεθεί ο εξορθολογισμός των μισθολογικών δαπανών. Αναφερόμενος στο προηγούμενο πρόγραμμα εξυγίανσης, ο κ.Μαντέλης υπενθύμισε ότι οι Ελληνες πολίτες πλήρωσαν 600 δισ.δρχ, δηλαδή 60 εκατ.δρχ ανά θέση εργασίας, τη στιγμή που -για παράδειγμα- στην Air France το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπέρασε τα 28 εκατ.

    Υπενθυμίζεται ότι, το 1997, οι δαπάνες προσωπικού στην Ο.Α. παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 25 δισ., καλύπτοντας το 48% των συνολικών δαπανών της εταιρίας. Η αύξηση αυτή αποτελεί συνέχεια της τάσης που διαμορφώθηκε σαφέστερα την τελευταία τριετία: από το 1995 έως το 1997, το σύνολο της αύξησης των δαπανών προσωπικού του εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδας ήταν της τάξης του 51%.

    [17] ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Δε θα επιβαρυνθούν με το πρόσθετο κόστος από την υποτίμηση της δραχμής, οι καταναλωτές που είχαν παραγγείλει αυτοκίνητα πριν από την ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έγινε δεκτή, για μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα και φορτηγά που θα εκτελωνιστούν μέχρι τις 24 Μαρτίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, το εφάπαξ πρόσθετο ειδικό τέλος, ο εισαγωγικός δασμός και ο ΦΠΑ θα υπολογιστούν με βάση την παλιά ισοτιμία της δραχμής.

    Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι -για τον υπολογισμό των φόρων στα αυτοκίνητα- θα χρησιμοποιείται ενιαία ισοτιμία. Δηλαδή, την προτελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, θα καθορίζονται οι ισοτιμίες της δραχμής, με τις οποίες θα προσδιορίζονται φόροι και δασμοί. Αυτές θα ισχύουν μέχρι τον επανακαθορισμό τους, και -στο μεσοδιάστημα- δε θα υπολογίζεται η ισοτιμία που θα ισχύει την ημέρα εκτελωνισμού του αυτοκινήτου.

    [18] ΗΑΤΤΑ: ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

    Tην ανάγκη να διατηρηθούν οι τιμές των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και tour operators για τη θερινή σεζόν, επισημαίνει -με επιστολή του προς την Υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου- ο ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων).

    Μάλιστα, στο κείμενο της επιστολής, ο Σύνδεσμος καλεί την ελληνική ηγεσία να συστήσει -αν όχι να επιβάλλει- σε όλο το τουριστικό κύκλωμα, την τήρηση των συμφωνιών για την περίοδο του 1998. Έτσι, θα αποφευχθεί η ενδεχόμενη "διατάραξη" της τιμολογιακής πολιτικής του 1999, εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής.

    Όπως επισημαίνει ο ΗΑΤΤΑ, αν όλοι οι τουριστικοί παράγοντες "σεβαστούν τις υπογραφές τους", αυτό θα αποτελέσει θετικό βήμα για την τιμολογιακή πολιτική της ερχόμενης χρονιάς: σε λίγους μήνες θα αρχίσουν οι συζητήσεις και οι υπογραφές συμβολαίων για τον επόμενο χρόνο και κάθε μεταβολή στις φετινές συμφωνίες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στις διαπραγματεύσεις.

    Όσον αφορά τις επιπτώσεις της νέας συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής στον τουρισμό, η ηγεσία του Συνδέσμου υποστηρίζει ότι η υποτίμηση στη δεδομένη χρονική στιγμή, προκάλεσε αναταραχή στους επιχειρηματίες του κλάδου και ένταση στις σχέσεις με τους ξένους εταίρους, σχετικά με τα συμβόλαια που είχαν ήδη συμφωνηθεί.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [19] ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤOY ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ειδικό απεσταλμένο για το Κοσσυφοπέδιο, τον κ. Βλάνταν Κούτλεσιτς, αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, διόρισε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με το pqajtoqe_o ειδήσεων Tanjug.

    Έργο του κ. Κούτλεσιτς θα είναι να είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, η οποία θα λάβει μέρος στο διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο, ανάμεσα στους αντιπροσώπους της σερβικής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών. Όπως μετέδωσε το Tanjug, ο κ. Μιλόσεβιτς έκανε την κίνηση αυτή εξαιτίας "της σοβαρότητας του διαλόγου και της αναγκαιότητας για συνεισφορά στην επιτυχία του".

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή από πλευράς του Βελιγραδίου ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις, τις οποίες μέχρι πριν από μία εβδομάδα η Σερβία αρνιόταν κατηγορηματικά. Ο κ. Κούτλεσιτς, στενός συνεργάτης του Γιουγκοσλάβου προέδρου, υπήρξε σύμβουλός του για νομικά και συνταγματικά θέματα, όσο εκείνος ήταν πρόεδρος της Σερβίας, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο. Ήταν ένας από τους εμπνευστές των αλλαγών στο σερβικό και γιουγκοσλαβικό σύνταγμα, στα πλαίσια των οποίων αφαιρέθηκε και η αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου το 1989.

    [20] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΞΕΝΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Κατηγορηματικά αντίθετος στην οποιαδήποτε ξένη μεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, ο κ.Μιλόσεβιτς αναφέρει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί του χθες στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ανακίνησαν και το ζήτημα της συμμετοχής του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες, στον επικείμενο διάλογο μεταξύ της σερβικής και αλβανικής πλευράς για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά όπως δηλώνει ο Μιλόσεβιτς, "αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό". Πρόσθεσε δε ότι ο Φελίπε Γκονζάλες μπορεί να είναι "ένας πολιτικός με κύρος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως μεσολαβητής για τον απλούστατο, όπως είπε, λόγο, ότι το επίσημο Βελιγράδι δεν αποδέχεται τη διεθνοποίηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου".

    Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά τη χθεσινή συνάντηση τους με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τρίτης πλευράς στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας. Από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στους δυο υπουργούς ο Μιλόσεβιτς εκπληρώθηκε μέχρι στιγμής ο ορισμός εκπροσώπου του στις συνομιλίες μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και εκπροσώπων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ο Μιλόσεβιτς όρισε ως εκπρόσωπό του στις συνομιλίες αυτές τον Βλάνταν Κούτλεσιτς, έναν από τους τέσσερις αντιπροέδρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Βελιγραδίου ΒΕΤΑ, σήμερα ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, αναμένεται να ορίσει την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει την αλβανική πλευρά στο διάλογο με το Βελιγράδι. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με το ΒΕΤΑ, εκτός του Ρουγκόβα, ο πρόεδρος του Joimoboukeutijo} Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, Αντεμ Ντεμάτσι καθώς και οι μέχρι πρότινος δύο αντιπρόεδροι του κόμματος του Ρουγκόβα, Φέχμι Αγκάνι και Χιντάιτ Χισένι.

    [21] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα θα ηγηθεί αντιπροσωπείας δεκατριών ατόμων η οποία θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις με τις γιουγκοσλαβικές αρχές, όπως μεταδίδουν ανεξάρτητα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο Μπουγιάρ Μπουκόσι,"εξόριστος πρωθυπουργός" της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ρουγκόβα, Αντέμ Ντεμάτσι, επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου. Την ομάδα συμπληρώνουν οι σύμβουλοι του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Φεχμί Αγκάνι και Χαϊνταγιέτ Χαϊσενί και ακόμη οκτώ επιφανής προσωπικότητες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Σήμερα, ο πρόεδρος του LDK, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, απέρριψε για μία ακόμη φορά τη διεξαγωγή διαλόγου με το Βελιγράδι χωρίς την παρουσία διεθνούς μεσολαβητή, προϋπόθεση την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη. "Θα συμμετάσχουμε σε προσεκτικά προετοιμασμένες συνομιλίες υπό την αιγίδα διεθνούς μεσολαβητή", δήλωσε σχετικά ο ηγέτης των Αλβανών.

    Όπως έκανε γνωστό, ο κ. Ρουγκόβα θα ανακοινώσει επίσημα τα ονόματα των μελών που θα αποτελέσουν την αλβανική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις, εντός των επόμενων ημερών.

    Να σημειωθεί ότι χθες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αποδέχθηκε, για μία ακόμη φορά, την μεσολάβηση του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες, στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, ενώ παράλληλα διόρισε ως προσωπικό του ειδικό απεσταλμένο για το Κοσσυφοπέδιο, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Βλάνταν Κούτλεσιτς.

    [22] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Την απόδοση χρονικού περιθωρίου στο Βελιγράδι, πριν εφαρμοστεί η επιβολή του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στη Γιουγκοσλαβία υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Ζάγκρεμπ με τον Κροάτη ομόλογό του, Μάτε Γκράνιτς.

    Ο Ρώσος υπουργός δικαιολόγησε τη στάση αυτή, υποστηρίζοντας ότι έχουν σημειωθεί αρκετές "θετικές κινήσεις" από την πλευρά του Βελιγραδίου, όπως η πρόσκληση για συνομιλίες με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, η πιθανότητα μερικής αυτονομίας και το ενδεχόμενο να δεχτεί η Γιουγκοσλαβία αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    "Πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε, εάν οι συμφωνίες αυτές πετύχουν. Πρέπει να περιμένουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών και μετά να αποφασίσουμε για το εμπάργκο", τόνισε ο κ.Πριμακόφ, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει ακόμη ένταση sto Κοσσυφοπέδιο και ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να κάνει θετικά βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης αυτής. Ε.Ρ.

    [23] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Την πρόταση της σερβικής κυβέρνησης να ξεκινήσει έρευνα στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου διαδραματίστηκε η αιματοχυσία απέρριψε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

    Οι σερβικές αρχές ζήτησαν από την Επιτροπή να ξεκινήσει "επι τόπου" έρευνα για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η Επιτροπή απάντησε ότι "ενεργώντας ως εκτελεστική των πραγμάτων επιτροπή δεν συμβαδίζει με τους στόχους της αποστολής της", σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΕΣ.

    Ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η ανάληψη ενός τέτοιου "φαινομενικά δικαστικού θέματος" θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον ανθρωπιστιό ρόλο του για τη βοήθεια και την προστασία των θυμάτων της ένοπλης διαμάχης, ενώ αντιπρότεινε στη σερβική κυβέρνηση να απευθυνθεί σε ένα ειδικό νομοθετικό σώμα της διεθνούς κοινότητας, το οποίο θα βοηθήσει στη δημιουργία ερευνητικής αποστολής. Ε.Ρ.

    [24] ΜΕ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΝΣΚΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΓΚΕΛΜΠΑΡΝΤ

    Την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

    Ο κ.Γκέλμπαρντ επεσήμανε ότι η έκκληση για διάλογο που απηύθυνε ο Σέρβος πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στους ηγέτες των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν επαρκής για "ένα σοβαρό ξεκίνημα" και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν επιτακτική την ανάγκη έναρξης απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

    Την έναρξη του απευθείας διαλόγου μεταξύ της σερβικής ηγεσίας και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξε και ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών. "Η χώρα μας θα συνεχίσει να συμβάλλει με τον τρόπο της στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο" υποστήριξε ο Χαντζίσκι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα πάρει μέρος στην επικείμενη συνάντηση της Ομάδας Επαφής, που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη στις 25 Μαρτίου, προκειμένου, όπως είπε, να εκθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο οποίος χαιρέτησε τις ενέργειες των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας Επαφής οι οποίες στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στα Σκόπια, ο j.Γκλιγκόρωφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η UNPREDEP θα παραμείνει και μετά τις 31 Αυγούστου, ώστε να μη δημιουργηθεί, όπως είπε, κενό στην ασφάλεια της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σκοπιανός πρόεδρος έθεσε και το θέμα του καθορισμού της συνοριακής γραμμής μεταξύ ΠΓΔΜ- Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε τέσσερα σημεία των συνόρων μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [25] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Μρόνισλαβ Γκέρεμεκ.

    Όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, ο Πολωνός υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων στα γειτονικά κράτη.

    [26] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΩΣ ΤΟ TΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

    Στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ με τους αρχηγούς των μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων της χώρας.

    Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία τύπου των Σκοπίων, στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση του προέδρου Γκλιγκόρωφ με τους πολιτικούς αρχηγούς θα εξεταστεί το θέμα των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συγκάλεσε την πρώτη συνάντηση των αρχηγών πολιτικών κομμάτων στις 23 και 24 Οκτωβρίου. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε υποστηρίχθηκαν οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ καθώς και η προαγωγή των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

    Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, παρουσία των προέδρων 10 κομμάτων, οι οποίοι υποστήριξαν τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Από τη συνάντηση έλειψαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό VMRO- DPMNE και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα, τα οποία ζήτησαν από τον πρόεδρο Γκλιγκόρωφ να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στις οποίες θα συζητηθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ασφάλεια της ΠΓΔΜ η ενδεχόμενη ανάφλεξη σ' αυτή την επαρχία της Γιουγκοσλαβίας.

    [27] ΠΓΔΜ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΓΚΗ 'Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ"

    "Βαλκανική συνεργασία: Ανάγκη ή αυταπάτη", είναι το θέμα της διεθνούς διάσκεψης που άρχισε σήμερα στην Οχρίδα. Η διάσκεψη αυτή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο "Ανοιχτή Κοινωνία" και από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι η χώρα του "ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό, συντονισμένο και ενεργό ρόλο για την εξομάλυνση της κατάστασης.

    Ακόμα, επεσήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να συγκριθούν με όποια, όπως είπε, ενδεχόμενα προβλήματα, των Αλβανών της ΠΓΔΜ, γιατί "εμείς σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιλύουμε σταδιακά τα προβλήματα με τις μειονότητες ". Ο κ. Γκλιγκόροφ τόνισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας την ως απαραίτητη "για μια περιοχή όπου υπάρχουν κληρονομημένα προβλήματα διαμελισμένων λαών, που πρέπει να επιλυθούν με διάλογο".

    Στη διάσκεψη αυτή, σύμφωνα πάντοτε με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και άλλες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 20 March 1998 - 17:09:36