Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-04-01

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Απριλίου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ Μ. ΠΑΠΑΪΩ’ΝΝΟΥ ΚΑΙ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ

  • [02] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [03] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ-ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [04] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

  • [05] ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ-"ΚΛΕΙΔΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΤΟΝΙΣΕ Ο ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

  • [07] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΑΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ Σ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

  • [08] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΕΕ

  • [10] ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΖΗΤΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

  • [11] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ

  • [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [13] ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ, ΘΕΛΕΙ Η ΠΓΔΜ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

  • [14] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΕΠΠΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [15] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

  • [16] Γ. ΡΑΛΛΗΣ: Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [17] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

  • [20] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΤ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [21] ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [22] O MIΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ Φ.ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΩΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

  • [23] ΝΕΟ "ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [24] ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [25] Ο ΚΙΝΚΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [26] ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [27] Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ Μ. ΠΑΠΑΪΩ’ΝΝΟΥ ΚΑΙ Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ

    Δύο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν γύρω στις 5 το απόγευμα στα πολιτικά γραφεία του υπουργού Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του υφυπουργού, Χρήστου Πρωτόπαππα, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν γκαζάκια από εκείνα που χρησιμοποιούν ομάδες αναρχικών. Οι δράστες τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στον τρίτο και τον έκτο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση Σίνα και Ακαδημίας, έξω από τα γραφεία των κ.κ. Παπαϊωάννου και Πρωτόπαππα. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν πυρκαγιές.

    Στο γραφείο του κ. Πρωτόπαππα υπήρχαν δύο υπάλληλοι που εγκλωβίστηκαν επί δέκα λεπτά περίπου, ενώ τους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες. Για τις εκρήξεις δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε και την ευθύνη.

    Θύματα δεν υπήρξαν ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    [02] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι. ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν διαβεβαίωσε την Αθήνα ότι η Μόσχα δεν θα οπισθοχωρήσει στη συμφωνία για την παράδοση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ’κη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επισημη επίσκεψη στη Ρωσία.

    Ο κ.Τζοχατζόπουλος, ευχαρίστησε τη Μόσχα για την υποστήριξή της προς την κυπριακή κυβέρνηση, και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με το Ρώσο Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ιράκ.

    Συνομιλίες σε προσωπικό επίπεδο πραγματοποίησε, παράλληλα, και με τον Ρώσο ομόλογό του, Ίγκορ Σεργκέγιεφ, καθώς και με τον πρόεδρο της Δούμα, Γκενάντι Σελέζνιοφ. Πριν από τη συνάντηση ο κ.Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι η επαφή Γιέλτσιν-Τσοχατζόπουλου αποδεικνύει το σημαντικό επίπεδο αλληλεπίδρασης της συνεργασίας των δύο χωρών στο στρατιωτικό και στρατοτεχνικό επίπεδο.

    Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος εξακολουθεί να απολαμβάνει της εκτίμησης του προέδρου Γέλτσιν παρά την απομάκρυνση της κυβέρνησης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η χώρα του θα συνεχίσει να είναι ο προμηθευτής πυραυλικών συστημάτων στην Κύπρο, παρά τον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ, οι οποίες προσφέρουν στη Μεγαλόνησο το σύστημα Πάτριοτ.

    "Γνωρίζω την αποφασιστικότητα του Έλληνα υπουργού να αγοράσει to καλύτερο αμυντικό σύστημα και δεν υπάρχει στον κόσμο καλύτερο από τους πυραύλους S-300 της Ρωσίας", τόνισε ο κ.Σεργκέγιεφ, προσθέτοντας ότι "στον ανταγωνισμό η μόνη πίεση που υπάρχει έιναι η προσφορά καλύτερου υλικού".

    Ο πρόεδρος της Δούμα επεσήμανε τη γρήγορη ανάπτυξη των κοινοβουλευτικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι χώρες έχουν κοινή θέση στους τομείς της διπλωματίας και της άμυνας, γεγονός με το οποίο συμφώνησε και ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ.Σελέζνιοφ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπροκαι υποστήριξε ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν τις χώρες με τις οποίες επιθυμούν να συνεργαστούν, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στην άρση των μεροληπτικών μέτρων της Τουρκίας η οποία επιβάλλει περιορισμούς στο πέρασμα των ρωσικών τάνκερ από τα στενά.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ειρήνη και η ασφάλεια στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, καθώς και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την ανατολική Ευρώπη. Στο σημείο αυτό ο κ.Σελέζνιοφ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να υπερασπίσει την ασφάλεια της Ευρώπης, προσδίδοντας ρόλο στο θέμα αυτό και στον ΟΑΣΕ.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος πρόκειται να συναντήσει τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αντρέι Κοκοσίν, τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ίβαν Ρίμπκιν. Ε.Ρ.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ-ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννος Κρανιδιώτης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ενόψει της αυριανής ευρωασιατικής διάσκεψης.

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη διάσκεψη αυτή ο κ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων.

    Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή. Ο κ.Σημίτης έδωσε εντολή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα να μην συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι μετά την Ολυμπιακή θα ακολουθήσουν ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ, ενώ διευκρίνισε ότι αν δεν υπάρξει πάλι συμφωνία η λύση θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σημίτη - Παπαντωνίου εξετάστηκαν ακόμη οι θέσεις που θα παρουσιάσει η χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 2 Μαϊου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

    [04] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Σε εφαρμογή τέθηκε σήμερα η ενιαία λίστα φαρμάκων. Με εγκύκλιο του, προς τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας αλλά και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης αναφέρει ότι από σήμερα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν θα εξοφλούν τα σκευάσματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Τις έντονες αντιδράσεις τους στην εφαρμογή της λίστας έχουν εκφράσει οι σύλλογοι φαρμακοποιών της χώρας, οι συνταξιούχοι και ο σύνδεσμος φαρμακοβιομηχάνων.

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Φαρμάκης, επισήμανε σήμερα ότι δίνονται οδηγίες στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας, ώστε να μην το στερηθούν ούτε οι ίδιοι ως θεραπευτές, ούτε οι ασθενείς. "Καμία διαδικασία δεν προστίθεται στον ασφαλισμένο", είπε ο κ. Φαρμάκης.

    Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαγιωνάς, επανέλαβε την αντίθεσή του με την εφαρμογή της ενιαίας λίστας φαρμάκων, η οποία, όπως είπε, δεν έχει φτάσει καν ακόμη στα χέρια των γιατρών.

    [05] ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ-"ΚΛΕΙΔΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αποφασιστικά θα αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της στάθμευσης, αλλά και το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αν τα πέντε μέτρα που προωθεί ο δήμος για το άμεσο μέλλον, αποδώσουν τα αναμενόμενα. Πρώτο βήμα, προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί η χορήγηση κάρτας στάθμευσης στους κατοίκους του κέντρου, ώστε, από τις 4 Μαϊου, να μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε 78 κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

    Το πρώτο από τα πέντε μέτρα προβλέπει τη δημιουργία 1484 θέσεων στάθμευσης, από τις οποίες θα επωφελούνται μόνο οι κάτοικοι του κέντρου.Οι δικαιούχοι μπορούν -από τις 21 Απριλίου- να προμηθευτούν τη μηνιαία κάρτα στάθμευσης, κόστους 2.000 δραχμών, με την οποία αποκτούν το δικαίωμα να παρκάρουν (το πολύ για 10 εικοσιτετράωρα), σε οποιαδήποτε από τις ειδικές ζώνες πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης. Οι χρήστες πρέπει να ακυρώνουν την κάρτα στο σημείο όπου αναγράφεται η αντίστοιχη ημερομηνία στάθμευσης και στη συνέχεια να την τοποθετούν σε εμφανές σημείο του Ι.Χ, ώστε οι ελεγκτές του δήμου να μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια των αναφερόμενων στοιχείων.

    Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις περιοχές που ορίζουν οι οδοί Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης, Ολυμπιάδος, Κασσάνδρου, Ηφαιστίονος, Αγίου Δημητρίου, Δραγουμάνου, Μ.Καλού, Μοναστηρίου, Αναγεννήσεως, Κουντουριώτη, Λεωφόρος Νίκης και Ν.Γερμανού. Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση θέσεων βραχυχρόνιας στάθμευσης για τα Ι.Χ και τα ημιφορτηγά των κατοίκων των υπολοίπων περιοχών, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την αποσυμφόρηση του οδικού άξονα Νέας Εγνατίας-Μοναστηρίου από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Σε δεύτερο στάδιο, θα αρχίσει -τον Ιούλιο- η μεταφορά του σταθμαρχείου του ΟΑΣΘ από την πλατεία Δικαστηρίων, έργο που θα συνοδεύεται από ρυθμίσεις για τις οδούς Αλεξάνδρου Σβώλου και Ερμού, ώστε να εξυπηρετούν τα λεωφορεία. Τα τρία αυτά μέτρα αποτελούν μόνο την αρχή των παρεμβάσεων που έχει προγραμματίσει ο d^lor Θεσσαλονίκης, βάσει σχετικής μελέτης που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του τμήματος κυκλοφορίας και οδικής σήμανσης της διεύθυνσης οδοποιϊας.

    Επιπλέον, προκειμένου να ενισχυθούν οι παραδοσιακές αγορές του ιστορικού κέντρου, που χάνουν πελάτες εξαιτίας της έλλειψης πάρκιγκ, προβλέπεται η δημιουργία ενός χώρου βραχυχρόνιας στάθμευσης 250 θέσεων, στην οδό Χαλκέων. Οι οδηγοί θα μπορούν να σταθμεύουν στο χώρο αυτό δωρεάν για 90 λεπτά, αλλά μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, θα πληρώνουν 2000 για κάθε επιπλέον ώρα, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση. Κάθε αυτοκίνητο θα έχει το δικαίωμα να εισέρχεται στο πάρκιγκ μόνο μια φορά την ημέρα, ενώ με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται 1250 Ι.Χ ημερησίως.

    [06] ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΤΟΝΙΣΕ Ο ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

    Τη φιλική στάση της Ελλάδας προς το αλβανικό κράτος και την υλικοτεχνική και χρηματική βοήθεια που προσέφερε στον αλβανικό λαό περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, επισήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο "Radio France International", ο Ελληνας ευρωβουλευτής, Γιάννης Ρουμπάτης.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πηγή εσόδων της αλβανικής οικονομίας, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είναι ίσως η πρώτη χώρα που παρέχει ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο προστασίας ως προς την ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη προς τους ξένους εργαζόμενους και ειδικότερα τους Αλβανούς".

    Αναφερόμενος στα μεμονωμένα κρούσματα ξενοφοβίας που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, ο κ.Ρουμπάτης, επισήμανε την καταδίκη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ελληνική κοινή γνώμη, σημειώνοντας πως οι Γάλλοι θα πρέπει να δείξουν κατανόηση αφού το 15% του γαλλικού λαού εκλέγει ρατσιστικά κόμματα που τροφοδοτούν το φασισμό και τη ξενοφοβία.

    [07] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΑΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ Σ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ "ΠΡΩΙΝΗ" έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σταύρος Παναγιώτου, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης στην Αμερική, όπου συμμετείχε στην παρέλαση της Βοστώνης.

    Ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης το Μόντρεαλ και μίλησε σε εκδήλωση Φίλων του ΚΚΕ, για την 80η Επέτειο της ίδρυσης του κόμματος, σχετικά με την πορεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, επισήμανε ότι "οι πιο σημαντικές οργανώσεις είναι οι ελληνικές κοινότητες, τόσο στις ΗΠΑ και Αυστραλία, όσο και στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και πολλοί άλλοι φορείς, όπως οι εθνικοτοπικές οργανώσεις, οι διάφοροι σύλλογοι, οι φοιτητικές οργανώσεις κ.ά. Ως ΚΚΕ ήμασταν μεταξύ εκείνων των δυνάμεων που προτείναμε τη δημιουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και συμμετείχαμε στην επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου. Αργότερα με προεδρικά διατάγματα άλλαξε σημαντικά αυτό το νομοσχέδιο και σήμερα στο ΣΑΕ δεν εκπροσωπούνται ισότιμα oi φορείς των Ελλήνων που βρίσκονται στις διάφορες χώρες του εξωτερικού. Με αποτέλεσμα. ο αποκλεισμός μιας μεγάλης και ιστορικής κοινότητας του Σίδνει και μια σειρά άλλων φορέων που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο για τα προβλήματα που απασχολούν τους μετανάστες στις διάφορες χώρες".

    Αναφορικά με τις προτεραιότητες του προγράμματος δράσης του ΣΑΕ ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι " η δουλειά όσον αφορά τους μετανάστες επικεντρώνεται στις νέες γενιές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη μόρφωσή τους, στην καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού και μια σειρά άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες μας και κυρίως οι νέες γενιές. Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα - κατά την άποψή μου - με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθεί το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο δεν ασχολείται τόσο πολύ με αυτά τα ζητήματα".

    [08] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μέσα στο 1998 συνόδου κορυφής παιδιών από την Ελλάδα και την Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, προωθεί η λέσχη Ροταριανών Γκαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης. Εκπρόσωποι της λέσχης κατά τη διάρκεια του "5ου Φόρουμ Ελλάδα Βαλκάνια. Οι αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες, πραγματοποίησαν επαφές με επιχειρηματίες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν υποστήριξη για την πρωτοβουλία τους.

    Τέσσερα παιδιά από την Ελλάδα και τέσσερα από την Τουρκία θα προσκληθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης σε ένα πάνελ στην Κωνσταντινούπολη και θα εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις που έχουν οι μεν για τους δε. Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λεϊλά Ουστέλ, που έχει αναλάβει την προώθηση της πρωτοβουλίας και η οποία προσπαθεί να έρθει σε επαφή και με πολιτικούς, στη διάρκεια του πάνελ θα συζητηθούν θέματα όπως "Πως βλέπουν το ένα το άλλο τα παιδιά της Τουρκίας και της Ελλάδας", "Τι διδάσκουν στα βιβλία της ιστορίας της μιας χώρας για την άλλη", " Τι αισθάνονταν της παιδιά της Ελλάδας πριν επισκεφτούν την Τουρκία και τι σκέφτονται μετά την επίσκεψη", "Ποιες είναι οι εντυπώσεις των παιδιών της Τουρκίας μετά τη συνάντηση με τα παιδιά της Ελλάδας", "Τι σκέφτονται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τη στάση των πολιτικών" και "Πως θα ήθελαν να είναι οι σχέσεις τον δύο χωρών το 2000".

    Σε περίπτωση που η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιηθεί επιδιώκεται να προβληθεί από ένα μεγάλης εμβέλειας τουρκικό και από ένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΕΕ

    Θέμα βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Emysg έθεσαν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών- μελών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου η οποία σηματοδότησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και πέντε χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

    Οπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να άρει το βέτο της για τη χορήγηση δωρεάν χρηματικής βοήθειας προς την Τουρκία, ύψους 375 εκατομμυρίων ecu.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Υμπέρ Βεντρίν, σε παρέμβασή του στο συμβούλιο υπουργών που ολοκληρώθηκε χθες, τόνισε την ανάγκη να ξεπαγώσει η Ελλάδα τη δωρεάν χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ από την πλευρά του, δήλωσε ότι το κλειδί στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις βρίσκεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. "Και οι δύο χώρες πρέπει να δεχθούν και να πάρουν ότι χρειάζεται προκειμένου να εξομαλύνουν τις διαφορές τους. Αν αυτό αποτύχει τότε όλα θα αποτύχουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Κλάους Κίνκελ κάλεσε την Ελλάδα να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα που θα αμβλύνει την ένταση μεταξύ αυτής και της Τουρκίας, αποδεσμεύοντας τη δωρεά βοήθεια προς τη χώρα αυτή. Παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να δεχθεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τις εδαφικές διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα.

    Ο προεδρεύων του συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, χαρακτήρισε ως μη επίκαιρη τη συζήτηση και τη διέκοψε, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών στην προσεχή σύνοδό τους τον Απρίλιο.

    [10] ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΙΡΙΕΝΚΟ ΖΗΤΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Να αποσύρει ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο ως νέου πρωθυπουργού της Ρωσίας ζήτησε η κάτω βουλή της Δούμα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax.

    Οι βουλευτές της Δούμα αποφάσισαν να στείλουν επίσημα το αίτημα τους στον πρόεδρο Γέλτσιν σύμφωνα με το οποίο του ζητούν να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ξεδιαλύνει το τοπίο, όσον αφορά στη συγκρότηση και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ενώ παράλληλα προτρέπουν το Ρώσο πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητα του Κιριένκο.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατούν οι κομμουνιστές, απείλησε ότι θα μπλοκάρει το διορισμό του Κιριένκο καθώς υποστηρίζει, ότι δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για αυτήν τη θέση, ενώ ο Γέλτσιν δήλωσε ότι θα προβεί στη διάλυση του κοινοβουλίου σε περίπτωση που αυτό απορρίψει το διορισμό του Κιριένκο. Λ.Μ

    [11] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ

    Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ισμαήλ Χακί Καράνταγι, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ζήτησε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων.

    Οπως αναφέρεται, το αίτημα διαβιβάστηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, για να μεταφερθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως γράφει η εφημερίδα " Τurkish Daily News" κατέστη αναγκαία "μετά τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του Τούρκου στρατιωτικού ακόλουθου, που υπηρετεί στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα". Η επίσκεψη του Καράνταγι θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου, προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων των χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο στρατηγός Καράνταγι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη, αν και η συνάντηση δεν έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες.

    Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πάντα κατά τον τουρκικό τύπο, ζήτησε πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και για τους υπουργούς Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, που θα πάρουν μέρος στην κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών της ΔΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόσο στις 11 και 12 Μαίου.

    [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Στον απόηχο της παραίτησης του πρωθυπουργού Βικτορ Τσορμπεα στην Ρουμανία, δρομολογούνται προσπάθειες του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα στηρίζεται στα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης, με την συμμετοχή των χριστιανοδημοκρατών, που είναι το πρώτο σε δύναμη κόμμα της βουλής, των σοσιαλιστών που κατέχουν την δεύτερη θέση, των φιλελεύθερων, αλλά και του Κόμματος της Ουγγρικής Μειονότητας.

    Μετά από παρέμβαση του προέδρου Εμιλ Κονσταντινεσκου, καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού εκτελεί ο υπουργός Εσωτερικών Γκαβριλ Ντεζιου, που κάλεσε σε σύσκεψη τους ηγέτες των κομμάτων, οι οποίοι και υποσχέθηκαν την επιλογή υποψηφίου για το πρωθυπουργικό αξίωμα μέχρι αύριο. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πετρε Ρομαν δήλωσε ότι το κόμμα του, θα λάβει μέρος στις συνομιλίες.

    Οι προσπάθειες όλων, εστιάζονται στην αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κατάστασης, που προκλήθηκε από την παρατεταμένη πολιτική κρίση, ενώ οι ξένοι επνδυτές τηρούν στάση αναμονής και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν παγώσει τα δανειοδοτικά πακέτα, που αρχικά είχαν εγκριθεί.

    Ο προϋπολογισμός λιτότητας που αναμένει την έγκριση του κοινοβουλίου προβλέπει σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 45%, έναντι τελικού ποσοστού 151% το 1997, αλλά και μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων σε ποσοστό 3,6% επί του ΑΕΠ. Για το 1998, προβλέπεται μηδενική ανάπτυξη. Ν.Χ.

    [13] ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ, ΘΕΛΕΙ Η ΠΓΔΜ

    Επίσημη πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των ομάδων εμπειρογνωμόνων με στόχο την επίλυση του γλωσσικού ζητήματος απέστειλε προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Όπως ανακοίνωσε η γραμματεία τύπου της χώρας, το υπουργείο πρότεινε στη Βουλγαρία η συνάντηση των ομάδων εμπειρογνωμόνων να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια, προκειμένου να επιτευχθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση και να απεμπλακεί η υπογραφή των 22 διακρατικών συμφωνιών.

    Σημειώνεται ότι τη συνέχιση του διαλόγου για την επίλυση του γλωσσικού ζητήματος αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Βόννη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι διατύπωσε την πρόταση της χώρας του, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν να εκδίδονται σε δύο αντίτυπα. Το ένα, που θα μεταφέρεται προς επικύρωση στη Βουλή των Σκοπίων, να αναφέρει ότι οι συμφωνίες υπογράφονται στη "μακεδονική" και τη βουλγαρική γλώσσα και το άλλο, που θα υποβάλλεται προς επικύρωση από τη βουλγαρική Βουλή, να αναφέρει ότι οι διμερείς συμφωνίες υπογράφονται στην βουλγαρική και την επίσημη γλώσσα του κράτους της ΠΓΔΜ. Ε.Π. [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή)

    [14] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΕΠΠΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε σήμερα την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή Αεροπορία καθώς επίσης και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας από τον πρωθυπουργό σε όσους βουλευτές διαφώνησαν μ' αυτό.

    Οσον αφορά στο θέμα της αναβολής είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει χρόνος ενόψει της τουριστικής περιόδου και του Πάσχα, προκειμένου να διευρυνθεί η συζήτηση και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε επίσης ότι ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Μεταφορών κ. Μαντέλης, μετά και από τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη, ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

    Για το θέμα της επιβολής κομματικής πειθαρχίας ο κ. Ρέππας είπε ότι τίθεται προκειμένου να σταλεί μήνυμα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα έχει ομόφωνη στάση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος το οποίο επιβάλλει την εξυγίανση της Ολυμπιακής.

    Ερωτηθείς αν θα ληφθούν μέτρα κατά βουλευτών που τυχόν διαφοροποιηθούν, είπε ότι δεν προκύπτει από πουθενά τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές παρότι έχουν κατατεθεί απόψεις και έχουν γίνει δηλώσεις. Παρόλα αυτά ουδείς όμως έχει πει τι θα ψηφίσει, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρέππας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν οριακές αλλαγές στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι οι βασικές διατάξεις του όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. ΄Αφησε ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο να επιστρατευτούν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις γιορτές του Πάσχα.

    Ο κ. Ρέππας απέρριψε τις προτάσεις Μάνου ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στην εργατική νομοθεσία ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο με τους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι όλα έχουν μελετηθεί, δεν είναι το ίδιο φαινόμενο, ούτε είναι οι ίδιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δεν έχουν διατυπώσει πρωτογενώς κάποια πρόταση και τοποθετούνται με βάση τις κομματικές του σκοπιμότητες, ενώ επέκρινε τον κ. ΄Εβερτ για την μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος έχει ευθύνες που απέτυχε το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, είπε ότι το πολιτικό τίμημα θα το καταβάλλουν εκείνοι που έχουν ευθύνες τονίζοντας ότι κριτής είναι πάντα ο ελληνικός λαός, ο οποίος πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα, να κάνει τις επιλογές του, που θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από την μετατροπή της πολιτικής ζωής της χώρας σε μεσαιωνικό δικαστήριο. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν έχουν ευθύνες τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών που επέβλεπαν το πρώτο πρόγραμμα εξυγίανσης είπε ότι στις διαδικασίες ελέγχου δεν έχουν λόγο μόνο οι εποπτεύουσες αρχές αλλά και τα |qcama της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που συμφώνησαν σ' αυτό. Τέλος, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο κ. Τσακιρίδης παραμένει στη θέση του και ασκεί τα καθήκοντά του.

    Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών ο κ. Ρέππας υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Ε.Γ. ότι έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων ως τομή για την εξυγίανση του χώρου του φαρμάκου κάτι που, όπως υπογράμμισε, ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες, τονίζοντας ότι έτσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας.

    Η λίστα φαρμάκων συγκροτήθηκε μετά από μελέτη ομάδας υπό τον καθηγηγτή Κ. Μουτσόπουλο.

    [15] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη προειδοποιούν ότι θα απόσχουν της ψηφοφορίας εάν τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί αύριο ως κατεπείγον.

    Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του εθνικού αερομεταφορέα δεν καταργεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ τόνισε ότι η Ολυμπιακή θα μείνει υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

    Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να διατηρήσει την Ολυμπιακή υπό κρατικό έλεγχο, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης.

    Η Ολυμπιακή πρέπει να προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με άλλες εταιρίες και στην ιδιωτικοποίηση, η οποία αποτελεί το μοναδικό τρόπο για την επιβίωση της, αφού όποιος επενδύσει σε αυτή δεν θα θέλει να χάσει τα χρήματα του, δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Οι εργαζόμενοι της εταιρίας επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου για να συνεχιστεί ο διάλογος. Στο μεταξύ, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο λεκανοπέδιο από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, λόγω της στάσης που κήρυξαν τα εργατικά κέντρα της Αθήνας και τον Πειραιά.

    [16] Γ. ΡΑΛΛΗΣ: Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Ευθύνες στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τα σημερινά προβλήματα στην Ολυμπιακή Αεροπορία επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" είπε ότι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. ευθύνονται γιατί με τη σπάταλη διαχείριση που ακολούθησαν δημιούργησαν ένα τεράστιο παθητικό στην εταιρία, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται γιατί αιφνιδίασε τους πάντες και δεν συζήτησε το νομοσχέδιο με τα j|llata της αντιπολίτευσης πριν το καταθέσει στη Βουλή.

    [17] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας να συζητηθεί με τη συνήθη διαδικασία σε τρεις μέρες την ερχόμενη εβδομάδα, αποδέχτηκε τελικά ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Νωρίτερα είχε διακοπεί η συνεδρίαση μετά την ένταση που δημιουργήθηκε καθώς ο κ. Μαντέλης επέμενε στη ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου επικαλούμενος σοβαρούς λόγους. Η στάση αυτή του υπουργού Μεταφορών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που αντιτάχθηκε στη διαδικασία που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης.

    Τελικά, μετά την μετάθεση της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επόμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή αντέδρασαν θετικά και γνωστοποίησαν ότι αναστέλλουν την απεργία που είχαν προγραμματίσει για αύριο.

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Έντονες αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής εξακολουθούν να εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ δηλώσεις για το θέμα έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ολυμπιακή πρέπει να προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με άλλες εταιρίες και στην ιδιωτικοποίηση, η οποία αποτελεί το μοναδικό τρόπο για την επιβίωση της, αφού όποιος επενδύσει σε αυτή δεν θα θέλει να χάσει τα χρήματα του, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Ευθύνες στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τα σημερινά προβλήματα στην Ολυμπιακή Αεροπορία επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος έκανε λόγο για σπάταλη διαχείριση που δημιούργησε τεράστιο παθητικό στην εταιρία. Ο Γιώργος Σουφλιάς είπε ότι δεν θα εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί αν και άτολμο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο Στέφανος Μάνος ζήτησε να αντικατασταθεί με γενική ρύθμιση η ειδική διάταξη για την αποδοχή των νέων όρων.

    Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεπούλημα της Ολυμπιακής, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα το ζήλευε και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Για χρήση φασιστικών μεθόδων εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο το ΔΗΚΚΙ.

    [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Θετικά έκριναν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή την απόφαση να μετατεθεί για την άλλη Πέμπτη η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα. Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, το Υπουργείο Μεταφορών και ta γραφεία της Ολυμπιακής, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, απηύθυναν έκκληση στους βουλευτές να το καταψηφίσουν και ζήτησαν τον ορισμό δύο μεσολαβητών για να συνεχιστεί ο διάλογος. Το μεσημέρι δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια της Ολυμπιακής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση, συγχώνευση ή ματαίωση των πτήσεων.

    Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο συζητείται σήμερα και αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Σώματος για τριήμερη συζήτηση. Τη διαδικασία αυτή ζήτησαν το πρωί στην επιτροπή από τον Τάσο Μαντέλη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τζανής και Ζαφειρόπουλος που δεν περιλαμβάνονται στους 17 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη προειδοποιούν ότι θα απόσχουν της ψηφοφορίας εάν τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί αύριο ως κατεπείγον. Μεταξύ των βουλευτών αυτών συγκαταλέγεται και ο Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρξε απόφαση για κοινή τακτική στην ψηφοφορία, αλλά καθένας θα καθόριζε ατομικά τη στάση του.

    [20] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΤ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν πωληθεί σε ιδιώτες 17 ξενοδοχεία "Ξενία" που ανήκουν στη δύναμη του ΕΟΤ, ενώ άλλες έξι μονάδες θα μισθωθούν. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Η κ. Παπανδρέου είπε ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στις επιχειρήσεις που ανήκουν στον ΕΟΤ, ενώ παράλληλα θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους τουρίστες ενόψει και της Ολυμπιάδας του 2004. "Υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές και αυτό το είδαμε και στην περίπτωση της αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ", είπε η κ. Παπανδρέου.

    Στην ίδια Γενική Συνέλευση η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην εκτέλεση του επιχειρησιακού προγράμματος για τον τουρισμό και έκανε λόγο για μη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [21] ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή μόνο της Κίνας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, λόγω της πολιτικής της στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Στην απόφαση εκφράζεται η υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην απόδοση ουσιαστικά μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου και καλείται το Βελιγράδι και οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου να αρχίσουν αμέσως διάλογο για τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καθιστά σαφές ότι τα Ηνωμένα Ehmg δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και ζητά να ληφθούν μέτρα από τις άλλες χώρες ώστε να αποτραπεί, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τρομοκρατικών ομάδων στο Κοσσυφοπέδιο

    Αρση των κυρώσεων προβλέπεται μόνο στην περίπτωση έναρξης διαλόγου του Βελιγραδίου με την ηγεσία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου και μετά την απόσυρση των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή.

    Στόχος της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η άσκηση πιέσεων προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να προβεί σε πολιτικές υποχωρήσεις προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    Την απόφαση, απέρριψε ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, κ.Γιοβάνοβιτς, ο οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη χαρακτήρισε ως "ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις" της χώρας του. "Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε οιουδήποτε είδους σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο. Συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η επίκληση των υποχρεωτικών προβλέψεων του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο κ.Γιοβάνοβιτς.

    [22] O MIΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ Φ.ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΩΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

    O Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, φέρεται ότι θα αποδεχθεί τελικά τη μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες στις συνομιλίες με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, με την αποδοχή της διαμεσολάβησης ο Μιλόσεβις "θα κερδίσει πολλούς βαθμούς στη διεθνή κοινότητα" και θα βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό.

    Εντελώς αντίθετο με την αποδοχή οποιασδήποτε μεσολάβησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, είναι το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιούγκ, το οποίο σε σχόλιό του, τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η επιμονή για την αποδοχή μεσολαβητών για επίλυση εσωτερικών θεμάτων της Σερβίας, όπως το Κοσσυφοπέδιο, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την έκφραση γνώμης εκείνων οι οποίοι διέλυσαν την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας".

    Το Τανγιούγκ θεωρεί ότι η επιμονή, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, πως η Γιουγκοσλαβία πρέπει με κάθε κόστος να αποδεχθεί ξένο μεσολαβητή στις συνομιλίες με τη ηγεσία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, "είναι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας". "Αυτό είναι ένα ελαφρώς τροποποιημένο σενάριο το οποίο έχουμε ήδη γνωρίσει από παλιά", υπογραμμίζει", και σημειώνει ότι "δεν υπάρχει ούτε ένας που συμμετείχε στη βαλκανική σκηνή, ο οποίος όταν έφυγε από τη θέση του, να μην εκφράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη λύπη του για το τι έγινε στο έδαφος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας".

    [23] ΝΕΟ "ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Σε συνομιλίες την επόμενη Τρίτη στην Πρίστινα, κάλεσε χθες τους αντιπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η νέα κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία ορκίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει και ο ειδικός απεσταλμένος του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το Κοσσυφοπέδιο, Βλάνταν Κούτλεσιτς.

    Η ίδια ανακοίνωση καθιστούσε τους ηγέτες των Αλβανών "υπεύθυνους" για την αποτυχία να υπάρξει πραγματικός διάλογος, καθώς από τις 12 Μαρτίου έχουν απορρίψει εννέα φορές την πρόσκληση να προσέλθουν σε συνομιλίες με τις σερβικές αρχές, προβάλλοντας ως αιτήματα να πραγματοποιηθεί ο διάλογος σε επίπεδο Γιουγκοσλαβίας και όχι της Σερβίας, όπως επίσης και να υπάρξει διεθνής διαιτησία, αιτήματα που το Βελιγράδι απορρίπτει. Η μοναδική υποχώρηση από πλευράς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ύστερα από τις διεθνείς πιέσεις που έχει δεχτεί, είναι ο διορισμός του κ.Κούτλεσιτς, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, ως ειδικού απεσταλμένου για το Κοσσυφοπέδιο.

    Όπως είπε πάντως χθες, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο στενός συνεργάτης του ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κ.Φεχμί Αγκάνι, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν σταθεροί στους όρους που έθεσαν, για να αρχίσει ο διάλογος. Λ.Π.

    [24] ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Tην ελπίδα ότι ο Καναδάς θα αναλάβει πιο ενεργή δράση στην αναζήτηση ειρηνικής και δίκαιας λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο ηγέτης των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, Λόιντ ’ξουέρθι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενημερωτικού Κέντρου Κοσσυφοπεδίου, του κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή "εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη" και είπε στον Καναδό υπουργό, ότι είναι έτοιμος για χωρίς προϋποθέσεις διάλογο με το Βελιγράδι με τη μεσολάβηση, όμως, των ΗΠΑ.

    [25] Ο ΚΙΝΚΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Την αποστολή παρατηρητών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η παρουσία παρατηρητών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Τετόβου είναι απαραίτητη για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της κρίσης σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ.Κίνκελ χαρακτήρισε θετική την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, επεσήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει επειγόντως να εξεταστεί το θέμα της αποστολής παρατηρητών στα ευαίσθητα, όπως είπε, σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ le το Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [26] ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Οι οικογένειες Σέρβων και Μαυροβουνίων απομακρύνουν τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά τους από το Κοσσυφοπέδιο, φοβούμενες νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των αλβανοφώνων της περιοχής και των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, στις περιοχές του Ντέτσανι και της Τζάκοβιτσα, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν οι περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις, τα σχολεία έχουν σχεδόν αδειάσει και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών αυτών, τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται στη Σερβία ή το Μαυροβούνιο ή σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους. Ε.Π.

    [27] Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

    Tο ΝΑΤΟ σκέφτεται να εγκαταστήσει "προστατευτική δύναμη" στη βόρεια Αλβανία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ συζητείται επίσης το ενδεχόμενο να σταλούν ειρηνευτικά στρατεύματα στο Κόσοβο. Από αφορμή τις πληροφορίες αυτές, ο υπεύθυνος για βαλκανικά θέματα των "Τάϊμς της Νέας Υόρκης" David Pinder, σε άρθρο του σημειώνει ότι εάν οι Aλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πετύχουν σήμερα κάποια μορφή αυτονομίας, θα ανοίξει ο δρόμος για τον απώτερο στόχο τους που είναι η "Μεγάλη Αλβανία" που θα εκτείνεται από την ΠΓΔΜ έως το Μαυροβούνιο.

    Αναφέρει συγκεκριμένα ο συντάκτης των "Τάϊμς της Νέας Υόρκης" :

    "Οι ΗΠΑ, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας πριν από 80 χρόνια και επανειλημμένα υποστήριζαν την εδαφική της ακεραιότητα, τώρα ισχυρίζονται ότι δεν είναι κυρίαρχη των συνόρων της.

    Η αλλαγή αυτή έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό στις 9 Μαρτίου από την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Αναφερόμενη στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου που αφορά στην Αλβανική μειονότητα και στη Σλαβική πλειοψηφία στη Σερβία, υποστήριξε: "Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η κρίση δεν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Η βία αποτελεί θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος το οποίο υποσχόμαστε να το επιλύσουμε". Παράλληλα κατηγόρησε το Βελιγράδι για "εθνικό ξεκαθάρισμα" των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου οι οποίοι αποτελούν το 90% του πληθυσμού ενώ απείλησε με σοβαρές κυρώσεις .

    Ας το αποκαλέσουμε το δόγμα της Ολμπράιτ σε παραλληλισμό με το δόγμα του Μπρέζνιεφ που έκανε λόγο για περιορισμένη εθνική κυριαρχία των κρατών που υπόκεινται στη Μόσχα, για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

    Η σχεδόν άγνωστη περιοχή, Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, διεκδικείται από Σέρβους και Αλβανούς εδώ και 300 χρόνια κυρίως κάτω από την αιγίδα των Οθωμανών στους οποίους αντιστέκονταν οι Σέρβοι και upgqeto}sam οι Αλβανοί.

    Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η γενέτειρα του Σερβικού Έθνους που εγκαταστάθηκε στην περιοχή ανάμεσα στον 7ο και 11ο αιώνα. Το Κόσοβο προέρχεται από το "κος", που σημαίνει στα σερβικά μαύρο πουλί. Μετόχια σημαίνει γη της εκκλησίας και αναφέρεται στο γεγονός ότι η Σερβική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, παρακλάδι της Βυζαντινής Ελληνικής Εκκλησίας, μεταβίβασε την τεράστια περιουσία της στα Σερβικά μοναστήρια της περιοχής. Οι Σέρβοι ίδρυσαν την δυναστεία τους στο Κοσσυφοπέδιο τον 13ο αιώνα.

    Παρόλο που επιδιώκουν να θεωρούνται απόγονοι των Ιλλυρίων και των Δαρδανίων που έζησαν στην περιοχή τα κλασικά χρόνια, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι τον 14ο αιώνα που να αποδεικνύουν ότι ήταν κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου, ενώ δεν υπάρχουν αλβανικά τοπωνύμια στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αυτό που ονομάζεται εθνικό ξεκαθάρισμα ξεκίνησε στα τέλη του 17ου αιώνα από τους Οθωμανούς όταν εκατοντάδες Σέρβοι έφυγαν από τις καταπιεστικές συνθήκες του Κοσσυφοπεδίου. Τους επόμενους δύο αιώνες οι Αλβανοί μετανάστευσαν σε ερημωμένες εκτάσεις γης.

    Τα τελευταία 100 χρόνια της Τουρκικής κυριαρχίας που έληξε το 1912, περίπου 150.000 Σέρβοι οδηγήθηκαν έξω από το Κοσσυφοπέδιο καθώς υπέστησαν σκοτωμούς, βιασμούς, καταστροφές εκκλησιών κυρίως από τους Αλβανούς που υπηρετούσαν τους Τούρκους.

    Αλβανοί αναφέρουν ότι μεταξύ του 1918 και του 1941 περίπου 300.000 δικοί τους άνθρωποι εξορίστηκαν από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ενώ κυρίως εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία και μερικοί στην Αλβανία.

    Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου υπήρξε αναγέννηση των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Περίπου 10.000 Σέρβοι σκοτώθηκαν ενώ 100.000 αναγκάστηκαν να αποδράσουν. Περίπου 100.000 Αλβανοί μετακινήθηκαν από την Αλβανία στο Κόσοβο.

    Μετά τη λήξη του πολέμου, η κατάσταση άλλαξε. Μεταξύ 1950- 1966 υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο, 400.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές.

    Από το 1966 μέχρι το 1989 σταδιακά επιθετικές ενέργειες των Αλβανών του Κοσόβου ανάγκασαν 130.000 Σέρβους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν να μειωθεί το ποσοστό του Σερβικού πληθυσμού στο 10% από το 61% που ήταν το 1929.

    Η Ντρένιτσα η οποία το 13ο αιώνα δόθηκε στη σερβική μονή Χιλανδαρίου, 500 χρόνια αργότερα έγινε το κέντρο του αλβανικού εθνικισμού. Το 1839 η Ντρένιτσα αρνήθηκε να πληρώσει φόρους στον Τούρκο σουλτάνο. Στην Ντρένιτσα υπήρξαν εξεγέρσεις των Αλβανών το 1903, 1905, 1910 και 1944.

    Πριν από δύο χρόνια ένοπλοι μασκοφόροι του Απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου δημιούργησαν ζώνη στην Ντρένιτσα την οποία απαγορεύονταν να την προσπελάσουν οι Σέρβοι. Στις 28 Φεβρουαρίου, 4 Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους. Κατόπιν Σέρβοι αστυνομικοί σκότωσαν αρκετούς Αλβανούς συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσυφοπεδίου.

    Και ο αρθρογράφος των New York Times καταλήγει :

    "Οι Αλβανοί του Κοσόβου, ίσως πετύχουν σήμερα κάποιο μέτρο αυτονομίας, ο σκοπός τους όμως είναι η ανεξαρτησία και η Μεγάλη Akbam_a η οποία θα εκτείνεται από τη "Μακεδονία" στα νοτιοανατολικά έως στο Μαυροβούνιο, στα βορειοδυτικά.

    Η Μαντλίν Ολμπράιτ οφείλει να το γνωρίζει αυτό καθώς και οι φίλοι της στο Κογκρέσο προτού τεθεί σε λειτουργία το δόγμα Ολμπράιτ".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 1 April 1998 - 15:22:55