Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Mαϊου 1998


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

  • [03] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ" ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΗΜΙΤΗ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  • [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ

  • [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΜΑ- Θ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΣΜΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ

  • [08] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ S- 300

  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΥΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- Ε.Ε.

  • [10] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ

  • [11] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ

  • [12] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [13] ΙΡΑΚ:ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [14] ΟΤΕ: "ΜΝΗΣΤΗΡΑΣ" ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ROMTELECOM


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [15] ΔΕΝ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΛΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ

  • [16] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ- ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [18] ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΚΑΙ ΝΑΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [19] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [20] NANO:Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

  • [21] ΝΑΝΟ: ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

  • [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • [23] KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

  • [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ- ΠΕΤΣ

  • [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ "KOZNJAR"

  • [26] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Σε ιδιαίτερα ήρεμο κλίμα συνεχίζονται οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρόδο, με επίκεντρο την κρίση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, σε παρέμβασή του, σχετικά με την αίτηση της Κύπρου για σύνδεσή της με τον οργανισμό ως συνδεδεμένο μέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί όλο το νησί.

    Απάντηση στον Τούρκο υπουργό Αμυνας, έδωσαν από ελληνικής πλευράς, ο ομόλογός του, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη που αναγνωρίζεται διεθνώς.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΔΕΕ, ενώ δεν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων που παρέθεσαν στους ομολόγους τους οι κ.κ. Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος συζητήθηκε η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΔΕΕ για το θέμα. Ε.Σ.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

    Οι σχέσεις και τα καθήκοντα των εκκλησιαστικών ηγετών είναι οριοθετημένα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το νέο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Για τις σχέσεις κυβέρνησης - εκκλησίας ο κ.Ρέππας είπε ότι στο παρελθόν ήταν άριστες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν άριστες στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η συνάντηση Σημίτη - Χριστόδουλου έχει καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

    [03] ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ" ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα. Αν δε λάβουν κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Τζέλα, το επόμενο δεκαήμερο θα τους βρει stour δρόμους. Ήδη, άλλωστε σχετικά υπομνήματα έχουν στείλει και στην υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.

    Εδώ και καιρό, έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι εξαγγελθείσες επενδύσεις, ειδικά εκείνη της μονάδας παραγωγής πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη και δεν αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κλεισίματος του τομέα χημικών στη Βόρεια Ελλάδα, με κίνδυνο την απώλεια 300 θέσεων εργασίας, η διοίκηση θα σκοντάψει στις αντιδράσεις τους. Ιδιαίτερα τους προβληματίζουν και τα πρώτα δείγματα γραφής της εταιρίας "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ", που προέκυψε από την ενοποίηση των εταιριών του πρώην ομίλου ΔΕΠ. Ενοποίηση, με στόχο τη μετοχοποίηση, που έβρισκε τους εργαζόμενους ευθύς εξαρχής σύμφωνους, όμως υπό προϋποθέσεις.

    Σε συμφέροντα οικονομικών κύκλων στην Αθήνα, που στηρίζονται και από πολιτικές επιλογές, αλλά και σε ανικανότητα των διοικήσεων απέδωσαν, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για το θέμα, την καθυστέρηση 3,5 χρόνων στην έναρξη υλοποίησης του έργου της μονάδας στη Θεσσαλονίκη. "Πέντε φορές δοκίμασαν, επί προηγούμενων διοικήσεων, να μεταφέρουν το έργο στη Βοιωτία. Σε έξι συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, μετά το άνοιγμα και των οικονομικών προσφορών των υποψήφιων για ανάληψη του έργου εταιριών, δεν μπόρεσαν να λάβουν απόφαση", επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο βιομηχανικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Ακριτίδης, ο οποίος κατονόμασε και την εταιρία "Πετζετάκις". Σημείωσε ότι η νέα διοίκηση στα λόγια υποστηρίζει το έργο, ωστόσο στην πράξη δεν παίρνει αποφάσεις κι εξέφρασε το φόβο ότι οδηγούμαστε σε κατάργησή του με επιπτώσεις: -Τη συρρίκνωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. -Την απώλεια της δυνατότητας ενίσχυσης στο εσωτερικό και επέκτασης στα Βαλκάνια των δραστηριοτήτων της εταιρίας. "Ήδη, από την καθυστέρηση χάνουμε κέρδη που θα μπορούσαμε να αποκομίζουμε εδώ και 1,5 χρόνο (για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 35 δισ.δρχ., απαιτούνται 2 χρόνια). Παράλληλα επιβαρυνόμαστε το κόστος εισαγωγής 55-60 χιλ. τόνων πολυπροπυλενίου, ετησίως. Αν ακυρωθεί, χάνουμε τη δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων της μονάδας στην ευρύτερη περιοχή. Ανάλογη μονάδα δεν υπάρχει ούτε στα Βαλκάνια ούτε στην Τουρκία", τόνισε ο κ. Ακριτίδης. -Την ακύρωση και του έργου εγκατάστασης μονάδας παραγωγής φιλμ πολυπροπυλενίου στη Θράκη, "μοναδικής επίσης στην ευρύτερη περιοχή, αν και τελευταία μαθαίνουμε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για ανάλογη επένδυση στην Τουρκία", υπογράμμισε. -Το κλείσιμο του τομέα χημικών, η λειτουργία του οποίου αποτρέπει, εν μέρει, την εισαγωγή πρώτων υλών. "Ο κίνδυνος ελλοχεύει εδώ και καιρό. Επιχειρήθηκε να μπει λουκέτο στη μονάδα, και για το σκοπό αυτό παρουσιάστηκαν πλασματικά νούμερα που την εμφάνιζαν ζημιογόνα και δε δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες επενδύσεις".

    Επιπλέον, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι τα πρώτα βήματα της νέας εταιρίας δεν προδιαγράφουν θετικό το μέλλον της και δημιουργούν ένα αρρωστημένο κλίμα. "Το νέο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε πριν από ένα μήνα, ωστόσο η εταιρία δε λειτουργεί, για την ώρα, ουσιαστικά. Την ίδια στιγμή, με λογιστικά τρυκ, επιδιώκουν να εμφανίσουν μια υγιή εταιρία και να την οδηγήσουν στο Χρηματιστήριο, μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους επενδυτές;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος και sulpk^qyse: "Το σωματείο μας ήταν ίσως το μοναδικό που στήριξε την ενοποίηση του συνόλου των δραστηριοτήτων της πρώην ΔΕΠ σε μία εταιρία και τη μετοχοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ΑΕ. Θέλει, όμως, αυτό να γίνει με αξιοπιστία και φερεγγυότητα".

    Τρίτο βασικό ζήτημα που εγείρει τις αντιδράσεις των εργαζομένων είναι οι επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

    Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης και της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Γιώργος Ορφανός.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΗΜΙΤΗ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Τις προθέσεις του για το μέλλον της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσιάζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας και η προώθηση θεμάτων όπως η φορολόγηση των ναών και μοναστηριών, η χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους κληρικούς και η απαλλαγή από τη στράτευση των υποψήφιων κληρικών. Αποφασίστηκε ακόμη να προταθεί στο Φανάρι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου να γίνει μεταξύ 12 και 15 Ιουνίου.

    Αύριο ο κ. Χριστόδουλος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος δήλωσε ότι κατά την αυριανή συνάντηση ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα θέσει κρίσιμα θέματα στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Πάντως ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε το μεσημέρι ότι η αυριανή συνάντηση θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

    Σήμερα το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την έκθεση βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως και την Κυριακή θα τελέσει μνημόσυνο, στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

    [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ

    Ανασκευαστική επιστολή, αναφορικά με το ρεπορτάζ για την επίσκεψη των Ισπανών βασιλέων στην Ελλάδα που δημοσίευσε η ισπανική επιθεώρηση "Tiempo" στο προηγούμενο τεύχος της, δημοσιεύεται στο τωρινό τεύχος της.

    "Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η συντάκτριά σας, Κονσουέλο Φοντ, στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε σχετικά με την επίσκεψη των βασιλέων στην Ελλάδα, διατυπώνει ίδιες κρίσεις, εκτιμήσεις και συμπεράσματα, αφιστάμενα της πραγματικότητας, αναφερόμενα σε στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της επίσκεψης των βασιλέων στην Ελλάδα", αναφέρεται στην επιστολή του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη.

    "Σεβόμενοι τους αναγνώστες σας, συνεχίζει η επιστολή, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι κανένα μέλος της ελληνικής αποστολής δεν χαρακτήρισε φοβερή σύμπτωση την πιθανότητα να συνέπιπτε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την επίσκεψη των βασιλέων στην Ελλάδα. Οι νόμοι της ζωής είναι απρόβλεπτοι".

    "Οπως θα διαπιστώσετε οι Βασιλείς θα αποτίσουν φόρο τιμής στους τάφους των γονέων της βασίλισσας Σοφίας, ενώ επί τούτου του sgle_ou η συντάκτριά σας παραθέτει ανακριβείς πληροφορίες βεβαιώνοντας ότι "δεν προβλέπεται επίσημη, αλλά ούτε και ιδιωτική επίσκεψη στο παλάτι του Τατοϊου". Ταυτόχρονα ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα έχουν οι κρίσεις της συντάκτριάς σας ως προς την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας και το δημοκρατικό της πολίτευμα, δεδομένου ότι η Ελληνική Δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε με δημοψήφισμα το 1974 και έκτοτε έχει κλείσει οριστικά το πολιτειακό ζήτημα".

    Καταλήγοντας, στην επιστολή τονίζεται ότι " κατά τον ίδιο τρόπο οι απόψεις της ως προς τα οικονομικά και διεθνή ζητήματα της Ελλάδας είναι αβάσιμες και στερούνται κάθε έγκυρης ενημερωτικής πηγής. Θα ήταν ίσως προτιμότερο να περιορισθεί στο ερωτηματολόγιο που η ίδια η συντάκτρια έδωσε οικειοθελώς στον Ελληνα πρέσβη, Γ. Αλεξανδρόπουλο, γεγονός που από μόνο του θα αποτελούσε προσφορά σεβασμού προς τους αναγνώστες του Tiempo".

    [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΜΑ- Θ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΣΜΟ

    Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στον τομέα του αθλητισμού, για τον βορειοελλαδικό χώρο και με ιδιαίτερη φροντίδα για τις απομακρυσμένες περιοχές, κατάρτισε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, θέλοντας να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη διάδοση του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος.

    Το πρόγραμμα αυτό, αφορά τόσο στη δημιουργία ή την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε κοινότητες, όσο και τη διοργάνωση, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, ή τη στήριξη αθλητικών αγώνων και συναντήσεων για όλο τον πληθυσμό, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή τόπο διαμονής.

    Το συνολικό του κόστος ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δραχμές, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ενασχόληση με τον αθλητισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ετσι με συντονιστή την Ειδική Γραματεία Αθλητισμού, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνει για φέτος επτά αθλητικές συναντήσεις.

    Μεταξύ των συναντήσεων είναι και το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου τυφλών, το διεθνές τουρνουά κολύμβησης ατόμων με ειδικές ανάγκες και ο υπερμαραθώνιος με αναπηρικό καροτσάκι.

    Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, θέλοντας να δώσει ακόμη ένα κίνητρο στα παιδιά και τους νέους της Βόρειας Ελλάδας να ασχοληθούν με τον κλασικό αθλητισμό, θεσμοθετεί υποτροφίες για αθλητές- αθλήτριες, ενώ σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ αποφασίσθηκε να προωθηθεί η συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η δημιουργία παραρτήματος ΑΣΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, ώστε οι επίλεκτοι μαθητές να μην διακόπτουν την προετοιμασία τους, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

    Ακόμη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα χρηματοδοτήσει την εξαεθνή συνάντηση στίβου, την οποία θα διοργανώσει ο ΣΕΓΑΣ στην Καστοριά στα τέλη αυτού του μήνα. Στη συνάντηση αυτή θα πάρουν μέρος αθλητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κροατία και την Τσεχία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ

    Ανυποχώρητη σκοπεύει να παραμείνει η Τουρκία στις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία, προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά, με δεξαμενόπλοια, μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου διαμέσου των Δαρδανελίων.

    Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ανατόλή, ο επικεφαλής ομάδας Τούρκων ναυτικών εμπειρογνωμόνων, η οποία πρόκειται να συμμετάσχει, σήμερα, στο Λονδίνο, στη συνέλευση του συνδεδεμένου με τον ΟΗΕ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Γκουβέν Ερκαγιά, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του σχετικά με την ασφάλεια των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων και τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις σχετικά με το θέμα.

    Όπως υποστηρίζουν τουρκικά δημοσιεύματα, η Ρωσία σχεδιάζει να ζητήσει την αποδοχή από τον ΙΜΟ πρότασης, με την οποία να ασκούνται πιέσεις στην Τουρκία να άρει τους ισχύοντες αυστηρούς ναυτικούς περιορισμούς σχετικά με τα στενά, καθώς αποτελούν για τη Ρωσία τη μόνη σύντομη δίοδο για τη μεταφορά αγαθών από τον Εύξεινο Πόντο στη Μεσόγειο.

    Με βάση τις τουρκικές ρυθμίσεις, που βρίσκονται σε ισχύ από τον Ιούλιο του 1994, οι τουρκικές αρχές έχουν το δικαίωμα να κλείσουν προσωρινά τα στενά, όταν διέρχονται δεξαμενόπλοια μεγάλου μεγέθους.

    Η Ρωσία ισχυρίζεται πως οι ρυθμίσεις αυτές, τις οποίες χαρακτηρίζει παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ σχετικά με τον διάπλου των Στενών, περιορίζουν σημαντικά και συνεπώς βλάπτουν τη μεταφορά πετρελαίου, και κατηγορεί την Τουρκία πως ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει στοχεύουν στην προώθηση των σχεδίων της για κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Μπακού του ΑζερμπαΪτζάν προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

    Ωστόσο, η Τουρκία, από την πλευρά της, υπογραμμίζει πως στόχος των ρυθμίσεων είναι η αποτροπή ατυχημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες οικολογικές καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη.

    Σημειώνεται πως το Μάρτιο του 1994, 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν Κυπριακό δεξαμενόπλοιο συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο στα στενά του Βοσπόρου, προκαλώντας μεγάλη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα. Π.Ν.

    [08] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ S- 300

    Την άποψη ότι οι υποδείξεις όσων εκφράζουν ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στην Κύπρο πρέπει να κατευθυνθούν προς την τουρκική πλευρά, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ απηύθυνε έκκληση να μη γίνεται μεγάλη προβολή του θέματος εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300, αλλά και μιας πιθανής έντασης που θα προκληθεί.

    Ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι οποιαδήποτε υπόδειξη από όπου και αν προέρχεται δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για την εγκατάσταση των πυραύλων και εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής του για το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε καμία amt_dqasg στις δηλώσεις του υπαρχηγού του τουρκικού επιτελείου στρατού, κ.Μπιρ, ο οποίος σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα της Κύπρου, υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν παράγοντα σταθερότητας.

    Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, αναφορικά με το θέμα των πυραύλων, ο κ.Στυλιανίδης αρνήθηκε να διατυπώσει συγκεκριμένη άποψη, αφού, όπως είπε, δεν έχει το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το "casus belli" είναι γνωστές, σαφείς και πάγιες.

    Σε άλλη ερώτηση, εάν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τους S-300 και την αναζήτηση φόρμουλας για τις υπερπτήσεις, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει κάνει σαφείς τις δύο προϋποθέσεις για την αναβολή ή ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων, οι οποίες αφορούν στην πρόοδο προς την αποστρατικοποίηση και προς τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος, διαψεύδοντας έτσι δημοσίευμα ότι ο Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, είχε προτείνει φόρμουλα για τους S-300.

    Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ακόμα ότι η στάση της Κύπρου, αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων Ελλάδας και Κύπρου "υποβοηθούν τους ξένους μεσολαβητές και τους χειρισμούς για το κυπριακό". Ε.Ρ.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΥΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- Ε.Ε.

    Την Άγκυρα πρόκειται να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, προκειμένου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας, να προωθήσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες "πάγωσαν" από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σερμέτ Ατακάνλι, δήλωσε ότι ο κ. Κουκ θα φτάσει στην τουρκική πρωτεύουσα στις 18 Μαϊου, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στις συνομιλίες του Βρετανού υπουργού με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και με τον ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, θα συμπεριληφθεί το θέμα της διαίρεσης της Κύπρου, για το οποίο ο κ.Κουκ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα.

    Η επίσκεψη του κ. Κουκ στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα πριν τη συνάντηση του συμβουλίου σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, αν και αξιωματούχοι της χώρας υποστηρίζουν ότι η συνάντηση της 25ης Μαϊου πιθανόν να αναβληθεί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης Τουρκίας - Ε.Ε. Ε.Ρ.

    [10] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ

    Οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας για την επίλυση του γλωσσικού ζητήματος θα συνεχιστούν στη Σόφια, δήλωσε ο πρέσβης των Σκοπίων στην βουλγαρική πρωτεύουσα, Νίκολα Tomt|qtsevsji, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο "BALKAN".

    Ο Σκοπιανός πρέσβης εκτίμησε πως οι τελευταίες συνομιλίες στα Σκόπια, οι οποίες διεξήχθησαν σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, ήταν σοβαρές δεδομένου ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν και την ουσία της γλωσσικής διένεξης και όχι μόνο τα ζητήματα που αφορούν τη διατύπωση των προς υπογραφή συμφωνιών.

    Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο βουλγαρικός Τύπος εναντίον της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ότι αυτή χρηματοδοτεί την οργάνωση "ΟΜΟ-Ίλιντεν", ο Σκοπιανός πρέσβης στη Σόφια είπε πως πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις για να ληφθούν υπόψη αυτές οι κατηγορίες.

    Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπείες ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θηρών στα Σκόπια στις 3 Απριλίου. Ο Τύπος των Σκοπίων υπογράμμισε τότε ότι άλλοτε οι δύο χώρες δεν ήταν τόσο κοντά, στην επίλυση του γλωσσικού ζητήματος.

    Στα τέλη Απριλίου ομάδες διανοουμένων ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στα Σκόπια απέδωσαν το γλωσσικό ζήτημα σε πολιτικούς λόγους. Ε.Π.

    [11] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ

    Σχέδιο νόμου για τη βουλγαρική υπηκοότητα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας.

    Οι νέες τροπολογίες θα επιτρέπουν πλέον στους Βούλγαρους πολίτες να έχουν περισσότερες από μια υπηκοότητες, χωρίς να χάνουν υποχρεωτικά τη βουλγαρική, όπως ίσχυε ως τώρα και διευκολύνουν τόσο την ανάκτηση, όσο και την απόκτηση της βουλγαρικής υπηκοότητας από ξένους πολίτες.

    Για παράδειγμα αλλοδαπός ή αλλοδαπή έχει παντρευτεί Βούλγαρο ή Βουλγάρα, έχει το δικαίωμα να αποκτήσει τη βουλγαρική υπηκοότητα έπειτα από τρία χρόνια συνεχούς διαμονής στη χώρα. Τη βουλγαρική υπηκοότητα δικαιούται να πάρει και παιδί που έχει γεννηθεί στη Βουλγαρία, ακόμη αν και οι δυο γονείς του είναι ξένοι πολίτες.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Βασίλ Γκότσεφ, το σχέδιο νόμου για τη βουλγαρική υπηκοότητα, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του 1998, έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την υπηκοότητα.

    Σημειώνεται ότι ο ισχύον σχετικός νόμος είχε θεσπιστεί το 1968. Κ.Κ.

    [12] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Eυρεία δημοσιότητα έδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο στη Θεσσαλονίκη και στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

    Τόσο η τηλεόραση, όσο και οι εφημερίδες αναφέρθηκαν εκτενώς στις επαφές του κ.Νάνο με τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, tom υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρ.Πάχτα και στις συναντήσες που είχε ο Αλβανός πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

    Η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ", αλλά και η αντιπολιτευόμενη "Ριλίντια", υπογραμμίζουν τη δήλωση του Φάτος Νάνο, ότι "η Αλβανία και η Ελλάδα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή".

    Τα μέσα ενημέρωσης επισήμαναν, επίσης, ότι ο Φάτος Νάνο στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, απευθύνοντας πρόσκληση στους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία, ενώ υπογράμμιζαν τη δήλωσή του ότι: "η Αλβανία εκτιμά ιδιαίτερα το ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος έγινε συγκεκριμένος με τρόπο έγκυρο από τη στιγμή που η χώρα μας άνοιξε τις πύλες της, το 1990. Η Ελλάδα, όχι μόνο φιλοξένησε εκατοντάδες χιλιάδων Αλβανών, αλλά και στήριξε υλικά τη χώρα μου να ξεπεράσει τις δυσκολίες".

    [13] ΙΡΑΚ:ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Σε επιρροή διεθνών κύκλων οι οποίοι ''υπόσχονται παράδεισους'', αποδίδουν διπλωματικοί κύκλοι στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τις μεγάλες μετακινήσεις ατόμων από το Βόρειο Ιρακ, δηλαδή κυρίως από τις κατοικούμενες από Κούρδους περιοχές, προς την Ελλάδα και άλλες δυτικές χώρες.

    Ανώτατοι ιρακινοί διπλωμάτες επισημαίνουν σε δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών εχθρικών προς το Ιράκ χωρών, οι οποίοι δρουν στις με Κουρδικό πληθυσμό περιοχές του Βορείου Ιράκ προσπαθούν να αποκόψουν τους Κούρδους του Ιράκ από τη Βαγδάτη.

    Παράλληλα σημειώνουν την εξαθλίωση που έχει επικρατήσει πλήρως στην περιοχή, η οποία βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζουν ότι η εξαθλίωση δεν σπρώχνει τους κατοίκους αυτών των περιοχών μόνο προς τη δύση αλλά και προς το νότο, δηλαδή προς τις περιοχές του Ιράκ, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

    Συνδυάζουν μάλιστα την επίλυση του προβλήματος με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ λέγοντας ότι η χώρα είναι πολύ πλούσια και μπορεί να συντηρεί τους πολίτες της, εάν της δοθεί η δυνατότητα να διαχειρίζεται τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.

    [14] ΟΤΕ: "ΜΝΗΣΤΗΡΑΣ" ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ROMTELECOM

    "Η Ελλάδα θα απελευθερώσει το σύστημα τηλεπικοινωνιών μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2000, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προέβλεψε αρχικά, εάν ο φορέας τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, σημειώσει αρκετές προόδους σε ότι αφορά στον εκσυγχρονισμό των δικτύων τηλεπικοινωνιών".

    Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της, η ρουμανική εφημερίδα "Ziua", επισημαίνοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας για φιλελευθεροποίηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών".

    Η εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει ότι ο ΟΤΕ είναι ένας από τους συμμετέχοντες στον πλειστηριασμό για την παραλαβή του 35% των μετοχών του ρουμανικού φορέα τηλεπικοινωνιών ROMTELECOM, τονίζει ότι "οι πρόοδοι που σημειώθηκαν σε ότι αφορά την παροχή στοιχείων και υπηρεσιών μέσω δορυφόρου παραμένουν ασήμαντες, ενώ τα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα δεν έχουν εισαχθεί ακόμα".

    "Η Ελλάδα έμεινε πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε ότι αφορά στην φιλελευθεροποίηση των έργων υποδομής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και πέρυσι δημιουργήθηκε οργανισμός για τη ρύθμιση της δραστηριότητας ανεξαρτήτων τηλεπικοινωνιακών εταιριών, αυτός δεν μπορεί να εκδώσει για την ώρα, άδειες σε νέους φορείς", καταλήγει το δημοσίευμα. Ε.Σ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [15] ΔΕΝ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΛΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ

    Σημαντική πτώση σημείωσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές των εταιρειών οι οποίες έχουν επενδύσει στη Γιουγκοσλαβία μετά την προψχθεσινή απόφαση της ομάδας των επτά ισχυροτέρων χωρών να επιβάλλουν πάγωμα των καταθέσεων της Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό και να σταματήσουν τις νέες επενδύσεις στη χώρα.

    Η απόφαση αυτή προξενεί σειρά εμποδίων στους ξένους επενδυτές, όπως για παράδειγμα την διακοπή της ασφάλισης της επένδυσης τους και μπλοκάρει τις γιουγκοσλαβικές καταθέσεις στο εξωτερικό, δηλαδή σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδά αλλά δεν έχει καμία επίπτωση στην διακίνηση των προϊόντων, τομέα στον οποίο δεν αφορά η απόφαση αλλά στον οποίο εμπλέκονται οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στη Γιουγκοσλαβία.

    Στέλεχος μιας από τις εταιρείες αυτές, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, σε δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορειο Ειδήσεων, απέδωσε την πτώση στο ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο, η λέξη 'εμπάργκο' δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις και κυρίως ότι απαγορεύεται η διακίνηση προϊόντων από και προς την Γιουγκοσλαβία.

    Όπως επισημαίνουν ακαδημαϊκοί κύκλοι, μία τέτοια απόφαση, επειδή πρόκειται για ακραίο και πολύ σκληρό μέτρο, λαμβάνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου όμως δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη και με δικαίωμα αρνησικυρίας, η Ρωσία και η Κίνα είναι αντίθετα στην επιβολή συνολικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου.

    Επιχειρηματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι ισχυρίζονται ότι τους έχει διαμηνυθεί από την κυβέρνηση ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε διάλογο με τους Αλβανούς αλλά διαπραγματεύεται ακόμη τα περισσότερα δυνατά ανταλλάγματα από τη δύση για την απόφαση του αυτή.

    Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας που όρισε ο ηγέτης των αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έχει ήδη αποδεχθεί ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η λύση του προβλήματος θα γίνει μέσα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, άρα χωρίς να απειλούνται οι δεσμεύσεις τις οποίες το Βελιγράδι έχει αναλάβει έναντι ξένων επενδυτών.

    [16] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ άρχισε σήμερα στο Βελιγράδι νέες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σχετικά με την κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Χόλμπρουκ είναι επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, η οποία τις προηγούμενες δύο ημέρες επισκέφθηκε το Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Τίρανα. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεύει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η προχθεσινή πρώτη συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τον κ. Μιλόσεβιτς δεν είχε αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα, καθώς ο πρόεδρος της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε τη θέση του ότι η χώρα tou δεν πρόκειται να δεχθεί διεθνή μεσολάβηση στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Πάντως δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάποια θεαματική πρόοδος στις συνομιλίες, ενώ επεσήμαναν ότι αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο κ. Χόλμπρουκ και ο συνεργάτης του, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ θα μεταφέρουν στον κ. Μιλόσεβιτς τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχαν στην Πρίστινα και στα Τίρανα με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και την αλβανική ηγεσία.

    Ο κ. Χόλμπρουκ είχε γνωστοποιήσει ότι δε μεταφέρει κάποια πρόταση για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη αυτή έχει στόχο την εξέταση των δεδομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ- ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Χρήσιμες χαρακτήρισε τις συνομιλίες, που είχε στην Πρίστινα με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τη δεκαπενταμελή συμβουλευτική ομάδα, που συστάθηκε για την περίπτωση έναρξης συνομιλιών με το Βελιγράδι, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χωρίς ωστόσο να αφήσει να διαφανεί κάποια νότα αισιοδοξίας για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

    Ενδεικτική είναι άλλωστε και η δήλωσή του στην αλβανόγλωσση εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινα. "Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν ήμουν άλλωστε αισιόδοξος σε καμία αποστολή που ανέλαβα μέχρι σήμερα", ήταν η απάντηση του Χόλμπρουκ σε σχετική ερώτηση για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε στους αλβανικούς κύκλους στο Κοσσυφοπέδιο η δήλωσή του, λίγο πριν την αναχώρησή του για τα Τίρανα. "Δώστε μας προθεσμία 24 ωρών", είπε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στους δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει τι αναμένει να συμβεί στις επόμενες ώρες.

    Στο μεταξύ, τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς συνεχίζονται, αν και με μικρότερη ένταση, οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων με τους αλβανόφωνους.

    Συγκρούσεις σημειώνονται, σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών Κοσσυφοπεδίου που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στα χωριά της περιοχής Ντέτσανι, ενώ καταγγέλθηκε ότι οι σερβικές δυνάμεις βάλλουν κατά των αλβανόφωνων με βαρέα όπλα.

    Από το Σάββατο άλλωστε έχει κλείσει η κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί από την Πρίστινα στο Πετς.

    Στο διάστημα δύο μόνο ημερών, Παρασκευή και Σάββατο, σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών, σκοτώθηκαν τέσσερις Αλβανοί, μεταξύ των οποίων και ένας 16χρονος μαθητής, ενώ υπάρχουν δύο βαριά τραυματισμένοι.

    [18] ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΚΑΙ ΝΑΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    "Eξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη" χαρακτήρισαν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο οι Αμερικανοί διπλωμάτες Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ενώ παραδέχθηκαν ότι από τις μέχρι τώρα συνομιλίες τους με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, δεν bq^jam κοινή γλώσσα για εξεύρεση λύσης. Το μόνο κοινό στοιχείο που προέκυψε ήταν η παραδοχή από όλες τις πλευρές, ότι η κατάσταση σ' αυτή τη σερβική επαρχία, είναι εκρηκτική.

    Οι κ.Χόλμπρουκ και Γκέλμπαρντ που επισκέφθηκαν αργά χθες το βράδυ τα Τίρανα, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και η εντύπωση, που αποκόμισαν ήταν, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το πως μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση.

    Ο κ.Χόλμπρουκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και πότε αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος. "Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα", δήλωσε κατά την άφιξή του στην αλβανική πρωτεύουσα.

    Ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, επανέλαβε στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ την επιθυμία της αλβανικής ηγεσίας για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και επισήμανε την ανάγκη μιας μεγαλύτερης και πιο ενεργητικής παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας "για να σωθεί, όπως είπε, όχι μόνο το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για αποφευχθεί η επέκταση του πολέμου στην περιοχή". Κατήγγειλε τη βία στο Κοσσυφοπέδιο και ζήτησε την απομάκρυνση των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή, ενώ τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα με τη μεσολάβηση τρίτης πλευράς.

    Ο κ.Μεϊντάνι, επανέλαβε, ότι στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης χωρίς αλλαγή συνόρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αλβανία θα αποδεχόταν μια λύση, όπως στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο στη συνάντησή του με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του για ειρηνική εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι η Αλβανία τάσσεται υπέρ του διαλόγου Πρίστινα-Βελιγραδίου χωρίς όρους, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί ανάμειξη στη διένεξη. Ο κ.Νάνο διαβεβαίωσε τον Αμερικανό διπλωμάτη ότι η αλβανική κυβέρνηση θα έχει στενή συνεργασία με την ομάδα επαφής προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατόν λύση στο πρόβλημα.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ενημερώνοντας τους συνομιλητές του για τις επαφές που είχε σε Βελιγράδι και Πρίστινα, υπογράμμισε ότι το μόνο κοινό στοιχείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η παραδοχή ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι κρίσιμη. "Πέραν αυτού δεν υπάρχει τίποτε άλλο", είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε τόσο απο τη δική μου παρουσία όσο και από την παρουσία του Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ στην περιοχή.

    Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, λίγο πριν την αναχώρησή τους για το Βελιγράδι όπου θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, θα συναντηθούν με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Νταν Εβερτς.

    [19] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Νέα συνάντηση στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την κρίση στο Jossuvop]dio είχε σήμερα η αμερικανική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο συνεργάτης του Ρόμπερντ Γκέλμπραντ δήλωσαν ότι οι διαφορές μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής πλευράς για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ μεγάλες.

    Οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν ακόμη ότι θα μεταβούν στην Πρίστινα, όπου θα έχουν αύριο το πρωί νέες συνομιλίες με τον ηγέτη των Αλβανών της περιοχής, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ακολούθως θα επιστρέψουν στο Βελιγράδι όπου θα συναντηθούν εκ νέου με το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Μιλόσεβιτς αναφέρεται ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική πιέσεων πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στην πολιτική ισότιμης συνεργασίας για την οικοδόμηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσεβιτς για την εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής.

    [20] NANO:Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

    H Αλβανία δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερείς πρωτοβουλίες για το Κοσσυφοπέδιο, είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ.Φατός Νάνο απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το κατά πόσο κάποιες από τις διεθνείς πρωτοβουλίες τις οποίες ζητούν τα Τίρανα για την επίλυση του προβλήματος της περιοχής μπορεί να θεωρηθούν απαράδεκτες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το βαθμό της επιρροής που έχει στους ομοεθνείς του του Κοσσυφοπεδίου, ο κ.Νάνο τόνισε ότι εμπιστεύεται κυρίως την ωριμότητα της νέας γενιάς συνδυάζοντας τη σταση της με την επιστροφή της στα σχολεία.

    Ο κ.Νάνο διαβεβαίωσε ότι ενδεχόμενο έλευσης προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο στην Αλβανία, δεν θα επηρρεάσει την ελληνική μειονότητα της χώρας του με διοχέτευση των συγκεκριμένων προσφύγων προς το νότο.

    [21] ΝΑΝΟ: ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

    Την άποψη ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει προηγουμένως να σταματήσουν οι μηχανές του πολέμου που βρίσκονται στη Σερβία, να υπάρξει έλεγχος των συνόρων για να παρεμποδισθεί η λαθραία μεταφορά όπλων και πυρομαχικών και να δημιουργηθούν όλες οι περιφερειακές δομές συλλογικής ασφάλειας στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Νάνο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη στον απεσταλμένο της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Ντάνας", Ράντομιρ Λίτσινα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι σχέσεις Τιράνων - Βελιγραδίου μπορούν να εξομαλυνθούν μόνο αν η Γιουγκοσλαβία εκπληρώσει τους όρους που h]tei η Διεθνής Κοινότητα.

    Στην ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην επικείμενη συνάντηση των αρχηγών κρατών στη βαλκανική σύνοδο κορυφής στην Τουρκία ο κ. Νάνο είπε ότι ελπίζει στη σύνοδο να εμφανισθεί ένας καλύτερος Μιλόσεβιτς ή ένας καλύτερος από τον Μιλόσεβιτς χωρίς στρατιωτική στολή.

    Ο κ. Νάνο τόνισε ότι όσον αφορά το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα επιθυμούσε η επαρχία να ενταχθεί ως τρίτη δημοκρατία σε μία γιουγκοσλαβική ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, χωρίς το δικαίωμα απόσχισης με ίσο καθεστώς με τις υπόλοιπες δημοκρατίες, με δημοκρατικά θεσμικά όργανα, από το Κοινοβούλιο μέχρι τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί στο Κοσσυφοπέδιο η επιρροή του αποσχιστικού κινήματος, αν δεν ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος με τις αρχές του Βελιγραδίου, εξέφρασε ο Μαχμούτ Μπακάλι, μέλος της δεκαπενταμελούς ομάδας των Αλβανών ηγετών που θα διαπραγματευτεί με το Βελιγράδι σε περίπτωση που ξεκινήσει διάλογος.

    "Φοβάμαι ότι το δόγμα της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, το οποίος πρεσβεύει ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, θα αποτύχει, αν δεν βιαστούμε να ξεκινήσουμε το διάλογο", επεσήμανε σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Μπακάλι, στέλεχος της Ενωσςη Κομμουνιστών επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος τόνισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων, "προκειμένου να περιθωριοποιηθούν όσοι προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα με την βία".

    Η κρίση που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί "μια μεγάλη δοκιμασία για τη διεθνή κοινότητα, η οποία θα αποδείξει αν είναι σε θέση να προλάβει ένα πόλεμο με οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέσα", σύμφωνα με τον κ. Μπακάλι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα καταλήξει στη χειρότερη από τις επιλογές, να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου με την επιβολή ισχύος.

    Ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης, ο οποίος είναι μια από τις προσωπικότητες με ιδιαίτερη επιρροή στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και με υψηλά αποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις, προειδοποίησε ότι "τα πολιτικά κόμματα και τα άλλα έννομα σώματα των Αλβανών δεν ασκούν κανένα έλεγχο σε σημαντικά μεγάλες ομάδες Αλβανών που έχουν πάρει τα όπλα για να κερδίσουν την ελευθερία τους". Ο κ. Μπακάλι εξηγεί τη δραστηριότητα του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου λέγοντας ότι "μέρος των νεαρών Κοσοβάρων έχασαν την υπομονή τους και ξεκίνησαν δραστηριότητες, οι οποίες, στην πλειοψηφία των νέων έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η ελευθερία μπορεί να επιτευχθεί με τη βία". Ο ΑΣΚ, "για μερίδα της νεολαίας, έχει γίνει μοντέλο συλλογικής ταυτότητας", εξηγεί ο κ. Μπακάλι.

    "Οι άνδρες του ΑΣΚ δεν συμπαθούν τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα και θέλουν να αποστασιοποιηθούν από την ειρηνική πολιτική του οργανώνοντας βίαιες ενέργειες", είπε ο κ. Μπακάλι, σύμφωνα με τον opo_o, πάντως, ο Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου "δεν αποτελεί ένα σοβαρό στρατιωτικό σχηματισμό και προπαντώς δεν αποτελεί τη στρατιωτική πτέρυγα κανενός πολιτικού κόμματος ή έννομου σώματος" της αυτοανακηρυγμένης "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου".

    Ο κ. Μπακάλι, πάντως, θεωρεί δεδομένο ότι το σερβικό κράτος δεν μπορεί να κυβερνήσει τα δύο εκατομμύρια Αλβανών που αποτελούν το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου και θεωρεί αδύνατη οποιαδήποτε λύση προβλέπει ότι ο πληθυσμός αυτός θα παραμείνει υπό τη σερβική δικαιοδοσία. Ταυτόχρονα, όπως είπε, είναι αντίθετος και σε οποιαδήποτε τροποποίηση των συνόρων, ενώ ως λύση πρότεινε τη δημιουργία ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας, κατά την οποία το Κοσσυφοπέδιο θα έχει το ίδιο καθεστώς με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Λ.Π.

    [23] KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

    Σε απαγγελία κατηγορίας εναντίον επτά Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι "βοήθησαν και κάλυψαν τους Αλβανούς τρομοκράτες" οι οποίοι επιτέθηκαν στις 6 Μαίου σε αστυνομική περίπολο στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Σέρβος αστυνομικός, αναμέννεται να προχωρήσουν οι εσιαγγελικε΄ς αρχές του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας της πόλης.

    Συγχρόνως ,ο δημόσιος κατήγορος του Πετς υπέβαλλε αίτημα στο επαρχιακό δικαστήριο για διεξαγωγή έρευνας σε βάρος 13 Αλβανών από τη Τζακόβιτσα οι οποίοι κατηγορούνται "για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα στο Πονόσεβατς στις 3 Μαϊου".

    Οι 13 Αλβανοί κατηγορούνται ότι "ως μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σχημάτισαν τρομοκρατικές ομάδες σε διάφορα χωριά κοντά στο Πονόσεβατς και στην κοινότητα Τζακόβιτσα, ότι προμηθεύθηκαν στρατιωτικό εξοπλισμό από την Αλβανία και ότι επιτέθηκαν στις 3 Μαίου στο χωριό Πονόσεβατς, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 5 αστυνομικοί".

    Οι 10 ύποπτοι κρατούνται στη φυλακή του Πετς, ενώ οι 3 αναζητούνται. Κ.Γ.

    [24] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ- ΠΕΤΣ

    Κλειστός για τα πολιτικά οχήματα παραμένει ο αυτοκινητόδρομος, που συνδέει την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα με την πόλη Πέτς, βόρεια του Ντέτσανι.

    Όπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", επικαλούμενος ανακοίνωση του κέντρου πληροφοριών της Πρίστινα, ο αυτοκινητόδρομος παραμένει κλειστός εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων αλβανοφώνων με την σερβική αστυνομία στη γύρω περιοχή. Το Σαββατοκύριακο στην περιοχή τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και ένας αξιωματικός του cioucjoskabijo} στρατού.

    Σημειώνεται, ότι αλβανικές πηγές στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρουν, πως στις συγκρούσεις που μαίνονται στην περιοχή του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πετς, το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν οκτώ αλβανόφωνοι και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται, πως δεν πρόκειται για επιθέσεις αλβανοφώνων εξτρεμιστών εναντίον της σερβικής αστυνομίας, αλλά για ένοπλη επιχείρηση, που διεξάγει η σερβική αστυνομία στα χωριά της περιοχής.

    Στο μεταξύ, χθες το πρωί στην περιοχή του Κλίν βρέθηκε το πτώμα του Αλβανού Αχμέντ Τάτσι, ο οποίος, όπως ανέφεραν τα μέλη της οικογενείας του, απήχθη το Σάββατο από άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Το κέντρο πληροφοριών της Πρίστινα ανακοίνωσε, πως το θανατηφόρο τραύμα του Τάτσι προέρχεται από αυτόματο όπλο. Ε.Π.

    [25] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ "KOZNJAR"

    Εκτός λειτουργίας τέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο υδροηλεκτρικός σταθμός "Koznjar" του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Ντέτσανι.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, επικαλούμενο δήλωση του διευθυντή της υπηρεσίας ηλεκτρισμού του Πέτς, Ράντισαβ Βλάχοβιτς, η λειτουργία του σταθμού ανεστάλη για προληπτικούς λόγους, καθώς η διοίκηση έκρινε, πως η ζωή των υπαλλήλων του απειλείται από την αυξημένη παρουσία οπλισμένων αλβανοφώνων στην περιοχή.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, οπλισμένοι αλβανόφωνοι επιτέθηκαν στους υπαλλήλους της πρώτης βάρδιας του υδροηλεκτρικού σταθμού, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας απ' αυτούς και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Ε.Π.

    [26] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Στα 4,5 εκατομμύρια θα ανέλθει ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου το 2051, εκ των οποίων -εφόσον δεν υπάρξουν δημογραφικές αλλαγές στη σερβική αυτή επαρχία- τα 4,1 εκατομμύρια θα είναι Αλβανοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας.

    Ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την απογραφή του 1981, ήταν 1.584.441. Οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι αριθμούσαν 236.525 δηλαδή 14,9% και οι Αλβανοί 1.226.736, ποοστό 77,4%.

    Στην απογραφή του 1991 στην οποία δεν συμμετείχαν οι Αλβανοί, ο αριθμός των Σέρβων και των Μαυροβουνίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η "Ντνέβνι Τέλεγκραφ", μειώθηκε στις 214.555, δηλαδή 11%.

    Τότε, σημειώνει η εφημερίδα, είχε εκτιμηθεί ότι ο αριθμός των Αλβανών ήταν περίπου 1.596.000, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος, λόγω των μεγάλων δημογραφικών αλλαγών οι οποίες δεν καταγράφονται πουθενά.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 11 May 1998 - 15:17:21