Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-25

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 25 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕ:ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • [02] ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ
  • [03] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
  • [04] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [06] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ...
  • [07] ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [08] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΕΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [09] ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ
  • [13] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ:ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ
  • [14] ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [15] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΝΟΜΙΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
  • [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [17] ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ
  • [19] ΔΙΑΨΕΥΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕ:ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Επιστολή με την οποία τον ενημερώνει για τις βουλγαρικές θέσεις σε σειρά διμερών ζητημάτων ανάμεσα στα οποία το ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, των τριών νεών οδικών διόδων που θα συνδέουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και της b_far επέδωσε στον έλληνα ομόλογο της κ.Θεόδωρο Πάγκαλο η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας κ.Ναντεζντα Μιχαήλοβα.

    Σε δήλωσεις της στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ.Μιχαήλοβα εξέφρασε την ελπίδα της ότι η ελληνική πλευρά θα έχει σύντομα καταλήξει στο προσχέδιο του νόμου για την εποχιακή απασχόληση βούλγαρων πολιτών στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, η βουλγάρα υπουργός έκανε λόγο για άδεια εργασίας η οποία θα αποσυνδεθεί από την άδεια παραμονής, έτσι ώστε σε παραμεθόριες περιοχές να μπορούν βούλγαροι πολίτες να έρχονται κατα τη διάρκεια της ημέρας μόνο για εργασία

    Η κ.Μιχαήλοβα αναγνώρισε ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στη συμφωνία Σέγκεν αποτελούν εμπόδιο για περισσότερες διευκολύνσεις σε βούλγαρους πολίτες σε ότι αφορά στο ζήτημα της βίζας, αλλά πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον έλληνα ομόλογο της ελπίζοντας ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί για τη Βουλγαρία έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ως ενισχυτικό παράγοντα του βουλγαρικού αιτήματος για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από το Σέγκεν, η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας σημείωσε με ικανοποίηση ότι οι ΗΠΑ της έκαναν γνωστό χθες ότι αποφάσισαν να χορηγούν μακροχρόνιες βίζες για βούλγαρους σπουδαστές κι επιστήμονες.

    Σε ότι αφορά στις νέες οδικές συνδέσεις Ελλάδας -Βουλγαρίας στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας απέδωσε τις καθυστερήσεις σε τεχνικά και όχι πολιτικά προβλήματα, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να γίνουν οι νέες συνδέσεις και σημειώνοντας με ικανοποίηση το γεγονός ότι η σύνδεση Γκότσε Ντέλτσεφ -Δράμας έχει ήδη προχωρήσει ικανοποιητικά.

    Η κ.Μιχαήλοβα εξέφρασε την ελπίδα της Σόφιας ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, την οποία προετοίμασαν εμπειρογνώμονες των δύο χωρών πρόσφατα στην Αθήνα.

    Η κ.Μιχαήλοβα τόνισε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικότερα και δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον κ.Πάγκαλο κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου των Υπουργών εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον Ιούνιο, στην Κωνσταντινούπολη.

    [02] ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ

    O θρίαμβος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο 51ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ο οποίος ύστερα από μια σπουδαία προσφορά δεκαετιών στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, απέσπασε το ανώτερο βραβείο, το Χρυσό Φοίνικα - τη μεγαλύτερη διάκριση που γνώρισε ο ελληνικός κινηματογράφος- για την ταινία του "Μία αιωνιότητα, μία ημέρα", προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό τύπο και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία χαρακτήρισαν τον Ελληνα σκηνοθέτη ως "τον τελευταίο των μεγάλων σκηνοθετών της ευρωπαϊκής ηπείρου".

    H επιτομή της ομορφιάς και του πνεύματος, ιδωμένα από τον μεγάλο θεράποντα της κινηματογραφικής τέχνης, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλου, είναι αναμφισβήτητα η ταινία του "Μια αιωνιότητα, μία ημέρα", υπογραμμίζουν οι "Τάιμς" του Λονδίνου. Η νέα ταινία tou Ελληνα κινηματογραφιστή χαρακτηρίζεται από την ασυναγώνιστη τεχνική του Αγγελόπουλου, αλλά και από στοιχεία που υπαγορεύει μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, τονίζουν, ενώ αναφερόμενες στην πλοκή της ταινίας, γράφουν χαρακτηριστικά: "Η πλοκή στην ταινία δεν είναι το ζητούμενο. Ο θεατής βιώνει μια συγκλονιστική εμπειρία με την είσοδό του που σκιαγραφείται με τρία χρώματα. Γκρίζο μαύρο και γαλάζιο. Τον κόσμο ενός εμπνευσμένου κινηματογραφιστή που γνωρίζει άριστα τον χειρισμό της κάμερας με την οποία μας μεταφέρει συνεχώς από το παρόν στο παρελθόν σε σημείο που να επέλθει μια αρμονική και καθ' όλα φυσιολογική μίξη του χθες με το σήμερα. Δύο αντίθετες αλλά καθόλα συμβατές ιδέες, αυτές της ζωής και του θανάτου είναι τα θέματα που συνιστούν τον κεντρικό άξονα της ταινίας "Η αιωνιότητα σε μια μέρα" και σε δεύτερο, αλλά καθόλου ήσσονο επίπεδο, αντιπαραβάλλονται οι ιδέες της νεότητας και του γήρατος, της ελπίδας και της απελπισίας".

    Η ταινία στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του θεατή και δίχως αμφιβολία την εκπορθεί. Η ταινία του Αγγελόπουλου που προβλήθηκε την τελευταία μέρα του φεστιβάλ έκανε όλες τις άλλες να φαίνονται τελείως δευτερεύουσας σημασίας, υπογραμμίζουν.

    Στη φιλοσοφική διάσταση της ταινίας και στα ανυπέρβλητα από αισθητικής απόψεως πλάνα, αναφέρεται η "Γκάρντιαν".

    Εξάλλου, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, χαρακτηρίζει την ταινία του Αγγελόπουλου, "ποιητική διατριβή πάνω στη μνήμη". Ο Αγγελόπουλος είναι ο δημιουργός που δεν φοβήθηκε να αγγίξει με ειδικό πολιτικό και κοινωνικό βάρος, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και γιατί όχι, επικίνδυνο. Αλλά, για ένα σκηνοθέτη του διαμετρήματος του Αγγελόπουλου, η κινητογραφική τους παρουσίαση και ανάλυση δεν αποτέλεσε πρόβλημα, τονίζει το AFP , σημειώνοντας ότι από την πρώτη του ταινία το 1970 έως την 11η του, ο Ελληνας κινηματογραφιστής εξερευνά με διεισδυτικό αλλά και παράλληλα αριστουργηματικό τρόπο την ανθρώπινη ψυχή. "Ο Αγγελόπουλος είναι ο τελευταίος των μεγάλων σκηνοθετών της Ευρωπαϊκής ηπείρου", τονίζει.

    Για την αποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στην ταινία του, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος δήλωσε συγκινημένος. "Τα βραβεία είναι καλοδεχούμενα, αλλά δεν θα το άλλαζα με κανένα βραβείο τη στιγμή που το κοινό χειροκροτούσε όρθιο μετά την προβολή της ταινίας μου".

    [03] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

    Απαγορεύεται προσωρινά, μέχρι την Πέμπτη, η κυκλοφορία του λεξικού νεοελληνικής γλώσσας του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επεξήγηση που δίνει στο λήμμα "Βούλγαρος".

    Με απόφαση του προέδρου των Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Κ. Τσάκου, γίνεται δεκτό σχετικό αίτημα που συμπεριλαμβάνεται σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ασπασίδης. Το λεξικό αποσύρεται άμεσα από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, μέχρι την Πέμπτη. Την ημέρα αυτή αναμένεται να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση αυτή.

    [04] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ερωτηθείς, αν έχει θέση η κυβέρνηση σχετικά με τα αναφερόμενα στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη στο λήμμα ''Βούλγαρος'', εξήρε το επιστημονικό ήθος του καθηγητή και είπε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έδωσε ο ίδιος διέξοδο στο πρόβλημα με δήλωσή του ότι θα αποσύρει από τη δεύτερη έκδοση του λεξικού, τη συγκεκριμένη ερμηνεία.

    Είπε ακόμη ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει και οφείλει να είναι απόλυτη. Κ.Β.-Μ.Ι.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν στο μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής Τράπεζας στον Πειραιά, είπε ότι η απεργία είναι ιερό δικαίωμα των εργαζομένων αλλά από τη στιγμή που οι απεργοί καταφεύγουν σε παράνομες δραστηριότητες το λόγο έχει η αστυνομία και ο εισαγγελέας, οι οποίοι έχουν τη δική τους λειτουργία.

    Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της Τράπεζας και πρόσθεσε ότι όλοι επιθυμούν να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Προέτρεψε δε τους δημοσιογράφους να μη συγχέουν μερικές εκατοντάδες εργαζομένων που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις ενέργειες με το σύνολο των εργαζομένων των οποίων τα συμφέροντα εκφράζει η κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση ποια είναι η κομματική ταυτότητα αυτών των εργαζομένων και αν πρόκειται και για οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρέππας είπε ότι κάποιοι καταφεύγουν σε υποδήλωση μιας ιδιότητας, η οποία δεν τους ανήκει μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

    Αυτό συνέβη και στις αγροτικές κινητοποιήσεις όταν κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ήταν ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχουν την ιδιότητα μέλους του κόμματος.

    Ανέφερε επίσης ότι η κατάληψη του μηχανογραφικού κέντρου της Ιονικής ήταν μια παράνομη πράξη και τέτοιου είδους ενέργειες έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ως παράνομες.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξαρτά την πολιτική της επιβίωση από την εξέλιξη που θα έχει το θέμα της Ιονικής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρισμένη πολιτική για τις μετοχοποιήσεις - κρατικοποιήσεις που δεν είναι διαπραγματεύσιμη και θα κριθεί το 2000 στις εκλογές. Κ.Β.-Μ.Ι.

    [06] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ...

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δμήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου και τον υφυπουργό Γ. Κρανιδιώτη, όπου έγινε ανασκόπηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συζητά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ρόλο του ισχυρού προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, την κάλεσε να αλλάξει πολιτική και να συμφωνήσει στο πλαίσιο το οποίο έχει καθορίσει η Ευρώπη.

    Μιλώντας για το βέτο στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα προς την Τουρκία και η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στο Κάρντιφ θα δεχθεί να το ανταλλάξει, δήλωσε ότι η θέση μας για το βέτο παραμένει ίδια και δεν αλλάζει.

    Τέλος σε ότι αφορά το θέμα που προέκυψε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αβράμη, ο οποίος κατηγορήθηκε ως χουντικός, είπε ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα του υπουργείου Εξωτερικών και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει θέση για στοιχεία προσωπικής ζωής ενός υπαλλήλου. Κ.Β.-Μ.Ι.

    [07] ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    "Η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, καθώς και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ".

    Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα κομμουνιστικά κόμματα των βαλκανικών χωρών, η οποία εκδόθηκε μετά από τη διεθνή συνάντηση για τα 150 χρόνια από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

    Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων, συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση τον επόμενο Δεκέμβριο.

    Στην κοινή ανακοίνωση των βαλκανικών κομμουνιστικών κομμάτων, επισημαίνεται ότι "τα Βαλκάνια αποτελούν μια περιοχή - κρίκο για την επέκταση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων τους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως είναι τα πετρέλαια της περιοχής του Καυκάσου".

    Καταλήγοντας, το κομμουνιστικό κόμμα Αλβανίας, το κομμουνιστικό κόμμα Βουλγαρίας, η Μαρξιστική Πλατφόρμα του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος, η Επιτροπή πρωτοβουλίας για την ενοποίηση του κομμουνιστικού κινήματος στη Βουλγαρία, το νέο κομμουνιστικό κόμμα Γιουγκοσλαβίας, το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας και το ρουμανικό κομμουνιστικό κόμμα, υπογραμμίζουν ότι "τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πρέπει να ανατραπούν. Τα λαϊκά κινήματα, τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα έχουν δύναμη και πρέπει να αντισταθούν στον ιμπεριαλισμό". Ε.Σ.

    [08] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΕΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Πάνω από 200 εκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συγκεντρώθηκαν από τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους Ελληνες του Ευξείνου P|mtou, που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με τη υποστήριξη Ελληνικής Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής. Το ποσό αυτό δίνεται από τους αρμόδιους του ΣΑΕ με κάθε επιφύλαξη, αφού οι ραδιομαραθώνιοι, λόγω και της διαφοράς ώρας, στην Αμερική , στην Αυστραλία, αλλά και σε άλλες περιφέρειες, όπου ζουν Ελληνες και συμμετείχαν στον μαραθώνιο, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Θα χρειαστούν μερικά εικοσιτετράωρα για να επιβεβαιωθούν και να διασταυρωθούν οι πολλές παράλληλες πηγές οργάνωσης του μαραθωνίου, που πραγματοποιούνταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου με τον ίδιο σκοπό: την έμπρακτη υποστήριξη του ΣΑΕ και του προέδρου του Ανδρέα Αθενς, να δημιουργήσουν τα 11 ιατρικά κέντρα στις παρευξείνειες δημοκρατίες, που θα ανακουφίσουν, όχι μόνο του Ελληνες, αλλά το σύνολο του πληθυσμού, από την παντελή απουσία υπηρεσιών υγείας.

    Σε δηλώσεις του προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης, εξέφρασε την ικανοποίηση όλων των διοργανωτών για την ανταπόκριση του απανταχού ελληνισμού στο προσκλητήριο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Ελληνισμό του Ευξείνου Πόντου. "Η ικανοποίηση δεν αφορά μόνο το ποσό, αλλά σίγουρα τον υψηλό βαθμό αποδοχής και υποστήριξης της όλης πρωτοβουλίας από το σύνολο του ελληνισμού. Συγκίνηση, αλλά και αποφασιστικότητα μας διακατέχει όλους, όπως και τον οραματιστή αυτής της προσπάθειας, τον πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς ", τόνισε ο κ. Νιώτης, " να συνεχίσουμε το έργο αυτό. Προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ενεργοποίηση όλων των βουλευτών, μέσα από την παρουσία τους, στην Αθήνα( Λήδρα Μάρριοτ), Θεσσαλονίκη(Μακεδονία Πάλλας) και Κοζάνη και τη συγκέντρωση σε αυτές του ποσού των 100 εκατομμυρίων δραχμών".

    Ο Γραμματέας του ΣΑΕ Δημήτρης Κωνσταντινίδης σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ υπογράμμισε την επιτυχία της όλης πρωτοβουλίας για δύο λόγους: "Δεν είχαμε θέσει οικονομικούς στόχους, αλλά η προσπάθειά μας απέβλεπε, κυρίως, στην συνειδητοποίηση ότι ο ελλαδικός ελληνισμός και ο απανταχού ελληνισμός, μπορούν όταν θέλουν να συνεννοηθούν και να συνενωθούν, στην ίδια κατεύθυνση υλοποίησης ενός κοινού στόχου. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο ελληνισμός αγρυπνά, δεν εφησυχάζει, όταν χρειαστεί αφυπνίζεται και καταγράφει την βούλησή του. Αυτή η πρωτοβουλία ήταν μόνο η αρχή. Είμαστε όλοι πεπεισμένοι στο ΣΑΕ ότι όπως ξεκίνησε και λειτουργεί το πρώτο ιατρικό κέντρο στην Τυφλίδα, έτσι και τα υπόλοιπα 10 ιατρικά κέντρα σε όλη την Καυκασία και τον Εύξεινο Πόντο θα είναι σε ορατό χρόνο μια πραγματικότητα". Α.Τ.

    [09] ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ

    Τρισάγιο τελέστηκε από το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και Σοφία, στο Τατόϊ, στη μνήμη των γονέων της βασίλισσας της Ισπανίας, Παύλου και Φρειδερίκης.

    Στο τρισάγιο χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Πατρίκιος, ενώ παρέστησαν πολύ λίγοι φίλοι και παλιοί συνεργάτες της Σοφίας.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ το βασιλικό ζεύγος, το οποίο έφθασε στα πρώην θερινά βασιλικά ανάκτορα στις 5 το απόγευμα, αναχώρησε περίπου μετά από μια ώρα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τα εξαιρετικά εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο όσων ζητούν προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου βρίσκεται ο κουρδικός πληθυσμός, εκφράστηκαν στην υπόθεση Γκουντέμ, όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η έλλειψη της προσωπικής μαρτυρίας από τον προσφεύγοντα, ο οποίος είχε καταγγείλει την εξαφάνιση του αδελφού του και φοβόταν ότι θα έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού από τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες, δεν αφήνει τη δυνατότητα συλλογής αρκετών στοιχείων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε εκφράσει την ανησυχία της για αυτό, λέγοντας ότι δυσκολεύει τη διαπίστωση των γεγονότων, αλλά συγκεντρώνοντας άλλα στοιχεία είχε συμπεράνει ότι η Αγκυρα είχε τουλάχιστον παραβιάσει την υποχρέωση κάθε κράτους για παροχή προστασίας στους πολίτες.

    H τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί στην παρούσα υπόθεση και να καταθέσει ως απλός μάρτυρας ο τότε πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαχμούτ Σακάρ, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε συλλέξει και μεταφέρει την προσωπική κατάθεση του προσφεύγοντα.

    Επιδιώκοντας να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του κ. Σακάρ, η κυβέρνηση της Αγκυρας είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του, για προηγούμενες δηλώσεις του.

    Ο προσφυγών, είχε κατηγορήσει την Αγκυρα ότι είχε βάλει στο στόχαστρο την οικογένειά του, επειδή αυτή είχε αρνηθεί να γίνει εκτελεστικό όργανο των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων.

    Κεντρικό θέμα, όπως υπογραμμίζει στην απόφασή του το Ευρωδικαστήριο, ήταν να βρεθούν αρκετές αποδείξεις.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι έρευνες που έγιναν από τις τουρκικές αρχές ήταν όχι μόνο καθυστερημένες, αλλά και περιορισμένες, διαπίστωσε το Ευρωδικαστήριο, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Γκουντέμ είχε υποστηρίξει πως οι ντόπιοι χωροφύλακες τον έψαχαν για να τον σκοτώσουν γιατί είχε τολμήσει να προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο.

    Παρά τις ορισμένες ασάφειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνει την ύπαρξη αναμφισβήτητων πρακτικών δυσκολιών και δισταγμών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που παραπονούνται για την καταστροφή των σπιτιών τους στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου εξουσίες και ασυλίες έχουν δοθεί στους διοικητές και τους υφισταμένους τους.

    Εξάλλου, τονίζεται στην απόφαση, η υποχρέωση κάθε κράτους - μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης να παράσχει αποτελεσματική έννομη προστασία στους πολίτες όταν καταγγέλεται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [11] ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Παρά τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για την εκτόνωση της jq_sgr στο Κοσσυφοπέδιο, με την έναρξη των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, στην περιφέρεια της Πρίστινα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ των αλβανόφωνων και των σερβικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, από τις ένοπλες συγκρούσεις στα χωριά της περιφέρειας Κλίνα, δύο Αλβανοί έχασαν τη ζωή τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο χωριό Μπόξις, σκοτώθηκε ένας 26χρονος. Ακόμη, στο Ζαϊμοβο, έχασε τη ζωή του ένας 75χρονος Αλβανός.

    Οι συγκρούσεις μαίνονται στην περιοχή της Τζακοβίτσα, που βρίσκεται στην αλβανική μεθόριο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς των σερβικών δυνάμεων αρκετά χωριά.

    Ο Βέτον Σουρόι, μέλος της 15μελούς συμβουλευτικής ομάδας του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, η οποία διαπραγματεύεται με τη σερβική αντιπροσωπεία, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Β-92" του Βελιγραδίου, ότι "οι πολιτικές οργανώσεις του Κοσσυφοπεδίου έχουν δυνατότητα επιρροής στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", έτσι ώστε αυτή η οργάνωση να σταματήσει τις δραστηριότητές του, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το Βελιγράδι θα αποσύρει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή".

    [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Κατ' αρχήν συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της εφτάωρης συνάντησης που έγινε στο Σουχούμι ανάμεσα στον προεδρικό εκπρόσωπο της Γεωργίας για τη διευθέτηση της διαμάχης στην Αμπχαζία, και πρεσβευτή της Γεωργίας στη Ρωσία Βάζχα Λορντκιπανίντζε, και τον ηγέτη της Αμπχαζίας, Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε.

    Όπως υποστήριξε ο Γεωργιανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο Εθνικό Ραδιόφωνο, η συμφωνία περιλαμβάνει "την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων από την περιοχή Γκάλι, καθώς και την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους", ενώ οι αντιπρόσωποι των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην περιοχή σύγκρουσης θα επιβλέπουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ως παρατηρητές.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι η υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για τη συνάντηση του σε προσωπικό επίπεδο με τον ηγέτη της Αμπχαζίας.

    Η επίσημη υπογραφή του εγγράφου της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Ιρακλί Μεναγκαρισβίλι, τον υπουργό Εσωτερικών, Κάχα Ταργκαμάντζε και τον εκπρόσωπο του προέδρου.

    Ο κ.Σεβαρντνάτζε τόνισε ότι εάν η Γεωργία και η Αμπχαζία εφαρμόσουν τη συμφωνία, θα μπορέσουν να φτάσουν σε μεγαλύτερους συμβιβασμούς για να πετύχουν τελικά την ειρήνη και συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και στην αποκατάσταση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Ε.Ρ.

    [13] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ:ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

    Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass, oι δυνάμεις ασφαλείας του Νταγκεστάν προετοιμάζονται για έφοδο κατά των Μουσουλμάνων φονταμενταλιστών, οι οποίοι αφού δολοφόνησαν ένα αστυνομικό κατέφυγαν στο χωριό Κάρα-Μάχι, κρατώντας ως όμηρο έναν άλλο.

    Παράληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις του Νταγκεστάν, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία με βαρύ εξοπλισμό, περιπολούν την περιοχή του χωριού όπου χθες πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μουσουλμάνων πολεμιστών, προκειμένου να εντοπίσουν τα όπλα που εκλάπησαν από τοπικό αστυνομικό τμήμα, πριν από μερικές μέρες.

    Οι φονταμενταλιστές φέρονται να είναι της ισλαμικής τάσης των Ααβιτών, έστησαν ενέδρα στους αστυνομικούς, πήραν τα όπλα, σκότωσαν έναν αστυνομικό και απήγαγαν άλλον έναν προτού βέβαια κρυφτούν στο χωριό ενώ δυο ακόμη αστυνομικοί αγνοούνται.

    Η αποστολή ρωσικής στρατιωτικής δύναμης πραγματοποιήθηκε παρά την προειδοποίηση απο το υπουργείο Εσωτερικών της Τσετσενίας προς τη Ρωσία και το Νταγκεστάν να μην χρησιμοποιήσουν βία από κατά των Μουσουλμάνων. Λ.Μ

    [14] ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Τη νέα μελέτη με αντικείμενο "τις προοπτικές για την ανάπτυξη μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού στην περιοχή των Βαλκανίων" παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Χρήστος Παπουτσής.

    Όπως ανέφερε ο επίτροπος η μελέτη αυτή περιέχει πρόταση για ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού στην περιοχή των Βαλκανίων. Η πρόταση περιλαμβάνει κριτήρια για την εκμετάλλευση του συστήματος, την ανάπτυξη του και το εμπόριο ηλεκτρισμού.

    Η ανάπτυξη της βαλκανικής ενεργειακής αγοράς με βάση τη διάσκεψη που έγινε στο Βουκουρέστι, τον Νοέμβριο του 1997 μπορεί να συμβάλλει στην επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου τόνισε οκ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι το μνημόνιο του Βουκουρεστίου αποτελεί σταθμό στην πορεία των κοινοτικών δράσεων που αφορούν την ενέργεια.

    Η μελέτη αυτή στα επτά κεφάλαιά της περιέχει σύντομη παρουσίαση των γειτονικών περιοχών σε σχέση με τον τομέα του ηλεκτρισμού, τη σημερινή εικόνα της πολιτικής, θεσμικής και κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, τη σύνθεση της μελλοντικής περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού (REM) και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού.

    Η μελέτη εκπονήθηκε από την Ομάδα Ενεργειακής Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος Διεθνούς Συνεργασίας στον Τομέα της Ενέργειας 'SYNGRO' και αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη dgliouqc_a μιας βαλκανικής ενοποιημένης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    [15] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΝΟΜΙΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

    Την άποψη ότι η Κύπρος χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ευρωστία, πετυχαίνοντας υψηλό βαθμό πραγματικής και ονομαστικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε ομιλία που απηύθηνε κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου του περιοδικού "Εκόνομιστ" που συνεχίζονται στην Κύπρο.

    Ο κ.Χριστοδούλου δήλωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκδοση της Διεθνούς Τράπεζας, το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, με ισιτιμία αγοραστικής δύναμης, ανέρχεται σε 20.500 δολάρια και είναι υψηλότερο του αντίστοιχου σε επτά από τις 15 χώρες της Ε.Ε., κατατάσσοντας την Κύπρο στη 16η θέση παγκοσμίως. Ο ρυθμός ανάπτυξης ανέρχεται στο 4%, ποσοστό υψηλότερο από τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης της Ε.Ε., ενώ η Κύπρος παρουσιάζει συνθήκες πλήρους απασχόλησης σε αντίθεση με την Ε.Ε., τόνισε ο κ.Χριστοδούλου.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ικανοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης του Μάαστριχτ και η συμμετοχή της Κύπρου στην ΟΝΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξη, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη ελευθεροποίηση της οικονομίας και συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού.

    Για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο οικονομικής πολιτικής για την περίοδο 1999-2003 τόνισε ότι επιδιώκεται η προώθηση της εναρμόνισης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αναδιάρθρωση όλων των παραγωγικών τομέων, η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων.

    Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Κύπρο, Φιλίπ Κομπεσκό, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ένταξη της Κύπρου όχι μόνο δε θα δημιουργήσει προβλήματα στο νησί, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει την ευημερία του. Ο κ.Κομπεσκό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για τους κατοίκους της Κύπρου η ένταξη του νησιού στην Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε την προοπτική συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως "σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Κύπρου εξέφρασε ικανοποίηση, επισημαίνοντας ωστόσο την υπερβολική εξάρτησή της από τον τουρισμό.

    Ο διευθυντής σύνταξης της μονάδας πληροφοριών του Εκόνομιστ, Ντανιέλ Φράνκλιν, τόνισε ότι η Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο ευκαιριών και κινδύνων, τοποθετώντας την Κύπρο στο κέντρο της διαδικασίας αυτής. Ακόμη, δήλωσε ότι η Ευρώπη άρχισε να χάνει το ειδικό της βάρος, με τις αντιπαραθέσεις στα ανατολικά της, αλλά και την οικονομική επιβράδυνση σχ σχέση με τις οικονομίες της Αμερικής και της ανατολικής Ασίας. Ε.Ρ.

    [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Πραγματικότητα και όχι προϋποθεση χαρακτήρισε την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο. ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του λίγο πριν από την συνάντηση με τον Αμερικανό απεσταλμένο Τόμας Μίλερ η οποία θα γίνει στη Λευκωσία αύριο.

    Ο κ.Ντενκτάς υπογράμμισε ότι η κοινή δήλωση που υπέγραψαν η Τουρκία με την αυτοαποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" αναγνωρίζει την ύπαρξη δύο διαφορετικών κρατών στο νησί, και καθιστά σαφές ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την ενοποίηση της Κύπρου, τότε θα προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την αρχή ύπαρξης δύο κρατών.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε πως πρέπει να καθιερωθούν φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και να εκτονωθεί το εχθρικό κλίμα, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά κατανοήσει ότι ο διζωνικός χαρακτήρας του νησιού δεν μπορεί να αλλάξει, και ότι "δεν μπορούν να μετατρέψουν την Βόρεια Κύπρο σε ελληνοκυπριακό έδαφος, με τα χρήματά τους."

    Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων S-300, τους χαρακτήρισε "πρόβλημα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία συμπεριφέρεται τρελά" αλλά και πρόβλημα των ΗΠΑ καθώς, μόνο προβλήματα θα προκαλέσουν στην περιοχή. "Δε θα υποχωρήσουμε στο θέμα των πυραύλων, δήλωσε χαρακτηριστικά, γιατί είναι μέσα δολοφονίας". Σ.Α.

    [17] ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Στην επιμονή της Τουρκίας, σε δύο όρους, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και να αποσυρθεί η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλεται η αποτυχία της αποστολής του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    Αυτό παραδέχθηεκ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, μιλώντας για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ενωσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Οι δύο αυτές προϋποθέσεις, που έθεσαν οι Τούρκοι, είπε ο Αμερικανός πολιτικός, εμπόδισαν την πρόοδο και πρέπει να τονιστεί, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν και στις δύο."

    Η αποτυχία αυτή, συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν θα αποτρέψει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Κλίντον, από το να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό, αλλά και "διευθέτησης των ελλητουρκικών διαφορών".

    Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη και υπογράμμισε, ότι "η Τουρκία είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, έχει μέλλον στην Ευρώπη, γεγονός που πρέπει να λάβει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    " Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει, μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερη σημασία και για το Αιγαίο και για την Κύπρο" είπε.

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ

    Θύελλα αντιδράσεων κατά της κοινοπραξίας "Σαραντόπουλος - Φαλτσιόνε" έχει ξεσπάσει στα Τίρανα λόγω της μη έγκαιρης έναρξης tym εργασιών στον οδικό άξονα Δυρραχίου - Ρογκοζίνα, τμήμα που εντάσσεται στον οδικό άξονα Ανατολής - Δύσης, γνωστός ως όγδοος διάδρομος.

    Σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας, οι εργασίες έπρεπε να ξεκινήσουν στις 19 Μαίου, κάτι που δεν έγινε. Ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Γκάκιο Αποστόλι, προειδοποίησε ότι εάν μέσα σε λίγες ημέρες δεν ξεκινήσουν οι εργασίες, θα ακυρωθούν τα συμβόλαια και θα οριστεί ομάδα επιτηρητών.

    Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός είχε συνάντηση στην έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημοσίων Εργων σε δηλώσεις του τόνισε ότι εάν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η κοινοπραξία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο, τότε η αλβανική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκροτήσουν ομάδα εμπειρογνωμόνων.

    Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, κατηγορούν την εταιρία ''Σαραντόπουλος'' ότι δεν τελείωσε κανένα από τα έργα που ανέλαβε και ότι οι εργασίες της υστερούν σε ποιότητα.

    [19] ΔΙΑΨΕΥΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    Δε θα παραιτηθεί ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας, Μάξιμος. Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με το οποίο διαψεύστηκαν δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας, που ήθελαν τον 86χρονο Πατριάρχη να παραιτείται χάριν της ενότητας της Ορθοδοξίας στη χώρα του.

    "Η ανακοίνωση ότι ο Βούλγαρος Πατριάρχης, Μάξιμος, θα παραιτηθεί είναι σκόπιμη και προμελετημένη", σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι παρόμοιο θέμα ούτε έχει τεθεί, αλλά ούτε και πρόκειται να τεθεί στην Ιερά Σύνοδο. Προστίθεται δε ότι ο Πατριάρχης εκλέγεται στο αξίωμά του εφ όρου ζωής, όπως ορίζει το Καταστατικό της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Υπενθυμίζεται ότι το σχίσμα στη Βουλγαρική Ορθοδοξία υφίσταται για έβδομο χρόνο και οι συνεχείς προσπάθειες για την επίλυσή του δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα καρπούς. Οι σχισματικοί μάλιστα έχουν εκλέξει και "εναλλακτικό" Πατριάρχη, το 91χρονο Ποιμένα, τον οποίο δεν αναγνωρίζει ούτε το βουλγαρικό κράτος, ούτε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Κ.Κ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 25 May 1998 - 21:19:00 UTC