Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Aagency: News in Greek, 98-05-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 27 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [02] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΔΗΚΚΙ: ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • [05] KKE: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
  • [07] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [08] Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [12] "ΚΡΑΤΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΔΥΟ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΙ
  • [13] ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [14] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [15] ΡΩΣΙΑ:ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ROSNEFT

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ψηφιακή αγορά ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Ο κ. Ρέππας παρουσίασε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ψηφιακή αγορά και γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα όπως ο αποκλεισμός από την ψηφιακή αγορά όσων ενέχονται σε δημόσια έργα και προμήθειες, η οικονομική βιωσιμότητα και το πόθεν έσχες των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να μπουν στην ψηφιακή αγορά κ.α.

    Στην εισήγησή του ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε στις αρχές της αντικειμενικότητας, της πλουραλιστικής ενημέρωσης και της pqostas_ar του καταναλωτή που πρέπει να διέπουν το θεσμικό πλαίσιο.

    [02] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και των ιδιωτικοποιήσεων κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών από εργατουπαλληλικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

    Χαιρετισμό εκ μέρους της ΓΣΕΕ στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυνε ο Νίκος Γιαννόπουλος, ενώ μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κίτσιος και οι πρόεδροι των εργατουπαλληλικών κέντρων Νάουσας Χρήστος Τρεμπελής, Σερρών Μηνάς Κουρουζίδης και Εβρου Γιώργος Ευσταθίου.

    Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο οποίο υπογραμμίζεται μεταξύ των άλλων:"Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση- μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Απαιτούμε την εξυγίανση τους με προστασία της απασχόλησης, με σύγχρονες, δημοκρατικές, αξιοκρτικές εργασιακές σχέσεις και την ανάδειξη τους σε βασικό μοχλό ανάπτυξης. Δεν θα αποδεχθούμε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ και του ΟΛΘ, μοναδικών μοχλών για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ούτε και κανενός άλλου δημόσιου οργανισμού (Τράπεζες, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΥΘ, ΟΑΘ, Λαχαναγορά). Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση και διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων".

    Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου αντιπροσωπεία των απεργών επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε στο 70% στις Τράπεζες, 100% στο Λιμάνι, 70% στα ΕΛΤΑ, 65% στον ΟΤΕ, 60% στον ΟΣΕ, 100% στα Ελληνικά Πετρέλαια (στάσεις εργασίας), 90% στο ΑΓΝΟ, 100% στην ΕΛΕΝΙΤ, 40% στις επιχειρήσεις κατεργασίας ξύλου. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρο συμμετοχής στην απεργία είναι 17,77%.

    [03] ΔΗΚΚΙ: ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    "Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί καθημερινά τους μηχανισμούς καταστολής, για να καθυποτάξει τον εργαζόμενο λαό, ο οποίος αντιδρά, μη μπορώντας να αντέξει άλλη λιτότητα, απολύσεις και περαιτέρω εξαθλίωσή του".

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή τα σημερινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα και στον Πειραιά, μεταξύ απεργών - εργαζομένων και δυνάμεων της αστυνομίας.

    Το ΔΗΚΚΙ, επισημαίνει ότι "αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αντιδημοκρατικό της πρόσωπο, οδεύει σε έναν ολισθηρό δρόμο για τη χώρα, τη δημοκρατία και την οικονομία", ενώ καταλήγοντας καλεί την κυβέρνηση να "συνέλθει όσο είναι καιρός ακόμη και να αναλάβει τις ευθύνες της για τα δεινά που προκαλεί η αδιέξοδη πολιτική της". Ε.Σ.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η νέα κίνηση της Άγκυρας η οποία ζήτησε τη δέσμευση πολλών περιοχών στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος" από τις 4 μέχρι τις 15 Ιουνίου. Συζητήθηκε ακόμη η πορεία του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος.

    Αναφερόμενος στην πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο τους θερινούς μήνες, θέμα που συζητείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το ερχόμενο καλοκαίρι να υπάρξει πρόοδος ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ.

    Ερωτηθείς για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι αν και οι τουρκικές ασκήσεις είναι νόμιμες γιατί γίνονται σε διεθνή χώρο έχουν ένα στοιχείο πρόκλησης που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον διεθνή παράγοντα. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι αν η Τουρκία υπονοεί εμμέσως ότι έχει βλέψεις στη Γαύδο και πάλι θα απογοητευτεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα στις συζητήσεις που γίνονται, παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα διαβήματος.

    [05] KKE: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τη σημερινή βίαιη επίθεση των ΜΑΤ, στην Αθήνα και τον Πειραιά, απέδειξε και στους δύσπιστους ότι είναι κυβέρνηση βίας και τρομοκρατίας, επειδή δίνει το πράσινο φως στους εργοδότες να τρομοκρατούν τους εργάτες στους τόπους δουλειάς και να τους απαγορεύουν να ασκούν τα συνδικαλιστικά και πολιτικά τους δικαιώματα".

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, για τα σημερινά επεισόδια που σημειώθηκαν στις δύο πόλεις, ενώ υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση συκοφαντεί τους εργαζομένους και τους αγώνες τους, και παραπληροφορεί και εκβιάζει όσους αντιστέκονται στο ξεπούλημα αυτού του πλούτου της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο".

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση βίας και τρομοκρατίας, επειδή στήνει αγροτοδικεία και σέρνει τους εργαζομένους στα δικαστήρια, για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, ενώ επισημαίνεται ότι "οι αγώνες των εργαζομένων είναι δίκαιοι, όπως και τα αιτήματά τους, και δεν μπορεί κανένα δικαστήριο, καμία αστυνομική δύναμη, κανένα μέτρο καταστολής να κάμψει τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους και την απόφασή τους να αγωνιστούν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Καταλήγοντας, σημειώνει ότι "τη νομιμότητα των αγώνων δε θα την κρίνουν η κυβέρνηση και τα δικαστήρια. Δε θα την κρίνουν τα ΜΑΤ και η κάθε είδους τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την κρίνουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων". Ε.Σ.

    [06] ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    Νέα πρόκληση της Αγκυρας σε βάρος της χώρας μας. Οι Τούρκοι ζήτησαν να δεσμεύσουν 17 περιοχές στο Αιγαίο, δύο από τις οποίες βρίσκονται κοντά στο νησί Γαύδο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις τον Ιούνιο.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ζήτησε και πάλι διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Αθήνα και επέρριψε ευθύνες στη χώρα μας για την επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και Σοφία, θα υποδεχθεί αύριο στη 1 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Στη συνέχεια θα συνοδεύσει το βασιλικό ζεύγος στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου ο Χουάν Κάρλος θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.

    Το βράδυ, στις 9 η ώρα, ο κ. Πετσάλνικος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους στο Κυβερνείο, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αμπέλ Ματούτες.

    [08] Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Για "υποκρισία" και "θεατρινισμό" κατηγορεί την κυβέρνηση και ορισμένους παράγοντες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας.

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει μεταξύ των άλλων: "Αυτές τις ημέρες η υποκρισία και ο θεατρινισμός από πλευράς κυβέρνησης αλλά και άλλων παραγόντων ξεπέρασε κάθε όριο. Κυρίες και κύριοι, "δήθεν" "αντιβασιλικοί", αποκαλυφθήκατε, υποκλινόμενοι- και όχι μόνο-στους Βασιλείς της Ισπανίας, συγγενείς του τέως Βασιλέως της Ελλάδος. Αποκαλυφθήκατε, διότι πολλοί από εσάς υπηρετήσατε τη βασιλεία. Σήμερα όμως κρύβεστε πίσω από μια ανάπηρη δημοκρατία, πίσω από το πέπλο του ψευτοσοσιαλισμού και κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, κοροιδεύετε τους ανθρώπους που σας εμπιστεύονται".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Mε 153 ψήφους υπέρ και 46 κατά η Βουλή της Σερβίας, ψήφισε χθες, το επίμαχο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων στη χώρα.

    Το νομοσχέδιο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πανεπιστημιακούς και φοιτητικούς κύκλους καθώς περιέχει ορισμένες διατάξεις που αλλάζουν το σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, ενώ προβλέπει και πιο αυστηρά κριτήρια για την προαγωγή των φοιτητών στα επόμενα πανεπιστημιακά έτη.

    Συγκεκριμένα με το νέο νομοσχέδιο, οι κοσμήτορες των σχολών ορίζονται πλέον από την κυβέρνηση και όχι από το σώμα των καθηγητών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός των μαθημάτων, που πρέπει να περάσουν οι φοιτητές για να προαχθούν στο επόμενο έτος σπουδών, ενώ όποιοι αποτύχουν αναγκάζονται να καταβάλλουν δίδακτρα για την παρακολούθηση του έτους, που επαναλαμβάνουν.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και χιλίων περίπου φοιτητών, που διαδήλωναν μπροστά στο κοινοβούλιο εναντίον του νέου νόμου. Από την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν ελαφρά περίπου 10 φοιτητές και τρεις συνελήφθησαν.

    Εκπρόσωπος των φοιτητών δήλωσε, ότι θα προχωρήσουν σε αποχή από τα μαθήματά τους, ενώ σήμερα συνεδριάζει και το συμβούλιο καθηγητών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, για να αποφασίσει αν θα κατέλθει σε απεργία ή όχι.

    Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν, τόσο τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας όσο και τη ψήφιση του νομοσχεδίου και δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τα αιτήματα των καθηγητών και των φοιτητών των πανεπιστημίων της χώρας.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την αποτροπή εγκατάστασης μονάδων του γιουγκοσλαβικού στρατού στα αλβανικά σύνορα και την αποκοπή από τους στρατώνες τους, επιδιώκει ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" με βασικό στόχο τη δημιουργία "ελεύθερης περιοχής" στις περιφέρειες της Ντρένιτσα, Ντέτσανι και Τζακοβίτσα του Κοσσυφοπεδίου.

    Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τη εφημερίδα "ΝΤ.Πλους" του Βελιγραδίου η οποία επικαλείται πηγές του σερβικού στρατού, ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" έχει εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις ένοπλες επιχειρήσεις του στις περιοχές αυτές. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτού του στόχου, επιδιώκει το κλείσιμο των οδικών αρτηριών από την Πρίστινα και την Κόσαβσκα Μιτροβίτσα που οδηγούν στο νότο, προς τα αλβανικά σύνορα.

    "Οπως προκύπτει από τις ομολογίες συλληφθέντων τρομοκρατών, γράφει η εφημερίδα, ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", προσπαθεί με επιθέσεις στους δρόμους να αποτρέψει το πέρασμα των στρατιωτικών δυνάμεων προς τα αλβανικά σύνορα."

    Η εφημερίδα δημοσιεύει απόψεις Αλβανών, σύμφωνα με τις οποίες "τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, πρέπει συνεχώς να επιτίθενται κατά του στρατού και της αστυνομίας για να τους κρατούν σε αβεβαιότητα μέχρι την άφιξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο".

    [11] ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Διακόπτονται προσωρινά οι διαβουλεύσεις Πρίστινας- Βελιγραδίου, εξαιτίας της επίσκεψης του ηγέτη των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου της ομάδας διαβουλεύσεων των αλβανοφώνων Μπλέριμ Σάλια.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου "Studio B" ο κ.Σάλια ανακοίνωσε, πως η σερβική πλευρά θα ενημερωθεί επίσημα για την προσωρινή διακοπή των διαβουλεύσεων και, ότι την ερχόμενη Δευτέρα η πλευρά των αλβανοφώνων, θα καθορίσει την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης των δύο πλευρών.

    Σημειώνεται ότι στη συνάντηση της 15ης Μαϊου Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, να συναντώνται μία φορά την εβδομάδα στην Πρίστινα. Ε.Π.

    [12] "ΚΡΑΤΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΔΥΟ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΙ

    Δύο Ολλανδοί ποινικολόγοι δεν δίστασαν να καταγγείλλουν την Τουρκία ως "κράτος ναρκωτικών, που "προμηθεύει" με ηρωίνη τη Δυτική Ευρώπη".

    Ο δρ. Φρανς Μποβενκερκ και ο δρ. Γεσίλ Γεσιλγκόζ ( κουρδικής καταγωγής) παρουσίασαν το βιβλίο τους, που έχει ως θέμα την τουρκική μαφία και τις διασυνδέσεις της με την κρατική μηχανή της Αγκυρας.

    Σύμφωνα με τους συγγραφείς "η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα κράτος ναρκωτικών (Narco-state) με δεδομένη τη συνεργασία στο εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ του τουρκικού υποκόσμου, των κρατικών υπηρεσιών και των πολιτικών κομμάτων.

    Σε ότι αφορά το εμπόριο ναρκωτικών η Ολλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιντερπόλ, αποτελεί το "συνδετικό κρίκο" για την τουρκική μαφία και ότι 80 -90% της αγοράς ηρωίνης στη Δυτική Ευρώπη, ελέγχεται από τουρκικές και κουρδικές οργανώσεις, στις οποίες σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι κοινότητες μεταναστών.

    Οι δύο ποινικολόγοι κατήγγειλαν ,επίσης, ότι "ακροδεξιές τουρκικές οργανώσεις, όπως οι "Γκρίζοι Λύκοι" ευκαιριακά συνεργάζονται άριστα με κουρδικές ομάδες, όπως το ΡΚΚ, όταν πρόκειται για εμπόριο ναρκωτικών". Υπογράμμισαν, ακόμη, ότι η συνεργασία των ολλανδικών αρχών με την τουρκική αστυνομία, λόγω κωλλυσιεργείας των τελευταίων "πέφτει στο κενό", όταν πρόκειται για έρευνες, που αφορούν παράνομες δραστηριότητες Τούρκων παρακρατικών, αλλά και κρατικών υπαλλήλων, ενώ αντίθετα, "προχωρεί άριστα" όταν πρόκειται για καταδίωξη στελεχών του ΡΚΚ.

    Διαπίστωσαν, τέλος, ότι οι παράνομες τουρκικές οργανώσεις ευνοούνται σημαντικά από τις ελάχιστες προοπτικές των περιθωριακών νεαρών Τούρκων, δεύτερης γενιάς στην Ολλανδία, προσφέροντάς τους το δέλεαρ των εκατομμυρίων του εμπορίου ναρκωτικών.

    [13] ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης , που αναφέρεται στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Η υπόθεση αφορά την λειτουργία του σοσιαλιστικού κόμματος της Τουρκίας, που τέθηκε εκτός νόμου, με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε στην απόφασή του, ότι το σοσιαλιστικό κόμμα της Τουρκίας, είχε αναγνωριστεί από το sumtaclatij| δικαστήριο και, αφού έδρασε ως πολιτικό κόμμα και συμμετείχε σε βουλευτικές εκλογές, διαλύθηκε, με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου.Κατά συνέπεια, εκτίμησε, ότι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και ο νυν δικαιούνται ηθικής αποζημίωσης και επεδίκασε το ποσό των 50.000 φράγκων για τον καθένα.

    Την απόφαση για τη διάλυση του σοσιαλιστικού κόμματος της Τουρκίας πήρε το συνταγματικό δικαστήριο στις 10 Ιουλίου 1992, ύστερα από πρόταση του γενικού εισαγγελέα. Στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, το προεδρείο του σοσιαλιστικού κόμματος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιώθηκε ύστερα από 6 χρόνια.

    Η απόφαση , ωστόσο, έρχεται την ώρα που έχει κατατεθεί προσφυγή στο ίδιο δικαστήριο, για τη διάλυση του κόμματος Ευημερίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το ηγετικό στέλεχος του ισλαμιστικού κόμματος, Σεβκέτ Καζάν, που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης επί πρωθυπουργίας Ερμπακάν, κατέθεσε την προσφυγή, ζητώντας την καταδίκη του τουρκικού κράτους, για την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος Ευημερίας, που είχε τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην Τουρκία.

    [14] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε το πρωί στη Λευκωσία, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε δηλώσεις της υπογράμμισε πως το κυπριακό αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο και οι Έλληνες πολιτικοί ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την πορεία του.

    Η βουλευτής της Ν.Δ. σε ερώτηση πως κρίνει την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη για το κυπριακό, ανέφερε ότι "για εμάς τα εθνικά θέματα δεν αποτελούν πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης. Στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις και αυτό ισχύει για όλα τα ελληνικά κόμματα".

    [15] ΡΩΣΙΑ:ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ROSNEFT

    Στις προσεχείς ημέρες πρόκειται να ανακοινώσει η ρωσική κυβέρνηση μία νέα χαμηλότερη τιμή για την πώληση της εταιρείας πετρελαίου Rosneft, μετά την απόρριψη από τους ενδιαφερόμενους της πρώτης προσφοράς,δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας-Κρατικής Περιουσίας Αλεξάντερ Μπρέιβρμαν .

    "Η δημοπρασία δεν ακυρώθηκε απλά δεν πραγματοποιήθηκε", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ.Μπρέιβμαν, προσθέτοντας ότι δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση της χώρας το γεγονός ότι δεν θα μπουν στον προϋπολογισμό αυτά τα χρήματα τον Ιούνιο, εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι θα δοθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

    Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι η αρχική τιμή της νέας δημοπρασίας δεν θα είναι κατώτερη από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η ρωσική κυβέρνηση αρχικά είχε ζητήσει 2.1 δισ.δολάρια για την πώληση του 75% της Rosneft, καμία όμως αίτηση για συμμετοχή δεν υποβλήθηκε από τους ενδιαφερόμενους λόγω της ιδιαίτερα υψηλής αρχικής τιμής. Λ.Μ


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Wednesday, 27 May 1998 - 19:54:01 UTC