Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [02] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [03] ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [04] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [05] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
  • [06] ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΑΤΕ
  • [07] ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΤ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [09] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [11] Ο ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [12] ΠΑΚΙΣΤΑΝ:ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
  • [13] ΡΩΣΙΑ:ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΚΙΡΙΕΝΚΟ
  • [14] ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ "VEFA"
  • [15] ΣΕΒΑΡΝΑΝΤΖΕ:Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΧΑΖΙΟΥΣ
  • [16] ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [17] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [18] ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [19] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΣΕΡΒΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΝΑΡΚΗΣ
  • [21] ΣΟΥΡΟΪ: ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ο ''ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ''

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που είχαν οριστεί επιβεβαίωσαν η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ανακοίνωσε μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στη σημερινή συνεδρίαση μετείχαν εκτάκτως οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε στη συνεδρίαση ότι η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας είναι κίνηση στρατηγικής σημασίας που έχει ήδη αποφασιστεί και δεν πρόκειται να ανακληθεί. Ζήτησε δε από τα στελέχη πολιτική συμφωνία για το θέμα ενώ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την περιφρούρηση του μηχανογραφικού κέντρου της Ιονικής και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για το θέμα.

    Παράλληλα συνεδρίασε και ο συνδικαλιστικός τομέας του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη. Την ανάγκη άμεσης λειτουργίας της τράπεζας υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη νομιμότητα.

    [02] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Ενας στους δύο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC, που έγινε στην Αθήνα, σε δείγμα 930 ατόμων για λογαριασμό αθηναϊκής εφημερίδας.

    Αντιθέτως το ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που δηλώνει υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 70%.

    Όσον αφορά το σύνολο των ερωτηθέντων, η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΣΕ και της Ιονικής τράπεζας, ενώ εμφανίζεται αντίθετη στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, της Εθνικής τράπεζας και της Εμπορικής.

    [03] ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Την εκτίμηση ότι είναι ασήμαντο το ατύχημα που συνέβη στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία εξέφρασε ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαστεφάνου.

    Οι μόνες πηγές πληροφόρησης είναι τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διεθνής επιτροπή πυρηνικής ενέργειας και οι επιστήμονες της Βουλγαρίας δεν έχουν δώσει ακόμα κανένα στοιχείο για το ατύχημα, είπε ο κ. Παπαστεφάνου και πρόσθεσε: Δεν έχουμε στοιχεία για το ποσό της ραδιενέργειας που διέρρευσε, ούτε για τα επίπεδα, ούτε για τα ισότοποα που μετρήθηκαν. Ως εκ τούτου συμπεραίνει ότι μάλλον επρόκειτο για κάποιο μικρό ατύχημα στις μονάδες 1 και 3 που προκάλεσε διαρροή τόσο μικρής ποσότητας qadiem]qceiar ώστε δεν μολύνθηκε ούτε το περιβάλλον του πυρηνικού σταθμού.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεφάνου οι τέσσερις παλαιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες του Κοζλοντούι θα έπρεπε να είχαν πάψει να λειτουργούν, αλλά οι αρχές της Βουλγαρίας επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς καθώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παραγωγή ενέργειας ως ατού για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση. Υπό κατασκευή βρίσκονται δύο νέοι αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 2.000 μεγαβάτ. Από αυτούς ο ένας θα τεθεί σε λειτουργία το 2004 και ο δεύτερος το 2007.

    Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι είναι δυνατό να καταγραφεί ποσότητα ραδιενέργειας πανω από την Ελλάδα, λόγω των πυρηνικών δοκιμών στην Ινδία και το Πακιστάν, εάν η ένταση των δοκιμών ήταν μεγαλύτερη από 200 χιλιοτόνους, αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε σε περίπου δέκα ημέρες.

    [04] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Την ανάγκη κοινών προσπαθειών και παρεμβάσεων, στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε χώρο διαλόγου, συνεργασίας και ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων χωρών της Μεσογείου που γίνεται στο Παλέρμο της Ιταλίας.

    Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των χωρών της Μεσογείου από την Ευρωπαική Ενωση, πρότεινε την κατάρτιση ενός χάρτη διακιωμάτων του μετανάστη, στη βάση της ενιαίας αντιμετώπισης των οικονομικών μεταναστών, και την εγκαθίδρυση ενός δικτύου συνεργασιας για την ανταλλαγή και αξιοποίηση των νομοθετικών εμπειριών των κοινοβουλίων.

    [05] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

    Το ενδεχόμενο κοινών εκδοτικών πρωτοβουλιών θα συζητήσουν Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι στο πλαίσιο συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη στις 5-7 Ιουνίου, με στόχο την προσέγγιση, την αλληλογνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων. Τη συνάντηση οργανώνει το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης, θεσμός που είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων του υπουργείου Πολιτισμού και φιλοδοξεί να ασκήσει πολιτικές για το βιβλίο και γενικότερα για τις εκδόσεις , σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί είκοσι δύο Έλληνες δημοσιογράφοι από όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας καθώς και 17 Τούρκοι συνάδελφοί τους. Θα συμμετάσχουν ακόμη οι δήμαρχοι Κοζάνης , Λιβαδειάς και Φώκαιας της Τουρκίας που έχουν συστήσει εδώ και τρία χρόνια ένα δίκτυο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μεσογείου στο πλαίσιο του προγράμματος Med ECOS στο οποίο έχει ενταχθεί το σχέδιο MEDIVAL που επεξεργάστηκε θέσεις για την προβολή των ιστορικών κέντρων των πόλεων και παράλληλες θέσεις για τη συνεργασία ανάμεσα στους ΟΤΑ της Μεσογείου.

    [06] ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΑΤΕ

    Σε πέντε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας εξαπλώνεται πλέον το δίκτυο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ). Από σήμερα καταστήματα της Τράπεζας εξυπηρετούν Ελληνες μετανάστες, αλλά και γενικότερα το κοινό στο Βερολίνο, τη Φραγκφούρτη, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη και το Ντύσελντορφ, μετά τα εγκαίνια του δικτύου από τον υποδιοικητή της ΑΤΕ, Θανάση Παπαγεωργίου.

    Το δίκτυο διαθέτει άρτιο κτιριακό, μηχανολογικό και μηχανογραφικό εξοπλισμό, έχει στελεχωθεί με υπαλλήλους από την ελληνική κοινότητα της Γερμανίας και δίνει τη δυνατότητα στην ΑΤΕ να παρέχει πλήρη γκάμα τραπεζικών υπηρεσιών: καταθέσεις, επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά προγράμματα, κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις, καθώς και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Εδρα του δικτύου είναι η Φραγκφούρτη.

    Στόχος της Τράπεζας είναι η επέκτασή της στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, καθώς και σε όλες τις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται Ελληνες.

    Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ κατέχει την πρώτη θέση στις χορηγήσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά, με ποσοστό 20%, τη δεύτερη στις καταθέσεις με 12% και διατηρεί 435 καταστήματα και θυρίδες σε ολόκληρη τη χώρα.

    [07] ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΤ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

    "Εκσυγχρονισμός με ΜΑΤ δεν γίνεται", δηλώνει ο Ελληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Ο κ. Παπουτσής τονίζει ότι δεν είναι εναντίον των ιδωτικοποιήσεων αλλά παραητηρεί ότι δεν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Μιλάει για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία που δεν πρέπει να περιορίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά να περιλαμβάνουν μια σύγχρονη οργάνωση της αγοράς εργασίας, ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.

    Σε ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με την πώληση της Ιονικής Τράπεζας υπογραμμίζει:"Η κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις της και είναι λογικό να θέλει να τις εφαρμόσει. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί ακολουθήθηκε μια διαδικασία που τελικά δημιούργησε ένταση και έδωσε την εντύπωση στον πολύ κόσμο ότι η κυβέρνηση αποφεύγει το διάλογο; Γιατί δεν παρουσιάζονται όλα τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του διεθνούς αξιολογητή; Δημιουργείται έτσι ένας μύθος γύρω από τη μία ή την άλλη επιλογή , που ενισχύει τις ασάφειες και τα ερωτηματικά όσον αφορά στη διασφάλιση των εργαζομένων στο μέλλον".

    Ο κ. Παπουτσής εκφράζει ανησυχία για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, για την οποία σημειώνει ότι τη βασική ευθύνη έχει η ηγεσία του κόμματος, αλλά είναι και υπόθεση όλων των στελεχών, ενώ διευκρινίζει ότι δεσμεύεται μόνο από τα λόγια και τις πράξεις του.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, επισκέφθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Πολιτισμού Βάλτερ Βεντρόνι. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκε η πορεία και το μέλλον των δυνάμεων της κεντροαριστεράς αλλά και η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για τη δημιουργία ενός φόρουμ κεντροαριστερών δυνάμεων.

    Νωρίτερα ο κ. Βεντρόνι συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο συζήτησε θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εβδομάδα ελληνοϊταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα και την Ιταλία με αφορμή τη βράβευση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Φεστιβάλ των Καννών.

    [09] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ

    Σε στάδιο ολοκλήρωσης είναι η πρώτη φάση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του βορειοελλαδικού τόξου. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης συνεδρίασε στην Κοζάνη και ενημερώθηκε για τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα που αφορούν στους περιορισμούς και τις προοπτικές της περιοχής, από την Ηπειρο μέχρι τη Θράκη, στο πλαίσιο του νέου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

    Η επόμενη συνάντηση των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εποπτεύουν το έργο, θα πραγματοποιηθεί σε 2-3 μήνες στα Ιωάννινα, προκειμένου να καθορισθούν οι προτεραιότητες στρατηγικής κατά τομείς και να συμφωνηθούν οι τύποι παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις που ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ευελπιστεί ότι θα υλοποιηθούν κατά 65-70%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα δύο προηγούμενα στρατηγικά σχέδια για τη Μακεδονία και τη Θράκη (1994) και για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Θράκης (1996) διαμορφώθηκε στο 30-35%. Την αισιοδοξία του αυτή στηρίζει ο ΣΒΒΕ στην ευρύτητα του νέου σχεδίου και στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα -τέσσερις Περιφέρειες, πανεπιστήμια, επαγγελματικοί και συμβουλευτικοί φορείς της βιομηχανίας της περιοχής- για την εκπόνηση της μελέτης, με χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες.

    "Η ευρύτητα και η συνεργασία θα δώσουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων και από το εθνικό σκέλος του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και απευθείας από τις Βρυξέλλες", τόνισε χαρακτηριστικά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Βασίλης Τακάς. "Αλλωστε, ο συντονισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η συμμετοχή των ιδιωτών και σε ζητήματα σχεδιασμού, για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ανταποδοτικότητα των παρεμβάσεων, συνάδουν τόσο με την εθνική όσο και με την κοινοτική πολιτική", συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός. Πρόσθεσε δε ότι η συντονισμένη προσπάθεια προσέγγισης θεμάτων, όπως η χωροταξική κατανομή δραστηριοτήτων, θα αποτρέψει φαινόμενα ανταγωνισμού και καθυστερήσεων που εκπορεύονται από αυτά. Τα παραπάνω, όπως τονίστηκε, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της Εγνατίας οδού.

    Βασικά σημεία που διέπουν το στρατηγικό σχέδιο και προσδιορίστηκαν κατά τη συνάντηση της Παρασκευής είναι τα εξής: 1. Στόχος δεν είναι η διαμόρφωση μιας συνολικής αναπτυξιακής stqatgcij^r για τις τέσσερις περιφέρειες, αλλά η επιλογή εκείνων των κοινών στρατηγικών παρεμβάσεων οι οποίες: ·Θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θα αξιοποιούν το

    ενδογενές δυναμικό. ·Θα δημιουργούν ανταποδοτικές υποδομές που θα προσελκύουν

    παραγωγικές επενδύσεις. ·Θα συνοδεύονται από ενέργειες μεταφοράς-υιοθέτησης και

    μετατροπής καινοτομίας. ·Θα αξιοποιούν τις ανακατατάξεις και μετακινήσεις της

    δραστηριότητας οικονομικών κλάδων, δημιουργώντας ελεγχόμενες

    περιοχές, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής δομής. ·Θα δημιουργούν συνθήκες ευελιξίας στην παραγωγική δομή της

    Περιφέρειας. 2. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι διαφορετικές ανάγκες και προοπτικές κάθε Περιφέρειας θα εξεταστούν ξεχωριστά, θα υπάρχει όμως συντονισμένη προσπάθεια προσέγγισης θεμάτων.

    Προβλέπεται να προσδιοριστούν τύποι παρεμβάσεων στους εξής τομείς: υποδομές, βιομηχανία, πρωτογενής τομέας, υπηρεσίες, τουρισμός, διοικητικές λειτουργίες, καινοτομία.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της Ιονικής, ο κ. Τακάς επανέλαβε ότι ο ΣΒΒΕ είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης όλων των τραπεζών και υποστήριξε ότι η περίπτωση της Ολυμπιακής αποτέλεσε κακό προηγούμενο, που καθοδήγησε τις εξελίξεις και στην Ιονική. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δε θα υπαναχωρήσει στις αντιδράσεις, γιατί τότε "κάθε επιχείρηση θα έχανε μεγάλο μέρος της αξίας της πριν από την ιδιωτικοποίησή της".

    Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνεδρίαση της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI, την προηγούμενη εβδομάδα στα Τίρανα, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση κέντρου στη Ρουμανία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Επιμένουν οι Βρετανοί, μετά τους Αμερικανούς, στα σενάρια για "θερμό επεισόδιο" στην Κύπρο, με αφορμή την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Τη μεγαλύτερη αερογέφυρα από το β' παγκόσμιο πόλεμο ετοιμάζει η Βρετανία για την απομάκρυνση περίπου 250 χιλιάδων Βρετανών τουριστών και συνταξιούχων από την Κύπρο, σε περίπτωση πολέμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σάντεϊ Τάιμς".

    Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει, ότι η κυβέρνηση Μπλερ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις απειλές της Τουρκίας, ότι θα χτυπήσει αν εγκατασταθούν τελικά οι πύραυλοι στο νησί.

    Για το λόγο αυτό καταστρώνει επιχειρησιακό σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών, στο οποίο θα λάβουν μέρος -εφόσον χρειαστεί- αεροσκάφη της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας, υποστηριζόμενα από πλοία του βασιλικού ναυτικού και από δυνάμεις του στρατού ξηράς.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα σχέδια καταστρώνουν από κοινού το βρετανικό υπουργείο Αμυνας και το Φόρειν Οφφις, το οποίο σκοπεύει να εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία, να αποφεύγεται η μετάβαση τουριστών στην Κύπρο σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε στο BBC, ότι το δημοσίευμα των Σάντεϊ Τάιμς στοχεύει στον εύκολο ενυπωσιασμό και δεν βοηθά καθόλου τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών από το νησί. Τόνισε, όμως, ότι ανάλογα σχέδια υπάρχουν για όλες τις περιοχές του κόσμου, όπου επικρατεί ένταση, και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Βρετανία προβλέπει ότι θα γίνει πόλεμος στην Κύπρο χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποκλείσει κάθε κίνδυνο.

    Αντιδράσεις από την Κύπρο

    "Πρόκειται περί τερατολογίας και σκόπιμης δαιμονολογίας, με στόχο τον εκβιασμό σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους S- 300."

    Αυτή ήταν η άμεση αντίδραση του υπουργού Αμυνας, Γιανάκη Ομήρου, ο οποίος μίλησε για ενορχηστρωμένη προσπάθεια πλήγματος της κυπριακής οικονομίας.

    Τόσο ο υπουργός άμυνας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησαν ψυχραιμία και τόνισαν, ότι η κυβέρνηση θεωρεί, πως "η περίοδος που διανύουμε δεν εγκυμονεί δυσάρεστες εξελίξεις για τον κυπριακό λαό".

    Σημειώνεται από την άλλη, ότι ο Ντενκτάς δήλωσε σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται κατ' ανάγκη να επιτεθεί στην Κύπρο λόγω των S-300. "Δεν ανησυχώ από αυτούς τους πυραύλους" φέρεται να δήλωσε ο Ντενκτάς.

    [11] Ο ΜΙΛΟ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ο συνασπισμός τριών κομμάτων με την επωνυμία "Να ζήσουμε καλύτερα", ήταν ο μεγάλος νικητής των χθεσινών κοινοβουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο.

    Οπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η εφορευτική επιτροπή, με καταμετρημένο το 72,74% των ψήφων, ο συνασπισμός "Να ζήσουμε καλύτερα" απέσπασε το 50,43%. Δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, του πρώην Προέδρου του Μαυροβουνίου και νυν ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, με 34,33%, ενώ τρίτη έρχεται η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Σλάβκο Πέροβιτς με 6,33%.

    Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Μίλο Τζουκάνοβιτς σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη η διένεξη που υφίσταται μεταξύ του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς και του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και οι συνέπειές της για τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα ομαλό και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.Ο Ισπανός διπλωμάτης, Χαβιέρ Ρουπέρεζ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που επόπτευσαν τις εκλογές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή τους, τονίζοντας ότι pqaclatopoi^hgjam σε ατμόσφαιρα δημοκρατική και σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντς.

    Το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος ανήλθε περίπου στο 78%. Η εφορευτική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει στη διάρκεια της ημέρας και τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

    [12] ΠΑΚΙΣΤΑΝ:ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

    "Tεχνική αναγκαιότητα" χαρακτήρισε ο Πακιστανός πρεσβευτής στο Λονδίνο, τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στη χώρα του, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές, σε συνέντευξη του σε λονδρέζικο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

    Παράλληλα, ο πρεσβευτής υπογράμμισε ότι το Πακιστάν δεν έχει επιθετικές βλέψεις σε καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ινδίας, διατηρεί ωστόσο κάθε δικαίωμα να αυτοαμύνεται, ενώ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία και την Κίνα να βοηθήσουν στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

    Ωστόσο, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Γκοχάρ Αγούμπ, σε συνέντευξη του στον τηλεπτικό δίκτυο CNN ανακοίνωσε ότι η Ινδία σχεδιάζει και άλλες πυρηνικές δοκιμές στις αρχές Ιουλίου, παραθέτοντας αξιόπιστες πηγές. Λ.Μ

    [13] ΡΩΣΙΑ:ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΚΙΡΙΕΝΚΟ

    "Eίναι σχεδόν ανώφελο να κρατήσουμε σκληρή πολιτική στη συγκέντρωση φόρων ή να επιβάλλουμε περισσότερους προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα του προϋπολογισμού", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο πρωθυπουργός της χώρας Σεργκέι Κιριένκο ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι όσο περισσότερους φόρους έχει να πληρώσει μία επιχείρηση τόσο δυσχεραίνεται η οικονομική της κατάσταση με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να είναι σε θέση να πληρώνει ακόμη λιγότερους φόρους.

    Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι σκληρά μέτρα θα ληφθούν για τους οφειλέτες καθώς η χώρα όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς έσοδα από φόρους.

    Παράλληλα, ο νεοδιορισμένος επικεφαλής της υπηρεσίας για τη συγκέντρωση φόρων, Μπόρις Φουοντόροφ, υποστήριξε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τους φόρους προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα της.

    "Πιστεύω ότι η συλλογή φόρων μπορεί να βελτιωθεί, για να συγκεντρώσουμε όμως περισσότερους από ότι στο παρελθόν, οι φόροι πρέπει να μειωθούν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουοντόροφ, προσθέτοντας ότι η μη πληρωμή μισθών πρέπει να απαγορευτεί, ενώ να κοπούν οι επιχορηγήσεις στις μισοχρεωκοπημένες επιχειρήσεις οι οποίες προσποιούνται ότι λειτουργούν. Λ.Μ

    [14] ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ "VEFA"

    Στην άκρη του νήματος για τις δραστηριότητες της "Vefa"-από τις μεγαλύτερες παρατράπεζεςστην Αλβανία- η κατάρρευση των οποίων επέφερε τη γνωστή κρίση στη χώρα, φαίνεται ότι οδηγείται η γενική εισαγγελία των Τιράνων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του αλβανικού περιοδικού "Κlan", στο αρχείο της "εταιρείας", το οποίο κατέσχεσε η γενική εισαγγελία, περιέχονται αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών σε εταιρείες εντός και εκτός Αλβανίας, καθώς και για τις μεγάλες προμήθειες, που εκχωρούσε σε επώνυμους ιδιώτες.

    "Kαι μόνο η ανάγνωση του αρχείου, ενός από τους υπολογιστές που κατασχέθηκαν στην έδρα της παρατράπεζας, ήταν αρκετή για να μπορέσουν οι εισαγγελείς να μάθουν πολλά αποκαλυπτικά στοιχεία", γράφει το "Klan" και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια έχουν εκχωρηθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας και δόθηκαν σε ιδιώτες, καθώς και σε ντόπιες και ξένες εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν καμία επιχειρηματική σχέση με την Αλβανία. Οι ξένες εταιρείες είναι, κυρίως, ιταλικές και ελληνικές και για το λόγο αυτό το ζήτημα "Vefa" έχει ξεπεράσει τα αλβανικά σύνορα".

    Λίγες μέρες πριν, η εισαγγελία πήρε την απόφαση για κατάσχεση όλου του αρχείου που βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας. Δεκάδες υπολογιστές και εκατοντάδες δισκέτες, στις οποίες ήταν καταχωρημένα στοιχεία για τη δράση της εταιρείας, πέρασαν στα χέρια των ανακριτών της γενικής εισαγγελίας.

    "Η μνήμη ενός από τους υπολογιστές αποδείχθηκε πραγματικά πολύτιμη. Γύρω στα 20 άτομα με πλήρη στοιχεία ονοματεπωνύμου και διεύθυνσης, ευρισκόμενα σε διάφορες βαθμίδες της κρατικής εξουσίας είχαν λάβει με τη δικαιολογία "προμήθεια για τον κύριο..." περίπου πέντε εκατομμύρια δολάρια. Η μικρότερη προμήθεια ανέρχεται σε 45 χιλιάδες δολάρια", υπογραμμίζει το περιοδικό.

    Οι εισαγγελείς δεν αποκαλύπτουν τα ονόματα, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ανακρίσεων, δηλώνουν όμως, ότι πρόκειται για δικηγόρους, δικαστικούς και άλλα άτομα, που κατείχαν διάφορα πόστα στην κρατική εξουσία.

    Στις λίστες υπάρχουν και 16 ξένες εταιρείες, στις οποίες έχουν δοθεί πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπάρχει καμία πειστική δικαιολογία για τη μεταφορά χρημάτων. Οι περισσότερες από τις ξένες εταιρείες είναι ιταλικές, δεν λείπουν όμως και οι ελληνικές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που διαθέτει η εισαγγελία, πρόκειται για εταιρείες χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία. Η λίστα περιλαμβάνει και 15 αλβανικές εταιρείες, που πήραν από τη "Vefa" "προίκα" 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

    "Η ανάκριση σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να ελέγξει, αν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους υπάρχουν και άτομα, που την εποχή της κατάρρευσης των παρατραπεζών κατείχαν θέσεις στην κρατική μηχανή και επωφελήθηκαν με το να αποσύρουν χρηματικά ποσά την περίοδο, που οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εταιρειών-πυραμίδων είχαν παγώσει", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [15] ΣΕΒΑΡΝΑΝΤΖΕ:Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΧΑΖΙΟΥΣ

    Κατηγορίες κατά των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων, τα οποία βρίσκονται στη ζώνη ασφαλείας των 12 χιλιομέτρων στην περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας, ότι δεν έδρασαν αποτελεσματικά, με συνέπεια Αμπχαζιανοί στρατιώτες να εισβάλουν στην περιοχή, εκτοξευσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρνάντζε, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών δεν έλαβε συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για τη διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας.

    Ο Σεβαρνάντζε υποστήριξε ότι η αποτυχία της Κοινοπολιτείας να διευθετήσει τις συγκρούσεις και να επιβάλλει τις αποφάσεις της, εξηγεί το πως προέκυψε το ζήτημα της αμφισβήτησης της ουσιαστικής ύπαρξης της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών.

    "Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το πώς τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα θα αντικατασταθούν σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τη ζώνη των συγκρούσεων", τόνισε ο Σεβαρνάτζε, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να αποδείξουν την ικανότητα τους για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων της περιοχής Γκάλι.

    Σχετικά με τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των 35.000 κατοίκων της Γκάλι, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω των ένοπλων συγκρούσεων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν σε διάφορες περιοχές της δυτικής Γεωργίας, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτάται όχι μόνο από τα στάση της Αμπχαζίας αλλά και από τα ειρηνευτικά στρατεύματα και τους διεθνείς παρατηρητές οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη των συγκρούσεων. Λ.Μ

    [16] ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ

    Σε μειονότητα θα μετατραπούν οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ σε 50 χρόνια, εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός γεννήσεων των Αλβανών, που κατοικούν στην γειτονική χώρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τη δεκαετία του ' 60, στους Σλάβους αντιστοιχούσαν 18,7 νεογέννητα ανά χίλιους κατοίκους, (ποσοστό 13,7%), ενώ στους Αλβανούς 22,3 νεογέννητα. Τη δεκαετία του '80 στους Σλάβους αντιστοιχούσαν 16,4 νεογέννητα ανά χίλιους κατοίκους, δηλαδή σημειώθηκε μείωση του ποσοστού κατά 8,8%, ενώ στους Αλβανούς 27,7 νεογέννητα, αύξηση κατά 20,6%.

    Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές των Σκοπίων, οι Αλβανοί αποτελούν το 23% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, ενώ αντίθετα οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι αποτελούν το 40% και ο αριθμός του αλβανικού πληθυσμού ξεπερνά τις 800 χιλιάδες.

    Τα στοιχεία δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" με αφορμή την απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Αλβανός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νάσερ Ζιμπέρι, σχετικά με την χορήγηση επιδόματος στα παιδιά των οικογενειών, που το εισόδημά τους δεν είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τους.

    Παρά το γεγονός, ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε με την έγκριση της κυβέρνησης, ωστόσο, κατά τη συζητήση του κατατέθηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία το επίδομα να δίδεται μόνο στα pq~ta τρία παιδιά της οικογένειας. Την τροπολογία ψήφισε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, προκαλώντας την αντίδραση του Αλβανού υπουργού, ο οποίος απέσυρε τελικά το νομοσχέδιο.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [17] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στην Πρίστινα η νέα, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση των αντιπροσωπειών Πρίστινας και Βελιγραδίου, για τη συνέχιση του διαλόγου, που ξεκίνησε μετά την επίτευξη της συμφωνίας, μεταξύ του ηγέτη των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Υπενθυμίζεται, ότι Ρουγκόβα και Μιλόσεβιτς είχαν συμφωνήσει οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών να πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η προγραμματισμένη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας της αναχώρησης του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα στις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" του Βελιγραδίου, επικαλούμενη αλβανικούς κύκλους στο Κοσσυφοπέδιο, είχε υποστηρίξει την περασμένη Παρασκευή, ότι είναι πολύ πιθανόν, να μην υπάρξει νέα συνάντηση "μέχρις ότου οι σερβικές δυνάμεις επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους". Ε.Π.

    [18] ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Πορεία πραγματοποιούν σήμερα στο κέντρο της Πρίστινα αλβανόφωνα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, η πορεία θα πραγματοποιηθεί υπό το σύνθημα "Και εμείς έχουμε δικαίωμα στη ζωή" και θα διαρκέσει μισή ώρα. Τα παιδιά θα κρατούν στα χέρια τους πολύχρωμα μπαλόνια και λουλούδια, προκειμένου να εκφράσουν την επιθυμία τους για ειρήνη στην περιοχή. Ε.Π.

    [19] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΣΕΡΒΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Δύο νεκροί αστυνομικοί είναι ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων στην περιοχή της Ντρένιτσα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Όπως μετέδωσε το κέντρο τύπου της Ένωσης Δημοσιογράφων Σερβίας στην Πρίστινα, ο πρώτος αστυνομικός, Ντούσαν Ουρόσεβιτς σκοτώθηκε σε επίθεση ομάδας αλβανοφώνων σε σερβική αστυνομική περίπολο, κοντά στη Ντρένιτσα, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός, Τόμισλαβ Φάτιτς, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο χωριό Πόκλεκ, στην περιοχή του Γκλόγκοβατς.

    Επικαλούμενο πηγές της σερβικής αστυνομίας, το κέντρο τύπου της Πρίστινα ανακοίνωσε ότι χθες το πρωί στις περιοχές των χωριών Βράνοβατς, Ίστινιτς, Μπέλεγκ και Τσερνομπρεγκ οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση από ομάδες αλβανοφώνων που έφεραν το σήμα του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Το κέντρο αναφέρει χαρακτηριστικά πως η σερβική αστυνομία επιβεβαίωσε |ti στις συγκρούσεις "εξουδετέρωσε δεκάδες οπλισμένους αλβανόφωνους".

    Στο μεταξύ, κλειστός παραμένει ο αυτοκινητόδρομος, που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου, Πέτς και Πρίστινα. Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας ενισχυμένες με μερικά τεθωρακισμένα οχήματα. Ε.Π.

    [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΝΑΡΚΗΣ

    Τρεις Σέρβοι στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι δύο υπέστησαν ελαφρά τραύματα την Παρασκευή το απόγευμα από έκρηξη νάρκης, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Μόρινα, στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία.

    Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, η στρατιωτική περίπολος, η οποία εκτελούσε ελέγχους στην περιοχή ανάμεσα στη συνοριακή γραμμή και την Ντρένιτσα, εισήλθε σε ναρκοπέδιο. Μετά την έκρηξη της νάρκης ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με μέλη ομάδας "αλβανοφώνων τρομοκρατών" και οι Σέρβοι στρατιώτες κατόρθωσαν να συλλάβουν 11 μέλη της. Ε.Π.

    [21] ΣΟΥΡΟΪ: ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ο ''ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ''

    "Σοβαρή ένοπλη κίνηση με τη δική της ταυτότητα και όχι μια ομάδα απελπισμένων ανθρώπων", όπως είπε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, χαρακτήρισε τον ''Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου'' (ΑΣΚ), ο Βετόν Σουρόι, μέλος της ομάδας των Αλβανών που συμμετέχει στις συζητήσεις με τις σερβικές αρχές.

    Σύμφωνα με τον κ. Σουρόι το κίνημα του ΑΣΚ αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζουν δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι οι επιχειρήσεις καταστολής του Βελιγραδίου δεν αποσταθεροποιούν μόνο την κατάσταση, αλλά και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς, κι αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση των μονάδων του ΑΣΚ. Το δεύτερο είναι η έλλειψη αποτελεσμάτων στην πολιτική διαδικασία. Στην πραγματικότητα η έλλειψη πολιτικών διαδικασιών, επισημαίνει, όπως επίσης και η ανοχή που επιδεικνύει μπροστά στο γεγονός αυτό η Δύση.

    "Υπάρχει μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία η βία αυτοτροφοδοτείται. Κάθε αστυνομική και στρατιωτική ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ένοπλη αντίσταση, αλλά και τη διεύρυνσή της τόσο από πλευράς ανθρώπων που συμμετέχουν σ' αυτήν, όσο και εδαφικής επέκτασης. Πρόκειται για μια σοβαρή ένοπλη κίνηση, η οποία έχει τη δική της ταυτότητα", τονίζει ο κ. Σουρόι, ο οποίος είναι και ο εκδότης της εφημερίδας ''Κόχα Ντιτόρε''.

    Ερωτηθείς αν η ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το κίνημα, ο κ. Σουρόι απάντησε ότι ''αν θεωρηθεί η επέκτασή του ΑΣΚ σαν μια διαδικασία αυτοάμυνας, τότε είναι εμφανές ότι υπάρχει μια διαδικασία διεύρυνσης και πολιτικού jahoqislo} στο επίπεδο των τοπικών κοινοτήτων''. Λ.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 1 June 1998 - 19:24:38 UTC