Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-06-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Ιουνίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [03] ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ
  • [04] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ
  • [05] ΒΟΛΕΣ ΡΕΠΠΑ ΚΑΤΑ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Ν.Δ.
  • [06] ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [08] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
  • [09] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [10] ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [11] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [12] Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΣΕΠ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ
  • [14] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [15] MΠΛΕΡ:ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ -ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [16] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ
  • [17] ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΣΕΧΙΑ
  • [18] ΜΟΣΧΑ-ΜΠΑΚΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ
  • [19] ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [20] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ TELECOM
  • [21] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Στην ουκρανική πόλη, Γιάλτα, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος παίρνει μέρος στην 4η σύνοδο του Οργανισμού της Παρευξείνιας Συνεργασίας (ΟΣΕΠ).

    Κορυφαία στιγμή της συνάντησης της Γιάλτας θα είναι η pamgcuqij^ υπογραφή του καταστατικού χάρτη που μετατρέπει σε επίσημο διεθνή οργανισμό ένα θεσμό περιφερειακής συνεργασίας που έχει ήδη πέντε χρόνων ζωή. Παράλληλα οι έντεκα ηγέτες θα δώσουν στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Οργανισμό Παρευξείνιας Συνεργασίας, που συστήθηκε το 1992 αποτελούν η Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία.

    Η πρώτη σύνοδος κορυφής των χωρών αυτών έγινε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη το 1995 στο Βουκουρέστι και η τρίτη το 1996 στη Μόσχα.

    Δεν αποκλείεται πάντως σήμερα να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης κορυφής.

    [02] ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ

    Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισαν ελληνικές διπλωματικές πηγές τη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας για εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ το 1988, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που ανακοίνωσε χθες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

    Ίδιες πηγές τονίζουν πάντως ότι απομένει να αποδεχτεί στην πράξη εάν η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

    Η εφαρμογή του μνημονίου δεν εμπλέκεται στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, επομένως τίποτα δεν αλλάζει στα θέματα αυτά, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Από την πλευρά της η Αγκυρα υποστηρίζει ότι εάν οι προτάσεις που ανακοίνωσε ο κ.Σολάνα εφαρμοστούν στο σύνολο τους, τότε θα συμβάλλουν δημιουργικά στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη υπό τον όρο ότι δεν θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό για τα εθνικά συμφέροντα δρόμο των υποχωρήσεων, σχολίασε το ΔΗΚΚΙ.

    [03] ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ

    Υπογράφηκε στη Γιάλτα ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού της Παρευξείνιας Συνεργασίας, που μετατρέπει τον ΟΣΕΠ σε επίσημο περιφερειακό οικονομικό οργανισμό. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης είχε επαφές με ηγέτες άλλων χωρών ενώ συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι δεν επιζήτησε ο ίδιος συνάντηση με τον κ. Ντεμιρέλ, ούτε εκείνος μαζί του, αλλά στο πλαίσιο των επαφών που υπήρξαν στη σύνοδο κορυφής μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν τα ζητήματα της συνόδου, ενώ ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ειρήνης στην περιοχή και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

    [04] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ

    Πλήρη κάλυψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με την αντίδραση που διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με αφορμή τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Αρχιεπίσκοπο των παλαιοημερολογιτών.

    Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι ο κ. Στεφανόπουλος είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων και ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και νοήμων να βγάλει τα συμπεράσματά του.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δε σχολιάζει τους λόγους και τις δραστηριότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Τέλος ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, είπε ότι η Εκκλησία έχει διαδικασίες που εκλέγει τους επικεφαλής της.

    [05] ΒΟΛΕΣ ΡΕΠΠΑ ΚΑΤΑ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Ν.Δ.

    Βολές κατά της Ν.Δ. και του πρώην αρχηγού της Μ. Έβερτ, εξαπέλυσε σήμερα ο κ. Ρέππας με αφορμή την πρόθεση της Ν.Δ. να συστήσει εξεταστική επιτροπή για το έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι "θητεύει στη μεγάλη σχολή των μικρών τεχνασμάτων" όπως είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ για τον κ. Έβερτ είπε ότι "νοσταλγεί την ηγεσία της Ν.Δ.".

    Ο κ.Ρέππας δήλωσε ότι η αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου χειρίστηκε το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με διαφανείς διαδικασίες. Όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πιπεριάς και Κεδίκογλου για το έργο της ΔΕΗ, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι έχουν θέσει τους προβληματισμούς τους, αλλά δεν έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση.

    [06] ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού για κοινή κάθοδο στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με υποψήφιο το σημερινό νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

    Στην πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων με επικεφαλής τους γραμματείς των οργανώσεων Κώστα Μαμέλη (ΠΑΣΟΚ) και Ρούλη Εδιάρογλου (ΣΥΝ) επήλθε συμφωνία σε αρκετά σημεία ενώ την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση για να συζητηθούν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν κυρίως με τη στάση των δύο κομμάτων στους περιφερειακούς δήμους του νομού. Ο ΣΥΝ στηρίζει υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ σε δέκα δήμους και έχει ζητήσει από το κυβερνών κόμμα να στηρίξει τους υποψηφίους του στη Χαλάστρα, τη Νέα Μάδυτο, το Βερτίσκο και το Χορτιάτη.

    Τόσο ο κ. Μαμέλης όσο και ο κ. Εδιάρογλου εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, με δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για διεύρυνση της συνεργασίας.

    [07] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα συνεχίσουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην Ιονική, καλυπτόμενοι από τη ΓΣΕΕ. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία από τη ΓΣΕΕ και με την ψήφο δύο μελών της ΠΑΣΚΕ προκαλώντας ρήγμα στη συνδικαλιστική παράταξη. Πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για συγκυριακή ανατροπή των συσχετισμών και εκτίμησε ότι η κάλυψη στην απεργία δεν θα επεκταθεί πέραν την Τετάρτης.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ιονική Γιάννης Μαρκάκης δήλωσε ότι απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τις 19 Ιουνίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική συνέλευση των εργαζομένων. Σήμερα ολοκληρώνονται οι κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ με απεργία στην Εμπορική Τράπεζα.

    [08] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

    Τις πληροφορίες για επαφές τους με ιδιώτες με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διέψευσαν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου οι χειριστές του εθνικού μας αερομεταφορέα. Συγκεκριμένα σημειώθηκε ότι ιδιωτική εταιρεία υπέβαλε πρόταση για ιδιωτικοποίηση την οποία οι ίδιοι οι χειριστές δεν αποδέχτηκαν.

    Η Ένωση Χειριστών κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συρρίκνωσης των δρομολογίων με απώτερο στόχο την πώληση της Ολυμπιακής. Πάντως οι χειριστές θα εξακολουθήσουν να αρνούνται την υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη των αναγκών των δρομολογίων.

    [09] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

    H πρόκληση που συνιστά για τις ελληνικές επιχειρήσεις η εισαγωγή τους στην κεφαλαιαγορά, θα βρεθεί στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει στις 14 Ιουνίου, στην Αλεξανδρούπολη, το επιμελητήριο Εβρου, σε συνεργασία με την Ενωση Μετόχων Εταιριών Χρηματιστηρίου. Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού επιμελητηρίου, τιτλοφορείται "Χρηματιστήριο: Μια ενδιαφέρουσα πρόκληση".

    Μεταξύ των ομιλητών που θα καταθέσουν τις απόψεις τους στην εκδήλωση περιλαμβάνεται και ο τέως υφυπουργός Γεωργίας και τέως γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ, Απόστολος Φωτιάδης. Παράλληλα, επί του θέματος θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος της Ενωσης Μετόχων Εταιριών Χρηματιστηρίου, Δημήτρης Καραγιάννης και ο αναλυτής επενδύσεων, Αθανάσιος Πανταζής.

    Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο οικονομολόγος Ιωάννης Κανελλάκης, ενώ θα προλογήσει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης (ΕΒΕΑ), Νικόλαος Δαστερίδης.

    [10] ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Με αισιοδοξία οι Έλληνες αθλητές του στίβου ρίχνονται το απόγευμα στη μάχη του Μπρούνο Ζάουλι πρώτης κατηγορίας στη Boudap]stg, με στόχο την άνοδο στη σούπερ λίγκα. Οι αγώνες, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ, θα διεξαχθούν στο γήπεδο "Νεπ Στάντιον" της ουγγρικής πρωτεύουσας. Οι πρωταθλητές μας, είναι πανέτοιμοι όσον αφορά τις δύσκολες αναμετρήσεις και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, προκειμένου να πάρουν την πρόκριση.

    Η ομάδα των ανδρών έχει περισσότερες ελπίδες και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τραυματισμού. Οι κορυφαίοι μας αθλητές, Παυλακάκης, Γκατσιούδης, Παναγιωτόπουλος, Παπακώστας και Κουκοδήμος, θα προσπαθήσουν για το καλύτερο, ώστε να κατακτήσουν την πρώτη θέση. Αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας των ανδρών θα είναι η Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και η Ελβετία.

    Στις γυναίκες, η υπόθεση πρόκριση είναι δυσκολότερη, αφού οι αντίπαλοι είναι ιδιαίτερα δυνατοί. Κανονικά θα δώσουν το παρών όλες οι πρωταθλήτριες μας, παρά τους μικροτραυματισμούς. Η Ξάνθου, η Κόφφα, η Θάνου και η Βασδέκη θα προσπαθήσουν να κάνουν καλές εμφανίσεις, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι βαθμοί που απαιτούνται για άνοδο στη σούπερ λίγκα. Η εθνική μας ομάδα των γυναικών θα βρεθεί από το απόγευμα, αντιμέτωπη με την Ουγγαρία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

    Τα αγωνίσματα θα ξεκινήσουν στις 2:45 το μεσημέρι με το δίσκο των γυναικών, ενώ η τελετή έναρξης θα γίνει στις 3:40. Στη συνέχεια, οι γυναίκες θα αγωνιστούν στα 400 μέτρα με εμπόδια, στο επί κοντώ και στο ακόντιο. Στις 5 το απόγευμα θα γίνουν τα 100μ ανδρών και γυναικών, ενώ θα ακολουθήσουν τα 800μ γυναικών, τα 1500μ ανδρών και τα 400μ ανδρών και γυναικών. Λίγο πριν την 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει το τριπλούν γυναικών και η σφαίρα ανδρών. Οι σημερινοί αγώνες θα κλείσουν με τα 4 x 100 ανδρών και γυναικών.

    [11] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Έτοιμη να επαναλάβει τις καλές της εμφανίσεις είναι η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, η οποία από χθες βρίσκεται στην ολλανδική πόλη Χερτόγκενμπος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει αύριο και μεθαύριο στις 5 το απόγευμα, στη φάση της 4ης αγωνιστικής του World League, την Ολλανδία.

    Στη βαθμολογία του ομίλου της εθνικής μας, προηγείται η Ολλανδία με 11 βαθμούς, ακολουθεί η Ιταλία με 10, τρίτη είναι η Ελλάδα με 8, ενώ στην τελευταία θέση είναι η Αργεντινή με 7 βαθμούς.

    Στο μεταξύ, σήμερα αγωνίζονται άλλες οκτώ ομάδες, στο πλαίσιο της 4ης φάσης. Η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, η Αργεντινή την Ιταλία, η Ρωσία θα υποδεχτεί τη Γιουγκοσλαβία, ενώ η Πολωνία θα φιλοξενήσει τη Βραζιλία.

    [12] Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Η τελευταία, 34η, αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής θα διεξαχθεί αυτό το τριήμερο, με το παιχνίδι του Άρη κόντρα στον Εθνικό Αστέρα να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Οι δύο ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει την άνοδο τους στην A' εθνική και θα βρεθούν αντιμέτωπες τη Δευτέρα στις 8:30 στο γήπεδο Χαριλάου, σε ένα παιχνίδι με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    Οι "κίτρινοι" με νίκη και ισοπαλία θα παραμείνουν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ενώ με ήττα ο Εθνικός Αστέρας θα κατακτήσει την κορυφή και το πρωτάθλημα. Ο Άρης έχει 69 βαθμούς, ενώ ο Εθνικός Αστέρας ακολουθεί με 67.

    Η αυλαία της τελευταίας αγωνιστικής θα ανοίξει αύριο το απόγευμα με το παιχνίδι του Πανελευσινιακού κόντρα στην Αναγέννηση Καρδίτσας. Η ομάδα της Ελευσίνας έχει ήδη ανέβει κατηγορία και απλώς θέλει να κλείσει με νίκη τη φετινή χρονιά.

    Πέντε παιχνίδια θα γίνουν το απόγευμα της Κυριακής, χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφού όλα έχουν κριθεί όσον αφορά την άνοδο στην Α' εθνική και τον υποβιβασμό στη Γ'. Πρόκειται για τα ζευγάρια: Εδεσσαϊκός - Νίκη Βόλου, Απόλλων Καλαμαριάς - Καλλιθέα, Δόξα Βύρωνα - Παναιτωλικός, Λεβαδειακός - Δόξα Δράμας, Τρίκαλα - Παναργειακός και Λάρισα - Λύκοι.

    Τη Δευτέρα, εκτός από την αναμέτρηση του Άρη με τον Εθνικό Αστέρα, θα γίνει και ένα ακόμη παιχνίδι. Η ήδη υποβιβασμένη Καστοριά θα υποδεχτεί στις 5:30 το απόγευμα τον Πανσερραϊκό, ο οποίος δεν τα κατάφερε και έμεινε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΣΕΠ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ

    Mε την υπογραφή του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ολοκληρώνεται σήμερα η σύνοδος κορυφής που συνέρχεται στην ιστορική πόλη της Κριμαίας, τη Γιάλτα. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Με την υπογραφή της καταστατικού χάρτη, η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΣΕΠ - η οποία ήδη υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια- θα μετατραπεί σε διεθνή οργανισμό.

    Χθες στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες διμερείς επαφές, καθώς οι Πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί, που συμμετέχουν και εκπροσωπούν τις χώρες τους στη σύνοδο κορυφής, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να ανανεώσουν τις επαφές τους και να συζητήσουν θέματα που εκκρεμούν.

    Σήμερα, στο περιθώριο της τελετουργικής υπογραφής του καταστατικού χάρτη, δεν αποκλείεται συνάντηση συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί και εάν τελικά πραγματοποιηθεί θα έχει καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

    [14] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Tα αλβανικά κρατικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης επικρότησαν την απόφαση της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να μην προσέλθει στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τη σερβική πλευρά -στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων επαφών- που sulv~mgsam ο ηγέτης των αλβανόφωνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    "Θα ήταν ανοησία να συνεχιστεί ο διάλογος Πρίστινας- Βελιγραδίου, ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο", τονίστηκε σε όλα τα δελτία ειδήσεων, στα οποία μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση η ματαίωση της συνάντησης.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μαζική έξοδος των αλβανόφωνων προς την Αλβανία, ενώ οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό τους παραμένουν αντιφατικές. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για ένδεκα χιλιάδες, ωστόσο όπως αναφέρει η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς εκατοντάδες Αλβανών έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενικά τους σπίτια, χωρίς να καταγραφούν στους καταλόγους, ενώ μεγάλος αριθμός αρνείται να καταγραφεί. Μόνο χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα, αρνήθηκαν να καταγραφούν 800 αλβανόφωνοι. Εκτός από τις βορειοανατολικές επαρχίες, οι αλβανόφωνοι άρχισαν να προωθούνται και στο εσωτερικό της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος της "κυβέρνησης" Κοσσυφοπεδίου στα Τίρανα, Ιλια Ραμάιλι, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "πολύ σύντομα οι Αλβανοί θα επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο".

    Στα Τίρανα, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ρεπούμπλικα", που αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η στρατολόγηση Αλβανών της διασποράς στις τάξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Η στρατολόγηση γίνεται μέσω του Ιντερνετ, και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, περισσότεροι από 20 χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες έχουν εκφράσει την επιθυμία και την πρόθεσή τους να ενταχθούν στις τάξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

    [15] MΠΛΕΡ:ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ -ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Οι υπουργοί των έξι χωρών που αποτελούν την ομάδα επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία πρόκεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ.

    Η συνάντηση πρόκειται να γίνει στις 12 Ιουνίου, παράλληλα με τη συνοδο των G-8, των οκτώ πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των συνεπειών των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μήνα το Πακιστάν και η Ινδία.

    Χθες, από το Παλέρμο, όπου πραγματοποιήθηκε η Ευρωμεσογειακή σύνοδος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν απηύθυνε έκκληση και προς τις άλλες χώρες της ομάδας επαφής, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, να επισπεύσουν τη συνάντηση, προκειμένου να εκτιμηθεί επακριβώς η κατάσταση στη σερβική επαρχία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει κλιμακωθεί σε επικίνδυνο βαθμό η ένταση, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ήδη η περιοχή έχει εισέλθει στην πρώιμη φάση του πολέμου.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, από τη Χάγη, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχτεί την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και ότι είναι αναγκαίο ο κόσμος να στείλει και προς tir δύο πλευρές "το πιο ισχυρό μήνυμα που είναι δυνατόν".

    "Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ότι θεωρούμε το ζήτημα αυτό εξαιρετικά σημαντικής στρατηγικής σημασίας για μας. Θα έπρεπε να γίνει τελείως σαφές και στους δύο ότι θεωρούμε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης απαράδεκτη", είπε ο κ. Μπλερ.

    [16] Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ

    Ο ηγέτης των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα διέκοψε χθες την περιοδεία του στην Ευρώπη.

    Αυτό δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ ο Μαχμούτ Μπακάλι, μέλος της αλβανόφωνης αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου, ο οποίος επισήμανε πως η αιφνίδια διακοπή της περιοδείας οφείλεται "στην επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο".

    Σημειώνεται, ότι το Κέντρο Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον μετριοπαθή ηγέτη των αλβανοφώνων, είχε ανακοινώσει πως χθες ο ηγέτης των αλβανοφώνων επρόκειτο να συναντηθεί στην Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, ενώ ήταν προγραμματισμένη και επίσκεψή του στο Βατικανό. Σήμερα, στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Ιμπραήμμ Ρουγκόβα έπρεπε να μεταβεί στα Τίρανα για να συναντήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό Φατός Νάνο. Οι συναντήσεις αυτές αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή. Ε.Π.

    [17] ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΣΕΧΙΑ

    Στις 20 Ιουνίου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στη Τσεχία. Ο πρώην πρωθυπουργός Βατσλαβ Κλαους τόνισε σε συγκέντρωση του Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος ότι η ουσιαστική του προτεραιότητα, εντοπίζεται στη διατήρηση των ελευθεριών και της δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Ζοζεφ Λουξ υποστήριξε ότι η συμμαχία του κόμματος του με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αλλά και την Ένωση Ελευθερίας αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική προοπτική, που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ωστόσο, οι ηγέτες των δύο κομμάτων απορρίπτουν την πρόταση αυτή, για μετεκλογική συνεργασία.

    Η Τσεχία, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκεται σε τροχιά ένταξης τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ε.Ε., ενώ οι στόχοι αυτοί προσθέτουν ειδική βαρύτητα στην κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές. Ν.Χ.

    [18] ΜΟΣΧΑ-ΜΠΑΚΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ

    H Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να επαναλάβουν σύντομα τις συνομιλίες για το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός ενέργειας και καυσίμων Βαλερί Γκαρίποφ, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης tou στο Μπακού, όπου παρακολούθησε τις εργασίες της ετήσιας συνόδου ''Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο της Κασπίας '98''.

    Ο κ.Γκαρίποφ προσέθεσε ότι η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρέοδρο του Αζερμπαϊτζαν Γκαϊντάρ Αλίγιεφ, ο οποίος του εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι οι συνομιλίες Ρωσίας -Καζακστάν για τα μερίδια στις πηγές πλησιάζουν στο τέλος τους και ήδη έχει σχηματισθεί το προσχέδιο συμφωνίας.

    [19] ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Το τουρκικό κόμμα "Φαζιλέτ" που ιδρύθηκε πρόσφατα από στελέχη του ισλαμιστικού κόμματος Ευημερίας, μετά την απαγόρευση λειτουργίας του, από το συνταγματικό δικαστήριο, είναι έτοιμο να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στην τουρκική βουλή, με το οποίο θα καταδικάζεται " η γενοκτονία των Αλγερινών, από τους Γάλλους".

    Η κίνηση αυτή του νεοϊδρυθέντος κόμματος, θεωρείται από πολιτικούς και διπλωματικούς παρατηρητές στην Αγκυρα, ως κίνηση αντιπερισπασμού πρός τη γαλλική βουλή, που με ομοφωνία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" στην αιτιολογία του ψηφίσματος τονίζεται, ότι "η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες, οι οποίες κατά τον ρού της ιστορίας παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε επί αιώνες διοικήσει την Αφρική, χύνοντας πολύ αίμα".

    Εξάλλου, η εφημερίδα "Μιλλιέτ" αναφέρεται σε εμπάργκο που επέβαλε ο δήμος Σμύρνης στη συμμετοχή γαλλικών εταιριών, στη φετινή διεθνή έκθεση της Σμύρνης και σε σχετική επιστολή, που απεστάλη στην γαλλική πρεσβεία στην Αγκυρα, όπου αναφέρεται, ως αιτιολογικό της απόφασης το γεγονός, ότι " το ψήφισμα του γαλλικού κοινοβουλίου για την αρμενική γενοκτονία έχει θίξει τους Τούρκους και τους αρμενικής καταγωγής Τούρκους πολίτες".

    Ομως, σε άλλο δημοσίευμά της η "Γενί Γιουζγίλ" υπογραμμίζει ότι ανάλογες με την γαλλική κινήσεις, αρχίζουν να διαφαίνονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλά πολιτειακά κοινοβούλια, εγγράφουν στην ημερήσια διάταξη, συζήτηση επί σχεδίων ψηφισμάτων καταδίκης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.

    [20] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ TELECOM

    Το 20% των μετοχών της τουρκικής εταιρείας Τηλεπικοινωνιών "Τelecom" αναμένεται να πωληθούν σε ιδιώτες έως το τέλος του 1998, δήλωσε ο αντιπρόεδος της διοίκησης Ιδιωτικοποιήσεων, Χακί Σουρέλ.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα "Επενδύσεις στο Μέλλον", ο κ. Σουρέλ, υποστήριξε ότι η "Τelecom", παρουσίασε πέρσι έσοδα 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσει τα 4,5 δισ. και του χρόνου τα 5,3 δισ.

    Σχετικά με την πορεία που θα ακολουθηθεί για την ιδιωτικοποίηση της "Τelecom", o κ. Σουρέλ υποστήριξε ότι το 51% θα παραμείνει στην τουρκική κυβέρνηση, το 10% θα δοθεί στο Ταχυδρομείο(Postal Affairs), το 20% θα πουληθεί ως πακέτο, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές θα είναι στη διάθεση των υπαλλήλων της εταιρείας και του αγοραστικού κοινού.

    Η δημοπρασία θα διεξαχθεί το Νοέμβριο και η πώληση θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο αυτού του έτους. Λ.Μ

    [21] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η θέση της Αγκυρας ότι η συμφωνία για την αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, στην οποία κατέληξαν η Τουρκία και η Ελλάδα και την οποία ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, μπορεί να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση όλων των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, εκφράζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σολάνα επιθυμούσε να ανακοινώσει την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στο Λουξεμβούργο, στις 28 και 29 Μαΐου, πράγμα που, ωστόσο, τότε δεν επέτυχε.

    Αναφέρεται ότι η Τουρκία δέχεται όλες τις προτάσεις, για τις οποίες η Ελλάδα, παρόλο που εκφράστηκε θετικά, διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις. Τονίζεται, επίσης, ότι η Τουρκία υποστηρίζει αυτές τις προτάσεις, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποκατασταθεί από την αρχή η ειρήνη στο Αιγαίο, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την υποστήριξη της τουρκικής πλευράς έχουν και οι προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

    "Η Τουρκία πιστεύει ότι τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να επιλυθούν δίκαια και μόνιμα", αναφέρονταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου τονίζεται ότι τώρα η Ελλάδα, αποδεχόμενη τις προτάσεις του κ. Σολάνα, στην ουσία αποδέχεται την πρόταση ειρήνης των πέντε σημείων, την οποία είχε κάνει η Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου "για την αποδοχή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο σύνολό τους", πρόταση την οποία τότε είχε απορρίψει.

    Στην ανακοίνωση εκφράζεται η ελπίδα ότι "οι παρενοχλήσεις που σημειώνονται στο θαλάσσιο και διεθνή εναέριο χώρο θα σταματήσουν με την πολιτική δέσμευση της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του μνημονίου του 1998 στο σύνολό του".

    "Η Τουρκία και η Ελλάδα μετέφεραν την πολιτική τους δέσμευση στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης στο σύνολό του.

    Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να σέβονται τη συμφωνία του 1988 και να έχουν επαφές, σχετικά με τα μέτρα εμπιστοσύνης που μπορεί να υιοθετηθούν στο μέλλον", συνοψίζει τα κύρια σημεία της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Λ.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 5 June 1998 - 18:23:42 UTC