Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-07-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Ιουλίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ -Του Άγγελου Μαρκόπουλου

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [04] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
  • [05] ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [06] ΣΕ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [08] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
  • [09] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [11] ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [12] Κ.ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ:ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ Η ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [14] ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
  • [16] ΚΙΡΙΕΝΚΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [17] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [18] ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [19] ΠΓΔΜ: ΤΟ PDP ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [20] 55 ΑΤΟΜΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΑΓΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Ο ΑΣΚ,ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ
  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ -Του Άγγελου Μαρκόπουλου

  • [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Την ελπίδα να μην υπάρξουν παραλογισμοί που θα οδηγήσουν σε ενα θερμό επεισόδιο στα βαλκάνια εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει του ταξιδιού του κ. Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ, στο τέλος της εβδομάδας, μετά από επίσημη πρόσκληση του αμερικανού υπουργού Άμυνας.

    Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι στις επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ θα συζητηθούν ορισμένα θέματα στρατηγικής σημασίας για τη χώρας μας, τα οποία εξετάστηκαν στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα της χώρας μας.

    Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι προτεραιότητα έχει ο πολιτικός λόγος και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να γίνουν σαφή τα πλεονεκτήματα μιας στρατηγικής πορείας ώστε να ενδυναμώσουν οι προοπτικές μείωσης της έντασης στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως είπε ο υπουργός, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ελλάδας.

    Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε ακόμη το τρέχον πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται με γρήγορους ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη λήψη τελικών αποφάσεων σε μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα. Γνωστοποίησε τέλος ότι στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ώστε να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά από προγράμματα του Υπουργείου.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Η θέση της κυβέρνησης είναι να διαλευκανθούν όλες αυτές οι υποθέσεις, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για την έρευνα των εισαγγελέων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Οπως είπε δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την εισαγγελική έρευνα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εισαγγελείς θα ολοκληρώσουν την έρευνα και σύντομα θα δοθεί το πόρισμα για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός τι συνέβη.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Για την ξαφνική κρίση που ξέσπασε στο Ιράκ μεταξύ της Βαγδάτης και των ΗΠΑ ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε: "Η θέση της Ελλάδας είναι δοσμένη: να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ και να αποφεύγονται όλες eje_mer οι ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή".

    [04] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

    Μέτρα για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θράκης, αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Το πρωί είχε πολύωρη συνάντηση με το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για το ζήτημα και στη συνέχεια δέχθηκε τους εκπροσώπους των ομογενών.

    Το απόγευμα μεταβαίνει στις Σάπες, όπου θα παραδώσει τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου του οικισμού παλιννοστούντων στους δικαιούχους. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη, θα εγκαινιάσει και το κλειστό γυμναστήριο του δήμου Σαπών.

    [05] ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων από το κύμα καύσωνα που πλήττει από σήμερα όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο ο υδράργυρος θα "αγγίξει" τους 42.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, έχει δώσει εντολή σε όλες τις διευθύνσεις υγείας, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θερμοπληξίας.

    Παράλληλα έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες που διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες να τις κρατήσουν ανοιχτές για το κοινό.

    [06] ΣΕ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας-Θράκης της ΔΕΗ, για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου απότομης αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας, από την ευρεία χρήση κλιματιστικών λόγω του καύσωνα.

    Πάντως, μέχρι στιγμής η κατανάλωση παραμένει σε προβλεπόμενα επίπεδα και κυμαίνεται στο 50% της εγκαταστημένης ισχύος, με ώρες αιχμής μεταξύ 1-2μ.μ. Συγκεκριμένα, επί εγκαταστημένης ισχύος 1190 MW, η μέση ημερήσια κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 607 MW, τη στιγμή που το χειμώνα, σε περιόδους έντονης χρήσης θερμαντικών σωμάτων, φτάνει τα 710MW.

    Εκτίμηση του βοηθού γενικού διευθυντής της Διεύθυνσης, Ιωάννη Σαλαπασίδη, είναι ότι το δίκτυο θα αντεπεξέλθει σε όποια αύξηση της ζήτησης και ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Πάντως -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- επισήμανε ότι για παν ενδεχόμενο οι υπηρεσίες της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα.

    Στο μεταξύ, μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευαίσθητων ομάδων -ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με ειδικές am\cjer, έχοντες προβλήματα υγείας- έχουν λάβει τόσο η νομαρχιακή όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη.

    Η νομαρχία έδωσε σχετικές οδηγίες και εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, ενημέρωσε όλες τις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις τράπεζες που διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες, να τις κρατήσουν ανοιχτές για το κοινό.

    Στον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα και τα ΚΑΠΗ, η διεύθυνση κοινωνικών υπηρεσιών και το γραφείο πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης του δήμου.

    [07] ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Την πώληση 14 πολεμικών πλοίων στην Τουρκία αποφάσισε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ενώ προγραμματίζει και την πώληση άλλων 11 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα πωληθούν στη Τουρκία 3 φρεγάτες τύπου Perry με εκτοξευτές πυραύλων και 11φρεγάτες Knox που θα κοστίσουν 140,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτά που πρόκειται να πωληθούν στην Ελλάδα είναι 4 φρεγάτες Kidd, 3 αντιτορπιλικά Adams destroyer , 3 φρεγάτες Knox και ένα πλοίο.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο με την πώληση 48 φρεγατών στην Τουρκία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες επιδιώκει να συμβάλει στον προϋπολογισμό της χώρας για το 1999 με το ποσό των 637 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την απόφαση του Πενταγώνου για την πώληση των πολεμικών πλοίων και την έγκριση από την Βουλή των αντιπροσώπων απομένει η έγκριση από το Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση.

    Ωστόσο η έγκριση της πώλησης από την Βουλή των αντιπροσώπων έχει δημιουργήσει προβληματισμούς . Ορισμένα από τα μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν την άποψη ότι η πώληση των πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα και την Τουρκία θα οδηγήσει σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών για θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη στην περιοχή. Ωστόσο τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου τάσσονται υπέρ της πώλησης η οποία εγκρίθηκε από την Βουλή των αντιπροσώπων με 358 ψήφους υπέρ και 61 κατά

    [08] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

    Αύξηση τιμών κατά 1,42% στα καταστήματα τροφίμων και κατά 1,33% στα σούπερ-μάρκετ σημειώθηκε το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 1998, σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου.

    Την εξέλιξη αυτή που αποδίδεται στην υποτίμηση της δραχμής, καταδεικνύει μελέτη της εταιρίας ερευνών IRI Hellas, σε 72 βασικές κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων σε 435 καταστήματα στην Ελλάδα.

    Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις τιμές των προϊόντων προσωπικής περιποίησης -έφτασε το 3,11%-, στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 1,09% και στα απορρυπαντικά μόλις στο 0,15%.

    Η κατάσταση διαφοροποιείται, εν μέρει, στη Θεσσαλονίκη, όπου στα σούπερ-μάρκετ οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,03%. Πάντως, και στην peq_ptysg αυτή, καταγράφηκε αύξηση στο σύνολο των καταστημάτων τροφίμων.

    [09] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Την πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη για συνεργασία ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού σχολίασε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    "Το θέμα που έχει τεθεί από το ΣΥΝ στην ημερήσια διάταξη του δημόσιου διαλόγου είναι η αλλαγή της δεξιόστροφης και αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής και η αναζήτηση μέσα και από την αλλαγή του εκλογικού νόμου μιας εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης, είπε ο κ. Παπαδημούλης και τόνισε:"Η απάντηση στον κ. Σκανδαλίδη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα συλλογικά και όχι διάφορα στελέχη του, οφείλει έμπρακτα να επιδείξει διάθεση διαλόγου και αλλαγών, μετατοπίσεων στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και τον εκλογικό νόμο. Αυτά είναι δυο μεγάλα θέματα που είναι γνωστό ότι χωρίζουν το ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και εμποδίζουν, ακυρώνουν οποιαδήποτε δυνατότητα συκλίσεων. Με την κυβερνητική πολιτική άλλωστε είναι γνωστό ότι διαφωνεί και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά απ ότι φαίνεται και ένα μεγάλο τμήμα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Ο διάλογος είναι αδύνατο να παρακάμψει αυτά τα δύο μεγάλα θέματα. Ο ΣΥΝ ως κόμμα έχει διατυπώσει ανοιχτά, δημόσια και συγκεκριμένα τη δική του πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ, πέρα από μία πληθωριστική και κενή περιεχομένου φιλολογία περί Κεντροαριστεράς και πέρα από δηλώσεις αντιφατικές και καμιά φορά δίγλωσσες μεμονωμένων στελεχών του, ως κόμμα ποτέ δεν ΄'εχει μπει στον κόπο να εξηγήσει τι εννοεί, ενώ την ίδια ώρα με τη στάση του δείχνει ότι δεν συζητά την αλλαγή των δογμάτων του μονόδρομου και της εμμονής στην αυτοδυναμία.

    Ορισμένοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν παρακάμπτουν την πρόταση του ΣΥΝ και την αρνητική στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και καταφεύγουν σε δίγλωσσα επικοινωνιακά τρίκ για να συγκαλύψουν την εμμονή στα δόγματα του μονόδρομου και της αυτοδυναμίας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει επιτέλους να αφήσει στην άκρη τα παιγνίδια σκοπιμότητας και να επιδείξει έμπρακτη διάθεση διαλόγου και αλλαγών στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και τον εκλογικό νόμο. Οσο το αρνείται υποθηκεύει με δική της ευθύνη την προοπτική διαμόρφωσης μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας". -Ερ. Γιατί τότε ο ΣΥΝ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε ορισμένους δήμους και νομαρχίες; -Απ.Ο χώρος της αυτοδιοίκησης για την Αριστερά είναι ένας χώρος που προσφέρεται κατά παράδοση δεκαετιών για αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών. Ο ΣΥΝ ακολουθεί μια αποκεντρωμένη, ανοιχτή, ευέλικτη εκλογική τακτική χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης. Οποιαδήποτε εμπλοκή σεναρίων, άσχετων με την αυτοδιοίκηση με την εκλογική τακτική στις δημοτικές εκλογές, δεν υπηρετεί ούτε την αυτοδιοίκηση ούτε την πραγματικότητα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Eντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αγκυρα, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία παρατείνεται επί εξάμηνο η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει το λάθος που διαπράττει επί έτη", τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σημειώνεται ότι "η διάρκεια της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης παρατείνεται με τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης".

    Επίσης, η Αγκυρα διαμαρτύρεται γιατί η τελευταία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί, όπως ισχυρίζεται, την άποψη ότι η λύση του κυπριακού θα στηρίζεται στη συνέχιση της κυπριακής Δημοκρατίας που η Αγκυρα χαρακτηρίζει παράνομη. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τη λύση του κυπριακού", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου και κατηγορεί την ελληνική πλευρά, ότι αποπειράται να χρησιμοποιήσει την απόφαση για να κλιμακώσει την ένταση στο νησί.

    Ωστόσο, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη, αλλά θα πραγματοποιείται εντός των πλαισίων που θέλει η τουρκική πλευρά, που σημαίνει πρακτικά, ότι δεν είναι σαφές τι συνεπάγεται η τουρκική αντίδραση, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Στο μεταξύ χθες το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ενέταξε το κυπριακό και την Αρμενία στην "πολιτική βίβλο εθνικής ασφαλείας", ως απειλές εναντίον του τουρκικού κράτους.

    Η πολιτική βίβλος και τα μυστικά διατάγματα, που ιεραρχούν τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η Τουρκία, αποτελούν μέρος των νέων ηθών και του νέου λεξιλογίου, που σημαδεύει την πολιτική ζωή της Τουρκίας, μετά την ενεργό επέμβαση του στρατού πριν από ένα χρόνο, σημείωσε το BBC.

    Αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν και για την επίσκεψη στην Κύπρο του προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κωστή Στεφανόπουλου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε την επίσκεψη ως απόδειξη της συνεχιζόμενης επεκτατικής πολιτικής της Ελλάδας. "Τα όσα είπε ο κ.Στεφανόπουλος, αποκαλύπτουν την πραγματική πολιτική της Ελλάδας" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [11] ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η Aλβανία είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, ωστόσο κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη διαφθορά, η οποία έχει διαβρώσει όλους τους τομείς της κρατικής διοίκησης.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε χθες στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού και της αλβανικής κυβέρνησης.

    Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, αποκλειστικό θέμα του οποίου ήταν η διαφθορά που μαστίζει τη χώρα, παρουσίασαν συγκλονιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι "η διαφθορά είναι το καρκίνωμα της αλβανικής Δημοκρατίας" γράφει χαρακτηριστικά η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον".

    Σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 90% των upakk^kym των κρατικών υπηρεσιών στην Αλβανία δωροδοκούνται. Την πρώτη θέση κατέχουν οι εργαζόμενοι στα τελωνεία, ακολουθούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων και οι εργαζόμενοι στον οργανισμό τηλεποικοινωνιών. Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι οι πολίτες καταφεύγουν στη δωροδοκία προκειμένου να εξυπηρετηθούν από την κρατική διοίκηση.

    Δεν δωροδοκούν, ωστόσο, μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Επιχειρήσεις που η "Σέκουλι", χαρακτηρίζει ειρωνικά "θύματα του παράδοξου αλβανικού καπιταλισμού". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο 70% των περιπτώσεων δωροδοκίας, οι ιδιωτικές εταιρείες "προσφέρουν" έως και το 8% των κερδών τους προκειμένου να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία.

    Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η διαφθορά και δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει με δυναμικά μέτρα.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νάνο, η εθνικιστική "Αλμπάνια" γράφει ότι "κανείς δεν περιμένει θετικά αποτλέεσμα, αφού στην κορυφή της πυραμίδας της διαφθοράς βρίσκεται η ίδια η αλβανική κυβέρνηση".

    [12] Κ.ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ:ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ Η ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η ισχυρή οικονομία της Κύπρου αποτελεί το πολύτιμο υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται η κοινή διπλωματική προσπάθεια Ελλάδας- Κύπρου, τόσο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος όσο και για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τα παραπάνω τόνισε ο Ελληνας πρέσβης στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της διοργάνωσης του οικονομικού συνεδρίου "Money Show", το Σάββατο στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ροδουσάκης επισήμανε ότι η αναβάθμιση και επέκταση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί στρατηγικό στόχο και θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίλυση του κεντρικού πολιτικού προβλήματος του νησιού. Αναφέρθηκε στις συνεχώς εντεινόμενες προσπάθειες για ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων των δύο κρατών, με στόχο την εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Eντονες επικρίσεις κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα ψηφίσματα που ενέκρινε για την Κύπρο, διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρααούφ Ντενκτάς, ενώ χαρακτήρισε ως λάθος την αναφορά του οργάνου του διεθνούς οργανισμού ότι "η ειρηνευτική δύναμη παραμένει στο νησί με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης",

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του ότι στο νησί δεν υπάρχει μια κυπριακή κυβέρνηση. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ και 35 χρόνια εθελοτυφλεί στη σημερινή πραγματικότητα της Κύπρου", είπε ο κ.Ντενκτάς και επέκρινε το διεθνή οργανισμό ότι δεν συνέβαλε στην επίλυση των προβλημάτων αλλά ωστόσο "δεν πήρε και τα μαθήματα που έπρεπε", είπε.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Ντενκτάς είπε ότι η ειρηνευτική δύναμη θα παραμείνει στο νησί "μετά από απόφαση, συγκατάθεση και βούληση της ψευδοκυβέρνησης", ενώ η περαιτέρω συνεργασία θα γίνει στα πλαίσια των ρυθμίσεων που θα αποφασιστούν.

    Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκε, δεν βοήθησε τους Τουρκοκύπριους στο εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον του ψευδοκράτους.

    Αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλεβε τις γνωστές του θέσεις ότι δηλαδή, πρέπει να διεξαχθεί "μεταξύ ίσων" διότι, όπως είπε, "δεν θα οδηγηθούμε πουθενά αν μόνο το ένα μέλος στην τράπεζα των συνομιλιών θεωρείται κυβέρνηση".

    Ο Ντενκτάς, καταλήγοντας, χαρακτήρισε ως "επέμβαση στα εσωτερικά του ψευδοκράτους", την αναφορά για διακοινοτικές επαφές και είπε ότι ο Ντιέγκο Κόρνοβεζ θα συνομιλήσει με τον λεγόμενο "πρόεδρο" του ψευδοκράτους. "Οσο και αν ο κ.Κορνοβεζ δηλώνει, ότι συνομιλεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εγώ θα συναντηθώ και θα συνομιλήσω μαζί του ως "πρόεδρος" του ψευδοκράτους, είπε.

    [14] ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Παράδεισο" αυθαιρέτων κτιρίων χαρακτηρίζει την Τουρκία η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" επισημαίνοντας πως στην χώρα, της οποίας το 98% βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια παράνομα κτίρια, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα το 60% των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης είναι αυθαίρετα με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα στην Κωνσταντινούπολη το 1997 δόθηκαν 458.249 άδειες οικοδόμησης κατοικιών, αλλά οι άδειες χρήσης ήταν μόνο 273.368 , πράγμα που αποδεικνύει ότι οι μισές από τις κατοικίες κατασκευάστηκαν παράνομα. Επίσης, η εφημερίδα επισημαίνει ότι χάριν πολιτικής σκοπιμότητας και προεκλογικών ρουσφετιών, μέχρι σήμερα, έχει γίνει 12 φορές νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί χωρίς κανένα έλεγχο.

    [15] Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

    Tην ελπίδα ότι επί προεδρίας της θα ξαναρχίσει ο διάλογος με την Τουρκία για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Κύπρου και των θεμάτων του Αιγαίου, εξέφρασε η Αυστρία η οποία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 1998.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφαγκ Σίσελ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας, χρησιμοποίησε θετικές εκφράσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι "ενδέχεται να ανοίξει μια νέα σελίδα το φθινόπωρο", γράφει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    Ο κ.Σίσελ, προσθέτει η εφημερίδα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής του Κάρντιφ, ενώ υποστηρίζοντας ότι τα αποτέλεσματα της συνάντησης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωση αξιολογήθηκαν θετικά από την Αγκυρα, είπε πως κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας "θα αποδώσουν σημασία και προτεραιότητα στη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο κ.Σίσελ επισήμανε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη της Κύπρου θα συνεχιστούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Ενωση.

    Στο πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας επισημαίνεται επίσης, προσθέτει η εφημερίδα, ο στόχος της απεμπλοκής των σχέσεων με την Τουρκία και τονίζεται ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να τεθεί σε εφαρμογή η ειδική στρατηγική που καθορίστηκε στη συνάντηση κορυφής του Λουξεμβούργου για να προετοιμάσει την Τουρκία για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη "Μιλλιέτ", ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Manfred Scheich, σε δηλώσεις του αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την κοινότητα, είπε πως πρώτος στόχος θα είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αυστριακή προεδρία θα προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.

    [16] ΚΙΡΙΕΝΚΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Tην πρόθεση της κυβέρνησης να παραιτηθεί στην περίπτωση που το πακέτο οικονομικών μέτρων, που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ρωσικό κοινοβούλιο.

    "Εάν νομίζετε ότι η παραίτηση θα λύσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραιτηθεί", υποστήριξε ο Ρώσος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αριστερούς και εθνικιστές βουλευτές, οι οποίοι αντιτίθενται στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    Τα έξοδα πρέπει να καλυφθούν από τα έσοδα μέχρι το Νοέμβριο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιριένκο προσθέτοντας, ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες, έως ότου η οικονομική ανάπτυξη επιφέρει πραγματικά αποτελέσματα. Λ.Μ

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [17] ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Kλιμακώνεται η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις εκκλήσεις και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την εκτόνωση της κρίσης στη σερβική αυτή επαρχία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σερβικές δυνάμεις συνεχίζουν και σήμερα να βάλλουν εναντίον θέσεων των Αλβανών αυτονομιστών σε χωριά γύρω από την Πρίστινα. Οι Σέρβοι επιχείρησαν χθες να ανακαταλάβουν την κωμόπολη Μπελάτσεβατς, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων Αλβανών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες, το Μπελάτσεβατς έχει ήδη εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους, ενώ σπίτια και κτίρια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

    Εξάλλου το σερβικό κέντρο ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι σε σύγκρουση Σέρβων και αυτονομιστών στα σύνορα με την Αλβανία σκοτώθηκαν 8 αλβανόφωνοι.

    Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας, Πιερ Σαρνέ, σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αποσταθεροποίηση. "Και οι δύο πλευρές είναι υπεύθυνες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θεωρούμε ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής άρχισε το 1989, με την εθνικιστική εκστρατεία του Μιλόσεβιτς", τόνισε.

    [18] ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αντεπίθεση ετοιμάζουν οι σερβικές δυνάμεις στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Times" του Λονδίνου.

    Επικαλούμενη δήλωση αξιωματικού της σερβικής αστυνομίας, η εφημερίδα αναφέρει πως το σχέδιο των σερβικών δυνάμεων προβλέπει την ανακατάληψη των χωριών που βρίσκονται κατά μήκος της οδικής αρτηρίας Πρίστινα-Πετς και έχει ως στόχο να θέσει υπό τον έλεγχο της σερβικής πλευράς, τον ζωτικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, ο οποίος συνδέει το δυτικό και το ανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα αντιμετωπίσουν οι σερβικές δυνάμεις, σε περίπτωση που αρχίσουν μία αντεπίθεση στην περιοχή Πρίστινα-Πέτς, θα είναι το χωριό Κίγιεβο, το οποίο βρίσκεται περίπου στο μέσο της απόστασης μεταξύ των δύο πόλεων. Στο χωριό αυτό, το οποίο επί ένα μήνα είναι περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, είναι αποκλεισμένες περίπου 60 σερβικές οικογένειας και 20 άνδρες του τοπικού αστυνομικού τμήματος.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη δήλωση αξιωματικού της αστυνομίας του Κίγιεβο, αναφέρει πως οι κάτοικοι του χωριού βομβαρδίζονται καθημερινά από φυλλάδια του Απελευθερωτικού Στρατού, στα οποία αναγράφονται απειλητικά μηνύματα. Ταυτόχρονα, κάθε βράδυ, μέσω του ραδιοφώνου της αστυνομίας, οι αλβανόφωνοι καλούν τους Σέρβους κατοίκους του χωριού να παραδεχθούν την ήττα τους, καθώς "η Ρωσία δεν μπορεί να βοηθήσει, διότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν τη στήριξη του Μπιλ Κλίντον".

    Σε περίπτωση που οι σερβικές δυνάμεις προσπαθήσουν να σπάσουν τον κλοιό γύρω από το Κίγιεβο, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, αυτό θα οδηγήσει στην γενίκευση των συγκρούσεων στην περιοχή, δεδομένου ότι το χωριό, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στην Ευρώπη.

    Ε.Π.

    [19] ΠΓΔΜ: ΤΟ PDP ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αναγκαία για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο χαρακτήρισε την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας" (PDP), το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας της ΠΓΔΜ, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.

    Σε ψήφισμά του, το κόμμα ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και να στηρίξει τις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και σε περίπτωση που αυτή αποφασίσει την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διασφαλίζει την σταθερότητα και την εδαφική ακεραιτότητα της χώρας.

    "Η χώρα μας, ως μέλος του ΟΗΕ και του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την ειρήνη" δεσμεύεται να στηρίξει όλες τις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο" αναφέρει στο ψήφισμά του το PDP, το οποίο, ωστόσο, υποστήριξε ότι της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ πρέπει να προηγηθεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου για την ειρηνική ep_kusg της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [20] 55 ΑΤΟΜΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΑΓΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Ο ΑΣΚ,ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ

    Πενήντα πέντε άτομα, από τα οποία τα 50 είναι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, έχουν απαγάγει μέχρι στιγμής στο Κοσσυφοπέδιο τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς.

    Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, όπως μεριμνήσει για την ανακάλυψη και τη διάσωση των 55 ατόμων, η τύχη των οποίων αγνοείται.

    Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας δέχθηκε στο Βελιγράδι τον διευθυντή της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την Ευρώπη, Έιντζελ Γκνέντιγκερ. Ο κ.Γκνέντιγκερ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ωστόσο, ότι στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή σημειώνεται πρόοδος, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το τελευταίο διάστημα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε περιοχές, όπου συγκεντρώνεται ο άμαχος πληθυσμός. Ε.Π.

    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ -Του Άγγελου Μαρκόπουλου

    [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

    Διεθνές συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, απηύθυνε έκκληση στους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, την εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να ασχοληθούν πιο ενεργά με το θέμα αυτό, καθώς πολλά κράτη δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους και δείχνουν κάποτε συμπαιγνία με το καταστροφικό αυτό εμπόριο που μειώνει ανθρώπους και τους υποβιβάζει στο επίπεδο των καταναλωτικών προϊόντων.

    Διπλή βαριά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας είναι το εμπόριο ανθρώπων, συχνά ανήλικων κοριτσιών 15-17 ετών ή γυναικών, που υποχρεώνονται στην πορνεία, φαινόμενο που φούντωσε διεθνώς αλλαγές στην Κεντρο - Ανατολική Ευρώπη και για αυτό θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όλους τους οργανισμούς που ασχολούνται γενικά με την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε η αρμόδια διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τζέην Ντινσεντεηλ, στο τέλος του συνεδρίου.

    "Αντιμετωπίζουμε μια διευρυνόμενη διεθνή επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την επισφαλή και οικονομικά δύσκολη κατάσταση μέρους του ευρωπαϊκού πληθυσμού με διάφορα καταστροφικά αποτελέσματα, ενός εμπορίου που μειώνει ανθρώπινα όντα στην κατάσταση των προϊόντων κατανάλωσης, ενώ στην οδύνη των θυμάτων προστίθεται συχνή απομόνωση και απειλές", τόνισε ο νεοεκλεγείς αναπληρωτής γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού οργανισμού, Χανς Κρίστιαν Κρύγκερ.

    Η κλασική εικόνα εισαγωγής φτωχών νέων (κυρίως 16 με 24) σε άλλες χώρες με απατηλές υποσχέσεις, κράτηση του διαβατηρίου ή και oijomolij|r εξαναγκασμός με απειλές, εκπόρνευση από μαφιόζικα δίκτυα σε ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες, ακόμα και από άποψη υγιεινής και επιστροφή όταν δεν θα μπορούν πλέον να γίνουν αντικείμενα άλλης εκμετάλλευσης, οικονομικο - κοινωνικά, διανοητικά και ψυχικά αδειασμένα ανθρώπινα όντα.

    Η Ελλάδα θίγεται ιδιαίτερα από αυτό το πρόβλημα, όπως και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες με σύνορα την πρώην Ανατολική Ευρώπη: Γύρω στις 40 με 50.000 υπολογίζονται τα άτομα που βρίσκονται σήμερα σε αυτήν την κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Παντείου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο στο Στρασβούργο, η καθηγήτρια πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της Ενωσης Ελλήνων Γυναικών (ΕΓΕ), Αθανασία Τσατσάκου.

    Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Γεωργία και άλλες χώρες τροφοδοτούν το εμπόριο αυτό, όπως είπε στο ΜΠΕ, ενώ μόνο από την Ουκρανία γύρω στις 3.000 νέες γυναίκες εκτιμάται ότι εκπορνεύονται, νόμιμα ή παράνομα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, 6.000 στην Τουρκία και τελευταία συνελήφθη "μαφιόζος" που εμπορευόταν Ουκρανές προς την Ιταλία, εξαναγκάζοντας σε εκπόρνευση και πολλά άτομα ηλικίας 15-18 ετών", όπως ανέφερε η έκθεση της Ιρένε Κουριλένκο.

    Εκπρόσωπος της Ιαπωνίας παρατήρησε την αυξανόμενη εμφάνιση εμπορίου ανθρώπων από τη Ρωσία ή την Κίνα προς Ταϋλάνδη η Φορμόζα, παράλληλα με την άνοδο αφίξεων στην Ιαπωνία από τη Λατινική Αμερική (όπως Κολομβία κ.α.).

    Πολλά κράτη, όμως δεν σέβονται τις ευθύνες τους ή και δείχνουν ανοχή και ακόμα και "συμπαιγνία" κατήγγειλε παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου, η γενική εισηγήτρια, Τζωρτζίνα Ασγουωρθ από τη Βρετανία.

    Ιεραρχικά οργανωμένο δίκτυο 35 μεγαλεμπόρων, κυριαρχεί πάνω σε περίπου 500 προαγωγούς που "διαχειρίζονται" 50 με 100 γυναίκες ο καθένας, διαπίστωσε στην Ελλάδα η μελέτη του Παντείου πανεπιστημίου, ενώ ο τζίρος έχει ανέβει πάνω από το εμπόριο ναρκωτικών, όπως είπε στο ΜΠΕ η Ελληνίδα εκπρόσωπος.

    Προεδρεύοντας πανευρωπαϊκής ομάδας εργασίας για την πρόληψη του εμπορίου ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, η Ελληνίδα εκπρόσωπος τόνισε στο ΜΠΕ ότι επισημάνθηκε η ανάγκη σοβαρού ελέγχου με προσεκτική και σε βάθος εξέταση της κατάστασης, ενεργό συμμετοχή ΜΚΟ, κατάλληλη επιμόρφωση δικαστικού προσωπικού, που αντιμετωπίζει συχνά πολύ "σκληρά" όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις πορνείας, χωρίς διάκριση και ενδυνάμωση ειδικής αστυνομικής δύναμης (αντί για τους 35 αστυνομικούς που υπάρχουν στην Αθήνα), καθώς και η ίδρυση "καταφύγιων γυναικών" από όλους τους υποψήφιους δημάρχους.

    Ενα κύριο όμως ρόλο παίζει η γενικότερη εκπαίδευση, όχι μόνο αυτή που παρέχεται στα σχολεία, αλλά και αυτή που δίνουν οι οικογένειες και ιδίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επεσήμανε η καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας το σημαντικό στην πράξη ρόλο που μπορούν να έχουν και σε αυτήν την περίπτωση, ο λόγος και οι εικόνες που διαδίδονται στο κοινό, συμβάλλοντας στη θέσπιση αξιών συμπεριφοράς.

    Η εξάλειψη της φτώχειας στις χώρες προέλευσης, συντονισμένη έρευνα και συνεργασία μεταξύ εθνικών και τοπικών ΜΚΟ σε όλες τις χώρες, είναι οι δύο κύριες συστάσεις στις οποίες κατέληξαν οι peq_pou 120 εκπρόσωποι από διάφορες χώρες.

    Η συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών από το διεθνές δίκτυο ΜΚΟ και η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων είναι το πρώτο συγκεκριμένο βήμα που στοχεύει ο οργανισμός του Στρασβούργου, επεσήμανε η αρμόδια του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ολαφσντοτιρ στο ΜΠΕ.

    Στο μεταξύ, στην Κύπρο εκτιμάται ότι αυξήθηκε το γνωστό φαινόμενο ψευτο -"καλλιτεχνιδων" που εισάγονται από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καταρχήν για εξάμηνη εργασία και υπολογίζονται σε περίπου 1.200 σήμερα, είπαν στο ΜΠΕ εκπρόσωποι των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρέθηκαν στο Στρασβούργο. Οι κύριες προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα είναι η άσκηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η ύπαρξη σύμβασης εργασίας που σέβεται στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και ότι η αναχώρηση, μέσα στο πέρας του εξαμήνου θα γίνει με επιστροφή στη χώρα προέλευσης και οχι προς τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο "τρανσιτ" εμπορίου ανθρώπων.

    Στο πανευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώθηκαν πάντως σημαντικές διαφωνίες, που επηρεάζονται κυρίως από τις στάσεις που επικρατούν στις διάφορες χώρες πάνω στο γενικότερο φαινόμενο της πορνείας, διακυμαίνοντας μεταξύ των δύο "ακραίων" θέσεων: Της Σουηδίας και άλλων σκανδιναβικών κρατών που θέλουν να ποινικοποιήσουν τη χρήση ανθρώπων που γίνονται αντικείμενο εμπορίου και της κρατούσας γερμανικής, που τείνει μάλλον προς "ενσωμάτωση" στο σύστημα, με υγειονομικό έλεγχο, πληρωμή φόρων κλπ.

    Ακριβώς για να "ξεπεραστούν" τα "προβλήματα" παρομοίων "ιδεολογικών διαφορών" μεταξύ κυβερνητικών κυρίως κύκλων, που "εμποδίζουν την πρόοδο", υπάρχει σήμερα ουσιαστική ανάγκη για τη συμβολή των μη κυβερνητικών οργανισμών, τόνισε ο αν. ΓΓ του ΣτΕ, κ. Κρύγκερ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Wednesday, 1 July 1998 - 18:36:24 UTC