Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-07-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Ε] ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
  • [ΣΤ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Ζ] ΠΓΔΜ
  • [Η] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [02] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΗΠΑ
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • [05] ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [06] ΜΙΛΟ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
  • [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [07] ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΡΕΥΝΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [08] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ
  • [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 60 ΕΚ. ECU ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [10] ΜΕ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [11] ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΑΒΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [Ε] ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

  • [12] N.Y. TIMES: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [ΣΤ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [13] ΔΗΣΥ: "ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΕΙΣ" ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [14] Χ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΚΡΙΝΕΙ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ Ο Σ. ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [15] Γ.ΟΜΗΡΟΥ: Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ
  • [16] Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
  • [Ζ] ΠΓΔΜ

  • [17] 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [18] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [Η] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [19] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [20] ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΣΚΙΝΧΕΝΤΣ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 14:55 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 26/07/1998 (MΠΕ) Φτάνει σήμερα στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, αποτελούμενη από 50 ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές.

    Οι ομογενείς θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή πρόεδρο της βουλής, Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικού. Πριν από την αναχώρησή τους θα έχουν επαφές και με το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας, ενώ θα επισκεφθούν την "πράσινη" γραμμή.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Β' ετήσιας συνάντησης που πραγματοποιεί η Ενωση, μεταξύ 19-27 Ιουλίου σε Αθήνα, Θράκη, Χίο και Κύπρο.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [02] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΗΠΑ

    Καταχωρήθηκε: 20:55 Ώρα Ελλάδος
    Κομοτηνή, 26/07/1998 (MΠΕ) Νέα σκληρή επίθεση κατά της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε σήμερα από την Κομοτηνή ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Μιλώντας από τον άμβωνα της εκκλησίας κατηγόρησε και πάλι την Ουάσιγκτον για ανακολουθία λόγων και έργων και ζήτησε να αφήσει επιτέλους τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους όπως αυτοί επιθυμούν.

    Αναφερόμενος στη λεγόμενη κάθε φορά αμερικανική βοήθεια, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αφήστε μας επιτέλους ήσυχους" και ότι "η βοήθειά σας και η φιλία σας μας χόρτασαν".

    Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δράση του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης που κάθε φορά ανακαλύπτει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

    Τέλος παρατήρησε ότι το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή έχει περιορισμένο ρόλο και καλά θα είναι να συμμορφώνεται σ' αυτό το ρόλο.

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Καταχωρήθηκε: 14:55 Ώρα Ελλάδος
    Κομοτηνή, 26/07/1998 (MΠΕ) Αυστηρή προειδοποίηση προς τους Τούρκους διπλωμάτες για τις δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, που ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Θράκη.

    Με τη χαρακτηριστική φράση "φτάνει πιά" ο κ. Πάγκαλος προειδοποίησε την Τουρκία, ότι αν η διπλωματική της αντιπροσωπεία στην Κομοτηνή δεν περιοριστεί στα καλώς εννοούμενα καθήκοντά της, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες τότε "θα πάρει σκληρό μάθημα".

    Ο υπουργός Εξωτερικών, στην σύντομη ομιλία του στην Κομοτηνή, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και προξενικές αρχές δυτικών χωρών, στην Θεσσαλονίκη, για την "αγωνία' τους να βρουν και να "καταγγείλλουν" δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, ενώ όπως είπε, "εθελοτυφλούν στις διώξεις που υφίστανται οι Κούρδοι στην Τουρκία".

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 13:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 26/07/1998 (MΠΕ) Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμιά "έκπτωση" από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Οπως τονίζει ο υπουργός η αποφασιστικότητα και η τόλμη αποτελούν τις απαραίτητες προυποθέσεις για την επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει θετικό γεγονός τη δυναμική είσοδο του ομίλου Λάτση στην ελληνική αγορά και προσθέτει πως ο ίδιος περιμένει να κάνουν την εμφάνιση τους και άλλοι "παίκτες" μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

    Ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι ο Κ. Σημίτης πρέπει να είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να γίνει στο χρόνο που έχει προγραμματιστεί.

    [05] ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 26/07/1998 (MΠΕ) Εντονα προβληματισμένος είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θεωρεί ότι έχει δοαμορφωθεί ένα αδιέξοδο σχετικά με την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 και δεν κρύβει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το πολιτικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και είναι αποφασισμένος να μην θυσιάσει για κανένα λόγο τις προσπάθειες για ένταξη τη χώρας στην ΟΝΕ. Θα συνεχιστεί η ίδια αυστηρή οικονομική πολιτική και δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές.

    Σε συζήτηση που είχε με στελέχη της "Καθημερινής" ο κ. Σημίτης είπε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει κανονικά την Ανοιξη του 1999. Ο ίδιος θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου και σημειώνει χαρακτηριστικά:"Ας θέσουν και άλλοι υποψηφιότητα".

    Για τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι πάσχει από έλλειψη επεξεργασμένης πρότασης και είναι ένα κόμμα εύκολων και γενικόλογων θέσεων.

    [Γ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [06] ΜΙΛΟ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 20:55 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 26/07/1998 (MΠΕ - του Κλέαρχου Λιάτη) "Οι Αλβανοί δεν πρέπει να χάσουν ξανά το τραίνο της εποχής": με τον τίτλο αυτό η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι Ι Πόπουλιτ" δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, ο οποίος αναφέρεται αποκλειστικά στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. "Νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός που οι πολιτικοί παράγοντες στο Κοσσυφοπέδιο θα καταλάβουν ότι μόνο η ένωσή τους, μία ενιαία έκφραση, είναι εκείνο που αναμένεται, εκείνο που είναι το ζητούμενο τώρα. Αλλιώς οι Αλβανοί θα το χάσουν ξανά το τραίνο του καιρού και όταν θα το καταλάβουν αυτό θα είναι πάρα πολύ αργά", δηλώνει καταρχήν ο κ. Πασκάλ Μίλο.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων "ποιό είναι το σχόλιό σας σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του ΑΣΚ, κ. Κρασνίκι, ότι η επιδίωξη του ΑΣΚ είναι να ενώσει τα αλβανικά εδάφη του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, ο κ. Μίλο απαντά: ο κ. Κρασνίκι εκπροσωπεί μια πτέρυγα/παράταξη του ΑΣΚ και έχει ιδέες και σχέδια που εμπνέονται περισσότερο από μία ρομαντική επιθυμία και όχι από μία πολιτική πραγματικότητα στο έδαφος". Παραδεχόμενος ότι "υπάρχουν διαφορές στη διεθνή κοινότητα όσον αφορά την επίλυση της κρίσης", ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι "παρολαυτά η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει μία 'λιβανοποίηση' των Βαλκανίων, διότι αυτό θα οδηγούσε σε μία 'βαλκανοποίηση' της Ευρώπης, με απρόβλεπτες συνέπειες σ' όλες τις διεθνείς ισορροπίες".

    Στην συνέντευξή του ο κ. Μίλο αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία και μιλάει για μία ιδιωτική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μίλο, "έχει επικοινωνήσει με τον Μιλόσεβιτς, με τον Πριμακόφ, με την αλβανική κυβέρνηση και με εκπροσώπους των χωρών της ομάδας επαφής για να βρεθεί μια αποδεκτή πολιτική λύση για το Κόσοβο". Ο κ. Μίλο κάνει γνωστή μία πρόταση του Ιταλού υπουργού, σύμφωνα με την οποία "στις διαπραγματεύσεις για το στάτους του Κοσσυφοπεδίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το στάτους της περιοχής Άλτο Αντίτζια, "το οχυρόν του Νότου", μιας περιοχής στην Ιταλία, κάνοντας μερικές τροπολογίες". Σύμφωνα με τον κ. Μίλο, από την ιταλική πλευρά τώρα γίνονται προσπάθειες να παρουσιαστεί αυτή η πρόταση είτε από την ομάδα επαφής, είτε από ένα άλλο διεθνή οργανισμό.

    [Δ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [07] ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΡΕΥΝΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 26/07/1998 (MΠΕ-BTA) Τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο του μητροπολίτη Παγκράτιου της πόλης Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, πριν από περίπου δυο εβδομάδες, ερευνά η Διεύθυνση Αστυνομίας της χώρας.

    Αυτό γράφει η εφημερίδα "Νοβινάρ" της Σόφιας, επισημαίνοντας ότι, κατάθεση για το συμβάν έχουν κληθεί να δώσουν ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας, Μάξιμος και όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, με επιστολή της στον εισαγγελέα της Σόφιας, Νέστορ Νέστοροφ, η Διεύθυνση Θρησκευμάτων ισχυρίζεται ότι το εγκεφαλικό που υπέστη ο Παγκράτιος προκλήθηκε κατά τη διάρκεια "σκανδάλου που ξέσπασε σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου", ενώ επισημαίνει ότι η κλίση για το ασθενοφόρο έγινε με καθυστέρηση 4 ωρών.

    Ο εισαγγελέας της Σόφιας ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

    Κ.Κ.

    [08] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 20:25 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 26/07/1998 (MΠΕ-BTA) Σε 72,7 εκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι ξένες επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά της Βουλγαρίας από τον Οκτώβριο του 1997 έως και τον Ιούνιο του 1998.

    Μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη βουλγαρική κεφαλαιαγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καπιτάλ" της Σόφιας, είναι η Κύπρος με 35,6 εκατομμύρια δολάρια και με ποσοστό 48% επί του συνολικού επενδυμένου ξένου κεφαλαίου. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Μεγάλη Βρετανία με 8,9 και 6,2 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

    Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, στην πέμπτη το Βέλγιο και στην έκτη η Τουρκία.

    Κ.Κ.

    [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 60 ΕΚ. ECU ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 26/07/1998 (MΠΕ) Ποσό 60 εκατομμυρίων ECU θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, αύριο η κυβέρνηση Κόστοφ θα ζητήσει τη συγκατάθεση της Βουλής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δάνειο.

    Περισσότερα από 600 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της Βουλγαρίας αναμένεται να έχουν επισκευαστεί έως το 2001.

    Κ.Κ.

    [10] ΜΕ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 26/07/1998 (MΠΕ) Στο κλείσιμο τριών τραπεζών στη Βουλγαρία ενδέχεται να προχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, σε περίπτωση που οι χρηματοπιστωτικοί αυτοί οργανισμοί δεν ανταποκριθούν μέχρι τότε στην απαίτηση για ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων λεβ που πρέπει να διαθέτουν.

    Αυτό γράφει η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις διοικητικού στελέχους της Κεντρικής Τράπεζα, και διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την "Κρεντιτεξπρές", τη Βουλγαρική Τράπεζα Επενδύσεων και τη Βουλγαρική Εμπορική και Βιομηχανική Τράπεζα.

    Κ.Κ.

    [11] ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΑΒΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 18:25 Ώρα Ελλάδος
    Σόφια, 26/07/1998 (MΠΕ-BTA) Οι πρέσβεις των αραβικών χωρών στη Σόφια εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η Βουλγαρία, με διακοίνωσή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων "24 Ωρες",. "Τρουντ" και "Νοβινάρ" της Σόφιας, οι πρέσβεις φέρονται να μην συμφωνούν με τη στάση που τήρησε η Βουλγαρία κατά το ψήφισμα στις 7 Ιουλίου στον ΟΗΕ, όταν ο εκπρόσωπός της απείχε από την ψηφοφορία για την αναβάθμιση της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό.

    Ο Τύπος της Σόφιας τονίζει ότι η διακοίνωση των Αράβων πρέσβεων στη Σόφια επιδόθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο όμως φέρεται να καθυστέρησε τη δημοσιοποίησή του με τέσσερις ημέρες. Επίσης τα δημοσιεύματα των βουλγαρικών εφημερίδων συνδέουν την ξαφνική παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Μπόικο Μίρτσεφ, με το αυτό το "σκάνδαλο", όπως το αποκαλεί η "24 Ωρες".

    Ο Μπόικο Μίρτσεφ φέρεται ως υπεύθυνος και για τη "γκάφα" που έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, στο Ισραήλ, όταν αυτή παρέλειψε να επισκεφτεί τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές.

    Δικαιολογώντας τη στάση που τήρησε ο υφυπουργός Μίρτσεφ κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλάικοφ, δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό "εκφράστηκε η επιθυμία της Βουλγαρίας να αποφύγει την άμεση ανάμειξη σε επίμαχα ζητήματα που αφορούν στη ειρηνευτική διαδικασία στην Εγγύς Ανατολή".

    Κ.Κ.

    [Ε] ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    [12] N.Y. TIMES: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:25 Ώρα Ελλάδος
    Ουάσιγκτον, 26/07/1998 (MΠΕ-AFP) Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για τη σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, υποστηρίζουν σήμερα σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Αμερικανοί αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στη σύλληψη τους, φοβούμενοι όταν θα προκαλέσουν νέο κύκλο αίματος, δεδομένου ότι οι δύο Σέρβοι ηγέτες έχουν την αμέριστη υποστήριξη του σερβικού λαού.

    Οι New York Times επικαλούνται ακόμη Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, δήλωσαν ότι τα γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Βοσνία διστάζουν να προχωρήσουν στη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Η αμερικανική πολιτική στο θέμα αυτό αλλάζει κατεύθυνση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. και επικεντρώνει τις προσπάθειες προκειμένου να απογυμνώσει τους Σέρβους ηγέτες από κάθε οικονομική, πολιτική και ατομική δύναμη την οποία διαθέτουν.

    Τα τελευταία δύο χρόνια ο αμερικανικός στρατός έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για τη συγκρότηση ειδικής δύναμης κομάντος, η οποία επρόκειτο να συλλάβει τους Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

    Σ.Α.

    [ΣΤ] ΚΥΠΡΟΣ

    [13] ΔΗΣΥ: "ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΕΙΣ" ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 21:25 Ώρα Ελλάδος
    Λεκωσία, 26/07/1998 (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ) "Καθ 'όλα ελληνοπρεπή", χαρακτήρισε τη στάση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Άκη Τσοχατζόπουλου ο προέδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ύστερα από το μνημόσυνο των πεσόντων της Ξυλοφάγου.

    "Η Κύπρος δίνει την ίδια απάντηση με την Ελλάδα στους Αμερικανούς, ότι δεν δέχεται εκβιασμούς", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι "μπορεί να είμαστε μικρή χώρα και μικρός λαός, αλλά έχουμε τη δική μας αξιοπρέπεια".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια ή επεισόδιο πριν, κατά ή μετά την έλευση των πυραύλων S-300, ενώ στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι ο,τιδήποτε λιγότερο από μιαν εγγυημένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κατά το πρότυπο του Ιράκ, θα αποτελούσε έκπτωση για την Κύπρο.

    Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι πύραυλοι S-300 θα έρθουν στην Κύπρο ενόσω υφίσταται ωμή και απροσχημάτιστη η τουρκική απειλή κι ενόσω η τουρκική αδιαλλαξία όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά οξύνεται. Τόνισε επίσης ότι οι πύραυλοι θα έρθουν κι ενόσω ο κατά τα λοιπά ευαίσθητος διεθνής παράγοντας, στην περίπτωση της Κύπρου επιδεικνύει πρωτοφανή υποκρισία, επιμένει να εξισώνει το θύμα με το θύτη κι επιδιώκει να κρατά την Κύπρο άοπλη και ανοχύρωτη απέναντι σε μια πανίσχυρη Τουρκία, την οποία ο ίδιος παράγοντας εξοπλίζει σκανδαλωδώς.

    [14] Χ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΚΡΙΝΕΙ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ Ο Σ. ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Καταχωρήθηκε: 14:55 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 26/07/1998 (MΠΕ) "Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για να θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι κινδυνεύουν από την κυπριακή κυβέρνηση και την Ελλάδα", τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

    Ο κ. Στυλιανίδης προκάλεσε τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ "να υποδείξει έστω και μία δήλωση από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία να υποδηλώνει επιθετική διάθεση εναντίον των Τουρκοκυπρίων".

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε, επίσης, ότι εάν ο Ντεμιρέλ επιθυμεί την ευημερία των Τουρκοκυπρίων "ας τους αφήσει να έρθουν στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συνεχίσουμε από κοινού το δρόμο της ευημερίας μιας ενωμένης Κύπρου, στα πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    [15] Γ.ΟΜΗΡΟΥ: Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ

    Καταχωρήθηκε: 14:25 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 26/07/1998 (MΠΕ) "Πόντιους Πιλάτους" κατονόμασε "εκείνους που ορίζουν τις τύχες του κόσμου", ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου. Τόνισε, δε, ότι "θέτουν στην ίδια μοίρα το θύμα και το θύτη", ευθυγραμμίζοντας -έτσι- την κυπριακή στάση με τις θέσεις της ελληνικές πλευράς, οι οποίες τάραξαν τις τελευταίες ημέρες "τα ήρεμα νερά" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

    Μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην Καλέπια της Πάφου, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για υποκρισία που έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. "Αντί να πιέζουν το βάρβαρο εισβολέα, την κατοχική δύναμη που καταπατεί μέρος της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, στρέφουν τις πιέσεις τους προς την αδύνατη και αδικούμενη πλευρά", διαμαρτυρήθηκε.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι εάν είχαν γίνει διαβήματα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως γίνονται τώρα για την εγκατάσταση των S-300, τότε το Κυπριακό πιθανόν να είχε λυθεί προ πολλού. "Η νέα τάξη πραγμάτων δε μπορεί να στηρίζεται στην λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ούτε στην ανοχή της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπογράμμισε.

    Ο Κύπριος υπουργός κατήγγειλε ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι, ανάμεσα σε άλλους, να δυναμιτίσει την προσπάθεια της Ελλάδας να εισέλθει στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και να πλήξει τη σταθερότητα της οικονομίας στην Κύπρο. Μόνιμη, άλλωστε, προσπάθεια της Αγκυρας είναι, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η εδραίωση των κατοχικών δυνάμεων, η αποτροπή του ενδεχομένου ομαλής εξέλιξης στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και η ακύρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Οσοι ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού και για συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να ξεριζώσουν την πηγή του κακού, που είναι ο τουρκικός επεκτατισμός", κατάληξε.

    [16] Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

    Καταχωρήθηκε: 14:25 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 26/07/1998 (MΠΕ-CNA) Η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον και οι σχετικές δηλώσεις Κύπριων και Ελλήνων αξιωματούχων, αποτελούν τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης άλλα θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό, όπως τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τις απαντήσεις Κύπριων αξιωματούχων.

    Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ με επίκεντρο το κυπριακό" και γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο, ότι ενώ υποσχέθηκε να επιλύσει το κυπριακό δεν το έπραξε. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιητική η διαχείριση τω υπογείων υδάτινων πόρων. ότι γίνεται αλόγιστη διαχείρισή τους και δεν υπάρχει ενιαία, μακροπρόθεσμη πολιτική στο θέμα αυτό.

    Με τίτλο "Θωρακίζεται η Εθνική Φρουρά" με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, η "Μάχη", αναφέρεται στη σύσκεψη που έγινε στο ελληνικό πεντάγωνο και γράφει ότι συζητήθηκε η ενδυνάμωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η άφιξη των S-300 και η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση πιθανής τουρκικής επίθεσης. Προβάλλει, επίσης, δήλωση του προέδρου της κυπριακής βουλής, ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο κυπριακό έχει φθάσει στο απροχώρητο και αποθρασσύνει την τουρκική πλευρά.

    Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ουσιαστικά βήματα ζητά η Λευκωσία" από τις ΗΠΑ, αναφέρεται σε τρεις προτάσεις του Γλαύκου Κληρίδη για συνομιλίες πάνω στη βάση που προγραγράφεται από τον ΟΗΕ, προσπάθεες για μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος αποστρατικοποίησης και ένα εγγυημένο μορατόριουμ για τις υπερπτήσεις. Γράφει επίσης, ότι η Ιερά Σύνοδος είναι αποφασισμένη να καθαιρέσει τον μητροπολίτη Λεμεσού αν αποδειχθεί ότι με ενέργειές του παρέβη τους ιερούς κανόνεςς και σκανδάλισε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Ελληνο-αμερικανικός πόλεμος" και γράφει ότι ο φραστικός "πόλεμος" ξέσπασε σε μια περίοδο που κορυφώνονται οι πιέσεις στη Λευκωσία και Αθήνα, προκειμένου να μην εγκατασταθούν οι S-300. Προβάλλει επίσης, την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, στις απειλές του Τούρκου προέδρου, με την οποία ο Ιωάννης Κασουλίδης υπενθύμισε ότι υπάρχουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η κατοχική δύναμη δεν βρίσκεται στην Κύπρο για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά για την προστασία της ίδιας της Τουρκίας.

    Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψη του κ. Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα κάτω από τον τίτλο "Λύση 'δύο κρατών' θέλει η Τουρκία" και γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια επίδειξη αδιαλλαξίας, προκλητικότητας και επεκτατισμού. Αναφέρει επίσης ότι διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν με ανησυχία την κλιμακούμενη αδιαλλαξία και προκλητικότητα της Άγκυρας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Προειδοποίηση Ντεμιρέλ για δάκρυα και πόνο" και αναφέρεται στις απειλές του Τούρκου προέδρου αλλά και τη δήλωση-απάντηση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστου Στυλιανίδη ότι η θέση όλων των κυπριακών και ελληνικών κυβερνήσεων ήταν πάντοτε η ειρηνική επίλυση του κυπριακού.

    Σ.Α.

    [Ζ] ΠΓΔΜ

    [17] 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Σκόπια, 26/07/1998 (MΠΕ) 35 χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα 26η Ιουλίου, από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα Σκόπια το 1963, ισοπεδώνοντάς τα. Ο μακάβριος απολογισμός, ήταν τότε 1.300 νεκροί και πολλές χιλιάδες τραυματίες.

    Μετά τη μεγάλη εκείνη καταστροφή, στην πόλη των Σκοπίων είχε απλωθεί το μεγάλο χέρι της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης και είχε εκδηλωθεί μία ευγενική άμιλλα βοήθειας για να κλείσει η πληγή.

    Οι κάτοικοι της χώρας μας, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν εκείνο που έχασαν, αλλά και την καλοσύνη των ανθρώπων από 150 χώρες του κόσμου, οι οποίες με τη βοήθειά τους συνέβαλαν ώστε να χτιστεί η νέα πόλη των Σκοπίων.

    Τα Σκόπια, έχουν χωριστεί σε συνοικίες που φέρουν τα ονόματα "Τσέχικη συνοικία", "Μεξικάνικη συνοικία", "Ρουμανικές πολυκατοικίες", "Ρωσική συνοικία", "Πολωνική συνοικία". Επίσης, μεγάλος αριθμός οδών στα Σκόπια φέρουν τα ονόματα των χωρών εκείνων που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της πόλης. Ενώ όπως σχολίασε ο κρατικός ραδιοσταθμός της ΠΓΔΜ, "τα ονόματα αυτά, θα θυμίζουν την πόλη του Βαρδάρη, η οποία σε μία δύσκολη στιγμή, κατόρθωσε να γιατρέψει τις πληγές της, χάρη στη μεγάλη βοήθεια των λαών του κόσμου".

    Ο Δήμαρχος Σκοπίων Ρίστο Πένοφ, σε μήνυμά του για την τραγική 35η επέτειο από τον καταστρεπτικό σεισμό στα Σκόπια, τονίζει τον ανθρωπισμό τον οποίο έδειξε η διεθνής κοινότητα τις δύσκολες εκείνες στιγμές.

    [18] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Σκόπια, 26/07/1998 (MΠΕ) Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής την κυρία Ντόρις Φάχτ, παρουσίασε στην έδρα του κοινοβουλίου, στις βρυξέλλες, έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

    Το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει ότι στην ΠΓΔΜ το κεντρικό και μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, είναι οι διεθνικές σχέσεις, δηλαδή τα προβλήματα με την αλβανική μειονότητα.

    ΄Οπως αναφέρεται στην έκθεση, "η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ελπίζει ότι μετά τις επικείμενες εκλογές το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα έχουν τη δυνατότητα να σημειώσουν προόδους σε ότι αφορά την εξομάλυνση των διεθνικών σχέσεων στην ΠΓΔΜ".

    Η αντιπροσωπεία, απευθύνει έκκληση στους αλβανούς στην ΠΓΔΜ να σέβονται την κυριαρχία του κράτους και τους νόμους και από κοινού με τους σλαβομακεδόνες να εργάζονται για το μέλλον της χώρας.

    Αναφορικά με την σκοπιανή οικονομία, στην έκθεση αναγνωρίζεται η αρνητική επίπτωση της ασταθούς περιοχής στην οικονομία της χώρας, ενώ χαιρετίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Τσερβενκόφσκι, αλλά και επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσουν τα βήματα προς την ιδιωτικοποίηση και το δυνάμωμα των οικονομικών πλαισίων για τις ξένες επενδύσεις.

    Η έκθεση αναφέρεται και στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες. Για την Ελλάδα, η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξελίσσονται καλά και χαιρετίζει θερμά "την προσέγγιση μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων". Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Βουλγαρία, αναφέρεται η βουλγαρική θέση για τη μη αναγνώριση της σλαβομακεδονικής γλώσσας, ενώ για τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που η αντιπροσωπεία το θεωρεί αρνητικό.

    Τέλος στην έκθεση, οι ευρωβουλευτές κάνουν έκκληση για καλή γειτονία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημειώνουν ότι για το θέμα αυτό θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους του βουλγαρικού κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια των διακοινοβουλευτικών συναντήσεων.

    [Η] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [19] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 19:55 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 26/07/1998 (MΠΕ - του Νίκου Φραγκόπουλου) Συνεχίστηκαν και σήμερα οι μάχες στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Οι νέες αυτές συγκρούσεις στην περιοχή ξεκίνησαν χθες. Οι μάχες επικεντρώνονται σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πρίστινα - Πετς, καθώς και στο χωριό Κίγεβο, όπου πριν ένα μήνα η σερβική αστυνομία και οι ένοπλοι Αλβανόφωνοι είχαν συγκρουστεί, καθώς ο έλεγχός του έχει στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της ολόκληρης της περιοχής του κεντρικού Κοσσυφοπεδίου.

    Το σερβικό κέντρο μέσων ενημέρωσης μετέδωσε ότι από τις χθεσινές και σημερινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, ενώ από τις μάχες σκοτώθηκαν και έντεκα ένοπλοι Αλβανόφωνοι. Αντίθετα, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον ηγέτη των Αλβανών Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, μετέδωσε ότι από τις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα Σέρβοι αστυνομικοί. Σερβικές πηγές ισχυρίζονται ότι τα νέα αυτά επεισόδια άρχισαν όταν ένοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ εναντίον περιπόλων του γιουγκοσλαβικού στρατού. Από την πλευρά τους οι Αλβανοί ανέφεραν ότι τέτοιο επεισόδιο δεν σημειώθηκε και κατηγόρησαν τις σερβικές αρχές ως υπεύθυνες για τη νέα αυτή έξαρση βίας στην περιοχή.

    Τα νέα αυτά επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν συνέχεια αυτών που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη Οράχοβατς και στα σύνορα ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία, κατά τα οποία τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Διπλωματικοί κύκλοι στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, με αφορμή τη νέα έξαρση βίας, υποστήριξαν ότι η κρίση στην περιοχή λαμβάνει πλέον όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις και κλιμακώνεται όλο και περισσότερο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι αν δεν υπάρξει αμέσως κατάπαυση του πυρός η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη πιο πολύ και να λάβει τα χαρακτηριστικά διεξαγωγής γενικού πολέμου στην περιοχή.

    [20] ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΣΚΙΝΧΕΝΤΣ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 26/07/1998 (MΠΕ) Ομάδα αποτελούμενη από εφτά σκίνχεντς λήστεψαν τους επιβάτες λεωφορείου στο Βελιγράδι, υπό την απειλή μαχαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνι Τέλεγκραφ".

    Οι σκίνχεντς ανάγκασαν τον οδηγό να σταματήσει το όχημα και διέφυγαν αφού είχαν ληστέψει τους επιβάτες του λεωφορείου. Κατά το περιστατικό αυτό μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Sunday, 26 July 1998 - 20:40:15 UTC