Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-08-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ
  • [ΣΤ] ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [Ζ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Η] ΚΟΣΜΟΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ
  • [02] "ΔΗΜΗΤΡΙΑ '98" ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ
  • [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [Γ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
  • [06] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΧΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [07] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

  • [08] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  • [09] ΟΜΗΡΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Ο ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΚΙΔΗ
  • [12] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
  • [ΣΤ] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [Ζ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [14] ΝΕΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] ΣΙΟΥΣΕΛ ΚΑΙ ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [Η] ΚΟΣΜΟΣ

  • [16] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Μελβούρνη, 02/08/1998 (MΠΕ - Κώστας Παϊβανάς) Στη Μελβούρνη βρίσκεται ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης, προσκεκλημένος του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Ερευνας του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της πόλης, όπου και θα παραμείνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ο κ. Βρυώνης που άρχισε ήδη τις διαλέξεις, τα σεμινάρια για φοιτητές και πανεπιστημιακούς και δέχεται επισκέψεις από ερευνητές και φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές.

    Στις δραστηριότητες του διάσημου βυζαντινολόγου και βαλκανιολόγου καθηγητή, περιλαμβάνεται και η βοήθειά του στη διοργάνωση του προγράμματος της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, που προσφέρεται από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου.

    Επίσης, ο κ. Βρυώνης θα συμβάλει στην οργάνωση της ερευνητικής βιβλιοθήκης του Κέντρου. Οπως τόνισε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Μελετών και Ερευνας του πανεπιστημίου, Α. Τάμης, "αναμφισβήτητα ο κ. Βρυώνης είναι σήμερα ο πλέον καταξιωμένος ιστορικός, βαλκανιολόγος, βυζαντινολόγος και Ισλαμολόγος που διαθέτει ο ελληνικός πανεπιστημιακός κόσμος. Οι δημοσιευμένες μελέτες του που κινούνται στους χώρους της Μικράς Ασίας και των Βαλκανίων αποτελούν πλέον εργασίες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, μόνο να συμπληρωθούν. Είναι ότι καλύτερο έχει ο μείζον Ελληνισμός, από την άποψη ακαδημαϊκών, στα θέματα που αφορούν τη μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο, τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας και τις σχέσεις μεταξύ των κυριότερων ιστορικών λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής".

    [02] "ΔΗΜΗΤΡΙΑ '98" ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Καταχωρήθηκε: 18:47 Ώρα Ελλάδος
    Μελβούρνη, 02/08/1998 (MΠΕ - Κώστας Παϊβανάς) Για μια ακόμη χρονιά η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης και Βικτώριας θα διοργανώσει τον Οκτώβριο τα "Δημήτρια '98". Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 11 Οκτωβρίου, ενώ πολλοί παροικιακοί φορείς θα οργανώσουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο των "Δημητρίων", αφού ήδη έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους για την έγκαιρη διοργάνωση και τον προγραμματισμό.

    Επίσης αρκετές προτάσεις έχουν υποβληθεί για τα βραβεία "Αριστοτέλης" και "Φιλομάθεια", που απονέμονται κάθε χρόνο από την Παμμακεδονική Ενωση σε άτομα που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Ενωση και στον Ελληνισμό.

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ

    Καταχωρήθηκε: 12:45 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 02/08/1998 (MΠΕ) Ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν απαρνηθεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Σε συζήτηση που είχε με στελέχη της εφημερίδας "Το Βήμα" ο κ. Μπερνς υπογράμμισε:

    "Είμαι ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο με την ακόλουθη έννοια: Ο υπουργός μου είπε ότι επιθυμεί οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να εργαστούν μαζί. Μου είπε ότι θεωρεί τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στην περιοχή ως βοηθητικές, όπως και το ρόλο μας στο κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, αλλά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστούν μαζί, καθώς και με τις άλλες χώρες της περιοχής για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συζητήσαμε λοιπόν γι αυτά. Επίσης, μου είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά τρέφουν βαθύτατη εκτίμηση και σεβασμό για τον πρόεδρο Κλίντον. Μείναμε σύμφωνοι με τον υπουργό ότι ο Τόμας Μίλερ μπορεί να έρθει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο για διαβουλεύσεις. Είμαι ικανοποιημένος από τη συζήτηση. Νομίζω ότι το πρόβλημα τελείωσε".

    Για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Κυπριακό διευκρίνισε:

    "Ενα μήνυμα το οποίο νομίζω πρέπει να ακουστεί από την ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν απαρνηθεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο. Πάντοτε τις υποστηρίζουμε, πιστεύουμε σ' αυτές και δεν έχουμε αλλάξει την πολιτική μας. Νομίζω, ότι θα έπρεπε να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο αντιδικώντας για το νόημα συγκεκριμένων λέξεων, όπως "σύγκρουση" και "εισβολή" και περισσότερο στην προσπάθεια να φέρουμε αποτελέσματα στο μείζον πρόβλημα".

    [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Καταχωρήθηκε: 12:18 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 02/08/1998 (MΠΕ) Οι πύραυλοι S-300 δεν θα εγκατασταθούν μόνο υπό τις προυποθέσεις που έχει θέση η Κυπριακή κυβέρνηση, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και σημειώνει πως δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα και τη Λευκωσία που μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας "άτακτης υποχώρησης" σ' αυτό το θέμα.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" ο Ακης Τσοχατζόπουλος επαναλαμβάνει τη θέση, ότι οποιοδήποτε στρατιωτικό πλήγμα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου αποτελεί "αιτία πολέμου" για την Ελλάδα και καλεί την Αγκυρα να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτή την προειδοποίηση. Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις των ΗΠΑ, που ζητούν να μην εγκατασταθούν οι S-300, διότι θα δυσκολέψουν την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε:

    "Οποιος θέλει να βοηθήσει για τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να απαιτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μονομερή αφοπλισμό, με το πρόσχημα της ανάγκης να μειωθεί η ένταση. Εάν υποκύψουμε στις πιέσεις που σκούνται προς το θύμα, να μην προμηθευθεί αμυντικά συστήματα, το αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο να αποδεχθούμε "ντε φάκτο" ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά και θα ανοίξουμε το δρόμο για κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας".

    Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης επισημαίνει, πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της σταθεροποίησης, αλλά υπάρχει έλλειμμα στους τομείς της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής. Τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της παραδοσιακής εκλογικής του βάσης, το συνέδριο του κόμματος θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο ιδεολογικοπολιτικών θέσεων και ως προς το αν υπάρξει ή όχι αμφισβήτηση του Κώστα Σημίτη σ' αυτό απάντησε πως "ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός με επιτυχημένη, βέβαια, πορεία δεν αμφισβητείται σε ενδιάμεσο συνέδριο".

    Σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο παρατήρησε, ότι ο κίνδυνος επέκτασης είναι ορατός και πρόσθεσε ότι "το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι Βοσνία, γι αυτό και δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής στρατιωτικής λύσης".

    [Γ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΤΑΛΑΡΑ

    Καταχωρήθηκε: 18:47 Ώρα Ελλάδος
    Κασσάνδρα Χαλκιδικής, 02/08/1998 (MΠΕ) Την "ανήκεια και ανήθικη συμπεριφορά του Γιώργου Νταλάρα" καταγγέλει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μετά τη χθεσινή ματαίωση της συναυλίας του καλλιτέχνη στο θέατρο της Σίβηρης, λόγω μη ηλεκτροδότησης.

    Στην ανακοίνωση ο Οργανισμός καταγγέλει την απαράδεκτη, όπως επισημαίνει, συμπεριφορά του Γιώργου Νταλάρα και του συνεργάτη του Ανδρέα Καραχάλιου. Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση "οι κύριοι αυτοί είχαν συνάψει συμφωνία με το Φεστιβάλ να δώσουν συναυλία στις 1 Αυγούστου. Η συναυλία θα κόστιζε 10 εκατομμύρια δραχμές και θα εξοφλείτο με την έναρξη της εκδήλωσης στο νόμιμο εκπρόσωπο της Παννελήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, ο οποίος θα παρέδισε στον οργανισμό θεωρημένη απόδειξη".

    "Παρόλα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο κ. Νταλάρας παρουσιάσθηκε στο χώρο της εκδήλωσης 45 λεπτά αργότερα και η συναυλία άρχισε σχεδόν με μια ώρα καθυστέρηση. Μη σεβόμενος καν ότι οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ τον είχαν καλύψει θεώρησε σκόπιμο να διακόψει για δέκα λεπτά και να εκφωνήσει υβριστικό και συκοφαντικό για θεσμό λογίδιο, εξαγριώνοντας το κοινό και στρέφοντάς το τεχνιέντως ενάντια στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας, ως μόνο υπεύθυνο της καθυστέρησης. Ακούσθηκαν φράσεις όπως "ανοργονοσιά", "ανευθυνότητα", "κερδοσκοπία" υπονοώντας μάλιστα ότι υπήρχε δόλος από τον Οργανισμό. Ακολούθως άρχισε σχεδόν στις 10 το βράδυ τη συναυλία έως τις 22:15 όπου και τη διέκοψε μετά από σημαντική βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ σε όλη τη Κασσάνδρα".

    Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την αποκατάσταση της ζημιάς και παράλληλα να συνδέσουν την εφεδρική γεννήτρια. "Τρεις φορές μάλιστα προσπαθούσαμε να έρθουμε σε προσωπική επαφή μαζί με τον κ. Νταλάρα και να τον πείσουμε να συνεχίσει έστω και με εφεδρικό φωτισμό. Για άγνωστους λόγους δεν μας δέχθηκε και η απάντηση μέσω του εκπροσώπου του ήταν ότι είναι κουρασμένος και αν αρχίσει τη συναυλία το κοινό θα γλυκαθεί και θα θέλει να συνεχίσει για πολύ".

    Στις 11 η ώρα, όπως σημειωνει ο Οργανισμός Φεστιβάλ Κασσάνδρας, ο Γιώργος Νταλάρας ανέβηκε στο πάλκο παρά να περιμένει την απάντηση της ΔΕΗ και ειρωνευόμενος το θεσμό αναφερόμενος στην "αδυναμία" του και στην "έλλειψη σεβασμού" δήθεν προς το κοινό, αναφερόμενος σε ανεύθυνες διαδόσεις ότι δήθεν σε δέκα λεπτά θα ερχόταν το ρεύμα.

    "Στη συνέχεια, κινδυνολογώντας συνέστησε στους θεατές να αποχωρήσουν έγκαιρα μέσα στο δεκάλεπτο και προσεκτικά για λόγους ασφαλείας. Στον μικροπανικό που ακολούθησε ο Γιώργος Νταλάρας εξαφανίσθηκε κρυφά και μάλιστα μιάμισι ώρα πριν λήξει η συμβατική του υποχρέωση των 2,5 ωρών".

    Οπως υποστηρίζει ο Οργανισμός οι δικαιολογίες του κ. Νταλάρα δεν ευσταθούν γιατί:

    από το ξενοδοχείο διαβεβαίωσαν τον Οργανισμό ότι ο κ. Νταλάρας αναχώρησε για το θέατρο στις 21:15,

    Η αστυνομία τον υποδέχθηκε στον κόμβο του χώρου στις 21:30 και μάλιστα του προσέφερε τη δυνατότητα μετακίνησης με μηχανή, την οποία αρνήθηκε προτιμώντας την πεζοπορία,

    Οτι αν άρχιζε κανονικά στις 21:00 μετά τις 22:20 που έγινε η διακοπή ρεύματος η συναυλία θα θεωρούνταν γενομένη,

    Οτι αποχώρησε σχεδόν 1,5 ώρα πριν την ολοκλήρωση του χρόνου της εργασίας του απροειδοποίητα,

    Οτι συκοφάντησε με ασύστολα ψεύδη τον θεσμό, επιδεικνύοντας μάλιστα απίστευση δειλία και υποκρισία,

    Οτι εισέπραξε μέσω των εκπροσώπων του την αμοιβή αρνούμενος στη συνέχεια να κόψει τιμολόγιο,

    Οτι στη συνέχεια και μέχρι τις 3 το πρωί οι δήθεν υπεύθυνοι του σχήματος μας εναίπαιζαν, κάνοντας κυριολεκτικά είτε χρηματικά παζάρια, είτε δήθεν συννενοήσεις για εύρεση πιθανής ημερομηνίας,

    Οτι αρνήθηκε επίμονα να δεχθεί οποιαδήποτε επαφή μαζί μας, "καταγγέλωντας" μας μάλιστα ψευδώς ότι εμείς δεν κάναμε επαφή,

    Οτι επίσης αρνήθηκε να αναβάλει για λίγες ώρες το ταξίδι του στην Κύπρο, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η συναυλία την Κυριακή 2 Αυγούστου 1998, με το πρόσχημα μιας εκδήλωσης στη Μεγαλόνησο που όπως αργότερα αποκαλύφθηκε θα γίνει δύο μέρες αργότερα,

    Οτι το Φεστιβάλ Κασσάνδρας υφίσταται μεγάλη υλική βλάβη με την καταβολή των δέκα εκατ. δραχμών, δίχως παραστατικό, με την επιστροφή των εισητηρίων, με την καταστροφή σχεδόν της επόμενης εκδήλωσης στις 5 Αυγούστου.

    Το Φεστιβάλ καταλήγοντας τονίζει ότι δίνει μια πλήρη ενημέρωση στο κοινό για τα γεγονότα, ώστε από μόνο του να κρίνει κάποιους που πολύ εύκολα κατά τα άλλα "μιλούν για τον πολιτισμό και δακρύζουν για το έθνος και την πατρίδα. Εκτός και αν η επαρχία δεν ανήκει σε αυτή τη χώρα. Εκτός και αν η ευαισθησία και η συγκίνηση κάποιων ζυγίζεται στα δράμια των τηλεθεάσεων και των μεταλλίων".

    Τέλος καλεί όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, όλους τους καλλιτέχνες και τους απανταχού θεατές "να απομονώσουμε όλοι μαζί παρόμοιες συμπεριφορές, αλλά και τους φορείς τους για να αυτοπροστατευθούμε πλέον στο μέλλον και να προστατέψουμε από κάθε λογής επιτήδειους υπερόπτες, πολύτιμες έννοιες όπως πολιτισμός, κουλτούρα, συνείδηση, ιστορία και αξιοπρέπεια".

    [06] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΧΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 02/08/1998 (MΠΕ) Δυσάρεστη εξέλιξη είχε η χθεσινοβραδυνή συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και των συνεργατών του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.

    Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συναυλίας σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και από τον καλλιτέχνη ανακοινώθηκε η ματαίωση της συναυλίας. Ακολούθησε πανικός από τις χιλιάδες των θεατών, που προσπάθησαν να φύγουν γρήγορα από το αμφιθέατρο της Σίβηρης. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματισθούν, ευτυχώς ελαφρά, δύο άτομα.

    Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, που βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρη τη χερσόνησο της Κασσάνδρας περίπου επί τρίωρο, οδειλόταν, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στην υπερφόρτωση του δικτύου, από την μεγάλη κατανάλωση. Το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν κάθε καλοκαίρι, αφού όλα τα παραθεριστικά κέντρα της χερσονήσου "πλημμυρίζουν " από κόσμο, αλλά δεν λαμβάνεται καμιά πρόνοι από την επιχείρηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η ματαίωση, όμως, της συναυλίας είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροεπεισόδια μεταξύ των μελών της οργανωτικής επιτροπής και των καλλιτεχνών. Εκπρόσωπος του Γ. Νταλάρα κατέθεσε μηνύσεις εναντίον πέντε μελών της οργανωτικής επιτροπής, μεταξύ αυτών και του δημάρχου Κασσανδρείας, με την κατηγορία ότι βιαιοπράγησαν εναντίον του Νταλάρα. Μηνύσεις εναντίον του καλλιτέχνη κατέθεσε και η οργανωτική επιτροπή, που κατηγορεί τον Νταλάρα ότι πήρε το ποσό των 10.000.000 δραχμών, ποσό που είχε συμφωνηθεί ως αμοιβή του για τη συναυλία, χωρίς αυτή να γίνει, λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού, και χωρίς να δώσει την παραμικρή απόδειξη. Τα πέντε μέλη της οργανωτική επιτροπής συνελήφθησαν και διανυκτέρευσαν στο τμήμα Κασσανδρείας, ενώ σε βάρος του Νταλάρα, που έφυγε στην Θεσσαλονίκη , εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

    Σήμερα το πρωί οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα και θα ορίστηκε τακτή δικάσιμη, ενώ ανακλήθηκε και ι σχύς του εντάλματος σύλληψης του Νταλάρα, που αναχώρησε νωρίς το πρωί από την Θεσσαλονίκη.

    [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [07] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 12:59 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 02/08/1998 (MΠΕ) Στις φλόγες τυλίχθηκε χθες ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός της Αλβανίας "Φιέζα" από φωτιά που προκλήθηκε σε ένα μετασχηματιστή, γεγονός στο οποίο αναφέρονται όλες οι αλβανικές εφημερίδες.

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον" στον πρωτοσέλιδο τίτλο της γράφει "Γλύτωσε η Φιέζα. Πέντε ώρες μάχη με τις φλόγες".

    Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ στη βουλή, την οποία χαρακτηρίζει "λέσχη του εγκλήματος", ενώ σε άλλο άρθρο με τίτλο "Όχι Αλβανοί πρόσφυγες στη Γερμανία" κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ.

    Η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, σύμφωνα με τις οποίες, όταν επιστρέψει το Δημοκρατικό Κόμμα στην εξουσία θα γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Η εφημερίδα , σε κύριο άρθρο της με τον τίτλο "Κατά της κυβέρνησης του λαθρεμπορίου" προτρέπει τους Αλβανούς πολίτες να προβάλλουν αντίσταση στην κυβέρνηση Νάνο, η οποία χαρακτηρίζεται "κυβέρνηση του λαθρεμπόριου".

    Η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" έχει στο πρωτοσέλιδο τους τίτλους "Φλόγες στη Φιέζα" και "Σφοδρές μάχες στο Κόσοβο - οι επιθέσεις των Σέρβων συνεχίζονται".

    "Να ποιος έκλεψε τα χρήματα της πυραμίδας Τζαλίτζα", γράφει η εφημερίδα "Αλμπάνια" και αναφέρεται σε μία από τις εταιρίες που πήραν χρήματα από τον αλβανικό λαό και σε άλλο άρθρο της με τίτλο "Επικίνδυνη η κυβέρνηση του λαθρεμπορίου", δημοσιεύει στοιχεία για ανάμειξη της αλβανικής κυβέρνησης σε λαθρεμπόριο.

    "Η Αυλώνα ένα στρατιωτικό ερείπιο", αναφέρει σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα στο οποίο γίνεται ανάλυση των γεγονότων, που έγιναν αιτία κατάρρευσης του στρατού στην Αυλώνα.

    "Κόσοβο μία ιστορία της χαμένης μάχης" είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ενώ η εφημερίδα "Σέκουλι" κάνει λόγο για ανασχηματισμό της αλβανικής κυβέρνησης, σε άρθρο με τίτλο "Έτοιμη η κυβέρνηση Νάνο - Μπέντε".

    [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

    [08] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 18:08 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 02/08/1998 (MΠΕ-CNA) Η τελική μάχη μέχρι τη δικαίωση είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Μακάριο, υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο των 21 χρόνων από τον θάνατο του εθνάρχη.

    Οι παρακαταθήκες του Μακαρίου, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, φωτίζουν τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή, την ειρηνική επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Επίσης γίνεται αναφορά στις προσπάθειες "θλιβερών νοσταλγών του εγκληματικού πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β', ενισχυμένων από τις προσπάθειες δικαίωσης της προδοσίας, που επιχειρούν τη σπίλωση της μνήμης του Μακαρίου".

    [09] ΟΜΗΡΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:08 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 02/08/1998 (MΠΕ-CNA) Τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού είναι επιθυμητές υπό την προϋπόθεση ότι στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκουν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ταυτόχρονα αποφεύγουν την εξίσωση θύματος και θύτη και νομιμότητας και παρανομίας.

    Μιλώντας σε μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεωρή, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος που σέβεται απόλυτα τους διεθνείς δρόμους και συνιστά γεωστρατηγικό κόμβο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας της περιοχής, δεν είναι δυνατό να δέχεται αδιαμαρτύρητα την διαστρέβλωση της αλήθειας και το "βιασμό" της πραγματικότητας στο όνομα της όποιας δήθεν αντικειμενικότητας και ουδετερότητας.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο η χώρα αυτή τελικά θα εργαστεί με τους γείτονές της για το ευτυχισμένο μέλλον του λαού της ή θα επιμείνει στις αναχρονιστικές νοοτροπίες παραμένοντας ουσιαστικά στο περιθώριο των εξελίξεων.

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 13:24 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 02/08/1998 (MΠΕ-CNA) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, οι προσπάθειες για διελεύκανση της δολοφονίας του Άντρου Αεροπόρου και η υπόθεση οικονομικής απάτης, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού, Χρύσανθου απασχολούν και σήμερα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού τύπου.

    Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Άγνωστο ποια ομάδα δολοφόνησε τον Αεροπόρο" και σημειώνει ότι, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας συνεχίζονται χωρίς μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δήλωσε ότι πρόκειται για το πλέον οργανωμένο έγκλημα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, με τις οποίες ξεκαθαρίζει ότι η Λευκωσία δεν ζητά πολιτικοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Τιτίνα Λοϊζίδου, αλλά τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να συμμοφορφωθεί.

    "Η Μάχη" με τίτλο "Ο Ταχυδρόμος προτάσεων για την Κύπρο, Νίκολας Μπερνς" γράφει ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ανέλαβε το παίξει το ρόλο του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρντμεντ Τόμας Μίλερ, μετά την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου να τον συναντήσει. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη δολοφονία του Άντρου Αεροπόρου και σημειώνει ότι άτομα του υπόκοσμου που έχουν έντονες διαφόρές με τους Αεροπόρους ζήτησαν προστασία από την αστυνομία, φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν ένοχοι για τη δολοφονία.

    "Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Σε νέα πορεία ο διάλογος για τους S-300" και γράφει ότι η διαφωνία ΗΠΑ με την πρόταση Κληρίδη για αναβολή της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο οδηγεί στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση επί του θέματος στη διαμόρφωση ενός πακέτου ανταλλαγμάτων που θα ικανοποιούν τη Λευκωσία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη ξαγρυπνούν οι αστυνομικοί που διατάχθηκαν να αποτρέψουν συνέχιση του αιματοκυλίσματος μεταξύ των ανθρώπων του υποκόσμου.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τό τίτλο "Να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια σε σκδήλωση μνήμης για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην Παναγιά, με τις οποίες χαρακτηρίζει απομακρυσμένες, όσο ποτέ άλλοτε τις προοπτικές λύσεις του Κυπριακού και εκφράζει ανησυχία γαι την ένταση που έντεχνα καλλιεργεί η Τουρκία. Αλλού γράφει ότι παράθυρο για να μη φέρει τους S-300 ψάχνει η κυπριακή κυβέρνηση και επικαλούμενη έγκυρες πηγές αναφέρει ότι οι πύραυλοι δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Η αστυνομία ψάχνει απεγνωσμένα ίχνη των κουκουλοφόρων δολοφόνων" γράφει ότι υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος για την πιθανότητα συλλήψεων για τη δολοφονία του ¨Αντρου Αεροπόρου και σημειώνει ότι σχεδόν καμία από τις δολοφονίες μεταξύ φατριών δεν έχουν διελευκανθεί.

    [11] Ο ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΚΙΔΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία , 02/08/1998 (MΠΕ) Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς την Τιτίνα Λοϊζίδου, τον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου Αλέκο Μαρκίδη και τον συνήγορό της Αχ. Δημητριάδη έστειλε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο Κύπριος πολιτικός στο τηλεγράφημά του προς τον γενικό εισαγγελέα χαρακτηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "ιστορικό ορόσημο" που διανοίγει νέες προοπτικές στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση. Πρός την κ. Λοϊζίδου τονίζει, ότι " η σθεναρή στάση και η απόφαση του Δικαστηρίου θα πρέπει να βοήθησαν ώστε να ανοίξουν τα μάτια αρκετών, εντός και εκτός Κύπρου, για την πραγματικότητα και ιδιαίτερα αυτών, που προσπαθούν συνειδητά να την διαστρεβλώσουν, χάριν σκοπιμοτήτων".

    [12] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 12:18 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 02/08/1998 (MΠΕ) Νέα αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού προβλέπει ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε, ότι η νέα αμερικανική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν ο πρόεδρος Κληρίδης μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι "εκφραστής" και της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας θα είναι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος, όπως είπε, δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για το κυπριακό.

    [ΣΤ] ΤΟΥΡΚΙΑ

    [13] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:47 Ώρα Ελλάδος
    Αγκυρα, 02/08/1998 (MΠΕ) Την παραίτησή του θα υποβάλλει αύριο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Ολτάν Σουνγκουρλού.

    Ο Τούρκος υπουργός θα προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου για την ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στις 18 Απριλίου του 1999.

    "Είμαι βέβαιος ότι ο συνάδελφος που θα αναλάβει αυτή τη θέση για τους δέκα μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα κάνει καλή δουλειά", δήλωσε ο κ. Σουνγκουρλού.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της απόφασης του Κοινοβουλίου, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Μεταφορών πρέπει να υποβάλλουν την παραίτησή τους. Οι υπουργοί που παραιτούνται πριν από την διεξαγωγή των εκλογών αντικαθίστανται από ανεξάρτητες προσωπικότητες.

    [Ζ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [14] ΝΕΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟ

    Καταχωρήθηκε: 18:08 Ώρα Ελλάδος
    Πρίστινα, 02/08/1998 (MΠΕ-TANJUNG) Ισχυρές δυνάμεις ένοπλων Αλβανών επιτέθηκαν χθες το βράδυ σε μονάδες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στα χωριά, Σμόνιτσα, Κορένιτσα και Μπέριακ, βορειοδυτικά της Τζακόβιτσα.

    Όπως μετέδωσε το κέντρο ενημέρωσης στην Πρίστινα μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού ανταπέδωσαν τα πυρά, και σύμφωνα με σερβικές πηγές οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες.

    Ένοπλοι Αλβανοί επιτέθηκαν με χειροβοβομβίδες και αυτόματα όπλα σήμερα το πρωί και σε μονάδα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού κοντά στη λίμνη Ραντόνιτσκα, βορειανατολικά της Ταζακόβιτσα, ενώ την ίδια ώρα μέλη του ΑΣΚ επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς στα χωριά Γιοσάνιτσα και Ντούσεβιτς ανατολικά της Κλίνα.

    Σύμφωνα με σερβικές πηγές οι επιθέσεις έγιναν από την περιοχή κοντά στο χωριό Οβτσάρεβο, το οποίο θεωρείται ένα από τα ισχυρά οχυρά των Αλβανών ανταρτών.

    [15] ΣΙΟΥΣΕΛ ΚΑΙ ΚΙΝΚΕΛ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 14:20 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 02/08/1998 (MΠΕ) Αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφανγκ Σιούσελ και προεδρεύων του συμβουλίου της Ε.Ε..

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β92 κ. Σιούσελ δήλωσε ότι "μεγάλες αεροπορικές επιθέσεις τη στιγμή αυτή δεν θα επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα καθώς οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο εξελίσσονται σε πόλεμο ανταρτών" και σημείωσε ότι αυτό που θα βοηθούσε στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν μαζική επιχείρηση απός τις χερσαίες μονάδες".

    "Σε μία τέτοια επιχείρηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, πρέπει να συμμετάσχουν 70.000 - 80.000 στρατιώτες, αριθμό τον οποίο προς το παρόν δεν διαθέτει το ΝΑΤΟ και το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτεται", είπε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα της Κολωνίας "Εξπρές" προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ περίπλοκο ζήτημα και ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ, είναι δηλαδή, όπως τόνισε η ύστατη λύση.

    Ο κ. Κίνκελ είπε ότι ο ΑΣΚ συνεχίζει τις ένοπλες επιθέσεις και υπενθύμισε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς υποσχέθηκε στα μέλη της τρόικας της Ε.Ε. ότι σε περίπτωση νέων συγκρούσεων θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός της περιοχής

    [Η] ΚΟΣΜΟΣ

    [16] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Μελβούρνη, 02/08/1998 (MΠΕ - Κώστας Παϊβανάς) Το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών τάξεων στις τεχνικές σχολές εξετάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο λόγος είναι η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των μαθητών και των μαθητριών που διακόπτουν τις σπουδές τους.

    Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή πιστεύει πως ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο έχει αυξηθεί, επειδή τα παιδιά θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ικανοποιεί πλέον τις ανάγκες τους.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών που συμπληρώνουν τις σπουδές του γυμνασίου μειώθηκε κατά 5,3% από το 1992 και έπειτα.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Sunday, 2 August 1998 - 20:40:13 UTC