Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Δ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Ε] ΠΓΔΜ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Ζ] ΕΥΡΩΠΗ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΤΕΙ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [05] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΑΤΗΣ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗ - ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΥΨΟΣ 5Ο ΜΕΤΡΩΝ
  • [07] ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΤΕΙ: ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΑΠΟ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ
  • [08] ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [09] ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [10] ΠΟΛΛΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [Δ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [11] ΑΡΜΠΑΤΟΦ: ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [12] Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ : ΟΙ ΗΠΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ- ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [Ε] ΠΓΔΜ

  • [13] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1999 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
  • [14] ΚΟΕΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [15] ΚΟΕΝ: ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [16] ΚΟΕΝ: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [Ζ] ΕΥΡΩΠΗ

  • [18] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [20] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η Ε.Ε.
  • [21] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 27.09.1998 (MΠΕ) Με επισκέψεις στα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται στην Αιτωλοακαρνανία, ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τη διήμερη περιοδεία του στο νομό. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται 20.000 έργα που θα απορροφήσουν το 1/3 του πακέτου Ντελόρ.

    Με τη ζεύξη Ρίου - Αντιρίου, την παράκαμψη Αγρινίου και τη ζεύξη του Ακτίου, αναβαθμίζεται ο δυτικός οδικός άξονας της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, λέγοντας ότι "είναι ο πυρήνας για να αναπτυχθεί ο δυτικός άξονας της χώρας, είναι ο πυρήνας για να ισορροπήσει η χώρα και να υπάρχει και στη δυτική πλευρά της Ελλάδας ένας μεγάλος δρόμος, ο οποίος θα λειτουργήσει αναζωογονητικά για την οικονομία".

    Στο Μεσολόγγι, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνόδευαν ενημερώθηκαν από το δήμαρχο, τον νομάρχη και τους τοπικούς φορείς και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το νέο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

    "Ολοι ξέρετε το παλιό νοσοκομείο Μεσολογγίου και όλοι μπορείτε να συγκρίνετε την κατάσταση την οποία υπήρχε με αυτό το νέο κτίριο, το οποίο δημιουργήσαμε, τι είναι το νέο τι είναι το παλιό. Μπορείτε να συγκρίνετε την απόσταση η οποία χωρίζει εμάς από αυτά που υπάρχουν και έτσι να διαπιστώσουμε ότι ο τόπος προχωρεί, η Ελλάδα προχωρεί. Δημιουργούμε", τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

    Από το παλιό δημαρχείο της πόλης, όπου σήμερα φυλάσσονται κειμήλια του αγώνα και αυθεντικά έργα τέχνης, ο κ. Σημίτης απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. "Θα πάμε μακριά γιατί έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει και την ισόρροπη ανάπτυξη. Οχι μόνο ο ανατολικός άξονας και η ανατολική Ελλάδα, αλλά και ο δυτικός άξονας και η δυτική Ελλάδα. Προβλέπει μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΤΕΙ

    Καταχωρήθηκε: 18:57 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 27/09/1998 (MΠΕ) Για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και για την υπόθεση του Ρουμάνου κακοποιού, Σορίν Ματέι, μίλησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της σημερινής της περιοδείας στα Νέα Λιόσια.

    Αναφερόμενη στις δημοτικές εκλογές, η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι εάν πραγματικά ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα των αστικών κέντρων θέλουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις θετικών εξελίξεων προς όφελος του λαού, "τότε θα πρέπει θαρραλέα να δοκιμαστεί ο άλλος δρόμος μακριά από το τρομοκρατικό δίλημμα των μονοδρόμων ή της μοιρολατρίας".

    "Η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, που είναι ψηφοδέλτια ευρύτερα και αγωνιστικά και το πέρασμά τους στο β' γύρο είναι η μόνη επιλογή που δίνει τη δυνατότητα στο λαό να διαλέξει: Το μονόδρομο της λιτότητας και της φτώχειας ή τον άλλο δρόμο της αντίστασης της πάλης, της προοπτικής της συσπείρωσης των δυνάμεων", επεσήμανε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Οσον αφορά την υπόθεση του Σορίν Ματέι, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε ερωτηματικά για το θάνατό του, μέχρι και υποψίες. Στην καλύτερη, θα έλεγε, κανείς, περίπτωση και στην πιο αθώα υπάρχει εγκληματική αμέλεια. Ομως πολύ φοβόμαστε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Προβληματιζόμαστε και εμείς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σκέψεις που ακούμε, ότι κάποιοι είχαν συμφέρον από το θάνατο του Ελληνορουμάνου κακοποιού".

    Η κ. Παπαρήγα σχολίασε και την ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στο Αγρίνιο, λέγοντας ότι "θεωρώ απαράδεκτο το ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση της εγκληματικότητας και στην αύξηση, όπως είπε, των οικονομικών μεταναστών. Εχει μεγάλη ευθύνη και πρέπει με μεγαλύτερη περίσκεψη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία όχι μόνο δεν διευκολύνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας, αλλά θα έλεγα ότι είναι εξίσου επικίνδυνες με το οργανωμένο έγκλημα".

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:18 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 27/09/1998 (MΠΕ) Το κράτος βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, επανέλαβε χτες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος σε συνεργασία με το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα και βρήκε την ευκαιρία να στιγματίσει το φιάσκο της αστυνομίας στην οδό Αχαρνών.

    Ποτέ στο παρελθόν ο πολίτης δεν ήταν τόσο μόνος και ευάλωτος, καθώς το κράτος δεν μπορεί να του προσφέρει ούτε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες είπε ο κ. Καραμανλής και υπενθύμησε την πρόταση της Ν.Δ. για περιορισμένο, αλλά ποιοτικό και αποτελεσματικό κράτος, μέσα από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αποκέντρωση.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και για τις δημοτικές εκλογές σημείωσε ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται άφθαρτους, ικανούς και έντιμους ανθρώπους και τέτοιοι δεν μπορεί να είναι τα κομματικά φερέφωνα και οι προσωπικές επιλογές του κ. Σημίτη.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει απόψε στην Αθήνα στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ.

    [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 11:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 27/09/1998 (MΠΕ) Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη χτεσινοβραδινή του ομιλία στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία, όπως αυτή φάνηκε μετά το φιάσκο της οδού Αχαρνών.

    Χρειάζεται δρόμος ακόμη για να είναι έτοιμες οι διωκτικές αρχές να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα, είπε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, για να εξασφαλίσει την προστασία των πολιτών.

    Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε, ότι ο λαός στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του 2000 και θα οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει και σήμερα την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία.

    [05] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΑΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 10:52 Ώρα Ελλάδος
    Σκόπια, 27/09/1998 (MΠΕ - του απεσταλμένου μας Χρίστου Μάτ) Κοινές ελληνοτουρκικές πρωτοβουλίες στα θέματα ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης προανήγγειλαν από τα Σκόπια, όπου αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών άμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Ισμέτ Σεζγκίν.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, "τα διμερή θέματα δεν μας εμπόδισαν να προχωρήσουμε στην αναγκαία συνεργασία για την περιοχή. Ο Τούρκος ομόλογός του είπε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να περιορίζονται στο παρελθόν και πρέπει να περάσουν από τις εχθρότητες του παρελθόντος στις συμμαχίες του μέλλοντος. Ο κ. Σεζγκίν πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους μόνες, αναφορά στην οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε παραπέμποντας στο διεθνές δίκαιο ως πλαίσιο επίλυσης διαφορών.

    Ο Έλληνας υπουργός διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της δίωρης περίπου συνάντησής του με τον κ. Σεζγκίν δεν συζήτησαν τις "μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις" και τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το σύνδρομο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής".

    "Η Ελλάδα δεν είναι πλέον θεατής", είπε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος προανήγγειλε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύγκληση, με ελληνική πρωτοβουλία, συνόδου των υπουργών άμυνας όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε αντιστοιχία με την περσινή σύνοδο κορυφής της Κρήτης. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύγκληση συνόδου των υπουργών άμυνας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας, για την οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να κυριαρχεί μέσα στις πρωτοβουλίες, αλλά να είναι αυτές οι πρωτοβουλίες επιτυχείς.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗ - ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΥΨΟΣ 5Ο ΜΕΤΡΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 27.09.1998 (MΠΕ) Τραγικό θάνατο βρήκε ο αλεξιπτωτιστής, Γιώργος Μανδαλιανός, 50 χρονών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της αερολέσχης Θεσσαλονίκης.

    Ο άτυχος αλεξιπτωτιστής, ενώ επιχειρούσε πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς στο όρος Καλοκαιρινό έπεσε στο έδαφος από ύψος 50 μέτρων και τραυματίστηκε θανάσιμα, μπροστά στα μάτια δεκάδων θεατών. Τα αίτια της πτώσης παραμένουν άγνωστα. Ο Μανδαλιανός μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο "Παπανικολάου", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    [07] ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΤΕΙ: ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΑΠΟ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 27.09.1998 (MΠΕ) Σε πνιγμονή από εισρόφηση γαστρικού υγρού αποδίδουν οι ιατροδικαστές τον θάνατο του 26χρονου Ελληνορουμάνου κακοποιού, Σορίν Ματέι. Η νεκροψία - νεκροτομή που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες έγινε από τρεις ιατροδικαστές, παρουσία και τέταρτου που ήρθε από την Κύπρο ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Ματέι.

    Από το νεκροτομείο του Πειραιά, οι ιατροδικαστές μετέβησαν στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού για να κάνουν αυτοψία στο χώρο που άφησε την τελευταία πνοή του ο Ματέι. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να επισκεφθούν και το διαμέρισμα της οδού Νιόβης, όπου έγινε το μακελειό τη νύχτα της Τετάρτης.

    Οπως δήλωσαν οι ιατροδικαστές μετά το τέλος της νεκροτομής, ελήφθησαν και δείγματα από το αίμα και τα σπλάχνα του Ματέι και στάλθηκαν στα εργαστήρια για τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις.

    Η πνιγμονή έγινε στο τέλος, δήλωσαν οι ιατροδικαστές. Οπως είπαν, "αυτή η πνιγμονή ήταν αποτέλεσμα που μπορεί να γίνει είτε μόνο απο τις κακώσεις της κεφαλής και του λαιμού, αλλά συνέβαλε, πιστεύουμε και για αυτό το υπογράφουμε και η ιατρογενής καταστολή".

    Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να αποφευχθεί, οι ιατροδικαστές επεσήμαναν ότι δεν μπορούν να το ξέρουν ακόμα, αλλά θα περιμένουν και τις υπόλοπες εξετάσεις.

    [08] ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΪ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 27/09/1998 (MΠΕ) Στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι αναμένεται να προκύψουν από τη νεκροψία που θα γίνει σήμερα στο πτώμα του από τρεις ιατροδικαστές, που διόρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Κύπριος ιατροδικαστής που προσκάλεσε η μητέρα του νεκρού.

    Χθες δύο ιατροδικαστές πραγματοποίησαν νεκροψία. Ο ιατροδικαστής κ. Μπούτης επισήμανε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα. Είπε ότι υπήρχαν κάποια χτυπήματα, προφανώς από τη συμπλοκή της Τετάρτης και ο χρόνος του θανάτου προσδιορίζεται μεταξύ 9.20 και 11.00 χθες το πρωί.

    Ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του ρουμάνου.

    [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [09] ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 21:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 27.09.1998 (MΠΕ) Στο ρυθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του ποδοσφαίρου θα κινούνται αυτή την εβδομάδα οι φίλαθλοι του αθλήματος, αφού οι συμμετοχές του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Πανιωνίου σε Τσάμπιονς Λιγκ, κύπελλο ΟΥΕΦΑ και κύπελλο Κυπελλούχων συγκεντρώνουν τα βλέμματα. Στη σκιά της Ευρώπης ολοκληρώθηκε η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής, η οποία όμως είχε "φτωχή" συγκομιδή σε γκολ. Απρόσμενα αποτελέσματα σημειώθηκαν σήμερα, αφού ο Ηρακλής αναδείχθηκε ισόπαλος 1 - 1 στο Καυτατζόγλειο με τον Εθνικό Αστέρα, η Καβάλα νίκησε τον Άρη 3 - 1, ενώ ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος με τον Εθνικό με 1 - 1. Επίσης ο Πανηλειακός κέρδισε τον Ολυμπιακό με 1 - 0. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής έχουν ως εξής:

    Καβάλα - Άρης 3 - 1: Την πρώτη του ήττα στο ελληνικό πρωτάθλημα γνώρισε σήμερα ο Άρης. Οι "κίτρινοι" έχασαν στην Καβάλα από την τοπική ομάδα με σκορ 3 - 1, αφού δεν μπόρεσαν να πιάσουν μια καλή απόδοση. Αντίθετα, η Καβάλα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο -ιδιαίτερα στο β' ημίχρονο- και πήρε μια δίκαιη νίκη. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 16' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Νασιόπουλου. Η Καβάλα είχε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της στο 55' με πέναλτι που χτύπησε και πάλι ο Νασιόπουλος. Όμως ο τερματοφύλακας του Άρη, Κατεργιαννάκης, μπλόκαρε τη μπάλα. Το 2 - 0 για την Καβάλα το έκανε ο Πις στο 60', ενώ στο 64' ο Διγκόζης τριπλασίασε τα τέρματα. Το γκολ της τιμής για τους Θεσσαλονικείς το σημείωσε τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα ο Χαριστέας. Σημειώνεται ότι ο Άρης από το 55' αγωνιζόταν με 10 παίχτες, λόγω αποβολής του Πανόπουλου.

    Εθνικός - ΠΑΟΚ 1 - 1: Εναν επιπλέον βαθμό πρόσθεσε στη συγκομιδή του ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ήρθε ισόπαλος σήμερα στο Καραϊσκάκη με τον Εθνικό με 1 - 1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 52' λεπτό με τον Αναστασάκη, ενώ οι "ασπρόμαυροι" ισοφάρισαν στο 74' με τον Κομίνχες. Ο ΠΑΟΚ, είχε δύσκολο έργο, αφού από το 10' λεπτό του αγώνα αγωνιζόταν με 10 παίχτες, λόγω αποβολής του Βελή με κόκκινη κάρτα. Ο σημερινός βαθμός, ήταν ο πρώτος για τον Εθνικό στο φετινό πρωτάθλημα.

    Ηρακλής - Εθνικός Αστέρας 1 - 1: Στραβοπάτημα του Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο. Ο "γηραιός" δεν μπόρεσε να πάρει τους τρεις βαθμούς από τη νεοφώτιστη ομάδα του Εθνικού Αστέρα, που έπαιξε με πάθος, και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1 - 1. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν μάλιστα στο 76' με τον Κοντόπουλο, ενώ ο Ηρακλής ισοφάρισε στο 83' με τον Χάγκαν.

    Πανιώνιος - Πανελευσινιακός 3 - 0: Άνετη νίκη πέτυχε σήμερα ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν τον Πανελευσινιακό με σκορ 3 - 0, μια νίκη "τονωτική" ενόψει του κρίσιμου επαναληπτικού αγώνα για το κύπελλο Κυπελλούχων στη Φιλανδία με τη Χάκα. Δύο τέρματα σημείωσε για τους Νεοσμυρνιώτες ο Σαπουτζής με πέναλτι στο 22' και 48' λεπτό, ενώ τη νίκη σφράγισε ο Χέιλοκ.

    Βέροια - Απόλλων Αθηνών 1 - 1: Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα Βέροια και Απόλλων Αθηνών. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1 - 1, παρά το γεγονός ότι και οι δύο "καιγόταν" για τη νίκη. Η Βέροια πήρε σήμερα τον πρώτο της βαθμό στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ και ο Απόλλωνας είχε τη δεύτερη του συνεχόμενη ισοπαλία. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 76' λεπτό με τον Σακελλαρίδη, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 80' με τον Τσιγιάννη.

    Προοδευτική - Ξάνθη 1 - 2: Σπουδαία εκτός έδρας νίκη -τέσσερα λεπτά μετά την κανονική λήξη του αγώνα- πήρε σήμερα η Ξάνθη επί της Προοδευτικής με 2 - 1. Η ομάδα της Ξάνθης χάρη σε ένα τέρμα που σημείωσε στο 94' λεπτό ο Μπα πήρε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς. Είχε προηγηθεί με 1 - 0 η Προοδευτική στο 10' λεπτό με τον Αλμανίδη, όμως η Ξάνθη ισοφάρισε στο 57' με τον Κεχαγιά.

    Παναθηναϊκός - Ιωνικός 2 - 1: Μπορεί να δυσκολεύτηκε χθες ο Παναθηναϊκός όμως πήρε σπουδαία νίκη στο ΟΑΚΑ με σκορ 2 - 1 με αντίπαλο τον Ιωνικό. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 37' με τον Μπρούστερ, όμως οι "πράσινοι" πήραν τη νίκη με γκολ των Λυμπερόπουλου στο 45' και Στράντλι στο 87'. Ο Παναθηναϊκός πλέον ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αγγλία, όπου την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει για τη 2η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ την Αρσεναλ.

    Πανηλειακός - Ολυμπιακός 1 - 0: Έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ήττα του Ολυμπιακού από τον Πανηλειακό με 1 - 0. Οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν εκτός έδρας, χάρη σε ένα τέρμα που σημείωσε για την ομάδα του Πανηλειακού ο Τόγιας στο 55' λεπτό. Ο Ολυμπιακός τις επόμενες μέρες θα ανεβάσει τους ρυθμούς του, ενόψει του εντός έδρας αγώνα με την Κροάσια για τη 2η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

    ΟΦΗ - ΑΕΚ 0 - 1: Δύο μέρες προετοιμασίας απομένουν στην ΑΕΚ μέχρι τον κρίσιμο επαναληπτικό αγώνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ κόντρα στην ολλανδική Βίτεσε, την ομάδα του Νίκου Μαχλά. Η "Ενωση" θα υποδεχτεί την Τρίτη στις 9 το βράδυ στο "Νίκος Γκούμας" τους Ολλανδούς με στόχο ένα ευρύ σκορ, αφού στο πρώτο παιχνίδι είχε χάσει με 3 - 0. Οσον αφορά τον αγώνα με τον ΟΦΗ που έγινε την Παρασκευή -λόγω των υποχρεώσεων της ΑΕΚ στην Ευρώπη- η "Ενωση" κέρδισε με 1 - 0 στην Κρήτη, με ένα τέρμα του Ντέμη Νικολαϊδη στο 20' λεπτό.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ)

    1. ΑΕΚ 13

    2. Παναθηναϊκός 12

    3. Άρης 10

    4. Ιωνικός 10

    5. Ολυμπιακός 10

    6. Ξάνθη 10

    7. Πανηλειακός 9

    8. Ηρακλής 8

    9. Εθνικός Αστέρας 7

    10. Καβάλα 7

    11. ΟΦΗ 6

    12. Πανιώνιος 6

    13. Ελευσίνα 4

    14. Προοδευτική 4

    15. ΠΑΟΚ 5

    16. Απόλλων 2

    17. Βέροια 1

    18. Εθνικός 1

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (6η)

    Καβάλα - Πανιώνιος

    Πανελευσινιακός - Βέροια

    Αρης - Παναθηναϊκός

    Απόλλων Αθηνών - ΟΦΗ

    Ιωνικός - Εθνικός

    ΑΕΚ - Πανηλειακός

    ΠΑΟΚ - Ηρακλής

    Ολυμπιακός - Προοδευτική

    Εθνικός Αστέρας - Ξάνθη

    Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Στην κορυφή της βαθμολογίας παραμένει η Καλλιθέα, μετά και τη σημερινή της νίκη, στην 5η αγωνιστική επί της Νίκης Βόλου με 2 - 0. Έκπληξη προκάλεσε η ήττα της Λάρισας στην έδρα της από τη Δόξα Βύρωνα, ενώ εντυπωσιακή νίκη με 4 - 1 πέτυχε η Καλαμαριά επί της Καλαμάτας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής έχουν ως εξής:

    Καλλιθέα - Νίκη Βόλου 2 - 0

    Αθηναϊκός - Λύκοι 2 - 0

    Ιάλυσος - Πιερικός 1 - 0

    Αν.Καρδίτσας - Εδεσσαϊκός 0 - 0

    Αγ.Νικόλαος - Παναιτωλικός 3 - 2

    Πανσερραϊκός - Παναχαϊκή 1 - 2

    Καλαμαριά - Καλαμάτα 4 - 1

    Λάρισα - Δόξα Βύρωνα 1 - 2

    ΠΑΣ Γιάννενα - Τρίκαλα (ο αγώνας θα διεξαχθεί αύριο στις 5 το απόγευμα)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (5η αγωνιστική)

    1. Καλλιθέα 12

    2. Παναχαϊκή 11

    3. Αγ.Νικόλαος 10

    4. Καλαμάτα 8

    5. Ιάλυσος 8

    6. Πιερικός 7

    7. Λύκοι 7

    8. ΠΑΣ Γιάννενα 7

    9. Απ.Καλαμαριάς 7

    10. Τρίκαλα 6

    11. Καρδίτσα 6

    12. Παναιτωλικός 5

    13. Λάρισα 5

    14. Εδεσσαϊκός 5

    15. Αθηναϊκός 5

    16. Δόξα Βύρωνα 4

    17. Νίκη Βόλου 3

    18. Πανσερραϊκός 3

    *ΠΑΣ Γιάννενα και Τρίκαλα έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (6η)

    Αθηναϊκός - Καλλιθέα

    Νίκη Βόλου - Ιάλυσος

    Λύκοι - Αν.Καρδίτσας

    Πιερικός - Αγ.Νικόλαος

    Εδεσσαϊκός - Πανσερραϊκός

    Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννενα

    Παναχαϊκή - Καλαμαριά

    Τρίκαλα - Λάρισα

    Καλαμάτα - Δόξα Βύρωνα

    [10] ΠΟΛΛΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 20:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 27.09.1998 (MΠΕ) Με νικητή το Σπάρτακο Ιωαννίνων στους άνδρες και τον Φ.Ο. Αριδαίας στις ελπίδες ολοκληρώθηκε σήμερα στη Νέα Πέραμο Αττικής με απόλυτη επιτυχία το πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών.

    Πολλά πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν στη διοργάνωση, στην οποία συμμετείχε και η "χρυσή" εθνική μας ομάδα. Στους έφηβους, στην κατηγορία των 85 κιλών ο Σ.Μουρατίδης σήκωσε στο αρασέ 140 κιλά, στο ζετέ 170,5κ. και στο σύνολο 310 κιλά. Επίσης ο Χ.Σπύρου στους ελπίδες έκανε τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ, δύο στο αρασέ με 150,5 κιλά και 152,5κ, στο ζετέ με 192,5κ και στο σύνολο με 345 κιλά.

    Επίσης η επίδοση του Αλέξανδρου Πανατίδη στο ζετέ με 232,5 κιλά αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών, στην κατηγορία των +105 κιλών.

    [Δ] ΚΥΠΡΟΣ

    [11] ΑΡΜΠΑΤΟΦ: ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 19:55 Ώρα Ελλάδος
    Λευκωσία, 27.09.1998 (MΠΕ) Tην εκτίμηση ότι τo μέλλον του συστήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα επιλυθούν τα προβλήματα στα Βαλκάνια και το κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Δούμας, Αλεξέι Αρμπάτοφ.

    Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του "Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης" του Intercollege, ο κ.Αρμπάτοφ χαρακτήρισε την Τουρκία ως "επεκτατική περιφερειακή δύναμη σ'αυτό το μέρος του κόσμου" και εκτίμησε ότι "αν τα επεκτατικά της σχέδια συνεχίσουν χωρίς έλεγχο, τότε θα προκύψουν προβλήματα".

    Ο Ρώσος βουλευτής επισήμανε ότι η άσκηση έντονων πιέσεων προς την Τουρκία από μέρους του ΝΑΤΟ θα συνέβαλε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού. Η κατοχή μέρους του εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία "ποτέ δεν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία αποδείχτηκε αναποτελεσματική σε σχέση με τα προβλήματα των δυο συμμάχων, της Τουρκίας και της Ελλάδας", είπε.

    Σημειώνοντας ότι η Ρωσία επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία εξέφρασε τη λύπη του διότι, είπε, "προς το παρόν, δυστυχώς η Τουρκία δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες", ενώ αναφέρθηκε στα συγκρουόμενα συμφέροντα των δυο χωρών στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν και στις προσπάθειες της Τουρκίας να επηρεάσει τις εξελίξεις στις περιοχές αυτές.

    Οσον αφορά την προοπτική ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου, ο κ.Αρμπάτοφ είπε χαρακτηριστικά: "Η σημασία της Κύπρου για τη χώρα μου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι υποδεικνύει το μέγεθος του νησιού", σημειώνοντας την επιθυμία για ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων.

    Αναφορικά με το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-300, υπογράμμισε ότι "το πυραυλικό σύστημα δεν είναι απειλή για τα ειρηνικά αεροσκάφη αλλά για τα στρατιωτικά που απειλούν με επιθέσεις" και επανέλαβε τις θέσεις της χώρας του ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ρωσικών πλοίων ή αεροσκαφών τα οποία θα μεταφέρουν τους πυραύλους στην Κύπρο, θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου.

    Σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο η χώρα του είναι πρόθυμη να παράσχει στρατιωτική κάλυψη στα πλοία της ή στα αεροσκάφη της που θα μεταφέρουν τους πυραύλους στην Κύπρο, εφόσον φυσικά υπάρξει ανάγκη.

    Επιφυλακτικός ήταν ο Ρώσος βουλευτής για το ενδεχόμενο σύναψης αμυντικής συμμαχίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. "Αμφιβάλλω αν ειναι πιθανή ή δυνατή μια τέτοια συμφωνία" είπε και πρόσθεσε: "Παρόλο που η Δούμα πιθανόν να προωθούσε μια τέτοια κίνηση, το ισχυρό φιλοτουρκικό λόμπυ στην εκτελεστική εξουσία θα ήταν αντίθετο".

    [12] Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ : ΟΙ ΗΠΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ- ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:55 Ώρα Ελλάδος
    Νέα Υόρκη, 27/09/1998 (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ) Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μήνυμά της στην ετήσια τελετή βραβείων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Στο μήνυμα, που διάβασε ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το κυπριακό, Τόμας Μίλερ, η κ. Ολμπράιτ επαναλαμβάνει ότι η δέσμευση της χώρας της για επίλυση του κυπριακού παραμένει σταθερή και χαρακτηρίζει τη διαίρεση της μεγαλονήσου ως "αναχρονιστική" και "άδικη για το λαό της Κύπρου".

    "Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο επηρεάζει τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή και περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ δύο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ", σημειώνει η κ. Ολμπράιτ, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναγάγει την προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού σε υψηλή προτεραιότητα.

    Στην προσφώνησή του στην τελετή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς δεν είχαν αποτελέσματα, καθώς, όπως είπε, "ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με την καθοδήγηση της Άγκυρας έχει πάρει το δρόμο που οδηγεί προς τη διαίρεση και προς δύο προτεκτοράτα". Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου στους Ελληνοαμερικανούς και τους Κυπροαμερικανούς για την υποστήριξή τους στον αγώνα της μεγαλονήσου.

    Την τελετή συντόνιζε ο Αμερικανός πρέσβης στο Λουξεμβούργο, Κλέι Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τις ως καταλύτη που θα ευνοήσει όλους τους Κυπρίους.

    Σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ είπε, ότι όλοι οι αμερικανοί ελληνικής και κυπριακής καταγωγής οφείλουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για συνέχιση του αγώνα, ώστε να λυθεί το Κυπριακό.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Άντριου Άθενς, χαρακτήρισε στόχο υψίστης προτεραιότητας την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού.

    [Ε] ΠΓΔΜ

    [13] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1999 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 10:52 Ώρα Ελλάδος
    Σκόπια, 27/09/1998 (MΠΕ - του απεσταλμένου μας Χρίστου Μάτ) Επιτροπή στρατιωτικών συμβούλων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καταλήξει σε κοινή πρόταση για τις εκκρεμότητες που παρέμειναν σε σχέση με τη δημιουργία της πολυεθνικής Βαλκανικής δύναμης. Πρόκειται για τα ζητήματα της έδρας και της διοίκησης της δύναμης. Η σχετική πρόταση θα κατατεθεί σε ένα μήνα και οι υπουργοί θα καταλήξουν σε απόφαση που θα επικυρωθεί με ανταλλαγή επιστολών.

    Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το δεύτερο εξάμηνο του 1999 θα οριστούν οι ημερομηνίες για τις πρώτες ασκήσεις της πολυεθνικής βαλκανικής δύναμης.

    [14] ΚΟΕΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 10:52 Ώρα Ελλάδος
    Σκόπια, 27/09/1998 (MΠΕ - του απεσταλμένου μας Χρίστου Μάτ) Ο κ. Μιλόσεβιτς πρέπει να ανταποκριθεί θετικά και σε σύντομο χρόνο στις προτάσεις που έχουν γίνει για τη λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, είπε αργά χθες το βράδυ στα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ. Κοέν τόνισε ότι η οριστική απόφαση για το είδος της επιχείρησης που θα γίνει από το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ληφθεί, αλλά προειδοποίησε και τους ένοπλους Αλβανούς του Απελευθερωτικού Στρατού ότι δεν θα εξαιρεθούν από τους στόχους της. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Λουάν Χαϊνταράγκα, διαβεβαίωσε ότι τα σύνορα Αλβανίας - ΠΓΔΜ είναι απολύτως ασφαλή, ενώ ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ, Λαζάρ Κιτάνοφσκι, είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση για τη χρήση του εναέριου χώρου της χώρας του σε περίπτωση επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Έλληνας υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλαίσιο νομιμότητας για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλόσεβιτς να καταλάβει ότι διαμορφώνεται μια διεθνής κατακραυγή εναντίον του.

    [15] ΚΟΕΝ: ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Καταχωρήθηκε: 10:52 Ώρα Ελλάδος
    Σκόπια, 27/09/1998 (MΠΕ - του απεσταλμένου μας Χρίστου Μάτ) Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεισφέρουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χθες στα Σκόπια. Ο κ. Κοέν σημείωσε τις καλές σχέσεις των ομολόγων του, της Ελλάδας κ. Τσοχατζόπουλου και της Τουρκίας κ. Σεζγκίν, σημειώνοντας όμως τα ανοιχτά προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου.

    Ο κ. Κοέν είπε ότι αισθάνεται πως οι δύο υπουργοί μπορούν να απαντήσουν καταλληλότερα στο θέμα των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [16] ΚΟΕΝ: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Καταχωρήθηκε: 20:25 Ώρα Ελλάδος
    Σεράγεβο, 27.09.1998 (MΠΕ-AFP) Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Συμμαχία πρέπει να δράσει σύντομα, αν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν υποχωρήσει στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, είπε σήμερα, μιλώντας στους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη Δύναμη Σταθεροποίησης στη Βοσνία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κόεν.

    Ο κ. Κόεν αναγνώρισε πάντως ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν καταλήξει ακόμη για το αν το ψήφισμα του ΟΗΕ που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα παρέχει την απαραίτητη νομική βάση για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προβούν σε δράση μονομερώς.

    "Έχουν υπάρξει κάποιες συζητήσεις για δημιουργία ενός συνασπισμού των κρατών που προτίθενται να συμμετάσχουν, αλλά πιστεύω ότι είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να δράσει, αν ο Μιλόσεβιτς δεν σταματήσει αυτό που κάνει", είπε ο κ.Κόεν, ύστερα από γεύμα που είχε με Αμερικανούς στρατιώτες στο αρχηγείο της Δύναμης Σταθεροποίησης, στο Σεράγεβο.

    O κ Kόεν αναφέρθηκε στην άτυπη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία, κατά την οποία η συμμαχία έθεσε σε κίνηση τις τελικές προετοιμασίες για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας: "προσπαθήσαμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα... Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε συναίνεση στο υπουργικό συμβούλιο και όλοι ανησυχούν ότι θα πρέπει σύντομα να ληφθούν σκληρή δράση αν ο Μιλόσεβιτς δεν υποχωρήσει".

    O Αμερικανός υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν απαραίτητη ειδική εντολή του ΟΗΕ προκειμένου να προχωρήσει σε δράση το ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι ως εντολή θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο θα απευθύνει έκκληση για τέλος των εχθροπραξιών, "πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό ακόμη, αλλά οι περισσότερες χώρες εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την υπερβολική καθυστέρηση.

    Σήμερα επίσης, ο κ. Κόεν επρόκειτο να συναντηθεί με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Σεράγεβο, από τους οποίους θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βοσνία, ύστερα και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

    Λ.Π.

    [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Χάγη, 27.09.1998 (MΠΕ-AFP) Στις φυλακές του Σεβενίνγκεν, κοντά στην Χάγη μεταφέρθηκε το μεσημέρι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Στέφαν Τοντόροβιτς, ο οποίος συνελήφθη σήμερα από τους στρατιώτες της Δύναμης Σταθεροποίησης.

    Ο 40χρονος Στέφαν Τονόντοβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σοβαρές παραβιάσεις της συνθήκης της Γενέβης και παραβίαση των κανόνων του πολέμου.

    Μαζί με άλλους πέντε Σέρβους, το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου απήγγειλε εναντίον του κατηγορίες τον Ιούλιο του 1995 σε σχέση με την "εθνική εκκαθάριση" μουσουλμάνων και Κροατών στην περιοχή του Μποσάνσκι Σάματς, ανάμεσα στον Απρίλιο και το Νοέμβριο του 1995, κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Βοσνία.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τοντόροβιτς, πρώην στέλεχος εργοστασίου επιπλώσεων, έγινε αρχηγός της αστυνομίας του Μποσάνσκι Σάματς κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου. Μαζί με άλλους κατηγορείται για το ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός ατόμου στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και για τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων -ανάμεσα στους οποίους και ένας καθολικός ιερέας- με τον ίδιο τρόπο. Επίσης κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε έναν άντρα σε σημείο που έμεινε παράλυτος, όπως και ότι "ανάγκασε δύο άτομα να προβούν σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε άλλους κρατούμενους και φρουρούς".

    Δύο από τους υπόπτους που κατηγορούνται για τη ίδια υπόθεση, ο Μίροσλαβ Τάντιτς και ο Σίμο Ζάριτς βρίσκονται ήδη υπό κράτηση στο Σεβενίνγκεν, ενώ ένας ακόμη, ο Μίλαν Σίμιτς απελευθερώθηκε το Μάρτιο μέχρι να γίνει η δίκη του, για λόγους υγείας. Ένας από τους κατηγορούμενους,ο Μπλάγκογε Σίμιτς, δεν έχει συλληφθεί ακόμη, ενώ ο πιο υψηλόβαθμος εκ των έξι, ο υποδιοικητής της σερβικής παραστρατιωτικής μονάδας "Γκρίζοι Λύκοι", Σλόμπονταν Μιλίκοβιτς, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Κρακούγεβατς της κεντρικής Βοσνίας.

    Με τη σύλληψη του Τοντόροβιτς, ο αριθμών των ατόμων που κρατούνται από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία ανέρχεται σε 27, από τους οποίους οι 11 είναι Κροάτες της Βοσνίας, οι 12 είναι Σέρβοι της Βοσνίας, οι τρεις είναι μουσουλμάνοι και ο ένας Κροάτης.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα πρόκειται να μεταβούν στην πρώην Γιουγκοσλαβία επιθεωρητές του δικαστηρίου της Χάγης, προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση για εγκλήματα πολέμου που πιθανόν διαπράχθηκαν από τον κροατικό στρατό εναντίον Σέρβων πολιτών το 1993.

    Λ.Π.

    [Ζ] ΕΥΡΩΠΗ

    [18] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 20:25 Ώρα Ελλάδος
    Βόννη, 27.09.1998 (MΠΕ - του ανταποκριτή μας) Πριν από λίγο έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία και έτσι ολοκληρώθηκε ένας πρωτοφανής προεκλογικός αγώνας για τα χρονικά αυτής της χώρας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Γκέρχαρντ Σρέντερ έδειχναν να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Χέλμουτ Κολ, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    Τα πρώτα exit polls όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αλλά προδιαγράφουν και μεγάλη νίκη του κόμματος των Σοσιαλημοκρατών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνασπισμός της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ υπέστη μεγάλη ήττα.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, φαίνεται ότι είναι οι νικητές των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 41%.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται οι Σοσιαλδημοκράτες πετυχαίνουν σημαντική νίκη, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1982 ανατρέπεται ο μέχρι τώρα Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

    Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες του κ. Κολ συγκεντρώνουν περίπου 35% οι Φιλελεύθεροι 6,5% οι Πράσινοι 6,1% και οι πρώην κομμουνιστές της πρώην ανατολικής Γερμανίας περίπου 5%.

    Εάν τα τελικά αποτελέσματα είναι τα ίδια τότε εισέρχονται στην ομοσπονδιακή Βουλή, όλα τα κόμματα εκτός από τους ακροδεξιούς και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων με Καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [19] ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 27.09.1998 (MΠΕ) Στις 9 το βράδυ κλείνουν οι κάλπες στη Γερμανία, που θα αναδείξουν νέο καγκελάριο και ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Στην προεκλογική περίοδο, ο Σοσιαλδημοκράτης, Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε το προβάδισμα, όμως ο Χέλμουτ Κολ, φιλοδοξεί να κερδίσει μια πέμπτη συνεχή θητεία στην καγκελαρία.

    Επειτα από ένα σκληρό προεκλογικό αγώνα, όπου οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ έφθασαν μπροστά στο νήμα "με διαφορά στήθους", όλοι περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα.

    Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, κ. Κολ, αισιοδοξεί ότι παρά τη διαφορά των δύο και για κάποιους άλλους, τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, θα είναι και αυτή τη φορά ο νικητής των εκλογών, ποντάροντας στους αναποφάσιστους.

    Ο Σοσιαλδημοκράτης, κ. Σρέντερ που έχει σαφώς το προβάδισμα είναι βέβαιος για τη νίκη του, αν και δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ετσι πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των μικρών κομμάτων, όπως είναι των "Πρασίνων" και της Ακράς Δεξιάς, που θεωρούνται πιθανοί σύμμαχοι των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και των πρώην κομμουνιστών, που έχουν ισχυρό έρισμα στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

    Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για μάχη "στήθος με στήθος" και για μάχη που δεν έχει κριθεί ακόμα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων, η συμμετοχή των Γερμανών στις εκλογές αναμένεται να φθάσει το 80%.

    [20] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η Ε.Ε.

    Καταχωρήθηκε: 19:25 Ώρα Ελλάδος
    Βιέννη, 27.09.1998 (MΠΕ-AFP) Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, ενόψει της έναρξης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, αλλά και των παγκόσμιων οικονομικών αναταραχών, εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη σύνοδο που πραγματοποίησαν στη Βιέννη.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Ρούντολφ Έντλινγκερ, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη φωνή όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ο Επίτροπος για οικονομικά ζητήματα, Ιβ Τιμπό ντε Σιλγκί πρόσθεσε ότι η Ένωση θα πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο στις μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Οι 15 υπουργοί ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους την Παρασκευή, οι οποίες έληξαν αργά χθες, αλλά πολλοί παρέμειναν στη Βιέννη και σήμερα, καθώς είναι η τελευταία σύνοδος πριν την εκκίνηση του εύρω την 1η Ιανουαρίου του 1999.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι οικονομικές κρίσεις στη Ρωσία και την Ασία, αν και η άμεση επιρροή τους στις χώρες της Ένωσης είναι μικρή, καθώς η ζώνη του εύρω συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα, αλλά οι έμμεσες συνέπειες άρχισαν να γίνονται αισθητές. Συγκεκριμένα, η πτώση του δολαρίου, προκαλεί ανησυχία, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης στον τομέα των εξαγωγών.

    Παράλληλα, με τις οικονομικές κρίσεις συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα όπως οι τρόποι με τους οποίους θα αντιπροσωπεύεται το εύρω στα διεθνή φόρα, όπως στην ομάδα των πιο ανεπτυγμένων χωρών, G7.

    Η Γαλλία πρότεινε για την περίπτωση της G7, το εύρω να αντιπροσωπεύεται εκ περιτροπής από τις τρεις χώρες που θα το υιοθετήσουν: τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, πρόταση με την οποία δε συμφώνησε η Βόννη, ενώ οι μικρότερες χώρες διατύπωσαν διαφορετικές ιδέες.

    Ο κ.ντε Σιλγκί δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν ζωντανές, χωρίς να υπάρχει άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο πλευρές, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ζήτησε την ενότητα της Ε.Ε. μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να σπαταλάει χρόνο σε εσωτερικές διαφωνίες.

    Στο περιθώριο της συνόδου της Βιέννης, οι δύο από τις τέσσερις χώρες-μέλη που δεν ανήκουν στον πρώτο γύρο του εύρω, Ελλάδα και Δανία, συμφώνησαν να συμμετάσχουν στον Μηχανισμό Δείκτη Ισοτιμιών για το εύρω.

    Στη σύνοδο έγινε αισθητή η απουσία του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Τέο Βάιγκελ, εξαιτίας αυτοκινητιστικού ατυχήματος στο δρόμο προς το αεροδρομιο της Στουτγκαρδης, τον οποίο αντικατέστησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Χανς Τίτμαγιερ.

    Ε.Ρ.

    [21] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 19:35 Ώρα Ελλάδος
    Βόννη, 27/09/1998 (MΠΕ) Στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, θα κλείσουν οι κάλπες στη Γερμανία, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου καγκελαρίου και ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αμέσως μετά τα γερμανικά τηλεοπτικά κανάλια θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα των exit polls.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με ποσοστό 4% των Χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε η γερμανική τηλεόραση εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται μόνο κατά μια μονάδα. Την αναμέτρηση θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι, που φθάνουν το 18%, οι οποίοι μαζί με τους ψηφοφόρους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αναμένεται να καθορίσουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων στη νέα Βουλή.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Sunday, 27 September 1998 - 20:40:15 UTC