Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ 2000
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [04] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [05] ΟΣΕΠ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΑΝΟΔΟ 1,15% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΠΓΔΜ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
  • [10] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ
  • [11] ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: "ΣΤΟΠ" ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΜΕ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [13] ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [14] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [16] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

    Την πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου" να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων, εξήρε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στην εκδήλωση του Ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    "Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Ανδρέα Παπανδρέου" να οργανώσει μια σειρά αναμνηστικών διαλέξεων για τον Ανδρέα Παπανδρέου έρχεται σε μια στιγμή όπου έχουν ενταθεί οι ιδεολογικές και πολιτικές αναζητήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οι προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να αναμετρηθούν με τη νέα πραγματικότητα. Το βασανιστικό ομως για αυτές ερώτημα είναι: Ποια μπορεί σήμερα να είναι η συμβολή του πολιτικού στοιχείου στη μεταβολή της σύγχρονης πραγματικότητας", υπογράμμισε o πρωθυπουργός.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Σημίτης, "τα επιστημονικά κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι έντονα σφραγισμένα από την ανάγκη να δει κριτικά τα φαινόμενα και τις κοινωνικές σχέσεις και να δημιουργήσει το απαραίτητο εννοιολογικό υπόβαθρο και την επιστημονική νομιμοποίηση για τη μεταβολή ή την ανατροπή τους".

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου απόλαυσε ένα τεράστιο προνόμιο: Εζησε σε μια χώρα, μια κοινωνία, έπειτα από ένα τραγικό εμφύλιο σπαραγμό, έπειτα από επτά χρόνια δικτατορίας, μισαλλοδοξίας και αδελφοκτόνας καταπίεσης, διψούσε για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για κοινωνική και πολιτική αλλαγή και για οικονομική πρόοδο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε και δόθηκε με πάθος στην πολιτική. Αλωστε και πριν ως καθηγητής στο Berkeley ανήκε σε αυτούς που έβλεπαν την επιστήμη και την επιστημονική παρουσία ως εργαλεία αλλαγής, ως δράση για το μετασχηματισμό της πραγματικότητας προς την κατεύθυνση μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης, πιο σοσιαλιστικής", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Καταλήγοντας, ο κ. Σημίτης επεσήμανε: "Εμείς σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, πρέπει να αντλήσουμε εμπειρίες από το παρελθόν: Την ελεύθερη κριτική προσέγγιση, την άρνηση του δογματισμού, την πεποίθηση ότι "αλήθειες" ανατρέπονται, τη γνώση ότι η δουλειά μας επιστημονική και μη δεν είναι ποτέ τεχνοκρατική ή ουδέτερη, την επίγνωση της σημασίας του πολιτικού στοιχείου. Αυτό το πολιτικό στοιχείο στην ουσία του παραμένει αμετάβλητο παρόλο που τα προβλήματα της αναπτυξιακής διαδικασίας έχουν αλλάξει εξωτερική μορφή. Πως μέσα σε ένα δεδομένο κόσμο, θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο δυνατή στους διεθνείς συσχετισμούς και ισορροπίες, πιο ανθρώπινη και δημιουργική".

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ 2000

    Στην μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που διήρκεσε πέντε ώρες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών και έγινε μια εκτίμηση.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, υπήρξε από όλα τα στελέχη μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κρίνεται από τις δημοτικές εκλογές, αλλά θα κριθεί το 2000.

    Ο κ. Ρέππας, τόνισε ότι είναι σταθερό το πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τους μεγάλους στόχους (ΟΝΕ, μεταρρυθμίσεις, οικονομία), συνεπής παραμένει η πορεία προς τους επόμενους σταθμούς (εθνικές εκλογές, συνέδριο), εντείνονται οι προσπάθειες για κινητοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων.

    "Μελετήσαμε την εξειδίκευση της πολιτικής σε κάποιες πλευρές, όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας. Τα δύο όργανα αποφάσισαν διαρθρωτικές αλλαγές στην απασχόληση, την ανεργία, την εγκληματικότητα, την ασφάλεια των πολιτών, την υγεία και την πρόνοια, τη λειτουργία του κράτους σε σχέση με τον πολίτη.

    "Θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα γίνει συνολική και λεπτομερέστατη αποτίμηση στην ΚΕ και στην Joimoboukeutij^ Ομάδα που θα μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός", τόνισε ο κ. Ρέππας

    Σε ερώτηση εάν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα και ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Συμπλήρωσε δε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι κατώτερο των προσδοκιών μας. ''Εμείς έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας για να λαμβάνουμε τα μηνύματα, σε αντίθεση με κάποιες άλλες δυνάμεις οι οποίες δεν τα αντιλαμβάνονται", σημείωσε ο κ. Ρέππας. Πρόσθεσε δε, ότι στη σύσκεψη δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα του προϋπολογισμού.

    Στην ερώτηση εάν έγινε απόδοση ευθυνών σε στελέχη, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν έγινε καμία ποσοστιαία κατανομή ευθυνών, "έγινε μια συνολική συζήτηση και η ευθύνη αφορά όλους", ενώ ερωτηθείς εάν τέθηκε θέμα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοια θέματα πάντοτε συζητιούνται.

    Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη δεν παρευρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, λόγω της συνάντησής του με τον Ιρλανδό ομόλογό του.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Τριήμερη επίσκεψη στη Μολδαβία και τη Ρωσία αρχίζει από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Κατά την παραμονή του στη Μολδαβία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας Πέτρου Λουτσίνσκι, τον πρωθυπουργό Ιον Τσιούμπουκ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικολάε Ταμπακάρου και τον Πρόεδρο της Βουλής Ντουμίτρου Ντιάκοφ. Επίσης θα επισκεφθεί την ελληνική έδρα του Πανεπιστημίου του Κισινάου και θα συναντηθεί με Ομογενείς, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μολδαβία.

    Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μολδαβία από την ανεξαρτησία της.

    Ο κ. Πάγκαλος θα συνεχίσεει την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία, την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Άνω Βουλής Γιεγκόρ Στρόγιεφ, τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Μπορντιούζια, τον Πρόεδρο της Δούμας (Κάτω Βουλής) Γκενάντι Σελεζνιόφ και άλλους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης.

    Κατά την παραμονή του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει επίσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Ιστορικών Αρχείων των δύο χωρών και συμφωνία αναβάθμισης των Προξενικών Αρχών στη Μόσχα και στην Αθήνα. Εξάλλου, στα πλαίσια του εορτασμού των 170 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος - Ρωσίας, θα εγκαινιάσει έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Μόσχας αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα μουσουργού Δημήτρη Μητρόπουλου.

    [04] ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την έκθεση «Πορτρέτα και εκδόσεις του Ρήγα: Ελληνικές ejd|seir στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού», θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στις 6:30 θα γίνει ο επίσημος εορτασμός του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της 86ης επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ (κτίριο Διοικήσεως). Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Στεφανόπουλος.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισήγηση του πρύτανη, Μιχάλη Παπαδόπουλου και ομιλία του Ιωάννη Κολιόπουλου, καθηγητή της νεότερης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με θέμα: «Απ' αρχής Ευρωπαίον και παλαιόθεν Χριστιανικόν το των Ελλήνων έθνος:

    Ιδεολογικοί προσανατολισμοί των Ελλήνων την εποχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας».

    [05] ΟΣΕΠ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Άρχισαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι εργασίες της 12ης Συνάντησης της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου με θέμα: «Η επεξεργασία νομικού πλαισίου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΟΣΕΠ».

    Στη συνάντηση παίρνουν μέρος αντιπροσωπείες από τα κοινοβούλια της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ελλάδας.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Συνάντηση μίλησε σήμερα ο βουλευτής Π. Φωτιάδης.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζουν σήμερα η κυβερνητική επιτροπή και η πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Θα συζητήσουν την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό έργο.

    Οι απώλειες που είχε το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν προκαλέσει προβληματισμό στα κορυφαία στελέχη του κινήματος. Χθες βράδυ ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κ.Σκανδαλίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν τίθεται θέμα ανασύνθεσης του εκτελεστικού γραφείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τα περισσότερα μέλη του εκτελεστικού γραφείου αλλά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

    [07] ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών συζητούν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Στο ΠΑΣΟΚ συνεδριάζουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και στη Ν.Δ. οι τομεάρχες υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία του Κινήματος και ζητούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην ακολουθούμενη πολιτική, ενώ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί αισιοδοξία και ο κ. Καραμανλής επιμένει στην πολιτική των ήπιων τόνων και συνιστά να αποφεύγονται οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες.

    [08] ΑΝΟΔΟ 1,15% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Άνοδο 1,15% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.052,19 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 34,435 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 37.060 δρχ., η Ιονική στις 10.195 δρχ., η Εμπορική στις 20.470 δρχ., η Εργασίας στις 23.700 δρχ. και η Πίστεως στις 20.570 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.130 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.450 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.395 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 10.140 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.850 δρχ. και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ(κ) στις 17.380 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΠΓΔΜ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Με σημαντικές βελτιώσεις, όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, διεξήχθη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς ομάδας παρατηρητών ο α΄ γύρος των τρίτων, κατά σειρά, βουλευτικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην ΠΓΔΜ.

    Ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ, Τέκεν Ενερεμ δήλωσε σε συνέντευξή τύπου, ότι από πλευράς οργάνωσης, οι φετινές εκλογές παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, σε σχέση με εκείνες του 1994.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, παρά τα μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σχετικά με την μη έγκυρη έκδοση των εκλογικών βιβλιαρίων σε κάποιους ψηφοφόρους, αλλά και με την παραβίαση της ισότιμης παρουσίασης των κομμάτων από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, οι εκλογές διεξήχθησαν σε δημοκρατική ατμόσφαιρα και χωρίς μεγάλα προβλήματα.

    Θετικές εκτιμήσεις για το α΄ γύρο των εκλογών έδωσε και η ομάδα παρατηρητών του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον (IRI).

    Οι 200 διεθνείς παρατηρητές θα παρακολουθήσουν και το β΄ γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες. Ε.Π.

    [10] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ

    Στα Σκόπια φτάνει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, ο οποίος σήμερα και αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά την επίτευξη της συμφωνίας Μιλόσεβιτς-Χόλμπρουκ.

    Σημειώνεται ότι χθες το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι σήμερα στα Σκόπια θα μεταβεί και αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, με επικεφαλής τον μετριοπαθή ηγέτη του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και ο Φεχμί Αγκάνι, μέλος της αλβανικής ομάδας διαβουλεύσεων, θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό.

    Οι επίσημες αρχές των Σκοπίων δεν επιβεβαίωσαν, μέχρι στιγμής, την πληροφορία του κέντρου πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Π.

    [11] ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: "ΣΤΟΠ" ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΜΕ

    Η βουλή της Σερβίας ψήφισε σήμερα το νέο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με το νέο νόμο απαγορεύεται η αναμετάδοση προγραμμάτων στη σερβική γλώσσα ξένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όπως του BBC, "Ντόιτσε Βέλε", Φωνή της Αμερικής και Ελεύθερη Ευρώπη.

    Ο νέος νόμος προβλέπει ακόμα ότι, όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσβάλλουν με τα δημοσιεύματα ή τα λεγόμενας τους, τους πολιτικούς που προστατεύονται από τη βουλευτική ασυλία, τότε θα τιμωρούνται με αυστηρά χρηματικά προστίματα.

    Η αναγγελία του νέου αυτού νόμου προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες κυρίως από εκπροσώπους ανεξάρτητων ΜΜΕ της Σερβίας, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με το νόμο να φιμώσει τον τύπο και να περιορίσει στο ελάχιστο την ελευθερία της έκφρασης για να μη δέχεται άλλο κριτικές για το έργο της.

    Επίσης η βουλή της Σερβίας προχώρησε σήμερα στην αντικατάσταση του υπουργού Πολιτισμού.

    Νέος υπουργός Πολιτισμού ορίστηκε ο Ζελκο Σίμιτς, ο οποίος κατέλαβε τη θέση της Νάντα Πέρισιτς. Στη θέση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου που έμενε κενή για αρκετό χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε ο μεγαλοεπιχειρηματίας, Μπόγκολιουμπ Κάριτς ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού και μεγαλομέτοχος της κινητής τηλεφωνίας της Σερβίας.

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    "Ο ΑΣΚ έχει σταματήσει από τις 8 Οκτωβρίου τις ένοπλες επιθέσεις", δήλωσε σήμερα ο πολιτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Amt]l Ντεμάτσι όταν σε συνέντευξη τύπου ρωτήθηκε για τις επιθέσεις μελών του ΑΣΚ εναντίον αστυνομικών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ.Ντεμάτσι είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος σκότωσε πριν από μερικές ημέρες τους τρεις Σέρβους αστυνομικούς, χωρίς να υιοετήσει την άποψη ότι δολοφονήθηκαν ενώ επανέλαβε ότι ο ΑΣΚ δεν δέχεται παρά μόνο την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι ''η οργάνωση δεν έχει υπογράψει ανακωχή και ότι δεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε κανέναν''.

    Σχετικά με την υπόθεση των δύο δημοσιογράφων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjug που έχουν εξαφανιστεί εδώ και δύο μέρες, ο κ. Ντεμάτσι ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με το επιτελείο του ΑΣΚ, από το οποίο αναμένει πληροφορίες τις οποίες θα γνωστοποιήσει.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ διαβεβαίωσε ότι αν οι δημοσιογράφοι κρατούνται από μέλη του ΑΣΚ, δεν κινδυνεύουν.

    Κ.Γ.

    [13] ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Προσύμφωνο για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη υπέγραψαν ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σεπαρμουράντ Νιάζοφ και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τσουμχούρ Ερσουμέρ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Το προσύμφωνο που υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασκχαμπάντ, θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ.Νιάζοφ στην Αγκυρα μέσα τον Οκτώβριο.

    Ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να αγοράζει κάθε χρόνο 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από το Τουρκμενιστάν και να αναλάβει τη μεταφορά 15 επιπλέον εκατομμυρίων κυβικών, προς την Ευρώπη.

    Ο κ.Νιάζοφ δήλωσε ότι εξετάστηκαν εναλλακτικοί αγωγοί, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού κάτω από την Κασπία Θάλασσα και διαμέσου του Καυκάσου ή του Ιράν, στην κατασκευή του οποίου όμως αντιτίθενται οι ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι θα ενισχύσει το Ιράν, το οποίο κατά την Ουάσιγκτον αποτελεί μία από τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Ε.Ρ.

    [14] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην τουρκική Βουλή το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ενώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έδωσε το μήνυμα ότι οι εκλογές μπορούν να διενεργηθούν την τελευταία εβδομάδα του προσεχούς Δεκεμβρίου.

    Ωστόσο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ δεν φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει την παραίτηση του Μεσούτ Γιλμάζ τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο που είχε υπογραφεί στις 3 Ιουνίου. Ο Μπαϊκάλ έχει ασκήσει αυστηρή jqitij^ στην πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, περί παραίτησης του Γιλμάζ και συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης "χαμηλού προφίλ" με σκοπό τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με δηλώσεις του επισήμανε ότι το κόμμα του εφαρμόζει κατά γράμμα τα πέντε σημεία που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του περασμένου Ιουνίου και επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον προσεχή Απρίλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιλμάζ θα συναντηθεί, ενδεχομένως αύριο ή μεθαύριο, με τον Μπαϊκάλ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" εκτιμά ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ θα παρουσιάσει στο Ντενίζ Μπαϊκάλ ένα νέο εκλογικό σχέδιο προτείνοντας στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θέση στη κυβέρνηση, στην οποία δεν θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, και αναβολή των εκλογών για το 2000. Σύμφωνα με την πρόταση Γιλμάζ την πρωθυπουργία θα αναλάβει άτομο που θα επιλέξουν τα κόμματα.

    [15] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Σεβαρτνάτζε της Γεωργίας κατέστειλαν τελικά την εξέγερση ομάδας ενόπλων αξιωματικών και στρατιωτών η οποία είχε χθες εξεγερθεί στα δυτικά της χώρας ενώ ο διοικητής της ομάδας Ακάκι Ελεβία τράπηκε σε φυγή, όπως μεταδίδει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝTV.

    Πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας αναφέρουν ότι τα όπλα των ανταρτών, τα οποία περιλαμβάνουν 13 τεθωρακισμένα οχήματα, έχουν περάσιε και πάλι στον έλεγχο του στρατού.

    Η απόπειρα του πραξικοπήματος είχε ξεκινήσει χθες όταν εκατοντάδες στρατιώτες και αξιωματικοί εξεγέρθηκαν και προέλασαν στην πρωτεύουσα της χώρας Τυφλίδα με 12 τανκς, τα οποία είχαν αποσπάσει από τα στρατεύματα της περιοχής.

    Οι αντάρτες οι οποίοι ήταν υποστηρικτές του νεκρού πλέον πρώην προέδρου της Γεωργίας Σβίαντ Γκαμσαχούρντια, προέβαλαν ως αίτημα την παραίτηση του προέδρου Σεβαρνάντζε. Λ.Μ

    [16] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Η αύξηση του αριθμού ψήφων που υποστηρίζουν την απόφαση του ΟΗΕ για την ανάγκη να σταματήσει το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα ζητά σχεδόν ομόφωνα να εξαλειφθεί το τελευταίο "απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου", σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, σε συνέντευξη τύπου.

    Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, 157 χώρες ψήφισαν τη λήξη του οικονομικού, εμπορικού και νομισματικού εμπάργκο στην Κούβα από τις ΗΠΑ, δηλαδή 14 χώρες περισσότερο από το 1997. Μόνο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ καταψήφισαν την απόφαση, ενώ 12 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

    Ο κ.Ραχμάνιν τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια κοινότητα ζητά την αποκατάσταση των κουβανο-αμερικανικών σχέσεων, που θα οδηγήσουν σε διεθνή και τοπική σταθερότητα. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 20 October 1998 - 19:42:21 UTC