Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΔΑΒΙΑ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΑ, ΜΑΝΤΕΛΗ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ
  • [04] Η ΒΟΥΛΗ ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [05] ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [07] ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [09] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [10] Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [12] ΡΩΣΙΑ:ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [13] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ VMRO-DPMNE ΣΤΟΝ Α΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η Ελλάδα έχει προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακάμψει το ελληνικό βέτο στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, στην απόφαση αυτή υπάρχει αντίφαση, καθώς από τη μια πλευρά η Τουρκία θεωρείται υποανάπτυκτη χώρα και της χορηγείται οικονομική βοήθεια και από την άλλη αντιμετωπίζεται ως αναπτυγμένη χώρα και συζητείται το ενδεχόμενο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν ανταποκρίνεται στους πάγιους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι επιχειρείται μέσα από νεφελώδεις διαδικασίες να παρακαμφθεί το ελληνικό βέτο και να δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Επανέλαβε τέλος ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο se περίπτωση που η ίδια απόφαση ληφθεί και από τους υπουργούς Εξωτερικών και δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν.

    [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

    Πρωτόκολλο για την προετοιμασία και έκδοση συλλογής εγγράφων από τα ιστορικά αρχεία των δύο υπουργείων Εξωτερικών, καθώς και για τη δημιουργεία γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα και της Ρωσίας στην Ελλάδα υπέγραψαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ και ο Έλληνας ομόλογός του, Θεώδορος Πάγκαλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα.

    Ο κ.Πάγκαλος συνοδευόμενος από στελέχη των οικονομικών υπουργείων έθεσε στοςυ συνομιλητές του τις εκκρεμότητες στη διμερή οικονομική συνεργασία, ενώ όσον αφορά στο κυπριακό, ευχαρίστησε τη Μόσχα για τις ενέργειες και τις θέσεις της υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική στάση ως «υπόδειγμα διεθνούς συμπεριφοράς».

    Ο Έλληνας υπουργός, πραγματοποίησε χθες συναντήσεις στη Μολδαβία με τον πρόεδρο, Πιότρ Λουτσκίνσκι, τον πρωθυπουργό, Ιον Τσουμπούκ, τον ομόλογό του, Ν.Ταμπακάρου και τον πρόεδρο της Βουλής, Ν.Ντιάκοφ, με τους οποίους συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνουν ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες προκειμένου να διευρυνθούν οι οικονομικές συναλλαγές.

    Στη Μολδαβία λειτουργούν 33 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ πρόσφατα άνοιξε κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας. Ε.Ρ.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΑ, ΜΑΝΤΕΛΗ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ

    Το θέμα των αδυναμιών που επισήμανε ο πρωθυπουργός στους τομείς υγείας, μεταφορών, εργασίας και δημόσιας τάξης δεν αφορά προσωπικά τους υπουργούς κυρίους Γείτονα, Μαντέλη, Παπαϊωάννου και Ρωμαίο, όπως δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κλείσει το θέμα σημειώνοντας ότι οι σχετικές επισημάνσεις αφορούν συνολικότερα τις αδυναμίες που υπάρχουν στους τομείς αυτούς αλλά και σε άλλους τομείς. Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης των τεσσάρων υπουργών.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός το πρωί συναντήθηκε με στενούς του συνεργάτες, στη συνέχεια με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς και έπειτα με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αλέκο Παπαδόπουλο. Αύριο θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα τον προϋπολογισμό.

    [04] Η ΒΟΥΛΗ ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Το δρόμο για τη δικαστική δίωξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμηνά και Βαρσάμη Γιοβανούδα άνοιξε χθες η ολομέλεια της Βουλής, αποφασίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία την \qsg της ασυλίας τους.

    Πάντως 20 βουλευτές για τον κ.Καραμηνά και 36 για τον κ.Γιοβανούδα καταψήφισαν την πρόταση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, είχε δώσει εντολή στους βουλευτές του κόμματος του να ψηφίσουν υπέρ της ασυλίας των δύο.

    [05] ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Υπό κατάληψη βρίσκονται πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στις κοινότητες Δρυμού, Περαίας, Πολίχνης, Συκεών και Κορδελιού οι μαθητές και οι γονείς τους διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και τις συμπτύξεις τμημάτων.

    Για τους ίδιους λόγους απέχουν από τα μαθήματά τους οι μαθητές του πρώτου και δευτέρου τεχνικού επαγγελματικού λυκείου στη Σταυρούπολη, που το πρωί απέκλεισαν την οδό Λαγκαδά, μπροστά από το στρατόπεδο Παύλου Μελά.

    Επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, έστειλε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ζητώντας την έγκριση των αναγκαίων πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

    [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Ως παράδειγμα προς μίμηση για τη διαπολιτισμική συνεργασία στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, χαρακτήρισε την αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπαπανδρέου.

    Εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 3ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα τις «προοπτικές στο νέο οικονομικό χώρο μετά το 2000», ο κ.Παπανδρέου εξήρε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ίδια η κοινωνία των πολιτών στην κρίσιμη ζώνη της Μεσογείου, της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας.

    Από την Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, γνωστοποίησε ακόμη, ότι στο πλαίσιο αντίστοιχων διοργανώσεων, θα επιδιωχθούν μελλοντικά συναντήσεις μεταξύ τοπικών πολιτιστικών- κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανισμών της ευρύτερης περιοχής, «ώστε να διαμορφωθεί η βάση ενός πολυμερούς δικτύου διαρκούς διαλόγου».

    Μέσω του δικτύου αυτού, θα αποκτηθεί -σύμφωνα με τον κ.Παπανδρέου-εμπειρία ανοχής και αλληλοκατανόησης των διάφορων λαών και θα προαχθεί τελικά ο ίδιος ο πολιτισμός, που ολοκληρώνει την ανάπτυξη και την ευημερία μιας περιοχής. Για «διπλωματία των πολιτών», έκανε -εξάλλου- λόγο ο κ.Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους υπουργούς εθνικής οικονομίας, εμπορίου, ανάπτυξης, βιομηχανίας, ναυτιλίας, δημόσιων έργων και μεταφορών από 76 χώρες, που συμμετέχουν στο συνέδριο. «Καθόσον προχωρά η διεθνοποίηση και ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας, η εξωτερική πολιτική γίνεται πλέον αντικείμενο και του ίδιου του πολίτη», διευκρίνισε ο κ.Παπανδρέου, που τυγχάνει και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Papad|poukor, στον χαιρετισμό που απέστειλε στο συνέδριο, τόνισε: «Η ενιαία αγορά και η ΟΝΕ, τα διαρθρωτικά ταμεία, η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφαλείας, δεν έχουν νόημα και αξία, αν δεν εξασφαλίζουν παράλληλα το άνοιγμα της Ευρωπης στο γεωγραφικό χώρο που την περιβάλλει.

    Tη βεβαιότητα ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα, για την προώθηση της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της ειρήνης στην υπό συζήτηση περιοχή, διατύπωσε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, ο κ.Πετσάλνικος κάλεσε όλους τους λαούς να θεμελιώσουν τη συνεργασία τους στην οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και τον πολιτισμό, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι κοσμογονικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

    Στο μεταξύ, μιλώντας στο συνέδριο, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καμπέλης, υποστήριξε ότι η περιφέρεια ξεπερνά τα προβλήματα της απομόνωσης και της εσωστρέφειας, ανασυγκροτεί την οικονομία της και εξοπλίζεται με υποδομές, ώστε να λάβει τη θέση που της αξίζει στον υπό εξέταση νέο οικονομικό χώρο. Τέλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ελευθέριος Γιοφτσίδης, διευκρίνισε ότι το συνέδριο εντάσσεται λειτουργικά στο πλαίσιο των ριζοσπαστικών αλλαγών και συνεργασιών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες.

    [07] ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Την πρόβλεψη ότι η ΠΓΔΜ θα διέλθει περίοδο σοβαρής πολιτικής κρίσης αμέσως μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές σε αυτή τη χώρα, που θα ολοκληρωθούν την 1η Νοεμβρίου, έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας σε δύο μεγάλες ομογενειακές συγκεντρώσεις, τις οποίες οργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις στη Μελβούρνη και στο Πέρθ της Αυστραλίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών τους «Δημήτρια ΄98». Καθώς, όπως ανέφερε, επικαλούμενος και τις εκθέσεις σκοπιανών αναλυτών, τα κόμματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, πρόκειται να τηρήσουν σκληρή διαπραγματευτική στάση για τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, το VMRO- DPMNE και η Σοσιαλδημοκρατική ΄Ενωση δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Οπως σημείωσε ο κ. Κουζινόπουλος, το τελευταίο διάστημα, έχει αυξηθεί η επιρροή των ριζοσπαστικών στοιχείων στον αλβανόφωνο πληθυσμό της ΠΓΔΜ, για να προσθέσει πως αποτελεί πλέον κοινό μυστικό, ότι ένα σημαντικό μέρος του οπλισμού, που χρησιμοποιούν οι Κοσοβάροι αντάρτες του ΑΣΚ, προέρχεται από τους αλβανόφωνους της ΠΓΔΜ. Και φυσικά, με δέος και φόβο περιμένουν όλοι τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, δεδομένου ότι μία έκρηξη σε αυτή τη Σερβική επαρχία, θα επεκταθεί αυτομάτως και στα Σκόπια. Στο σημείο δε αυτό υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του ριζοσπαστικού κόμματος «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) Μεντούχ Τάτσι, ο οποίος είπε ότι οι αντάρτες του ΑΣΚ έχουν ήδη στήσει paq\qtgla στην ΠΓΔΜ, ενώ στελέχη του DPA αλλά και άλλων κομμάτων δηλώνουν συχνά ότι «αν χρειαστεί, θα γίνουμε όλοι μας στρατιώτες του ΑΣΚ».

    Όπως είναι γνωστό, το ελάχιστο, που ζητούν οι μετριοπαθείς αλβανοί ηγέτες της ΠΓΔΜ, όπως ο Αμπτουραχμάν Αλίτι του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP και ο Αρμπεν Τζαφέρι του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (PDP) είναι να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα έτσι ώστε οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ να μην ορίζονται ως μειονότητα αλλά ως συστατικό στοιχείο της χώρας. Απαιτούν επίσης τη νομιμοποίηση του παράνομου, όπως το έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση, αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο, καθώς και την απελευθέρωση των δημάρχων του Γκόστιβαρ και Τετόβου οι οποίοι φυλακίστηκαν επειδή στα δημαρχεία των πόλεών τους, αντί της κρατικής σημαίας της ΠΓΔΜ, ύψωναν την αλβανική σημαία.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της γειτονικής μας χώρας με την Ελλάδα και τη διαμάχη για το όνομα, ο Γεν. Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων παρατήρησε πως δεν πρέπει να αναμένεται ότι μετά τις εκλογές θα μετριασθεί ή θα αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδος. Πολύ περισσότερο που ήδη η ΠΓΔΜ εισήλθε σε μία νέα προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 1999, που προβλέπεται ότι θα είναι ακόμη πιο σκληρές, καθώς αποχωρεί από το πολιτικό προσκήνιο και ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ. Τόνισε δε ότι η επίλυση των ελληνοσκοπιανών διαφορών θα βοηθήσει στην διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εσωτερικής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης αυτής της χώρας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη σημερινή σημαντική παρουσία της ελληνικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ΠΓΔΜ, πράγμα που κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση, ως προς τις ξένες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, ενώ καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της γείτονος, με αξία όγκου συναλλαγών το 1997, 186.043.000 δολάρια, αμέσως μετά την ΟΔΓ και τη Γερμανία. Οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ διασφαλίζουν σήμερα 5.000 περίπου θέσεις εργασίας στην χώρα αυτή, που έχει πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Καταλήγοντας ο Γεν. Διευθυντής του ΜΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις δραστηριότητες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ώστε η φωνή της Ελλάδος, η φωνή του απόδημου ελληνισμού να ακούγεται ακόμη πιο δυνατά και πιο αξιόπιστα σε όλο τον κόσμο. Και ανέφερε χαρακτηριστικά την «Ελληνική Διασπορά», το μηνιαίο περιοδικό που εκδίδει από το Δεκέμβριο του 1994 το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς επίσης τη συνεχή ενημέρωση της ομογένειας, μέσα από τις ιστιοσελίδες του στο Internet, την ηλεκτρονική του έκδοση «Απόδημος Ελληνισμός» και το ημερήσιο δελτίο ομογενειακών ειδήσεων που κυκλοφορεί. «Φιλοδοξία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι με τις δραστηριότητες του στον τομέα αυτό, να αποτελέσει τη «γέφυρα» διασύνδεσης της ομογένειας με την πατρίδα, με τη Θεσσαλονίκη, όπου και η έδρα του ΣΑΕ», κατέληξε ο κ. Κουζινόπουλος.

    Ο Γεν. Διευθυντής του ΜΠΕ, μετέφερε στις Παμμακεδονικές Ενώσεις της Αυστραλίας μηνύματα των υπουργών Τύπου Δημ. Ρέππα και Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου, ενώ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης η οποία υπήρξε χορηγός της δημοσιογραφικής αποστολής.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στο εμπόριο παιδιών και οργάνων σώματος, στο οποίο επιδίδεται ανενόχλητα η αλβανική μαφία σε συνεργασία με την ιταλική, αναφέρεται η εφημερίδα «Ρεπουμπλίκα» των Τιράνων.

    Στο σημερινό της βασικό θέμα με τίτλο «300 εκατομμύρια για μια αλβανική καρδιά « η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι «γιατροί ζητούν 300 εκατομμύρια λεκ (περίπου 6 εκατομμύρια δραχμές) για μεταμόσχευση καρδιάς ενός μικρού παιδιού». Η εφημερίδα, που αναδημοσιεύει συνταρακτικά ρεπορτάζ των ιταλικών εφημερίδων, απευθύνει ερώτημα προς τις αρχές της Αλβανίας: «μήπως λειτουργεί στη χώρα μας η κλινική του τρόμου;»

    Εκείνο, όμως, που προξενεί κατάπληξη, κατά την εφημερίδα, είναι η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του αλβανικού υπουργείου Υγείας, ότι οι αρχές γνωρίζουν τρείς, τουλάχιστον, περιπτώσεις γιατρών, που ασχολούνται συστηματικά με το εμπόριο οργάνων σώματος, από μικρά παιδιά.

    Ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχθηκε, ότι «το εμπόριο οργάνων σώματος ανθεί στην Αλβανία, από το 1992» και τόνισε, ότι στο τεράστιο αυτό κύκλωμα,εμπλέκονται πολλοί και διάφοροι λειτουργοί του αλβανικού κράτους. «Αν στο κύκλωμα αυτό, δεν εμπλέκονται και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, είπε, τότε σύντομα θα αποκαλυφθούν πολλά και συνταρακτικά στοιχεία, για τη δράση των μαφιόζων.»

    [09] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Στη Βιέννη αναμένεται να φτάσει αύριο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, όπου θα έχει συνομιλιες με την Αυστριακή ηγεσία που κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, Φλόριαν Κρένκελ, ανέφερε ότι η συνάντηση του κ.Αραφάτ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σίουσελ, αναμένεται να διεξαχθεί το μεσημέρι, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει η περίπτωση να πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα.

    Ο Αυστριακός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, λέγοντας μόνο ότι η Βιέννη έχει συνεχείς επαφές με τον απεσταλμένο της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, καθώς και με την αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην περιοχή».

    Η ανακοίνωση έγινε την όγδοη μέρα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και στην οποία είναι πιθανό να εγκριθεί το αμερικανικό σχέδιο για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, μετά από 20 μήνες διακοπής. Ε.Ρ.

    [10] Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ PQOUPOKOCISLO

    G ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε προσχέδιο έκτακτων μέτρων τα οποία θα τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό του 1998, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Τα προσχέδια των μέτρων τα οποία πέρασαν από τον έλεγχο του υπουργού Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ χρειάζονται τώρα την έγκριση του κοινοβουλίου. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται μέτρο που αφορά τους περiφερειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα ενισχυθούν από οικονομικό πακέτο βοήθειας της Ομοσπονδίας.

    Παράλληλα, προβλέπεται αναδιάταξη του εσωτερικού χρέους και αύξηση από το 1 στο 3% των εισφορών των μισθών στα ασφαλιστικά ταμεία. Λ.Μ

    [11] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Κύριες αιτίες της έντασης στην Κύπρο αποτελούν οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου και η εγκατάσταση στο νησί των πυραύλων S-300, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Πρώτη Επιτροπή του ΟΗΕ.

    Η δήλωση αυτή του Τούρκου αντιπρόσωπου ήταν και η απάντηση σε ομιλία του αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Σώτου Ζακχαίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε εισηγήσεις του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη για πρόγραμμα μείωσης των ξένων και εγχώριων δυνάμεων και εξοπλισμών, ως απαραίτητο προπαρασκευαστικό βήμα για την τελική αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στοιχείων από το νησί με στόχο την πλήρη αποστρατικοποίηση.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι η Κύπρος από την ένταξη της στον ΟΗΕ είναι προσηλωμένη στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει σταθερά την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μέσω ενός συστήματος διεθνούς ασφαλείας, στη βάση προνοιών του Χάρτη Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Τούρκος αντιπρόσωπος χαρακτήρισε ειρωνεία το γεγονός ότι ο κ. Ζακχαίος μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση τη στιγμή που διεξάγονται στο νησί κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου, στις οποίες συμμετέχουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που αναμένεται να εγκατασταθούν στην Πάφο.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε επίσης ότι ο Τούρκος αντιπρόσωπος έχει επιλεκτική μνήμη αφού αναφέρεται σε στρατιωτικές ασκήσεις ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς να αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα δεν πέρασε σχεδόν μέρα που να μη σημειώθηκε παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί και να υποβοηθήσει το διάλογο για μείωση της έντασης στην Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    [12] ΡΩΣΙΑ:ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Την άρση της οκταήμερης εντολής ενεργοποίησης η οποία ανοίγει το δρόμο για τις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, ζήτησε η Ρωσία από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Η εντολή αυτή στην οποία ελοχεύει ο κίνδυνος των επιθέσεων στην περίπτωση που η Γιουγκοσλαβία δεν ανταποκριθεί στις εντολές των Ηνωμένων Εθνών για αναστολή των εχθροπραξιών εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου έχει ωστόσο αντικατασταθεί από τη συμφωνία για συμμόρφωση την οποία επικύρωσε ο ΟΑΣΕ.

    Η Ρωσία η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ωστόσο πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τη συμμαχία σε επίπεδο πρεσβευτών, διευκρίνισε ότι πρόκειται να συμμετάσχει στην εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο με την προϋπόθεση να αρθεί η εντολή ενεργοποίησης. λ.μ

    [13] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ VMRO-DPMNE ΣΤΟΝ Α΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Προβάδισμα στο VMRO-DPMNE δίνουν τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων στα 74 από τις 85 εκλογικά τμήματα της ΠΓΔΜ, καθώς βάσει του πλειοψηφικού και του αναλογικού συστήματος, το κόμμα αυτό, σε συνεργασία με το κόμμα Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση εκλέγει 21 έδρες, ενώ ακολουθεί η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση με 13 έδρες.

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι βάσει του αναλογικού συστήματος, το VMRO-DPMNE εκλέγει 11 βουλευτές, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση 10, ο συνασπισμός των αλβανικών κομμάτων PDP και PDPA-NDP 8, η Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση 4 και ο Συνασπισμός Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα - Δημοκρατικό Κόμμα «Μακεδονίας» 2 βουλευτές.

    Βάσει του πλειοψηφικού συστήματος, τη μάχη για το βουλευτικό αξίωμα κέρδισαν 6 υποψήφιοι του συνασπισμού του VMRO-DPMNE με τη Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση, 8 του αλβανικού PDP, 3 της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, 3 του επίσης αλβανικού κόμματος PDPA- NDP, και ένας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα τη μάχη στο β΄ γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, θα δώσουν το VMRO-DPMNE και η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 22 October 1998 - 20:04:47 UTC