Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΕΡΒΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ «ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ» ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ ΤΟ ΣΕΡΒΟ ΜΑΘΗΤΗ
  • [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕΡΒΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥς
  • [04] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΕ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [08] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗσ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
  • [09] ΠΤΩΣΗ 0,97% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [11] ΠΓΔΜ: ΣΤΟΝ Β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ 126 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
  • [12] ΣΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ
  • [13] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [14] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΕΡΒΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Δεκαοχτάχρονος Σέρβος έπεσε το μεσημέρι νεκρός από τα πυρά αστυνομικού που καταδίωκε ύποπτο πορτοφολά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

    Οι αστυνομικοί της ομάδας «Ζήτα» από το πρωί έψαχναν για ομάδες αλλοδαπών που τους θεωρούσαν ύποπτους για κλοπές. Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, αστυνομικός ή πυροβόλησε ή εκπυρσοκρότησε το όπλο του με αποτέλεσμα ο νεαρός, Μάρκο Μπουλάτοβιτς, από το Βελιγράδι να πέσει νεκρός στο οδόστρωμα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νεαρός Σέρβος πρέπει να ήταν μέλος ομάδας μαθητών που είχαν έρθει από το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη για εκδρομή.

    Μέχρι το απόγευμα από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης που διενεργεί τις ανακρίσεις δεν ανακοινώθηκε για το περιστατικό τίποτα.

    [02] ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ «ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ» ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ ΤΟ ΣΕΡΒΟ ΜΑΘΗΤΗ

    Αδιευκρίνιστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του δεκαεφτάχρονου μαθητή λυκείου από τη Σερβία, ο οποίος έπεσε σήμερα το μεσημέρι νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, επειδή κάποιος συμπατριώτης του φέρεται ότι έκλεψε ένα πορτοφόλι.

    Η σχολική εκδρομή στην Ελλάδα, χωρίς επιστροφή για τον Μάρκο Μπουλάτοβιτς, μαθητή τεχνικού λυκείου, από το Βελιγράδι, ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Την Κυριακή με πολυμελές γκρουπ συμμαθητών του έφθασε στην Κέρκυρα και μετά από τις ολιγοήμερες διακοπές επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη στην πατρίδα του με ένα από τα τέσσερα τουριστικά λεωφορεία της αποστολής.

    Για κακή του τύχη όμως στις 10.15 σήμερα το πρωί ένας συμπατριώτης του που συμμετείχε στο γκρουπ (σύμφωνα με την αστυνομία) έκλεψε το πορτοφόλι της Ευθυμίας Ταρτασικίδου - που περιείχε 200.000 δραχμές και προσωπικά αντικείμενα, στην αγορά της πόλης. Η Θεσσαλονικιά κατήγγειλε την κλοπή στην αστυνομία και λίγες ώρες αργότερα τηλεφώνησε στην άμεση δράση και είπε ότι στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου είχε εντοπίσει το δράστη.

    ΄Οπως δήλωσε πριν από λίγο ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κ. Α. Δαλαμαγκίδης, αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» μαζί με τον 32χρονο ανθυπαστυνόμο της ασφάλειας Κυριάκο Βανδούλη ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στο ύψος της οδού Εγνατίας 42, όπου σύμφωνα με την εκδοχή της Ταρτασικίδου βρισκόταν ο πορτοφολάς μαζί με άλλους Σέρβους συμπατριώτες του.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τρεις αστυνομικοί μοτοσικλετιστές πλησίασαν την παρέα, ενώ από την αντίθετη κατεύθυνση ο ανθυπαστυνόμος κρατώντας το υπηρεσιακό περίστροφο επιχείρησε να τους ακινητοποιήσει, αλλά το όπλο εκπυρσοκρότησε και έπληξε θανάσιμα τον άτυχο 17χρονο στο θώρακα.

    Η σφαίρα προκάλεσε διαμπερές τραύμα και κατέληξε στη βιτρίνα καταστήματος στην οδό Εγνατία 42 προκαλώντας πανικό στους πελάτες και στους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 18χρνο Σλόμπονταν Μασίνοβιτς από το Βελιγράδι, ο οποίος φέρεται ως δράστης της κλοπής.

    «Ήταν ένα ατυχές γεγονός για την αστυνομία», δήλωσε ο διευθυντής ασφαλείας που υποστήριξε όμως ότι σε περιπτώσεις κλοπής πορτοφολιών η χρήση όπλου δεν ενδείκνυται.. Ο ανθυπαστυνόμος θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

    Τον τόπο του αιματηρού επεισοδίου επισκέφθηκε και ο πρόξενος της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη, Ράικο Ρίστιτς, ο οποίος δήλωσε ότι ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να τον ενημερώσουν για όσα συνέβησαν.

    Πάντως, συνοδοί του τουριστικού γκρουπ και συμμαθητές του άτυχου σπουδαστή - που επρόκειτο την επόμενη χρονιά να εγγραφεί στην αρχιτεκτονική σχολή στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου - καταγγέλλουν ότι το πορτοφόλι δεν κλάπηκε από άτομα του γκρουπ και upostgq_foum ότι οι αστυνομικοί που πήραν μέρος στην επιχείρηση θα μπορούσαν κάλλιστα να ακινητοποιήσουν τους συμπατριώτες τους χωρίς να κάνουν χρήση όπλων.

    Στο μεταξύ ο ιατροδικαστής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, κ. Ν. Ντούγκου δήλωσε ότι στα ρούχα του 17χρονου βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας, γεγονός που μαρτυρεί ότι τον πυροβόλησαν εξ επαφής.

    [03] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕΡΒΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥς

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της διεύθυνσης ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σήμερα το βράδυ συμμαθητές και φίλοι του 17χρονου Σέρβου που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα αστυνομικού απαιτώντας να αφεθεί ελεύθερος ο συμπατριώτης τους Σλόμπονταν Μασίνοβιτς που κατηγορείται για την κλοπή του πορτοφολιού.

    Δεκάδες μαθητές και καθηγητές από το τεχνικό λύκειο Βελιγραδίου που τους συνοδεύουν στην Ελλάδα πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Βαλαωρίτου, ενώ αντιπρόσωποι τους συναντήθηκαν με το διευθυντή ασφαλείας και τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για να ζητήσουν διευκρινίσεις για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του άτυχου συμπατριώτη τους.

    Λίγο νωρίτερα τα παιδιά με βουρκωμένα μάτια κρατώντας αναμμένα κεριά πήγαν στο σημείο της οδού Εγνατίας, όπου έπεσε νεκρός ο 17χρονος και άφησαν λουλούδια. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βανδούλης.

    [04] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πέρτσαχ της νότιας Αυστρίας η οποία αρχίζει αύριο και λήγει την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα καταθέσει «μνημόνιο για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ», στο οποίο ο βασικός προβληματισμός εστιάζεται στο ερώτημα: «Μετά την ΟΝΕ τί;».

    Στο μνημόνιο του πρωθυπουργού θα περιέχονται οι ελληνικές θέσεις για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις, οι οποίες έτσι και αλλιώς θα υπάρξουν με το ενιαίο νόμισμα.

    Επίσης τι θα πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία μία επιτάχυνση ώστε να προχωρήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Η συνολική πρόταση του πρωθυπουργού για την πορεία της Ευρώπης και το μέλλον της Ευρώπης στο 2000 αναπτύσσει τις εξής επτά θεματικές ενότητες: 1.Την ανάγκη ενός κοινού οράματος και μίας νέας προοπτικής για το μέλλον της ΕΕ. 2.Την ανάγκη επιτάχυνσης της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ 3.Την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας 4.Την ανάγκη να έρθει η Ένωση πιο κοντά στους λαούς της Ευρώπης 5.Την ανάγκη προώθησης μιας αποτελεσματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας 6.Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών 7.Την ανάγκη δημιουργίας μίας Ένωσης, η οποία θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των Ευρωπαϊκών Κοινωνιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην επιτακτική αναγκαιότητα μίας κοινωνικής Ευρώπης, θέση που διαχέεται σε ολόκληρη την πρόταση του.

    Με δεδομένο ότι η προσπάθεια για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, προέχει, θα τονίσει, ο κ. Σημίτης η ανάγκη αντιμετώπισης των πολλαπλών και οξυμένων προβλημάτων των λαών της ΕΕ.

    Δεν είναι αυτοσκοπός, θα υποστηρίξει, ο πρωθυπουργός η ολοκλήρωση της πρώτης προσπάθειας για τους λαούς της Ευρώπης, απλώς αποτελεί το μέσο για την παράλληλη ολοκλήρωση και της δεύτερης προσπάθειας, δηλαδή για μία Ευρώπη, η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία της απέναντι στους λαούς της. Μία Ευρωπαϊκή Ένωση δημοκρατικά νομιμοποιημένη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει απειλές, προκλήσεις και κινδύνους.

    Η Αυστριακή Άτυπη Σύνοδος

    Αύριο και μεθαύριο θα εξεταστούν στο Πέρτσαχ της Αυστρίας η περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης με επίκεντρο τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, την εξωτερική πολιτική και άμυνα, καθώς και την εσωτερική ασφάλεια των κρατών - μελών και θεσμικά ζητήματα.

    Θα συζητηθούν επίσης ζητήματα επικαιρότητας, όπως η παγκοσμιοποίηση και η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν στο Πέρτσαχ της Αυστρίας για να βρουν λύσεις για το μέλλον της Ευρώπης, για κρίσιμα προβλήματα μέσα από νέες προσεγγίσεις, οι οποίες θα διευρύνουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Ευχή και επιθυμία όλων των ηγετών είναι η σταθερότητα και η δημοκρατία σε ένα κόσμο, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία με πολλές εστίες κρίσεις.

    Στην άτυπη Σύνοδο δεν θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφανγκ Σούσελ που θα μετάσχει σε μία συνεδρίαση αύριο.

    Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα και τη συνάντηση του με τον κ. Σημίτη ο Αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα είχε πει ότι δεν η ΕΕ δεν τελειώνει μετά τη Νομισματική Ένωση και την Ενιαία αγορά, και ότι αυτά ήταν απλώς δύο σημαντικά κεφάλαια.

    Ο νέος αιώνας μας καλεί, είχει πει ο κ. Κλίμα, και πρέπει να προχωρήσουμε σε μία περαιτέρω εμβάθυνση για το μέλλον των λαών και των χωρών.

    Στο Πέρτσχ της Αυστρίας είχε τονίσει ο κ. Κλίμα στην Αθήνα οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν το θέμα των μέτρων σταθεροποίησης και απασχόλησης θα πρέπει να προβλεφθούν μέσα στην Ευρώπη για το μέλλον, γιατί και η Ευρώπη έχει ευθύνη και πρέπει να παίξει το ρόλο της σε αυτή την πολιτική.

    Βεβαίως θα εξεταστεί διεξοδικά και το θέμα της πολιτικής της εσωτερικής ασφάλειας και οικοδόμησης του πολιτικού ρόλου της Ευρώπης στο μέλλον. Με άλλα λόγια ο Αυστριακός καγκελάριος επιδιώκει να γίνει ευρεία συζήτηση για την πολιτική ενοποίηση μετά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

    Δεν θα είναι κατά τους Αυστριακούς, η Σύνοδος του Πέρτσαχ μία συνηθισμένη Σύνοδος, αλλά θα είναι μία σημαντική Σύνοδος ώστε μετά την Νομισματική και Οικονομική Ένωση και μετά το Ευρώ να μπορέσει να οικοδομηθεί το μέλλον της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με βάση ορισμένους συγκεκριμένους σκοπούς και μεγάλες ιδέες , η Ενιαία Αγορά είναι ένα παράδειγμα και το τελευταίο παράδειγμα είναι η Νομισματική και Οικονομική Ένωση, καθώς και το ενιαίο νόμισμα, αλλά τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε μετα την ΟΝΕ για να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία και να προχωρήσει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτά τα δύο μεγάλα θέματα δεν έχουν βέβαια άμεσες απαντήσεις, αλλά εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η σκέψη μας και οι συζητήσεις.

    Πρώτα από όλα στο Πέρτσαχ, τονίζει ο κ. Σημίτης θα πρέπει να συζητήσουμε τις εξελίξεις της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και να εξετάσουμε πως μπορεί η Ευρώπη να παρέμβει και να παίξει ένα ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, να εξετάσει μέτρα ώστε στο παγκόσμιο επίπεδο να υπάρξει σταθερότητα.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΕ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου δηλητηριάζει τη διεθνή κοινωνία γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη των λαών στις δυνατότητες της ειρηνικής συμβίωσης και της ειλικρινούς συνεργασίας.

    Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε μήνυμα του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τους προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε. με την ευκαιρία της αυριανής 53ης επετείου του Οργανισμού.

    Ο κ. Κακλαμάνης καυτηριάζει και τη στάση που κράτησε ο Κόφι Ανάν ανάμεσα στους Γλαύκο Κληρίδη και ραούφ Ντενκτάς, όταν τους αποκάλεσε και τους δύο «εξοχώτατους» και σημειώνει:» Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί απαράδεκτη υποχώρηση της Γραμαμτείας του ΟΗΕ στις τουρκικές αξιώσεις προς εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς».

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 1999. Στη συνεδρίαση θα μετάσχει και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα Ι.Χ. αυτοκίνητα και του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των φαρμάκων.

    Στο μεταξύ, σε έκθεση του το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προβλέπει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει εφικτή η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, προσθέτει όμως ότι λόγω των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία το emdew|lemo αυτό έχει μικρότερες πιθανότητες από ότι το περασμένο καλοκαίρι. Εκτιμά επίσης ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών μειώνει την πολιτική δύναμη που απαιτείται για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι παρενοχλήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από τουρκικά στον εναέριο χώρο της Κύπρου, όπου πραγματοποιείται η άσκηση «Νικηφόρος ΄98».

    Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι παρενοχλήσεις εξελίχτηκαν σε εμπλοκές. Η άσκηση της κυπριακής εθνοφρουράς συνεχίζεται και με ελληνική συμμετοχή. Ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σημερινή φάση της άσκησης και χαιρέτισε την απόφαση των επιτελείων της Αθήνας και της Λευκωσίας για ενοποίηση της.

    [08] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗσ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    Εφτασε η ώρα της Ορθοδοξίας να προσφέρει την πυξίδα για την επιστροφή του κόσμου, που έχει ξεφύγει από το σωστό δρόμο, στη χριστιανική ζωή, υπογράμμισε οΑρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κατά την αντιφώνιση του στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους όπου τον υποδέχτηκε ο ηγούμενος Πέτρος.

    Αναφερόμενος στον Αγιον Ορος είπε ότι σ αυτό τον τόπο ζουν και βασιλεύουν ο ελληνοορθόδοξος πολιτισμός και παράδοση και πρόσθεσε:»Εμείς ερχόμαστε για να αριστούμε δύναμη και ενίσχυση, για να συνεχίσουμε μια προσπάθεια, έναν αγώνα, τον οποίο έχουμε αναλάβει και ο αγώνας αυτός είναι να στερεώσουμε αυτά τα ιδανικά μέσα στις ψυχές των Ελλήνων. Και χαίρομαι γιατί πληροφορούμαι και βλέπω και διαπιστώνω ότι ο λαός μας αποδέχεται αυτές τις αρχές και θέλει να στηριχθεί επάνω σε αυτή τη δύναμη που αποτέλεσε πάντοτε τη ζωτική εντελέχεια με την οποία ο λαός μας και το γένος μας όχι απλώς έζησαν, αλλά επιβίωσαν και μεγαλούργησαν»

    [09] ΠΤΩΣΗ 0,97% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Πτώση της τάξεως του 0,97% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, σήμερα στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.076,81 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 35,156 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 37.410 δρχ., η Ιονική στις 10.340 δρχ., η Εμπορική στις 22.120 δρχ., η Εργασίας στις 23.790 δρχ. και η Πίστεως στις 20.700 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλοκτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 3.260 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.460 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.390 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 10.130 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.950 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 17.510 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Ικανοποιημένος από την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να φιλοξενήσει στο έδαφός της τα ΝΑΤΟϊκά μη οπλισμένα αεροσκάφη, που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ από το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του χθες στις Βρυξέλλες με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Ο κ.Σολάνα εξέφρασε την ικανοποίησή του του και για την μεγάλη επιτυχία της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στην ΠΓΔΜ με τη συμμετοχή 13 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και 13 χωρών του προγράμματος «Συνεργασία για την ειρήνη» και συνεχάρη το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ για την άριστη ετοιμασία της άσκησης.

    Χθες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παρουσίασε, ενώπιον των εκπροσώπων των 16 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τη στρατηγική ένταξης της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ συναντήθηκε και με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των σχέσεων της ΠΓΔΜ με τις χώρες-μέλη της Κοινότητας. Ε.Π.

    [11] ΠΓΔΜ: ΣΤΟΝ Β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ 126 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

    Σε 62 εκλογικά τμήματα της ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί την 1η Νοεμβρίου ο β΄ γύρος των κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς στα υπόλοιπα από τα 85 εκλογικά κέντρα ο νικητής αναδείχθηκε κατά τον α΄ γύρο της περασμένης Κυριακής.

    Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στον β΄ γύρο, βάσει του πλειοψηφικού συστήματος, θα αναμετρηθούν 126 υποψήφιοι. Το VMRO-DPMNE εισέρχεται στον β' γύρο με 55 υποψηφίους, από τους οποίους οι 41 προηγούνται, βάση των αποτελεσμάτων του α΄ γύρου, ενώ οι 14 κατέχουν τη δεύτερη θέση στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν.

    Στο β΄ γύρο την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση θα εκπροσωπήσουν 47 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 14 κατέχουν την πρώτη θέση, μετά την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

    Ακολουθεί το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα με 6 υποψηφίους, το Κόμμα Δημοκρατική Εναλλακτική λύση με 4 υποψηφίους, το αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας με 3 υποψηφίους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 2 υποψηφίους. Ε.Π.

    [12] ΣΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ

    Ανέτρεψε τελικά χθες το βράδυ στο Στρασβούργο η Σύνοδος Προέδρων πολιτικών ομάδων ευρωβουλευτών τις προτεραιότητες που είχε θέσει πριν από μία εβδομάδα η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για το βραβείο Ζαχάρωφ και έτσι αντί για τον Ακίν Μπιρντάλ, πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, το προεδρείο προτίμησε τον ηγέτη της Αλβανικής Κοινότητας του Jossuvoped_ou, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης εφόσον ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Βίλφριντ Μάρτενς συνέχισε να στηρίζει την υποψηφιότητα Ρουγκόβα και η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν την υποψηφιότητα του Μπιρντάλ, μαζί με την Ευρωαριστερά, ενώ ο Γάλλος ριζοσπάστης Πολ Ντιπουί επέμεινε στην υποψηφιότητα άλλου Αλβανόφωνου Κοσοβάρου του Ικσίν Χόκι, καθοριστική φαίνεται μάλλον ότι θα είναι η τοποθέτηση της ομάδας των Πρασίνων, τα περισσότερα μέλη της οποίας προέρχονται από τη Γερμανία.

    Η υποστήριξη ενός ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσόβου που δεν ταυτίστηκε με βιαιότητες του ΑΣΚ, δεν προξένησε μεγάλες αντιρρήσεις.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής, Τομ Σπένσερ εκφφράζοντας την προσωπική του άποψη κατήγγειλε την πολιτικοποίηση της απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου που κατήργησε την αρμοδιότητα απονομής που είχε η ΕΕΣ, αναθέτωντας την τελική απόφαση στο Σύνοδο προέδρων πολιτικών ομάδων.

    Η απονομή του βραβείου Ρουγκόβα που σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας και στη Γαλλία πριν εργαστεί στο Ινστιτούτο Αλβανικών Σπουδών στο Κόσοβο και αναπτύξει πολιτική δράση μετά από ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης Συγγραφέων Κοσόβου το 1988 θα γίνει το Δεκέμβριο του 1998 στο Στρασβούργο.

    Τότε θα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θέσπιση του βραβείου υπέρ της ελευθερίας έκφρασης. Το βραβείο έχει απονεμηθεί σε πολλές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο Νοτιαφρικανός Νέλσον Μαντέλα, ο Ρώσος Ανατόλι Μαρσένκο, η Αλγερινή Τασλίμα Ναρσίν ο Κινέζος Βέι Ζίνσενγκ και η Κουρδικής καταγωγής βουλευτής της Τουρκίας, Λέιλα Ζάνα που είναι η μόνη από τους 10 βραβευθέντες που συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή.

    [13] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Ο λαός της Κύπρου εξακολουθεί να εναποθέτει τις ελπίδες του στα Ηνωμένα Έθνη για μία δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζει σε μήνυμα του προς το ΓΓ του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης με την ευκαιρία της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μήνυμα του στον Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνει επίσης ότι ο λαός της Κύπρου εξακολουθεί να προσβλέπει σε ειρηνική επανένωση του νησιού μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο και στις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1997 και του 1979.

    Ο κ. Κληρίδης διαβεβαιώνει επίσης το ΓΓ του ΟΗΕ για την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του «για διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο και για προώθηση των ιδεωδών του παγκόσμιου σεβασμού και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους λαούς του κόσμου».

    Στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρεται και στις pqojk^seir που καλείται να αντιμετωπίσει ο διεθνής οργανισμός στις μέρες μας και υπογραμμίζει ότι «είναι καθήκον όλων των λαών των Ηνωμένων Εθνών να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους κινδύνους αυτούς, όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για τις γενιές που θα έρθουν».

    [14] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αύξηση στις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας και της Τουρκίας παρατηρείται σε μία περίοδο που σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνεται μείωση. Αυτά προκύπτουν από την έκθεση «Military Balance 1998-99» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την έκθεση το 1997 στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ σημειώθηκε μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε ποσοστό 9% ενώ στην Τουρκία αυξήθηκαν από 7,5 δισεκατομμύρια σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και στην Ελλάδα από 3,6 αυξήθηκαν σε 3,8 δισεκατομμύρια.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε το ενδεχόμενο σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία λόγω του Κυπριακού και των προβλημάτων στο Αιγαίο. Το Κυπριακό χαρακτηρίζεται ως ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης. Ωστόσο θεωρείται ότι αυτή τη στιγμή απέχει πολύ από τη λύση. Σύμφωνα με την έκθεση την τελευταία πενταετία οι ΗΠΑ κατέλαβαν μερίδιο 40-45% στην αγορά όπλων ενώ ακολουθεί το Ισραήλ με 35-45% και με μικρότερα μερίδια η Αγγλία , η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 23 October 1998 - 20:35:11 UTC