Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΟΤΑΝ ΤΟΛΜΑΜΕ ΤΗ ΡΗΞΗ ΝΙΚΑΜΕ
  • [02] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΚΑΛΥΨΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ
  • [04] Ο Ν. ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗς ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [05] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΌ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 13ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [07] ΣΤΟ 4,7% ΕΠΕΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [10] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [11] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [12] ΡΩΣΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ
  • [13] ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΟΤΑΝ ΤΟΛΜΑΜΕ ΤΗ ΡΗΞΗ ΝΙΚΑΜΕ

    Με φόντο τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης την ομιλία του, στην πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

    Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός, κάνοντας λόγο τόσο για ένα συνέδριο ενότητας, ανανέωσης, προοπτικής και νίκης, όσο και για μια σταθερή και κλιμακούμενη πορεία νικηφόρας αναμέτρησης στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, άσκησε δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι έχουν περιοριστεί στην πολιτική στη σφαίρα των σχημάτων του λόγου και της χρήσης της εικόνας. Τη ΝΔ, την κατηγόρησε για προχειρότητα, αντιφατικότητα και συνθηματολογία, η οποία «άλλα λέει και άλλα piste}ei».

    «Το παρελθόν της δείχνει ότι υποστηρίζει μια σκληρή πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και ενάντια στο κοινωνικό κράτος», είπε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζουν ανέξοδα χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης και αντίληψης των συνεπειών τους, θέσεις που ακυρώνουν το ζητούμενο όλης της τετραετούς προσπάθειας μας».

    Επίσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ ότι συμπλέουν αντιπολιτευτικά με τη ΝΔ και όπως είπε «θα κριθούν πρώτα από τους ίδιους τους οπαδούς τους και μετά από τον ελληνικό λαό». «Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώκει χωρίς ηγεμονισμούς και όρους έναν ουσιαστικό διάλογο εκείνων των δυνάμεων, που επιδιώκουν την αλλαγή της κοινωνίας, ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, θέση που δεν μεταβάλλετι όποιες και αν είναι οι συγκυριακές επιλογές των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων.

    Οσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι «αποδείχθηκε πως το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο, ώριμες θέσεις, που προωθούν την ανάπτυξη, την ευημερία. Αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει επεξεργαστεί και εφαρμόσει με επιτυχία μια πολιτική που εντάσσει την χώρα μας σε ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας».

    Πρόσθεσε πως «με την ψήφο εμπιστοσύνης καταστήσαμε φανερό ότι η συσπείρωση μας δεν είναι ευκαιριακή, συγκυριακή, υπό αίρεση ή υπό διαπραγμάτευση». Κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δήλωσε ότι η κυβέρνηση πήρε ένα διπλό μήνυμα: Την δυσαρέσκεια της κοινωνίας από την αναποτελεσματικότητα σε ορισμένες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε προϊόν παραλείψεων και υστερήσεων, τόσο σε επιλογές προσώπων, όσο και στη σχέση του κόμματος με τις δυναμικές των τοπικών κοινωνιών.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια συνολική επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με αιχμή την ποιότητα της ζωής, την καθημερινότητα του πολίτη. «Δεν θα αναστείλουμε ούτε μια στιγμή την προσπάθεια γιατί υπάρχει κάποιο πιθανό, πολιτικό κόστος. Ο λαός ζήτησε από μας να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Οταν τολμάμε τη ρήξη νικάμε, όταν συμβιβαζόμαστε με τα κακώς έχοντα τότε αποτυγχάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το ΠΑΣΟΚ το 2000 θα είναι και πάλι κυβέρνηση, όχι διστάζοντας, αλλά πραγματοποιώντας τολμηρό έργο».

    Σχετικά με την πορεία προς το συνέδριο τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε σχέση με ιδεολογικά θέματα, ξεκαθαρίζοντας ότι το συνέδριο της άνοιξης θα πρέπει να είναι συνέδριο αναγέννησης, ενότητας και προοπτικής για το ΠΑΣΟΚ. Και συνάμα μίλησε για εκ βάθρων αλλαγές στο κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η προωθητική δύναμη του συνεδρίου πρέπει να αποσκοπεί στην επανεξέταση των κομματικών λειτουργιών από τη βάση ως την κορυφή».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους κομματικούς του αντιπάλους τόνισε πως η συσπείρωση γύρω από τους στόχους της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ευκαιριακοί συγκυριακοί, υπό αίρεση ή υπό διαπραγμάτευση.

    «Η πολιτική δεν είναι θέατρο αντιπαραθέσεων. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας και στη μιζέρια των εσωκομματικών αναμετρήσεων. Αυτό δεν μας ταιριάζει, αυτό δεν ταιριάζει στη σοσιαλιστική πεποίθησή μας, που είναι να δίνουμε τη μάχη για τη δικαιότερη και πιο ελεύθερη κοινωνία και όχι για κατανομή ισχύος και προσωπικές εξουσίες».

    Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος και αυτός στα πρόσφατα αποτελέσματα επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές απώλειες, «περισσότερες από όσο περιμέναμε. Υπήρξε εμφανής ψήφος διαμαρτυρίας ή άρνησης για επιμέρους θέματα της κυβερνητικής πολιτικής». Πρόσθεσε δε, πως η προοδευτική συσπείρωση δεν πέρασε ως γραμμή συνεργασίας, αντιθέτως ενισχύθηκε το αντικυβερνητικό μέτωπο με τοπικές συμμαχίες.

    Τέλος, διαπίστωσε πως αρνητικό ρόλο στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έπαιξε η ίδια η εικόνα του ΠΑΣΟΚ με τις συνεχείς και αναπαραγόμενες επιθέσεις και τριβές και κάλεσε όλους να μην λένε μόνο στα λόγια οτι η πολιτική προηγείται των προθέσεων, αλλά και να το κάνουν πράξη.

    [02] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, πρόσθεσε πως αναμένεται επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Αθήνα και την Αγκυρα, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Ο κ. Μπερνς που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το πρωί τις εγκαταστάσεις της Εκθεσης Τουρισμού «Φιλοξένια» και το μεσημέρι συναντήθηκε με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη τους οποίους συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Με το νομάρχη ο κ. Μπερνς συζήτησε για την ενίσχυση του αμερικανικού κολλεγίου «Ανατόλια», την λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας του καζίνου «Χάγιατ» την άνοιξη και του νέου προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη μέσα στο Φεβρουάριο του 1999. Τον ενημέρωσε επίσης για το ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. «Θα θέλαμε πιο πολλές επιχειρήσεις να έρχονται στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι στο Κολλέγιο «Ανατόλια» δημιουργείται ένα πρόγραμμα για κυβερνητικές σπουδές που φέρει το όνομα του ελληνοαμερικανού πρώην γερουσιαστή Μάικλ Δουκάκη.

    [03] ΚΑΛΥΨΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ

    Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, για τις χθεσινές του δηλώσεις, παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι «δεν υπάρχει περιορισμός, ο καθένας έχει to δικαίωμα να λέει τις απόψεις του. Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι πολιτικός μειωμένων δικαιωμάτων. Ο κ. Πάγκαλος είναι ιστορικό στέλεχος και όχι έξω από το ΠΑΣΟΚ».

    Οσον αφορά τη φράση του κ. Πάγκαλου «αυτοί που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση είναι για το Δαφνί», ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι ο κ. Πάγκαλος δεν διατύπωσε έτσι αυτή την φράση, ενώ σχετικά με τους 11 βουλευτές της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», ο κ. Ρέππας είπε: «Δεν πρέπει να μας απασχολεί. Δε διατρέχει κανένα κίνδυνο η κυβέρνηση να καταστεί μειοψηφία. Είναι νωπή η έκφραση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση».

    [04] Ο Ν. ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗς ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας- Βαλκανικών χωρών ορίστηκε ο βουλευτής Εβρου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζαμπουνίδης, στη θέση του Γιάννη Μαγκριώτη που ανέλαβε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

    Ο Κ. Ζαμπουνίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προώθηση της συνεργασίας με χώρες της Βαλκανικής και ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα (9-13 Νοεμβρίου) αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας θα επισκεφθεί την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    [05] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΌ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Την πρώτη του γενική συνέλευση πραγματοποιεί το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταννίνου Στεφανόπουλου. Στο τριήμερο που θα διαρκέσει η συνέλευση, θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη νεολαία, όπως η ανεργία, η εκπαίδευση, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ενώ αναμένεται να τεθούν οι βάσεις και το πλαίσιο δράσης του ΕΣΥΝ.

    Το Εθνικό Συμβούλιο νεολαίας ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενσωματώνοντας άλλες οργανώσεις νέων. Στόχος της δημιουργίας του ήταν ο συντονισμός των επιμέρους αυτών οργανώσεων και, η αντιπροσώπευσή τους σε συναντήσεις αντίστοιχων οργάνων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, στόχο έχει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στις συλλογικές μορφές δράσης. στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

    [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 13ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Το κενό νόμου που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των ιδρυμάτων αγωγής ανηλίκων πλήρωσε η 13χρονη Μαρία Αχμέτογλου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρέμεινε έγκλειστη για πέντε ολόκληρες μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδρύματα για σωφρονισμό ανηλίκων που δικάζονται για μικροαδικήματα.

    Η απίστευτη περιπέτεια του κοριτσιού ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή όταν πήγε μαζί με τον πατέρα της στο 10ο αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης για να καταθέσει δικαιολογητικά για έκδοση astumolij^r ταυτότητας. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση επειδή το 1991, όταν ήταν 6,5 ετών, είχε κλέψει μαζί με άλλες πέντε ανήλικες 45.000 δραχμές από κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων στη Θεσσαλονίκη.

    Το δικαστήριο ανηλίκων τρία χρόνια αργότερα αποφάσισε τον εγκλεισμό της σε ίδρυμα αγωγής ανηλίκων, αλλά τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της δεν γνώριζαν το παραμικρό για την απόφαση, αφού δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

    Ετσι, οι αστυνομικοί μέσω της διεύθυνσης μεταγωγών το απόγευμα της Παρασκευής μετήγαγαν τη μικρή στη γυναικεία πτέρυγα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, αφού με την κατάργηση των ιδρυμάτων αγωγής ανηλίκων -πριν από δύο περίπου χρόνια -δεν υφίσταται αντίστοιχος φορέας σωφρονισμού ανηλίκων εκτός από τις δικαστικές φυλακές.

    Χθες το μεσημέρι ο δικηγόρος της κατέθεσε στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αίτηση για να αντικατασταθεί η εισαγωγή σε ίδρυμα αγωγής ανηλίκων με το μέτρο της επιμέλειας από την υπηρεσία επιμελητών ανήλικων του πρωτοδικείου. Τελικά ύστερα από μεσολάβηση του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών, η εισαγγελέας ανηλίκων Ο.Γάκη μετέτρεψε την απόφαση και η μικρή ύστερα από πέντε ολόκληρες μέρες ταλαιπωρίας στις φυλακές και στα κρατητήρια των τμημάτων μεταγωγών Θεσσαλονίκης και Πειραιά επέστρεψε στην οικογένεια της.

    Συγκλονισμένη από την τραυματική εμπειρία που θα τη θυμάται σε όλη της τη ζωή η 13χρονη αποκάλυψε τα όσα είδε στη γυναικεία πτέρυγα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, ανάμεσα σε κρατούμενες που έχουν καταδικαστεί για φόνους και ληστείες.

    [07] ΣΤΟ 4,7% ΕΠΕΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Στο 4,7% έπεσε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η αποκλιμάκωση είναι της τάξης του 0,5% καθώς τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε κλείσει στο 5,2%. Η πτώση του πληθωρισμού αποδίδεται στις μειώσεις των τιμών της βενζίνης, των εισιτηρίων των πλοίων, των αυτοκινήτων, του πετρελαίου θέρμανσης και των ειδών διατροφής.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εκτίμησε ότι η πτώση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, ώστε να επιτευχθεί σύντομα το όριο του 2% που είναι και το εισιτήριο εισόδου της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. «Η κάθοδος του πληθωρισμού συμπαρασύρει και προκαλεί και άλλες θετικές ενέργειες στην οικονομία, καθώς επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων και ενισχύει τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Ιβάν Κόστοφ, στην Τουρκία. Βασικό σημείο στο πρόγραμμα της χθεσινής δεύτερης μέρας της επίσκεψής του ήταν η upocqav^ της οικονομικής συμφωνίας πλαισίου, που καθορίζει τις βασικές παραμέτρους της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, εκτίμησε τη συμφωνία ως σημαντικό και πρωτοποριακό ως προς τον χαρακτήρα του έγγραφο. Ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Βουλγαρίας, Ιβάν Σιλιάσκι, και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Ασάν Τσελεμπί, ο οποίος είναι και συμπρόεδρος της μικτής βουλγαρο-τουρκικής οικονομικής επιτροπής, συμφώνησαν για μέγιστη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και για υλοποίηση ενεργειακών έργων και σχεδίων υποδομής. Προβλέπεται από το 2002 η Βουλγαρία να εξάγει για την Τουρκία περίπου 4-4.5 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Ένα μέρος των εσόδων θα επενδυθεί στην κατασκευή του φράγματος στο άνω ρου του ποταμού ΄Αρδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιβάν Κόστοφ, η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας η βουλγαρική συμπρωτεύουσα Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) να γίνει έδρα του γενικού επιτελείου της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη, ότι αυτή η τουρκική υποστήριξη θα ανακοινωθεί επισήμως στη Σόφια, σήμερα, από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος θα αρχίσει τετραήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Ο κ. Κόστοφ συναντήθηκε επίσης και με τους Βούλγαρους που μένουν στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνομιλία τους ο ίδιος είπε ότι από τις συναντήσεις του με τους τουρκόφωνους Βούλγαρους μετοίκους και με τους Βούλγαρους που μένουν στην Τουρκία, έχει καταλάβει ότι είναι δυνατόν οι ίδιοι να αποτελέσουν γέφυρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της ρωσικής Δούμα να δοθεί στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν πολιτικό άσυλο.

    Τόσο ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ , όσο και ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ επέκριναν την απόφαση των Ρώσων βουλευτών και υπενθύμισαν τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακώφ, ότι θα ερευνήσει αν ο Οτζαλάν βρίσκεται στην Ρωσία.

    Οπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ δήλωσε πως «δεν είναι προς όφελος της Ρωσίας το θέμα αυτό να γίνει πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Είχαν πεί ότι το θέμα αυτό θα το επιλύσουν υπέρ της Τουρκίας. Θα πρέπει να περιμένουμε από τη Ρωσία να συμπεριφερθεί κατά τρόπο που αρμόζει στη φιλία και στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.»

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τόνισε ότι «συνομιλητής μας είναι η ρωσική κυβέρνηση. Εχει δοθεί γραπτή εγγύηση, ότι δεν θα επιτραπεί να παραμείνει εκεί αυτός ο φονιάς. Πιστεύω, ότι θα τηρηθεί αυτή η υπόσχεση».

    Οπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του τονίστηκε να μεταφέρει στην Μόσχα την ιδιαίτερη ευαισθησία, που δείχνει η Τουρκία στο θέμα αυτό.

    [10] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ JYMSTAMTIMOUPOKG

    Oi αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης συνέλαβαν δεκάδες άτομα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας στα πανεπιστήμια, στην οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν 3.000-5.000 διαδηλωτές.

    Στη διαδήλωση που παρά το ότι κηρύχτηκε παράνομη και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μπεγιαζίτ της Κωνσταντινούπολης, παρενέβη η αστυνομία, χρησιμοποιώντας νερό για να τη διαλύσει.

    Παράλληλη διαδήλωση πραγματοποίησαν στην ίδια περιοχή υποστηριχτές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), στην οποία συνεληφθησαν 18 άτομα και τραυματίστηκαν αρκετοί σε συγκρούσεις.

    Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες σε καταστήματα και στις δυνάμεις ασφαλείας που περιφρουρούσαν τη συγκέντρωση. Ε.Ρ.

    [11] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    O δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ, υποψήφιος για την προεδρία της Ρωσίας στις εκλογές του 2000, στήριξε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθεί στην ένωση Ρωσίας- Λευκορωσίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Το αίτημα για ένωση με τους Σλαβικούς λαούς εκφράστηκε από τον σκληροπυρηνικό εθνικιστή Σέρβο Βόισλαβ Σέσελι.

    Απαντώντας στο αίτημα του, ο κ. Λούζκοφ υποστήριξε ότι από τη στιγμή που θα ενταχθεί στην Ένωση η Γιουγκοσλαβία θα χαίρει ισχυρής πολιτικής προστασίας και οποιαδήποτε κίνηση κατά του Βελιγραδίου θα θεωρηθεί ως κίνηση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

    Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο οποίος προετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Λευκορωσία για να συζητήσει αυτή την ιδέα με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπογράμμισε ότι η ιδέα της ένωσης πρέπει να στηριχτεί ενεργά από τη Λευκορωσία. Λ.Μ

    [12] ΡΩΣΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ

    Η Ρωσία πέτυχε συμφωνία με τους δυτικούς πιστωτές, πείθοντας τις τράπεζες και τους υπόλοιπους επενδυτές να αποδεχτούν την αντικατάσταση των παγωμένων ομολόγων από νέο δείκτη ισοτιμίας του ρουβλίου.

    Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν από το Λονδίνο, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για περίπου ένα μήνα, ότι οι ξένες τράπεζες που κατείχαν δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα, εγκατέλειψαν το αίτημα να αποπληρωθούν σε σκληρό νόμισμα.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιγίανοφ, δήλωσε ότι «οι ξένες τράπεζες αποδέχτηκαν τη διακύμανση του ρωσικού νομίσματος», εξηγώντας ότι «το εξωτερικό χρέος δεν θα αυξηθεί, καθώς οι ξένοι πιστωτές που συναλάσσονται με ρούβλια θα εξακολουθούν να συναλλάσσονται με το ίδιο νόμισμα». Ε.Ρ.

    [13] ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη βαθιά της ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η αποστολή στην Κύπρο εξοπλισμών και στρατιωτικού υλικού αποτελεί συνέπεια και όχι αιτία της έντασης στην περιοχή.

    Το κείμενο της Δήλωσης επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Στη Δήλωση επιβεβαιώνεται η δήλωσή της, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 1996, με την οποία εκφράζεται «υποστήριξη της πρωτοβουλίας» του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη «για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου».

    Σημειώνεται, επίσης, ότι «η Δούμα επιδοκιμάζοντας τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που στοχεύουν στη δίκαιη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και στη συντομότερη επανέναρξη μ' αυτό το σκοπό της διακοινοτικής διαδικασίας συνομιλιών στα πλαίσια και στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ακόμα μια φορά διακηρύσσει τη σταθερή υποστήριξη της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας κι εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Η Δήλωση τονίζει ότι η Δούμα «θεωρεί αθέμιτες κι εξαιρετικά επικίνδυνες τις προσπάθειες νομιμοποίησης του παράνομου αποσχιστικού κατασκευάσματος που δημιουργήθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα του νησιού». Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η Κρατική Δούμα βασίζεται στο ότι η προπαγανδιστική εκστρατεία, που εκδηλώθηκε γύρω από το ρωσοκυπριακό συμβόλαιο για την προμήθεια του αμυντικού ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, στοχεύει στην υπόσκαψη της ρωσοκυπριακής συνεργασίας στο στρατιωτικό-τεχνικό τομέα και στον εκτοπισμό της Ρωσίας με μη εμπορικές μεθόδους από τις αγορές εξοπλισμών και στρατιωτικού υλικού».

    Αναφέρεται, επίσης, ότι «οι αποστολές στην Κύπρο εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη Ρωσία, αποτελούν συνέπεια και όχι αιτία της επικρατούσας στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έντασης». «Η Κρατική Δούμα», συνεχίζει η Δήλωση, «θεωρεί εντελώς απαράδεκτες τις απειλές χρήσης βίας όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς του προαναφερόμενου στρατιωτικού υλικού, καθώς και όσον αφορά τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημειώνεται, εξάλλου, ότι «οι οποιεσδήποτε προσπάθειες παρεμπόδισης της κανονικής ρωσοκυπριακής συνεργασίας, που ανταποκρίνεται στις αναγνωρισμένες απ' όλους αρχές του διεθνούς δικαίου, θα συναντήσουν την ανάλογη αντίσταση».

    Τέλος, αναφέρεται, ότι «η Κρατική Δούμα καλεί τον ΟΗΕ και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για επίτευξη της συμφωνίας για αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας και τις προτάσεις που υπέβαλε η Ρωσία στον ΟΗΕ τον Απρίλη του 1998» κι επισημαίνεται ότι «η εφαρμογή αυτών των προτάσεων αναμφίβολα θα συμβάλει στη σύντομη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 6 November 1998 - 20:56:39 UTC