Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 11 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 1999
  • [02] ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
  • [05] Ο Μ. ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ
  • [06] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [07] ΒΟΥΛΗ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΤΣΙΛΕΡ
  • [11] ΓΙΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [12] ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ
  • [13] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 1999

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου κατέθεσε στις 7 απόψε το βράδυ, παρόντος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τον προϋπολογισμό του 1999 μαζί με τον ισολογισμό και απολογισμό του 1997.

    Μαζί με τον νέο προϋπολογισμό, ο κ.Παπαντωνίου έδωσε και τις εκθέσεις των Γενικών Διευθυντών και Υπηρεσιών του Υπουργείου για την πορεία των φορολογικών εσόδων καθώς και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων των αρμοδίων οργάνων. Πρόκειται για 100 σελίδες στις οποίες καταγράφονται 500 ονόματα φοροφυγάδων. Το αντίτυπο της «λίστας των φοροφυγάδων» δόθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Τα ονόματα ωστόσο θα δημοσιοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, από το υπουργείο Οικονομικών.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού παρέδωσε τα σχετικά κείμενα στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη -όπως προβλέπει το τυπικό του κανονισμού- ζήτησε να ορισθούν οι ημερομηνίες για τη σχετική συζήτηση.

    Ο κ.Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι η επεξεργασία του προϋπολογισμού θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 24 Νοεμβρίου και θα έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια στις 17 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 21ης του ιδίου μήνα με την ψήφισή του.

    [02] ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Ταξικό, χαρακτηρίζει τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «στρέφεται ευθέως κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κατά των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και των αγροτών».

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τονίζεται ότι ο νέος προϋπολογισμός «στηρίζει την παραπέρα αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Οι δηλώσεις για βελτίωση του εισοδήματος είναι παραπλανητικές, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοινώθηκαν θα αναπληρωθούν από μισθολογική και φορολογική αφαίμαξη».

    Ακόμη, το ΚΚΕ καλεί τον λαό «να εντείνει την πάλη του, να συγκροτήσει το δικό του μέτωπο, που θα οδηγήσει στην ανατροπή της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε δηλώσεις του για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, τόνισε ότι «ο νέος προϋπολογισμός, είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας και κοινωνικής αναλγησίας, που στοχεύει, χωρίς, όμως αποτέλεσμα, στη βελτίωση των αριθμών, ενώ αδιαφορεί για τους ανθρώπους και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

    Οπως είπε ο κ. Τσοβόλας, «η κυβέρνηση ματαιοπονεί, όταν ισχυρίζεται ότι μπορεί να πιάσει τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ, μέσα από προϋπολογισμούς που αποδιοργανώνουν την παραγωγική βάση της χώρας, μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα και αυξάνουν την ανεργία».

    Καταλήγοντας, ο κ. Τσοβόλας επεσήμανε: «Στο όνομα της προσέγγισης των ονομαστικών οικονομικών δεικτών του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση θυσιάζει τελικά την προοπτική της ανάπτυξης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Κατά συνέπεια, ο προϋπολογισμός του 1999, είναι προϋπολογισμός φτώχειας, μιζέριας και εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού, προς όφελος του μη παραγωγικού κεφαλαίου».

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    ‘'Δεν συνδέεται η επικύρωση της συνθήκης του Άμστερνταμ απο την Ελληνική Βουλή με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου''.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης του Άμστερνταμ, τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την απασχόληση.

    Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνησε ότι η πρόσφατη προσπάθεια εμπλοκής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Μεγαλονήσου από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία που έθεσαν ως προϋπόθεση την πολιτική επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να καθυστερήση την ψήφιση της Συνθήκης : α) γιατί η στάση των τριών χωρών εταίρων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διμερώς, β) γιατί μέχρι την ένταξη της Κύπρου θα υπάρξη και νέα συνθήκη και γ) γιατί υπάρχουν και άλλα όπλα για να αντιμετωπιστεί η ενταξιακή της πορεία.

    Σχολιάζοντας δε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ το κείμενο των τριών χωρών τόνισε με έμφαση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες πανηγυρικά και όλες αυτές οι δηλώσεις είναι αψιμαχίες που δεν έχουν σταματήσεις τη διαδικασία.

    ‘'Μπορεί να είναι ωραίες οι δηλώσεις κάποιων χωρών αλλά είναι μόνο δηλώσεις, κανένα ευρωπαϊκό όργανο δεν έχει μεταβάλλει δήλωση. Η Κύπρος είναι πρώτη για ένταξη χώρα και μάλιστα στις χθεσινές συζητήσεις αποδείχτηκε ότι καλύπτει τα 5 από τα 6 κεφάλαια που προυποθέτουν την ένταξη της, με δεύτερη την Ουγγαρία που καλύπτει τα 4.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στη συνέχεια την πάγια θέση της Ελλάδος ότι σε περίπτωση μπλοκαρίσματος της Κύπρου, η χώρα μας θα θέσει βέτο για τη διεύρυνση άλλων χωρών και σημείωσε ότι το νωρίτερο που μπορεί να γίνει η διεύρυνση είναι το 2002 αν και δεν προβλέπεται να συμβεί πριν το 2004.

    ‘'Για να σταματήσει η διαδικασία ένταξη της Κύπρου πρέπει να το αποφασίσουν ομόφωνα οι 15'' επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι αν τεθεί ως προυπόθεση η πολιτική επίλυση πρώτα του Κυπριακού τότε θα γίνει για δεύτερη φορά θύμα των Τούρκων. Σημείωσε μάλιστα ότι το 18% των Τουρκοκυπρίων επιθυμούν την ένταξή τους. Τέλος, σε ότι αφορά τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης του Άμστερναμ, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Στ. Περράκης ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα κατατεθεί εντός των ημερών.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε από την πλευρά του να αρχίσει η επεξεργασία της ταυτόχρονα με την επεξεργασία του προϋπολογισμού έτσι ώστε να είναι παρόντες και οι Ευρωβουλευτές που μπορούν να συμβάλλουν αποφασισρικά στη συζήτηση. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις η κύρωση της Συνθήκης αναμένεται να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο.

    Να σημειωθεί ότι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

    Δεύτερο κρούσμα τουρκικής προκλητικότητας, μέσα στον ίδιο μήνα, σημειώθηκε χτες το βράδυ από την τουρκική ακτοφυλακή σε βάρος ελληνικού αλιευτικού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

    Τουρκική ακταιωρός που έχει ως ζώνη ευθύνης τη θαλάσσια περιοχή της Αίνου πλησίασε και παρενόχλησε τη μηχανότρατα «Σωτήρης» την ώρα που ψάρευε στα διεθνή ύδατα, ανατολικά της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με τον καπετάνιο του αλιευτικού Σταύρο Καρχαρίδη η ακταιωρός πλησίασε το σκάφος, έμεινε επί 15 λεπτά σε απόσταση αναπνοής και ξαφνικά απομακρύνθηκε προς το λιμάνι της A_mou, χωρίς να δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο.

    Ο καπετάνιος του αλιευτικού ενημέρωσε αμέσως το λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Γ. Κολοσέντας καταγγέλλει ότι έχουν φτάσει στο έπακρο οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. «Ενας λόγος που μας κρατά εδώ είναι η υπερηφάνεια», σημειώνει και προσθέτει:»Είμαι 26 χρόνια στη θάλασσα και πρώτη φορά βλέπω τόσο συχνές παραβιάσεις. Καλούμε για άλλη μια φορά την πολιτεία να μας στείλει κανονιοφόρο ή άλλο σκάφος αντίστοιχο με την ακταιωρό, διότι μόνο τότε θα πάψουν να συμβαίνουν αυτά».

    [05] Ο Μ. ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

    Νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ επέλεξε το ΚΥΣΕΑ τον μέχρι τώρα αρχηγό ΓΕΣ Μανούσο Παραγιουδάκη ο οποίος τοποθετείται στη θέση του Αθανασίου Τζογάνη που ολοκλήρωσε τη θητεία του και το ΚΥΣΕΑ του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι ο κ. Παραγιουδάκης θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Φεβρουαρίου 1999 ενώ στις 15 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει για τους νέους αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΑ.

    [06] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το εκπαιδευτικό κίνημα.

    ‘'Αφορούν φορείς των οποίων τα συμφέροντα θίγονται απο την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση'', είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αναφέρεται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, διδακτήρια και διδασκαλεία τα οποία βλέπουν τη δουλειά τους να συρρικνώνεται.

    Ο υπουργός Τύπου είπε επίσης ότι ελάχιστα είναι τα προβλήματα που αφορούν, την πλήρωση των κενών θέσεων και την προώθηση των βιβλίων και για το λόγο αυτό δεν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι έχουν εγγραφεί 40.000 μαθητές στα ΤΕΕ αντί για 10.000 όπως αρχικά υπολογιζόταν.

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Ρέππας είπε ότι ενημερώθηκαν τα μέλη του Οργάνου για την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης απο τον υπουργό Παιδείας κ. Γεράσιμο Αρσένη και ενέκριναν ομόφωνα την πολιτική του.

    [07] ΒΟΥΛΗ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Συγκλονιστικά στοιχεία για τα θανατηφόρα ατυχήματα και τα αίτιά τους παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που επεξεργάστηκε και ψήφισε το ν/σ για τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Γ. Σκούρτης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά κάθε χρόνο θυσιάζονται στον μολώχ της ασφάλτου 2.300 άτομα, ενώ άλλα 7.000 μένουν ανάπηρα, ένα δε sta τρία θανατηφόρα ατυχήματα δηλαδή το 35% οφείλεται στην επήρεια μέθης.

    Η ευθύνη πάντως των τροχαίων ανήκει κατά 80% στους οδηγούς και κατά το 20% στην κακοτεχνία των δρόμων.

    Ο κ. Σκούρτης έθεσε τις προϋποθέσεις για την μείωση κατά 30% των τροχαίων : α) τη συνεχή εκπαίδευση των οδηγών, β) την επέκταση των ιατρικών ελέγχων στους οδηγούς Ι.Χ. σε τακτά χρονικά διαστήματα και γ) βελτίωση του οδικού δικτύου απο τις κακοτεχνίες.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σύνταξης του ΚΟΚ Σπ. Φλογαίτης τόνισε απο την πλευρά του ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν προέχει η εφαρμογή του κώδικα και η αστυνόμευση η οποία κρίνεται ανεπαρκής.

    [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Την κατασκευή ενός νέου στρατιωτικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα αντικαταστήσει το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εξήγγειλε χθες ο υπουργός εθνικής άμυνας κ.Ακης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή του ιατρικού συνεδρίου ενόπλων δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε ότι η μελέτη του νοσοκομείου θα ανατεθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και υπολόγισε ότι η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε περίπου 4-5 χρόνια.

    Ως χώρος για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, έχει επιλεγεί ο χώρος δίπλα στο πεδίο βολής του στρατοπέδου Καρατάσου στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Στα τέλη Νοεμβρίου θα συναντηθούν στην Αθήνα ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Μεγαλονήσου, Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και θέματα συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων.

    Ο κ.Κληρίδης θα βρεθεί στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του πανεπιστημιου των Πατρών να τελέσει τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Ελλήνων στην Κύπρο.

    [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΤΣΙΛΕΡ

    Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της Τουρκίας κατέθεσαν στο κοινοβούλιο το κόμμα του Ορθού Δρόμου, της πρώην πρωθυπουργού, Τανσού Τσιλέρ, και το ισλαμικό κόμμα της Αρετής, κατηγορώντας τον Μεσούτ Γιλμάζ «για κατάχρηση εξουσίας και μυστικούς δεσμούς με τους κύκλους της μαφίας».

    Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, εξαιτίας δημοσιευμάτων που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, κλίνει τα μάτια στις σχέσεις της μαφίας με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Γιλμάζ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το joimobo}kio, μετά από τις πληροφορίες αυτές που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες δύο ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Ένας από τους υποστηρικτές της παραίτησης της κυβέρνησης είναι ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ, το κόμμα του οποίου στηρίζει με μειοψηφία την κυβέρνηση συνασπισμού. Στην περίπτωση που το κόμμα του κ.Μπαϋκάλ δεν στηρίξει την κυβέρνηση Γιλμάζ, η αντιπολίτευση θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και τους 276 ψήφους που χρειάζεται για να ανατρέψει την κυβέρνηση συνασπισμού. Η ψηφοφορία αναμένεται ότι θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες. Ε.Ρ.

    [11] ΓΙΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

    Συνεχίζει να εξαπολύει κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, αφού και σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο «για εθνοκάθαρση των Αλβανών από τους Ελληνες».

    «Η εθνοκάθαρση των Αλβανών από ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους είναι πράγματι σαν αυτήν που πραγματοποιούν οι Σέρβοι, με τη μόνη διαφορά ότι αν η εθνοκάθαρση από τους Σέρβους γίνεται με όπλα και με βία, η εθνοκάθαρση από τους Ελληνες είναι σιωπηρή και γίνεται μέσω χορήγησης βίζας, με αλλαγή ονομάτων των Αλβανών».

    Ο Μπερίσα ισχυρίστηκε ακόμη ότι ‘'πληρώνουν οι Ελληνες τους Αλβανούς να αλλάξουν τα ονόματά τους», και κατηγόρησε τον ελληνικό Τύπο «για ρατσισμό εναντίον των Αλβανών μεταναστών».

    Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια στη Σκόδρα, ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση «για τρομοκρατία και βία», προσθέτοντας ότι τα επεισόδια αυτά «είναι ένα σενάριο των μυστικών υπηρεσιών SHIK για αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη αυτή'', την οποία χαρακτήρισε ως αντικείμενο του εθνικισμού της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. ‘'Πίσω από τα επεισόδια κρύβονται οι Σέρβοι», είπε.

    Επίσης, κάλεσε τον αλβανικό λαό να απέχει από το δημοψήφισμα για την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος στις 22 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι «κάνω έκκληση σε όλους τους Αλβανούς να μην βγουν από τα σπίτια τους γιατί δεν αξίζει τον κόπο». Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι ο αλβανικός λαός θα καταψηφίσει το σχέδιο Συντάγματος».

    [12] ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΟΔΡΑ

    Aνησυχητική ηρεμία επικρατεί στη Σκόδρα, όπου χθες ξέσπασαν ταραχές με αφορμή τη σύλληψη τριών μελών αντικομμουνιστικής οργάνωσης που συντάσσεται με τον Σαλί Μπερίσα, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.

    Χθες το μεσημέρι ένοπλοι Αλβανοί, μέλη του αντικομμουνιστικού συνδέσμου, εισέβαλαν πυροβολώντας στο κέντρο της πόλης και κατέλαβαν τη νομαρχία, ζητώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους. Ενας από τους συλληφθέντες ήταν ο 27χρονος Μαριάν Χίκα, πρώην σωματοφύλακας του στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, η δολοφονία του οποίου υπήρξε η αιτία των εκτεταμένων taqaw~m, που σημειώθηκαν στα Τίρανα πριν δύο μήνες.

    Η αστυνομία δεν επενέβη για να μην οξύνει την κατάσταση, η οποία εκτονώθηκε μόλις στις εννιά το βράδυ, όταν κατέφθασαν στη Σκόδρα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από τα Τίρανα. Αργά το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο από τους συλληφθέντες. Η συνεχιζόμενη κράτηση του Μαριάν Χίκα προκάλεσε την οργή των συντρόφων του, οι οποίοι έδωσαν 24ωρη προθεσμία για την απελευθέρωσή του, προειδοποιώντας για νέα επεισόδια.

    Παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και την αισθητή παρουσία στην πόλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, το τελεσίγραφο των συντρόφων του Χακί δημιουργεί έντονες ανησυχίες στον πληθυσμό για επανέναρξη των επεισοδίων.

    Αργά χθες το βράδυ ο νομάρχης της Σκόδρα, Αλί Λάτσαϊ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων της πόλης, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αστυνομικών αρχών, των θρησκευτικών κοινοτήτων και του ΟΑΣΕ, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και οι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισής της.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πληροφόρησης της Αλβανίας, τονίζεται ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Σκόδρα και υπογραμμίζεται η αποφασιστικότητά της να εμποδίσει κάθε αποσταθεροποιητική προσπάθεια η οποία θα δημιουργούσε κλίμα έντασης ενόψει του δημοψηφίσματος, στις 22 Νοεμβρρίου, για την αποδοχή του Συντάγματος.

    Ο υπουργός Πληροφόρησης, Μουσά Ουλκίνι σε δηλώσεις του άφησε αιχμές ότι υποκινητής των επεισοδίων στη Σκόδρα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. «Τα επεισόδια έγιναν την ίδια μέρα που στη Σκόδρα το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προγραμματίσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του Συντάγματος», είπε ο Ουλκίνι.

    [13] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Aποφασισμένος να προβεί σε κάθε παράσταση ενώπιον της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και να θέσει το θέμα της καθαίρεσης - με απόφαση των τουρκικής διοίκησης- της εφορευτικής επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.

    Οπως είναι γνωστό η τουρκική διοίκηση καθήρεσε την περασμένη εβδομάδα την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, επικαλούμενη λόγους κακοδιαχείρησης και προπαγάνδας εναντίον του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, καμία σχετική καταγγελία δεν είχε διατυπωθεί σε βάρος των μελών της.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντέδρασε έντονα και κατήγγειλε δημόσια την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, διατυπώνοντας το ερώτημα κατά πόσο η ισοπολιτεία, η δικαιοσύνη και η θρησκευτική ελευθερία, που ορίζονται ρητά από το τουρκικό σύνταγμα ισχύουν μόνο στα χαρτιά».

    Η ενέργεια αυτή των τουρκικών αρχών ευαισθητοποίησε το Στέητ Ντιπάρτμεντ και προσωπικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Μαρκ Πάρρις ο οποίος ζήτησε πιο δίκαιη προσέγγιση του θέματος και μετέφερε τις προσωπικές ανησυχίες του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την απομάκρυνση των μελών της εφορευτικής epitqop^r της Θεολογικής Σχολής, επίσκεψη, που η Τουρκία προσπάθησε να υποβαθμίσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης έθεσε και το γενικότερο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για το οποίο επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον το αμερικανικό Κογκρέσο.

    Από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δόθηκε η διευκρίνιση ότι η απομάκρυνση των μελών της εφορευτικής επιτροπής ήταν απόλυτα νομότυπη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωφελών Ιδρυμάτων στην οποία υπάγεται και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η τουρκική πλευρά επικαλέσθηκε ως απόδειξη αυτού ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους της ηγεσίας της ενδιαφερόμενης πλευράς.

    Ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκε επίσης και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να ενημερωθεί για την υπόθεση. Αν και δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, η επίσκεψή του ερμηνεύθηκε ως έκφραση ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον για τη διατήρηση της ελευθερίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχίου της Κωνσταντινούπολης.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στην ερώτηση αν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα μεσολάβησε στις τουρκικές αρχές για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την επαναλειτουργία της, είπε: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διευκρινίσουν το πως ακριβώς έχει το θέμα» και ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να εξεταστούν τα γεγονότα και στη συνέχεια να διατυπωθεί η γνώμη της κυβέρνησης.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 11 November 1998 - 20:31:13 UTC