Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [02] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
  • [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΓΟΝΑ ΝΗΣΙΑ
  • [05] ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1999 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
  • [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  • [07] ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 5 ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Χ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΙΤΑΛΙΑ: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [10] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΒΝΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ
  • [12] ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Χιόνια, βροχές και τσουχτερό κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί χιονίζει σε όλη τη Δυτική Μακεδονία με αποτέλεσμα να αποκλειστούν 36 χωριά στην Καστοριά, 31 στο νομό Γρεβενών και 4 στο νομό Κοζάνης. Το κρύο είναι τσουχτερό και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το θερμόμετρο έχει κατέβει κάτω από το μηδέν.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίας Βέροιας - Κοζάνης στην Καστανιά, Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου, Δράμας - Κάτω Νευροκοπίου και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Επίσης με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίες Βέροιας προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία Πέντε Πηγάδια και Σερρών - Λαϊλιά. Δώδεκα χωριά αποκλείστηκαν και στο νομό Τρικάλων και δύο στο νομό Ιωαννίνων. Με αλυσίδες γίνεται η συγκοινωνία Ιωαννίνων - Τρικάλων στη θέση Κατάρα και Ιωαννίνων - Κοζάνης στην περιοχή Επταχωρίου.

    [02] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Δύο ξεχωριστές πορείες μαθητών, κάτω από συνεχή βροχή, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ως αποτέλεσμα των διαφωνιών μεταξύ των μαθητών που αυτή την περίοδο έχουν επιλέξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Η μία πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, με οργανωτή τη συντονιστική επιτροπή ημερησίων σχολείων, και η δεύτερη από την Καμάρα με οργανωτή τις αγωνιστικές κινήσεις μαθητών. Στην πρώτη οι μαθητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία για πέντε λεπτά στην Εγνατία οδό (στο ύψος της Αριστοτέλους) διακόπτοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα, και στη συνέχεια κατεθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη δεύτερη πορεία οι μαθητές διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο.

    Υπό κατάληψη βρίσκονται περισσότερα από 50 σχολεία της Θεσσαλονίκης και οι μαθητές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν παρά τις απειλές για επιβολή ποινών και μέτρηση απουσιών.

    [03] ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας ανέφερε οτι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και έκανε λόγο για παρεμπόδιση στη λειτουργία ορισμένων σχολείων, επισημαίνοντας, οτι όπου εντοπίζονται ανάλογες πράξεις θα αντιμετωπίζονται αναλόγως. Xαρακτήρισε δε ώριμο αίτημα και ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για το συμφέρον των μαθητών.

    [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΓΟΝΑ ΝΗΣΙΑ

    Μέτρα για τη βελτίωση των παροχών υγείας σε άγονα νησιά ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Λουκάς Παπαδήμας, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

    Ο κ. Παπαδήμας διευκρίνισε ότι υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής 'μυνας, ώστε να καλυφθούν από στρατιωτικούς γιατρούς οι κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθούν πολυδύναμα κέντρα υγείας στα νησιά. Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ο υπουργός τόνισε ότι οι γιατροί θα λάβουν σύντομα όλα τα χρήματα από τις εφημερίες και τις τακτικές αποδοχές.

    [05] ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1999 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

    Μέχρι τον Απρίλιο του 1999 θα έχουν δημιουργηθεί οι νέοι οργανισμοί των Υπουργείων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος παρουσίασε την σχετική εισήγηση, γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί θα προχωρήσουν στην κατάρτιση των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων για τους νέους οργανισμούς, το αργότερο ως τα τέλη Ιανουαρίου. Όπως είπε, η αναδιοργάνωση της οργανωτικής δομής της δημόσιας διοίκησης θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες καθώς, τα Υπουργεία, με τη νέα τους δομή, θα μετατραπούν σε χώρους παραγωγής, πολιτικής και ελέγχου του συστήματος της κρατικής διοίκησης. Συγκεκριμένα θα υπάρξει περιορισμός σε όλες τις περιττές διευθύνσεις και τα τμήματα των Υπουργείων, ώστε να δημιουργηθούν νέα ευέλικτα σχήματα.

    Σε ό,τι αφορά, στον «ιό της χιλιετίας» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θέμα που εξέτασε το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής για το πρόβλημα.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Αναφορά στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, έκανε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.

    Ο κ. Πάχτας σημείωσε ότι για την κυβέρνηση έχει κερδιθεί πλέον η μάχη της απορρόφησης και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην ποιότητα των έργων. «Θέλουμε να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Πάχτας και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας των έργων που θα παραδοθούν στο λαό.

    Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ποιότητας στα δημόσια έργα καθώς σε ορισμένα παρουσιάζονται κακοτεχνίες, γνωστοποίησε όμως ότι στις περιπτώσεις που τα προβλήματα δεν μπορούν να διορθωθούν, οι φάκελοι των έργων αυτών θα αποστέλλονται στη δικαιοσύνη.

    [07] ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 5 ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Χ

    Με εθνικούς πόρους προτίθεται να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα τη δημιουργία γραμματείας, που θα υποβοηθά το έργο της διευθύνουσας επιτροπής για τον πανευρωπαϊκό άξονα Χ. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς κατατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, δια στόματος του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Μανιάτη.

    Στο μεταξύ, σε πέντε βασικά σημεία, που αφορούν την επανεργοποίηση του πανευρωπαϊκού άξονα Χ, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των οκτώ εμπλεκόμενων χωρών. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών, ο επίσημος διάλογος εγκαινιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η «παρθενική» συνάντηση της διευθύνουσας - «pre steering»- επιτροπής για τον άξονα Χ.

    Παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και της Commission, oι εκπρόσωποι των χωρών από τις οποίες διέρχονται ο κορμός και οι κλάδοι του άξονα (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία και Βουλγαρία), συμφώνησαν στα ακόλουθα πέντε σημεία:

    Σκοπός είναι η ανάπτυξη των κύριων και βοηθητικών υποδομών του άξονα Χ. Το σκέλος της ανάπτυξης αφορά στη συντήρηση, την ανακατασκευή και την αναβάμιση των υποδομών του, καθώς επίσης και τη λειτουργία του για όλα τα είδη μεταφορών (οδικές, σιδηροδρομικές, συνδυασμένες)

    Θα αναζητηθούν οι πλέον αποδοτικοί τρόποι χρηματοδότησης, τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα

    Οι συμμετέχουσες χώρες θα υιοθετήσουν κοινά κριτήρια και μεθοδολογίες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα του άξονα

    Τα κράτη δεσμεύονται για την ανταλλαγή πληροφοριών, που αφορούν τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στη χρήση του άξονα Χ, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία για τις κυκλοφοριακές ροές, τις διενεργούμενες επενδύσεις και τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις Οσον αφορά τις συνοριακές διελεύσεις, προβλέπεται η λήψη των απαιτούμενων μέτρων, για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα σύνορα.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε στη διήμερη συνάντηση ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ασκεί και την προεδρία της διευθύνουσας επιτροπής για τον πανευρωπαϊκό άξονα Χ. Δια στόματος του κ.Μανιάτη, η ελληνική πλευρά πρότεινε την υιοθέτηση μέτρων θεσμικού και κανονιστικού χαρακτήρα, ώστε να παρακολουθείται -παράλληλα με την πρόοδο των υποδομών- ο εκσυγχρονισμός και ο συντονισμός των διαδικασιών.

    «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Οι συνομιλίες, παρά τα υπαρκτά πολιτικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, διεξήχθησαν σε απόλυτα θετικό κλίμα. Τώρα χρειάζεται επιμονή και υπομονή, για να δρομολογήσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες, που θα επιτρέψουν αυτός ο σημαντικός για την ελληνική οικονομία άξονας, να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο κ.Μανιάτης, μετά τη λήξη των εργασιών της διευθύνουσας επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι ο άξονας Χ αποτελεί τη συντομότερη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και vice versa. H επαναλειτουργία του εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στη διεθνή διαμετακόμιση εμπορευμάτων και επιβατών.

    Eνδεικτικό της μεγάλης δυναμικής του άξονα είναι και το γεγονός ότι, το 1993, οι οδικές κυκλοφοριακές ροές κατά μήκος του ήταν της τάξης των 10.000 αυτοκινήτων ημερησίως. Σήμερα, τα αντίστοιχα μεγέθη δεν ξεπερνούν τα 2.500-3000 αυτοκίνητα, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την κρίση στην περιοχή. Στις σιδηροδρομικές μεταφορές, πριν το 1991, οι τυπικές κυκλοφοριακές ροές υπερέβαιναν τους 600.000 επιβάτες και το 1.800.000 τόνους το χρόνο, ενώ σήμερα περιορίζονται στα 120.000 άτομα και τους 400.000 τόνους.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΙΤΑΛΙΑ: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ

    Το εφετείο της Ρώμης αποφάσισε τον κατ' οίκον περιορισμό του αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ακυρώνοντας διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, το οποίο είχε εκδώσει η Τουρκία, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ωστόσο έκρινε ότι η κ.Οτζαλαν πρέπει να παραμείνει στη Ρώμη, εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης της Γερμανίας.

    Ο Ιταλός δικηγόρος του κ.Οτζαλάν, Λουίτζι Σαρατσένι, δήλωσε στους περίπου 500 Κούρδους που ζητούν την απελευθέρωση του ηγέτη τους, ότι το εφετείο αποδέχτηκε την πρόταση του Οτζαλάν, αποφασίζοντας τον κατ' οίκον περιορισμό του, αλλά όχι και τη φυλάκισή του.

    Η απόφαση αυτή είναι δυνατόν να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ιταλίας-Τουρκίας, ενώ η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δε σκοπεύει, προς το παρόν, να ζητήσει την έκδοση του Οτζαλάν.

    Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο, εάν η υποχρέωση παραμονής του Κούρδου ηγέτη στη Ρώμη τον δεσμεύει να παρουσιάζεται μια φορά την εβδομάδα στην αστυνομία ή μοναδική υποχρέωση θα είναι να μην απομακρυνθεί από την ιταλική πρωτεύουσα. Παράλληλα, εάν η Γερμανία εξακολουθήσει να μη ζητά την έκδοσή του, τότε θα είναι απόλυτα ελέυθερος να παραμείνει στην Ιταλία ή να μεταβεί σε άλλη χώρα. Τις επόμενες μέρες, ειδική επιτροπή θα αποφασίσει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου ή όχι στον Κούρδο ηγέτη, ενώ δεν αποκελίεται και το ενδεχόμενο να απελαθεί στη Λιβύη ή την Αρμενία.

    Εξάλλου, σε μήνυμα του Οτζαλάν, που διαβάστηκε στην Πιάτσα Τσέλιο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες Κούρδοι οπαδοί του, τους κάλεσε να επιστρέψουν στα σπίτια τους, από όπου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για το κουρδικό.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας, Ιταλίας, λόγω της άρνησης της τελευταίας να εκδόσει τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ απύθυνε σήμερα προειδοποίηση στις ιταλικές αρχές ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με την «αιώνια εχθρότητα» της Τουρκίας, αν δεν εκδοθεί ο ηγέτης των Κούρδων στη χώρα.

    Ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε «ότι η Ιταλία κάνει ειρήνη με την τρομοκρατία, ότι διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο», και κατέληξε λέγοντας ότι κάθε λάθος που σχετίζεται με την υπόθεση του Οτζαλάν θα έχει ακριβό αντίτιμο και θα πληρωθεί.

    [10] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Aπειλές κατά της ζωής του δέχθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Ντανς Εβερτς, λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι προπαγανδίζει υπέρ του Συντάγματος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόχα Γιον» ο άγνωστος που τηλεφώνησε στα γραφεία του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, προειδοποίησε τον Ebeqtr ότι αν δεν σταματήσει να καλεί τους Αλβανούς να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα «δεν θα φύγει ζωντανός από την Αλβανία». Η εφημερίδα επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει ότι ο άγνωστος έθεσε όρους για την παραμονή του πρέσβη του ΟΑΣΕ στη χώρα.

    Ο ίδιος ο Εβερτς αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ΟΑΣΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο δημιουργίας αποσταθεροποιητικών ενεργειών ιδιαίτερα από το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Σημειώνεται ότι χθες ο κ.Εβερτς απαντώντας στις κατηγορίες που του προσάπτει το Δημοκρατικό Κόμμα, για υπέρβαση των καθηκόντων του και επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας με το να καλεί τους Αλβανούς σε μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα, τόνισε ότι «η πρόσκληση για συμμετοχή δεν σημαίνει και παρότρυνση να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το Σύνταγμα».

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΒΝΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ

    Εκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, να δημιουργήσουν συνθήκες που να διευκολύνουν τους δημοσιογράφους στην εκτέλεση του καθήκοντος της ενημέρωσης, απηύθυνε η έβδομη γενική συνέλευση της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Σόφια.

    Με το ειδικό ανακοινωθέν της, η ΑΒΝΑ κάλεσε επίσης τις αρμόδιες αρχές να μην παρεμποδίζουν, αλλά να βοηθούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των δημοσιογραφικών οργανώσεων στην ανάπτυξη των μεταξύ τους επαφών, καθώς και να εξασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνησή τους στις διάφορες χώρες και την ελεύθερη πρόσβασή τους στις πληροφορίες.

    Κοινή είναι η θέση των μελών της ΑΒΝΑ ότι τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δουλεύουν και να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις αρχές του πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της αλήθειας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικοδόμηση ειρηνικού και καρποφόρου κλίματος συνεργασίας στην περιοχή.

    Τέλος, τα μέλη της ΑΒΝΑ καταδίκασαν κάθε χρήση βίας εναντίον δημοσιογράφων που εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Κ.Κ.

    [12] ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία λαμβάνουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται παράνομα στα κατεχόμενα παραβίασαν σήμερα επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με πηγές του κυπριακού Υπουργείου 'μυνας δύο F16 εισήλθαν σήμερα στις 10 π.μ. από την Κερύνεια πέταξαν πάνω από την Τύμπου και το Λευκόνοικο και εξήλθαν από την Καρπασία. Την ίδια διαδρομή ακολούθησαν στις 11.00 δύο F4 και λίγα λεπτά αργότερα δύο ακόμα F16.

    Οκτώ ακόμα F16 πέταξαν πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, λίγο μετά τις 12.00.

    Στις 11.00 προσγειώθηκε στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονοίκου ]ma μεταγωγικό C180.

    Εξάλλου, τέσσερις φρεγάτες που βρίσκονταν αγκυροβολημένες στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας κατευθύνθηκαν γύρω στις 10.00 προς τη θαλάσσια περιοχή Μόρφου - Κορμακίτη και πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά. Στις 12.30 επέστρεψαν στο κατεχόμενο λιμάνι, όπου βρίσκονται επίσης δύο τουρκικά υποβρύχια, δύο πυραυλάκατοι και ένα πλοίο ανεφοδιασμού.

    [13] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

    Η άρνηση της Ιταλίας να εκδώσει τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην Τουρκία έχει φέρει αναστάτωση ακόμη και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Εκρηκτική αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα στο παιχνίδι που θα γίνει την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη για το Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Γαλατασαράι και τη Γιουβέντους. Το ιταλικό Κόμμα των Πρασίνων έχει ζητήσει ο αγώνας να διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο, ενώ ο πρόεδρος της Γιουβέντους απαιτεί από την ΟΥΕΦΑ μέτρα προστασίας, διαφορετικά προτείνει αναβολή του αγώνα ή να μην κατέλθει η ομάδα του στο γήπεδο.

    Οι τουρκικές εφημερίδες έχουν ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία φανατισμού για το παιχνίδι με τους Ιταλούς. Η «Σαμπάχ» σε δημοσίευμα της αναφέρει «Μη φοβάσαι Γιουβέντους, έλα. Εμείς οι Τούρκοι είμαστε φιλόξενοι. Θα σας υποδεχτούμε με λουλούδια, αλλά θα σας κερδίσουμε στο γήπεδο». Η «Χουρριέτ» σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα στην Τουρκία για να παρακολουθήσει τον αγώνα υπογραμμίζει «Ας έρθει. Θα διαπιστώσει τη φιλοξενία μας και θα γνωρίσει τους Τούρκους. Θα ντραπεί για όσα κάνει».

    Σημειώνεται ότι ο αγώνας έχει μεγάλη βαθμολογική σημασία για τη Γιουβέντους, που θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να προχωρήσει στην επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο ιταλικός τύπος από την πλευρά του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Γιουβέντους πηγαίνει στην τουρκική κόλαση», αφού φοβούνται πως ακροδεξιά στοιχεία θα εισέλθουν στο γήπεδο με στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διεξαγωγή του αγώνα. Στο μεταξύ, οι τουρκικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε μποϋκοτάζ των ιταλικών προιόντων και όλοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν ακυρώσει όλα τα ταξίδια προς την Ιταλία.

    Αύριο στην κατεχόμενη Κύπρο οι «Γκρίζοι Λύκοι» διοργανώνουν εκδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Ιταλίας για το θέμα του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Οτσαλάν.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 20 November 1998 - 21:11:01 UTC