Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
  • [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [03] ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [04] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [05] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ
  • [06] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΩΣ ΠΡΟΝ ΤΟΝ ΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [07] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [08] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 3 ΚΑΙ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΤ 3 ΚΑΙ ΤΟΥ 102 FM ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ 2000
  • [10] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
  • [11] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
  • [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
  • [13] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ "ΦΡΑΓΜΑ" ΤΩΝ 2.500 ΜΟΝΑΔΩΝ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [15] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ-ΤΣΙΛΛΕΡ, ΑΛΛΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ
  • [16] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΙΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] Ε.Ε: ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [18] ΜΟΣΧΑ:ΝΕΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ
  • [19] ΜΟΣΧΑ:Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΕΞ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΟΤΣΑΛΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [20] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

    "Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από το μέλλον της νέας γενιάς", δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη νέα γενιά. Αναφερόμενος στους λόγους σχεδιασμού πολιτικής για τους νέους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει και τόνισε ότι έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες και νέα προβλήματα που καθιστούν απαραίτητο το σχεδιασμό ενός συγκροτημένου pqocq\llator.

    Το πρόγραμμα αυτό, που επεξεργάστηκε τους προηγούμενους μήνες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, έχει σκοπό την αύξηση των ευκαιριών για τους νέους, τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι νέοι να έχουν τα εφόδια για να μετέχουν στην κοινωνική ζωή ως αυτόνομες οντότητες. Πιο συγκεκριμένα, για την απασχόληση ενός εκατομμυρίου νέων έως 30 ετών θα διατεθούν έως το τέλος του 2000 πάνω από 400 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός εξωτερικών κ.Θ.Πάγκαλος, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι χαρακτήρισε φήμες τα δημοσιελυματα που φέρουν τους πυραύλους S-300 να εγκαθίστανται στην Κρήτη αντί της Κύπρου λέγοντας ότι ''μία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί'' αλλά διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ''δεν είναι παράλογη ιδέα"

    Το Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο κ.Πάγκαλος σημείωσε ότι ''η Κρήτη είναι μακρύτερα από την Κύπρο και είναι μία πιθανή θέση εγκατάστασης ενώ από την πλευρά του ο γάλλος ομόλογος του κ.Βεντρίν είπε ότι τον ενημέρωσε ''για τις γαλλικές ανησυχίες'' για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων εξετάσθηκε η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέμα στο οποίο ο κ.Βεντρίν επέμεινε ότι οι πολιτική διευθέτηση του προβλήματος θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις.

    Μετά το Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί την Κοπεγχάγη και το Όσλο, όπου θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ε.Ρ.

    [03] ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Ομόφωνα συμφώνησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, να αντιταχθεί στη διαδικασία διάσπασης της HELEXPO-ΔΕΘ, όπως τουλάχιστον δρομολογείται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Συγκεκριμένα, το νομαρχιακό συμβούλιο προσυπέγραψε υπόμνημα στο οποίο ζητείται "να μην προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα αποβλέπει στη διάσπαση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ, τουλάχιστον πριν δημοσιοποιηθούν οι λεπτομερείς όροι ίδρυσης και λειτουργίας της εταιρίας των εκθέσεων και διατυπωθούν οι επί μέρους ρυθμίσεις της προκήρυξης και οι όροι του συμβολαίου παραχώρησης και πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο συζητήσεων-ανταλλαγής απόψεων με τους φορείς της πόλης".

    Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν -"ως ρεαλιστική και αποτελεσματική"- η διατυπωθεία από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού πρόταση για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας εκθέσεων. Πρόταση, που διασφαλίζει την amadi\qhqysg της εταιρίας, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τη δυνατότητα σύναψης συνεργασιών". Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της στο θέμα της HELEXPO- ΔΕΘ, με τη ρητή απόρριψη κάθε προθέσεως διάλυσης του οργανισμού.

    "Ο θεσμός της HELEXPO-ΔΕΘ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Νομό Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους του", τόνισε ο Νομάρχης, κ. Κώστας Παπαδόπουλος. "Με δεσμούς όχι μόνον οικονομικούς, αλλά πολιτικούς και κοινωνικούς. Η μόνη νοητή και επιτρεπτή μεταβολή στο θεσμικό της πλαίσιο είναι η μετοχοποίηση του επιχειρηματικού της μέρους -χωρίς να θιγούν τα ακίνητά της- με ανάληψη των μετοχών από τους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Αυτοδιοίκησης. Κάθε άλλη μεταβολή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς -και κυρίως η μεταβίβαση των ακινήτων και της διοίκησής της σε ιδιώτεςς- είναι απαράδεκτη".

    Μάλιστα, ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού των φορέων του νομού και της αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της HELEXPO-ΔΕΘ.

    "Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τακτικ΄ςε με προφανή στόχο τη διάλυση της HELEXPO-ΔΕΘ", τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, κ. Παναγιώτης Δέντσορας.

    "Υπηρετούν, με τον τρόπο αυτό, σκοπιμότητες με αντικείμενο το ανυπολόγιστης αξίας οικόπεδο του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Προκειμένου να διαφυλαχθεί ο εν λόγω θεσμός, που αδιαμφισβήτητα ανήκει στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να ζητήσουμε -ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση- από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της θέση: επιθυμεί η Θεσσαλονίκη να διατηρηθεί ως εθνικό εκθεσιακό κέντρο, όπως -άλλωστε- είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένη;" "Ασφαλώς και η HELEXPO-ΔΕΘ χρήζει εκσυγχρονισμού", συνέχισε ο ίδιος. "Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σημερινή της εικόνα είναι καλή και σίγουρα άνω του μέσου όρου των δημοσίων υπηρεσιών. Σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τα οποία η διοίκησή της, με τη μακρόχρονη εμπειρία της, αλλά και τη συνεργασία των φορέων -όπου χρειαστεί- είναι σε πλήρη θέση να αναπτύξει".

    Την άποψη ότι η εταιρική μετατροπή της HELEXPO-ΔΕΘ και η μη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της οδηγούν σε υποβάθμιση το λαό, την οικονομία της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, κ.Μ.Σπυριδάκης. "Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και όχι για κακό υπολογισμό της κυβέρνησης. Όποιος δεν αντιταχθεί ριζικά στη μόδα των ιδιωτικοποιήσεων και του ipso jure θα πρέπει να δέχεται και τέτοιου είδους "περιποιήσεις" από την κεντρική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, συντασσόμεθα με όλες τις φωνές εναντίωσης. Απάντηση πρέπει να είναι η συνολική αντίδραση των φορέων και του λαοόυ της Θεσσαλονίκης. Όχι λόγια, όχι υπομνήματα, αλλά αγωνιστικές κινητοποιήσεις με επικεφαλής τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

    "H HELEXPO-ΔΕΘ υπήρξε ανέκαθεν σύμβολοα αντίστασης των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης στις κατά καιρούς "βλέψεις" tou αθηναιοκεντρικού κράτους", επισήμανε ο Αντινομάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών, κ. Λευτέρης Τζιόλας. "Το θέμα, όπως ανακινήθηκε τους τελευταίους μήνες, είναι σκοτεινό και σαφώς κρύβει προθέσεις. Γιατί διατηρεί η κυβέρνηση αδιαφάνεια γύρω από τους στόχους της; Εφόσον έχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική, γιατί δεν την ανακοινώνει; Σε τι στοχεύει με τον τεμαχισμό και πώς αυτός συνδυάζεται με τον περίφημο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια;" "Αντίθετα", πρόσθεσε ο ίδιος, "επικρατεί τεράστια συσκότιση. Με δεδομένη, λοιπόν, τη γενικότερη αναξιοπιστία του κεντρικού κράτους απέναντι στην περιφέρεια, και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, δικαιολογημένα σκέφτεται ο απλός πολίτης ότι πάνε για το "ψητό". Η Θεσσαλονίκη είναι υποχρεωμένη να πρωτοπορήσει στη μάχη με βασικό στόχο τη νέα ισορροπία μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Όχι μόνο γιατί υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος της ανισόρροπης ανάπτυξης, αλλά γιατί αλλιώ θα αναγκαζόμαστε -κάθε φορά- σε μάχη χαρακωμάτων, από την οποία θα βγαίνουμε με όλο και μεγαλύτερες απώλειες". Να διατηρηθεί η HELEXPO-ΔΕΘ υπό το σημερινό της καθεστώς και -ως έσχατη λύση- να πωληθεί, μέσω Χρηματιστηρίου, κατ' ανώτατο όριο το 49% μιας θυγατρικής της με αντικείμενο τη διοργάνωση εκθέσεων, πρότεινε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, κ. Αβραάμ Καλταβερίδης.

    Την ευρύτητα της αιώνιας διαμάχης μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας επισήμανε ο Αντινομάρχης Υγείας, κ. Μιχάλης Λιάκος. "Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από την τυπική διαδικασία της έκδοσης ψηφισμάτων και να αναρωτηθούμε μήπως είναι καιρός για κάτι πιο "επαναστατικό". Για μια πανστρατεία με στόχο τη διοικητική, δημοκρατική και οργανωτική αυτονομία μας από το αθηναιοκεντρικό κράτος. Για μια μορφή ομοσπονδίας, ως μοναδική λύση".

    Την πλήρη συμφωνία του με τις θέσεις της διοίκησης της HELEXPO-ΔΕΘ τόνισε -απευθυνόμενος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο- και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Μπρόβας. "Η Έκθεσης είναι μέρος της ζωής μας. Δεν είναι δυνατόν να μπει στη λογική του "πόσο κάνει". Πρόκειται για μια αξία διαχρονική που δεν πουλιέται και δεν διαπραγματεύεται. Η πρόταση του ΥΠΕΘΟ αποτελεί μεθόδευση που κρύβει πολλούς κινδύνους, με κυριώτερο την αποδυνάμωση της μητρικής ΔΕΘ". Επίσης, τη συμπαράταξή τους με το διοικητικό συμβούλιο του εθνικού εκθεσιακού φορέα δήλωσαν δι' εκπροσώπων τους, ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Ιωνίας.

    Με έγγραφο παρέμβασή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων της HELEXPO- ΔΕΘ τόνισε ότι συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία για την εξαίρεση του Οργανισμού από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επισήμανε, δε, ότι θα αποφασίσει για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, σε κοινή συνεδρίαση με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 2 Δεκεμβρίου.

    Κατά την ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ, κ. Αντώνης Κούρτης, μίλησε για διπλό χτύπημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. "Αφενός, η κυβέρνηση ενισχύει το ρόλο του ΟΠΕ -ο οποίος, μέσω του συμβολαίου διαχείρισης που πρόσφατα υπέγραψε με το ΥΠΕΘΟ, πριμοδοτείται με 10 dis. δρχ. και αναλαμβάνει την οργάνωση εκθέσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό- και, αφετέρου, δρομολογεί τη διάλυση της HELEXPO-ΔΕΘ. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται και πάλι η Αθήνα, καθιστώντας θέμα χρόνου την ανάπτυξη εκθεσιακών υποδομών -ιδιαίτερα εν όψει της Ολυμπιάδας- οι οποίες θα της επιτρέψουν να ανταγωνισθεί οξύτατα τη Θεσσαλονίκη".

    Ο κ. Κούρτης επανέλαβε τις δύο προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου της HELEXPO-ΔΕΘ προς το ΥΠΕΘ: τη δημιουργία θυγατρικής με αντικείμενο τη διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων (το 51% των μετοχών της οποίας θα παραμείνει στη μητρική) και την κατά περίπτωση προώθηση κοινοπραξιών με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς για τη διοργάνωση των κλαδικών.

    [04] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Τροπολογία με την οποία προβλέπεται να δίνεται πλήρης σύνταξη και πλήρες χρονοεπίδομα στους στρατιωτικούς ή υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ανεξάρτητα από τα έτη υπηρεσίας τους ή των βαθμών τους κατέθεσαν 16 βουλευτές της Ν.Δ.

    Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να ενταχθεί η σχετική τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου αρχίζει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Πρόκειται για τους: Μ.Έβερτ, Α.Μπρατάκος. Γ. Καρατζαφέρης Στ. Σπηλιωτόπουλος., Γ. Καλαντζής, Γ. Γιακουμάτος, Λ. Λυμπερακίδης, Δ. Κωστόπουλος, Φ. Δημοσχάκης, Απ. Ανδρεουλάκος, Ν Ζαφειρόπουλος. Β.Μεϊμαράκης, Π. Μελάς. Α. Παπαδόγγονας, Α. Καραγκούνης και Ι. Τζωάννος.

    [05] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του κ.Σαντέρ -ο οποίος ανέφερε ότι τυχόν εθνικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν την πορεία της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ- δήλωσε ότι ο κ.Σαντέρ με τα όσα είπε επιβεβαιώνει την ορθή πορεία της χώρας μας.

    Τόνισε χαρακτηριστικά ότι "οι δηλώσεις του είναι πηγή αισιοδοξίας που επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκλογών της χώρας μας". Διευκρίνισε όμως ότι ο κ.Σαντέρ δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας αλλά έκανε απλώς μια πολιτική παρατήρηση ως τρίτος παράγοντας.

    Ο κ.Ρέππας επανέλαβε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς κάτι που αναγνωρίζεται και από τον πρόεδρο της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κληθεί το 2000 από τον ελληνικό λαό όταν θα έχει ολοκληρώσει και το έργο της.

    [06] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΩΣ ΠΡΟΝ ΤΟΝ ΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Τον Κώστα Σημίτη επιθυμεί ως πρωθυπουργό της χώρας το 26,8% των ερωτηθέντων και τον Κώστα Καραμανλή το 21,7%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Τα M]a" και δημοσιεύονται σήμερα. Το 45,8% αυτών απάντησε ότι δεν είναι ευχαριστημένο από το ΠΑΣΟΚ και το 52,6% ότι δεν είναι ευχαριστημένο από τη Ν.Δ. , ενώ το 41,3% απορρίπτουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [07] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    "Η κυβέρνηση κρίνεται για το πραγματικό της έργο, ενώ η αντιπολίτευση για το θεωρητικό της έργο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα τη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Νέα" όπου εμφανίζεται ένα ποσοστό 41,3% που δεν είναι ικανοποιημένο ούτε από τον κ.Σημίτη ούτε από τον κ.Καραμανλή.

    Ο κ.Ρέππας πρόσθεσε ότι το "καμπανάκι" χτυπά για την αντιπολίτευση, ενώ δήλωσε ότι ο λαός στις εθνικές εκλογές θα κρίνει θετικά και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

    [08] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 3 ΚΑΙ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Πάνω από 350 λύκεια σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Μαθητές και φοιτητές αποφάσισαν την πραγματοποίηση δύο συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις στις 3 και 9 Δεκεμβρίου.

    Οι καθηγητές αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

    Στο μεταξύ οι φοιτητές αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, μετά το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε καταλήψεις προχωρούν από σήμερα οι φοιτητές της Φιλοσοφικής, της Νομικής και των Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΤ 3 ΚΑΙ ΤΟΥ 102 FM ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ 2000

    Το ραδιόφωνο στο 2000, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΡΤ 3 και ο 102 FM στη Θεσσαλονίκη, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης. Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο προϊστάμενος του Α' προγράμματος του 102 FM, Μιχάλης Μεσσήνης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι η ημερίδα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του 102 FM και της ΕΡΤ 3, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να αποκτήσουν αξιοπρέπεια, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα, κάτι που όπως πρόσθεσε, είναι "το σύνθημα του 102 FM".

    Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ 3, Δημήτρης Κατσαντώνης στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων η πίεση του ανταγωνισμού λειτούργησε σωστά, δηλαδή αφυπνιστικά για ένα σοβαρό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πλέον λειτουργεί διαφορετικά με θετική κατεύθυνση.

    Στο μήνυμά του για την εκδήλωση, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας υπογραμμίζει: "Είναι αναμφισβήτητο ότι το Ραδιόφωνο είναι το μέσον εκείνο που μας μεγάλωσε και μας έκανε να omeiqeuto}le. Και σήμερα, όμως, παρά την παντοδυναμία της Τηλεόρασης που με την εικόνα της θέλγει και μαγνητίζει, το Ραδιόφωνο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο στερέωμα των μέσων που ψυχαγωγούν και ενημερώνουν". "Στην ηλεκτρονική και ψηφιακή εποχή που ζούμε", συνεχίζει στο μήνυμά του ο κ. Ρέππας, "στο κατώφλι του 21ου αιώνα, το ραδιόφωνο έχει και θα συνεχίσει να έχει τη θέση του ανάμεσά μας. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις θαρρώ πως τίποτε Δε μπορεί να το υποκαταστήσει. Στο σπίτι ή στην εργασία μας, το ταξίδι ή την ανάπαυσή μας, θα συνεχίσει να μας γοητεύει με τα προγράμματά του. Αλλωστε όλοι ξέρουμε ότι η μουσική δεν είναι θέαμα, αλλά ακρόαμα".

    "Το πως θα είναι το Ραδιόφωνο του 2000 εξαρτάται κυρίως από τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Αν, οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν το εκλάβουν ως ένα συνηθισμένο χώρο δουλειάς και οι επιχειρηματίες δεν το θεωρήσουν ως μια ευκαιρία για εύκολο πλουτισμό, αν η σύγχρονη τεχνολογία και εξέλιξη και τα μηνύματα της νέας εποχής δεν το αφήσουν αδιάφορο, τότε το Ραδιόφωνο θα παραμείνει στη θέση που κατέχει και θα συνεχίζει να γοητεύει πολλαπλασιάζοντας τους ακροατές του", αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ.

    Καταλήγοντας, ο υπουργός εύχεται οι θέσεις και τα συμπεράσματα της ημερίδας να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από τους νέους, κυρίως από αυτούς που έχουν την πρόθεση να ασχοληθούν στο μέλλον με το Ραδιόφωνο.

    Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητής Παύλος Πετρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του ΜΠΕ με τον 102 FM και την ΕΡΤ 3, την οποία χαρακτήρισε ως άριστη, ενώ εξέφρασε την ευχή το ραδιόφωνο προς το 2000 να είναι περισσότερο πολιτικό και όχι κομματικό, να έχει ιστορική μνήμη και να περιφρουρεί τις αξίες.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκης Βοϊτσίδης τόνισε ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ ενδιαφέρεται για το Ραδιόφωνο, τόσο πολιτιστικά, όσο και επαγγελματικά. Όπως τόνισε το Ραδιόφωνο θα πρέπει να είναι δίαυλος πολιτισμού και όχι ένα μέσο από το οποίο θα ανακυκλώνονται ευτελή προϊόντα. Παράλληλα κατέστησε επιτακτική την ανάγκη προβληματισμού, για να βρεθούν οι τρόποι ώστε "η ιδιωτική ραδιοφωνία θα αποκτήσει τα κίνητρα ή θα εξαναγκαστεί να δείξει ένα πρόσωπο καλύτερο από αυτό που κατά μέσο όρο παρουσιάζει σήμερα", ανέφερε ο κ. Βοϊτσίδης. Πρόσθεσε δε, ότι το ραδιόφωνο κρατικό και ιδιωτικό θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αντικειμενικό στο κατώφλι της νέας χιλιετίας. "Όταν πρόκειται να μιλήσει κανείς για το ραδιόφωνο και την προσφορά του είναι δύσκολο να αποφύγει τις αναμνήσεις και ίσως κάποιες στιγμές και τους συναισθηματισμούς. Και τούτο γιατί σε πολλούς από μας φέρνει στο νου εικόνες και παραστάσεις από την παιδική μας ηλικία, όταν το ραδιόφωνο ήταν, ιδιαίτερα για όσους ζούσαν σε μακρινές επαρχίες, το μοναδικό αλλά και μαγικό ταυτόχρονα μέσο επικοινωνίας, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας. Το μοναδικό παράθυρο μέσα από το οποίο μπορούσαμε να δούμε ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί, άλλοι ίσως παράξενοι, κόσμοι, πέρα από τον μικρόκοσμο του χωριού μας".

    Τα παραπάνω επεσήμανε, μιλώντας στο Α' μέρος της ημερίδας με θέμα "Ραδιόφωνο και Πολιτική", ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Paqasjeu\r Παρασκευόπουλος.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι "το ραδιόφωνο λειτούργησε πολλές φορές απροκάλυπτα, ως μοχλός επηρεασμού, χειραγώγησης ακόμα και πειθαναγκασμού των πολιτών. Κάποιες φορές συνέβαλε σημαντικά στην συντήρηση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Αυτό δεν ακυρώνει τη μεγάλη θετική συνεισφορά του ραδιοφώνου, ως μέσο μαζικής επικοινωνίας. Οι παρεμβάσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης αν και με μια τάση φθίνουσας έντασης και έκτασης μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας". Παράλληλα έθεσε το ερώτημα τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να κάνει το ραδιόφωνο για την πολιτική. "Είναι σήμερα σε θέση το ραδιόφωνο και οι λειτουργοί του σε θέση να προβάλλουν την πολιτική μέσα από τις αντίστοιχες εκπομπές και ζώνες μέσα στον κυκεώνα της υπάρχουσας πραγματικότητας και στο πλαίσιο της επιδίωξης της πραγματικότητας; Από την άλλη μεριά θα χρησιμοποιούν οι πολιτικοί το ραδιόφωνο σαν ένα μέσο προβολής ή σαν μέσο πραγματικής επικοινωνίας με τους πολίτες;", αναρωτήθηκε.

    Καταλήγοντας επεσήμανε: "Μια τέτοια εκτίμηση δεν αποτελεί βεβαίως και την πιο αισιόδοξη προοπτική. Νομίζω ότι μπορούν να συμβάλλουν τόσο οι λειτουργοί του ραδιοφώνου, όσο και οι πολιτικοί για να καταστεί η πολιτική περισσότερο ελκυστική και ενδιαφέρουσα για τους πολίτες. Το κρατικό ραδιόφωνο, ως προς αυτό έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα, όχι γιατί δεν επιδιώκει απλώς την ακροαματικότητα, αλλά γιατί αυτή δεν αποτελεί αυτοσκοπός. Τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει και γίνονται στα δέκα χρόνια λειτουργίας του 102 FM".

    "Η ελευθερία της πληροφόρησης χωρίς δεσμεύσεις μας οδήγησε στο να μη σεβόμαστε την πραγματική ελευθερία των συμπολιτών μας", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Κασσίμης. Ο κ. Κασσίμης μίλησε για τα θετικά που επέφερε στον χώρο της ενημέρωσης η πολυφωνία και η ύπαρξη ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και για τα αρνητικά. Όπως είπε, θα πρέπει οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να σέβονται τους κανόνες δεοντολογίας και δεν θα πρέπει να περιμένουν από την εκάστοτε κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους για την προστασία της δεοντολογίας.

    Ο κ. Κασσίμης εξέφρασε την άποψη ότι το ραδιόφωνο έχει αξιοπιστία, γιατί όπως είπε, "στην τηλεόραση βλέπεις πλάνα που είναι μονταρισμένα", ενώ επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία πρέπει να ενισχυθεί, όχι για να λειτουργήσει αυθαίρετα, αλλά για να γίνει πιο ανταγωνιστική. Όμως, όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλιστούν και οι αξίες της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΝ έθεσε στην αρχή της ομιλίας του το ερώτημα εάν θα υπάρχει ραδιόφωνο το 2000 και απάντησε θετικά. Όπως είπε απλά θα υπάρχει μια τάση μεγαλύτερης εξειδίκευσης και το ραδιόφωνο θα διαθέτει περισσότερο χώρο και χρόνο στην πολιτική.

    "Το ραδιόφωνο από τη φύση του είναι πιο ελεύθερο και δημοκρατικό από την τηλεόραση. Αφιερώνει χρόνο στην πολιτική και πολλές φορές "αιφνιδιάζει" τους πολιτικούς", είπε ο κ. Παπαδημούλης. Πρόσθεσε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό pka_sio που να διασφαλίζει την πολυφωνία, αλλά που να προστατεύει και τους πολίτες. "Υπάρχει πολυφωνία, αλλά υπάρχει χάος και ανομία. Γιατί δεν επιχειρείται να μπει μια τάξη; Γιατί η συντήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος ενισχύει και διευκολύνει την διαπλοκή", επεσήμανε. Καταλήγοντας τόνισε ότι το δημόσιο ραδιόφωνο θα πρέπει στο κατώφλι του 21ου αιώνα και στην είσοδό του στη νέα χιλιετία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του, να γίνει πιο ελκυστικό και να "κόψει τον ομφάλιο λώρο από την εκάστοτε εξουσία".

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επεσήμανε ότι η ελεύθερη ραδιοφωνία έχει αποδειχθεί μέσο αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας, κυρίως στο πολιτικό τομέα. "Οι αντίθετες πολιτικές φωνές ή κόβονται ή αποκλείονται", επεσήμανε. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Ζήσης Παπαδημητρίου τόνισε ότι θα πρέπει τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ραδιόφωνα να εξασφαλίζουν πρώτα από όλα την αντικειμενικότητα και να αναβαθμίσουν τον λόγο. Παράλληλα πρότεινε να γίνεται επιμόρφωση των δημοσιογράφων

    [10] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

    Την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης με έντυπα και ομιλίες για τα αίτια του AIDS και τους τρόπους αποφυγής του, επισημαίνει στο μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους πολίτες σε μία γενική εκστρατεία για την λήψη των αναγκαίων μέτρων αποφυγής της μετάδοσης της νόσου, τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι θέμα συμπεριφοράς και δεν κοστίζει ενώ η θεραπεία είναι βασανιστική και δεν είναι πάντοτε τελεσφόρα.

    "Η εμφάνιση του AIDS, η καταπληκτική ταχύτητα διάδοσης σε συνδυασμό με τα φοβερά αποτελέσματα έχουν ξεσηκώσει όλο τον ιατρικό κόσμο και τις οργανώσεις υγείας για την εξεύρεση τρόπων πρόληψης και αποτελεσματικής θεραπείας της νόσου. Η θεραπευτική αγωγή του AIDS, που αποτελεί κατασταλτικό μέτρο, αφορά τον ιατρικό κόσμο ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει τρόπους αντιμετώπισής του, η πρόληψη όμως δεν αφορά μόνο τους ιατρούς, αφορά όλους μας", τονίζει ο κ Δημητριάδης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης που έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της ενημέρωσης σχετικά με το AIDS , εξέδωσε έντυπα και πραγματοποίησε διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, σχετικά με τη μάστιγα του αιώνα.

    [11] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ

    Πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες ξεκίνησαν στις 7 το πρωί οι τελωνειακοί υπάλληλοι, ζητώντας να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία του Ταμείου Αρωγής (ΤΑΤΥ).

    Ουρές χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν ήδη στα σύνορα, ενώ η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ανέρχεται σε 99,8%, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ναυσικά Οικονομίδου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Τελωνειακών Μακεδονίας.

    Εισαγωγείς και εξαγωγείς εκφράζουν το φόβο ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας θα υποστούν σοβαρό πλήγμα από το κλείσιμο των συνόρων. Παράλληλα, διακυβεύεται η ομαλή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με καύσιμα. Χιλιάδες οδηγοί σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, ενώ σε πολλά βενζινάδικα της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ήδη η επιγραφή "Αμόλυβδη τέλος".

    Στο τελωνείο του Προμαχώνα η ουρά που σχηματίζουν τα φορτηγά με προορισμό τη Βουλγαρία εκτείνεται ήδη σε μήκος 3-4 χιλιομέτρων, ενώ δεκάδες οχήματα παραμένουν αποκλεισμένα από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι τρεις υπαλληλοι που αποτελούν το προσωπικό ασφαλείας έχουν επίσης οδηγίες να μην εξυπηρετούν τουριστικά λεωφορεία και ΙΧ. Πάντως, προς το παρόν δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ των τελωνειακών και των διερχόμενων οδηγών.

    Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στους Ευζώνους. Πολλά αυτοκίνητα με προορισμό την Ελλάδα παραμένουν ακινητοποιημένα στο σερβικό έδαφος, αφού και αν ακόμη οι οδηγοί αποκτήσουν την πολυπόθητη βίζα, δεν θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Την ίδια στιγμή, το τηλεφωνικό κέντρο του τελωνείου δέχεται εκατοντάδες κλήσεις από Ελληνες οδηγούς που επιθυμούν να μάθουν αν θα τους επιτραπεί η διέλευση. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί περιορίστηκαν στις φραστικές διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να μη σημειωθούν επεισόδια .

    Λιγότερα προβλήματα δημιουργούνται στο τελωνείο των Κήπων, όπου μόνο 2-3 φορτηγά και λίγα ΙΧ αναμένουν το "πράσινο φως" για να διασχίσουν τα σύνορα. Πάντως, κατά τη διάρκεια των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τα ευπαθή προϊόντα. Το προσωπικό ασφαλείας -που αριθμεί 3 ως 4 άτομα σε κάθε τελωνείο- έχει σαφή οδηγία από την Ομοσπονδία να επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ζώντα ζώα, υγειονομικό υλικό και στρατιωτικά εφόδια. Παράλληλα, κανονικά θα διέρχονται από τα σύνορα φορτηγά που μεταφέρουν διπλωματικούς σάκους, ημερήσιο και περιοδικό τύπο και ραδιενεργά υλικά. Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν από την Τετάρτη και οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

    [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

    "Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΠΑΟΚ είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο ή κυρίως την ομάδα αυτή. Θέτει εν αμφοβόλω το πλαίσιο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή τα σημερινά δημοσίευματα σχετικά με δηλώσεις διαφόρων παραγόντων ως προ το θέμα του ΠΑΟΚ.

    Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το όλο θέμα πρέπει να καταστήσει εξαιρετικά προσεκτικούς και υπεύθυνους όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό.

    "Τόνισα και χθες ότι δεν είναι ώρα για εύκολες δηλώσεις, αλλά για υπεύθυνους χειρισμούς, που παράγουν αποτέλεσμα, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη κρίση, αλλά και γενικότερα για την κατάσταση του podosva_qou και άλλων μεγάλων αθλημάτων στη χώρα μας", είπε.

    Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως επισήμανε "ορισμένοι αντί να στηρίζουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, επιδίδονται σε εύκολες και μεγαλόστομες δηλώσεις που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν παλιομοδίτικα και απροκάλυπτα την ευαισθησία των φιλάθλων χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα".

    Ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι εκείνοι που χρειάζονται μηνύματα δεν είναι οι φίλαθλοι, αλλά κάποιοι άλλοι και ότι σε αυτούς τα μηνύματα δεν πρέπει να στέλνονται με λόγια μέσω των εφημερίδων, αλλά με υπεύθυνες ενέργειες, που αφορούν καταστάσεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν σχετίζονται φυσικά μόνο με τον αθλητισμό.

    Τέλος ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να αρθεί οποιαδήποτε αίσθηση αδικίας και αδιαφάνειας και τόνισε ότι οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση είναι "κοντόφθαλμη" και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου τόσο ως αθλήματος, όσο ως σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας και ως ζωντανού και τηλεοπτικού θεάματος.

    [13] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ "ΦΡΑΓΜΑ" ΤΩΝ 2.500 ΜΟΝΑΔΩΝ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Ανοδο 1,35% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση -πρώτη της εβδομάδας- του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.511,88 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 64,807 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 50.890 δρχ., της Ιονικής στις 12.960 δρχ., της Εμπορικής στις 27.525 δρχ., της Εργασίας στις 27.400 δρχ. και της Πίστεως στις 27.000 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, έκλεισε στις 3.650 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.615 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.100 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 14.600 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.695 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 21.000 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, οι ομιλίες γύρω από το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι στη Βουλή.

    Η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών και το PDP του Αμπντουραχμάν Αλίτι, όπως έχουν ήδη πει δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ενώ το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με τέσσερις βουλευτές, αν και στην αντιπολίτευση, θα δώσει θετική ψήφο.

    Ο νέος πρωθυπουργός στο πρόγραμμα που παρουσίασε στη Βουλή τόνισε μεταξύ άλλων: "Η νέα κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις αλλαγές τις οποίες θέλει ο λαός. Συγκυβέρνηση με δύο κόμματα, τα οποία στο παρελθόν είχαν αντίθετες ιδεολογίες και απόψεις, θεωρώ πως αποτελούν σήμερα κατά κάποιο τρόπο εθνική συμφιλίωση. Αυτό θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της σταθερότητας και τον εκδημοκρατισμό της χώρας". Σχετικά με την συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Γκεοργκίεφσκι επεσήμανε ότι "αυτό έγινε παρόλο που δύο κόμματα - το VMRO και η "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" - είχαν ήδη εξασφαλίσει 62 έδρες στη Βουλή, δηλαδή είχαν την απόλυτη πλειοψηφία.

    Όμως, όπως είπε, με την απόφαση που πήραν θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι στη χώρα δεν ισχύουν πια τα βαλκανικά στάνταρτ.

    Από τις προτεραιότητες που ανέφερε ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι είναι οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις γειτονικές χώρες και τη Ρωσία, καθώς και με τις άλλες χώρες του κόσμου. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ είναι, όπως είπε, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της νέας κυβέρνησης. Μίλησε επίσης για δημοκρατικές ελευθερίες, κράτος πολιτών, κράτος δικαίου και μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση.

    Στον τομέα της οικονομίας υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσει μια ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας. "Η ανάπτυξη tgr παραγωγής, είπε, θα είναι 8% ετησίως. Οι εξαγωγές θα είναι 8- 10% ετησίως, οι επενδύσεις θα φτάσουν στο 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και θα έχουμε έναν ελεγχόμενο και χαμηλής στάθμης πληθωρισμό και θα διασφαλίσουμε την σταθερότητα του εθνικού νομίσματος". Επίσης ανέπτυξε τα θέματα γύρω από τις μειονότητες και τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχουν και κατέληξε: "Με τη βοήθεια του Θεού όλα θα τα εκπληρώσουμε".

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει άλλη συνεδρίαση για την αλλαγή του νόμου για την κρατική διοίκηση. Οι βουλευτές του νέου κοινοβουλίου θα εξετάσουν και την τροποποίηση του νόμου περί οργάνων διοίκησης, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι. Η τροποποίηση του νόμου είναι απαραίτητη για την ίδρυση των πέντε νέων υπουργείων, οι επικεφαλής των οποίων ήδη έχουν καθοριστεί και θα εγκριθεί μόνο, αν η πρόταση συγκεντρώσει τα 2/3 των θετικών ψήφων όλων των βουλευτών.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ θα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του νόμου και όπως είπε ο Γκόσεφ ότι δεν θέλουν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση μιας κυβέρνησης.

    Αντίθετα η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών και το PDP θα ψηφίσουν κατά της αλλαγής αυτού του νόμου. Ιδιαίτερα η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, η οποία τόνισε ότι δεν θα στηρίξει την τροποποίηση, δεδομένου ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για περιορισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, που είναι ένας από τους όρους που θέτουν στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το κοινοτικό πρόγραμμα PHARE, προκειμένου να συνεχίσουν την οικονομική στήριξη.

    [15] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ-ΤΣΙΛΛΕΡ, ΑΛΛΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ

    Υποστήριξη άνευ όρων είναι έτοιμος να προσφέρει ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού κόμματος Μπουλέντ Ετσεβίτ σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου. Ωστόσο, η Τανσού Τσιλλέρ δεν φαίνεται να βλέπει θερμά το ενδεχόμενο ενός τέτοιου συνασπισμού, ενώ ο Μεσούτ Γιλμάζ αντιμετωπίζει θετικά την προσέγγιση του Ετσεβίτ.

    Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ σε δηλώσεις του, που δημοσιεύονται στις τουρκικές εφημερίδες, τόνισε πως η Τουρκία έχει ανάγκη το συντομότερο δυνατό, από μια σταθερή κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπογράμμισε, ότι ο ίδιος δεν θέτει ως όρο να του ανατεθεί η πρωθυπουργία . Όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού κόμματος δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση που θα λάβει , αν τελικά σχηματιστεί, ένας ισχυρός κυβερνητικός συνασπισμός Μητέρας Πατρίδας-Ορθού Δρόμου. "Τα δύο κόμματα θα αποφασίσουν αν η υποστηριζόμενη από το Δημοκρατικό Αριστερό κόμμα κυβέρνηση συνασπισμού Μητέρας Πατρίδας-Ορθού Δρόμου, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Απριλίου του 1999 ή αν θα είναι κυβέρνηση, που θα μείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία" είπε χαρακτηριστικά Η αρχηγός του κόμματος Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τις δηλώσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ, τονίζοντας, ότι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα δοθεί όταν δοθεί η εντολή σχηματισμού jub]qmgsgr. Σχολιάζοντας την στάση του προέδρου Ντεμιρέλ , ο οποίος επιδιώκει τη διεξαγωγή εκλογών μετά τις 18 Απριλίου, η κ Τσιλλέρ τόνισε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, διότι η απόφαση έχει ληφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" το μήνυμα της Τσιλλέρ προς το κόμμα Αρετής, το οποίο ενοχλήθηκε από τις επαφές της με το κόμμα Μητέρας Πατρίδας , ήταν ότι η ίδια δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα αυτό και ότι προσπαθεί να πείσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να ταχθεί στο πλευρό της. Η κ Τσιλλέρ, δημοσιεύει η "Μιλλιέτ", τόνισε ότι δεν θέλει συνασπισμό με τον Γιλμάζ, αν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, τόνισε ότι βλέπει θετικά την προσέγγιση του Ετσεβίτ και ότι αντιτίθεται σε ένα κυβερνητικό σχηματισμό, στον οποίο θα μετείχε το ισλαμιστικό κόμμα Αρετής.

    [16] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΙΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Το επίσημο Βελιγράδι απέρριψε κατηγορηματικά το νέο σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Νίκολιτς χαρακτήρισε το σχέδιο του Χιλ ως "τερατώδες και εγκληματικό".

    Ο Νίκολιτς ανέφερε ακόμη ότι η σερβική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη υποχώρηση απέναντι στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου πέρα από όσα προβλέπονται στη συμφωνία Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ που επιτεύχθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

    Το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή προβλέπει την παροχή ευρείας αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο και διαφέρει κατά πολύ από το αντίστοιχο της σερβική πλευράς που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Οι δηλώσεις αυτές του Νίκολιτς θεωρούνται ως οι σκληρότερες που έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις διαβουλεύσεις του Βελιγραδίου με Αμερικανούς αξιωματούχους για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Αναλυτές στη Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα εκτιμούσαν ότι το Βελιγράδι σκληραίνει τώρα τη θέση και προσέθεταν ότι είναι πολύ δύσκολο την παρούσα στιγμή να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Μιλώντας για το ενδεχόμενο εγκατάστασης της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ΠΓΔΜ ο Νίκολιτς ανέφερε ότι η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να εμποδίσει κάτι τέτοιο, αλλά επεσήμανε ότι σε περίπτωση που η ΝΑΤΟϊκή αυτή δύναμη επέμβει στο έδαφος της Σερβίας, τότε η κατάσταση θα περιπλεχθεί πολύ περισσότερο.

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης θεώρησε περιττή την παρουσία ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο έδαφος της ΠΓΔΜ, η οποία σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ασφάλεια των 2.000 παρατηρητών του ΟΑΣΕ θα μπορούσε να επέμβει για να τους προφυλάξει.

    Ο Νίκολιτς ως επιχείρημα για τη διαπίστωση του αυτή ανέφερε ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να λάβουν όλα τα jat\kkgka μέτρα για την ασφάλεια των παρατηρητών και ως εκ τούτου, όπως δήλωσε, δεν χρειάζεται η ανάπτυξη της δύναμης στην ΠΓΔΜ.

    Ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Αμερικανός Ουίλιαμ Γουόκερ δήλωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές θα αρχίσουν το έργο τους τον Ιανουάριο.

    Μεταξύ των 2.000 παρατηρητών θα είναι και 50 Έλληνες έφεδροι αξιωματικοί και πολίτες πενταετούς θητείας. Από τους 50 Έλληνες παρατηρητές στο Κοσσυφοπέδιο ήδη βρίσκονται 2, ενώ άλλοι 5 αναμένονται εντός των ημερών.

    [17] Ε.Ε: ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Οι αγρότες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν "αυστηρούς ελέγχους στην παραγωγή τους" σε περίπτωση που εμποδίσουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Ένωσης στον αγροτικό τομέα, όπως προειδοποίησε ο Επίτροπος για γεωργικά ζητήματα Φράντς Φίσλερ.

    Σε ομιλία του στον Οργανισμό των Ευρωπαίων αγροτών COPA, ο κ.Φίσλερ τόνισε ότι εάν παραμέινει το σύστημα επιχορηγήσεων στις παραγωγές ως έχει θα αποβεί ζημιογόνο για τα συμφέροντα των ίδιων των αγροτών. "Φοβάμαι ότι το τραγούδι των σειρήνων για μη μεταρρυθμίσεις θα μετατραπεί σε ελληνικό δώρο, βλάπτοντας τους αγρότες, όπως ακριβώς ο Δούρειος Ίππος στην Τροία", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φίσλερ. Στο πακέτο της Ατζέντας 2000, ο κ.Φίσλερ ζήτησε μεγάλες περικοπές στο κατώτατο όριο τιμών που οι Ευρωπαίοι αγρότες εγγυήθηκαν πρόσφατα για την παραγωγή σιτηρών, βοδινού κρέατος και γαλακτοκομικών. Η κίνηση αυτή που προγραμματίστηκε για να ευθυγραμμίσει τις τιμές στην Ε.Ε. με αυτές των μικρότερων επιπέδων στις παγκόσμιες αγορές και να επιτρέψει στους αγρότες να ανταγωνίζονται σε νέες αγορές όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική, θα ξεκινήσει με αυξήσεις στο άμεσο εισόδημα των αγροτών. Ωστόσο το αγροτικό λόμπι των αγροτών της Ε.Ε. αντιτίθεται έντονα στις προτάσεις αυτές, ενώ οι διαπραγματέυσεις τους με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν μέχρι στιγμής σημειώσει μικρή πρόοδο.

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι χωρίς την κίνηση αυτή το σημερινό σύστημα θα γίνει δυσβάσταχτο. Ε.Ρ.

    [18] ΜΟΣΧΑ:ΝΕΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ

    Σε απαγόρευση των συναντήσεων του προέδρου Γέλτσιν προσανατολίζονται οι γιατροί του Κεντρικού Νοσοκομείου της Μόσχας, όπου νοσηλεύεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, επειδή ανησυχούν για τις επιτπωσεις που θα έχει στην υγεία του ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό της γρίπης που "θερίζει" τη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

    Ο κ. Γέλτσιν νοσηλεύεται εδώ και οκτώ μέρες με πνευμονία στο νοσοκομείο της Μόσχας και η μόνη συνάντηση που είχε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν με τον γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Μπορντούτσα με θέμα την εθνική ασφάλεια.

    Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε τελευταία φορά στη τηλεόραση στις 23 Νοεμβρίου όταν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γιάγκ F]lim στο νοσοκομείο. O.K.

    [19] ΜΟΣΧΑ:Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΕΞ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΟΤΣΑΛΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγένι Πρίμακοφ και με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβάνοφ έχει σήμερα ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης του στη Μόσχα Ο κ. Ντίνι θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο Βάντιμ Γκούστοφ με τον οποίο συμπροεδρεύει στο Ιταλό-ρωσικό συμβούλιο για την οικονομική, βιομηχανική και νομισματική συνεργασία.

    Ο κ. Ντίνι βρίσκεται στη Μόσχα για να ορίσει ημερομηνία για την επίσημη επίσκεψη του Ιταλού πρόεδρου Όσκαρ Λουίτζι Σκαλφάρο στη Ρωσία αλλά καθίσταται σαφές ότι θα εξετασθούν τα ιταλικά ερωτηματικά σε ότι αφορά στην έλευση στην Ιταλία από τη Μόσχα του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ κ.Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει συμφωνίες για την ίδρυση Ινστιτούτου Πολιτισμού και για την παρεμπόδιση της διπλής φορολογίας. Ο.Κ.

    [20] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Νεά διεθνής διάσκεψη για τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν παράνομα οι Ναζί από τα θύματα του Ολοκαυτώματος άρχισε στην Ουάσιγκτον σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται δε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

    Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι 44 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και 13 μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Η νέα διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνόδου του Λονδίνου, κατά την οποία αποφασίσθηκε η δημιουργία ειδικού ταμείου για αποζημίωση των απόρων επιζώντων από τις ναζιστικές διώξεις.

    Το Ταμείο δημιουργήθηκε από την επιστροφή χρυσού που έκλεψαν οι Ναζί και στο οποίο η χώρα μας συνεισέφερε ολόκληρο το ποσό που της αναλογούσε ($36.000). Αποφασίσθηκε επίσης ότι κατά την επόμενη διάσκεψη στην Ουάσιγκτον θα εξετασθούν περιπτώσεις λεηλασίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τους Ναζί όπως έργων τέχνης, ασφαλιστικών συμβολαίων, περιουσίες κοινοτήτων κλπ. Σκοπός της διάσκεψης είναι να δεσμευθεί η διεθνής κοινότητα ότι θα διεξάγει πλήρη έρευνα στα εθνικά, ιστορικά και άλλα αρχεία ώστε να εντοπισθούν περιουσιακά στοιχεία πυο εκλάπησαν από τους Ναζί και να εξευρεθούν τρόποι για την επιστροφή τους στους νόμιμους δικαιούχους. Η έναρξη των εργασιών της διάσκεψης έγινε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και οι εργασίες θα συνεχιστούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1-3 Δεκεμβρίου).

    Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, κ. Αλέξανδρος Φίλων, ο καθηγητής Ιστορίας Γεώργιος Δερτιλής, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών κα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, ο καθηγητής Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ, ο Cemij|r Γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης κ. 'λμπερτ Χάγουελ και η ερευνήτρια Γαβριέλα Ετμεκτσόγλου. Σε ειδική εκδήλωση της Πρεσβείας, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ώρα 6 μ.μ., θα παρουσιασθεί η ειδική έκδοση του Υπουργείου των Εξωτερικών, 'Documents on the History of the Greek Jews", με ιστορικά έγγραφα για την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 30 November 1998 - 21:47:44 UTC