Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΒΟΥΛΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-300
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ
  • [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ S- 300
  • [06] ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [07] ΟΥΡΑ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
  • [08] ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 600 ΕΛΛΗΝΕΣ- 54 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΟΜΗΡΟΥ: ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ
  • [10] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΙΛΕΡ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΤΖΕΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [12] ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [13] Ο ΝΤ' ΑΛΕΜΑ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ»
  • [14] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ
  • [15] «ΒΟΛΕΣ» ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΤΑ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΒΟΥΛΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Κατοικίες με λίζινγκ, δηλαδή με αποπληρωμή μέσω ενοικίων θα δίνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στους δικαιούχους του. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή.

    Οπως δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που άρχισε σήμερα την επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, «μέσα στον Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα προβλέπει την αγορά σπιτιού από τους δικαιούχους με χρονομίσθωση (λίζινγκ)». Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, χωρίς προκαταβολή και πληρώνοντας ποσά ανάλογα με τα ποσά που θα πλήρωναν για ενοίκιο, να αποκτήσουν την κυριότητα του σπιτιού μέσα σε κάποια χρόνια και εφόσον έχουν εξοφλήσει το αντίτιμο της αξίας του. Επίσης θα τους δίνεται η δυνατότητα να εξοφλούν το ποσό της αξίας του σπιτιού ev\pan και να αποκτούν αμέσως την κυριότητά του.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαϊωάννου υπεραμύνθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «είναι ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που καταρτίσθηκε μέσα από κοινωνικό διάλογο, συμφωνίες και ισορροπίες και με μεγάλη προσπάθεια να μην δημιουργηθούν, όσο το δυνατόν, κοινωνικές αδικίες». «Για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνονται τροποποιήσεις και συγχωνεύσεις ταμείων που δεν καταρρέουν», υπογράμμισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια θα δοθούν από τον προϋπολογισμό 42 δισ. δραχμές για να καταστεί βιώσιμο το Ενιαίο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Ο κ. Παπαϊωάννου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να νοικοκυρευτεί το όλο ασφαλιστικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Πρόσθεσε δε, ότι δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κύρια ασφάλιση.

    «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι όλα τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη και την Αμερική βρίσκονται υπό κρίση.

    «Ο στόχος της κυβέρνησης», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, «είναι να ασφαλιστούν όλοι οι Ελληνες και να τακτοποιηθούν όλα τα ζητήματα της φοροδιαφυγής», ενώ στην κατηγορία της ΝΔ ότι χαρίζονται πρόστιμα και ποινές, αντέτεινε ότι με τις ρυθμίσεις που γίνονται εξορθολογίζεται το ασφαλιστικό σύστημα και χτυπιούνται οι πελατειακές σχέσεις. Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο με τους τελωνειακούς και στην εξαίρεσή τους από το Ενιαίο Ταμείο και διαλλακτικός για το ύψος της κατώτατης σύνταξης που θα δικαιούνται, χωρίς παρακρατήσεις, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι με ανήλικα παιδιά.

    Από την πλευρά του ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε το σχετικό νομοσχέδιο αποσπασματικό, πρόχειρο και χωρίς αρχή και τέλος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε σε βάρβαρη διαδικασία τη μορφή διαλόγου, δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τους εργαζομένους και ότι επιχειρεί μια ελάχιστη ορθολογικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και ότι απουσιάζει και η βεβαιότητα και η πολιτική βούληση.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μίλησε ακόμα για νομοσχέδιο παλαιοκομματικής αντίληψης και ρουσφετολογικής νοοτροπίας κάνοντας λόγο μάλιστα για ‘'κομματικό στρατό'' 2.500 συμβούλων στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών καθώς και για αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοκαλυπτόμενες ρυθμίσεις. Ο εισηγητής της ΝΔ, αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων και το νομοσχέδιο κατώτερο των προσδοκιών και επιζήμιο, ζήτησε να αρχίσει κοινωνικός διάλογος έξω από κομματικές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει επί της αρχής.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει με πραξικοπηματικό τρόπο το νομοσχέδιο και με διαδικασία ταχυβόλου, όπως είπε χαρακτηριστικά. SΜε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις ανοίγονται προοπτικές να πάρει τα πάνω του το εργατικό μέτωπο», προέβλεψε ο κ. Κωστόπουλος, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διατάξεις - δολώματα οι οποίες όμως δεν θα μας αφήσουν να το ψηφίσουμε».

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Μουσταφά Μουσταφά, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις είναι αποσπασματικές και πρόχειρες και δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σύστημα βιώσιμης λύσης του ασφαλιστικού συστήματος.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γιώργος Τσαφούλιας, καυτηρίασε έντονα τις ενέργειες της κυβέρνησης να δώσει πρώτα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, χωρίς να ενημερωθούν νωρίτερα τα κόμματα.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-300

    Δεν υπάρχει θέμα εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και γενικότερα για το θέμα των πυραύλων είπε ότι έχουν απαντήσει επισήμως και οι δύο κυβερνήσεις.

    Η παραγγελία των πυραύλων, σημείωσε, έγινε για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Δεν υπάρχει καμιά διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, είναι ένα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα που αντιμετωπίζεται με απόλυτη ευθύνη από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Σχολιάζοντας τις επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στις ΗΠΑ τόνισε ότι δείχνουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής ηγεσίας για το Κυπριακό. Δεν αρκεί, όμως, μόνο το ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχει και πρόοδος.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Διφορούμενες χαρακτήρισε σε ανακοίνωση της η Ν.Δ. τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για τους S-300 συμπεριλαμβανομένων και των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου από τη Γαλλία.

    Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει το τι θά γίνει με τους πυραύλους S-300, καθώς πρόκειται για θέμα από το οποίο εξαρτάται το κύρος της χώρας.

    Τονίζει ακόμη ότι δεδομένου ότι ασκούνται πιέσεις στην Αθήνα και την Λευκωσία για το θέμα αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει διαφορετικό μήνυμα και όχι να φαίνεται ότι υποχωρεί προ των πιέσεων.

    Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση των S-300 όλο και περισσότερο δείχνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει πληγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις για το θέμα στη Βουλή επικαλούμενος υποχρεώσεις και ζητάει διευκρινίσεις.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη δήλωσή του υποστηρίζει ακόμη ότι η άρνηση του κ. Σημίτη να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του χειρισμού των εθνικών θεμάτων.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    Κινήσεις εντυπωσιασμού χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα δεχθεί οποιοδήποτε ελληνικό σχέδιο για εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κρήτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Οπως επεσήμανε πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού, «οι οποίες είναι μια προσφιλής μέθοδος στη γείτονα χώρα» και γίνονται για να καλύψουν τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, λόγω της πολιτικής κρίσης που επικρατεί. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να φροντίζουμε για την άμυνα της χώρας μας και αυτό το δικαίωμα το έχει και η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος - μέλος του ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου στηρίζει το δικαίωμα αυτό».

    Ο υπουργός συνέστησε στην Τουρκία να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    «Δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ «συμβούλεψε» τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αλλά και την πολιτική ηγεσία να συνειδητοποιήσουν ότι «από του χρόνου όλος ο εναέριος χώρος που ελέγχει η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την πλήρη κάλυψη μιας ομπρέλας με μικρού και μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που θα καλύπτουν μέχρι και την μισή απόσταση στην Κύπρο».

    [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ S- 300

    Οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας βρίσκονται σε κοινή τακτική και πολιτική για όλα τα θέματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι η σύσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόλυτης συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συμπόρευσης με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του Ελληνισμού.

    Επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατατέθηκαν διάφορες εκτιμήσεις, απόψεις και προβληματισμοί και επικαλούμενος δήλωση του Υπουργού 'μυνας της Ελλάδας, είπε ότι «σε ένα προβληματισμό τέτοιας εμβέλειας και τέτοιου συνόλου αναπόφευκτα μπορούν να υπάρξουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις».

    Τόνισε όμως ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση και ειδικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κινήθηκαν στη φιλοσοφία ότι ο άξονας Αθηνών-Λευκωσίας είναι βάση οποιασδήποτε διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος σε συγκυριακό και σε ιστορικό επίπεδο».

    «Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης ότι «οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας βρίσκονται σε κοινή τακτική και πολιτική για όλα τα θέματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα». Αναφερόμενος στη συνάντηση της Αθήνας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Euqypazj^ Ένωση, θέματα στρατηγικής-τακτικής, «και σε αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και τα θέματα των εξοπλισμών και αναπόφευκτα και τα θέματα των πυραύλων».

    Επαναλαμβάνοντας ότι «Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται απόλυτα σε κοινή πολιτική και στρατηγική», ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «επειδή πολλά εγράφησαν θέλω να τονίσω ότι (η σύσκεψη) ήταν σε κλίμα απόλυτης συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συμπόρευσης. Οι κυβερνήσεις Αθηνών-Λευκωσίας καταθέτουν απόψεις, προβληματισμούς και εκτιμήσεις με μόνο ένα στόχο: Το καλώς νοούμενο συμφέρον του Ελληνισμού γενικότερα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον όταν πάρθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση η απόφαση για παραγγελία των S-300 είχε ζητηθεί η γνώμη του κ.Σημίτη και κατά πόσον είχε πάρει θετική απάντηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν επιθυμεί να παρελθοντολογεί για το θέμα των πυραύλων.

    «Το θεωρώ εθνική μου ευθύνη να μην μπω σε τέτοια συζήτηση», ανέφερε, ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι οι ελληνοκυπριακή πλευρά συμμετέχει εποικοδομητικά σε οποιανδήποτε προσπάθεια για μείωση έντασης και των εξοπλισμών που έχει τελικό στόχο την αποστρατικοποίηση.

    Τέτοια διαδικασία, πρόσθεσε είναι και αυτή του «πήγαινε-έλα» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αυτή είναι μια σαφής θέση την οποία έχουμε», είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξίσου σαφής είναι και η γνωστή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, αναφορικά με τους S-300.

    Ο κ.Στυλιανίδης απέφυγε να εκφράσει οποιεσδήποτε εκτιμήσεις αναφορικά με τη διαδικασία «πήγαινε-έλα», επαναλαμβάνοντας όμως ότι «καμιά διαδικασία δεν μπορεί να τραβήξει επ' άπειρον. Ωστόσο εμείς συμμετέχουμε εποικοδομητικά με το γνωστό πνεύμα συνεργασίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια ότι το θέμα των πυραύλων είναι θέμα «πολέμου ή ειρήνης» και ότι η ομόφωνη απόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο λήφθηκε μετά από διαβεβαιώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εμπλακεί ακόμα και σε πόλεμο για το θέμα των πυραύλων και κατά πόσον υπάρχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις μετά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας διατυπώθηκαν με τον πιο σαφή τρόπο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

    [06] ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Οι εργασίες της τακτικής συνεδρίασης του εννιαμελούς Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, θα αρχίσουν από αύριο μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μόνιμη έδρα του Θεσμού. Στις εργασίες του Προεδρείου θα μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Γρηγόρης Νιώτης, καθώς και άλλα μέλη της επιτροπής.

    Κύρια θέματα των εργασιών θα είναι ο σχεδιασμός δράσεων για την επόμενη περίοδο, το ιατρικό πρόγραμμα για την ίδρυση 21 κέντρων υγείας σε έξι δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η «Ελληνιάδα» νέων Αποδήμων, η Oλυμπιάδα 2004, θέματα προϋπολογισμού και το θέμα της σύστασης Ιδρύματος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Oι εργασίες της συνεδρίασης είναι κλειστές. Την έναρξη των εργασιών πρόκειται να χαιρετήσουν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης στις 9:30 το πρωί της αυριανής ημέρας.

    Στην αυριανή συνεδρίαση πρόκειται να μετάσχει και ο Δρ. Κυριάκος Κανάκης, καρδιολόγος και υπεύθυνος του ιατρικού προγράμματος του ΣΑΕ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας ιατρών που πραγματοποίησε πρόσφατα εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς στην Τιφλίδα της Γεωργίας. O κ. Κανάκης θα παρουσιάσει την πορεία του ιατρικού προγράμματος με προβολή βίντεο από την Γεωργία. Α.Τ.

    [07] ΟΥΡΑ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η πενθήμερη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, που προβαίνουν σε κυλιόμενες κινητοποιήσεις, ζητώντας την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία του Ταμείου Αρωγής (ΤΑΥΤΥ). Μεγάλες ουρές σταθμευμένων οχημάτων έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά σύνορα, αλλά το κλίμα παραμένει ήπιο, καθώς οι οδηγοί περιορίζονται στις φραστικές διαμαρτυρίες.

    Στο τελωνείο του Προμαχώνα, που λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας 3 ατόμων, τα εγκλωβισμένα φορτηγά σχηματίζουν «φάλαγγα» μήκους 5 χιλιομέτρων. Στα τελωνεία των Ευζώνων και των Κήπων, τα οχήματα που παραμένουν αποκλεισμένα στα σύνορα είναι συγκριτικά λιγότερα.

    Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για την προσφυγή του Υπουργείου Οικονομικών, που ζητά να κηρυχθεί η απεργία των τελωνειακών καταχρηστική και παράνομη, από τα σύνορα περνάνε μόνο ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Το προσωπικό ασφαλείας -που αριθμεί 3 ως 4 άτομα σε κάθε τελωνείο- έχει σαφή οδηγία από την Ομοσπονδία να επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ζώντα ζώα, υγειονομικό υλικό και στρατιωτικά εφόδια. Παράλληλα, κανονικά θα διέρχονται από τα σύνορα φορτηγά που μεταφέρουν διπλωματικούς σάκους, ημερήσιο και περιοδικό τύπο και ραδιενεργά υλικά.

    [08] ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 600 ΕΛΛΗΝΕΣ- 54 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Ένα οροθετικός προστίθεται κάθε εβδομάδα στον κατάλογο των ασθενών με AIDS την τελευταία διετία στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής του ΑΠΘ, Γιάννης Ντούτσος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS. Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των οροθετικών σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε 15.000-20.000 δηλαδή σχεδόν ένας σε κάθε 500 Έλληνες είναι οροθετικός.

    Όπως τόνισε ο καθηγητής ένα μεγάλο ποσοστό οροθετικών, που ξεπερνά το 40%, δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου ενώ η μέση ηλικία είναι κάτω των 30 ετών. «Αυτό δείχνει ότι το AIDS έχει διασπαρθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και δεν πλήττει πλέον άτομα με ιδιαιτερότητες» υπογράμμισε ο καθηγητής επισημαίνοντας |ti ένας στους πέντε οροθετικούς είναι γυναίκα ενώ το 40% έχει πάει για διάγνωση όταν είναι πλέον πολύ αργά.

    «Σε πανελλήνια κλίμακα φαίνεται ότι έχουμε επιβράδυνση του ρυθμού μετάδοσης του ιού του AIDS. Ωστόσο τα πράγματα είναι ανησυχητικά αν αναλογιστούμε ότι ενώ πριν τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία στον κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άποψη αριθμού ασθενών με AIDS, από πέρσι είναι στην έβδομη θέση» επισήμανε ο καθηγητής.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι Έλληνες παίρνουν μέτρα προφύλαξης είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς στη θεωρία είμαστε πρώτοι αλλά στην πράξη τελευταίοι».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΟΜΗΡΟΥ: ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ

    O υπουργός 'μυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι έχει καταντήσει «φαιδρό» το ζήτημα γύρω από τα δημοσίευματα ότι υπήρξε διαπληκτισμός μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι είχε διαψεύσει χθες με κατηγορηματικό τρόπο ισχυρισμό χθεσινού δημοσιεύματος της αθηναϊκής εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» περί δήθεν φραστικού διαπληκτισμού και σημείωσε ότι «παρά τη σαφή διάψευση, απογευματινή εφημερίδα επιμένει στην αναδημοσίευση και διόγκωση του θέματος, με την ψευδαίσθηση ότι προσδίδει βασιμότητα σε ένα εντελώς φανταστικό κατασκεύασμα».

    [10] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΙΛΕΡ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

    Οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές στις αμερικανικές προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, στα μέσα του Δεκέμβρη, για τη συνάντηση επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, και αργότερα στην Αθήνα για επαφές.

    «Ο πρέσβης κ.Χόλμπρουκ και ο κ.Μίλερ παραμένουν πλήρως ανεμειγμένοι στο Κυπριακό», δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Μπαρούντι, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση της ομάδας των επιχειρηματιών.

    Η κ.Μπαρούντι είπε ότι και οι δύο θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Αθήνα «για να συμμετάσχουν στη συνάντηση της δικοινοτικής ομάδας επιχειρηματιών και να συνομιλήσουν με ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους». Αναφερόμενη στην πρόταση για διορισμό του κ.Χόλμπρουκ στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η κ. Μπαρούντι είπε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών «συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά» αυτό το διορισμό.

    Διευκρίνισε, ακολούθως, ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για πιθανό αντικαταστάτη του κ. Χόλμπρουκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο Πρέσβης Μίλερ παραμένει στη θέση του και συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με την Κύπρο».

    [11] ΤΖΕΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ απέρριψε οποιοδήποτε ελληνικό σχέδιο για εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S- 300 στην Κρήτη. Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), στο περιθώριο της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, ο κ.Τζεμ τόνισε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη» και ισχυρίστηκε ότι δεν θα επιτρέψει εγκατάσταση των πυραύλων «σε τουρκική περιοχή στο Αιγαίο».

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν και η απόφαση εξαρτάται από την Ελλάδα και την Κύπρο «σε περίπτωση τέτοιου λάθους θα υπάρξει σοβαρό αντίκτυπο», επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η Αγκυρα θα καταστρέψει τους πυραύλους, εάν αυτοί εγκατασταθούν τελικά στην Κύπρο. Ε.Ρ.

    [12] ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Δημοσιογραφικές φήμες που έφεραν τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ ότι πρόκειται να παραιτηθεί γιατί «δεν μπορεί να συνεργαστεί με το νέο υπουργικό συμβούλιο» διέψευσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Σε εκπομπή του, τονίστηκε ότι «όλα αυτά» - δηλαδή τις φήμες - «θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε στον κατάλογο των επιθυμιών κάποιων από την χώρα ή από το εξωτερικό δεν έχει σχέση. Η θέση του προέδρου είναι ξεκάθαρα καθορισμένη. Και ο πρόεδρος, όπως και η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν σύμφωνα με το Σύνταγμα καθορισμένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες».

    «Αυτή η συμβίωση», ανέφερε το σχόλιο του σκοπιανού ραδιοσταθμού, «εκφράζεται και με την αντίληψη του Συντάγματος της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με αυτό έχουμε ένα ημι - προεδρικό σύστημα και όχι κλασική κοινοβουλευτική δημοκρατία».

    Τέλος, το σχόλιο του ραδιοσταθμού των Σκοπίων σημείωνε ότι η ΠΓΔΜ «αποδείχθηκε ότι είναι σταθερό κράτος και το σύστημα της λειτουργεί κανονικά», ενώ τονίστηκε ακόμη ότι «όλες οι διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει στο τέλος να υπογραφούν και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    [13] Ο ΝΤ' ΑΛΕΜΑ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ»

    O Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα μιλώντας σήμερα σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης αναφερόμενος στον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν τον αποκάλεσε για πρώτη φορά «τρομοκράτη».

    Παράλληλα ο κ. Ντ' Αλέμα τόνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση επιμένει και στρέφει τις προσπάθειες της για παραπομπή του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη δικαιοσύνη. «Συλλάβαμε αυτό τον τρομοκράτη και προσπαθούμε να τον παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη, κάτι που κανείς δεν ξέρει πως να το κάνει», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο κ. Ντ' Αλέμα είπε ότι με τη σύλληψη του Οτζαλάν η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να παραπεμφθεί ο Κούρδος ηγέτης σε μία δίκαιη d_jg. «Δυστυχώς, στην Τουρκία ισχύει η θανατική ποινή και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ως προ το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι θα σεβαστεί τις συστάσεις και τις οδηγίες της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών που εξετάζει το αίτημα πολιτικού ασύλου του Οτζαλάν, τόνισε όμως ότι αν η αρμόδια επιτροπή δεχθεί το αίτημα, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στο Κουρδικό είπε ότι ο Κουρδικό λαός πολεμά για την αυτονομία του, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο υπόθεση τρομοκρατίας και ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπίεση των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, η οποία πρέπει να σταματήσει μέσω ειρηνικής λύσης.

    [14] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ

    Ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν υποστήριξε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι η Ιταλία μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση διεθνούς λύσης για το κουρδικό πρόβλημα.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ρώμη θα μπορούσε «να οργανώσει διεθνή μεσολαβητική ομάδα που θα είναι ικανή να επιλύσει τη διαμάχη Κούρδων και Τούρκων στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας» και ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) «είχε πάντα στενές σχέσεις με την ιταλική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».

    Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «πριν από λίγο καιρό και παρά τις αντιδράσεις της Αγκυρας, η Ιταλία επέτρεψε συνεδρίαση του εξόριστου κουρδικού κοινοβουλίου, διευκολύνοντας έτσι τους Κούρδους να εξηγήσουν στη δυτική Ευρώπη την πραγματική κατάσταση στο Κουρδιστάν».

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ιταλικές αρχές δεν θα τον παραδώσουν στην Τουρκία, καθώς και την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση επειδή «έδωσε τη μεγαλύτερη προτεραιότητα στις δημοκρατικές αρχές και στην εξουσία των νόμων». Ο Κούρδος ηγέτης συνεχάρη τη Ρώμη για την αντίστασή της στις τουρκικές πιέσεις για την έκδοσή του καθώς και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τη Ρώμη στην απόφαση αυτή.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβάνοφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν την προοπτική αποστολής του Οτζαλάν στην Ελλάδα, την Αρμενία, τη Λιβύη ή την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Ε.Ρ.

    [15] «ΒΟΛΕΣ» ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΤΑ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Επαίσχυντη στάση χαρακτήρισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ την πρόταση της Γερμανίας και της Ιταλίας για εκδίκαση της υπόθεσης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε διεθνές δικαστήριο.

    Ο κ. Γιλμάζ άσκησε δριμεία κριτική στη Γερμανία που αρνήθηκε ma εκδώσει τον ηγέτη των Κούρδων του ΡΚΚ για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Γερμανία το 1983, υποστηρίζοντας: Η Γερμανία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Οτζαλάν το οποίο τώρα δεν το εφαρμόζει, γεγονός που δεν ταιριάζει σε ένα έννομο κράτος. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντάμπλερ Γκμέλιν κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη Γαλλίδα ομόλογο του Ελίζαμπεθ Γκουιγκί στη γερμανογαλλική συνάντηση κορυφής στο Πότσνταμ επανέλαβε την πρόθεση της Βόννης να δικαστεί ο Κούρδος ηγέτης σε διεθνές δικαστήριο.

    Η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε ενδιαφέρον σε αυτήν την πρόταση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν το Παρίσι θα αναμειχθεί εμμέσως στην όλη διαδικασία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ απέρριψε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Παρίσι, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι θα μετατραπεί σε ειρηνικό καταφύγιο των φυγάδων της δικαιοσύνης. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 1 December 1998 - 22:25:18 UTC