Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-12-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 16 Δεκεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΒΙΕΝΝΗΣ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ
  • [06] ΒΟΥΛΗ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  • [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] S.O.S ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ S-300
  • [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S300 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ
  • [11] ΒΟΣΝΙΑ:ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΖΗΤΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [12] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: 130.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Το θέμα της παιδείας το χειρίζεται υπεύθυνα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος έχει ξεκινήσει διάλογο και έχουν περιοριστεί η άγνοια, η αμάθεια και η παραπληροφόρηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας σε ερώτηση ποιες εντολές έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Αρσένη, κατά τη χτεσινή συνάντηση τους, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνει στο έργο των υπουργών, απλώς συνεργάζεται μαζί τους. Το ότι γίνεται διάλογος δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και αλλαγές , η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της και περιμένει να ακούσει και τις απόψεις των άλλων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία.

    [02] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που είναι syst^ στη φιλοσοφία, στη στρατηγική και στους στόχους της δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη τύπου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία όπως είπε αφορά όλο το λαό και έκανε λόγο για μικροκομματική εκμετάλλευση αφού όπως σημείωσε μικρές ομάδες προσπαθούν να ενισχύσουν το κλίμα αναταραχής, θεωρώντας ότι είναι προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης.

    Σε άλλο σημείο ο γραμματέας υπερασπίστηκε την προσπάθεια που καταβάλλει ο υπουργός Παιδείας, Γ. Αρσένης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ‘'καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια να συζητήσει με όλες τις πλευρές'' και πρόσθεσε πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί.

    [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Για όλα τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, όπως και την αναταραχή στο χώρο της παιδείας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο.

    Αμέσως μετά ο κ. Σημίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρωπαική Ενωση και ιδίως τα της Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη. Για το Ευρωπαικό Συμβούλιο στη Βιέννη επισήμανε ότι υπήρξε μια θετική εξέλιξη στα θέματα της απασχόλησης και ότι προδιαγράφεται μια στενότερη συνεργασία στα ζητήματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Αναφέρθηκε στις δυσκολίες σχετικά με τους πόρους της Ε.Ε. λέγοντας ότι είναι γνωστές και υπαρκτές οι διαφορές απόψεων, αλλά παρατήρησε πως η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες έχουν μια κοινή θέση και πρόσθεσε:»Η Ε.Ε. αποτελεί πάντοτε ένα πεδίο συνεχών διαπραγματεύσεων. Εχουμε μερικά καλά επιχειρήματα, «καλά χαρτιά» και δυνατότητες. Πιστεύω ότι μετά από αρκετούς μήνες διαπάλης θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα μας».

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΒΙΕΝΝΗΣ

    ‘'Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαπραγμάτευση της ‘'Ατζέντας 2000'' που αφορά τους κοινοτικούς πόρους''. Αυτό δήλωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Παπαδόπουλου σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Βιέννη.

    Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης σχετικά με το συνολικό ύψος των πόρων και την κατανομή τους. Όπως είπε ο κ. Σημίτης κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τα αποτελέσματα. Είναι όμως φανερό -πρόσθεσε- ότι αυτές οι ακραίες θέσεις της Αυστριακής Προεδρίας για αναθεώρηση του συστήματος των ιδίων πόρων εις βάρος των χωρών του Νότου δεν θα γίνουν αποδεκτές.

    ‘'Το ταμείο Συνοχής -συνέχισε- θεωρούμε ότι δεν έχει ejpkgq~sei ακόμα την αποστολή του και θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις δικαιούχες χώρες, οι χώρες του Ταμείου Συνοχής με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με περικοπή πόρων επειδή, παρά τις αδυναμίες τους, πέτυχαν τους ίδιους στόχους με τις λοιπές χώρες του Ευρώ''.

    Πάντως οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Μαρτίου από την γερμανική προεδρία. Μέχρι τότε -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- θα δοθεί μια δύσκολη μάχη, με πολλές πλευρές, σύνθετα και ετερόκλητα συμφέροντα.

    Και θα χρειαστεί να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εμφανιζόμενες πιέσεις. Ελπίζουμε ότι οι ρυθμίσεις θα είναι ικανοποιητικές.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης να προτείνει και να επιμένει στην αναγκαιότητα, η Ένωση να διαμορφώσει μια ευρύτερη στρατηγική για το χώρο των Βαλκανίων.

    Όπως είπε ο κ. Σημίτης η πρωτοβουλία αυτή είχε θετική κατάληξη και οι κατευθύνσεις που υιοθετήθηκαν είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη διετία για την διαμόρφωση της αυριανής πραγματικότητας στην περιοχή.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Κουβέιτ, μετά τη συνάντησή του με τον εμίρη Σεϊχ Χαμπέρ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ.

    Ο κ.Πάγκαλος προσκάλεσε τον εμίρη, εκ μέρους του Έλληνα προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, να επισκεφτεί τη χώρα, ενώ αμέσως μετά την άφιξή του στο Κουβέιτ δήλωσε ότι το Ιράκ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά στη συνεργασία του για τις επιθεωρήσεις όπλων. Ο Έλληνας υπουργός αποκήρυξε τις τουρκικές «απειλές» κατά των γειτονικών χωρών της Αθήνας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Αγκυρα. Ε.Ρ.

    [06] ΒΟΥΛΗ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Ανυπαρξία εποπτικών μέσων, ανύπαρκτες ή ξεπερασμένες διακρατικές συμφωνίες, διασπορά παιδιών ομογενών σε μεγάλες αποστάσεις, έλλειψη προσόντων των συντονιστών του υπουργείου Παιδείας, είναι τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της εκπαίδευσης τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών. Τα μελανά αυτά χρώματα αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη για την ελληνομάθεια στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα της οποίας κατέθεσε σήμερα υπό μορφή έκθεσης, στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Βλαχόπουλος.

    Ο τελευταίος ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογένειας και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης που θεσπίστηκε το 1996, αλλά δεν έχει ακόμα συσταθεί, ώστε όπως τόνισε να πάρει στα χέρια του την υλοποίηση της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων της oloc]meiar.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι συρρικνώνεται δραματικά σε ποσοστό 30 έως 40% η συμμετοχή των μαθητών στα ελληνόγλωσσα σχολεία, ενώ έχει φτάσει στο 20% η κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας μέσα στην οικογένεια. Ιδιαίτερα μεταξύ των ομογενών τρίτης και τέταρτης γενιάς, ενώ οι μικτοί γάμοι στις ΗΠΑ έφτασαν στο 90%.

    Ο κ. Νιώτης κατήγγειλε, επίσης, την Ε.Ε. ότι παραμένει απαθής στην προστασία των γλωσσών των 100 εκατομμυρίων Ευρωπαίων μεταναστών σε όλον τον κόσμο, ενώ δεν εκπονεί κοινές πολιτικές.

    Ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Δ. Χαλκιώτης, υπογράμμισε ότι το υπουργείο ξεκινά ένα πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των συντελεστών για την εκπαίδευση των ομογενών αν και αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα συμμετοχής των ομογενών.

    Τέλος, ανέφερε ότι προωθείται σε ταχύτερους ρυθμούς η μετατροπή σε δίγλωσσων σχολείων των αμιγών ελληνικών σε Γερμανία και Σουηδία, ενώ ανιχνεύεται η αμερικανική νομοθεσία ώστε να μπουν σε λύκεια, όπου φοιτούν Έλληνες ομογενείς, τα ελληνικά ως δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα. Χ.Σ.

    [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα πιλοτικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας που υλοποιεί το Κέντρο Καινοτομικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Εννιάμιση χιλιάδες μαθητές από 88 σχολεία της Πελλοπονήσου, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, του Έβρου, καθώς και από νησιά του Αιγαίου συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο αφορά την ανάπτυξη ξεχωριστών σχεδίων δράσεων. Πέρυσι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 34 σχολεία, με τη συμμετοχή 3.774 μαθητών και 287 εκπαιδευτικών. Όσον αφορά την περιοχή της Θεσσαλονίκης, εφαρμόστηκε στα γυμνάσια Δενδροποτάμου, το 1ο Εσπερινό γυμνάσιο Μετεώρων και το δημοτικό και γυμνάσιο Λαγκαδικίων.

    Στα πλαίσια των δράσεων δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων να διερευνήσουν θέματα που αφορούν το άμεσο και το ευρύτερο περιβάλλον τους κατακτώντας γνώσεις που συνδέονται με τη γλώσσα, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Σημαντικό είναι ότι τα σχέδια δράσης καταρτίζονται από τους ίδιους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με βάση τις κατευθύνσεις των ειδικών του προγράμματος. Δεν θα πρέπει να εκλάβει κανείς τη δουλειά που γίνεται ως φροντιστήριο ή ως συγκεκριμένη ύλη που διδάσκεται. Πρόκειται για δουλειά σε θέματα που επιλέγονται με βάση το ενδιαφέρον των μαθητών. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση περιοδικών, τη δημιουργία θεατρικών ομάδων, εργασίες για το φυσικό περιβάλλον, συλλογή λαογραφικών στοιχείων.

    Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Τζέλα Σκούρα, η οποία είναι καθηγήτρια του ΑΠΘ, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναλάβουν τα ίδια πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους. Αυτό e_mai εξαιρετικά σημαντικό για τις περιπτώσεις των «αδύνατων μαθητών» ή παιδιών με κάποιες αναστολές και μειωμένη συμμετοχή στις κανονικές τάξεις, τα οποία, όπως προκύπτει, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδεικνύουν ενδιαφέρον και αναπτύσσουν αξιοθαύμαστες πρωτοβουλίες.

    Σαραντα επτά δράσεις αναπτύχθηκαν επίσης στο πλαίσιο των θερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε κατασκηνώσεις, αξιοποιώντας την ευκαιρία για μάθηση εκτός του περιβάλλοντος της συμβατικής τάξης.

    Σε κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα διαμορφώνεται ένα σπουδαστήριο. Ένας σύγχρονος χώρος, εξοπλισμένος με υπολογιστές και δανειστική βιβλιοθήκη για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] S.O.S ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία του Αξιού ποταμού, κρούει ο καθηγητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του πανεπιστημίου των Σκοπίων, Σβέτισλαβ Κρστέστις, έρευνα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ». «Στον ποταμό ‘'Βαρδάρη'' - όπως λένε τον Αξιό στα Σκόπια - ο οποίος περνάει μέσα από τα Σκόπια, συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, περισσότερο του ψευδάργυρου, καδμίου, μολύβδου, χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου και άλλα» επισημαίνεται στην έρευνα του κ. Κρστέστις.

    «Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στα νερά του ποταμού ανέρχονται στα 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ στα έλη είναι 10.000 φορές μεγαλύτερες, γύρω στα 100 χιλιόγραμμα ανά κιλό. Οι δε συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στους οργανισμούς, φύκια και άλλα είναι μεγαλύτερη κατά πέντε με έξι χιλιάδες φορές από ότι στο νερό» υπογραμμίζεται στην έρευνα του καθηγητή.

    «Το ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης ψευδαργύρου είναι ένα χιλιογραμμάριο ανά κιλό. Τα βαρέα μέταλλα αποτελούν απειλή για ολόκληρο τον οργανισμό, δρουν και στο γενετικό επίπεδο, προκαλούν διαστροφές σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, ακόμα και στους ανθρώπους» τονίζεται στην έρευνα.

    Ο καθηγητής Κρστέστις, επισημαίνει ακόμη ότι «εκτός από τα ακάθαρτα και μολυσμένα νερά που χύνονται στον ποταμό Αξιό, κύριος παράγοντας για την συγκέντρωση βαρέων μετάλλων είναι η μόλυνση του αέρα, δηλαδή οι εκπομπές βλαβερών αεριών και πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής υποδεικνύει τα χυτήρια και η χημική βιομηχανία της πόλης Βέλες, 80 περίπου χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα», αφού όπως υπογραμμίζει «τα εργοστάσια αυτά βρίσκονται δίπλα στον Αξιό ποταμό». Ε.Σ.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ S-300

    Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη, αντί της Κύπρου εξέφρασε η Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Νετσάτι Ουτκάν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «η καλύτερη επιλογή είναι η ματαίωση της συμφωνίας εγκατάστασης των πυραύλων», διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι οι πύραυλοι και ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει πρόβλημα, καθώς και ότι δεν θα προστεθούν επιπλέον εμπόδια στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, στις οποίες υπάρχουν ήδη αρκετά προβλήματα».

    Αναφερόμενος στην πιθανότητα εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη αντί της Κύπρου, ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «αποτελεί εξίσου απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Μαρκ Πάρις εξέφρασε ανησυχία για το συγκεκριμένο ζήτημα, επεισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο θα επιδεινώσει δραματικά την ένταση στο νησίο. Ε.Ρ.

    [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S300 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί την επόμενη εβδομάδα πιθανώς να αποφασίσει για την τύχη των ρωσικών πυραύλων S300. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Αναφορικά με το θέμα της ακύρωσης της εγκατάστασης των πυραύλων, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι ισχύουν τα όσα λέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία «είτε πρέπει να μπούμε σε μια οδό παραγωγικών συνομιλιών, ή πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο μείωσης των δυνάμεων και των εξοπλισμών που θα οδηγεί στην αποστρατικοποίηση».

    «Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ιδιαίτερα η Διεθνής Κοινότητα επιδείξουν τις προσεχείς ημέρες πειστικό και ικανοποιητικό για εμάς ενδιαφέρον και ευαισθησία για το πρόβλημα της ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός που δημιουργεί την προοπτική να επιτευχθεί μια εκ των δυο ή και οι δυο προϋποθέσεις, τότε το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι σε θέση να εξετάσει αυτήν την προοπτική και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις όσον αφορά τους S300» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

    Διευκρίνισε δε, ότι δεν μιλά για ακύρωση, αλλά «για το αν κατά πόσον θα μπορούσε το Εθνικό Συμβούλιο αν πεισθεί ότι δημιουργείται προοπτική προς επίτευξη αυτών των προϋποθέσεων να πάρει ανάλογες αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «οι πύραυλοι δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, αλλά αυτοσκοπός ήταν η ασφάλεια του κυπριακού λαού». Ε.Σ.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ:ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΖΗΤΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Με την υιοθέτηση της διακήρυξης για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βοσνία ολοκληρώθηκε σήμερα στη Μαδρίτη η διήμερη σύνοδος 60 χωρλων και οργανισμών για την ειρήνη στην πιο ταραγμένη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, η οποία κρίθηκε από τους συμμετέχοντες ως ιδιαίτερα επιτυχής.

    Η διακήρυξη αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η περίοδος σταθεροποίησης της Βοσνίας και τονίζει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι καθοριστικά για την παγίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, την καθιέρωση δημοκρατικών θεσμών και την ενίσχυση της οικονομίας, για την επίτευξη των οποίων ζήτησε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τις αρχές της Βοσνίας.

    Στη διακήρυξη εκφράζεται η άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι στην περιοχή της Βοσνίας είναι ακόμη απαραίτητη η παρουσία διεθνών δυνάμεων στρατιωτικών και πολιτικών αλλά υποστηρίζεται ότι η Βοσνία πρέπει να μετεξελιχθεί σε μοντέρνα και δημοκρατική χώρα, όπου όλοι πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και οι διαφορετικοί πολιτισμοί και ιστορικές παραδόσεις θα πρέπει να ενώνυν και όχι να διχάζουν τους ανθρώπους.

    Στην προσεχή περίοδο η Διεθνής Κοινότητα δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων, και θα ενισχύσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις Τέλος τονίζεται ότι η Βοσνία έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τη διεθνή κοινότητα και για αυτό πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να εκμεταλλευτεί αυτή τη συμμαχία και να επισπεύσει τη διαδικασία των αλλαγών. Κ.Γ.

    [12] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: 130.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

    Το πενταετές πρόγραμμα δράσης για την πρόληψη των τραυματισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εισηγητής του οποίου ήταν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Τρακατέλλης, ενέκρινε σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στη μείωση των τραυματισμών, κυρίως όσων προκαλούνται από οικιακά ατυχήματα ή ατυχήματα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής.

    Για την υλοποίηση του στόχου μέσω του προγράμματος προωθούνται δράσεις επιδημιολογικής παρακολούθησης των τραυματισμών και ανταλλαγής πληροφοριών που συμβάλλουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των βέλτιστων στρατηγικών πρόληψης.

    Με το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 14 εκ. ευρώ για την περίοδο 1999-2003, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός ενισχυμένου κοινοτικού συστήματος συλλογής δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους τραυματισμούς.

    Ο κ. Τρακατέλλης μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε τη σημασία του προγράμματος δράσης υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα στην ΕΕ έχουμε 22.000.000 τραυματισμούς και περίπου 130.000 θανάτους κάθε χρόνο, γεγονός που αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό και οικονομικό βάρος για τους Ευρωπαίους πολίτες».

    Είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε ισχύ με το νέο χρόνο από το 1999, ώστε να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και ότι αξιοποιεί την εμπειρία που αποκτήθηκε στο παρελθόν από τη συλλογή στοιχείων για ορισμένα μόνο ατυχήματα στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος EHLASS.

    «Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή επιδίωξη της ΕΕ για την προστασία της δημόσιας υγείας του ευρωπαίου πολίτη συνδράμοντας σημαντικά στη μείωση των ανθρώπινων jai οικονομικών απωλειών από τραυματισμούς», τόνισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 16 December 1998 - 22:07:01 UTC