Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Κ. Ε.
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
  • [03] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
  • [04] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [08] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
  • [11] Η Ο.Α. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
  • [12] ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] ΣΤΟ 3,9% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
  • [14] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΡΩΣΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] Ι.ΤΖΕΜ: «ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
  • [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [19] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [20] ΛΑΘΡΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [21] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΙΡΑΚ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΪΚΟ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Κ. Ε.

    Αρχίζει σήμερα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην οποία θα συζητηθούν θέματα jatastatijo}, ιδεολογίας και πολιτικής του κόμματος στην πορεία προς το 5ο συνέδριο που θα γίνει τον Μάρτιο.

    Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, εισήγηση θα παρουσιάσει ο γραμματέας της Κ.Ε. Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις από αυτές του Εκτελεστικού Γραφείου στα παραπάνω ζητήματα. Ηδη μέλη της Κ.Ε. που ανήκουν στη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» έχουν καταθέσει γραπτώς τις δικές τους προτάσεις και είναι ενδεικτική η δήλωση του Παντελή Οικονόμου, ότι η σημερινή ηγεσία προδίδει το ΠΑΣΟΚ και την ιδεολογία του και οδηγεί σε ήττα.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

    Το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να εξασφαλίσει το περασμα της Ελλάδας από την οικονομική και κοινωνική περιφέρεια της Ευρώπης σε μια θέση δυναμικής ευημερίας, ανάπτυξης, δημιουργίας, κοινωνικής συνοχής, ισχυρής και αξιόπιστης παρουσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας το πρωί στη σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ που συζητάει το καταστατικό, την ιδεολογία και την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.

    Αναφερόμενος στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια εσωστρεφής διαδικασία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια υπόθεση συσχετισμών ενός κομματικού ιερατείου. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα ερμητικό σύστημα κρυπτογραφικών κειμένων και θέσεων για τους μυημένους. Πρέπει να είναι μια υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας. Ενα γεγονός με καταλυτικές ιδεολογικές και πολιτικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του άμεσου και μακροπρόθεσμου πολιτικού σκηνικού.

    Το συνέδριο έχει τρεις τομείς στους οποίους αποτυπώνεται το εύρος των θεμάτων που καλείται να διαπραγματευθεί: Την ιδεολογική επεξεργασία των θέσεων για το δημοκρατικό σοσιαλισμό έτσι όπως διαμορφώνονται οι τάσεις σήμερα στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο επίπεδο.Τις πολιτικές θέσεις γύρω από τις οποίες αρθρώνεται ο προγραμματικός πολιτικός λόγος. Το καταστατικό στο οποίο κατασταλάζουν οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι «οι ιδεολογικές επεξεργασίες, ο προγραμματικός λόγος και η ανάλογη πολιτικοοργανωτική δομή κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενα ενός κομματικού φορμαλισμού, εάν δεν ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Αν δεν γίνουν ορατά, κατανοητ΄λα και καθαρά για το τελευταίο στέλεχος, το τελευταίο μέλος του ΠΑΣΟΚ, τον κάθε Ελληνα πολίτη».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες είπε ότι θα γίνουν το 2000. Επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ την οποία κατηγόρησε ότι ασκεί το χειρότερο είδος αντιπολίτευσης που είναι η παχυλή άγνοια και πρόσθεσε:»Το νόημα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. είναι η πολιτική του Χατζηαβάτη:»Δουλεύει το ΠΑΣΟΚ να βάλει τη χώρα στην ΟΝΕ και θα έλθω εγώ μετά να καρπωθώ τα οφέλη». Αλλά οι άνθρωποι είναι νυχτωμένοι. Δεν καταλαβαίνουν τίποτε, όχι μόνον από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την ευρωπαική πολιτική όπως το έδειξε το παρελθόν και η σημερινή τους στάση».

    [03] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

    Η Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη αποτελεί πυξίδα, οι αρχές της είναι πάντοτε σε ισχύ, ο πατριωτικός, δημοκρατικός, σοσιαλιστικός χαρακτήρας του Κινήματος παραμένει πάντα αναλλοίωτος, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Για τη δεκαετία του ‘80 είπε ότι ήταν μια εποχή που έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές και τις αποφάσεις που ελήφθησαν τότε, ενώ για το σημερινό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι είναι σχεδιασμός νίκης στις προσεχείς εκλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση και πως είναι σαφές ότι προηγείται η προγραμματική σύγκλιση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται ιδεολογική αποσαφήνιση στο ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Την αναβολή του Συνεδρίου ζήτησαν δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου της Κ.Ε. του Κινήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Κοτσακάς ζήτησε την αναβολή του Συνεδρίου και κατηγόρησε την ηγετική ομάδα ότι προσπαθεί να κάνει ένα Συνέδριο στα δικά της μέτρα. Ο κ. Κοτσακάς, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ζήτησε την νομιμοποίηση των τάσεων μέσα στο Κίνημα και κατηγόρησε σημερινά στελέχη της ηγετικής ομάδας ότι ξορκίζουν αυτές τις τάσεις.

    Αναβολή του Συνεδρίου ζήτησε και ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος πρότεινε να γίνει τον Οκτώβριο του ‘99, γιατί, όπως είπε, ο μόνος λόγος πραγματοποίησής του τώρα είναι απλά η επιβεβαίωση της υπάρχουσας ηγετικής ομάδας.

    Τέλος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, κ. Χ. Καστανίδης, αναφερόμενος στο ιδεολογικό κείμενο, είπε ότι χαρακτηρίζεται από σύγχυση, ασάφεια και κρύβει ιδεολογικές αντιφάσεις. «Έχει πολλές κενολογίες, κοινώς αερολογίες», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την απόσυρσή του για να μην μεγαλώσει η ιδεολογική σύγχυση που υπάρχει σήμερα. (Χ.Σ.)

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΣΟΒΟΛΑ

    Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο έγινε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσοβόλας επεσήμανε ότι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και διατύπωσε την πρόταση να συγκληθεί οπωσδήποτε το συντομότερο δυνατό, Εθνικό Συμβούλιο, με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    «Είναι αδιανόητο να ματαιώνεται η εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, που οδηγεί ουσιαστικά στη ματαίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου», τόνισε ο κ. Τσοβόλας, ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής.

    «Διαφορετικά», όπως είπε, «η κυβέρνηση και όχι μόνο, τουλάχιστον και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατά την άποψή μας, φέρουν μεγάλες ευθύνες για αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν, για την απάθειά τους ή την ανοχή και συνενοχή, σε αυτά που γίνονται στο Κυπριακό και στα άλλα εθνικά θέματα».

    [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ημερίδα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα, καθώς και για το νέο σχεδιασμό οργανωτικής ανάπτυξης του ΔΗΚΚΙ πραγματοποιείται αύριο στις 11 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στελέχη, μέλη και φίλοι του ΔΗΚΚΙ, θα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των κεντρικών και περιφερειακών εκδηλώσεων που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση του λαού, έναντι των κρίσιμων εξελίξεων στα εθνικά θέματα, καθώς και για την ενδυνάμωση της δραστηριότητας της πολιτικής παρέμβασης του ΔΗΚΚΙ στην κοινωνία, προς την κατεύθυνση αυτή.

    [07] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είναι μια θεωρητική τοποθέτηση, αλλά μια θέση η οποία έχει πρακτικές συνέπειες, αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου διαρκή και ουσιαστική, απέφυγε όμως να δώσει εξειδικευμένες λεπτομέρειες γύρω από το θέμα αυτό. Οπως είπε, «όλα τα θέματα που αφορούν στην άμυνα της Κύπρου τα χειριζόμαστε με την υπευθυνότητα εκείνη που αρμόζει, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί, χωρίς να επιδιώκουμε τη δημιουργία κενών εντυπώσεων».

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση που διατύπωσε ο αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» σχετικά με το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, ο κ. Ρέππας είπε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του κ. Βορβολάκου».

    Τόνισε δε, ότι «οι επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης, με τις οποίες συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών και καλύπτουν το συμφέρον της Κύπρου να διασφαλίσει την άμυνά της».

    [08] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ

    Στις κινητοποιήσεις των πιλότων της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λέγοντας ότι οι πιλότοι δεν αναλογίζονται το κοινωνικό κόστος, την επίπτωση στη ζωή του πολίτη, το κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλούν.

    Μιλώντας στη σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης τόνισε μεταξύ των άλλων:»Αυτή η στάση είναι απόρροια μιας αρρωστημένης και αποτυχημένης αντίληψης του κράτους παροχών. Οι συγκροτημένες ομάδες δεν δέχονται να παραιτηθούν από το αναδιανεμητικό σχήμα που διαμόρφωσαν με ειδικές ρυθμίσεις που βυθίζουν όμως τον οργανισμό που τους τρέφει σε χρέη και τέλμα. Δεν δέχονται να δουν άλλους συμβιβασμούς, που είναι αναγκαίοι όχι μόνο για να περισωθεί ο φορέας τους, η θέση εργασίας τους αλλά και για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Η επαγγελία μας για μια καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας σημαίνει ότι έχουμε χρέος να επιβάλλουμε ένα ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο σύστημα συμπεριφορών με σαφή κριτήρια και αξιολογήσεις για την ανάπτυξη, για την κοινωνική αλληλεγγύη. Ο λαικισμός, ο συντεχνιασμός, το πελατειακό σύστημα ήταν ένα φορτίο αναξιοπιστίας των κομμάτων. Τα αποτελέσματα τους ήταν δυσβάστακτα. Εμείς κάνουμε τη ρήξη μας μ αυτό το παρελθόν. Ετσι μόνο θα ξεπεράσουμε τα όσα υπολείμματα ιδεολογικής και ηθικής ανομίας μας έχει κληροδοτήσει ένα μακρινό αλλά επίμονο παρελθόν. Ετσι μόνο θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή και ισόρροπη κοινωνία».

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

    Στους Αγιους Σαράντα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα επισκεφθεί τα χωριά Λειβαδιά, Ντερμίσι και Αλίκο. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αλβανίας και των τοπικών αρχών και στο Ντερμίσι θα θεμελιώσει υδραγωγείο που θα κατασκευαστεί και με την ενίσχυση της ΟΝΝΕΔ. Τον αγιασμό κατά την τελετή θεμελίωσης θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

    Κανονικά λειτουργούν από σήμερα κατά το υπουργείο Παιδείας τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση ορισμένα στα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών. Ωστόσο σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, στα μεγάλα αστικά κέντρα οι μαθητές των μισών περίπου σχολείων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις. Τα μαθήματα γίνονται κανονικά σε όλα σχεδόν τα σχολεία της περιφέρειας. Στην Αθήνα, τουλάχιστον δεκαπέντε σχολεία έχουν αποφασίσει τη συνέχιση των καταλήψεων, ενώ αντίθετα στη Θεσσαλονίκη τα 153 λύκεια της πόλης λειτούργησαν κανονικά, εκτός από δύο. Η ΕΛΜΕ καταγγέλει ότι διευθυντές σχολείων της Αττικής δέχονται pi]seir ώστε να ζητήσουν παρέμβαση του εισαγγελέα για να λήξουν οι καταλήψεις.

    Στην Πάτρα η πλειοψηφία των λυκείων τελούν υπό κατάληψη, ενώ τα υπόλοιπα λύκεια του νομού λειτουργούν κανονικά. Στα Ιωάννινα, όπου τέσσερα από τα 10 λύκεια τελούν υπό κατάληψη, ανησυχία προκάλεσε η επίσκεψη προ ολίγου στον εισαγγελέα του προϊσταμένου β'βάθμιας εκπαίδευσης. Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα στο 24ο Γυμνάσιο στο Πολύγωνο, στην Αθήνα και το 17ο Γυμνάσιο Πατρών, όταν οι γονείς αντέδρασαν στην απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν τις καταλήψεις.

    [11] Η Ο.Α. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Την περικοπή του προγράμματος πτήσεων κατά 15% ανακοινώνει σήμερα η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ από το πρωί σημειώνονται νέες ματαιώσεις πτήσεων. Ακυρώθηκαν τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο και η πτήση από Τελ Αβίβ.

    Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Γιώργος Κολιοκώστας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διεπράχθησαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα με αφορμή τις ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

    [12] ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών απέκλεισαν το μεσημέρι την είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με μηχανότρατες με αποτέλεσμα να διακοπεί από τη 1:30 το μεσημέρι ο απόπλους και ο κατάπλους όλων των πλοίων. Οι διαδηλωτές επαγγελματίες ψαράδες αποχώρησαν με τις μηχανότρατες από την προκυμαία της παλιάς παραλίας και κινήθηκαν στην είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και απειλούν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    Στη θαλάσσια περιοχή έφτασαν πριν από λίγο άνδρες του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης με σκάφη και προσπαθούν να πείσουν τους διαδηλωτές να ανοίξουν το λιμάνι.

    [13] ΣΤΟ 3,9% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Στο 3,9% διαμορφώθηκε τον μήνα Δεκέμβριο ο πληθωρισμός σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 4,2%, ποσοστό στο οποίο έκλεισε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή και επισήμανε ότι η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση των φορολογικών εσόδων ξεπέρασαν τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά και τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση.

    Σχετικά με το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στην ελληνική χρηματαγορά, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ευρώ, ο κ. Παπαντωνίου συνέστησε προσοχή σε όλους τους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι θα ήταν κρίμα να μην tekei~sei ο μαραθώνιος που ξεκίνησε το 1993 για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ. Για τα επιτόκια προέβλεψε μικρή μείωση το πρώτο εξάμηνο του 1999, μεγαλύτερη μείωση το δεύτερο εξάμηνο και ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση το 2000. Ερωτηθείς τέλος για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι ξεκινά ο διάλογος για τις αλλαγές στην άμεση φορολογία με σκοπό την ελάφρυνση κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων.

    [14] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.003,54 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,09%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 108,8 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 70.400 δρχ., της Ιονικής στις 16.200 δρχ., της Εμπορικής στις 31.300 δρχ., της Εργασίας στις 35.900 δρχ. και της Πίστεως στις 32.700 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.200 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.530 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.500 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 15.080 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 8.400 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.500 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΡΩΣΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η απόφαση του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο δεν πρόκειται να βλάψει τις φιλικές σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Γκεόργκι Μουράντοφ.

    Ο κ.Μουράντοφ συναντήθηκε με τον κ.Κληρίδη για να συζητήσουν τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το συμβόλαιο παράδοσης του πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο. Όσον αφορά στο θέμα αποζημιώσεων για την αποθήκευση των πυραύλων στη Ρωσία, ο πρεσβευτής επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα, το οποίο χειρίζονται τα κόμματα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης για την πιθανότητα αγοράς από την Κύπρο του πυραυλικού συστήματος TOP-M1, υποστηρίζοντας ότι ο κ.Κληρίδης του ζήτησε να μην προβεί σε δημόσιες δηλώσεις που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας του.

    Για τους S-300 ανέφερε ότι χρειάζονται επιπλέον συνομιλίες που θα καθορίσουν την εγκατάστασή τους, καθώς το συμβόλαιο δεν προβλέπει τη μεταφορά τους σε τρίτη πλευρά. Ε.Ρ.

    [16] Ι.ΤΖΕΜ: «ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

    Toν ισχυρισμό ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ανοιχτά «την αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση ΡΡΚ και τον τρομοκράτη Αμπτουλάχ Οτζαλάν» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Tf]l, απειλώντας ότι «ανταποδίδουμε και θα ανταποδώσουμε την εχθρική πολιτική της Ελλάδας».

    Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του και στο θέμα της ελληνικής στάσης, έκανε μνεία των εξελίξεων που σημειώθηκαν στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 και θριαμβολόγησε για την «επιτυχία» της τουρκικής διπλωματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «όπως στην περίπτωση των S-300 που κατέληξε σε ιλατρογωδία και το ελληνικό και ελληνοκυπριακό μέτωπο και «έγινε ρεζίλι» μπροστά στην τουρκική εξωτερική πολιτική, τώρα και η υποστήριξη που παρέχουν στην αποσχιστική οργάνωση, βαίνει προς την ίδια αναπόφευκτη ήττα».

    Σχετικά με το θέμα του Αμπτουλάχ Οτζαλάν, τόνισε ότι το θέμα του ηγέτη του ΡΚΚ «διατηρεί την ασάφειά του» υποστηρίζοντας ότι αιτία του γεγονότος αυτού είναι η αδυναμία του ιταλικού νομικού συστήματος, «το γεγονός ότι η πολιτική επηρεάζει το δίκαιο και η διάχυτη κατάσταση του ιταλικού κράτους», είπε, ενώ αναφερόμενος προσωπικά στον Αμπτουλάχ Οτζαλάν, τον οποίο αποκάλεσε «αρχιτρομοκράτη», υποστήριξε ότι «εγκατέλειψε τη Συρία, οδήγησε την οργάνωση σε μια ανοιχτή ψυχολογική ήττα και σε ορισμένες συγκεκριμένες απώλειες».

    Κατά τον Τούρκο υπουργό, πριν από την μετάβαση του Οτζαλάν στη Ρώμη καταβλήθηκαν προσπάθειες από ορισμένους κύκλους της Δυτικής Ευρώπης «για νομιμοποίηση της τρομοκρατίας». Ο Τζεμ ισχυρίστηκε επίσης ότι η παρουσία του Οτζαλάν τη Ρώμη είχε ως αποτέλεσμα τον επηρεασμό «προς την ορθή κατεύθυνση του τρόπου με τον οποίο η Δυτική Ευρώπη βλέπει το θέμα». Οπως είπε ο Τούρκος υπουργός, «ενημερώθηκαν άμεσα για την προσωπικότητα του αρχιτροκράτη, για τα εγκλήματα που διέπραξε και για τους σκοπούς του. Ηρθαν στην επικαιρότητα διάφορα θέματα, όπως η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης σχετικά με το εμπόριο ναρκωτικών, τα παιδιά, που όπως ισχυρίστηκε ο Τζεμ, απήγαγε από τη Σουηδία, το γεγονός ότι συγκέντρωνε μαχητικά στελέχη δια της βίας από οικογένειες που ζουν στη Γερμανία και τα χρήματα που σφετερίστηκε σ'αυτή τη χώρα».

    [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

    Οι τουρκικές αρχές της Ανδριανούπολης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία συνέλαβαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους 10.519 μετανάστες που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα προς τη δυτική Ευρώπη, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, ο αριθμός των οποίων υπολείπεται σοβαρά του πραγματικού αριθμού όσων προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προέρχονταν από το βόρειο Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Σουδάν, ενώ 163 από αυτούς ήταν Τούρκοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρκικές συμμορίες που οργανώνουν την παράνομη μεταφορά των λαθρομεταναστών λαμβάνουν κατά μέσο όρο 1.500 δολάρια για κάθε άτομο, ενώ οι συλλήψεις σε όλα τα συνοριακά σημεία της χώρας αυξήθηκαν από το Δεκέμβριο του 1997. Ε.Ρ.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει η τουρκική βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και το κυβερνητικό συνασπισμό που δημιούργησε, όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές. Ο κ. Ετζεβίτ θα παρουσιάσει την κυβέρνηση του στον τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ την επόμενη Δευτέρα και στη συνέχεια η λίστα με τα ονόματα των βουλευτών θα παρουσιαστεί στη βουλή για να συζητηθεί πριν τη συνεδρίαση για τη ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Κυριακή.

    Ο κ. Ετζεβίτ είχε οριστεί εντολοδόχος πρωθυπουργός στις 2 Δεκεμβρίου αλλά παραιτήθηκε σε τρεις εβδομάδες γιατί δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά τώρα εξασφάλισε την υποστήριξη του κ. Γιλμάζ και της κ. Τσιλλέρ και το κόμμα του εξασφαλίζει πλειοψηφία των 297 εδρών από τις 550 του κοινοβουλίου.

    Η κ. Τσιλλέρ ανακοίνωσε την υποστήριξη της στον κ. Ετζεβίτ θέτοντας ως όρο την απομάκρυνση του Υπουργού Παιδείας Χίκμετ Ουλουγκμπάι γιατί κατάργησε τα θρησκευτικά σχολεία στη Τουρκία και απαγόρευσε στις γυναίκες να φορούν μαντήλια στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, προκαλώντας την οργή των Ισλαμιστών. Ο κ. Ουλουγκμπάι ήταν μέλοςι στη κυβέρνηση Γιλμάζ που έπεσε στις 25 Νοεμβρίου γιατί δεν κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής μετά από τις κατηγορίες για διασυνδέσεις του κ. Γιλμάζ με το οργανωμένο έγκλημα. Ο.Κ.

    [19] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Επίθεση σε όχημα της αστυνομίας σημειώθηκε σήμερα στο χωριό Σούβα Ρέκα του Κοσσυφοπεδίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και να τραυματιστούν τέσσερις, καθώς και δύο Αλβανοί που επέβαιναν σε όχημα που βρισκόταν την ώρα της επίθεσης πίσω από το περιπολικό.

    Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας αναφέρει ότι σήμερα το πρωί ένοπλοι Αλβανοί έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα σε όχημα της αστυνομίας, το οποίο περιπολούσε στην περιοχή Σούβα Ρέκα - Στίμλιε. Κ.Γ.

    [20] ΛΑΘΡΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Γιουγκοσλάβοι τελωνειακοί στη συνοριακή διάβαση Γκράντινα (στα σύνορα Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας) ανακάλυψαν χθες ελληνικό φορτηγό ψυγείο με λαθραία τσιγάρα τα οποία και κατασχέθηκαν.

    Τριάντα τρεις χιλιάδες κούτες με τσιγάρα μάρκας «Μπάτος» και «Παλ - Μαλ» ήταν κρυμμένες στο φορτηγό ψυγείο πίσω από ορισμένες κούτες με ακτινίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες το εμπόρευμα φορτώθηκε ap| τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Βέλγιο. Το φορτηγό φέρει ελληνική πινακίδα ΝΒΝ - 1289. Οι δύο οδηγοί του φορτηγού Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Μανωλάς συνελήφθησαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Πίροτ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του τελωνείου της Γκράντινα, Νίκολα Αλέξοφ η αξία του λαθραίου εμπορεύματος ανέρχεται στις 500 χιλιάδες γερμανικά μάρκα περίπου 85 εκατομμύρια δραχμές. Η ανακάλυψη του παράνομου φορτίου διεξήχθη μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης της Σερβίας η οποία μετέδωσε ότι το ίδιο φορτηγό έχει κάνει επανειλημμένες φορές το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Βέλγιο μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας.

    [21] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΙΡΑΚ

    Η Γαλλία πιστεύει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών της ομάδςς των επτά ισχυροτέρων οικονομικά χωρών για να αντιμετωπιστούν οι αυξομειώσεις των ισοτιμιών δολαρίου, ευρώ και γιεν στις συναλλαγές, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Ο κ. Σιράκ είπε ότι η Γαλλία θα πάρει μια πρωτοβουλία στο διεθνές νομισματικό σύστημα μέσα στους επόμενους μήνες αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κίζο Ομπούκι πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, συναντήθηκε με αντιπροσώπους των γαλλικών επιχειρηματικών κύκλων και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία Ιαπωνίας, Ευρώπης και Η.Π.Α. για να δημιουργηθεί «ένα σταθερό και σωστά αναπτυγμένο διεθνές νομισματικό σύστημα». O.K.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΪΚΟ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Με τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελί Μάικο, συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα, ο αρχηγός του «Κινήματος για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου» ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ρετζέπ Κιοσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μάικο, κεντρικό θέμα στις συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου για να υπάρξει ενιαία έκφραση προς την εκτόνωση της κρίσης. Το περιεχόμενο των συνομιλιών επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Κιοσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μάικο. «Εμείς στο Κόσοβο έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με μια φωνή και αυτό μας δημιουργεί πολλά προβλήματα με τη Διεθνή Κοινότητα», δήλωσε ο κ. Κιοσε, προσθέτοντας ότι «λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση η αλβανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επαφές με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, επιδιώκοντας να υπάρξει ενιαία έκφραση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Κόσοβο για την επίλυση της κρίσης».

    Εξάλλου και στη συνάντηση που είχε με τον πολιτικό εκπρόσωπο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Αντέμ Ντεμάτσι, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «το Κόσοβο χάνει καιρό εφόσον δεν είναι σε θέση να έχει ενιαία έκφραση για την εκτόνωση της κρίσης». Ο κ. Κιοσε θα έχει συνομιλίες επίσης, με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρόεδρο της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι και με εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων της χώρας.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 8 January 1999 - 19:52:16 UTC