Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2000
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [06] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [07] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [08] ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S300
  • [09] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΝΕΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [12] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΛΙΑΝΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ
  • [13] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΑΚ
  • [15] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [16] ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ Λ. ΑΡΜΠΟΥΡ
  • [17] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΛΑΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [19] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΤΡΟΦΗ ΕΤΣΕΒΙΤ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ
  • [20] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΩΝ
  • [21] ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟ Μ.Π.Ε: ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΤH ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [22] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ‘'ΚΑΝΟΝΙΚΑ'' ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [23] Η ΜΟΣΧΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2000

    Σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών βλέπουν και πάλι το φως της δημοσιότητας παρά τη ρητή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ότι τίποτε δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία της κυβέρνησης, οι εκλογές θα γίνουν το 2000 και θα τις κερδίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ.

    Αφορμή στάθηκε μια αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν ανέφερε πως αν δεν ανακοπεί η πορεία της κυβέρνησης το 2000 θα έχει επιτύχει όλους τους στόχους της. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν απέκλεισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν το 2000, αλλά μπορεί να συνδεθούν αυτές με πιθανό αδιέξοδο στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας την Ανοιξη του 2000. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας εκτιμά ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, καθώς μέχρι τότε θα έχει εκδηλωθεί η πολιτική κίνηση του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισπανία. Σε δηλώσεις του, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Αθνάρ σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το επικείμενο συνέδριό του και την προοπτική των Ευρωεκλογών.

    «Εγώ έθεσα επιτακτικά το ζήτημα του να δώσουμε ένα πραγματικό όραμα και προοπτική στην ευρωπαϊκή υπόθεση, στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Οι κατ' αρχήν αντιδράσεις ήταν θετικές», είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι κύριο θέμα της συζήτησης που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό ήταν «οι πολύ συγγενικές θέσεις Ελλάδας - Ισπανίας σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον προϋπολογισμό των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής».

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, «επαληθεύτηκε η άποψη ότι θα πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε στο μέτωπο αυτό να έχουμε κοινή στάση και να μην αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να εκτραπεί σε πολιτικές αναζητήσεις που, με την πιθανή μείωση των κοινοτικών πόρων, θα θέσουν σε αμφιβολία όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Με τη φράση «δεν χορεύουμε στο ρυθμό της Τουρκίας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απάντησε στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας που αμφισβητεί την κυριότητα ελληνικών βραχονησίδων. Οπως είπε η Τουρκία δημιουργεί πάντα θέματα για να συντηρεί την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

    Ηταν σχήμα λόγου και μη δίνετε πολιτικό βάρος, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λέγοντας στη Βουλή, πως αν δεν ανακοπεί η πορεία της κυβέρνησης θα επιτύχει όλους τους στόχους της το 2000.

    Ασφαλώς, πρόσθεσε, υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες στην πορεία του κυβερνητικού έργου αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Σε ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν ο υπουργός υποβάλει παραίτηση απάντησε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να επιλέξει αυτή την οδό ο κ. Αρσένης.

    Σχολιάζοντας τα επεισόδια που δημιουργούνται σε κινητοποιήσεις μαθητών είπε ότι οδηγούν σε σκοταδισμό και αποτελούν απαράδεκτη μορφή διεκδίκησης.

    [06] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Στη συνάντηση των ηγετών των κομμάτων-μελών του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος που γίνεται στην Ισπανία παίρνει μέρος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. Οπως είπε τα ζητήματα που θα θέσει αφορούν τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και το στρατηγικό προσανατολισμό του ευρωπαικού οράματος. Για το πρώτο θέμα η Ν.Δ. τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί ο υπάρχων προυπολογισμός, εάν στόχος όλων των Ευρωπαίων είναι όχι μόνο η ονομαστική σύγκλιση, αλλά η πραγματική σύγκλιση και η ουσιαστική συνοχή, ενώ επισημαίνει την απειλή της ανεργίας και την άμεση αντιμετώπιση της.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε μεταξύ των άλλων:»Είναι πράγματι σημαντικό το ότι επιτυγχάνεται η Οικονομική και Νομισματική Ενωση-το Ευρώ. Είναι όμως, επίσης, σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη σε ΄πολιτικό επίπεδο παραπαίει και παίζε έναν τελείως περιθωριακό ρόλο που δεν ταιριάζει ούτε στα οράματα των ιδρυτών της Ευρωπαικής Ενωσης, ούτε βέβαια είναι ο ανάλογος στόχος που θα εμπνεύσει, θα αποτελέσει το όραμα των ευρωπαικών λαών στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται. Είναι ανάγκη, επί τέλους, να πάρουμε πρωτοβουλίες, ιδίως ως Ευρωπαικό λαικό Κόμμα, για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, στην οποία αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνεται και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας».

    [07] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Εντελώς απαράδεκτες χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, 'ρης Σπηλιωτόπουλος, τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των ελληνικών βραχονησίδων στο Αιγαίο και για το FIR Αθηνών.

    «Η 'γκυρα οφείλει να αντιληφθεί ότι παρόμοιες θέσεις περιφρονούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και είναι ασυμβίβαστες με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που πρέπει να επιδιώκει σταθερά η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    [08] ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S300

    Να έρθει προς συζήτηση εντός της εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το θέμα της εγκατάστασης στην Κύπρο των S300 ζητά με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Κάρολο Παπούλια και τους υπουργούς Εξωτερικών και 'μυνας Θ. Πάγκαλο και Α. Τσοχατζόπουλο ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    Ο κ. Έβερτ ζητά ακόμα από τα κόμματα να ζητήσουν να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή.

    Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., το πρόβλημα της μη εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο αποδυνάμωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτρεπτικό αμυντικό δόγμα του ελληνισμού έναντι της Τουρκίας και αποτέλεσε τη δεύτερη μεγάλη γελοιοποίηση του μετά τα γεγονότα στα Ίμια.

    Ο κ. Έβερτ το χαρακτηρίζει επίσης ως το μεγαλύτερο σφάλμα μετά την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο που έγινε με απόφαση του Παπαδόπουλου και το πραξικόπημα του Ιωαννίδη το 1974.

    Τέλος κάνει λόγο για πολιτική ανευθυνότητας της κυβέρνησης που έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα με τη διεκδίκηση αυτή τη φορά του ΦΙΡ Αθηνών.

    [09] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Συμφωνία διμερούς τελωνειακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας θα υπογραφεί αύριο στη Σόφια από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δρυ και τον Βούλγαρο ομόλογο του κ. Μίνεφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη γειτονική χώρα του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί αύριο τη Σόφια και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βουκουρέστι όπου και θα διανυκτερεύσει. Στις συνομιλίες που θα έχει με τον Βούλγαρο ομόλογο του θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην πορεία εφαρμογής των συμφωνιών που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όπως εκείνων για τις τρεις νέες συνοριακές διόδους (Εξοχή, Εχίνος, Νυμφαίο) και τη διαχείριση των νερών του ποταμού Νέστου. Ο κ. Πάγκαλος θα ενημερώσει τη βουλγαρική πλευρά και για την πορεία κατασκευής της δεύτερης γέφυρας του Προμαχώνα, για την οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής.

    Η συμφωνία που θα υπογράψει ο κ. Δρυς (για το περιεχόμενο της οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στις Σέρρες, στις 19 Νοεμβρίου 1998) προβλέπει τη συνεργασία των τελωνειακών αρχών με σκοπό την p\tang του λαθρεμπορίου.

    Αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας θα συζητήσουν, ακόμη, διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως: η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και οι διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνη και σταθερότητ στην περριοχή της Ν.Α. Ευρώπης, καθώς και άλλα ζητήματα όπως ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της Βουλγαρίας.

    Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιθεώρηση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι, από ομάδα ειδικών επιθεωρητών της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

    Υπενθυμίζεται ότι ευρωβουλευτές απαιτούν με πρόταση ψηφίσματος, που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαικού λαικού Κόμματος, το άμεσο κλείσιμο των επικίνδυνων αντιδραστήρων του σταθμού. Τον επόμενο μήνα θα γίνει συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

    Αύριο το μεσημέρι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στη Σόφια. Στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί στην πρεσβεία με τον πρόεδρο των Σαρακατσάνων και στις 3μ.μ. με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης κ. Σοκόλοφ. Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ.

    Στις 5 το απόγευμα θα συμμετάσχει σε παρουσίαση βιβλίου για τον Ρήγα Φεραίο στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Στις 6 το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Βουκουρέστι. Στις 9.30' το πρωί της Τετάρτης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, στις 11 με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Βασίλε και μια ώρα αργότερα με τον πατριάρχη της ρουμανικής ορθόδοξης εκκλησίας Θεόκτιστο. Στις 12.30' θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του PDSR κ. Ιλιέσκου και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε επίσημο γεύμα που παρατίθεται προς τιμή του από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας. Στις 3.30' μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ντιακονέσκου και ακολούθως με τον πρόεδρο της χώρας κ. Κωνσταντινέσκου. Ο κ. Πάγκαλος θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδι της Τετάρτης.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη είχε σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πάβο Λιμπόνεν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σημίτης επισήμανε τη σημασία της επίσκεψης του Φινλανδού ομολόγου του στην Ελλάδα, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Φινλανδία, το δεύτερο εξάμηνο του 1999. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Λιμπόνεν βρέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Λιμπόνεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όλες τις θέσεις της χώρας μας για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί ekkgmij^r προεδρίας το 1994 η Φινλανδία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχάρη τέλος την κυβέρνηση για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Το απόγευμα ο Φινλανδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [11] ΝΕΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Κρίσιμη θα είναι και αυτή η εβδομάδα όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας. Νέα συλλαλητήρια για αύριο και την Πέμπτη έχουν προγραμματίσει οι μαθητές, που αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της απέρριψε την πρόταση του Γεράσιμου Αρσένη για διάλογο και επιδιώκει απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Επίσης σήμερα θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν οι καθηγητές σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 21 και 28 Ιανουαρίου.

    Επανεξέταση του εξεταστικού συστήματος στα λύκεια με έμφαση στη Β' τάξη ζήτησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ενώ επέκρινε το υπουργείο Παιδείας, τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ για την απουσία τους από τη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ το Σαββατοκύριακο.

    [12] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΛΙΑΝΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κατά της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου. Από την εξέταση για φορολογικές και άλλες παραβάσεις διαπιστώθηκε ότι το πραγματικό τίμημα για την αγορά της βίλας της Εκάλης ήταν 350 εκατομμύρια δραχμές ενώ είχαν δηλωθεί ψευδώς 170.

    Ποινική δίωξη για απάτη ασκήθηκε και κατά των αδελφών Αριστείδη και Σωτηρίου Λουμίδη και του Ιωάννου Αλεξίου που είχε παρουσιαστεί ως πληρεξούσιος της κ. Λιάνη στην αγοραπωλησία. Για παράβαση καθήκοντος διώκονται και όσοι διετέλεσαν προϊστάμενοι της Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς από το 1993 μέχρι το 1998.

    [13] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα υιοθέτησε την Παρασκευή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν Έλληνες ευρωβουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ , τον Συνασπισμό και την Πολιτική 'νοιξη.

    Οι ευρωβουλευτές Ειρήνη Λαμπράκη, Γιάννης Θεωνάς, Αλέκος Αλαβάνος και Κατερίνα Δασκαλάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι, ανακοίνωσαν ότι το 55% των ευρωβουλευτών ενέκρινε την πρότασή τους που τελικά θα γίνει επίσημη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου στις 8 Φεβρουαρίου. Την κίνηση αυτή χαιρέτισε ο Ζυλ Ντασέν. Στη συνέχεια η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου θα σταλεί στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ, στον πρωθυπουργό, Κώστα Sgl_tg και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιόσκα Φίσερ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΑΚ

    O διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας, Κλάους Νάουμαν, αναμένονται σήμερα στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα μεταφέρουν στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο τα συμπεράσματα της χθεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου της συμμαχίας στις Βρυξέλλες και θα ζητήσουν από τον Μιλόσεβιτς τη λήψη άμεσων και καθοριστικών μέτρων για την εκτόνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία επιδεινώνεται δραματικά, μετά τη δολοφονία από τη σερβική αστυνομία 45 Αλβανών στην περιοχή Στίμλιε.

    Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως, αν η γιουγκοσλαβική ηγεσία δεν κάνει αποδεκτά αμέσως τα αιτήματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τότε οι Κλαρκ και Νάουμαν θα υπογραμμίσουν στον Μιλόσεβιτς, ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της εντολής για στρατιωτική δράση εναντίον σερβικών στόχων.

    Στο Κοσσυφοπέδιο και ειδικότερα στο χωριό Ράτσακ, στην περιοχή Στίμλιε, αναμένεται να φθάσει σήμερα και η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Λουίς Αρμπουρ.

    Η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται πρώτα στα Σκόπια, από όπου μαζί με ομάδα ανακριτών του Δικαστηρίου της Χάγης θα μεταβεί στο Ράτσακ, για να αρχίσει έρευνα σχετικά με την εξέταση των συνθηκών, υπό τις οποίες σημειώθηκε η «σφαγή» 45 Αλβανών, πριν από μερικές ημέρες, από άνδρες της σερβικής αστυνομίας.

    [15] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η φημολογία σχετικά με την είσοδο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) , του κόμματος του Βουκ Ντράσκοβιτς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σήμερα επιβεβαιώθηκε και επίσημα.

    Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο ο ηγέτης του κόμματος αυτού Βουκ Ντράσκοβιτς ανέλαβε αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων της χώρας, ενώ στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν ακόμη τρία στελέχη του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, ο Μίλαν Κόμνεμιτς ανέλαβε υπουργός Πληροφοριών, ο Μίλαν Μπόζιτς υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και ο Αλεξάντερ Νενάντοβιτς υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου.

    Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς δήλωσε στη σημερινή συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι από τα στελέχη του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης στη m]a κυβέρνηση αναμένει να συμβάλλουν αποφασιστικά στο έργο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων της χώρας την αρμοδιότητα των οποίων ανέλαβε ο Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Νωρίτερα ο Ντράσκοβιτς δικαιολόγησε τη συμμετοχή του κόμματος του στη νέα κυβέρνηση της χώρας με το επιχείρημα ότι η χώρα και το έθνος εξαιτίας του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται μπροστά στο μεγαλύτερο κίνδυνο του αιώνα την ώρα αυτή, όπως δήλωσε, απαιτείται εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού.

    Ο Ντράσκοβιτς ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ψήφισης νέου νόμου για τα ΜΜΕ, καθώς και υπέρ της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία, όπως δήλωσε, δεν θα έρχεται σε συνεχή πολιτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι το κόμμα του με τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση της χώρας θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Εκτός των τεσσάρων αυτών προσώπων από το κόμμα του Ντράσκοβιτς άλλες αλλαγές στη σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Μαυροβουνίου δεν σημειώθηκαν.

    [16] ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ Λ. ΑΡΜΠΟΥΡ

    Ηρεμία επικρατεί σήμερα στο χωριό Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου, όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Σέρβων αστυνομικών και ένοπλων Αλβανών με αποτέλεσμα τη δολοφονία 45 Αλβανών από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Οπως μετέδωσε το Κέντρο Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου που πρόσκειται στον ηγέτη των Αλβανών της περιοχής Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν το χωριό, ενώ άντρες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ελέγχουν σημαντικές τοποθεσίες γύρω από το χωριό.

    Σήμερα το απόγευμα εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών της Σερβίας με την παρουσία εκπροσώπων της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ εισήλθαν στο χωριό Ράτσακ και άρχισαν τη σχετική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας των 45 Αλβανών.

    Στο μεταξύ, οι σερβικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας στην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Λουίζ Αρμπούρ για να διεξάγει έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η δολοφονία των 45 Αλβανών.

    Οι σερβικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στην Γιουγκοσλαβία στην κ. Αρμπουρ και σε δύο συνεργάτες της, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν βίζα από τις γιουγκοσλαβικές αρχές. Η κ. Αρμπούρ ανέφερε ότι το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ επιτρέπει σε εκπροσώπους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και κατηγόρησε τις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι φοβούνται την αντικειμενική έρευνα για την υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία των 45 Αλβανών.

    Στο μεταξύ σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί αναμένεται να φθάσουν στη Βελιγράδι ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας Κλάους Νάουμαν, οι οποίοι αναμένονταν σήμερα το απόγευμα. Διπλωματικοί κύκλοι υποστήριξαν ότι η επίσκεψή τους amabk^hgje για ορισμένες ώρες επειδή οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συλλέγουν πληροφορίες για την δολοφονία των 45 Αλβανών στο χωριό Ράτσακ.

    Τέλος, σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στην τοποθεσία Σίπολιε κοντά στην πόλη Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, όταν Αλβανοί εκτόξευσαν όλμο σε όχημα της αστυνομίας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί.

    [17] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΛΑΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας σε σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση κήρυξε τον επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουίλιαμ Γουόκερ ως πρόσωπο ανεπιθύμητο «persona non grata», κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Γουόκερ οφείλει εντός 48 ωρών να εγκαταλείψει το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας.

    Σε σχετική ανακοίνωση από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι οι ενέργειες του κ. Γουόκερ υπερβαίνουν το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του όπως αυτό καθορίζεται στη συμφωνία για την αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο, η οποία βασίζεται στη Συνθήκη της Βιέννης από το 1961 περί καθορισμού των διπλωματικών σχέσεων και έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο έχει διπλωματικό χαρακτήρα. Πριν δύο μέρες ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη σερβική αστυνομία ότι προέβη σε σφαγή 45 Αλβανών στο χωριό Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου.

    Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας εκτίμησε ακόμη ότι η χώρα με αφορμή τα γεγονότα στο χωριό Ράτσακ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες έντονες πιέσεις ενός τμήματος της Διεθνούς Κοινότητας

    Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε ταυτόχρονα ως αβάσιμους αναληθείς και κακοήθεις τους ισχυρισμούς εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας για τα γεγονότα στο Ράτσακ. Επίσης η κυβέρνηση, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζει την πρόθεση της για συνεργασία με τον Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αλλά όπως επισημαίνεται οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Δικαστηρίου δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να προβαίνουν σε διάφορες έρευνες και ανακρίσεις στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς δεν πρόκειται για πολεμική κατάσταση στην περιοχή, αλλά για τρομοκρατία και αποσχισμό από την πελυρα των Αλβανών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι γιουγκοσλαβικές αρχες δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα στην εισαγγελέα Δικαστηρίου Λουίζ Αρμπουρ και σε δύο σενεργάτες της με την αιτιολογία ότι δεν είχαν βίζα για να εισέλθουν στη Γιουγκοσλαβία.

    [18] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε σειρά διαβουλεύσεων με άλλους ομολόγους της για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ απέστειλε σχετικό μήνυμα στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ να συζητήσουν πιθανά μέτρα αντιποίνων για τις πρόσφατες δολοφονίες Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο χωριό Ράτσακ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε ότι η κ.Ολμπράιτ είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους της από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ιταλία και την Ολλανδία, καθώς και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τους οποίους συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Αμερικανός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επιστροφή των σερβικών δυνάμεων στην επαρχία «πρόκληση», επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης των δυνα΄μεων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση περειτέρω κλιμάκωσης της έντασης. Παράλληλα, αποκήρυξε τις κατηγορίες του Σέρβου αντιπροέδρου Βόισλαβ Σέσελι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εκπαιδεύουν μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

    Στο μεταξύ, σήμερα διεξήχθη άλλη μία σύσκεψη για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο στο Λευκό Οίκο, στην οποία προέδρευσε ο βοηθός του Μπιλ Κλίντον σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέιμς Στέινφιλντ, ενώ συμμετείχαν ο υφυπουργός Επικρατείας και πολιτικών υποθέσεων Τόμας Πίκερινγκ και ο υφυπουργός Αμυνας Γουόλτερ Σλοκόμπε. Ε.Ρ.

    [19] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΤΡΟΦΗ ΕΤΣΕΒΙΤ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ

    O Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος χθες έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την τουρκική βουλή αναμένεται να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πακέτο οικονομικής βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπίσει το εξωτερικό χρέος της χώρας το οποίο ανέρχεται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times υποστηρίζει ότι ενδέχεται το τουρκικό κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τις δραστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ασκεί πιέσεις το ΔΝΤ, ενόψει των εκλογών που έχουν οριστεί για τις 18 Απριλίου. «Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα δει θετικά το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας και θα μας βοηθήσει άμεσα χωρίς καθυστερήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ετσεβίτ αναφερόμενος στο χρέος της Τουρκίας το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στους τέσσερις επόμενους μήνες του έτους.

    Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται να συγκαλέσει συνάντηση ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους προκειμένου να συζητήσουν τρόπους «για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της εισαγόμενης κρίσης».

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μία πιο κάθαρη πολιτική όσον αφορά στη Βαγδάτη ενώ όσον αφορά στο κουρδικό πρόβλημα υποστήριξε ότι «μπορεί να επιλυθεί εύκολα με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εκπαίδευση και όχι με εξωτερικά στοιχεία τα οποία επιζητούν την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας».

    Συμπληρώνοντας τόνισε ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για παραχώρηση πολιτιστικών δικαιωμάτων τα οποία, όπως υποστήριξε, επιζητούν οι μετριοπαθείς Κούρδοι ενώ τάχθηκε υπέρ μέτρων δραστικού περιορισμού των τρομοκρατικών ενεργειών του ΡΚΚ. Λ.Μ

    [20] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΩΝ

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετσατί Ουτκάν επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, ότι η χώρα μας δήθεν «παραβλέπει τις αρχές και τους κανονισμούς της ΙCAO και δημιουργεί εδώ και χρόνια προβλήματα στη εναέρια κυκλοφορία της πολιτικής αεροπορίας, στο FIR Αθηνών, προκαλώντας κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων και αυξάνοντας το κόστος τους».

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κ Ρέππα για το FIR Αθηνών και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου «αντίθετες με το διεθνές δίκαιο τις συμφωνίες και τους κανονισμούς της πολιτικής αεροπορίας».

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη η άποψη, που παρουσιάζει το FIR Αθηνών σαν ένα χώρο ελληνικής κυριαρχίας

    Ο κ Ουτκάν ισχυρίστηκε ότι «οι παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας του διεθνούς δικαίου και των κανονισμών της πολιτικής αεροπορίας δεν είναι κάτι καινούργιο», ενώ επισήμανε ότι μεγάλο μέρος τους διεθνούς εναέριου χώρου βρίσκεται μέσα στο FIR Αθηνών και η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να παρουσιάζει τον εαυτό της σαν μοναδική αρχή και να ανακοινώνει ή να αλλάζει μονόπλευρα τις ρυθμίσεις, που αφορούν τους εναέριους διαδρόμους.

    [21] ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΟ Μ.Π.Ε: ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΤH ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    «Ο δισταγμός του ΝΑΤΟ να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Γιουγκοσλαβία, αποτελεί αιτία για την επέκταση του πολέμου και εκτός του Κοσσυφοπεδίου». Αυτό επεσήμανε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, λίγο πριν την συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελί Μάικο, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο έχει ήδη αρχίσει κύκλο επαφών με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και αργά το βράδυ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε.

    Εξάλλου η αλβανική Βουλή, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως αποφάσισε να ζητήσει την άμεση επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τονίζεται ότι «εάν δεν γίνει η επέμβαση του ΝΑΤΟ σήμερα, αύριο θα είναι πολύ αργά και το τίμημα του πολέμου θα είναι πολύ ακριβό». Ακόμη η Βουλή απευθύνει έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των συνόρων της χώρας.

    [22] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ‘'ΚΑΝΟΝΙΚΑ'' ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    «Η κατάσταση της υγείας του ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν paqal]mei σταθερή και υποβάλλεται σε θεραπεία» δήλωσε ο διευθυντής του ιατρικού κέντρου Σεργέι Μιρόνοφ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

    Ο κ. Γέλτσιν μεταφέρθηκε επειγόντως χθες στο νοσοκομείο με οξεία γαστρορραγία και όπως δήλωσε ο γραμματέας τύπου του προεδρικού γραφείου, Ντιμίτρι Γιακούσιν η εντολή των γιατρών είναι να συνεχίσει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και να παραμένει στο κρεβάτι για ξεκούραση τις επόμενες μέρες.

    «Ο κ. Γέλτσιν θα υποβληθεί σε λεπτομερή εξέταση αυτή την εβδομάδα, μετά τα αποτελέσματα της οποίας οι γιατροί θα κρίνουν αν χρειάζεται να εγχειριστεί» είπε ο κ Γιακούσιν ο οποίος τόνισε ότι οι προεδρικές εξουσίες δεν θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό Γ. Πρίμακοφ αλλά ο κ. Γέλτσιν θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Γ. Πρίμακοφ είπε στο πρακτορείο ότι «δεν προκύπτει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα» λόγω της ασθένειας του κ. Γέλτσιν και υποστήριξε ότι διατηρεί συνεχής επαφή με τον ρώσο πρόεδρο «ο οποίος αισθάνεται φυσιολογικά». Η εκπρόσωπος του κ. Πρίμακοφ Τατιάνα Αριστάρκοβα είπε στους δημοσιογράφους ότι η ασθένεια του προέδρου δεν αλλάζει το σημερινό πρόγραμμα εργασίας του κ. Πρίμακοφ. O.K.

    [23] Η ΜΟΣΧΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ

    Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ελέγχει πληροφορίες ότι ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτσαλάν έφτασε στη Ρωσία πριν αναχωρήσει για τρίτη χώρα, αφού εγκατέλειψε την Ιταλία.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν εάν οι πληροφορίες για το δρομολόγιο του κ.Οτσαλάν είναι βάσιμες», όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ενώ διευκρίνισε ότι «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δε διαθέτει τέτοιου είδους πληροφορίες.

    Το ρωσικό πρακτορείο Itar-tass, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κρεμλίνου μετέδωσε ότι κανένας με το όνομα Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν βρέθηκε πρόσφατα στη Ρωσία. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 18 January 1999 - 21:01:18 UTC