Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-21

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 21 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [03] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [05] ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
  • [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [07] ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΛΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΕΝΗ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΚΚ
  • [08] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ
  • [09] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ
  • [10] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ HELEXPO-ΔΕΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
  • [11] ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΛΕΜΠΕΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [14] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [15] Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΓΟΥΟΚΕΡ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [16] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [17] ΕΤΣΕΒΙΤ:Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [18] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΑΚΩΡΥΧΟΥΣ
  • [20] ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΑΝΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στη Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 6 το απόγευμα στο ίδιο μέρος οργανώνεται πορεία υπέρ των μαθητικών κινητοποιήσεων από το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων του νομού. Η ΟΛΜΕ απέρριψε τη νέα πρόσκληση του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, για διάλογο ενώ σήμερα οι καθηγητές προχωρούν σε 24ωρη apeqc_a. Οι δάσκαλοι μπαίνουν και αυτοί από σήμερα στο χορό των κινητοποιήσεων με τρίωρη στάση εργασίας. Ποινικές διώξεις για καταλήψεις σε 14 σχολεία του Κορυδαλλού και της Νίκαιας άσκησε η εισαγγελία Πειραιώς μετά από έγγραφο του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη για κοινά αποδεκτές βελτιώσεις στο νόμο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, ενώ τόνισε πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συντηρούν το θέμα με τη συνεχή προβολή του.

    Στο μεταξύ, σε 26 μήνες φυλάκιση για πρόκληση σωματικής βλάβης, εγκατάλειψη θύματος και ψευδορκία καταδικάστηκε από το αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Ρόδου ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Σταυριανός, για τον τραυματισμό μαθήτριας σε μπλόκο. Ο κ.Σταυριανός αρνείται την κατηγορία υποστηρίζοντας πως στο αυτοκίνητο το οποίο προσπαθούσε να σπάσει το μπλόκο επέβαινε ο προσωπικός οδηγός του.

    [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Βόλο και άλλες μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο υποκατάστημα της Ιονικής τράπεζας στην οδό Σταδίου. Ακολούθησε συμπλοκή με αστυνομικούς οι οποίοι έριξαν δακρυγόνα. Κατά τη διάρκεια τραυματίστηκε ελαφρά ένας ηλικιωμένος, ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα.

    Στην Καλαμάτα μια μαθήτρια και ένας μαθητής τραυματίστηκαν όταν παρασύρθηκαν από οδηγό που έσπασε το μπλόκο τους. Στην Πάτρα διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τηλεοπτικών συνεργείων, ενώ προξένησαν ζημιές στα κτίρια της Νομαρχίας και της Εθνικής τράπεζας.

    [03] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

    Εγκύκλιο που προβλέπει παράταση του πρώτου τετραμήνου του σχολικού έτους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δηλαδή κατά ένα μήνα, ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας. Η εγκύκλιος θα αποσταλεί άμεσα στα σχολεία.

    Μένει, ωστόσο να διευκρινιστεί αν αυτή η ρύθμιση αφορά σε όλα τα σχολεία καθώς δεν έχει χαθεί ο ίδιος αριθμός διδακτικών ωρών σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δηλώσεις για το θέμα ενδέχεται να κάνει ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, μετά από συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους της ομοσπονδίας λειτουργών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Συνάντηση με εκπροσώπους δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε μπαρ στα Kad\dija της Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Λέσχης Θεσσαλονικέων, ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία και επέμενε στη θέση του ότι πρέπει να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, για να εκτονωθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί.

    Ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άκουγε με προσοχή τις απόψεις των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα καθημερινά τους προβλήματα στα σχολεία και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις. Οπως είπε ο κ. Καραμανλής το κόμμα του δεν θεωρεί ότι όλα είναι λάθος στην μεταρρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση, "όμως λείπει ο διάλογος".

    "Μην νομίζετε ότι έχω κάτι προσωπικά με τον άνθρωπο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως έχει δημιουργηθεί μια φοβερή ένταση θα βοηθούσε στο να εκτονώσει μια κατάσταση", επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Οι περισσότεροι μαθητές ήταν υπέρ των καταλήψεων, αλλά δεν έλειψαν και οι διαφορετικές φωνές. Ο κ. Καραμανλής συντάχθηκε με τους διαφωνούντες λέγοντας ότι η θέση του είναι όχι στις καταλήψεις και στο κλείσιμο των δρόμων. Τελικά μέσα από τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΝΔ και οι μαθητές συμφώνησαν ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προκύψει από διάλογο και θα αντέξει στον χρόνο.

    [05] ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Κατά των καταλήψεων στα σχολεία και υπέρ της εντατικοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης τάχθηκε σήμερα ο ΥΠΕΞ Θόδωρος Πάγκαλος με δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρεσβευτή στην Αθήνα του Σουρινάμ.

    Όπως είπε ο κ. Πάγκαλος μαθητές και καθηγητές με την ανοχή των γονέων έχουν μπει σ' ένα σύστημα αγραμματοσύνης και διαφθοράς. Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι οι καθηγητές πρέπει να κερδίζουν τα χρήματα που τους αξίζουν και κάλεσε τους μαθητές να καταλάβουν ότι εκτός από διεκδικήσεις έχουν και υποχρεώσεις.

    Τέλος για το κλίμα που επικρατεί στο χώρο της παιδείας καταλόγισε ευθύνες στις κυβερνήσεις των τελευταίων 18 χρόνων.

    [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Δεν τίθεται θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση αν θα δεχτεί η κυβέρνηση τυχόν παραίτηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

    Ως προς τις καταλήψεις σχολείων είπε ότι ακολουθούν φθίνουσα πορεία και επανέλαβε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτοί στο διάλογο, ενώ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι με τη στάση τους συμβάλουν στη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Ο κ. Ρέππας επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε ως "υποκριτή", εξηγώντας ότι άλλα λέει ο ίδιος και διαφορετική στάση κρατούν τα στελέχη του στην ΟΛΜΕ.

    Σε ερώτηση για την πρόταση του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για διάλογο χωρίς προυποθέσεις, παρατήρησε ότι τα λόγια του κ. Τσοχατζόπουλου πρέπει να τα ακούσουν οι καθηγητές και οι μαθητές. Καταδίκασε τα επεισόδια στο σημερινό συλλαλητήριο των μαθητών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι μαθητές αυτοί που τα δημιουργούν.

    [07] ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΛΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΕΝΗ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΚΚ

    "Σε ορισμένες εφημερίδες που εκδίδονται στην Ελλάδα σημειώνεται ότι ένας τρομοκράτης ονόματι Κιανί Γιλμάζ, του οποίου ζητείται η έκδοση στη χώρα μας λόγω εγκλημάτων που διέπραξε στην Τουρκία, έχει επαφές στην Αθήνα από τριημέρου και τονίζεται ότι το ίδιο άτομο εκτοξεύει την απειλή ότι από το ΡΚΚ επιπλέον θα οργανωθούν επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις μας συμπεριλαμβανομένων και της Αγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης".

    Αυτά υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών "περί επαφών στελέχους του ΡΚΚ στην Αθήνα", η οποία προβάλλεται εκτενώς από τον τουρκικό Τύπο, αλλά και από τα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τα οποία επεσήμαναν ότι "οι επαφές του Κιανί Γιλμάζ για να εξασφαλιστεί η μετάβαση του Οτζαλάν στην Αθήνα αποτελούν άλλη μια απόδειξη της υποστήριξης που παρέχει η Ελλάδα στην τρομοκρατία".

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση "ο τρομοκράτης αυτός μπορεί και κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη βάσει ασυλίας, που φαίνεται ότι εξασφάλισε από τη Γερμανία και χάρις σε αυτή ήρθε και στην Ελλάδα, της οποίας η υποστήριξη που παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ έχει γίνει πια γνωστή στην παγκόσμια κοινή γνώμη και αυτός μπορεί αδίστακτα να λέει πως θα διαπράξουν αιματηρά εγκλήματα στην Τουρκία γεγονός που σημαίνει πρόκληση στο δίκαιο και στη βούληση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    "Η εκτόξευση από τον χώρο της Ελλάδας", συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, "τρομοκρατικών απειλών κατά της Τουρκίας δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά την υποστήριξη που παρέχει η χώρα αυτή στη δολοφονική οργάνωση, από την άλλη η χορήγηση δικαιώματος ασύλου σε έναν τρομοκράτη, με τη νοοτροπία "φίδι που δεν μας βλάπτει, ας ζήσει χίλια χρόνια" και επιπλέον η αναγνώριση της δυνατότητας σε αυτόν να έχει δραστηριότητες με τρομοκρατικούς σκοπούς, κατά τρόπο αντίθετο με τους κανόνες που έχουν εμπεδωθεί στο Διεθνές Δίκαιο, είναι απαράδεκτη συμπεριφορά".

    "Η Τουρκία απορρίπτει αυτή τη στρεβλή νοοτροπία που παραβλέπει τις τρομοκρατικές απειλές που έχουν ως στόχο το δικαίωμα ζωής στην Τουρκία. Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας μέχρις ότου να εξασφαλίσει την επιβαλλόμενη διεθνή συνεργασία. Σχετικά με το τελευταίο γεγονός πραγματοποιούνται κατά έντονο τρόπο οι επιβαλλόμενες ενέργειες", καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [08] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

    Την ανάγκη ενίσχυσης της αξιοπιστίας του κοινοβουλευτικού heslo}, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας σήμερα κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής.

    "Οφείλουμε πρώτα από όλους, εμείς, οι κοινοβουλευτικοί που εκπροσωπούμε άμεσα το λαό, οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των οποίων δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, να εργαστούμε έτσι ώστε η Βουλή των Ελλήνων να ενισχύσει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού που βάλλεται". Ο κ.Κακλαμάνης εξήρε τη συμβολή των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο στην προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο το "άνοιγμα" της Βουλής σε όλους τους πολίτες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό δείγμα το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι έχουν επισκεφθεί το Κοινοβούλιο και τις εκθέσεις που λειτουργούν σε αυτό.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, Νίκος Αθανασόπουλος, καταδίκασε εκ μέρους όλων των εργαζομένων τη χθεσινή επίθεση στο πολιτικο γραφείο του κ. Κακλαμάνη και εξέφρασε τη συμπαράστασή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής. (Χ.Σ.)

    [09] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

    Κοινοβουλευτικό "πραξικόπημα" χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει την επίμαχη τροπολογία για το μέλλον της ΔΕΘ σε άσχετο νομοσχέδιο χθες βράδυ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, φορέων της πόλης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθορισθεί το μέλλον της ΔΕΘ με βάση το συμφέρον της πόλης, των πολιτών και των εργαζομένων στην HELEXPO - ΔΕΘ.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα "απαντήσει" με ασφαλιστικά μέτρα και τακτική αγωγή, εάν χρειασθεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιώσιμη ύπαρξη της ΔΕΘ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε σήμερα στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη με τι θέσεις και τις αντιρρήσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για τη ΔΕΘ. Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται στην επιστολή του δημάρχου ότι "είμαστε αποφασισμένοι να μετέλθουμε με κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσουμε τόσο την ιστορία, την εθνική προσφορά και την περιουσία της ΔΕΘ, όσο και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της στη Θεσσαλονίκη".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα αφήσει να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης "που θα οδηγήσουν σε αφανισμό του εκθεσιακού μας φορέα" και τόνισε την αναγκαιότητα ενός άμεσου, ευρύ και ανοιχτού διαλόγου για το μέλλον της ΔΕΘ πριν κατατεθεί και πάλι για ψήφιση η επίμαχη τροπολογία.

    [10] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ HELEXPO-ΔΕΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Αμετάβλητη παραμένει προς το παρόν η θέση της HELEXPO-ΔΕΘ, όσον αφορά την τροπολογία μετεξέλιξης του εθνικού εκθεσιακού φορέα σε ανώνυμη εταιρία (ΑΕ). Αυτό τόνισε ο γενικός διευθυντής της HELEXPO, Νίκος Πινακίδης, σχολιάζοντας την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών να καταθέσουν χτες αιφνιδιαστικά την επίμαχη τροπολογία, στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    "Οι θέσεις της διοίκησης είναι διαμορφωμένες και σαφείς. Δεν διαφοροποιήθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη, εξαιτίας της κατάθεσης της τροπολογίας. Η πρόταση της ΔΕΘ πιστεύουμε ότι διασφαλίζει το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, της Θεσσαλονίκης και βέβαια του ίδιου του εκθεσιακού φορέα", δήλωσε ο κ.Πινακίδης, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου για την 15η AGROTICA.

    Ο κ.Πινακίδης διευκρίνισε περαιτέρω ότι η τροπολογία που κατατέθηκε χτες δεν πρόκειται να συζητηθεί, υπενθυμίζοντας ότι το επίμαχο κείμενο αποσύρθηκε λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του, με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, ο κ.Πινακίδης τόνισε ότι εξακολουθεί η διαδικασία του διαλόγου με τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μακεδονίας-Θράκης, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμφωνήσουν από κοινού στην πιο συμφέρουσα λύση. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ, Aντώνης Κούρτης, απουσίαζε από τη σημερινή συνέντευξη τύπου.

    Στο μεταξύ, για δυσοίωνα σενάρια όσον αφορά το μέλλον της HELEXPO-ΔΕΘ, αλλά και για έλλειψη επίσημης και επαρκούς πληροφόρησης από την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων, Παναγιώτης Πετανίδης. "Η Ενωσή μας δηλώνει την απερίφραστη αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της ΔΕΘ και μεταφοράς του κύριου όγκου των δραστηριοτήτων της εκτός Θεσσαλονίκης", υπογράμμισε ο κ.Πετανίδης.

    [11] ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σε νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προχωρά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. To νέο επιτόκιο ταμιευτηρίου που θα ισχύει από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου θα είναι 8% από 8,5%, και των τρεχούμενων λογαριασμών 6,5% από 7%. Τη μείωση των επιτοκίων ανακοίνωσε ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ύστερα από συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ Καρατζάς ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία στην συμπρωτεύουσα δύο νέων κέντρων χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχων με αυτά που λειτουργούν ήδη στην Αθήνα.

    Όπως είπε ο κ. Καρατζάς, η λειτουργία των κέντρων χρηματοδότησης, μετά την υιοθέτηση σύγχρονου κανονισμού πιστοδοτήσεων, έχει σκοπό να εξασφαλίσει την ταχεία εξυπηρέτηση των πελατών, την αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων των επιχειρήσεων, για τις ανάγκες των οποίων θα είναι δυνατή η λήψη συνολικών αποφάσεων. Εκτός αυτών, η λειτουργία τους επιτρέπει στην Τράπεζα να διαχειρίζεται το σύνολο των πληροφοριών για την πορεία ενός κλάδου και να αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα.

    Στην Αθήνα, όπου ήδη εξυπηρετούνται 200 μεσαίες και 10.000 μικρές επιχειρήσεις, η υποδοχή των κέντρων από τους πελάτες υπήρξε ιδιαίτερα θετική, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας. Το πρόγραμμα για την ίδρυση και τη λειτουργία τους υλοποιήθηκε από στελέχη της Τράπεζας με τη συμβολή του διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου McKinsey & Co.

    O διοικητής της Τράπεζας ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής καθιερώνεται ο θεσμός του υπευθύνου για τις σχέσεις με τον πελάτη. Το στέλεχος αυτό θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον πελάτη για όλα τα προσφερόμενα προϊόντα, αλλά και να του προτείνει τις πιο κατάλληλες λύσεις σε κάθε περίπτωση.

    Όσον αφορά τα επιτόκια που θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα, το επιτόκιο δανείων για κεφάλαια κίνησης μειώνεται από 13,75% σε 12,50%. Περαιτέρω μειώσεις καθιερώνονται και στην κτηματική πίστη. Ειδικότερα, το κυμαινόμενο επιτόκιο για τα διαπραγματεύσιμα επιδοτούμενα και για τα διαπραγματεύσιμα μη επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια μειώνεται από 13,75% σε 12,75%. Το επιτόκιο των δανείων στεγαστικού ταμιευτηρίου μειώνεται από 12,25% σε 11,74% και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων "Εθνοστέγη 3" με staheq| επιτόκιο για την πρώτη τριετία και "Εθνοστέγη 5" με σταθερό επιτόκιο για την πρώτη πενταετία μειώνονται από 9,75% σε 9,25% και από 8,90% σε 7,75% αντίστοιχα.

    Τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων "Εθνοστέγη 10" με σταθερό δραχμικό επιτόκιο για 10 χρόνια και "Εθνοστέγη 15" με σταθερό δραχμικό επιτόκιο για 15 χρόνια μειώνονται από 8,25% σε 7,50% και από 7,50% σε 7,25% αντίστοιχα. Τα προαναφερθέντα δραχμικά επιτόκια δεν επιβαρύνονται με το κόστος του νόμου 128/75 (1,2%).

    Η μέγιστη διάρκεια όλων των δανείων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε επίσης ο κ.Καρατζάς, οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη μετατροπή των επιτοκίων τους σε κυμαινόμενα της αντίστοιχης κατηγορίας, σύμφωνα με τα ισχύοντα χαμηλότερα επιτόκια. Από την παραπάνω ρύθμιση αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες, τα άληκτα κεφάλαια των οποίων υπερβαίνουν τα 145 δισ. δρχ. Η μείωση των επιτοκίων για μερικές κατηγορίες δανειοληπτών θα φτάσει μέχρι και τις 13 ποσοστιαίες μονάδες. Για τη μετατροπή των επιτοκίων τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα καταστήματα Κτηματικής Πίστης της Τράπεζας.

    Για το 1999 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα επιδιώξει την επέκταση των μεριδίων της στην αγορά και τη βελτίωση της κερδοφορίας και όλων των επιδόσεών της. Με σκοπό την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υλοποιούνται προγράμματα εκσυγχρονισμού με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληροφορικής και των μεθόδων εκπαίδευσης του προσωπικού. Ο κ.Καρατζάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναδειχθεί μια νέα τράπεζα, με νέο τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πελατών".

    Ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας για το 1999 είναι η εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την οποία θα επικυρωθεί η διεθνής αναγνώρισή της, όπως είπε ο κ.Καρατζάς.

    Σκοπός της τράπεζας είναι επίσης να διατηρήσει και να επεκτείνει την παρουσία της σε όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα και ταυτόχρονα να καταστεί μία περιφερειακή τράπεζα, επεκτεινόμενη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά κυρίως στα Βαλκάνια. Όσον αφορά την Αλβανία έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ίδρυση ενός τρίτου καταστήματος, που θα λειτουργήσει στο Αργυρόκαστρο, ενώ και στη Βουλγαρία σύντομα θα λειτουργήσουν τρία ακόμη υποκαστήματα: στη Σόφια (όπου ήδη υπάρχει κατάστημα), τη Φιλιππούπολη και το Μπουργκάς. Αντίστοιχη πολιτική πρόκειται να ακολουθηθεί και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τίποτα δεν αποκλείεται όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε το συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το οποίο στη χθεσινή συνεδρίασή του γνωστοποίησε ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για tom τερματισμό των εχθροπραξιών στην γιουγκοσλαβική επαρχία.

    Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της Συμμαχίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της επίσκεψης των στρατηγών Κλάρκ και Νάουμαν στο Βελιγράδι, ζήτησαν από τις γιουγκοσλαβικές αρχές "αμέσως και χωρίς περιορισμούς" να επιτρέψουν την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο της γενικής εισαγγελέως του δικαστηρίου της Χάγης, Λούιζ Αρμπούρ προκειμένου να αρχίσει έρευνες για τη σφαγή των Αλβανών στο χωριό Ράτσακ. Το ΝΑΤΟ επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να συγκρατηθούν και να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαβουλεύσεις.

    Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία έλαβε επιπρόσθετα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν και την ενίσχυση της παρουσίας των πολεμικών πλοίων στην Αδριατική θάλασσα. Σύμφωνα με το Reuters, το επιτελείο του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής των πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Πρίντεζι, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprajz ενδέχεται να φτάσει στην Αδριατική από το Αιγαίο, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Ε.Π.

    [13] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΛΕΜΠΕΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Στο Βελιγράδι αναμένεται σήμερα ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Κνούτ Βόλεμπεκ, για συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία σε μία τελευταία προσπάθεια να αναθεωρήσει την απόφασή της να απελάσει τον επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ. Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, ενώ παραμένει άγνωστο, μέχρι αυτή την ώρα, αν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας κήρυξε πριν από τρεις ημέρες τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο ανεπιθύμητο πρόσωπο, με την αιτιολογία, ότι οι ενέργειές του υπερέβησαν το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτό ορίζεται στη συμφωνία Μιλόσεβιτς-Χόλμπρουκ, του περασμένου Οκτωβρίου, για την ανάπτυξη των διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Εάν η γιουγκοσλαβική ηγεσία δεν αναθεωρήσει την απόφασή της, τότε ο κ.Γουόκερ πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος της ημέρας να εγκαταλείψει το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό ο ΟΑΣΕ να αποφασίσει την αποχώρηση όλων των παρατηρητών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, αφού όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να διατηρήσει την αποστολή επαλήθευσης στο Κοσσυφοπέδιο αν το Βελιγράδι επιμείνει στην απόφασή του για την απέλαση του Κ.Γουόκερ. Η γιουγκοσλαβική ηγεσία γνωστοποίησε ότι επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά χωρίς την παρουσία του κ.Γουόκερ στην ηγεσία της αποστολής . Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ότι η κατάσταση τη στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η σημερινή μέρα ίσως αποδειχθεί καθοριστική, για το pyr θα εξελιχθούν τα γεγονότα .

    Σε περίπτωση που απελαθεί ο κ.Γουόκερ και η αποστολή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο, τότε το ενδεχόμενο για χρήση βίας εναντίον της Σερβίας από τη διεθνή κοινότητα είναι πολύ πιθανό.

    [14] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας στο Κοσσυφοπέδιο Τζέιμς Πάρντιου και ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστορεφ Χιλ μετέβησαν σήμερα εσπευσμένα στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς ήταν πολύωρη αλλά δεν έχουν γίνει δηλώσεις στον τύπο.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Πάρντιου Μαρκ Σμιτ, δήλωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και να τηρήσει τους βασικούς όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την κρίση στο Κόσοβο, δηλαδή τη μείωση της χρήσης στρατιωτικής βίας στο Κοσσυφοπέδιο και την αποδοχή της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στην περιοχή. Κ.Γ.

    [15] Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΓΟΥΟΚΕΡ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο παρέμεινε στο γραφείο του στην Πρίστινα, παρά το γεγονός ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του είχε ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα σήμερα το απόγευμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρεσβεία της Νορβηγίας, οι αρχές στο Βελιγράδι ενημέρωσαν την πρεσβεία στις 18 Ιανουαρίου ότι ο κ. Γουόκερ θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο και ότι είχε διορία έως τις 4.30 σήμερα το απόγευμα να εγκαταλείψει τη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο Γιούργκεν Γκρούνετ δήλωσε τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το γραφείο του κ. Γούοκερ ότι ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ δεν πρόκειται να φύγει, καθώς είναι σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις.

    "Μάταια περιμένετε, είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο κ. Γουόκερ δεν θα φύγει", προσθέτοντας ότι ανέβαλε το ταξίδι του για το Βελιγράδι, καθώς η αυριανή ημέρα θα είναι μία συνηθισμένη ημέρα για τον επικεφαλής της ομάδας επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, θα έχει συναντήσεις και θα επισκεφθεί διάφορα μέρη στο Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα ο κ. Γουόκερ επισκέφθηκε το Ποντούγιεβο επειδή όπως δήλωσε είχε πληροφορίες ότι στην περιοχή αυτή συγκεντρώνονται δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.

    "Επιμένουμε ότι έχουν γίνει σοβαρές παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τις όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία", είπε. Στο μεταξύ στο Βελιγράδι βρίσκεται ήδη στο Βελιγράδι ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κνουτ Βόλεμπεκ για sumolik_er με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Σκοπός της επίσκεψης του είναι να προσπαθήσει να πείσει τις αρχές του Βελιγραδίου να ανακαλέσουν την απόφασή τους να απελάσουν τον επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ. Ήδη ο κ. Βόλεμπεκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς και όπως είπε αναμένει να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Κ.Γ.

    [16] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς δεν απέκλεισε την πιθανότητα "μιας νέας απόφασης" για την απέλαση του επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ, η προθεσμία παραμονής του οποίου θα λήξει αργά σήμερα.

    "Τη στιγμή που μιλάμε είναι πιθανό να υπάρξουν νέα στοιχεία" είπε ο κ.Μπουλάτοβιτς σε συνέντευξή του στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου B92.

    Οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ υπενθύμισαν ότι η προθεσμία του Βελιγραδίου για τον Γουόκερ λήγει στις 7-8 το απόγευμα τοπική ώρα ενώ από την πλευρά του ο Γιουγκοσλαβός πρωθυπουργός τόνισε ότι "εάν δεν υπάρξουν νέα στοιχεία ή νέες αποφάσεις από την κυβέρνηση, ο κ.Γουόκερ θα είναι πραγματικά ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) στη Γιουγκοσλαβία". Ο κ.Μπουλάτοβιτς προσέθεσε ότι "σύμφωνα με τη σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα" ενώ απέκλεισε κάθε ''πιθανότητα αλλαγής της απόφασης με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις πράξεις του κ.Γουόκερ και τις πληροφορίες''.

    Πάντως, διευκρίνισε ότι το Βελιγράδι είναι ανοιχτό "σε προτάσεις και συνομιλίες" αν και, όπως είπε, "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμπεράσματα, καθώς μια σοβαρή και λογική κυβέρνηση οφείλει να εξετάζει όλα τα στοιχεία". Ε.Ρ.

    [17] ΕΤΣΕΒΙΤ:Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Στη Ρωσία βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ο ηγέτης των Κούρδων του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ μετά τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσικές αρχές θα ανακοινώσουν αυτές τις πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. "Οι πληροφορίες μας φέρουν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος και πιστεύουμε ότι και οι ρωσικές έρευνες θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ετσεβίτ.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινώσει ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο ηγέτης των Κούρδων ενώ επισήμανε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στη Ρωσία. Λ.Μ

    [18] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

    Ηγέτες και αντιπρόσωποι 28 συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη αύριο για να συζητήσουν "την πρόκληση της νέας αριστεράς στην Ευρώπη".

    Ανάμεσα στους ηγέτες που αναμένεται να παραστούν στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης είναι ο Γουίλιαμ Χάγκ του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, ο Φιλίπ Σεγκουίν του Αγώνα για τη Δημοκρατία της Γαλλίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανωτών της διάσκεψης.

    Στην ατζέντα της διήμερης διάσκεψης θα συζητηθεί το θέμα "αντιμετωπίζωντας την πρόκληση της νέας αριστεράς στην Ευρώπη", καθώς τα πρόσφατα χρόνια οι κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις έχασαν την εξουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ε.Ρ.

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΑΚΩΡΥΧΟΥΣ

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενδέχεται να θέσει τη Ρουμανία ο πρόεδρος της Εμίλ Κονσταντινέσκου σε περίπτωση που οι ανθρακωρύχοι συνεχίσουν τις βίαιες κινητοποιήσεις τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπέγραψαν οι ηγέτες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων της Ρουμανίας.

    Λίγες ώρες νωρίτερα εκατοντάδες ανθρακωρύχοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς κατάφεραν να διαπεράσουν τα οδοφράγματα ενώ κράτησαν αρκετούς αστυνομικούς ομήρους κατευθυνόμενοι στο Βουκουρέστι. Λ.Μ

    [20] ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΑΝΟ

    Η απροσδόκητη παραίτηση του προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο είναι το βασικό πολιτικό θέμα σήμερα στην Αλβανία. Η δήλωση Νάνο τάραξε την πολιτική ζωή και έκανε να περάσει , έστω και προσωρινά, σε δεύτερη μοίρα το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Το ερώτημα που κυριαρχεί μεταξύ των πολιτικών κύκλων της Αλβανίας είναι "τι θα κάνει ο Νάνο". Ο ίδιος σε χθεσινή του δήλωση ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να φύγει από την ενεργό δράση, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος.

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να κάνει τρία πράγματα. Πρώτα- πρώτα να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, στο έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Δεύτερον, να δημιουργήσει τη δική του ομάδα στους κόλπους του Σοσιαλιστικού κόμματος και να ελέγχει τις εξελίξεις και τρίτο, να προκαλέσει με τη στάση του πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Οπως επισημαίνουν, ο Νάνο "εξοστρακίστηκε" από το ίδιο του το κόμμα, γιατί έχασε την πλειοψηφία των μελών του γενικού sulbouk_ou. Ομως, είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη βάση του κόμματος, που πίστεψε στον Νάνο και τον ακολούθησε πιστά τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια.

    Τη δημιουργία δυσαρέσκειας στη βάση προσπάθησε να αποτρέψει και ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο, που φέρεται ως ένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος. Με δήλωσή του υποστηρίζει ότι "οι σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να κυβερνούν τη χώρα, ως το 2001, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή". Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η έναρξη διαλόγου με το Δημοκρατικό κόμμα και το Σαλί Μπερίσα δε σημαίνει ότι αναζητείται και κυβερνητικός συνασπισμός με το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, που επίσης θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, δήλωσε ότι " η αντίθεσή του με τον Νάνο, δεν είναι προσωπική αλλά πολιτική." Πιό σκληρός ο συγγραφέας Ντριντερό Αγκόλι είπε ότι τωρα, ο Νάνο, που έχει τεθεί εκτός οργάνων του κόμματος "ας δημιουργήσει ένα κλάμπ και να κάνει όσα συνέδρια θέλει".

    Ο πρώην πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο έπλεξε το εγκώμιο του Νάνο και τόνισε, ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει ανάγκη από την παρουσία του.

    Ο Σαλί Μπερίσα τόνισε από την πλευρά του, ότι η πράξη του Νάνο ήταν "γενναία" αλλά δεν του έμενε άλλη λύση. "Αν δεν έφευγε μόνος του θα τον έδιωχναν οι δικοί του" είπε.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 21 January 1999 - 22:07:37 UTC