Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Madedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Φεβρουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΟΛΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [02] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
  • [04] Η ΑΓΚΥΡΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [08] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [09] Ο.Λ.Μ.Ε.: «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
  • [11] ΒΟΥΛΗ: ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΒΕΛΓΡΑΔΙ:ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [14] Ο ΑΣΚ ΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ
  • [15] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [16] ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [17] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [18] ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΟΛΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και στη συζήτηση που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου θα πάρουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Θεόδωρος Πάγκαλος και Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [02] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επισκέφθηκε στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε μαζί του συζήτηση μια ώρας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε τον κ. Σημίτη για την πορεία των προγραμμάτων για τον Απόδημο Ελληνισμό, με έμφαση το πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας στον ελληνισμό που ζει στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και τις πρωτοβουλίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων. Επίσης ο κ. Αθενς παρουσίασε στον Πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της ελληνοαμερικανικής ορθόδοξης εκκλησίας, ενόψει μάλιστα της επίσημης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα από τις 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς Υγείας Λάμπρο Παπαδήμα και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, το βράδυ θα επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Μέχρι την Πέμπτη ο κ. Αθενς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, και την Παρασκευή θα αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου , για να παραβρεθεί στις εργασίες του Συνεδρίου της απόδημης νεολαίας του ΣΑΕ Αφρικής- Ασίας. Από την Αλεξάνδρεια ο κ. Αθενς θα επιστρέψει τη Δευτέρα και θα αναμένει την έλευση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα, για να ενσωματωθεί στην αποστολή του.

    Χθες το βράδι ο πρόεδρος του ΣΑΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε το χορό της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Α.Τ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Συνάντηση δύο ωρών με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, είχε το μεσημέρι στη Βόννη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Στις συνομιλίες κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το αδελφό γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), οι διεθνείς εξελίξεις και ευρωπαϊκά θέματα, σχετικά με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης (ΟΝΕ).

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής εκθίασε τον πρώην καγκελάριο, τον οποίο χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα διαπίστωσε προβλήματα στο πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, αν και -όπως είπε- τα στοιχεία για την οικονομία είναι θετικά.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα σύνορα και ότι η Ευρώπη είναι ανάγκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διευθέτηση του ζητήματος, που είναι ένα διεθνές πρόβλημα.

    Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε στη Βόννη και με τον μητροπολίτη Γερμανίαςς, Αυγουστίνο, ενώ -όπως είναι ήδη cmyst|- το Σαββατοκύριακο έλαβε μέρος σε Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση Ελλήνων μεταναστών.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, όπου και θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. (Χ.Σ.)

    [04] Η ΑΓΚΥΡΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    O υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Κορκμάζ Χακτανίρ δήλωσε ότι ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας και ότι περιμένει στο αεροπλάνο για την απόφαση των ελληνικών αρχών, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

    Στο μεταξύ, ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα Δημήτριος Νεζερίτης, ο οποίος κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά σήμερα, διέψευσε τις φήμες περί πιθανής έλευσης του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας την Αγκυρα ότι δεν θα επιτραπεί στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος. Λ.Μ

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Δεν έχει υποβληθεί στην ελληνική πλευρά αίτημα να δεχτεί τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και χαρακτήρισε αδικαιολόγητες φήμες όσα κυκλοφορούν για πιθανή έλευση του στην Ελλάδα.

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θεωρεί χρήσιμη την έλευση και παραμονή του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα και παρατήρησε πως η χώρα μας έχει θέσει το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων από το καθεστώς της Αγκυρας και έχει ζητήσει να συζητηθεί στα όργανα της Ε.Ε.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Απέτυχαν οι προσπάθειες του ηγέτη του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν να εισέλθει στην Ολλανδία, σήμερα το πρωί. Οι αρχές της Ολλανδίας απαγόρεψαν στο ιδιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Οτζαλάν να περάσει στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας και ο πιλότος άλλαξε πορεία με άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η δικηγόρος του Οτζαλάν ζήτησε να μεταβεί ο Κούρδος ηγέτης στην Αθήνα, ωστόσο τις πληροφορίες αυτές διέψευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Θεοδώρου δήλωσε ότι ο Οτζαλάν δεν ζήτησε άδεια να εισέλθει στη χώρα μας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε το μεσημέρι ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα, ούτε η κυβέρνηση γνωρίζει αυτή τη στιγμή που βρίσκεται ο ηγέτης του ΡΚΚ. «Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ούτε χρήσιμη o}te σκόπιμη μια τέτοια επίσκεψη», είπε ο κ. Ρέππας και διευκρίνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει πρωτοβουλίες για να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Κουρδικό και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Κοινή σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη, με αντικείμενο την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου που εκκρεμεί λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί καθώς και το συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της νέας συζήτησης που θα γίνει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 8 Φεβρουαρίου για το ίδιο θέμα. Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Α. Μαρκίδης. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Κρανιδιώτης προέβε στην ακόλουθη δήλωση:

    «Με λύπη της η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη συμπεριφορά της στην Κύπρο και ειδικότερα στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα αναγκαστεί να τεθεί προ των ευθυνών της και να αποφασίσει εάν πράγματι επιθυμεί να ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών που διέπεται από τους κανόνες και τις αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να θέσει οριστικά τον εαυτό της σε τροχιά αυτοαπομόνωσης και περιθωριοποίησης.

    Επιθυμία της Ελλάδας και βασική αρχή της εξωτερικής της πολιτικής είναι να αποτελέσει ο άμεσος περίγυρός της, ζώνη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και ειδικότερα για την Τουρκία, να ξεπεράσει τα εσωτερικά αδιέξοδα και να επιλέξει το δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών της δημοκρατίας και των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς». (Χ.Σ.)

    [08] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το απόγευμα ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των συνεργείων των Δήμων και των Νομαρχιών που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το επαρχιακό και οδικό δίκτυο.

    Πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και όσοι είναι ανάγκη να μετακινηθούν στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στη Θεσσαλονίκη σε ορισμένες περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συστήματος η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ στις ανατολικές συνοικίες το χιόνι ]wei φτάσει τα 20 εκατοστά.

    Στο κεντρικό οδικό δίκτυο η κίνηση διεξάγεται ομαλά αλλά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    Συνεργεία καθαρισμού βρίσκονται στους περιφερειακούς δήμους, όπου τα προβλήματα είναι εντονότερα, ενώ όλα τα οχήματα και οι δυνάμεις της Νομαρχίας και των Δήμων βρίσκονται σε συναγερμό. Στους δρόμους βρίσκονται και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και το σύνολο της δύναμης της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ από τις 9.30 το πρωί παραμένει κλειστό το αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς η πίστα του έχει καλυφθεί στρώμα πάγου με αποτέλεσμα πραγματοποιηθούν μόνο δύο πτήσεις, ενώ όλες οι υπόλοιπες ακυρώθηκαν

    Μετά και τη νέα επιδείνωση του καιρού ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι αύριο δεν θα λειτουργήσει κανένα σχολικό συγκρότημα του Νομού, θα παραμείνουν δηλαδή κλειστά όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης.

    Έντονα είναι τα προβλήματα στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς στα ορεινά το χιόνι ξεπέρασε το 1 μέτρο και έχουν αποκλειστεί περίπου 50 χωριά. Πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και στη Θράκη στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία.και τη Θεσσαλία.

    Όμως από σήμερα το βράδυ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να σταματήσουν σταδιακά, ενώ θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

    [09] Ο.Λ.Μ.Ε.: «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Μειώνεται ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου παιδείας οι καταλήψεις συνεχίζονται σε διακόσια περίπου σχολεία.

    Στο μεταξύ άρχισε σήμερα η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών με μάθημα το Σάββατο, τα απογεύματα και τις αργίες, με περικοπή των εκδρομών και επτάωρα αντί εξάωρα.

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ που συνεδρίασε μέχρι το βράδυ σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει κοινή θέση για το εξεταστικό της Β΄ λυκείου δεν κατέληξε σε καμία απόφαση.

    Ωστόσο δέχθηκε να συνεχίσει το διάλογο με το υπουργείο Παιδείας. Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τα φαινόμενα βίας που, όπως υποστηρίζει, κατευθύνονται από συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου. Η παράταξη της ΔΑΚΕ αναμένεται να εκδόσει ανακοίνωση με την οποία θα καλεί τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

    [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

    Ελπιδοφόρα εξέλιξη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τη μείωση του αριθμού των καταλήψεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας και την ελπίδα |ti ο διάλογος του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ θα οδηγήσει στην πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στο χώρο της παιδείας.

    [11] ΒΟΥΛΗ: ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

    Δέσμη μέτρων για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με σύνθημα «Κάθε χρόνο λιγότερα τροχαία, λιγότεροι νεκροί» ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης.

    Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα και την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα, ο κ.Μαντέλης έδωσε μεταξύ άλλων έμφαση: Στην καθιέρωση συνευθύνης οδηγού και συνεπιβάτη. Υποχρέωση στην υποχρέωση του κράτους να αποζημιώνει τον πολίτη σε περίπτωση ατυχήματος που οφείλεται στην κακοτεχνία του δρόμου. Το κράτος θα υποκαθιστά την αυτοδιοίκηση όταν αυτή ολιγωρεί και θα της πιστώνει το κονδύλι.

    Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα με οδηγίες για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα πάνε σε κάθε σπίτι στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας του Υπουργείου.

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής είχε κατατεθεί το Μάιο του 1996. Αυτήν την καθυστέρηση, το να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση, καυτηριάστηκε έντονα από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΒΕΛΓΡΑΔΙ:ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο αντιπρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βουκ Ντράσκοβιτς υποστήριξε σήμερα ότι το Βελιγράδι πρέπει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν την Κυριακή, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του. «Οτι και να πιστεύουμε για τις θέσεις και τα συμπεράσματα της Ομάδας Επαφής είμαι της άποψης ότι αποστολή από τη Σερβία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να μεταβεί στο Παρίσι», δήλωσε ο κ. Ντράσκοβιτς στην εφημερίδα Vijesti.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εάν το Βελιγράδι αρνηθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες θα προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότηττας και δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας του.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη για το αν θα παρακολουθήσει τις συνομιλίες. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αποστολή θα περιλαμβάνει μέλη της Σερβίας ή της Γιουγκοσλαβίας, ο αντιπρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας απάντησε ότι θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές καθώς καθώς το Κοσσυφοπέδιο ανήκει και στη Γιουγκοσλαβία και στη Σερβία.

    «Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα για αυτό το λόγο η Σερβία και to Μαυροβούνιο πρέπει να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν το Κοσσυφοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς. Λ.Μ.

    [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Κατά της συμμετοχής των εκπροσώπων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στο Παρίσι τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Γιουγκοσλαβάις Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η συμμετοχή τρομοκρατών στις συνομιλίες δεν θα συνεισφέρει στην επιτυχία του συνεδρίου αντίθετα θα οδηγήσει στην νομιμοποίηση του ΑΣΚ.

    Ερωτηθείς για το αν το Βελιγράδι αρνηθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες στην περίπτωση που είναι παρόντες εκπρόσωποι του ΑΣΚ τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ανεξάρτητα από το ποιοί είναι οι αντίπαλοι της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε υποστηρίζει ότι το Βελιγράδι εάν αρνηθεί να παραστεί στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο θα προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας και δεν θα ακουστούν οι απόψεις της Γιουγκοσλαβίας. Λ.Μ

    [14] Ο ΑΣΚ ΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Γιακούπ Κρασνίτσι δήλωσε ότι η οργάνωση των Αλβανών αυτονομιστών είναι έτοιμη να δεχθεί τους όρους της πρότασης της Ομάδας Επαφής για επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» ο Κρασνίτσι υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης, είναι η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο.

    Σχολιάζοντας το θέμα της ενδεχόμενης συμμετοχής εκπροσώπων του ΑΣΚ στην ενιαία αλβανική ομάδα για τις διαβουλεύσεις με το Βελιγράδι, ο Κρασνίτσι είπε «αν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον Μιλόσεβιτς, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και μεταξύ μας».

    Στο μεταξύ, δύο μέλη του γενικού επιτελείου του ΑΣΚ δήλωσαν στην «Washington Post» ότι η ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση, που στην περιοχή εγκατασταθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ. «Σε περίπτωση που στρατιώτες του ΝΑΤΟ εγκατασταθούν στο Κοσσυφοπέδιο, εμείς εγγυόμαστε από την πλευρά μας ότι θα είναι ασφαλείς» είπαν οι εκπρόσωποι του ΑΣΚ, τονίζοντας ωστόσο, ότι η οργάνωση δεν θα παραδώσει τα όπλα, έως ότου δεν πετύχει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Π.

    [15] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Τη σύγκληση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για tgm am\kgxg απαραίτητων μέτρων στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε σήμερα η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Γιουγκοσλάβου πρωθυπουργού Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και εξέτασε την κατάσταση μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την επιστολή του ΓΓ του Οργανισμού Χαβιέρ Σολάνα προς τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ για εξουσιοδότηση του ΓΓ του να εγκρίνει αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί ανοιχτή απειλή κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, μίας ανεξάρτητης χώρας, μέλους του ΟΗΕ και παράλληλα συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επισήμανε ότι ως περιφερειακός στρατιωτικός οργανισμός το ΝΑΤΟ δεν έχει την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη εναντίον ανεξάρτητων χωρών, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τέλος η κυβέρνηση της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία, ως ανεξάρτητη χώρα ακολουθεί την πολιτική της ειρήνης και της ειρηνικής συνεργασίας και δεν απειλεί καμία χώρα και ότι σε συνάρτηση με τα παραπάνω η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας είναι έτοιμη να επιλύσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα με ειρηνικά και πολιτικά μέσα και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα Στο μεταξύ μετά από αίτημα της σερβικής κυβέρνησης αύριο θα συνεδριάσει έκτακτα η Βουλή της Σερβίας για να εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν στη λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και οι θέσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Κ.Γ.

    [16] ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, επιβεβαίωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογράψει συμφωνία για το θέμα των πυραύλων S300 με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ο ρωσικός παράγοντας αναμένεται να εμπλακεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Μιλώντας μετά από επίσκεψή του στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Χρυσοστομής απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «οι όροι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

    Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου είπε ότι αναμένεται πως οι συνομιλίες θα έχουν «αίσια» κατάληξη και ανέφερε ότι «τα υπηρεσιακά κλιμάκια έχουν καθορίσει τις θέσεις των δύο πλευρών». Επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία». Οπως είπε, η συμφωνία θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου μεταβαίνει την Κυριακή.

    Ο κ. Χρυσοστομής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν τα έξοδα αποθήκευσης των πυραύλων στη Ρωσία θα τα πληρώνει η Κύπρος ή η Ελλάδα,

    [17] ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι αυτοί που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι οι Ελληνοκύπριοι και όχι το σύνολο της Κύπρου. Κατά τον Ντενκτάς ο στόχος της αίτησης είναι «η επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα, αφού απέτυχαν του στόχου τους με τα όπλα, τα εμπάργκο και τα ψεύδη», κατά την έκφρασή του.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο κ. Ντενκτάς εκφράζει την άποψη ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, αν δεν συμφωνηθεί η συνομοσπονδιακή λύση και αν δεν διασφαλιστούν οι τουρκικές εγγυήσεις.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να αγγίξει το σύστημα εγγυήσεων, λέγοντας ότι εδώ και 36 χρόνια οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν ν' απαλλαγούν από τις τουρκικές εγγυήσεις. Επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά περιμένει από τη διεθνή κοινότητα ν' αναγνωρίσει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, δεν αφορά τους Τουρκοκύπριους και δεν εκτείνεται σ' όλη την Κύπρο.

    [18] ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ

    Με πολιτικούς του συμβούλους συναντήθηκε σήμερα ημέρα των γενεθλίων του ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στην κλινική της Μόσχας, όπου αναρρώνει από την πρόσφατη γαστορραγία που υπέστη, ενώ συνεχίζονται στη Δούμα οι συζητήσεις για την καθαίρεση του.

    Στη Δούμα ξεκίνησε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την καθαίρεση του όσον αφορά το πέμπτο άρθρο για την γενοκτονία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας.

    «Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν μέτρο πολιτικής και ψυχολογικής πίεσης στον πρόεδρο Γέλτσιν», υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Ρουάντοφ. Ο Βίκτορ Ιλούκιν ο κομμουνιστής πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας της Δούμα δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει το θέμα ότι «ο Ρώσος πρόεδρος γνώριζε ότι το έθνος πεθαίνει ωστόσο δεν έλαβε πρακτικά μέτρα προκειμένου να θεραπεύσει την κατάσταση».

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κάποιες ενέργειες του προέδρου στόχευαν στη γενοκτονία του έθνους.

    Η επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τέσσερα άρθρα με τα οποία κατηγορείται το Γέλτσιν για την υπογραφή της συμφωνίας του 1991 η οποία οδήγησε στη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης, για το ότι έδωσε διαταγές στα στρατεύματα της χώρας το 1993 να διαλύσουν το κοινοβούλιο, ότι οδήγησε τη χώρα στον καταστροφικό πόλεμο με την Τσετσενία και ότι συνέβαλε στη διάλυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τις ευχές της ρωσικής κυβέρνησης για τα 68 γενέθλια του αλλά και cia γρήγορη ανάρρωση μετέφερε στο Ρώσο πρόεδρο ο αντιπρόεδρος Βαντίμ Γκούστοφ. «Για να ξεπεράσει η Ρωσία την οξύτατη οικονομική κρίση χρειάζεται πολιτική σταθερότητα την οποία μόνο ο πρόεδρος Γέλτσιν μπορεί να την εξασφαλίσει», είπε ο κ. Γκούστοφ επισημαίνοντας, ότι αν η υγεία του προέδρου βελτιωθεί, τότε μπορεί να ξεπεράσει η χώρα τις οικονομικές δυσκολίες. Λ.Μ

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει από αύριο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι από όπου θα απευθύνει έκκληση για παράταση της εντολής παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης (UNPREDEP) του ΟΗΕ, στα Σκόπια για ακόμη έξι μήνες.

    Στη Νέα Υόρκη ο κ. Γκεοργκιέφσκι θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματά του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ενώ στην Ουάσιγκτον θα έχει συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, με τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και με τους προέδροyς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 1 February 1999 - 21:55:44 UTC