Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300 ΔΕΝ ΠΑΡΘΗΚΕ ΕΠΙ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ
  • [03] ΜΠΕΡΝΣ: ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] ΒΟΥΛΗ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [05] ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΜΕ ΕΡΓΑ 140 ΔΙΣ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ‘'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''
  • [06] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΥΠEΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ;
  • [09] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΑΣΚ
  • [10] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ: ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [11] «Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  • [12] Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [13] «ΑΓΚΑΘΙ» Η ΤΑΪΒΑΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - ΚΙΝΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων και δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι επιφανή στελέχη και χειρίζονται τα θέματα με μεγάλη ευθύνη.

    Μ αυτά τα λόγια απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σε ερωτήσεις αν υπάρχει διαφορά απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για το αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση για αγορά των πυραύλων S-300.

    Οπως είπε η στάση Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα άμυνας είναι κοινή, η πορεία είναι κοινή και οι αποφάσεις λαμβάνονται με cm~loma το εθνικό συμφέρον.. Η στάση είναι κοινή και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο για την ενίσχυση και διασφάλιση της άμυνας της.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300 ΔΕΝ ΠΑΡΘΗΚΕ ΕΠΙ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ

    «Η απόφαση για τους S-300 δεν πάρθηκε επί δικής μου πρωθυπουργίας», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προσθέτοντας ότι «ήταν μια απόφαση, η οποία προφανώς τότε πάρθηκε για διάφορους λόγους, τακτικούς, στρατιωτικούς κτλ». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel», απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου ότι οι πύραυλοι «ήταν λάθος εξ αρχής» και δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι «δεν ήταν λάθος» ο κ. Σημίτης είπε ότι «εμείς πετύχαμε, με τη λύση που έδωσε η κυπριακή Κυβέρνηση», δηλαδή για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, «την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της όλης αυτής ρύθμισης του όλου θέματος, γιατί ξαναθέσαμε το Κυπριακό στο προσκήνιο».

    Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης είπε ότι «οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν αναλάβει υποχρέωση με δηλώσεις τους να κινήσουν το Κυπριακό». Είπε, επίσης, ότι ήρθαν πολλοί και είπαν «μα αυτά είναι χαρτιά, αυτές είναι δηλώσεις», τονίζοντας ότι «πράγματι τόσα χρόνια γίνονται δηλώσεις, αλλά το Κυπριακό ζει με χαρτιά, ζει με δηλώσεις».

    «Το Κυπριακό», είπε, «προχωρεί επειδή υπάρχει εγρήγορση της διεθνούς κοινότητας και όταν πέφτει αυτή η εγρήγορση εμείς έχουμε υποχρέωση να ξαναϋπενθυμίζουμε το θέμα και αυτό το καταφέραμε».

    [03] ΜΠΕΡΝΣ: ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ

    Την πεποίθηση ότι το 1999 θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Αμερικνός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, μιλωντας το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Παράρτημα Β.Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ.Μπερνς, αναφερόμενος στη μεταφορά του Αμερικανκού Προξενείου από το κτίριο της Λεωφόρου Νίκης, όπου βρίσκεται σήμερα, στο νέο κτίριο της οδού Τσιμισκή, δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει υποβάθμιση, αλλά όπως είπε «το Αμερικανικό Προξενείο είναι εδώ για να μείνει, και η μεταφορά του σημαίνει ότι θα μείνουμε σ'αυτήν την πόλη για πολλά ακόμη χρόνια». Ακόμη, ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ξενοδοχείου Χάγιατ, που θα γίνουν εντός του έτους, σημειώνοντας ότι το ξενοδοχείο αυτό θα είναι το λαμπρότερο της Βορείου Ελλάδος.

    Ακόμη, σχετικά με το Βαλκανικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στη Θεσσαλονίκη, από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ.Μπερνς δήλωσε ότι θα υπάρχει έντονη αμερικανική παρουσία με τη συμμετοχή σημαντικών αξιωματούχων από την Ουάσιγκτον, ενώ τέλος, ανέφερε πως θα είναι λαμπρή φέτος η συμμετοχή των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, |pou οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πίττας από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Λεωνίδα Κουίδη. (Χ.Σ.)

    [04] ΒΟΥΛΗ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    «Ο αγροτικός τομέας της οικονομίας και ο Έλληνας αγρότης είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Επιδιώκουμε μία ολοκληρωμένη πολτική της υπαίθρου».

    Αυτό δήλωσε απόψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, που είχαν κάνει και τις σχετικές ερωτήσεις, για κενότητα των λόγων τους και για ανέξοδη υπόσχεση παροχών.

    «Δεν ισχυριζόμαστε, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, πως δεν υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της γεωργίας. Όμως υπάρχει άκρατη κινδυνολογία για λόγους εντυπωσιασμού.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος λέει ότι οι αγρότες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και ο κ.Τσοβόλας ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι σε απόγνωση». Τα στοιχεία όμως και τα πραγματικά δεδομένα λένε άλλα.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι το ‘97 η συνολική δημόσια δαπάνη από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τον αγροτικό τομέα αυξήθηκε σε 1,3 τρισ. δρχ. και ξεπερνά τα 2/3 της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής. Δηλαδή η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ανήλθε στο 16,4% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

    Πάντως, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ή να υποσχεθεί ρυθμίσεις σχετικά με την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων και παρέπεμψε στη συνεδρίαση, μεθαύριο, του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο και θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Μάλιστα, επιτέθηκε κατά των Προέδρων του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ κατηγορώντας τους ότι ακολουθούν τακτική ανέξοδων υποσχέσεων για παροχές, χωρίς να τεκμηριώνουν ή κα προτείνουν με τί λεφτά θα γίνουν όλα αυτά.

    Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Και εμείς θέλουμε φθηνότερα επιτόκια και φθηνότερο κόστος παραγωγής. Αλλά όταν δεν υπάρχουν τα μέσα, πώς θα γίνουν; Εμείς δεν θέλουμε εύκολα λόγια, ούτε εύκολες πράξεις. Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των αγροτικών χρεών, ο κ. Σημίτης σημείωσε οτι η ΑΤΕ από το 1993 μέχρι σήμερα έχει εκδόσει 19 αποφάσεις ρυθμίσεων και διευκολύνσεων με πιο πρόσφατη τη ρύθμιση που αφορά τα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων που φτάνουν στα 160 δισ.δρχ.

    Για το θέμα των επιτοκίων ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της ΑΤΕ μειώθηκαν -από 22% το 1993 σε 14% το 1999 για τους μεμονωμένους αγρότες- από 21% το 1993 σε 13% το 1999 για τους συνεταιρισμένους αγρότες και -από 25% σε 14%-17% για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια για τους νέους αγρότες καθορίστηκαν στο 8,5% και τα μεσοπρόθεσμα στο 12%- 13%, δηλαδή μια μέση μείωση επιτοκίων κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες.

    Όσον αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής ορισμένων προϊόντων τόνισε ότι -αυξήθηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων από 30% σε 40% και συνεχίζεται η διερεύνηση ακόμα πιο ορθολογιστικών τρόπων διαχείρησής τους και - μειώθηκε κατά 12% για φέτος το κόστος των φυτοφαρμάκων ενώ πάγωσαν οι τιμές των λιπασμάτων.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, η κυβέρνηση θα επιδείξει αυξημένη μέριμνα για τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο και οι δράσεις που θα ενισχυθούν εντάσσοντααι σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αγροτικού τομέα και στις ανάγκες της υπαίθρου, έχοντας ως βάση τους άξονες της εθνικής αγροτικής πολιτικής. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο Έλληνας αγρότης είναι ο φτωχότερος στην Ε.Ε., ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί έντονο κοινωνικό πρόβλημα με την αντιδραστική και συντηρητική της πολιτική. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας επεσήμανε ότι μάταια η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός, ο οποίος είναι καζάνι που βράζει και έτοιμο να εκραγεί. Τέλος, υποστήριξε ότι τα πανωτόκια έχουν τινάξει στον αέρα τους αγρότες, ενώ για τα στοιχεία που έδωσε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την μείωση των επιτοκίων, ανέφερε ότι είναι οικονομικά ανορθόδοξα. (Χ.Σ.)

    [05] ΜΑΝΤΕΛΗΣ: ΜΕ ΕΡΓΑ 140 ΔΙΣ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ‘'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''

    Με έργα προϋπολογισμού 140 δισ.δρχ αναβαθμίζεται σταδιακά ο κρατικός αερολιμένας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης των ελληνικών αεροδρομίων, συνολικού ύψους 400 δισ.

    Ειδικότερα, έργα ύψους 14 δισ. δρχ. υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επιπλέον παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 20 δισ. Αυτά ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, παρουσιάζοντας σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του αεροδρομίου «Μακεδονία».

    Με τις εκτελούμενες, αλλά και τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις, το «Μακεδονία» θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει την αυξημένη επιβατική κίνηση, που αναμένεται να τριπλασιαστεί κατά την ερχόμενη τριετία, φτάνοντας στους 10 εκατ.επιβάτες ετησίως. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των έργων επισπεύδεται η κυβερνητική επιδίωξη για τη δημιουργία αεροδρομίων, που θα αναδείξουν τη Βόρεια Ελλάδα σε δυναμικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Μαντέλης γνωστοποίησε ότι εντός του έτους ολοκληρώνεται η μελέτη και δημοπρατείται το έργο της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 κατά 1000 μέτρα. Με την παρέμβαση αυτή, το αεροδρόμιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει και υπερατλαντικές πτήσεις, ενώ μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η ηχορρύπανση στις περιοχές Καλαμαριάς και Τριλόφου.

    Παράλληλα, τα γνωστά προβλήματα της ομίχλης και της χαμηλής m]vysgr θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, αφού αναβαθμίζεται η φωτοσήμανση του διαδρόμου 16/34, με την εγκατάσταση ILS κατηγορίας ΙΙ. Επιπλέον, δραστική μείωση των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται να επιφέρει το νέο υπερσύγχρονο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας με ραντάρ μακράς προσέγγισης που τέθηκε προχτές σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα αποτελέσει κόμβο δραστηριοποίησης για την «Ολυμπιακή Αεροπλοϊα». Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία προγραμματίζει νέες πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, αρχής γενομένης εντός του έτους με τα δρομολόγια προς Βελιγράδι και Ρώμη. Το 2000 θα δρομολογηθούν πτήσεις που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη, τη Λάρνακα, την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι, ενώ το 2001 σχεδιάζεται να προστεθεί ένα ακόμη δρομολόγιο, προς Οδησσό. Νέες πτήσεις προγραμματίζονται και για το εσωτερικό, με δρομολόγια προς Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο τον ερχόμενο χρόνο.

    Στο μεταξύ, με αξιώσεις εισέρχονται στην αγορά ναυλωμένων πτήσεων οι «Μακεδονικές αερογραμμές», σύμφωνα πάντα με τον κ.Μαντέλη. Το 1998 η εταιρία διακίνησε σχεδόν 80.000 επιβάτες και είχε κέρδη 600 εκατ., έναντι 15 εκατ.το 1997. Φέτος τα συμβόλαια που έχει ήδη συνάψει ξεπερνούν τα 7 δισ. Μάλιστα, αυτή την περίοδο ενοικιάζει επιπλέον τρία αεροσκάφη νέας γενιάς, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.

    Στο πρόγραμμα ανάπτυξης του «Μακεδονία» αναφέρθηκε και ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Σουλαδάκης, υπενθυμίζοντας ότι εντός του 1999 δημοπρατείται η κατασκευή παράλληλου τροχοδρόμου του 10/28 και η επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού μέχρι τον πύργο ελέγχου. Παράλληλα, πριν εκπνεύσει ο χρόνος, θα δημοπρατηθεί η βελτίωση και επέκταση του εμπορευματικού σταθμού, όπως προβλέπεται στο master plan.

    Στη μελέτη ανάπτυξης περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή νέου αεροσταθμού, δαπέδων στάθμευσης αεροσκαφών και οδικού δικτύου πρόσβασης (τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2005). Προβλέπεται, επιπλέον, η σύνδεση του αεροδρομίου με τη νέα οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και η υπογειοποίηση οδικού τμήματος μήκους 380 μέτρων, στην περιοχή του διαδρόμου 28. Μεταξύ των προτεινόμενων έργων περιλαμβάνεται, ακόμη, η δημιουργία ελικοδρομίου, πολυόροφου πάρκινγκ και ξενοδοχείου 70 κλινών.

    Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Διονύσης Καλόφωνος, που τόνισε ότι τα έργα που χρηματοδοτεί η Πολιτεία αναβαθμίζουν τα αεροδρόμια, δημιουργώντας νέα έσοδα που θα προέρχονται από τις εκμεταλλεύσεις και όχι από την οικονομική επιβάρυνση των επιβατών.

    [06] ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Το «πράσινο φως» ανάβει σήμερα για το μετρό Θεσσαλονίκης, αφού η κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει, στη διάρκεια της ημέρας, τη σύμβαση παραχώρησης του έργου.

    Οι υπογραφές με την κοινοπραξία «Θεσσαλονίκη Μετρό» θα μπουν την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο. Με την υπογραφή της σύμβασης κλείνει ο κύκλος των καθυστερήσεων jai των αντεγκλήσεων που άνοιξε πριν επτά χρόνια, όταν προκηρύχθηκε το έργο.

    Το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 220 δισ.δρχ, τιμή που ισχύει εφόσον η κατασκευή του αρχίσει το 1999 και περατωθεί το 2004. Το δίκτυο του μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει μήκος 9,5 χιλιομέτρων, ενώ προβλέπεται η δημιουργία 14 σταθμών.

    Η δαπάνη για την κατασκευή του έργου θα καλυφθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το ελληνικό δημόσιο, που θα διαθέσει 65 δισ. και θα καταβάλει ετήσια επιδότηση ύψους 50 δισ. στο εισιτήριο. 'λλα 16 δισ. υπολογίζεται να απορροφηθούν από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή «πακέτο Ντελόρ».

    Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια της αναδόχου κοινοπραξίας -με επικεφαλής το γαλλικό όμιλο «Βοuygues»- που ανέλαβε να κατασκευάσει το έργο, ανέρχονται σε 30 δισ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα αναζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και όμιλο εμπορικών τραπεζών. Η κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει πέντε χρόνια, ενώ ο κατασκευαστής θα δικαιούται την εκμετάλλευσή του επί 20ετία.

    [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΥΠEΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ

    Η κρίση στα Ιμια ήταν εθνική κρίση και την αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα και σύνεση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει την εκτίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που είχε μιλήσει για «εθνική ταπείνωση»

    Εγώ δεν θα κρίνω αυτά που είπε ο μακαριότατος, σημείωσε ο ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: Οπου υπάρχει ελληνικός πληθυσμός η ελληνική κυβέρνηση είναι παρούσα, κάνει το καθήκον της και προσπίζει το εθνικό συμφέρον. Εχουμε δικαιωθεί από την πολιτική μας και κάναμε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ;

    Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η Βουλή της Σερβίας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τις απειλές της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του Βελιγραδίου σε περίπτωση που αυτό δεν εφαρμόσει τις πρόσφατες αποφάσεις της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο.

    Τη σύγκληση της Βουλής πρότεινε η κυβέρνηση της Σερβίας. Αναμένεται πως η Βουλή της Σερβίας να εξετάσει αύριο και το θέμα της συμμετοχής της σερβικής πλευράς στη Διεθνή Διάσκεψη του Ραμπουγιέ στο Παρίσι για τις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Η διάσκεψη αυτή θα αρχίσει το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ήδη γνωστοποίησαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις του Ραμπουγιέ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της σερβικής πλευράς για το θέμα αυτό.

    Συνάντηση για το ζήτημα αυτό είχε σήμερα στο Βελιγράδι και ο eidij|r απεσταλμένος της ΕΕ Αυστριακός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Πέτριτς με τον εκ των αντιπροέδρων της σερβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαϊνοβιτς. Μετά τη συνάντηση ο κ. Πέτριτς δήλωσε ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία εξετάζει ιδιαίτερα σοβαρά το ζήτημα της συμμετοχή της στη διάσκεψη του Παρισίου και πρόσθεσε ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαϊνοβιτς αποκόμισε την εντύπωσε πως το Βελιγράδι θα αποδεχθεί τελικά τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις.

    Από την πλευρά τους όλοι οι φορείς των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασαν ετοιμότητα να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Παρισίου. Ο εκπρόσωπος τύπου της ένοπλης οργάνωσης των Αλβανών «Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» Γιάκουμπ Κρασνίτσι δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση αυτή θα ζητήσει να εκπροσωπηθεί με τρία μέλη στην αλβανική αντιπροσωπεία και πρόσθεσε ότι ο ΑΣΚ θα ήθελε να ηγηθεί της αντιπροσωπείας αυτής.

    Ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα ονόματα από την αλβανική πλευρά που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες του Παρισίου. Παραμένει ακόμη άγνωστο αν σε αυτές θα προσέλθει ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Πολιτικοί κύκλοι στην Πρίστινα ανέφεραν ότι η συμμετοχή του Ρουγκόβα θα εξαρτηθεί από το εάν στο Παρίσι ταξιδέψει ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Μεταξύ των σερβικών κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο επικρατεί διαφωνία για το εάν πρέπει να ταξιδέψει ή όχι στο Παρίσι. Κατά της συμμετοχής του επίσημου Βελιγραδίου τάχθηκε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι με την αιτιολογία ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ζήτημα εσωτερικό της Σερβίας.

    Αντίθετα την άποψη ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να αποδεχτεί τη συμμετοχή της στις διεθνείς συνομιλίες εξέφρασε το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το Κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της συζύγου του πρόεδρου Μιλόσεβιτς Μίρα Μάρκοβιτς δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τη θέση τους για το θέμα αυτό.

    [09] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΑΣΚ

    Μεγάλο φορτίο όπλων, που βρισκόταν μέσα σε φορτηγό με πινακίδες της ΠΓΔΜ, κατασχέθηκε απο τη σερβική αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε το σερβικό κέντρο πληροφόρησης στη Πρίστινα.

    Η αστυνομία ανακάλυψε φορτίο όπλων που περιείχε 100 αυτόματα όπλα, πολλές χιλιάδες σφαίρες διαφόρων μεγεθών, πυραύλους και στολές με το έμβλημα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), όπως μετέδωσε το υπό σερβικό έλεγχο κέντρο πληροφόρησης το οποίο εκτίμησε την αξία των ευρημάτων στις 500.000 δολάρια.

    Η σερβική αστυνομία ανέκοψε τη πορεία του φορτηγού, που έφερε πινακίδες της κατοικούμενης κυρίως από Αλβανούς πόλης Τέτοβο στη δυτική ΠΓΔΜ, κοντά στο χωριό Σούπκοβατς στο δρόμο ανάμεσα στη Πρίστινα και στη Κόσοφσκα Μιτροβίτσα. Το κέντρο πληροφόρησης ανέφερε ότι για το γεγονός ενημερώθηκε η apostok^ επαλήθευσης του ΟΑΣΕ. O.K.

    [10] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ: ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Αναν σε δηλώσεις του, ενθαρρύνει τόσο τους Σέρβους, όσο και του Αλβανούς, να προχωρήσουν στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. « Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από την έξαρση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τη φύση των επιθέσεων, που μπορούν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, ο Αναν.

    Στελέχη του διεθνούς οργανισμού εκφράζουν επίσης φόβους, για την πιθανότητα επιστροφής στις συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων, που είχαν διαμορφωθεί πριν τον Οκτώβριο του ‘98, οπότε και υπογράφτηκε η συμφωνία μεταξύ του προέδρου Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και του απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των δυτικών κυβερνήσεων εντοπίζεται στις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, μετά τις αποφάσεις της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο, την περασμένη Παρασκευή, που αναμένεται να είναι καθοριστικές, για την πορεία των εξελίξεων. Ν.Χ.

    [11] «Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Την εκτίμηση ότι ο Οτζαλάν βρίσκεται στην Ρωσία έκανε ο επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Σενκάλ Ατάσαγκουν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουρριέτ», αξιολογώντας παράλληλα, την στάση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ρωσίας απέναντι στον ηγέτη του ΡΚΚ.

    «Η Ελλάδα και η Ιταλία κατάλαβαν την κατάσταση. Η Ευρώπη έκλεισε την πόρτα της στον Οτσαλάν» δήλωσε ο κ Ατάσαγκουν και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να μην εγκατασταθεί ο Απο σε κανένα μέρος της Ευρώπης. Πρέπει να κλειδωθεί σε ένα μέρος και κλειδώθηκε». Στην ερώτηση ποιό είναι αυτό το μέρος, ο επικεφαλής της ΜΙΤ απάντησε, πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσής του είναι η Ρωσία.

    Αξιολογώντας τη στάση της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ιταλίας απέναντι στον Οτσαλάν δήλωσε, πως σε καμία από τις τρεις χώρες δεν υπάρχει ενιαία στάση. «Και στις τρεις υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους θεσμούς. Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχει μία ομάδα που βοήθησε τον Οτσαλάν, κατά την έξοδό του από τη Συρία. Περισσότεροι από 100 κοινοβουλευτικοί συγκέντρωσαν υπογραφές για να μείνει ο Οτσαλάν στην Ελλάδα και πίεσαν πολύ την κυβέρνηση. Όμως η ηγεσία του ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση Σημίτη, είδε τον κίνδυνο που θα δημιουργούσε η παραμονή του Οτζαλάν στην Ελλάδα» δήλωσε.

    Ο κ Ατάσαγκουν θεώρησε ότι η παραμονή του Οτζαλάν στην Ιταλία ωφέλησε την Τουρκία, γιατί ενημερώθηκε η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σχετικά με το ΡΚΚ. Όσο για τη Ρωσία δήλωσε, ότι υπάρχουν δύο t\seir, λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα. Αναφερόμενος στα επικριτικά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου περί ανεπάρκειας πληροφόρησης της ΜΙΤ και για την απογοήτευση του πρωθυπουργού Ετζεβίτ από την μυστική υπηρεσία, δήλωσε ότι και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση και για παράδειγμα ανέφερε, ότι η CIA δεν έχει καταφέρει, παρ΄ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει, να εντοπίσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Καμία οργάνωση δεν είναι τέλεια. Εξάλλου, καμία ξένη υπηρεσία δεν είναι υποχρεωμένη να καταναλώνει όλη την ενέργειά της για να μας βοηθήσει.Έχουν κι εκείνες τις δικές τους προτεραιότητες» κατέληξε ο επικεφαλής της ΜΙΤ.

    [12] Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    «Η απόφαση της κυβέρνησής μας να αναγνωρίσει την Ταϊβάν δεν εξυπηρετεί πολιτικούς στόχους, αλλά στοχεύει στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων που θα βοηθήσουν τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη, με τον μόνιμο πρέσβη της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σκοπιανός υπουργός υπογράμμισε, ότι η Ταϊβάν είναι η μόνη χώρα από τους οικονομικούς γίγαντες της Ασίας, που ενδιαφέρθηκε μέχρι στιγμής για άμεσες επενδύσεις στα Σκόπια, τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με τον λαό της Κίνας.

    Χθες εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις ΠΓΔΜ- Κίνας, μετά την αναγνώριση της Ταϊβάν από την σκοπιανή κυβέρνηση. Ε.Π.

    [13] «ΑΓΚΑΘΙ» Η ΤΑΪΒΑΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - ΚΙΝΑΣ

    «Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί στις σχέσεις ΠΓΔΜ - Κίνας, η σύναψη διπλωματικών σχέσεων της χώρας με την Ταϊβάν. Στο «χορό» των αντιδράσεων «μπήκαν» και οι ΗΠΑ, διπλωματικές πηγές της οποίας επισημαίνουν ότι η Αμερική δεν είχε καμία ανάμειξη στο θέμα αυτό.

    Σήμερα η πρέσβης της Λαϊκής Κίνας στα Σκόπια Σιου Γιου Χε, επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ, με αφορμή ότι χθες ο κ. Ντιμιτρόφ δέχθηκε τον προσωρινό πρέσβη της Ταϊβάν στα Σκόπια Τσι Βανγκ Ντε.

    Στο διάβημα επισημαίνεται ότι η πράξη αυτή (δηλαδή η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν) είναι εναντίον της ακεραιότητας της Λαϊκής Κίνας, ενώ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ακυρώσει το σχετικό ανακοινωθέν που υπεγράφη από τον κ. Ντιμιτρόφ κατά την επίσκεψή του στην Ταϊβάν.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 3 February 1999 - 22:21:44 UTC