Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [05] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [07] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΙΤ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [08] Ι. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: « Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
  • [09] Ο Γ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ- ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ- ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΗΠΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ
  • [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [14] ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΚΑΙ ΤΟ HADEP ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ:Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΡΚΚ
  • [17] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ
  • [18] ΣΟΛΑΝΑ-ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟ ΝΑΤΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Την εκτίμηση ότι το πολιτικό κλίμα στη χώρα δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. «Τα στοιχεία της οικονομίας σταθερά βελτιώνονται και ο καθένας που παρακολουθεί την αγορά μπορεί να δει ότι και ο πληθωρισμός πέφτει jai σταθερά υπάρχει πρόοδος σε όλα τα γενικά μεγέθη», είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία του με τον κ. Στεφανόπουλο. Γνωστοποίησε ότι την επόμενη Τετάρτη θα έρθει στην Ελλάδα ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Στρέντερ προκειμένου να προετοιμάσει τη σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου που θα γίνει στις 24 και 25 του μήνα. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα των πόρων και των προγραμμάτων. Χαρακτήρισε εξάλλου θετικό το γεγονός ότι η Γερμανική προεδρία έχει πάψει να εμμένει στο θέμα της συγχρηματοδότησης της αγροτικής πολιτικής, που θα κόστιζε στην Ελλάδα ένα τρισεκατομμύριο περίπου δραχμές, για έξι χρόνια. «Εγκαταλείπεται αυτή η προσπάθεια και άρα οι οιωνοί είναι καλύτεροι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με εμμονή στο να εξασφαλίσουμε πόρους που θα μας δώσουν αναπτυξιακή ώθηση από το 2000 μέχρι το 2006», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Από την πλευρά του ο κ. Στεφανόπουλος στον διάλογό του με τον πρωθυπουργό, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σημείωσε ότι πρέπει να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του τόπου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

    Δεν έδωσε η κυβέρνηση στον Τύπο την έκθεση του πρώην πρέσβη Γ. Κωστούλα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και χαρακτήρισε απαράδεκτους τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου της Ν.Δ., ότι την έδωσε η κυβέρνηση, λέγοντας πως δείχνουν εμπάθεια απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

    Ως προς την ίδια την έκθεση είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει τη γνησιότητα της. Περιγράφει τα γεγονότα όπως τα έζησε και τα αντιλήφθηκε ο πρέσβης και πρέπει να συνεκτιμηθούν με τις μαρτυρίες άλλων παραγόντων. Υπογράμμισε, ακόμα, πως δεν υπάρχει και δεύτερη έκθεση Κωστούλα.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η επιθετική και προκλητική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κακό σημάδι, δεν πρέπει, όμως, να παγιδευτούμε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Η Τουρκία ενδιαφέρεται να διατηρήσει την ένταση, έχει καταστήσει την Ελλάδα εχθρικό στόχο, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό από τα πραγματικά προβλήματα, είπε, ενώ για τις δηλώσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ σχολίασε πως «πρέπει να έχει μεγάλο θράσος για να κάνει τέτοιες ψευδείς αναφορές».

    Σε ερώτηση αν η Τουρκία θέλει να εμποδίσει την πορεία την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ απάντησε πως η Αγκυρα δεν είναι ευτυχής για την πορεία της χώρας μας, επειδή η ίδια έχει μείνει πολύ μακριά από το στόχο ένταξης στην Ευρωπαική Ενωση.

    [04] ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τις ενημερωτικές επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με την υπόθεση Οτζαλάν, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι φραστικές εντάσεις δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα και ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα μπούμε σε μια διαδικασία αποκατάστασης τουλάχιστον στο προηγούμενο κλίμα. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα θα θεσμοθετηθεί και γνωστοποίησε ότι θα παραδώσει στον πρωθυπουργό έκθεση για τις επαφές που είχε. Παράλληλα θα ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν εκπρόσωπο ώστε να υπάρξει τακτική συνεργασία στα εξωτερικά ζητήματα.

    Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ζήτημα Οτζαλάν δεν θα πρέπει να ενταχθεί στον ανταγωνισμό Ελλάδας - Τουρκίας για το ποιος θα είναι πιο αρεστός στις μεγάλες δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να φοβίσει τον λαό ώστε να προσαρμοστεί στην πολιτική που ασκείται σήμερα στην Ελλάδα.

    [05] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη από την πολιτική της κυβέρνησης σε αρκετούς τομείς, εκτός από την προώθηση του στόχου ένταξης στην ΟΝΕ, και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καταγράφει η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Οι ερωτήσεις αφορούσαν 7 τομείς της κυβερνητικής πολιτικής (οικονομία, εξωτερική πολιτική, υγεία, παιδεία, ανεργία, δημόσια τάξη, πορεία ΟΝΕ) και το 77,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν λίγη-καθόλου εμπιστοσύνη για τους 6 τομείς ή εμπιστοσύνη σε έναν μόνο από αυτούς και μόνο το 5,2% δείχνουν πολλή ή αρκετή εμπιστοσύνη για περισσότερους από 3 μέχρι και για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης το 39,5% αυτών απάντησαν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων από τον πρωθυπουργό, το 36,7% είναι λίγο ικανοποιημένοι , το 18,2% αρκετά ικανοποιημένοι και το 3,9% πολύ ικανοποιημένοι. Σε ότι αφορά τη συμπάθεια προς τα κυβερνητικά στελέχη, στο γενικό σύνολο του πηθυσμού προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 50% και ακολουθούν ο Α. τσοχατζόπουλος με 44,2%, ο Ε. Βενιζέλος με 39,2%, η Β. Παπανδρέου με 36,2%, ο Κ. Λαλιώτης με 32,8%, ο Γ. Παπαντωνίου με 31,1% και ο Κ. Σημίτης με 29,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 74,1% και ακολουθούν ο Α. τσοχατζόπουλος με 64,8%, ο Ε. Βενιζέλος με 61,8%, η Β. Παπανδρέου με 56,7%, ο Κ. Λαλιώτης με 54,9% και ο Κ. Σημίτης με 53,3%.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Δεν είναι σοφό να αγνοείς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η τελική όμως δημοσκόπηση είναι στις κάλπες των εκλογών. Μ αυτά τα k|cia σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δείχνει μεγάλη δυσαρέσκεια απεναντι στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. να προηγείται με 7 μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση για την άποψη του Α. Τσοχατζόπουλου ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αν ηττηθεί στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κριθούν το 2000.

    [07] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΙΤ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ θα συναντηθεί αύριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Καραμανλής, με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ την Πέμπτη και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την Παρασκευή. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε σημαντικό το ταξίδι του στην Αμερική, επειδή γίνεται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. Οπως είπε στις επαφές που θα κάνει θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις και να επισημάνει ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    [08] Ι. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: « Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

    «Η στέγαση του ΣΑΕ αποτελεί για όλους μας προτεραιότητα. Βεβαίως και θα συνεκτιμηθεί η σημερινή χρήση του προτεινόμενου κτιρίου (αν το προταθέν ως κατάλληλο κτίριο χρησιμοποιείται σήμερα) και τελικά θα υπάρξει η συναπόφαση. Είναι ευθύνη όλων μας και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε με την ευχή και την τελική επιλογή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, γιατί το ΣΑΕ θα στεγασθεί, αυτό θέλουμε όλοι να βοηθήσουμε». Αυτά επισήμανε σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ, υπό τη προεδρία του, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, του Προέδρου του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς, βουλευτών της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό (Πάππας, Κύρκος, Ιντζές) του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και φορέων της πόλης, καθώς και του Συλλόγου Φίλων του ΣΑΕ.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτεινόμενοι χώροι, για να αποτελέσουν το μόνιμο σπίτι του ΣΑΕ, αλλά και τα θέματα της στελέχωσης και της οικονομικής στήριξης του Συμβουλίου. Αναφερόμενος στο πρώτο θέμα ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής Επιτροπής, από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς (ΥΜΑΘ, ΥΠΕΞ, «Φίλοι του ΣΑΕ», Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ΤΕΕ, Διακομματική για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής, Δήμος Θεσσαλονίκης). Η Επιτροπή αυτή θα εντοπίσει και θα καταγράψει τους προτεινόμενους χώρους-κτίρια της Θεσσαλονίκης, μέσα στο επόμενο 20ημερο και με βάση τις προδιαγραφές που τέθηκαν, όπως α. το κτίριο να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, β. να είναι αυτοτελές, δηλαδή να μην είναι διαμέρισμα, γ. να είναι λιτό και λαμπρό και δ. να είναι οι λειτουργικοί του χώροι από 600-800 τετραγωνικά, θα αξιολογήσει και θα προτείνει στο ΣΑΕ, για να επιλέξει το χώρο-κτίριο, που θεωρεί ότι εξυπηρετεί την αποστολή tou. Με τη σύμφωνη βέβαια γνώμη του φορέα, που είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου, θα πραγματοποιηθεί η παραχώρηση κατά χρήση του κτιρίου στο ΣΑΕ.

    Στην επιφύλαξη που τέθηκε από ορισμένους συμμετέχοντες στη διάρκεια της σύσκεψης, ότι ορισμένοι χώροι ήδη χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, ο κ. Μαγκριώτης ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μόνιμη στέγαση του ΣΑΕ και πως αυτό έχει προτεραιότητα και πως πρέπει όλοι οι φορείς στη κεντρική κατεύθυνση στήριξης του έργου του ΣΑΕ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για το θέμα της στελέχωσης ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι «το ΣΑΕ έχει πάρα πολλές δραστηριότητες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα στο 1999 προγραμματίζει σημαντικές πρωτοβουλίες και χρειάζεται η στελέχωση. Πιστεύω ότι οι φορείς της πόλης θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Λύση μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί και σε αυτό το θέμα. Οφείλουμε λοιπόν και εμείς αυτά που μέχρι τώρα, έχουμε διακηρύξει στα λόγια, να τα κάνουμε πράξη».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα άκουσε και δήλωσε ότι «είναι σίγουρος πως σε αυτή την επίσκεψη θα βρεθεί οριστική και μόνιμη στέγη για το ΣΑΕ, εδώ στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του απόδημου ελληνισμού. Με την επιλογή μόνιμου κτιρίου θα μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τις δραστηριότητές μας. Πριν είχα κάποιες επιφυλάξεις για το αν θα βρούμε λύση οριστική και μόνιμη στο πρόβλημα της στέγης του ΣΑΕ. Τώρα είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση». Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης δήλωσε «περισσότερο αισιόδοξος μετά τη σύσκεψη. Αποδείχθηκε ότι θέλουμε και μπορούμε Κυβέρνηση- ΣΑΕ-Φορείς της Θεσσαλονίκης να αναβαθμίσουμε το ρόλο της πόλης, ως Μητρόπολης και νομοθετημένης πρωτεύουσας του Απόδημου Ελληνισμού. Είμαι βέβαιος ότι σε συντομότατο χρονικό διάστημα οι προτάσεις οι πολλοί συγκεκριμένες, που ακούστηκαν σήμερα, από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Εκθεση, ιδέες και προτάσεις που έχει ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και τα όσα ακούστηκαν, από άλλους εκπροσώπους των φορέων και των επιμελητηρίων, θα μας οδηγήσουν σε μια τελική συν-απόφαση, για τη μόνιμη έδρα του ΣΑΕ. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η στέγαση, αλλά η ενεργός αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, με τη στελέχωση και την ανάπτυξη λειτουργιών, που θα καθιστούν τη Θεσσαλονίκη, κέντρο του συντονισμού των Διεθνών Διαδικτύων, μέσω του ΣΑΕ, στον οικονομικό, τον μορφωτικό, τον επιστημονικό και τον πολιτιστικό τομέα, καθώς και τον τομέα υποστήριξης των Εθνικών θεμάτων. Προς αυτή τη κατεύθυνση δε θα χάσουμε χρόνο. Τώρα έχουμε γνώση, έχουμε εμπειρία και κυρίως υπάρχει προθυμία και συν-απόφαση».

    Από τη πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Νίκος Μακραντωνάκης τόνισε ότι «η σύσκεψη ήταν εποικοδομητική, ώστε επιτέλους το ΣΑΕ να βρεί την έδρα του, να βρεί τη στέγασή του και προς το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε μια συνάντηση με τον κ. Αθενς, στην οποία δεσμεύτηκε ότι εφόσον η πολιτεία δεν υλοποιήσει τις προηγούμενες αποφάσεις για στέγαση του Συμβουλίου του Αποδήμου Ελληνισμού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει αυτό το έργο, σε ένα από τα κτίρια, τα οποία διαθέτει».

    Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της σύσκεψης στο τραπέζι της suf^tgsgr προτάθηκαν ως κτίρια το νεοκλασσικό της 25ης Μαρτίου, όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη, η Βίλα Μπιάνκα, το κτίριο της πρώην Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ανήκει στον Ερυθρό Σταρό, το κτίριο της ‘'Δωρεάς Μακρή'' και διάφορα άλλα, ενώ σε παρέμβασή του του ο κ. Μακραντωνάκης, τόνισε ότι για να συναινέσει ο Δήμος θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    [09] Ο Γ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Με οριακή διαφορά 26 ψήφων, ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ιγνατιάδης εξελέγη - για τρίτη συνεχή τριετία - πρόεδρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο ο κ. Ιγνατιάδης συγκέντρωσε 1.704 ψηφοδέλτια, έναντι 1.677 του αντιπάλου Ιωάννη Παπαδόπουλου που υποστηρίχτηκε από το ΔΗΚΚΙ, αλλά και τη Ν.Δ. στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Από τους 4.395 εγγεγραμμένους δικηγόρους στο σύλλογο ψήφισαν 3.719, ενώ στις κάλπες βρέθηκαν 350 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Στο μεταξύ νέα πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης εξελέγη η Διαμαντούλα Κυριακού που επικράτησε στις επαναληπτικές εκλογές με 50 ψήφους έναντι του Κωνσταντίνου Ορφανού που κατετάγη δεύτερος με 34 ψήφους.

    [10] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια απόβασης των Αμερικανών πεζοναυτών στο Λιτόχωρο Πιερίας μεταξύ αστυνομικών και ενός δημοτικού συμβούλου. Την ώρα που τα τέσσερα άρματα μάχης με τους πεζοναύτες αποβιβάζονταν από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, ο δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λιτοχώρου, Ζαχαρίας Καρακίτσιος, επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό που είχαν σχηματίσει αστυνομικοί στην περιοχή, προκειμένου να αναρτήσει ένα πανό.

    Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον απομακρύνουν από το σημείο της απόβασης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροεπεισόδια και αντεγκλήσεις. Όπως δήλωσε πριν από λίγο στο ΜΠΕ ο δήμαρχος Λιτοχώρου Γιώργος Παπαθανασίου, ο κ. Καρακίτσιος αφέθηκε ελεύθερος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ- ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ- ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Στο Βελιγράδι φθάνει αύριο ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

    Την είδηση για τη νέα επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου στο Βελιγράδι γνωστοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ μετά τη συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας με τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Φίσερ ανέφερε ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος τον πληροφόρησε |ti αύριο αναμένεται να ταξιδέψει στο Βελιγράδι ο κ. Χόλμπρουκ. Σκοπός της επίσκεψής του Αμερικανού διπλωμάτη είναι να προσπαθήσει να πείσει τη γιουγκοσλαβική ηγεσία να υπογράψει το ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο καθορίστηκε στις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου μήνα στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας.

    Ο κ. Φίσερ μετά τις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς και τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανέφερε ότι οι νέες συνομιλίες που θα διεξαχθούν μεταξύ σερβικής και αλβανικής πλευράς στις 15 Μαρτίου στο Παρίσι αποτελούν την τελευταία ευκαρία σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από την ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες θα επέβλεπαν την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπογράμμισε ότι οι Αλβανοί της περιοχής αποκλείεται να υπογράψουν τη συμφωνία στις 15 του Μάρτη στο Παρίσι, αν αυτή δεν περιλαμβάνει την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν όμως με το ενδεχόμενο αυτό εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Μιλόσεβιτς μετά τη συνάντηση με τον κ. Φίσερ αναφέρεται ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος επεσήμανε στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ότι το επίσημο Βελιγράδι απορρίπτει την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τον κ. Φίσερ στις συνομιλίες του στο Βελιγράδι συνόδευσε ο Επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ Χανς Βαν ντε Μπρουκ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γιουγκοσλαβία ταξίδεψε στην Πρίστινα για συνομιλίες με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ενώ αύριο θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ και ακολούθως θα ταξιδέψει στα Τίρανα.

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΗΠΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι και ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ ζήτησαν σήμερα την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης προς τους Σέρβους και του Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αμερικανός αξιωματούχος στη Ρώμη. Οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο την προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης. Ε.Ρ.

    [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Μέχρι το 2005 θα συνεχιστεί η λειτουργία των αντιδραστήρων 1 έως 4 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο προϊστάμενος σε θέματα ασφάλειας του πυρηνικού stahlo} του Κοζλοντούι στην Εθνική Ηλεκτρική Εταιρεία της Βουλγαρίας Μίλκο Κοβάτσεβ , ενώ ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού Κρασσιμίρ Νικόλοβ διαβεβαίωσε ότι οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς. Οι κκ Νικόλοβ και Κοβάτσεβ ισχυρίστηκαν ότι η οικονομική και πολιτική κρίση που έπληξε τη Βουλγαρία δεν επέτρεψε την εκπλήρωση της συμφωνίας που υπέγραψε το 1993 με τον Λογαριασμό Πυρηνικής Ασφάλειας της ΕΤΕΠ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει το κλείσιμο των αντιδραστήρων 1-4 μέχρι το 1998 και την αναβάθμιση των 5 και 6 έως το 2000. Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι Κρασσιμίρ Νικόλοβ και ο προϊστάμενος σε θέματα ασφάλειας του σταθμού στην Εθνική Ηλεκτρική Εταιρεία της Βουλγαρίας Μίλκο Κοβάτσεβ υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές πιέσεις, από όπου κι αν προέρχονται αυτές, προς την κατεύθυνση της μη παροχής δανείων στη Βουλγαρία θα δημιουργήσουν πρόβλημα όσον αφορά στην παύση της λειτουργίας των αντιδραστήρων 1 έως 4. Παράλληλα τονίζουν ότι οι τροπολογίες που υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Αντώνη Τρακατέλλη, προκειμένου να μην υπάρξει χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των αντιδραστήρων 5 και 6, θα δυσχεράνουν το κλείσιμο των 1 έως 4. Όπως επισήμαναν οι κκ Νικόλοβ και Κοβάτσεβ η αναβάθμιση των αντιδραστήρων 5 και 6 αναμένεται να αρχίσει φέτος και να ολοκληρωθεί το 2005 και κατά συνέπεια τότε θα κλείσουν και οι αντιδραστήρες 1 έως 4.

    Ο κ Μίλκο Κοβάτσεβ υπογράμμισε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση υπέγραψε υπό πίεση το 1993 τη συμφωνία με την ΕΤΕΠ, δια της οποίας υποχρεώνεται να ετοιμάσει τη δική της στρατηγική ενέργειας και με την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών φορέων να εκσυγχρονίσει τους αντιδραστήρες 5 και 6.

    «Η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι αυτό μπορεί να γίνει το ΄98 , όμως ως το ΄97 η Βουλγαρία έζησε μια σκληρή οικονομική και πολιτική κρίση που δεν επέτρεψε την εκπλήρωση της συμφωνίας. Η συνεργασία με την ΕΕ για την αναβάθμιση των αντιδραστήρων 5 και 6 συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2005. Τότε θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του ΄93. Η Βουλγαρία τηρεί αυστηρά τις υποχρεώσεις και πρέπει να τις τηρούν και οι άλλοι. Το σχέδιο ψηφίσματος του κ Τρακατέλλη δεν βοηθά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων γιατί παρεμποδίζει την χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των 5 και 6. Οι αντιδραστήρες 1 έως 4 πρέπει να κλείσουν βάσει ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος με την ΕΕ για το οποίο θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις» τόνισε ο κ Κοβάτσεβ.

    Ο κ Νικόλοβ από τη πλευρά του τόνισε ότι οι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι είναι ασφαλείς και ότι ανταποκρίνονται στις ισχύουσες προδιαγραφές ασφάλειας. «Βάσει της συμφωνίας του ΄93 οι προϋποθέσεις για το κλείσιμο των αντιδραστήρων 1 έως 4 είναι η αναβάθμιση των αντιδραστήρων 5 και 6, η αναβάθμιση του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Βάρνας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παροχής θέρμανσης της Σόφιας και η ολοκλήρωση του σταθμού Τσαΐρα στη Ροδόπη» τόνισε ο κ Νικόλοβ επισημαίνοντας ότι δεν εκπληρώθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη διεθνή χρηματοδότηση. Ο κ Νικόλοβ υπογράμμισε ότι δεν ευσταθούν οι απόψεις τους κ Τρακατέλλη πως οι αντιδραστήρες δεν μπορούν να ejsucwqomisto}m, διότι η Βουλγαρία έλαβε πριν ένα χρόνο ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 24 εκατομμυρίων ECU για αυτό τον σκοπό, ενώ παράλληλα ζητά ένα δάνειο ύψους 350 εκατομμυρίων ECU για την αναβάθμιση των 5 και 6.

    Σε ερώτηση γιατί η Βουλγαρία ανέλαβε δέσμευση για κλείσιμο των αντιδραστήρων 1 έως 4 του Κοζλοντούι τη στιγμή που ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλείς ο κ Νικόλοβ απάντησε ότι ο κάθε αντιδραστήρας έχει μια διάρκεια ζωής και κάποτε πρέπει να κλείσει, αλλά για να συνεχιστεί η λειτουργία του μέχρι τότε πρέπει να συντηρείται και να τηρούνται οι όροι ασφαλείας.

    [14] ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΚΑΙ ΤΟ HADEP ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) μπορεί να συμμετάσχει στις τοπικές και γενικές εκλογές του Απριλίου.

    Το δικαστήριο απέρριψε αίτηση του εισαγγελέα, την οποία υπέβαλε τον προηγούμενο μήνα, για τον αποκλεισμό της συμμετοχής του κόμματος από τις εκλογές εξαιτίας νομικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο για την απαγόρευση του HADEP, με την κατηγορία ότι διατηρεί σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). Στην έφεσή του να να αποκλειστεί το κόμμα από τις εκλογές, ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς υποστηρίζει ότι η απαγόρευση του κόμματος μετά τις εκλογές θα προκαλούσε «αναστάτωση», ιδιαίτερα μάλιστα εάν το HADEP κέρδιζε έδρες στο κοινοβούλιο ή αξιώματα δημάρχου. Ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο πάνω σε ποιά επιχειρήματα το δικαστήριο στήριξε την απόφαση απόρριψης της κίνησης του εισαγγελεά κατά του HADEP. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι εάν το κόμμα αποκλειστεί από τις εκλογές, τις ψήφους του πιθανώς να επωφεληθεί το ισλαμικό κόμμα Αρετής. Ε.Ρ.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ:Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

    Οι δύο Τούρκοι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον αρχηγό του κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα επισκεφτούν το νησί-φυλακή όπου κρατείται για να τους ορίσει επίσημα ως δικηγόρους του, όπως δήλωσε ένας από αυτούς. «Θα μεταβώ αύριο (Τρίτη) στο Ιμραλί μαζί με τον δικηγόρο Χασίπ Καπλάν και ένα συμβολαιογράφο» δήλωσε ο δικηγόρος Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και πρόσθεσε ότι «θα συναντήσουν τον Οτζαλάν για να τους δώσει το πληρεξούσιο παρουσία συμβολαιογράφου». Ε.Ρ.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΡΚΚ

    Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την είδηση του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων DEM ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, (ΡΚΚ) κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο στην επαρχία Χακιάρι.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP, o Χακί Oufo}l, βοηθός του κυβερνήτη του Ντιαρμπακίρ χαρακτήρισε αβάσιμη την πληροφορία και δήλωσε ότι το περιστατικό δεν συνέβη ποτέ. O.K.

    [17] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ

    Eπιφυλακτικοί παραμένουν οι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

    H εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Τσαρίμα Ρέινχαρντ υπογράμμισε ότι το συμπέρασμα των συνομιλιών είναι ακόμη ανοιχτό και ότι αποτελέσματα θα υπάρξουν στο τέλος της συνόδου των υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αγροτική πολιτική.

    Το συμβούλιο των υπουργών ελπίζει ότι θα παρουσιάστουν τα αποτελέσματα πριν από τη διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου στο Βερολίνο. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας η οποία τάσσεται υπέρ της κοινής χρηματοδότησης της αγροτικής πολιτικής και από τα εθνικά και από τα ευρωπαϊκά ταμεία, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει τις προτάσεις της για χρηματοδότηση μόνο από τα εθνικά ταμεία Λ.Μ

    [18] ΣΟΛΑΝΑ-ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟ ΝΑΤΟ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν τη διαμάχη στο Κοσσυφοπέδιο ενόψει του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων στο Ραμπουιγιέ, καθώς και τις προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 24- 25 Απριλίου, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Γάλλου προέδρου. Ο κ.Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Σέρβοι θα αποδεχτούν τελικά τις συμφωνίες του Ραμπουιγιέ και τόνισε την ανάγκη να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο αυτονομία παράλληλα με τη συγκρότηση ενός μηχανισμού επαλήθευσης. Πριν τη συνάντησή του με τον κ.Σιράκ, ο κ.Σολάνα είχε συνομιλίες με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, κατά τις οποίες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενές σχέσεις τις επόμενες μέρες για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και να αναλύσουν τις θέσεις των δύο πλευρών πριν από τις 15 Μαρτίου. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 8 March 1999 - 21:44:52 UTC