Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣτΕ
  • [03] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΚΚΕ
  • [04] ΣΤ. ΜΑΝΟΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙ 18 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ Αθήνα,
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [08] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"
  • [09] ΣΟΛΑΝΑ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [10] ΕΕ:ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΟΥΕΣΛΙ ΚΛΑΡΚ
  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ:Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ)

  • [13] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
  • [14] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
  • [15] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί αύριο για το Βουκουρέστι όπου θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Η ασκούσα την προεδρία χώρα έχει καλέσει όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη Διαβαλκανική Συνεργασία να λάβουν μέρος στη συνάντηση αυτή. Την ανοικτή αυτή πρόσκληση δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδεχθεί η Αλβανία και η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας προτίθενται να υιοθετήσουν κείμενο δήλωσης, η οποία θα επιβεβαιώνει τη σταθερή βούληση των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου στη b\sg των αρχών του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και της παραχώρησης ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο με σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

    Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στις βαλκανικές πρωτεύουσες, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η ιδέα σύγκλησης της Διαβαλκανικής.

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τα όμορα βαλκανικά κράτη, ώστε να πεισθούν τα εμπλεκόμενα μέρη να αποδεχθούν, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου και την μη εξάπλωσή της στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην πορεία ενσωμάτωσης των βαλκανικών κρατών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, η οποία έχει ως προϋπόθεση τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣτΕ

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση Οτζαλάν, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    "Οι προσπάθειες της Τουρκίας να υποβαθμίσει το πρόβλημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων σε ένα ζήτημα τρομοκρατίας, με στόχο να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες σε τρίτους έπεσαν στο κενό", υπογράμμισε ο κ. Κρανιδιώτης, προσθέτοντας ταυτόχρονα: "Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έκανε τελικά αποδεκτές τις θέσεις της Αγκυρας, γνωρίζοντας ότι εάν έπραττε κάτι τέτοιο, θα συνέβαλε ακόμα περισσότερο στη δυσφημιστική εκστρατεία της τουρκικής κυβέρνησης κατά της χώρας μας, καθώς και θα προσέφερε βάση στις απαράδεκτες αιτιάσεις της περί δήθεν υποκίνησης του κουρδικού κινήματος από την Ελλάδα".

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι "δεν υπήρχε περίπτωση η χώρα μας να υπογράψει ένα κείμενο που θα καταδίκαζε απλώς μια οργάνωση ως τρομοκρατική χωρίς να αναφέρεται στα πραγματικά αίτια της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 15 χρόνια στη νοτιοανατολική Τουρκία με την οργανωμένη και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις του τουρκικού κράτους".

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης "Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανέκαθεν πάρει θέση μιας πολιτικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με ειρηνικά μέσα και με γνώμονα τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ακεραιότητας των συνόρων. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, αρχής γενομένης από το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια δίκαιη και δημόσια δίκη του κ. Οτζαλάν, όπως προβλέπεται από τις θεμελιώδεις διατάξεις και τους νομικούς μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: "Η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη καταδικάσει την τρομοκρατία, αλλά δεν pq|jeitai να προσφέρει το δικαίωμα να την εγκαλέσει για υποτιθέμενη "παροχή βοήθειας σε αποσχιστικά κινήματα" σε ένα καθεστώς που εξακολουθεί να κατέχει το 40% του εδάφους ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    [03] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΚΚΕ

    Οι κακές καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης ΚΚΕ να πραγματοποιήσει τελικά την αντιπολεμική συγκέντρωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντί της πλατείας Αριστοτέλους όπως είχε προγραμματιστεί.

    Ο Δημήτρης Γόντικας μέλος της Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι "θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επικρατήσει το σύνθημα: "Κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", να γίνει σύνθημα και υπόθεση όλου του ελληνικού λαού και της νεολαίας του".

    Ο κ. Γόντικας επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι "ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα ως πέρασμα για να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε προκεχωρημένο φυλάκιο για να διασφαλίσουν τα ληστρικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή", ενώ πρόσθεε ότι "εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο. Είμαστε οι πιο συνεπείς εχθροί του πολέμου. Κάνουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεσηκώσουμε ένα πλατύ φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα. Για να αποτρέψουμε ένα νέο αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια. Για να αποτρέψουμε την εμπλοκή της Ελλάδας". "Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο δεν είναι ειρηνική επιχείρηση, όπως ξεδιάντροπα προσπαθεί η κυβέρνηση να την παρουσιάσει. Είναι επιχείρηση κατοχής. Είναι εισβολή ληστών με το πιστόλι στο χέρι για να εξαναγκάσουν σε υποταγή τη Σερβία. Για να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κόσοβο είναι το πρόσχημα. Οι ίδιοι προκάλεσαν αυτή την εστία έντασης και τώρα την εκμεταλλεύονται για να εδραιώσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Απροκάλυπτα πια στέλνουν τελεσίγραφα στους λαούς", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γόντικας. Ο κ. Γόντικας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί επικίνδυνη πολιτική, ενώ τόνισε ότι η γενικότερη στρατηγική που ακολουθείται από τη χώρα μας, είναι στρατηγική ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, "στρατηγική που επιβάλλεται από στα στενά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα και τους πόθους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού".

    Σε μήνυμά του, ο Μπράνκο Κιτάνοβιτς Γενικός Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας ευχαριστεί "το αδελφό ΚΚΕ για την υποστήριξη της Γιουγκοσλαβίας στον δίκαιο αγώνα της για τη διατήρηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της", ενώ επισημαίνει ότι "οι κομμουνιστές της Γιουγκοσλαβίας και όλος ο λαός μας κατηγορηματικά αντιστέκονται στην επιθετικότητα και στις πιέσεις του ΝΑΤΟ, το οποίο προσπαθεί να εγκαταστήσει τα στρατεύματά του στο Κόσοβο και να εγκαθιδρύσει εκεί ένα φίλο - φασιστικό καθεστώς, μια πέμπτη φάλαγγά του". "Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την επιθετική ενέργεια ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Εμείς όμως δεν θα παραδοθούμε. Είμαστε πεπεισμένοι pyr σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ο ηρωικός ελληνικός λαός θα είναι μαζί μας", καταλήγει το μήνυμα του κ. Κιτάνοβιτς. Εξάλλου, στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της "Μαρξιστικής Πλατφόρμας" του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μίντσο Μίντσεφ, επισημαίνει πως "πάνω από τους λαούς των Βαλκανίων και πάλι κρέμεται η απειλή του πολέμου. Οι κυρίαρχες τάξεις των χωρών του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, ακολουθώντας τα ιδιοτελή ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους, ήδη εδώ και 10 χρόνια υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις μεταξύ των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Στη συγκεκριμένη στιγμή ετοιμάζονται για μια ανοιχτή επιθετική ενέργεια ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος. Αύριο μπορούν να σπρώξουν όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε ένα αδελφοκτόνο πόλεμο".

    Καταλήγοντας σημειώνει: "Συντάσσουμε τις προσπάθειές μας στη δική σας συγκέντρωση και ευχόμαστε σε όλους τους μετέχοντες κάθε επιτυχία στο δίκαιο αγώνα σας. Η δύναμη βρίσκεται στην ενότητά μας. Μαζί θα νικήσουμε".

    [04] ΣΤ. ΜΑΝΟΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙ 18 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ Αθήνα,

    Την παραίτηση από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτζαλάν, των βουλευτών που ζητούσαν να έρθει ο ηγέτης του ΡΚΚ στην Ελλάδα, ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μάνος τόνισε ότι "πρωτοφανές δείγμα αναξιοπιστίας των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία επισήμως υποστηρίζουν ότι ήταν τεράστιο σφάλμα ο ερχομός του Οτζαλάν στην Ελλάδα, αποτελεί το γεγονός ότι από τους 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τα δύο κόμματα διόρισαν την Επιτροπή, οι 18 είναι μεταξύ εκείνων που τον Μάιο του 1998, ζητούσαν να έρθει ο Οτζαλάν στην Ελλάδα ως επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, παραβλέποντας τους κινδύνους που συνεπάγονταν για τη χώρα μια τέτοια πράξη". "Αν υπάρχει κάποια ευαισθησία", συνέχισε ο κ. Μάνος "οι βουλευτές αυτοί θα έπρεπε να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη διερεύνηση των ευθυνών των άλλων για την υπόθεση Οτζαλάν και να παραιτηθούν από την Επιτροπή. Αλλιώς τι θα ελέγξει αυτή η Επιτροπή όταν οι πρώτοι ελεγχόμενοι θα πρέπει να είναι αυτοί που συμμετέχουν;"

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Βαρυχειμωνιά πλήττει από χθες τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες της περιοχής. Στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας τα προβλήματα δημιουργούν κυρίως οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στα κεντρικά και νότια οι θυελλώδεις άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας ήταν να αποκλειστούν περισσότερα από 50 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα, να προκληθούν κατολισθήσεις και τροχαία δυστυχήματα, να απαγορευθεί ο απόπλους των πλοίων και να ματαιωθούν δεκάδες αεροπορικές πτήσεις. Σε λευκό κλοιό βρέθηκε σήμερα και η Θεσσαλονίκη ενώ το θερμόμετρο έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας των χιονοπτώσεων apojke_stgjam περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ οι υπηρεσίες της Νομαρχίας τέθηκαν σε επιφυλακή. Συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται στα οδικά δίκτυα των νομών Φλώρινας, Ξάνθης, Κατερίνης, Χαλκιδικής, στα ορεινά της Ημαθίας και στην Καστοριά. Αλυσίδες απαιτούνται στην εθνική οδό Κοζάνης - Θεσσαλονίκης από το 29ο έως το 38ο χιλιόμετρο και στην εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων από το 90ο μέχρι το 104ο χιλιόμετρο. Με ιδιαίτερη δυσκολία και με απαραίτητη τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία περιμετρικά στον ορεινό όγκο της Θεσσαλονίκης από Πανόραμα προς Χορτιάτη, από Ασβεστοχώρι προς Εξοχή, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος προς τον Αγιο Βασίλειο. Αρκετά ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, αφού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αρκετές πτήσεις ματαιώθηκαν. Η ταλαιπωρία του κόσμου ήταν μεγάλη. Έξι προγραμματισμένες πτήσεις από το εξωτερικό προς Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν, αφού δεν ήταν δυνατό τα αεροπλάνα να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο. Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου η προσγείωση για αρκετές ώρες το απόγευμα ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην Αθήνα να προσγειωθούν τελικά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η πτήση 289 από Μόσχα για Θεσσαλονίκη κατάφερε να προσγειωθεί τελικά στο αεροδρόμιο της Σόφιας Η πτήση 350 από Μόναχο για Αθήνα έφθασε στη Θεσσαλονίκη, ενώ η πτήση 117 από Τίρανα για Αθήνα, η οποία μετέφερε και τον Αλβανό πρωθυπουργό τελικά ματαιώθηκε. Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες τα άσχημα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σ' όλη τη χώρα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

    [06] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Ιδιαίτερα κρίσιμα χαρακτηρίζουν οι γιατροί τα επόμενα δύο 24ωρα όσον αφορά την πορεία της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος υποβλήθηκε χθες σε επιτυχή εγχείρηση αφαίρεσης μέρους του εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο της Αθήνας. Ο κ.Γιαννόπουλος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και υποστηρίζεται μηχανικά.

    Ο καθηγητής χειρουργικής, Γρηγόρης Σκαλκέας, στο ιατρικό ανακοινωθέν δήλωσε ότι βρέθηκαν παράλληλα και τρεις πολύποδες για έναν από τους οποίους η βιοψία ήταν αρνητική, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει φόβος για μετεγχειρητικές επιπλοκές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Η αποστολή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψε σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι την πολιτική συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας.

    Η συμφωνία υπεγράφη από πέντε μέλη της αποστολής και από δύο διεθνείς μεσολαβητές, τον Κρίστοφερ Χιλ που εκπροσωπεί τις Gmyl]mer Πολιτείες και τον αυστριακό πρεσβευτής στο Βελιγράδι Γούλφγκαγκ Πέτριτς ο οποίος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο τρίτος μεσολαβητής, ο Ρώσος πρεσβευτής Μπόρις Μαγιόρσκι δεν υπέγραψε τη συμφωνία. Λ.Μ

    [08] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ προέτρεψε σήμερα τις σερβικές αρχές να υπογράψουν την πολιτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο, την οποία χάραξε η Ομάδα Επαφής, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά προακτορεία ειδήσεων.

    Ο κ.Ιβάνοφ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της "πολιτικής συμφωνίας", η οποία περιλαμβάνει διάφορα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων πολιτικών αλλαγών και ρυθμίσεων σε θέματα ασφαλείας, στα οποία αντιτίθεται το Βελιγράδι, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εγκατάσταση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Ρώσος υπουργός η χώρα του οποίου υποστηρίζει τις θέσεις των Σέρβων για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξε ότι η αποτυχία εξεύρεσης πολιτικής συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μεγάλο πόλεμο στην περιοχή.

    "Ο καθένας μπορεί να καταλάβει καλά ότι εάν οι στρατιωτικές ενέργειες ξεκινήσουν στο Κοσσυφοπέδιο, θα εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες, είτε σκόπιμα είτε τυχαία και τότε τα Βαλκάνια στο σύνολό τους θα εκραγούν", είπε ο κ.Ιβάνοφ, συμπληρώνοντας ότι "για το λόγο αυτό ο ρόλος των Ρώσων διπλωματών είναι να μην επιτρέψουν την κατάσταση να εξελιχθεί σε πόλεμο και να αναζητήσουν πολιτική λύση". Ε.Ρ.

    [09] ΣΟΛΑΝΑ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές ειρηνευτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αγκυρα όπου και συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους. "Εάν η συμφωνία επιτευχθεί και από τις δύο πλευρές είναι πιθανή η εφαρμογή στρατιωτικού σχεδίου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολάνα .

    Παράλληλα, επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Σολάνα και των Τούρκων ηγετών αποτέλεσε και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς όπως επίσης και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Λ.Μ

    [10] ΕΕ:ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής δεν θα οριστεί στη σύνοδο της Ε.Ε. στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέντερ Βέρχεγκεν.

    Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν μόνο εάν θα ορίσουν υπηρεσιακή Επιτροπή, η θητεία της οποίας θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 1999, ή νέα Επιτροπή πενταετούς θητείας. Οι Επίτροποι θα οριστούν μετά τις 24 και 25 Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η s}modor, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ευρωκοινοβούλιο για το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Ατζέντας 2000 που θα υιοθετηθεί στο Βερολίνο, πρόσθεσε ο κ.Βέρχεγκεν Ε.Ρ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΟΥΕΣΛΙ ΚΛΑΡΚ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών Σέρβων και Αλβανών στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας, καθώς και η ασφάλεια της ΠΓΔΜ, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ με τον διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το Προεδρικό Γραφείο, "ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ ενημερώθηκε για την νεότερη εξέλιξη της κατάστασης στο Κόσοβο και για την πορεία των συνομιλιών στη Γαλλία, καθώς και για τις προετοιμασίες του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ενδεχόμενο αντίδρασής του ανάλογα με τα αποτελέσματα των συνομιλιών". Ο κ. Κλαρκ - σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν του Προεδρικού Γραφείου, "μίλησε και για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να αποκαταστήσει πιο στενές σχέσεις με τις στρατιωτικές αρχές της ΠΓΔΜ για τη δημιουργία ενός κέντρου που θα συντονίζει την όλη δράση της εγκατάστασης των διαφόρων τμημάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας".

    "Για άλλη μια φορά", συνεχίζει το ανακοινωθέν, "ο κ. Κλαρκ εξέφρασε την προθυμία του ΝΑΤΟ να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών και επέκτασης τους μέσα στο έδαφος της χώρας αυτής, καθώς και σε περίπτωση προκλήσεων κάθε είδους". Ο Κίρο Γκλιγκόροφ στη συνάντησή του με τον διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, τόνισε την μεγάλη προσοχή που αποδίδει στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου η χώρα του, εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει, ώστε το ΝΑΤΟ να εκπληρώσει την ειρηνική του - όπως λέγεται στο ανακοινωθέν - αποστολή, διότι η ΠΓΔΜ έχει την υποχρέωση αυτή σαν μέλος του προγράμματος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας "Σύμπραξη για την ειρήνη".

    Στη συνάντηση έγινε λόγος και για αντίστοιχη λύση που στη θέση της UNPREDEP θα αναλάβει κάποια άλλη δύναμη ενδεχομένως το ΝΑΤΟ για την εποπτεία των συνόρων της χώρας.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ:Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ

    Ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία που προγραμματίστηκε στις 24 Μαρτίου στο κρατικό δικαστήριο ασφαλείας της Αγκυρας, όπως ανακοίνωσε ο εκ των δικηγόρων του Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου.

    "Είναι αδύνατο να εγγυηθεί η ασφάλεια στην Αγκυρα. Περιμένουμε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και μετά θα είναι παρών σε άλλη ημερομηνία" είπε ο κ.Οκτσούογλου, τη δήλωση του οποίου επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Αγκυρας.

    Όσον αφορά στις κατηγορίες κατά του Οτζαλάν ο δικηγόρος του ανέφερε ότι "περιμένει όλες οι δικαστικές υποθέσεις να συγχωνευθούν σε μία ενιαία υπόθεση". Η δίκη του Κούρδου ηγέτη θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία. Ε.Ρ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ)

    [13] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

    Μεγάλη πολιτική νίκη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το 5ο συνέδριο του ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απευθυνόμενος στους 5.800 συνέδρους που τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα και φωνάζοντας τα συνθήματα "Είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο-δυνατό".

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, όλο το ΠΑΣΟΚ, όλες οι γενιές που διαμόρφωσαν το μεγάλο κίνημά μας, όλες οι γενιές που χαράζουν το νικηφόρο μέλλον μας", απάντησε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει σήμερα τα θεμέλια για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει να εκτονώσει τα εσωτερικά προβλήματά της με εξωτερικούς περισπασμούς. Επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι δεν έχει θέσεις, είπε ότι θα διαψευστούν όλοι όσοι προβλέπουν κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και άφησε αιχμές εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλου και όσων υποστηρίζουν ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν κλείσει τον βιολογικό τους κύκλο. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του 2000.

    Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ Αναφερόμενος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης είπε συγκεκριμένα: "Σήμερα, μέσα από ώριμες δημοκρατικές διαδικασίες, βρισκόμαστε σ' αυτή την αίθουσα ένα κόμμα ενεργών πολιτών που νοιάζονται για τον τόπο και θέλουν να διαμορφώσουν τις τύχες του και όχι ένα κόμμα αξιωματούχων που ήλθαν να μοιράσουν τις καρέκλες κάποιων εξουσιών. Είμαστε σήμερα εδώ, για έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όχι σε συγκρούσεις χαρακωμάτων, όχι σε ίντριγκες, όχι σε λογικές αριθμητικής, αλλά σε ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις. Είμαστε εδώ για να στερεώσουμε ακόμα περισσότερο την ενότητά μας. Για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στις ιδέες μας. Είμαστε, εδώ σύντροφοι, για μια γόνιμη σύνθεση. Η γόνιμη σύνθεση που βγαίνει από καθαρές διαδικασίες. Από καθαρές θέσεις. Οι καθαρές διαδικασίες και οι καθαρές θέσεις επιβάλλουν και τις καθαρές σχέσεις, που θα είναι η μεγάλη κατάκτηση του συνεδρίου μας. Σ' αυτό το συνέδριο χρειάζεται όσο ποτέ να κάνουμε μια μεγάλη τομή: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μηχανισμός νομής της κομματικής ή της κρατικής εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταση των μεγάλων αλλαγών και μετασχηματισμών της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είμαστε σήμερα εδώ για να επαναπαυτούμε με αυταρέσκεια σε όσα pet}wale. Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε για τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε εδώ για να θεμελιώσουμε όλοι μαζί το μέλλον και να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στο παρελθόν. Σήμερα το συνέδριό μας ανοίγει δυναμικά τον δρόμο για τον 21ο αιώνα." Ο Κώστας Σημίτης έκανε ειδική αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου για τον οποίο είπε ότι διαπαιδαγώγησε όλους στη λογική της μεγάλης παράταξης και όχι του μικρού κόμματος. Έκανε το ΠΑΣΟΚ ένα δυναμικό κόμμα, εκφραστή των επιδιώξεων της κοινωνίας. Σε όσους προβλέπουν το τέλος του κύκλου του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός απάντησε: "Έρχονται τώρα οι νέες πυθίες και αποφαίνονται από τα παράθυρα των τηλεοράσεων: "έκλεισε ο βιοπολιτικός κύκλος των κομμάτων". Αλλά εμείς, σύντροφοι, στο ΠΑΣΟΚ, τους απαντάμε σήμερα, εδώ, από το Συνέδριό μας: Ελάτε να μας δείτε. Το τέλος του δικού σας κύκλου είναι η αρχή ενός νέου δικού μας κύκλου, μιας νέας δικής μας πορείας. Εδώ στο ΠΑΣΟΚ, μέσα από διάλογο και σύνθεση, μέσα από συγκρούσεις γύρω από θέσεις, σφυρηλατούμε μια νέα φυσιογνωμία, χαράζουμε μία νέα πορεία, δημιουργούμε μια νέα ενότητα. Στόχοι κυβέρνησης Για τους στόχους της κυβέρνησης από δω και πέρα υπογράμμισε: "Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής μας, είναι να δώσουμε νέο βάθος και μεγαλύτερη έκταση στις κοινωνικές μας πολιτικές. Και αυτό μόνον εμείς το μπορούμε. Γιατί οι στόχοι αυτοί είναι ενσαρκωμένοι στην πολιτική ιδεολογία μας, στις αξίες μας, είναι στόχοι που διασφαλίζουμε μέσα από την ανακατανομή των πόρων, που πετυχαίνει η πολιτική μας. Όπως έχω ήδη αναφέρει είναι, τώρα, η στιγμή να προχωρήσουμε σε ορισμένες μεγάλες τομές στο φορολογικό σύστημα. Ο Κοινωνικός Διάλογος για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος άρχισε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είμαστε έτοιμη να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην κοινωνική αλληλεγγύη, εφαρμόζοντας ένα φορολογικό σύστημα που ελαφρύνει σημαντικά την φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί, θα βελτιωθούν οι συντελεστές και τα κλιμάκια για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και θα αυξηθούν οι εκπτώσεις για όσους έχουν παιδιά. Λειτουργικές σχέσεις Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε την Τουρκία ασταθή και αστάθμητο παράγοντα της Ανατολικής Μεσογείου λέγοντας: "Ένα τμήμα του κατεστημένου της Αγκυρας επιδιώκει σταθερά την όξυνση, επιχειρώντας να εκτονώσει τα εσωτερικά προβλήματα με εξωτερικούς περισπασμούς. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρακολουθήσει αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της όξυνσης και της έντασης. Δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι στα αδιέξοδα του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου της Αγκυρας. Οι θέσεις μας είναι κρυστάλλινες και διαυγείς: Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά και δεν διαπραγματεύεται τίποτα. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη την "γραμμή επαφής" του ελληνισμού με την Τουρκία, από την Θράκη και το Αιγαίο ως την Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Ελλάδα θα είναι αρωγός της Τουρκίας εφόσον η γειτονική χώρα αποφασίσει να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αν σεβαστεί στο εσωτερικό τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και εφόσον αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες στην ρύθμιση των εξωτερικών της σχέσεων. Είναι συμφέρον και των δύο χωρών να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Αλλά όσο η Τουρκία αγνοεί και περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα θα προστατεύει αποτελεσματικά τα εθνικά της δίκαια και δικαιώματα. Η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Και η Τουρκία οφείλει να πράξει το ίδιο, αποφεύγοντας τις οξύνσεις και τις προκλήσεις. Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τον φαύλο κύκλο της προπαγάνδας που την αυτοπαγιδεύει σε λάθη. Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι δικές της επιλογές που ανακυκλώνουν τα εσωτερικά της προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει ψύχραιμη, η μόνη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή". Καταφέρθηκε εναντίον των υπερπατριωτών που δραστηριοποιήθηκαν στην υπόθεση Οτζαλάν και επισήμανε χαρακτηριστικά: "Αυτοί οι υπερπατριώτες, σε παράξενους συνδυασμούς και σχέσεις με θύλακες μυστικών υπηρεσιών, με οργανώσεις και δίκτυα που ασκούν ιδιωτική εξωτερική πολιτική, δεν μπορούν να έχουν ούτε έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός κληρονόμος των μεγάλων δημοκρατικών παραδόσεων του ΕΑΜ, των δημοκρατικών κινημάτων του 114, της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κληρονόμος της χωροφυλακίστικης εθνικοφροσύνης. Το ΠΑΣΟΚ δεν εμπορεύεται την εθνικοφροσύνη, ούτε μπερδεύει τον πατριωτισμό με τον τυχοδιωκτισμό". Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναγνώρισε ότι έχουν γίνει και λάθη και εξήγησε: "Φυσικά στην πορεία μας κάναμε και λάθη. Αλλά, σύντροφοι, λάθη δεν κάνει μόνον όποιος δεν τολμά. Όποιος παραμένει αδρανής, όποιος κτίζει μόνον την εικόνα και αδιαφορεί για την ουσία. Αν μέναμε αδρανείς, αν κάναμε μερεμέτια δεν θα κάναμε λάθη. Αλλά δεν θα ωφελούσαμε τον τόπο. Θα ήμασταν ένα κόμμα ανάξιο της εμπιστοσύνης του λαού. Ανάξιο της ιστορίας μας. Θα ήμασταν όπως οι αντίπαλοί μας σήμερα: θα ψάχναμε ωραία λόγια, για να συγκαλύψουμε την έλλειψη θέσεων και έργων. Λάθη δεν κάνει μόνον, όποιος δεν τολμά να ονειρευτεί. Όποιος δεν τολμά να κάνει συγκρούσεις και ρήξεις με τα κατεστημένα και κακώς κείμενα". Για τη Νέα Δημοκρατία Η Νέα Δημοκρατία έχει εξελιχθεί σε ένα ασταθές κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και παρατήρησε: "Δεν υπάρχει αίτημα οποιουδήποτε κοινωνικού στρώματος, που ο κ. Κ. Καραμανλής να μην υιοθετεί. Εμείς είχαμε δεσμευτεί το 1996 ότι θα υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συνεισφέρουν αναλογικά στην κοινή προσπάθεια. Επιβάλαμε λοιπόν την αναλογούσα φορολογία στις τράπεζες, στις χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, σε ανώνυμες etaiq_er jai την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η Ν.Δ. μας κατήγγειλε για φορολογική λαίλαπα. Αν όσα έχει υποσχεθεί ο κ. Κ. Καραμανλής γινόταν πράξη, η Ελλάδα όχι μόνον δεν θα έμπαινε στην ΟΝΕ αλλά θα ανελάμβανε χρέη που θα ξεπλήρωνε για πάρα πολλές δεκαετίες. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Πιθανόν επειδή ταλαντεύεται η εσωτερική της συνοχή, δεν υπάρχει όχι μόνον υπεύθυνη στάση της ηγεσίας αλλά δεν μπορεί κανείς να διαπιστώσει τι ακριβώς πρεσβεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι γνώμες αλλάζουν ανάλογα με τον ομιλητή και τις περιστάσεις με ένα κοινό παρανομαστή την πλειοδοσία σε επιθετικότητα, διαστρεβλώσεις και υπερβολές. Θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο, χρήσιμο και για μας το ΠΑΣΟΚ, να υπήρχε μεγαλύτερη ευθύνη και συνέπεια θέσεων στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά, το μόνο που υπάρχει είναι ανευθυνότητα και βερμπαλισμός. Ίσως λοιπόν, επειδή η ΝΔ έχει αυτό το κενό πολιτικής, επιδίδεται διαρκώς στην συγκρότηση ενός άτυπου μετώπου με το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Είδαμε αυτό το μέτωπο να λειτουργεί στις δημοτικές εκλογές. Είδαμε το ίδιο μέτωπο στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στις κινητοποιήσεις των καθηγητών και τις μαθητικές καταλήψεις. Θα ζήσουμε πιθανόν το ίδιο μέτωπο στις ευρωεκλογές και το κλίμα του θα μας συνοδεύει ως τις εθνικές εκλογές του 2000". Για τις Ευρωεκλογές Ότι έκτισε η κυβέρνηση μαζί με τον Ελληνικό λαό θα κριθεί στις εθνικές εκλογές του 2000, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε: "Στην πορεία μας έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο, το πιο λεπτό, το πιο αποφασιστικό σημείο: Οι κόποι και οι θυσίες του λαού μας, οι κόποι και οι προσπάθειες του κόμματός μας, οι κόποι και οι προσπάθειες της κυβέρνησης, ωριμάζουν στους επόμενους 18 μήνες, ως τις εκλογές του 2000. Δεν επιτρέπεται σε κανένα, να κλωτσήσει σήμερα τους καρπούς μιας τέτοιας προσπάθειας. Σε κάποιους συντρόφους φαίνεται να υπάρχει τώρα μια σύγχυση και να κάνουν προσθαφαιρέσεις ποσοστών στις ευρωεκλογές για να εξάγουν συμπεράσματα επί της πολιτικής μας. Ας μην κουράζεται κανείς σύντροφοι με προσθαφαιρέσεις. Ας πούμε όλοι με μια φωνή, ότι στο ΠΑΣΟΚ, δεν ταιριάζει η λογική της ήττας. Μια φιλοδοξία υπάρχει για όλους: η νίκη στις ευρωεκλογές, η νίκη στις εθνικές εκλογές, η αταλάντευτη πορεία της χώρας στην πρόοδο και την ευημερία. Όλοι μαζί για την νίκη του ΠΑΣΟΚ, για την νίκη της Ελλάδας. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κατακτήσει τις καθαρές διαδικασίες και τις καθαρές θέσεις. Ας κατακτήσουμε οριστικά και τις καθαρές σχέσεις. Όλοι μαζί, ενωμένοι, να κερδίσουμε το στοίχημα της ισχυρής Ελλάδας. Όλοι μαζί για το ισχυρό ΠΑΣΟΚ.".

    [14] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

    Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη εγγύηση για την πορεία του τόπου τόνισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο 5ο συνέδριο του Κινήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παραμείνει ενιαίο, μεγάλο, emyl]mo, πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα καθώς αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ίδιο. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε: "Το μεγάλο στοίχημα είναι μπροστά μας. Να επανασχεδιάσουμε την πολιτική και τη δράση μας επιταχύνοντας το βηματισμό προς την υλοποίηση του στόχου. Να επανασυσπειρώσουμε όλα τα ΠΑΣΟΚ σε ένα και να δώσουμε νικηφόρα τις πολιτικές μάχες που έρχονται. Μια καινούρια αξιόπιστη και δημιουργική ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι το συνώνυμο της νέας ελπίδας όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον της προοδευτικής παράταξης αλλά για την ίδια την πορεία του τόπου. Πρέπει να αντισταθούμε τώρα και εδώ στα σύνδρομα της ανασφάλειας, της ηττοπάθειας και της αδράνειας που φέρονται μερικές φορές να μας διακατέχουν, όχι όπως ισχυρίζονται πολλοί με φυγή προς τα εμπρός αλλά με ένα μεγάλο και συγκεκριμένο βήμα εμπρός. Εχουμε ύψιστο χρέος να σεβαστούμε ξανά. το λαό να αφουγκραστούμε το σφυγμό του, να ακούσουμε τις αγωνίες του. Να απαντήσουμε στην αμηχανία του δημοκρατικού πολίτη, του οπαδού της προοδευτικής παράταξης, του φίλου, του μέλους, του στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Αυτού που νιώθει σαν να χάσαμε τις ιδέες και τον προσανατολισμό μας, την ψυχή και την πίστη μας, το νήμα που μας συνδέει με την ίδια την ιστορία. Να του πούμε καθαρά και όχι με μισόλογα όχι με λεκτικές προσαρμογές όχι με θέσεις - ομπρέλα που χωρούν τα πιο αντιφατικά πράγματα.". Αναφερόμενος στον χαρακτήρα του συνεδρίου ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι "δεν ήρθαμε εδώ να ανατρέψουμε την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης, που οι υποδειγματικές διαδικασίες του προηγούμενου την ανέδειξαν στην κορυφή της πυραμίδας. Ούτε ποινικοποιούμε, ούτε εξορκίζουμε θεμιτές φιλοδοξίες ή και πραγματικές αγωνίες και στάσεις που αφορούν την πορεία του Κινήματός μας. Είναι αδιανόητο για ένα Κίνημα με τη δική μας ιστορία στο μέσο μιας κρίσιμης κυβερνητικής θητείας, με την ανάγκη να αναγεννηθεί εκ βάθρων, να ανοίξει έτσι άκριτα και άκαιρα ξανά μια διαδικασία διαδοχής. Οποιοι οραματίζονται επανάληψη του συνεδρίου του '96 είναι ανιστόρητοι. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη που, μπορεί να εγγυηθεί και την νικηφόρα πορεία αλλά και τη νέα ιστορική σύνθεση όλων των δυνάμεών μας. Το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεραστεί από τα πράγματα αν δεν γίνει τώρα αλλαγή εκ βάθρων. Το συνέδριο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία ώστε η υπερδεκάχρονη αναζήτηση της πολυπόθητης στροφής του "κόμματος των αξιωματούχων" στην κοινωνία να γίνει πράξη. Ισως δε θα έχουμε άλλη τέτοια ευκαιρία. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είπε ότι οφείλει να σφραγίσει ιστορικά την δομική αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης της εξουσίας και διακυβέρνησης του τόπου. Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Σκανδαλίδης απηύθυνε προσκλητήριο συσπείρωσης, σε όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε αυτές που βρίσκονται διάσπαρτες στην κοινωνία και αγωνιούν για την πορεία της παράταξης, ενωμένες να δώσουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Ο κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε κατά της διενέργειας διπλών εκλογών, ενώ τάχθηκε υπέρ τη επανεκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στο προεδρικό αξίωμα. Οσον αφορά τα εθνικά μας θέματα παρατήρησε ότι η Κύπρος και το Αιγαίο είναι στο μάτι ενός κυκλώνα και η απάντηση απέναντι σε κάθε επιβουλή και ιδιαίτερα απέναντι στην τουρκική απειλή εξακολουθεί ma είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πορείας μας και στη νέα ιστορική φάση.

    [15] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Χαιρετισμό στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απηύθυναν, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Δήμας, ο Παναγιώτης Ζαχάρης μέλος της ΠΓ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και ο αρχηγός της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βρουν το σθένος να εκτιμήσουν κριτικά το παρελθόν και να πορευτούν προς το μέλλον ανανεώνοντας το ρόλο ως ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, καθώς και την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την πρόταση για ένα ανοιχτό διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης και επεσήμανε τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί το σημερινό πολιτικό σύστημα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι έχει κυριαρχήσει η οικονομία πάνω στην πολιτική και επεσήμανε την ανάγκη να αντικατασταθεί η αντίληψη της φιλελευθεροποίησης. Υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι μονόδρομος η ΟΝΕ η οποία είναι μόνο νομισματική και δεν εξασφαλίζει ούτε την οικονομική Ενωση, αλλά ούτε και την ασφάλεια των συνόρων της χώρας. Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης έκανε λόγο για κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής η οποία, όπως είπε, ξεπερνά τα γνώριμα όρια της απλής δυσπιστίας που προκαλεί στο λαό. Αυτό που σήμερα αμφισβητείται, σημείωσε, και κινδυνεύει να γίνει πεποίθηση, είναι το αν πράγματι τα κόμματα και οι πολιτικοί είναι οι πρωταγωνιστές στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας ή αν είναι οι αναγκαίοι τυπικά ενδιάμεσοι για να επιτευχθούν στόχοι και σκοποί που άλλοι εκτός πολιτικής έχουν θέσει. Συγκινητική ήταν η ομιλία του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, η οποία περιστράφηκε γύρω από την κυπριακή τραγωδία και χειροκροτήθηκε από τους συνέδρους αρκετές φορές, ιδιαίτερα στα σημεία που είπε: "Δεν υπάρχουν ξεχωριστά εθνικά θέματα γιατί ο ελληνισμός απειλείται παντού" και "εγώ πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, δυνατό για το καλό της Κύπρου και της Ελλάδας. Σας θεωρώ αδέλφια ψυχής, καρδιάς, ιδεολογίας. Σας κλείνω στην καρδιά μου. Καλούς αγώνες". Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Κώστα Σημίτη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους μεγάλους απόντες του ΠΑΣΟΚ, τον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου και τα άλλα στελέχη που έχουν φύγει από τη ζωή. Επίσης, ο πρόεδρος της συνεδρίασης Γιάννης Σουλαδάκης ευχήθηκε εκ μέρους όλων των συνέδρων να μπορέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 18 March 1999 - 22:29:00 UTC