Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΜΑΪΚΟ: ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [05] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 5 ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ
  • [07] ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] "ΦΑΡΣΑ ΜΕ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΙΣ ΗΠΑ" Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ
  • [09] ΚΟΣΟΒΟ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ 1.400 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [10] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [11] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΘ΄ ΟΔΟΝ ΠΡΟς ΗΠΑ
  • [12] Ο ΣΑΝΤΕΡ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΠΡΟΝΤΙ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ)

  • [13] ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [14] 321 ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [15] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΜΗ
  • [16] ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  • [17] Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
  • [18] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [19] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • [20] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
  • [21] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [22] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Επαφές με ξένους αξιωματούχους είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο του 5ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, με τον οποίο συζήτησε τρόπους αποφυγής της επέκτασης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Εξάλλου, ο κ. Μάικο, μιλώντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα τουρκικά στρατεύματα που εδρεύουν στην Αλβανία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας κ. Αλμούνια. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν οι σχέσεις των δύο κομμάτων και ο συντονισμός τους ενόψει των ευρωεκλογών.

    [02] ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Γέφυρες επικοινωνίας με τους Ελληνες αγρότες αναζητεί η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ), διοργανώνοντας προς αυτή την κατεύθυνση νέο κύκλο ημερίδων με θέμα "Αγροτική Ανάπτυξη-Πρόταση ζωής στην ύπαιθρο".

    Στόχος των ημερίδων αυτών, που θα καλύψουν ολόκληρη τη χώρα, είναι η ανταλλαγή απόψεων πάνω στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, αλλά και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια βουλευτών του κόμματος και τεχνοκράτες θα μιλήσουν αύριο και μεθαύριο σε ανοιχτές εκδηλώσεις στους νομούς Αχαΐας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Επικεφαλής των κλιμακίων τίθενται ο βουλευτής Βοιωτίας και πρόεδρος της ΟΚΕ Γεωργίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, ο συνάδελφός του από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής της ΟΚΕ Υγείας- Πρόνοιας, Ανδρέας Καραγκούνης και ο βουλευτής Ν.Θεσπρωτίας, Ηλίας Βεζδρεβάνης, αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Γεωργίας.

    [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Την ανάγκη να μην υπάρξουν στους κόλπους του ΝΑΤΟ αναθεωρητικές θέσεις για τα υπάρχοντα σύνορα στην Ευρώπη επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην τελετή έναρξης της διήμερης διεθνούς διάσκεψης που γίνεται στο Ζάππειο για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα μετάσχει μόνο σε ειρηνική αποστολή και εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ, Κλάους Κλάινμπεργκ, δήλωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι αστυνόμος της Ευρώπης, πρόσθεσε ωστοσο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος της αδιαφορίας είναι μεγαλύτερο από το τίμημα της συμμετοχής. "Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποτρέψει με τις δυνάμεις του μια αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο και να επιβληθεί αν δεν υπάρξει ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των δύο pkeuq~m", είπε ο κ.Κλάινμπεργκ.

    [04] ΜΑΪΚΟ: ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι τα τουρκικά στρατεύματα που εδρεύουν στην Αλβανία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας έδωσε εμμέσως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Επειδή τα Βαλκάνια βρίθουν υποψιών σας διαβεβαιώνω ότι κανένας ξένος στρατιώτης δεν θα χρησιμοποιηθεί από την Αλβανία για άλλους σκοπούς". Μιλώντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Παντελί Μάικο αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η χώρα του για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Σε ότι αφορά το Κοσσυφοπέδιο περιέγραψε την κατάσταση ως μια διαμάχη ανάμεσα σε απλούς πολίτες που υπερασπίζονται τα σπίτια τους, ενάντια σε μια πολιτική μηχανή. Υποστήριξε ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί με διάλογο και όσο πιο γρήγορα ξεπεραστούν τα Βαλκάνια τόσο πιο κοντά θα βρεθούν στο μέλλον. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Μάικο υπογράμμισε χαρακτηριστικά "Τώρα που σας είδα φεύγω πιο ήρεμος". Ν.Ρ.

    [05] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 5 ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Εκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο για άμεση αναστολή των εχθροπραξιών απηύθυναν από το Βουκουρέστι, στο τέλος της συνάντησής τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, Γ. Παπανδρέου, της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της ΠΓΔΜ, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Με κοινή διακήρυξή τους οι πέντε υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου και της απειλής της σταθερότητας στην περιοχή. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία των χωρών τους για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης μέσω της χορήγησης αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο και της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Κάλεσαν δε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, πολιτών, εθνικών μειονοτήτων και εθνοτικών κοινοτήτων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και αρχές.

    Οι πέντε υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας (της Ομάδας Επαφής, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ) για την επίτευξη βιώσιμης ειρηνικής λύσης, για ειρήνη και σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην επανένταξη της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς θεσμούς, σε περίπτωση που υπογράψει τη συμφωνία του Ραμπουιγιέ. Κ.Κ.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

    Τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας επισκέφθηκε το προεδρικό ζεύγος της Λετονίας, αφού η επίσκεψη του προέδρου της Λετονίας Γκούντις Ουλμάνις στο Αγιο Ορος ματαιώθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

    Ο κ. Ουλμάνις σε δηλώσεις του υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Ηρθαμε σήμερα σε επαφή με την ιστορία, η οποία κατά κάποιο τρόπο έχει σχέση και με τη δική μας ιστορία. Εδώ παρουσιάζεται με έμφαση το ιστορικό παρελθόν που πρέπει να το προστατεύσουμε για το καλό του μέλλοντος. Είδαμε ένα σύμβολο από βαλανιδιά, η οποία είναι και σύμβολο της Λετονίας. Κάτι, που δείχνει πόσο στενά είναι συνδεδεμένες οι χώρες μας και ότι έτσι πρέπει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον". "Εδώ", συνέχισε ο πρόεδρος της Λετονίας, "μπορέσαμε να νιώσουμε το πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη μεγάλη του κληρονομιά. Νομίζω ότι οι Ελληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι για μια τέτοια ιστορία και ένα τόσο καταπληκτικό μουσείο. Δεν υπάρχει πολιτική, ούτε διπλωματία χωρίς ιστορία και γεωγραφία. Είναι από τις στιγμές που το παρελθόν και τα ιστορικά του στοιχεία διαμορφώνουν το μέλλον". Εξάλλου, ο κ. Ουλμάνις το απόγευμα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    [07] ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αφετηρία για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Βαλκανικής στο χώρο της παιδείας χαρακτήρισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, το διεθνές συνέδριο με θέμα "Η εκπαίδευση στα Βαλκάνια: Από τον Διαφωτισμό στην ίδρυση εθνικών κρατών" που διοργανώνει σήμερα και αύριο το Ιστορικό Αρχείου Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και η Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης.

    "Είναι γνωστή η εμπλοκή του εκπαιδευτικού θεσμού στις χώρες μας κατά τη δημιουργία των επιμέρους εθνικών κρατών, ώστε, χωρίς καμία δυσκολία ο τίτλος του συνεδρίου θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "Εκπαίδευση και εθνικισμός στα Βαλκάνια" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Νίκος Τερζής.

    Στη διάρκεια των σημερινών εργασιών του συνεδρίου αναλύθηκαν θέματα σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των βαλκανικών χωρών κατά τον 19ο αιώνα, ο ρόλος της εκκλησίας στην εκπαίδευση, οι σχέσεις μεταξύ εκπαίδευσης και προσπάθειας δημιουργίας εθνικών κρατών, το πέρασμα από τις επιδράσεις του Διαφωτισμού στην άνοδο της εθνικής ιδεολογίας, η συμβολή της εκπαίδευσης στα λυτρωτικά προγράμματα και η σχέση της με την ελληνική εξωτερική πολιτική και την προσπάθεια εθνικής ολοκλήρωσης. Στο συνέδριο μετέχουν επιστήμονες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] "ΦΑΡΣΑ ΜΕ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΙΣ ΗΠΑ" Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ

    Ως "φάρσα σε σκηνοθεσία των ΗΠΑ και πρωταγωνιστές του αποσχιστές του Κοσσυφοπεδίου", χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Βελιγραδίου "Πολίτικα" την υπογραφή της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο, από την πλευρά της αλβανικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι. Η "Πολίτικα" σχολιάζει, επίσης, ότι "τώρα πλέον έγινε σαφές το πολύκροτο αυτό σχέδιο, που κατάρτισαν οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους προστατευόμενούς τους, τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου", χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις αιτιάσεις και τις αντιπροτάσεις της σερβικής πλευράς. Το γεγονός αυτό, κατά την εφημερίδα, φανερώνει τις προθέσεις της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των Αμερικανών να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, στην προσπάθειά τους για απόσχιση της περιοχής από τη Σερβία. Η χθεσινή υπογραφή του σχεδίου μόνο από την αλβανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των φιλοκυβερνητικών σερβικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η ενέργεια αυτή σαμποτάρει τις συνομιλίες και τις οδηγεί σε αδιέξοδο, με σκοπό να κατηγορηθεί η σερβική πλευρά, ότι δεν επιθυμεί την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και να ενισχυθούν οι πιέσεις και οι απειλές του ΝΑΤΟ εναντίον του Κοσσυφοπεδίου. Τα ίδια μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι συμφωνία μόνο με τη συγκατάθεση μιας αντιμαχόμενης πλευράς δεν μπορεί να υφίσταται. Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε πως η υπογραφή της συμφωνίας, μόνο από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Από την πλευρά τους, Αλβανοί πολιτικοί αναλυτές στο Κοσσυφοπέδιο εκτιμούν ότι η θέση του Βελιγραδίου να υπογράψει ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό που πρότεινε η ομάδα επαφής έχει σκοπό "να θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά και να μπλοκάρει τις συνομιλίες". Ο γνωστός πολιτειολόγος από την Πρίστινα, Σκέλτζεν Μαλίτσι, σχολίασε ότι οι αντιπροτάσεις της σερβικής πλευράς στο προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο είναι ενδεικτικές της απροθυμίας του Γιουγκοσλάβου Προέδρου να προχωρήσει στην παροχή ουσιαστικής αυτονομίας στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    [09] ΚΟΣΟΒΟ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ 1.400 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Τις επόμενες 24 ώρες αρχίζει η απόσυρση των περίπου 1.400 παρατηρητών της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου B92 ο επικεφαλής της αποστολής αυτής Γουίλιαμ Γούοκερ.

    Ο κ . Γουόκερ ανέφερε ακόμη ότι έλαβε ειδοποίηση από τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Κνουτ Βόλεμπεκ να aqw_sei η επιχείρηση εκκένωσης των διεθνών παρατηρητών από το Κοσσυφοπέδιο.

    Διπλωματικοί κύκλοι της Ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι ανέφεραν ότι αν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο, τότε θα οργανωθεί και αποχώρηση των 30 Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται στην Πρίστινα. Οι Ελληνες φοιτητές θα αποχωρήσουν από την Πριστίνα με λεωφορείο που θα μισθώσει η Ελληνική πρεσβεία.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς χαρακτήρισε την απόφαση για αποχώρηση των διεθνών παρατηρητών στο Κόσοβο ως μονομερή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμφωνίας Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ τον περασμένο Οκτώβριο για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γιουγκοσλάβος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ ότι δεν υπάρχει λόγος για την αποχώρηση των παρατηρητών του Οργανισμού αυτού από το Κοσσυφοπέδιο και κατηγόρησε τον ΟΑΣΕ ότι με την ενέργεια του αυτή συμπεριλαμβάνει εαυτόν στο σενάριο των διεθνών πιέσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές αρκετές ξένες πρεσβείες στο Βελιγράδι ετοιμάζονται να εκκενώσουν το μη απαραίτητο προσωπικό τους. Η αναστάτωση αυτή προκλήθηκε μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Παρίσι, οι οποίες παρά τις προσπάθειες των διεθνών μεσολαβητών δεν τελεσφόρησαν.

    [10] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο γιουγκοσλαβικός στρατός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη χώρα κατά των ξένων επιθέσεων, όπως υποστήριξε ο διοικητής του τρίτου σώματος του Γιουγκοσλαβικού στρατού που έχει την έδρα του στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς, μετά τις νέες απειλές του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιθέσεις κατά σερβικών στόχων.

    Ο στρατηγός κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν "να κερδίσουν πρόσβαση με οποιοδήποτε τίμημα στο Κοσσυφοπέδιο", αλλά διαβεβαίωσε ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός "είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη χώρα και μάλιστα αυτή την κρίσιμη στιγμή ετοιμάζεται, αφού θα αντιμετωπίσει την υπερδύναμη".

    Ο κ.Πάβκοβιτς δήλωσε χθες ότι θα προβεί σε εκκαθάριση των δυνάμεων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο μεταξύ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του Κοσσυφοπεδίου από τους διεθνείς παρατηρητές, ενώ ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος αναχώρησης των 1.400 παρατηρητών του ΟΑΣΕ. "Δεν υπάρχει τίποτα στη συμπεριφορά της γιουγκοσλαβικής πλευράς που να δικαιολογεί μία τέτοια απόφαση" είπε ο κ.Γιοβάνοβιτς. Ε.Ρ.

    [11] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΘ΄ ΟΔΟΝ ΠΡΟς ΗΠΑ

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη σταση στην Ιρλανδία στις 23 Μαρτίου καθ΄οδόν προς τις Gmyl]mer Πολιτείες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Τατιάνα Αριστάρκο.

    Ο κ.Πριμακόφ θα έχει συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Άχερν, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον όπου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της ρωσο-αμερικανικής επιτροπής για οικονομική και τεχνική συνεργασία, στην οποία θα συμπροεδρεύσει με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ε.Ρ.

    [12] Ο ΣΑΝΤΕΡ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΠΡΟΝΤΙ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

    Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Επιτροπής επειδή διαθέτει το κατάλληλο "προφίλ", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP. Σε συνέντευξη του στην γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα "Les Echos" ο κ. Σαντέρ είπε ότι ο διάδοχος του πρέπει να έχει εμπειρία ως επικεφαλής κυβέρνησης και να προέρχεται από μεσογειακή χώρα και πρόσθεσε ότι ο κ. Πρόντι έχει τα κατάλληλα προσόντα για την προεδρία. Ο κ. Σαντέρ παραδέχθηκε ότι δημιουργήθηκε ένα άσχημο κλίμα στην ΕΕ και για αυτό ορίστηκε η επιτροπή έρευνας για σκάνδαλα για να υπάρξει μια αντικειμενική έρευνα και να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα, αλλά διευκρίνισε ότι η επιτροπήπαραιτήθηκε επιδή θεώρησε απαράδεκτη τη γενίκευση των κατηγοριών για συμμετοχή όλων των Επιτρόπων σε απάτες και σκάνδαλα. Ο.Κ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ)

    [13] ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα είναι στις εκλογές της Κυριακής ο σημερινός πρόεδρος και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Την υποψηφιότητα ανακοίνωσε επίσημα η εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου και δια ανατάσεως της χειρός οι σύνεδροι ενέκριναν αυτήν την υποψηφιότητα.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας οι αντιπρόσωποι ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα και σε συνθήματα όπως: "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό", "Είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός".

    [14] 321 ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Σε 321 ανέρχονται οι υποψήφιοι για την νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον κατάλογο των ονομάτων που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου.

    Τα μέλη της νέας Κ.Ε θα είναι 180 χωρίς αναπληρωματικά και μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται 17 υπουργοί, (Γ. Αρσένης, Ε. Βενιζέλος, Κ. Γείτονας, Κ. Λαλιώτης, Γ. Μαγκριώτης, Α. Μαντέλης, Στ. Μπένος, Λ. Παπαδήμας, Ε. Παπαζώη, Μ. Παπαϊωάννου, Β. Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου, Δ. Ρέππας, Στ. Σουμάκης, Α. Τσοχατζόπουλος, Μ. Χρυσοχοϊδης), ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, βουλευτές και άλλα στελέχη. Η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή. Ν.Ρ.

    [15] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΜΗ

    Σε συνέδριο-τομή πρέπει να εξελιχθεί το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και νίκης, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως πρόσθεσε, για να είναι συνέδριο τομή θα πρέπει να εκφράσει όλο, το μεγάλο, το ευρύχωρο, το αξιόπιστο ΠΑΣΟΚ που σέβεται την παράδοση και την προοπτική του. Θα πρέπει να εμπνεύσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε όλη την κοινωνία. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι ανάγκη να γίνει πολιτικός διάλογος στο συνέδριο και ότι μέσα από αυτό το διάλογο θα προκύψει το συμπέρασμα ότι είναι ελάχιστες οι γνήσιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μόνο πρόβλημα ψυχικής ενότητας και προσωπικών στάσεων, παρατήρησε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι το μοντέλο που προτείνει είναι ισορροπημένο και σύγχρονο. Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως ένας και μόνο είναι ο στόχος, η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ως οφειλή απένταντι στην ιστορία και το ρόλο του. "Το καλύτερο μνημόσυνο στον Ανδρέα Παπανδρέου είναι η φυγή προς τα μπρος, κόντρα ση μιζέρια, την ηττοπάθεια και τη μεμψιμοιρία", κατέληξε

    [16] ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Καθαρές κουβέντες για καθαρές σχέσεις ζήτησε ο Παντελής Οικονόμου, στην ομιλία του στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, υπό τρεις όρους: Να σταματήσουν οι προσωπικές και δημόσιες επιθέσεις ιδιαίτερα κατά των ιστορικών στελεχών, να σταματήσει η παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων στα εσωτερικά του κόμματος και να μην κριθούν οι απόψεις όσων ασκούν κριτική με οργανωτικές μεθοδεύσεις. Γι' αυτό πρότεινε όλες οι προσωπικές εγγραφές της τελευταίας περιόδου οι οποίες είναι αντικαταστατικές να επανυποβληθούν και να ελεγχθούν η κάθε μια ξεχωριστά.

    Ο κ. Οικονόμου είπε ότι "πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη χθεσινή του ομιλία, καταδίκασε απερίφραστα την λογική του μικρού και καθαρού ΠΑΣΟΚ" και συμπλήρωσε ότι "με την αξιοποίηση των διαφορετικών απόψεων και με κοινή βάση την παράδοση και τη φυσιογνωμία μας κλείνει οριστικά κάθε παραφιλολογία για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ που δήθεν κινδυνεύει". Αρκεί όμως, όπως είπε, ό,τι σήμερα είναι λόγος από τη Δευτέρα να είναι πράξη. Ετσι θα είναι η Δευτέρα για το ΠΑΣΟΚ μια άλλη μέρα. Αναφερόμενος στην ΟΝΕ ο κ. Οικονόμου είπε ότι ούτε μέσον είναι όπως χθες διακηρύχθηκε από το βήμα, ούτε ο μόνος αλλά ούτε και υπέρτατος στόχος, στον οποίο έχει καταλήξει στην πραγματικότητα να γίνει για την κυβέρνησή μας. Αναφερόμενος στα περί της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου ο κ. Οικονόμου απάντησε: "Πίστευα και πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουμε κατακτήσει δημοκρατική συνείδηση που υπαγορεύει ότι όπου υπάρχει πολιτική αντίθεση πρέπει να φωτίζεται να διευρύνεται και γιατί όχι να προσωποποιείται". "Θα έπρεπε", συνέχισε, "να μπορούμε ακόμα και σε μια οριακή περίπτωση όπως η σημερινή που ο πρόεδρος είναι και πρωθυπουργός να μπορεί να αμφισβητηθεί εφόσον πάντοτε βέβαια υπάρχει μια διαφορετική πολιτική θέση χωρίς να κινδυνεύει σε καμία περίπτωση η κυβερνητική σταθερότητα. Πίστευα και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε ειδικά σήμερα να δηλώσει με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι το κόμμα του μονόδρομου αλλά ένα πολυσυλεκτικό κίνημα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν έκρυψα ποτέ με την ευθύτητα που με διακρίνει να σας πω ότι θα ήμουν διατεθειμένος να παίξω αυτόν τον ρόλο χωρίς διάθεση ανταγωνισμού του οποιουδήποτε άλλου το επιθυμούσε". Έθεσε δε το ερώτημα στους συνέδρους: "Πιστεύετε ότι κατακτήσαμε μέχρι σήμερα αυτό το πλαίσιο λειτουργίας; Φοβούμαι πως όχι. Αυτή τη μάχη την χάσαμε όλοι, χωρίς ουσιαστικά να την δώσουμε καν". Τέλος κάλεσε τα στελέχη να δώσουν την μάχη όλοι μαζί ώστε να ανατραπεί το πολιτικό κλίμα και τα δυσμενή δεδομένα για να πάει μπροστά το Κίνημα. Ν.Θ.

    [17] Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    Την ανάγκη αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας μιλώντας στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    "Η ΟΝΕ δεν αφορά μόνο το χρηματιστήριο και την οικονομία", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουγός και αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και το θέμα του 35ώρου. Ο κ. Πρωτόπαππας τόνισε ακόμη ότι "υπάρχει χώρος και ρόλος για όλους, δεν μπορεί όμως να είμαστε λίγοι όταν δίνουμε τις κρίσιμες μάχες".

    Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναρωτήθηκε στη δική του τοποθέτηση για το τι εκφράζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ποιά οράματα απ' αυτά που ενέπνευσε ο ιδρυτής του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει την επαφή του με τα λαϊκά στρώματα με την πολιτική που ακολουθεί και τόνισε ότι "είναι τυφλός αυτός που δεν θέλει να δει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τις ανθρώπινες αξίες".

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής, Χάρης Καστανίδης, υπογράμμισε ότι "δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι το συνέδριο γίνεται στην πιο κρίσιμη περίοδο" και ότι "αυτό πρέπει να το καταστήσουμε σαφές". "Μερικοί νομίζουν ότι αυτό το συνέδριο είναι χώρος εκκαθάρισης προσωπικών υποθέσεων", παρατήρησε. Στη συνέχεια ο κ.Καστανίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα αυτού του συνεδρίου δεν είναι η εκλογή του προέδρου, ούτε των μελών της Jemtqij^r Επιτροπής. Τέλος απευθυνόμενος στους συνέδρους, τους ζήτησε να μείνουν μακριά από ακραίες λογικές, αντιπαραθέσεις και βασανιστική κυριαρχία ταμπελών.

    [18] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    "Μέσα σε πέντε χρόνια, κατορθώσαμε κάτι που ελάχιστοι θεωρούσαν εφικτό στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Οχι μόνο ανορθώσαμε την εθνική οικονομία, αλλά την οδηγούμε ήδη στην ΟΝΕ. Επιτυγχάνουμε το μεγάλο εθνικό στόχο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον τόπο, το λαό μας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    "Θέσαμε τα θεμέλια", συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, "αποκτήσαμε το υλικό, για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Χρόνια τώρα, διαμαρτυρόμαστε για τα χαμηλά εισοδήματα, τους υψηλούς φόρους, τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, τις ανεπάρκειες του κοινωνικού κράτους, των κρατικών νοσοκομείων, του δημόσιου σχολείου, των συγκοινωνιών. Πέρα από τις ευθύνες συγκεκριμένων κυβερνήσεων, υπήρχε μια κεντρική αιτία: Η αποτυχία της οικονομίας τις προηγούμενες δεκαετίες". Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι μετά από μια σκληρή προσπάθεια πέντε ετών "δημιουργήσαμε μια ισχυρή οικονομία. Ο ελληνικός λαός έχει σταθερές τιμές, σταθερό νόμισμα, χαμηλά επιτόκια, χαμηλό έλλειμμα, υψηλούς ρυθμούς επενδύσεων και ανάπτυξης. Είναι η πρώτη φορά που αντί να απομακρυνόμαστε, πλησιάζουμε την Ευρώπη. Ο αναπτυξιακός ρυθμός της Ελλάδας, 3,5% το χρόνο, είναι σημαντικά ανώτερος του ευρωπαϊκού. Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πραγματική σύγκλιση. Το εισόδημα, το βιοτικό επίπεδο της Ελληνίδας, του Ελληνα, πλησιάζει το επίπεδο των άλλων Ευρωπαίων". Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και απάντησε και σε όσους - όπως είπε - "προσπαθούν να ευτελίσουν τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων πέντε ετών, μιλώντας για βελτίωση των "δεικτών", για "λογιστές" που αγνοούν, δήθεν, τον άνθρωπο". Πρόκειται, όπως επεσήμανε ο υπουργός, "για ένα μεγάλο ψέμα. Οι σταθερές τιμές, η τιθάσευση του πληθωρισμού, αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά αυτής της κυβέρνησης στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πληθωρισμός αποτελεί τη χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας. Είναι μια διαρκής απειλή για όλους όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, για όλους όσους κερδίζουν τη ζωή τους με το μόχθο της δουλειάς".

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε: "Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει το όραμα πραγματικότητα. Το μεγάλο, το ενιαίο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε η μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής αλλαγής. Στα 25 χρόνια της ζωής του, το Κίνημά μας πρωτοστάτησε στις μεγάλες αλλαγές που σφράγισαν την πορεία του τόπου. Σήμερα, διαβαίνοντας το κατώφλι του 21ου αιώνα, πρωτοστατούμε στη μεγάλη αλλαγή που οδηγεί στη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας. Εμείς, με την πολιτική μας, ιδιαίτερα στο χώρο της οικονομίας, ανοίξαμε το δρόμο για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Και εμείς θα ολοκληρώσουμε τη μεγάλη αυτή εθνική αποστολή. Υπάρχει όμως, μια προϋπόθεση: Η ενότητα του Κινήματος. Μόνο ένα ενωμένο ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δύναμη να υλοποιήσει τις μεγάλες πολιτικές που έχουμε σχεδιάσει και έχει am\cjg ο τόπος. Δυνατό, ενωμένο ΠΑΣΟΚ για την ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα των αποφάσεων του 5ου συνεδρίου. Ενός συνεδρίου ενότητας, νίκης και προοπτικής".

    [19] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    Ευκαιρία για ένα βήμα ουσιαστικού διαλόγου για θέματα που αφορούν την κοινωνία χαρακτήρισε το 5ο συνέδριο ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιταχυθούν οι παρεμβάσεις σε θέματα βασανιστικής καθημερινότητας που απασχολούν το λαό. Ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στην υπόθεση Οτζαλάν, υπογράμμισε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του απέναντι στη χώρα, την κυβέρνηση, τα παιδιά του και το φίλο κουρδικό λαό. "Οργίζομαι μονο για όσους πλήγωσαν τον κόσμο μας κρεμασμένοι στα παράθυρα των τηλεοράσεων, στις κεραίες και σε εφημερίδες και εξέδιδαν καταδικαστικές αποφάσεις έχοντας ένα και μόνο σκοπό, να ανακοπεί η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, κάτι που δεν το πέτυχαν", είπε.

    Ο κ.Πετσάλνικος αναφέρθηκε και στον απόδημο ελληνισμό, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ώστε αυτή η δύναμη της ελληνικής διασποράς να ενισχύσει τόσο την ταυτότητά της, όσο και το ρόλο της στις κοινωνίες, όπου ζει. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Γιώργος Δασκαλάκης εναντίον όσων αμφισβητούν την κριτική που γίνεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όσο και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Δασκαλάκης ζήτησε "καθαρές κουβέντες", τόνισε ότι στις ομιλίες των συνέδρων κυριάρχησαν μόνο διαπιστώσεις και απουσίασαν οι γενναίες πρωτοβουλίες και η τόλμη που θα έδιναν διέξοδο στην ένταση η οποία επιδιώχθηκε από κάποιους. Σ' αυτό το συνέδριο, κατέληξε, που εμείς θέλαμε να προσανατολίσουμε σε πολιτικές αποφάσεις δεν δόθηκε ούτε καν η ευκαιρία να συμπορευτούμε με την νεολαία, με το αύριο αυτής της χώρας.

    [20] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

    Να απομονώσουν τη λογική που οδηγεί σε ένα καθαρό μεν αλλά μικρό ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους αντιπροσώπους του 5ου συνεδρίου ο Χρήστος Παπουτσής. Μόνο όλοι μαζί είπε μπορούμε να εγγυηθούμε το ΠΑΣΟΚ της ενότητας και της προοπτικής, το ΠΑΣΟΚ της νίκης και της ελπίδας. Και σημείωσε ότι η ενότητα δεν είναι ένα απλώς σύνθημα, έχει ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά και είναι η μεγάλη προϋπόθεση για επιτυχία του κυβερνητικού έργου.

    Στην ομιλία του ο Χρήστος Παπουτσής είπε ότι χρειάζεται έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης γιατί πίσω από τους οικονομικούς δείκτες υπάρχουν άνθρωποι που μοχθούν και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να διευρύνει την κοινωνική του βάση και να μετατρέψει σε μια μεγάλη δύναμη αλλαγής την απογοήτευση, την παθητικότητα και την αμφισβήτηση.

    Είναι αφέλεια τόνισε να θεωρούμε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα ικανοποιήσει και το αίτημα για ισχυρή Ελλάδα. Είναι αφέλεια και πολιτικό λάθος να ξεχνάμε τα ειδικά προβλήματα asv\keiar, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Δεν θα σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι απειλές κατά της Ελλάδας με το που θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ο κοινωνικός και πατριωτικός χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στο θέμα Οτζαλάν είπε ότι οι χειρισμοί προκάλεσαν θλίψη και αγανάκτηση στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από ένα απελευθερωτικό κίνημα (ΠΑΚ) και πάντα στάθηκε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία. Σχετικά με τις Ευρωεκλογές ο κ.Παπουτσής είπε ότι εμείς θέλουμε να νικήσουμε στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και στις εκλογές του 2000 αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη της ψυχής μας, να βρούμε ξανά τη ψυχή μας, να φέρουμε στο προσκήνιο τις αρχές και τις αξίες μας. Ν.Ρ.

    [21] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Εντονη φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε στο 5ο συνέδριο. Οση ώρα μιλούσε ο κ.Πάγκαλος μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ φώναζαν από κάτω "Λευτεριά στο Κουρδιστάν" "Λευτεριά στον Οτζαλάν" και το γεγονός αυτό έκανε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών να ξεσπάσει λέγοντας: "Εγώ πάλεψα τη λευτεριά του Οτζαλάν με τα γνωστά αποτελέσματα και ανέλαβα τις ευθύνες μου. Υπάρχει η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή και δεν δέχομαι λαϊκό δικαστήριο. Αλλά αν είναι να περάσω λαϊκό δικαστήριο θα περάσω από όλο το συνέδριο και όχι από μια μερίδα ιδιοτελών και περιθωριακών".

    Η απάντηση του Πάγκαλου προκάλεσε και νέες αντιδράσεις από τους νεολαίους συνέδρους που φώναξαν και πάλι συνθήματα. Ο πρώην υπουργός από την πλευρά του τους κατηγόρησε ότι βρίσκονται μακριά τη νεολαία σημειώνοντας ότι "η νεολαία δεν είναι εκεί που είστε εσείς".

    Για το ΠΑΣΟΚ ο κ.Πάγκαλος είπε ότι δεν είναι κάποια κλειστή θρησκευτική οργάνωση του μεσαίωνα και πρέπει να ακολουθεί το δρόμο που δείχνει η κοινωνία. Μίλησε για την ανάγκη τροποποιήσεων και παράλληλα να κρατηθούν οι βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν. Στο ερώτημα που διατυπώνεται αν αποτελούσαν τακτικό ελιγμό οι συχνές αναφορές του Κώστα Σημίτη στον Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο κ.Πάγκαλος είπε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην αναφερόταν στον Ανδρέα Παπανδρέου γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι το ΠΑΣΟΚ. Ν.Ρ.

    [22] Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Δεν πρέπει να αγνοηθούν τα μεγάλα προβλήματα και οι αγωνίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφού ζήτησε από τους συνέδρους να μην αναλωθούν σε ανούσιες ομφαλοσκοπήσεις.

    "Δεν έχουμε την πολυτέλεια είπε να αναλωθούμε σε σκιαμαχίες, χρειάζεται να πείσουμε την κοινωνία ότι είμαστε κατάλληλοι για να μας εμπιστεύεται", επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 19 March 1999 - 19:17:38 UTC