Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΟΚ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ- ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [07] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ : ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  • [08] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [10] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [11] ΚΟΣΥΣΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΓΓ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΠΘΕΣΕΙΣ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑΤΟΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
  • [13] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΡΩΣΙΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [15] ΑΠΟΡΙΦΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΕΤΣΕΒΙΤ
  • [16] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΒΡΟΖ
  • [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΟΚ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ- ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ολοι μαζί για ενιαίο και δυνατό ΠΑΣΟΚ, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 5ου συνεδρίου, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος τον συνεχάρη και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν υπέρβαση και να εργαστούν για την ενότητα του j|llator.

    Ο κ. Σημίτης επανεκλέχθηκε με ποσοστό 65,7% και ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν αλλά και όσους εξέφρασαν διαφορετική άποψη. Στην κάλπη βρέθηκαν 5.666 ψηφοδέλτια και ο Κ. Σημίτης πήρε 3.723 ψήφους ενώ υπήρξαν 1.708 «λευκά» και 235 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Ο ίδιος ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι βγήκε ισχυρότερος από το 5ο συνέδριο, συνεργάτες του επισημαίνουν ότι πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από το συνέδριο του 1996, όταν υπήρχε και η υποψηφιότητα του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ καταγράφηκε μια σημαντική δύναμη των συνέδρων που ψήφισαν «λευκό», άκυρο ή απείχαν από την ψηφοφορία. Ανεξάρτητα πάντως από τους συσχετισμούς, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες που καταγράφηκαν στο συνέδριο όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι εθνικές εκλογές του 2000 και σ αυτές στις δύο εκλογικές μάχες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    «Η επόμενη μέρα του συνεδρίου μας βρίσκει αντιμέτωπους με την ανάγκη να επιδείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση της πολιτικής μας. Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε πιο δυναμικά. Και ταυτοχρόνως μας καλούν όλους στους πολιτικούς αγώνες των επόμενων μηνών να δώσουμε εξετάσεις ενότητας».

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δήλωση του προς το ημερήσιο «Βήμα», που κυκλοφορεί από σήμερα, και σημειώνει:»Οι προκλήσεις της νέας εποχής, οι προκλήσεις των επόμενων χρόνων απαιτούν ένα μεγάλο, ενιαίο, ανανεωμένο και ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Προυποθέτουν ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα, που θα μπορεί να εξασφαλίσει την ευρωπαική προοπτική, τη σύγχρονη ισχυρή Ελλάδα της νέας χιλιετίας. Εχουμε μπροστά μας κρίσιμες μάχες, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2000. Μάχες που είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι νικηφόρες. Το συνέδριο δημιούργησε αναμφίβολα μια νέα δυναμική, μια νέα συσπείρωση γύρω από την προσπάθεια μας. Τον Ιούνιο οι πολίτες θα στηρίξουν τις δυνάμεις εκείνες, τις ιδέες και πολιτικές που εξασφαλίζουν την ευρωπαική προοπτική της χώρας και θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Σημίτης τονίζει ότι σε λίγους μήνες η χώρα μας θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαικής Ενωσης και εκτός από την πτώση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και τη σταθερότητα του νομίσματος, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεση της δύο μεγάλες κατηγορίες πόρων, δυο μεγάλα πακέτα: Το ένα, το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές για την ανάπτυξη της περιφέρειας, της παιδείας και την κατάρτιση των εργαζομένων. Το δεύτερο, είναι το λεγόμενο «πακέτο της ένταξης», το οποίο θα προέλθει από τη μεγάλη εξοικονόμηση που θα έχουμε σε τοκοχρεολύσια του δημοσίου. Επιπλέον η μείωση των συντελεστών, η αύξηση των αφορολόγητων ορίων αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας στον κοινωνικό διάλογο που άρχισε η κυβέρνηση για τη φορολογική αλλαγή, ενώ θα σχεδιάσει νέες πολιτικές για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

    [03] ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η ψηφοφορία ανέδειξε πρώτο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, με 3.230 σταυρούς. Ακολουθούν Γιώργος Παπανδρέου 2.843, Ευάγγελος Βενιζέλος 2830, Κώστας Σκανδαλίδης 2682, Κώστας Λαλιώτης 2667, Θεόδωρος Πάγκαλος 2657, Παρασκευάς Αυγερινός 2482, Αλέκος Παπαδόπουλος 2422, Απόστολος Κακλαμάνης 2415, Βάσω Παπανδρέου 2408. Στη συνέχεια εξελέγησαν οι Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Σουλαδάκης, Χάρης Καστανίδης, Γεράσιμος Αρσένης, Χρήστος Παπουτσής, Παντελής Οικονόμου, Στέφανος Μανίκας, Γιάννος Παπαντωνίου, Δημήτρης Ρέππας, Κάρολος Παπούλιας, Αννα Διαμαντοπούλου και Θωμάς Τσούρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των 180 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής περιλαμβάνονται 69 που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

    [04] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου θα συνέλθει η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου γραμματέα και του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο απερχόμενος γραμματέας της Κ.Ε Κώστας Σκανδαλίδης συναντήθηκε επί μία ώρα με τον πρόεδρο του Κινήματος και πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Συζήτησαν για τα αποτελέσματα του 5ου Συνεδρίου, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης με δηλώσεις του χαρακτήρισε το 5ο Συνέδριο ως ένα «βήμα μπροστά», ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, δημοκρατική διαδικασία που απέδειξε την ενότητα του χώρου και της παράταξης και της προοπτικής της. Οσον αφορά τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δείχνει τη θέληση του ΠΑΣΟΚ να εκλέγει πολυσυλλεκά και αξιολογικά όργανα του Κινήματος. Σε ερώτηση εάν θα είναι και πάλι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα εισηγηθεί στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή τον γραμματέα και πρόσθεσε ότι «ο ίδιος σε όποια θέση, μετερίζι με τάξει το κόμμα μου, η προσφορά μου θα είναι η ίδια». Τέλος ο κ. Σκανδαλίδης ευχαρίστησε τους συνέδρους του 5ου Συνεδρίου για την μεγάλη εμπιστοσύνη, αποδοχή και τη δικαίωση μίας πορείας στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

    [05] ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Για το Βερολίνο αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης που θα γίνει στις 24 και 25 Μαρτίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας είπε ότι η Σύνοδος αυτή θα έχει καθοριστικές επιπτώσεις για την πορεία και το μέλλον της χώρας και η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Για την επιλογή του νέου προέδρου και των μελών της Κομισιόν, τόνισε ότι θα γίνει ύστερα από διαβουλεύσεις. Για τον Χρήστο Παπουτσή σημείωσε ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ για τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχολίασε ότι κάθε στέλεχος μπορεί να έχει τις απόψεις του.

    [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης οποιοδήποτε σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Αναμένεται αμερικανική πρωτοβουλία αλλά οι ΗΠΑ περιμένουν πρώτα να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που οριοθετούν το πλαίσιο και η ελληνική πλευρά δεν θα επιτρέψει να διαρραγεί αυτό το πλαίσιο.

    [07] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ : ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Οι Κούρδοι που βρίσκονται στη χώρα μας δεν έχουν παράνομες δραστηριότητες και λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας.

    Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ. Όπως διευκρίνησε ο υπουργός δεν υπάρχει στην Ελλάδα οργανωμένη και επίσημη παρουσία του PKK στην Ελλάδα αλλά μόνο Κούρδοι του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος, οι οποίοι λειτουργούν με ειρηνικούς τρόπους και δεν έχουν παράνομες δραστηριότητες. ‘'Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και καμία ανησυχία. Η θέση μας είναι καθαρή και αταλάντευτη όπως άλλωστε την έχει εκφράσει και ο Πρωθυπουργός καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική ενέργεια απ΄όπου κι αν προέρχεται. Η Ελλάδα θέλει να γίνει σταθερός παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή'' τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης. Ενώ διευκρίνησε ότι η οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν προκύπτει από νόμιμες δρατσηριότητες όπως είναι η πώληση περιοδικών. Τέλος ο κ. Χρυσοχοίδης απαντώντας στο ερώτημα του κ. Κολοζώφ αν η χώρα μας συμμετείχε σε μια άτυπη συνάντηση την οποία είχε συγκαλέσει η γερμανική προεδρία σχετικά με το κουρδικόκαι ποια ήταν η δική μας θέση, διευκρίνησε ότι πράγματι ανταποκριθήκαμε όχι όμως σε επίπεδο υπουργών αλλά υπηρεσιακών παραγόντων. Η Γερμανική προεδρία -είπε- ζήτησε να παρθούν κοινά μέτρα για πιθανές τρομοκρατικές ενέργεις στο μέλλον. Ωστόσο το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από πολλές χώρες και έτσι ούτε ανακοίνωση βγήκε από τη σύσκεψη αυτή.

    [08] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Συγκροτήθηκε σε σώμα απόψε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Otfak\m. Πρόεδρος εξελέγη ο Χρήστος Ροκόφυλος, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Καλαμακίδης και γραμματέας ο Νάσος Αλευράς, όλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου αύριο για να καταστήσει τον κατάλογο με τους μάρτυρες τους οποίους θα καλέσει προς εξέταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους πρώτους μάρτυρες τους οποίους θα καλέσει θα είναι μη πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ, Χαράλαμπος Σταυρακάκης, ο πρώην πρέσβης στο Ναϊρόμπι Γιώργος Κωστούλας και ο ταγματάρχης της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έφθασε νωρίς το απόγευμα στο Βελιγράδι όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στον οποίο θα μεταφέρει την τελευταία προειδοποίηση για να αποδεχθεί το προτεινόμενο σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Χόλμπρουκ αμέσως μετά την άφιξή του στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα κατευθύνθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τους μεσολαβητές των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας για το Κοσσυφοπέδιο, Κρίστοφερ Χιλ, Βόλφγκανγκ Πέτριτς και Μπρόρις Μαγιόρσκι αντίστοιχα. Οι συνομιλίες θα αφορούν στο συντονισμό της τελευταίας αυτής διπλωματικής προσπάθειας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάληψης στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών στόχων.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι ότι ταξίδεψε για να λάβει οριστική απάντηση στο ερώτημα αν η γιουγκοσλαβική ηγεσία αποδέχεται την εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες θα επιβλέπουν την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε ο Αμερικανός μεσολαβητής οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές.

    [10] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά των δύο συμπροεδρευόντων των συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Ραμπουιγιέ και το Παρίσι, υπουργών Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας Ρόμπιν Κουκ και Ιμπέρ Βεντρίν αντίστοιχα, οι οποίοι μέσω των τριών διεθνών μεσολαβητών για το Κοσσυφοπέδιο (Κρίστοφερ Χιλ, Βόλφγκανγκ Πέτριτς και Μπόρις Μαγιόρσκι) του επέδωσαν στη συνάντηση που είχαν μαζί του σήμερα στο Βελιγράδι γραπτό μήνυμα, με το οποίο καλούν το επίσημο Βελιγράδι να υπογράψει τη συμφωνία από το Ραμπουιγιέ και στο οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιχειρήσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και την όλο και μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων στην περιοχή.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς στην απάντηση που έδωσε στους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει ότι στις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ και στο Παρίσι δεν επήλθε καμία συμφωνία και ως εκ τούτου η Γιουγκοσλαβική ηγεσία δεν διατίθεται να υπογράψει ένα κείμενο, το opo_o δεν αποτελεί αντικείμενο συμβιβασμού.

    «Το γεγονός ότι δεν προέκυψε συμφωνία στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γαλλία οφείλεται στο ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν διεξήχθησαν απευθείας συνομιλίες μεταξύ της σερβικής αντιπροσωπείας και της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, την ευθύνη για αυτό φέρουν και οι διοργανωτές των συνομιλιών», αναφέρεται στην απάντηση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας

    Ο κ. Μιλόσεβιτς υπογράμμισε ότι η συμφωνία, την οποία επικαλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Μ.Βρετανίαςς και της Γαλλίας και η αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία και την υπέγραψε μπορεί να αποτελέσει για το Βελιγράδι μόνο ως προσχέδιο συμφωνίας και σε καμία περίπτωση ως τετελεσμένο γεγονός. Ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την προϋπόθεση να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση του προβλήματος χωρίς απειλές και πιέσεις.

    Οσον αφορά τις απειλές για στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας ο κ. Μιλόσεβιτς ανέφερε στην απάντηση του αυτή «ότι οι λαοί των χωρών που αντιπροσωπεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας πρέπει να ντρέπονται, διότι όπως επισήμανε ετοιμάζουν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον ενός ευρωπαϊκού λαού, ο οποίος προστατεύει την κυριαρχία της χώρας του και μάχεται κατά της τρομοκρατίας».

    Οσον αφορά την ανησυχία που εξέφρασαν οι κ. Κουκ και Βεντρίν για την συγκέντρωση στρατευμάτων στο Κόσοβο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος ανέφερε «ότι αν αυτοί νοιάζονται για τους Αλβανούς αποσχιστές, τότε όντως πρέπει να ανησυχούν. Αν πάλι υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας η ανησυχία αυτή αφορά κάποιους που ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία, τότε η ανησυχία αυτή πρέπει να ενταθεί». Στο τέλος της απάντησής του ο κ. Μιλόσεβιτς επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνέχισης των ειρηνευτικών συνομιλιών για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και ανέφερε ότι παρά το γεγονός της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στη Γαλλία, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να επιδιώξουν τη συνέχισή τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το εάν άρχισε η συνάντηση του προέδρου Μιλόσεβιτς με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου μετέδωσαν ότι έπρεπε να αρχίσει στις 19.30 ώρα Ελλάδας αλλά επίσημη επιβεβαίωση για αυτό δεν υπάρχει ακόμη.

    [11] ΚΟΣΥΣΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΓΓ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΠΘΕΣΕΙΣ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ολοκληρώνει τις διαβουλεύσεις με τις χώρες-μέλη της συμμαχίας πριν λάβει απόφαση για βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το συμβούλιο του ΝΑΤΟ. Στις 30 Ιανουαρίου, ο κ.Σολάνα εξουσιοδοτήθηκε να εκδώσει εντολή για αεροπορικές επιθέσεις σε διαβουλεύσεις που είχε τότε με τους gc]ter των χωρών της συμμαχίας, ενώ σήμερα το συμβούλιο του ΝΑΤΟ του έδωσε ευρύτερες εξουσίες, με τις οποίες μπορεί να όχι μόνο να αποφασίσει για περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις αλλά για ευρύτερη αεροπορική επιχείρηση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι προετοιμασίες αυτές γίνονται καθώς το Βελιγράδι δε συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει τη βία στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑΤΟΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Γιουγκοσλαβίας σήμερα, τονίζεται ότι ο στρατός είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με το σύνταγμα να αποκρούσει κάθε προσπάθεια παραβίασης των συνόρων της χώρας και τις ένοπλες επιθέσεις στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις, ενώ διαψεύδει ότι η χώρα συγκεντρώνει τις δυναμεις της στο Κοσσυφοπέδιο για να κλιμακώσει τη βία στην περιοχή. Ακόμη, αναφέρεται ότι επιπλέον στρατιωτικές μονάδες οδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο, κλήθηκαν οι έφεδροι και παρατάθηκε κατά 30 μέρες ο χρόνος θητείας για τα άτομα που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει η χώρα καλύτερα την κατάσταση. Όπως επισημαίνεται, τα μέτρα για την ενίσχυση του αμυντικού δυναμικού της Γιουγκοσλαβίας λαμβάνονται σε περίοδο στην οποία υπάρχουν απειλές για στρατιωτική παρέμβαση και όταν στρατιώτες του ΝΑΤΟ εγκαταστάθηκαν στην ΠΓΔΜ, στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, ενώ ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας βρίσκονται στη Μεσόγειο. Σε περίπτωση που σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές μονάδες θα ανακληθούν και οι έφεδροι θα απαλλαγούν, καταλήγει η ανακοίνωση. Ε.Ρ.

    [13] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ χιλιάδες αλβανόφωνοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές. Μάχες μεταξύ σερβικών δυνάμεων και των ανταρτών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» μαίνονταν μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα στις περιοχές Σρμπιτσα και Γκλόμποβατς, καθώς και στις περιοχές Βούτσιτερν και Μιτροβίτσα, τριανταπέντε μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

    Το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι η περιοχή της Σρμπιτσα, που θεωρείται ο πυρήνας του ΑΣΚ. Η πλειοψηφία των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τα χωριά, ενώ όπως καταγγέλλει η αλβανική πλευρά, χθες εισέβαλαν στην πόλη Σέρβοι αστυνομικοί και σκότωσαν τρεις Αλβανούς, ηλικίας 29 και 30 χρόνων. Από την έναρξη των νέων συγκρούσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περίπου είκοσι χιλιάδες αλβανόφωνοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο ηγέτης των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σε δηλώσεις, κατά την επιστροφή του από το Παρίσι, χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να τερματιστεί η νέα τραγωδία του λαού του Κοσσυφοπεδίου.

    [14] ΡΩΣΙΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Γενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε ότι η παρουσία των νατοϊκών στρατευμάτων στην Γιουγκοσλαβία θα έχει αντίκτυπο στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Ο κ. Σελεζνιόφ είπε ότι η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία θα αντιμετωπισθεί από τη Ρωσία ως εισβολή και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ να συμμετέχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις έξω από την ζώνη αρμοδιοτήτων του θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Σελεζνιόφ τόνισε ότι η Δούμα σε επιστολή της προς τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να προβεί σε διακοπή συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και σε παροχή στρατιωτικού και τεχνολογικού εξοπλισμού στο Βελιγράδι αν τα στρατεύματα του οργανισμού εισέλθουν στην Γιουγκοσλαβία, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο.Κ.

    [15] ΑΠΟΡΙΦΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΕΤΣΕΒΙΤ

    Η τουρκική βουλή δεν ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ καθώς απέτυχε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 550 βουλευτών, όπως προβλέπεται συνταγματικά. Παρόλα αυτλα όμως η πρόταση η οποία υποβλήθηκε από βουλευτές που επιθυμούν την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 18 Απριλίου εκλογών, πήρε 236 ψήφους, δηλαδή υπερψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των 470 βουλευτών που ήταν παρόντες. Λ.Μ.

    [16] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΒΡΟΖ

    Συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν σε πολλές τουρκικές πόλεις, την ώρα που οι Κούρδοι επιχειρούσαν να γιορτάσουν το Νεβρόζ (Πρωτοχρονιά κατά το περσικό ημερολόγιο) που θεωρείται η μεγάλη γιορτή του κουρδικού πληθυσμού. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν αστυνομικοί και διαδηλωτές αντήλλαξαν πυρά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν χιλιάδες συλλήψεις ανθρώπων στην επικράτεια της Τουρκίας, καθώς οι αρχές συνεχίζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων με βασική επιδίωξη την εξουδετέρωση των υποστηρικτών του ΡΚΚ. Εξάλλου, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, βόμβα εξερράγη στον μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Οι τοπικές aqw]r θεωρούν ότι τη βόμβα τοποθέτησαν οι αντάρτες του ΡΚΚ.

    [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ο διορισμός του διαδόχου του Ζακ Σαντέρ πιθανώς να γίνει αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο του Βερολίνου.

    Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο δήλωσε ότι «πιστεύουμε πως ο Ρομάνο Πρόντι είναι άνθρωπος με αξιόλογες ικανότητες, του οποίου τα διαπιστευτήρια για τις μεταρρυθμίσεις έχουν καλές βάσεις». Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Βιμ Κομ, ο Βρετανός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το Λονδίνο έχει ενδείξεις ότι «δεν έχει σκοπό» να επιδιώξει να καταλάβει τη θέση. Η Βρετανία σκοπεύει να προτείνει πακέτο μεταρρυθμίσεων για την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Βερολίνο που θα ξεκινήσει την Τετάρτη, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ομάδας εργασίας κατά της απάτης, μείωση του επιπέδου ιεραρχίας, αναθεώρηση της κλίμακας των μισθών, εισαγωγή σύνδεσης των μισθών των υπαλλήλων με τα προσόντα, μεγαλύτερη υπευθυνότητα για τους δημόσιους υπαλλήλους και επανεξέταση της μεθόδου του προϋπολογισμού. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 22 March 1999 - 21:27:14 UTC