Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΜΟΝΟ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [03] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
  • [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ
  • [07] ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
  • [08] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΤΟ ΜΠΕ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΖΗΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΡΩΣΙΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [10] ΡΩΣΙΚΑ ΠΛΟΙΑ «ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΓΚΥΡΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [11] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ- ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [12] ΡΩΣΙΑ:ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [13] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΒΛΗΘΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ
  • [14] Ο ΑΣΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [15] ΗΠΑ:ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Την ελληνική θέση υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βίκτωρ Μπάμπιουκ, τον πρόεδρο της Ρουμανικής Βουλής, τον Πατριάρχη Ρουμανίας και το προεδρείο της Ενωσης των Ελλήνων που ζουν στη Ρουμανία.

    Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνδυαστεί με τη διασφάλιση των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, υπογράμμισαν οι υπουργοί 'μυνας Ελλάδας και Ρουμανίας, ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι καμία αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική δεν είναι δυνατή στο όνομα των δικαιωμάτων οποιασδήποτε μειονότητας. Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Ελληνας υπουργός Αμυνας θα επισκεφθεί ακόμη, τη S|via και τα Σκόπια.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΜΟΝΟ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Mόνο γυναικόπαιδα προσφύγων και για περιορισμένο χρόνο θα εγκατασταθούν στη Νότια Αλβανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επικαλούμενος τις σχετικές διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση από το ανώτερο δυνατό επίπεδο των αρχών της Αλβανίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αλβανίας επιτηρούνται τόσο οι χώροι που θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, όσο και οι περιουσίες της ελληνικής ομογένειας.

    [03] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Το θέμα των προσφύγων βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών που έχει στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Το απόγευμα έφτασε στα Σκόπια και ένα ελληνικό C-130 που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα διανείμουν οι μη κρατικές οργανώσεις «Γιατροί του κόσμου» και «Ευρωπαϊκή προοπτική», σε συνεργασία με τις σκοπιανές αρχές. Ο κ. Κρανιδιώτης συναντήθηκε ήδη με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Εμα Μπονίνο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Βερχόγιεν. Σε δηλώσεις του ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να είναι μόνο πολιτική και διπλωματική, καταδίκασε τη χρήση βίας και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει μπορούν να επιλυθούν από τους λαούς των Βαλκανίων με υπευθυνότητα και χωρίς χρήση βίας.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διέλευσης από ελληνικό έδαφος τουρκικών στρατευμάτων για το Κοσσυφοπέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει μέρος σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης γιατί η Βόνη και οι σύμμαχοι απέρριψαν την πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών για ανακωχή στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία κατά τις γιορτές του Πάσχα και σημείωσε πως για λόγους ανθρωπιστικούς θα μπορούσε να γίνει δεκτή. Σε ότι αφορά στη σύλληψη των τριών αμερικανών από τις αρχές της Σερβίας είπε ότι είναι αδιευκρίνιστες οι συνθήκες και η κυβέρνηση περιμένει πληροφόρηση από τους αρμόδιους παράγοντες.

    [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

    Στη συμπεριφορά του αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπερνς αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Κωστόπουλου.

    Ο κ. Μπερνς μπορεί να προκαλεί ή να φαίνεται ότι προκαλεί με τη συμπεριφορά του, η κυβέρνηση, όμως, δεν του επιτρέπει να προχωρεί πέρα από εκεί που του επιβάλουν τα καθήκοντα του, τόνισε ο κ. Αποστολάκης. Εξήγησε επίσης πως η επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ήταν προγραμματισμένη από καιρό και απλώς συνέπεσε με την έναρξη της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και επιμένει στην πολιτική λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον κ. Μπερνς ότι συμπεριφέρεται στη χώρα μας ως «ανθύπατος» και παρατήρησε πως δεν μπορεί οποιοσδήποτε πρέσβης να λειτουργεί ως διευθυντής και συντονιστής ενεργειών άλλων κρατών.

    [06] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ

    Αποτροπιασμό εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του του Γραφείου Τύπου του, το «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, και σημειώνει:»Είναι ευτύχημα ότι δεν θρηνήσαμε αθώα θύματα. Η τρομοκρατική επίθεση της 17 Νοέμβρη αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Είναι μια ύποπτη επιχείρηση σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του έθνους μας. Το κίνημα μας στηρίζεται στον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ δεν το τρομάζουν οι ρουκέτες της 17 Νοέμβρη γιατί η υπόθεση της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα είναι υπόθεση ιδεών, αγώνων και πολιτικών απόψεων και όχι γραφείων ή κτιρίων».

    [07] ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

    Δύο Γερμανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ που τραυματίστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στην ΠΓΔΜ, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και αναχώρησαν αεροπορικώς για την πατρίδα τους.

    Σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνονται και από τις τελωνειακές αρχές, στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων Κιλκίς, μετά το μεσημέρι πέρασε τα ελληνικά σύνορα στρατιωτικό ασθενοφόρο του ΝΑΤΟ προερχόμενο από την περιοχή των Σκοπίων, χωρίς να ελεγχθεί από τους τελωνειακούς. Το ασθενοφόρο μετέφερε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τους δύο τραυματίες, οι οποίοι συνοδευόμενοι από στρατιωτικούς γιατρούς αναχώρησαν στις 4.30' το απόγευμα αεροπορικώς με αεροσκάφος τύπου C-130 για τη Φραγκφούρτη. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη αποφεύγουν να δώσουν λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας τους και κυρίως αν ο τραυματισμός τους προήλθε από ανταλλαγή πυρών ή ατύχημα. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη μεταφορά των Γερμανών τραυματιών, αλλά επιβεβαιώσε την αναχώρηση του στρατιωτικού αεροσκάφους από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». (Χ.Σ.)

    [08] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΤΟ ΜΠΕ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΖΗΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Αποτελεί εθνικό στόχο για τη χώρα μας να είναι η όαση και ταυτόχρονα ο παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Γιάννης Νικολάου, παρουσιάζοντας το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, δύο εκδόσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τον τόμο Ρήγας Βελεστινλής - Η Ανάγκη της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, καθώς επίσης και τον «Οδηγό για τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες Χώρες». Όπως είπε ο κ. Νικολάου μέσα σ' αυτή τη θύελλα που υπάρχει στην περιοχή τα συμφέροντα της Ελλάδας, η διεθνής της θέση, μπορούν να ενισχυθούν μέσα από πρωτοβουλίες που μπορεί και λαμβάνει στα όρια που η διεθνής συγκυρία σήμερα το επιτρέπει. Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, όπως πολλές φορές έχει πει ο Πρωθυπουργός, αλλά όπως και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή διεφάνη, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας έχει μια παρόμοια προσέγγιση στα γεγονότα, την εκτίμησή τους και στους τρόπους διεξόδου. Μέσα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία η χώρα μας πρέπει με γνώμονα το δικό της συμφέρον, βάζοντας αν χρειάζεται λίγο πιο πίσω τις συναισθηματικές εκρήξεις και προσεγγίσεις να κατορθώσει όχι μόνο να μείνει αλώβητη από τη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά και να κατοχυρώσει και ένα πιο σημαντικό ρόλο στα πράγματα της περιοχής.

    Αναφερόμενος στις δύο εκδόσεις ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτά τα χρόνια αναδείχθηκε και απέδειξε ότι η χώρα μας μπορεί να χωρέσει περισσότερα από ένα πρακτορεία ειδήσεων, και μάλιστα ένα πρακτορείο που έχει ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και πρόσθεσε «το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κέρδισε με την ακούραστη δουλειά των ανθρώπων του μία επίζηλη θέση στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, γι' αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι για τη δουλειά του».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στις δύο εκδόσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σημείωσε ότι αφού παρατήρησε το πόσο επίκαιρες παραμένουν και σήμερα οι ιδέες του Ρήγα Βελεστινλή, υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση δείχνει πως η Ευρώπη πληρώνει τα λάθη της απουσίας των προηγουμένων ετών. Πληρώνει το γεγονός ότι παραπαίει και υπαναχωρεί, πληρώνει το γεγονός ότι δεν είχε βάλει ποτέ συγκεκριμένο στόχο, στο να φτάσει ταχύτατα στη λεγόμενη ολοκλήρωση. Διότι όσο σημαντικό και αν είναι το βήμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης δεν επαρκεί, αλλά αντίθετα υπονομεύεται εάν η ίδια η Ευρώπη δεν έχει τη βούληση στο αμέσως επόμενο βήμα, που είναι η θεσμική ενίσχυση και από ‘κει στην κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική. Και ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατέληξε, φτάσαμε σε ένα σημείο που η Ευρώπη χωρίς όραμα, χωρίς βούληση, χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή ηγεσία αφήνει αφύλακτα τα νώτα της σε μία ιστορική για την Ευρώπη στιγμή για να γίνει μια επιχείρηση, η οποία λειτουργεί μάλλον αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

    Στις δύο εκδόσεις αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων καθ. Παύλος Πετρίδης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ, Σπύρος Κουζινόπουλος, ο οποίος και ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία τις τελευταίες μέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών κατά του Κοσσυφοπεδίου με τον μόνιμο ανταποκριτή του Πρακτορείου στην Πρίστινα, Σκελτσέν Ράτζα, diatup~momtar ανησυχίες για το που μπορεί να βρίσκεται.

    Στην παρουσίαση των δύο εκδόσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων παραβρέθηκαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης και του Συναπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου Σοφία Παπανδρέου και οι τέως βουλευτές Λυκούργος Καλέργης και Ρούλης Κοκελίδης, καθώς επίσης και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα Κίριλ Τοπάλοφ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΡΩΣΙΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση ORT, ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν τόνισε ότι «η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο απειλεί να μετατραπεί σε μεγάλη συμφορά όχι μόνο για την Ευρώπη», ζητώντας την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Παρά την πιο αποφασιστική παρέμβαση της Ρωσίας, η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, δυστυχώς, συνεχίζει να εξαπλώνεται», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ «πείστηκε γι' αυτό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Ο κ.Γιέλτσιν συνέχισε λέγοντας ότι «κάθε χαμένη μέρα οδηγεί σε νέες απώλειες και νέες τραγωδίες. Πρέπει να δράσουμε αμέσως». Παράλληλα ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ να συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη της ομάδας των οχτώ ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G-8) για να συζητήσουν την πολιτική συμφωνία που θα δώσει τέλος στην αιματοχυσία στη Γιουγκοσλαβία. Ε.Ρ.

    [10] ΡΩΣΙΚΑ ΠΛΟΙΑ «ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΓΚΥΡΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τα Βαλκάνια, σύμφωνα με δηλώσεις ναυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι σχεδόν επιβεβαίωσαν ότι αρκετά ακόμη πολεμικά πλοία θα αναχωρήσουν σύντομα. Το γραφείο τύπου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ότι άοπλο εξερευνητικό πλοίο ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για το ταξίδι στα Βαλκάνια μέσω του Βοσπόρου. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι το πλοίο θα αναχωρήσει αύριο και θα είναι το πρώτο από τα εφτά πλοία που θα στείλει η Μόσχα στην περιοχή. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το ρωσικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, το καταδρομικό πλοίο Admiral Golovko, το αντιτορπιλικό Kerch και το πλοίο επιτήρησης Smetlivy προετοιμάζονται επίσης να αναχωρήσουν. Ε.Ρ.

    [11] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ- ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Εκκληση για επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου με pokitij\ μέσα απηύθυναν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών τα δέκα τελευταία χρόνια από το 1989 όταν ο κ. Μιλόσεβιτς στέρησε από το Κοσσυφοπέδιο την αυτονομία του. Το Μάιο του 1998 Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα συμφώνησαν να αρχίσουν πολιτικό διάλογο για τη διευεθέτηση της κρίσης χωρίς ωστόσο οι συνομιλίες να ξεκινήσουν ποτέ. Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα άκρας μυστικότητας καθώς μέχρι τώρα δεν έγινε γνωστό εάν οι συνομιλίες διεξήχθησαν στην κατοικία του γιουγκοσλάβου προέδρου ή σε κάποιο άλλο μέρος. Λ.Μ

    [12] ΡΩΣΙΑ:ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σχολιάζοντας τη συνάντηση Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί παρά να καλωσορίσει το γεγονός της επανάληψης των επαφών ανάμεσα στο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο και και τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου».

    Όπως επεσήμανε, η Μόσχα επιδοκιμάζει τις πρωτοβουλίες για πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «η συνάντηση αποκτά ειδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι και οι δύο άνδρες υιοθέτησαν κοινή θέση όσον αφορά στην άμεση διακοπή των αεροπορικών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία». Ε.Ρ.

    [13] ΣΕΡΒΙΑ: ΕΒΛΗΘΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ

    Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, κατέστρεψαν μεγάλη γέφυρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη στο Νοβι Σαντ, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων. Η γέφυρα κατέρρευσε, αφού εβλήθη, στους δύο κύριους πυλώνες που τη στήριζαν. Το ΝΑΤΟ, προχωρεί πλέον στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, έχοντας ως βασικούς στόχους έργα υποδομής, αλλά και στρατιωτικούς στόχους, επιχειρησιακού ενδιαφέροντος. Ν.Χ.

    [14] Ο ΑΣΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ή υπό την πίεση της σερβικής αστυνομίας, ή εξέφρασε μία προσωπική του άποψη δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ένοπλης οργάνωσης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ΑΣΚ, Γιακούμπ Κραντίκι.

    Σε συνέντευξη τύπου σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του ηγέτη των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα και του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς , ο κ. Κρασνίκι τόνισε σε περίπτωση που ο Ρουγκόβα προέβη στη δήλωση αυτή χωρίς την πίεση της σερβικής αστυνομίας , τότε δεν θα πρέπει να θεωρείται πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είναι προδότης του λαού του. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΣΚ ζήτησε την επέμβαση χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο τονίζοντας ότι αν αυτό δεν γίνει τότε η Βορειαντλαντική Συμμαχία πρέπει να εφοδιάσει με όπλα τον «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου».

    [15] ΗΠΑ:ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Η σύλληψη των τριών αμερικανών στρατιωτών από σερβικές δυνάμεις θέτει σε νέο επίπεδο την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ενώ εντείνει την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων της συμμαχίας να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς τροφοδώντας ταυτόχρονα με ανησυχία την κοινή γνώμη για το ρόλο των αμερικανών στα Βαλκάνια. Καθώς οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να τιμωρούν με αεροπορικές επιδρομές κατά σερβικών στόχων έως ότου ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σταματήσει τις εθνικές εκκαθαρίσεις στην περιοχή, η προσοχή της Ουάσιγκτον είναι στραμμένη στους συλληφθέντες στρατιώτες. «Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας κ. Κρόλει προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε εγρήγορση από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα. «Ανησυχούμε πολύ για τις συνθήκες κράτησης τους και ελπίζουμε ότι θα τους αντιμετωπίσουν ανθρώπινα και ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα μπορέσει να τους πλησιάσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρόλει επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΝΑΤΟ ότι οι τρεις στρατιώτες συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ και όχι στο Κοσσυφοπέδιο. Οσον αφορά τις εικόνες που δείχνουν τους αμερικάνους καταβεβλημένους και αντικείμενα εκμετάλλευσης ο στρατηγός Ουέσλει Κλαρκ είπε: «Ολοι μας είδαμε αυτές τις εικόνες και προφανώς δεν άρεσαν σε κανέναν. Δεν μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο τους μεταχειρίζονται».

    Παρόλο που οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να προβλέψουν ποιά θα είναι η αντίδραση του κοινού στις ΗΠΑ, παραδοσιακά τέτοιες εικόνες προκαλούν αισθήματα κατά αυτών που συνέλαβαν τους αιχμαλώτους. «Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι στις πολεμικές αναμετρήσεις υπάρχουν και αιχμαλωσίες και ότι είναι επόμενο να χάνουν τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι», υποστήριξε ο κ. Ντον Φερέ επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 1 April 1999 - 21:36:49 UTC