Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ
  • [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ FYROM
  • [03] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΩΡΑ
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [07] ΝΕΚΡΟΙ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ
  • [08] ΓΕΛΤΣΙΝ: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [09] ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [10] ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

    Η κρίση στη Γιουγκοσλαβία και οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου Γιώργος Παπανδρέου και Ιωάννης Κασουλίδης. Σε ότι αφορά τις θέσεις για το Κοσσυφοπέδιο ο τελευταίος εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

    «Επιδίωξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να εκφράζονται ορισμένες θέσεις αρχών, αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Κασουλίδης. Παράλληλα καταδίκασε τις εθνικές εκκαθαρίσεις από τους Σέρβους, ενώ επικρότησε τη στάση του Ελληνα πρωθυπουργού, η οποία όπως είπε, κινείται στη βάση των συμφερόντων της χώρας.

    Πάντως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημιουργία ενός κακού προηγούμενου από τα όσα διαδραματίζονται στο Κοσσυφοπέδιο και που συνδέονται με το ρόλο του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των συνόρων. Αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε την πρόταση των ΗΠΑ για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στο πλαίσιο των xgvisl\tym του ΟΗΕ. Συνομιλίες Νιώτη - Μπερνς Εν τω μεταξύ το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το προσφυγικό, καθώς και η προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ουάσινγκτον και η συνάντηση Ολμπράιτ - Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20 Απριλίου, εξετάστηκαν σήμερα στη συνάντηση μίας και πλέον ώρας που είχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

    Οι δύο άνδρες αμέσως μετά χαρακτήρισαν χρήσιμη, παραγωγική και ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση που είχαν. Οπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Μπερνς η αμερικανική πλευρά κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας. Ακόμα και όταν αυτές δεν είναι ταυτόσημες, πρόσθεσε ο κ. Νιώτης. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμα στον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, αλλά και στη σημαντική δραστηριότητά της για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που όπως τόνισε, επιθυμούν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και οι ΗΠΑ. Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι ‘'θα συνεχιστούν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στο Κόσοβο μέχρι ο Μιλόσεβιτς να σταματήσει τις εθνικές εκκαθαρίσεις και να είμαστε βέβαιοι ότι έχουν προστατευθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα''. Στα Σκόπια αύριο ο Παπανδρέου Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί αύριο για τα Σκόπια όπου θα επισκεφθεί προσφυγικούς καταυλισμούς. Στη συνέχεια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμιτροφ, θα μεταβεί στα Τίρανα, απ' όπου μαζί και με τον Αλβανό ομόλογό τους Πασκάλ Μίλο θα αναχωρήσουν για το Λουξεμβούργο όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

    [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ FYROM

    Ο πρωθυπουργός της FYROM Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι έστειλε επιστολή στον Κώστα Σημίτη, όπως και σε όλους τους πρωθυπουργούς χωρών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, με την οποία εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του εξαιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της FYROM για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να βοηθήσει στο θέμα των προσφύγων και στους διεθνείς οργανισμούς θα θέτει το ζήτημα να παραμείνουν ως έχουν τα σημερινά σύνορα της FYROM. Σε ερώτηση αν στη γενικότερη συγκυρία υπάρξει και κάποια διευθέτηση σχετικά με το όνομα των Σκοπίων ο κ. Ρέππας απάντησε ότι το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο.

    [03] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Στα Σκόπια μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια μαζί με τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Ντιμιτρόφ θα μεταβεί στα Τίρανα. Από εκεί οι δύο άνδρες, μαζί με τον Αλβανό ομόλογό τους Πασκάλ Μίλο θα μεταβούν στο Kounelbo}qco όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των 15 υπουργών εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη που επισκέπτεται τη χώρα μας. Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς.

    [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΩΡΑ

    Την ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μεγάρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που έγινε μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού επανέλαβε ότι με τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και «λάθη θα αποφεύγονταν και θα υπήρχε εθνική στρατηγική και εθνική συννενόηση θα επιτυγχάναμε με πολύ καλύτερους όρους». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη, καθώς επιμένει στην άρνησή του.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι επανέλαβε προς τον κ. Σημίτη τις βασικές θέσεις της Ν.Δ., την κατηγορηματική αντίθεση σε οποιαδήποτε χερσαία εμπλοκή, την ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και την άμεση αναζήτηση πολιτικής λύσης, η οποία θα στηρίζεται αφενός μεν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την άλλη όμως και κυρίως, στο απαραβίαστο των συνόρων. «Θέλω, είπε με την ευκαιρία αυτή να πω ότι είναι ανάγκη εμείς να αναδειχθούμε σε πρωταθλητές, στους σημαιοφόρους του σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων», ενώ τόνισε ότι αυτό που επιχειρείται σήμερα αποσταθεροποιεί μία ήδη διαταραγμένη κατάσταση στα Βαλκάνια.

    «Είναι ανάγκη, υπογράμμισε σε αυτό να έχουμε εμείς λόγο και να έχουμε πρωτοβουλίες γιατί εμείς είμαστε που ζούμε στην περιοχή και θα ζήσουμε με τις όποιες συνέπειες των ενεργειών των άλλων σε αυτήν την περιοχή». Τέλος καταλήγοντας επισήμανε ότι «εάν πράγματι βάζουμε την Ελλάδα μπροστά, τότε δεν μπορεί να μένουμε ούτε ακίνητοι, ούτε αμίλητοι, ούτε θεατές των γεγονότων που μας αφορούν και τελικά αν αυτό επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον ακόμη και να γινόμαστε ενοχλητικοί».

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μολόσεβιτς. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Είδα τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και του εξήγησα ότι το κλιμάκιο του ΣΥΝ ήρθε εδώ για να εκφράσει την αλληλεγγύη μας στο γιουγκοσλαβικό λαό. Ηρθαμε στο Βελιγράδι για να ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας στο αίτημα να σταματήσει αμέσως αυτός ο παράλογος πόλεμος, να stalat^soum αμέσως οι βομβαρδισμοί. Ηρθαμε στο Βελιγράδι, γιατί κάποιος πρέπει να έρθει για να ακουστεί και η φωνή της άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης των Κοινωνιών και των Πολιτών. Εξήγησα τη θέση του ΣΥΝ να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες, να κινηθούν διαδικασίες πολιτικής λύσης να επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Η πολιτική λύση που απαιτείται περιλαμβάνει την αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο μέσα στα όρια της κρατικής εδαφικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας με την προστασία όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων. Εκείνο που προέχει είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, γιατί από αυτόν τον παράλογο πόλεμο ολόκληρη η ανθρωπότητα λαμβάνει ένα σκληρό μάθημα.

    Και πρέπει να διαφυλάξουμε τις αξίες και τις αρχές, τις εγγυήσεις και τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την συνύπαρξη των λαών και των κρατών, γιατί αλλιώς είναι εφιαλτική η προοπτική για όλη την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο.» Σε ερώτηση αν ο κ. Μιλόσεβιτς του έδωσε την εντύπωση ότι επίκειται κάποια μεταστροφή της γιουγκοσλαβικής θέσης την κρίσιμη αυτή στιγμή ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε: «O Πρόεδρος Μιλόσεβιτς εξήγησε ότι δύο είναι οι στόχοι, να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας του και να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για πολιτική λύση προκειμένου από κοινού με το Ρουγκόβα να εγγυηθούν αυτή τη διαδικασία πολιτικής λύσης του προβλήματος. Δίνει έμφαση συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος στην πολιτική επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με τον Ρουγκόβα, αλλά και με άμεση διακοπή των βομβαρδισμών και της επιδρομής. Εξάλλου σε ανακοίνωση από το γραφείου του Γιουγκοσλάβου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ αναφέρονται τα εξής Ο κ. Κωνσταντόπουλος μετέφερε στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς τα φιλικά αισθήματα και την υποστήριξη του ελληνικού λαού προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος υπερασπίζεται αποφασιστικά την πατρίδα του από τους επιδρομείς τους ΝΑΤΟ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος καταδίκασε έντονα τα εγκλήματα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας τονίζοντας ότι ήρθε στο Βελιγράδι για να σηκώσει τη φωνή της Ευρώπης των πολιτών που έιναι εναντίον της επίθεσης αντίθετη με τη φωνή της Ευρώπης των κυβερνήσεων που επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιθέσεις. Με τα εγκλήματα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβία έχει καταπατηθεί ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, έχει ακυρωθεί το διεθνές δίκαιο και έχει δοθεί το σοβαρότερο πλήγμα στην ειρήνη και σταθερότητα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό του λαού της Γιουγκοσλαβίας είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο τερματισμός των αφρόνων επιθέσεων η επιστροφή της ειρήνης στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας και στην πολιτική επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο της Σερβίας χωρίς ξένη ανάμειξη το αποτέλεσμα της οποίας ήταν όπως είδαμε επίθεση της κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας και πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες. Ευχαριστώντας των ελληνικό λαό για την υποστήριξη και αλληλεγγύη ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς τόνισε ότι ο σερβικός λαός εκτιμά ιδιαίτερα την θέση του ελληνικού λαού έναντι στο δίκαιο αγώνα μας.

    Τα εγκλήματα των νεοναζί ξεπέρασαν αυτά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Αυτοί που διέταξαν και πραγματοποίησαν τους βομβαρδισμούς emamt_om των ανθρακωρύχων του Αλέκσινατς και των οικογενειών τους δεν έχουν τίποτα το κοινό με το ανθρώπινο γένος. Στον αγώνα για την ελευθερία του ο λαός μας θα αντέξει τις δυσκολίες που θα υπερνικήσει τους πειρασμούς τόνισε ο Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο καθήκοντα που θα εκπληρωθούν με επιτυχία το πρώτο η υπεράσπιση της χώρας και το δεύτερο ο επίμονος αγώνα για την ειρηνική πολιτική λύση.

    Στη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Κωνσταντόπουλο συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γιουγκοσλαβία Παναγιώτης Βλασσόπουλος Ο κ. Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψής του στο Βελιγράδι συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε σήμερα ότι προβαίνει σε μονομερή διακοπή όλων των επιχειρήσεων του στρατού και της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον της οργάνωσης του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου». Οπως αποφάσισαν η κυβέρνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας σε ξεχωριστές συνεδριάσεις που είχαν σήμερα υιοθέτησαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανακοινώνουν ότι προβαίνουν σε μονομερή διακοπή.

    Η διακοπή των επιχειρήσεων αρχίζει από σήμερα 6 Απριλίου στις 20.00 τοπική ώρα. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα κάτωθι: «Ξεκινώντας από τη συμφωνία του προέδρου της Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Ιμπραήμ Ρουγκόβα που περιέχεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν την 1η Απριλίου στη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι, όπως τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου επιλύονται αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο και έχοντας υπόψη την περαιτέρω διευκρίνιση της μίας τέτοιας κοινής τοποθέτησης στη συνάντηση του αντιπροέδρου της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαϊνοβιτς και του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5/4/1999 όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία: α. να εργαστούν από κοινού στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας β. να εργαστούν από κοινού για την επιστροφή των προσφύγων η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας εκτιμώντας ότι χωρίς δισταγμό πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση αυτών των τοποθετήσεων και πρώτα να λυθούν τα φλέγοντα προβλήματα ομόφωνα συμπέραναν τα ακόλουθα: 1. Με την ευκαιρία του Πάσχα διακόπτουν μονομερώς ολες τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΑΣΚ αρχίζοντας από τις 6 Απριλίου 1999 στις 20.00 τοπική ώρα και με την προσδοκία ότι μία τέτοια απόφαση θα ερμηνευθεί ως χειρονομία καλής θέλησης και επιθυμία για υποστήριξη ειρηνικής επίλυσης που αποτελεί χωρίς αμφιβολία τοποθέτηση των περισσοτέρων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίου ανεξάρητα εθνικής ή θρησκευτικής τοποθέτησης.

    Επίσης ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία σεβόμενα την επιθυμία της πλειοψηφίας του πληθυσμού θα απόσχουν από την επανάληψη των τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον πολιτών και των εκπροσώπων των αρχών. 2. Οι κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας αναφέρουν όπως οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων αρχίσουν αμέσως σε συνεργασία με τους εκπροσώπους όλων των Αλβανών που εκπροσωπεί ο Ρουγκόβα την προετοιμασία πολιτικής συμφωνίας υπό την έννοια όπως:

    α. την επιθυμία πρώτα να επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία, η οποία θα έδιδε τη δυνατότητα λειτουργίας κοινών οργάνων αυτοδιοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο της αλβανικής και της σερβικής κοινότητας και των άλλων εθνικών κοινοτήτων. Η συμφωνία αυτή μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα ήταν η βάση για μόνιμη διευθέτηση ουσιαστικής αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας. 3. Από κοινού με τους εκπροσώπους των Αλβανών, τους οποίους εκπροσωπεί ο Ρουγκόβα να προετοιμαστεί πρόγραμμα για την επιστροφή των προσφύγων με την ανάλογη συμμετοχή και βοήθεια της ύπατης αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

    Η κυβέρνηση της Σερβίας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό επιλύουν όλα τα φλέγοντα θέματα στο Κοσσυφοπέδιο τη σταθεροποίηση της ειρήνης, την επιστροφή των προσφύγων και την εγκαθίδρυση αυτοδιοίκησης, η οποία επιβεβαιώνει την ισότητα των πολιτών και των εθνικών κοινοτήτων και καθιερώνει βάση για μόνιμη λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σερβίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας.

    [07] ΝΕΚΡΟΙ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ

    Οι σερβικές αρχές υποστηρίζουν ότι από τις χθεσινές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην πόλη Αλεξίνατς 200 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου σκοτώθηκαν επτά άτομα και άλλοι δεκάδες τραυματίστηκαν. Ωστόσο, μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 15, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι ανυπολόγιστος. Συγκεκριμένα χθες αργά το βράδυ πέντε ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι δεν πέτυχαν τον στόχο τους με αποτέλεσμα δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης να καταστραφούν ολοσχερώς και τα σπίτια να καταρρεύσουν. Από τις εκρήξεις έσπασαν όλα τα τζάμια των καταστημάτων στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Ηταν η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που τα πυρά αποκλείνουν τόσο πολύ από τον στόχο τους και χτυπούν εκτεταμένες κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα.

    [08] ΓΕΛΤΣΙΝ: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γιουγκοσλαβία, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μεταξύ των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι η βοήθεια δεν είναι μόνο για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, μετέδωσε το qysij| πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ ανέφερε ότι ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί στο Μαυροβούνιο και αργότερα στην ΠΓΔΜ, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου. O.K.

    [09] ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σύμφωνα με επίσημες πηγές- τις 230.000 έχει φτάσει ο αριθμός των Αλβανών προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκονται στην Αλβανία. Από αυτούς 100.000 βρίσκονται σχεδόν σε όλη την χώρα, ενώ οι υπόλοιποι 130000 βρίσκονται μόνο σε δύο πόλεις. Στην πόλη Κούκες και στην πόλη Χας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται χαώδης, παρόλο που τις δύο τελευταίες μέρες έχουν φθάσει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αλλά εκείνο που ανησυχεί τώρα την αλβανική κυβέρνηση είναι το γεγονός, ότι οι πρόσφυγες κάποια μέρα πρέπει να επιστρέψουν στο Κόσσοβο και γι' αυτό δεν συμφωνούν με την απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

    Το γραφείο προσφύγων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 14.000 Μουσουλμάνοι και Σέρβοι πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία διέφυγαν στη Βοσνία από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της χώρας. Πάνω από 20.000 είναι οι πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι επισημαίνοντας την τραγική κατάσταση που έχει προκύψει από το τεράστιο κύμα προσφύγων που κατέκλεισε τη χώρα του: «Λυπάμαι διότι οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν μεταδίδουν ότι εδώ στη χώρα μου βρίσκονται πάνω από 20.000 πρόσφυγες. Η χώρα μου επί 15 ημέρες προειδοποιούσε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ ότι εξελίσσεται μια τραγωδία στα σύνορα. Επρεπε από τους 15.000 πρόσφυγες να φθάσουμε στους 50 χιλιάδες για να πάρουμε το πρώτο λίτρο χυμού'', είπε εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια των Σκοπίων ο κ.Γκεορκίεφσκι. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ υποστήριξε ότι «προσωρινά» θα φιλοξενηθούν στην Τουρκία οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι οι καταυλισμοί στο Κιρκλαλερί ( Σαράντα Εκκλησιές), όπου θα φιλοξενηθούν 20.000 Κοσσοβάροι « θα είναι τόπος προσωρινής φιλοξενίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οκτακόσιοι πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου έφθασαν αργά χθες το βράδυ στην Τουρκία με πέντε αεροπλάνα που τους μετέφεραν από την ΠΓΔΜ, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP. Η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί περίπου 6.000 πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά θα χρειαστεί τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ένα αεροσκάφος που μετέφερε 91 πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου στην Νορβηγία προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο του Όσλο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP. Οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν για αρκετές εβδομάδες σε ειδικό κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στο Μπαρούμ δυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

    [10] ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ

    Ανέπαρκή χαρακτήρισαν την απόφαση για κατάπαυση του πυρός στο Κοσσυφοπέδιο που ανακοίνωσε η Γιουγκοσλαβία η Βρετανία, η Γαλλία οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υποστήριξε ότι οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν έως ότου το καθεστώς του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σταματήσει τις εγκληματικές ενέργειες ενώ ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ χαρακτήρισε ανεπαρκή την κατάπαυση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ υποστήριξε ότι η απόφαση του Βελιγραδίου για κατάπαυση του πυρός δεν είναι επαρκής για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. «Μου φαίνεται αδιανόητο οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να ζουν μαζί με τους Σέρβους κάτω από τη σερβική διοίκηση. Πρέπει να υπάρξει μία νέα διευθέτηση. Με άλλα λόγια δεν είναι πρόβλημα το οποίο επιλύνεται μέσω της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο κ. Ετσεβίτ στους δημοσιογράφους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ τόνισε πως αυτή η απόφαση αποτελεί ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Το ΝΑΤΟ δεν έχει προβεί ακόμη σε ανακοίνωση για τη μονομερή κατάπαυση του πυρός. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 6 April 1999 - 21:18:52 UTC