Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΑΝΑΝ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΟ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [03] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 6 ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [05] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [06] ΒΟΥΛΗ: ΜΠΑΡΑΖ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [12] ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ
  • [13] 135 ΕΔΡΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ 132 ΟΙ «ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ»
  • [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-
  • [15] ΣΕ 345.000 ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [16] ΣΚΟΠΙΑ:ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΑΝΑΝ

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και το Κυπριακό ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση που είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Ανάν ότι η παράταση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο οδηγεί σε ακόμη πιο δύσκολα και πιο πολύπλοκα προβλήματα και ότι η παράταξη η οποία έχει δημιουργηθεί απέναντι στη Γιουγκοσλαβία θέλει την ειρήνευση στην περιοχή, αλλά θα πρέπει η ειρήνευση αυτή να επιδιωχθεί με διαφορετικούς τρόπους. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο ρόλο που θα πρέπει να παίξουν τα Ηνωμένα Εθνη και υπογράμμισε ότι «ο κ. Ανάν θα πρέπει να σκεφθεί ποιες πρωτοβουλίες είναι δυνατές για να μπορέσουμε φθάσουμε σε μία λύση με πολιτικά μέσα».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη σημερινή στιγμή είναι επιβεβλημένα και τα πολιτικά μέσα και ότι η αντιμετώπιση του pqobk^lator δεν μπορεί να γίνει μόνο με στρατιωτικά μέσα και για αυτό χρειάζονται διπλωματικές πρωτοβουλίες. Αναφερόμενος στις θέσεις και απόψεις του ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως ο κ. Ανάν συμφωνεί και αυτός πως σε κάθε περίπτωση τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να παίρνουν διπλωματικές πρωτοβουλίες.

    «Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σημίτης «σε δύο τομείς έχει ήδη προχωρήσει για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κρίσης. Ο ένας τομέας είναι ο ανθρωπιστικός, ήδη στέλνουμε σε μεγάλο βαθμό ανθρωπιστική βοήθεια στις γειτονικές χώρες. Στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία στο ύψος της είναι η δεύτερη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες και βρίσκονται Ελληνες στις γειτονικές χώρες για την προωθήσουν. Σκεφτόμαστε να κάνουμε μία σύσκεψη όλων των Βαλκανικών χωρών για να συντονίσουμε την προσπάθεια. Το δεύτερο σημείο είναι το τί κάνουμε μετά για την ανάπτυξη των Βαλκανίων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται και προκλήθηκαν και για αυτό πρόκειται να συνέλθει στην Αθήνα μία Σύνοδος εκπροσώπων των γειτονικών χωρών». Για το θέμα των προσφύγων ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η παράταση της σημερινής κατάστασης δεν είναι δυνατή και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η εθνοκάθαρση στο Κόσοβο και η προσπάθεια να εξαφανισθεί και να διωχθεί ο πληθυσμός αυτός από την περιοχή.

    Στο θέμα του Κυπριακού ο κ. Σημίτης τόνισε στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αναλάβει υποχρέωση να το αντιμετωπίσουν, πρέπει να το αντιμετωπίσουν και πως υπάρχει μέσα σε αυτό το ευρύτερο πρόβλημα και ένα πρόβλημα πιο στενό, είναι το πρόβλημα του περιορισμού των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, το οποίο χρειάζεται άμεση επίλυση.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΟ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποσαφήνισε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, μιλώντας αμέσως μετά την άφιξή του στη Ν. Υόρκη. Παράλληλα, ανέπτυξε τους ειδικούς λόγους που έχει η Ελλάδα, ώστε να αναπτύσσει πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην περιοχή.

    «Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, έχει μια διπλή ταυτότητα. Συμμετέχει σ' αυτά τα υπερεθνικά σχήματα, ακολουθεί τη γενική κατεύθυνση. Αλλά είναι και χώρα της περιοχής των Βαλκανίων, ανήκει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμμετέχει στα δρώμενα τα οποία συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Εχει ειδικά προβλήματα, έχει δικά της συμφέροντα, έχει δικές της επιδιώξεις σ' αυτό το χώρο.

    Πρέπει λοιπόν, οι όποιες ρυθμίσεις υπάρχουν, οι όποιοι κανόνες συμφωνηθούν, τα νέα πλαίσια να εξυπηρετούν και το στόχο που έχει η Ελλάδα, δηλαδή να ανταποκριθεί στις ειδικές συνθήκες της περιοχής. Να εξυπηρετεί και τα ιδιαίτερα δικά της συμφέροντα, τις ελληνικές επιδιώξεις.

    Θα συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα στην Ουάσιγκτον. Εχει γίνει μια λεπτομερής προεργασία, αλλά θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Και θα επιδιώξουμε οι τελικές αποφάσεις να είναι τέτοιες, ώστε να ανταποκρίνονται στα δικά μας συμφέροντα, στις δικές μας επιδιώξεις.

    Θα συζητήσουμε βεβαίως και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Υπήρχαν κάποιες φήμες ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί αυτό το θέμα. Βεβαίως jai θα συζητηθεί. Η ίδια η Γραμματεία του ΝΑΤΟ το όρισε ως θέμα συζήτησης, αλλά το είχαν ζητήσει και άλλες χώρες και εμείς. Στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το τρίπτυχό μας είναι γνωστό: *Πρέπει να επιδιώξουμε μια λύση με πολιτικά μέσα. *Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, όταν επέλθει η ειρήνευση. *Πρέπει ακόμη να εξετάσουμε όλο το ανθρωπιστικό θέμα, να υπάρξει συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρώπινη δυστυχία που υπάρχει στην περιοχή».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους στόχους και τις επιδιώξεις της χώρας: «Η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προόδους στον οικονομικό τομέα. Εχει επιτύχει σταθερότητα. Εχει επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει δείξει, ιδίως, στις τελευταίες κρίσεις της παγκόσμιας οικονομίας, ότι μπορεί να τις αντιμετωπίσει μ' επιτυχία. Γι' αυτό και οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν από την κρίση στα Βαλκάνια, δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν σε μια άλλη πορεία. Θα ακολουθήσουμε με σταθερότητα και αταλάντευτα την πορεία που έχουμε καθορίσει και θα πετύχουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι μας είναι πραγματοποιήσιμοι. Βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από την επιτυχία, όσον αφορά τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Και αυτή η επιτυχία θα υπάρξει. Τους στόχους αυτούς θα τους πετύχουμε. Η δεύτερη πλευρά της επίσκεψης αφορά συναντήσεις με ιθύνοντες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συναντήσεις με την ομογένεια, την επαφή και την προσπάθεια να εξηγήσουμε την πολιτική μας, να παρουσιάσουμε τα επιτεύγματά μας ιδίως στον οικονομικό τομέα, να διαγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο εμείς τα αντιμετωπίζουμε.

    [03] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 6 ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Έξι Βαλκανικές χώρες ζήτησαν την εφαρμογή άμεσων μέτρων για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα. Εκπρόσωποι της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν τους τρόπους δημιουργίας ομάδας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους. Στη συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των έξι χωρών για Βαλκανικά ζητήματα με προεδρεύοντα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι θα θέσει την απόφαση των έξι χωρών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Ε.Ρ.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αρνητική είναι η γενικότερη στάση για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αρκετή φιλολογία σε πολιτικό επίπεδο, όπως πιέσεις από το Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο κ. Παπανδρέου που έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν την 'τυπη Διαβαλκανική Διάσκεψη, σημείωσε, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι δεν έχει συζητηθεί στο ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο εμπλοκής στις χερσαίες δυνάμεις, και ανταρτών του λεγόμενου απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK). Σε ότι αφορά τώρα την επέκταση του εμπάργκο στο πετρέλαιο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που όπως δήλωσε και η κ. Ολμπράιτ συζητείται με τους συμμάχους, η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ επιφυλακτική.

    Χαρακτηριστική είναι η διαφοροποίηση του ΥΠΕΞ ο οποίος επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι μια ύστατη κίνηση πριν τους βομβαρδισμούς ή μια κίνηση σε δεύτερη φάση συνοδευόμενη από διπλωματική πρωτοβουλία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συζητηθεί εντός των προσεχών ημερών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα παρθεί μια κοινή απόφαση από τους εταίρους. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη έχουν αντιδράσει αρνητικά Γαλλία και Γερμανία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως, η εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών σε ότι αφορά τα βήματα που έχουν γίνει και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές για εκτόνωση της κρίσης είναι ότι δεν υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις ώστε να δείχνουν ότι βαίνουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.

    Ειδικότερα, τώρα για την Διαβαλκανική 'τυπη Συνάντηση που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή στοχεύει κυρίως στην επόμενη μέρα αλλά όπως τόνισε είναι απαραίτητος ο συντονισμός αυτή τη χρονική στιγμή. Και αυτό ώστε να δεσμευτεί η Διεθνείς Κοινότητα για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων. Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς βασίζεται σε τρεις άξονες : α) στην εδραίωση της ασφάλειας μέσα από τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και την ένταξη των χωρών αυτών στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς β) στον εκδημοκρατισμό των θεσμών, αξιών και αρχών της περιοχής, εμπέδωση θεσμών και αρχών

    γ) στην ευημερία και στην οικονομική ανάπτυξη μέσα από ένα μικρό ‘'Σχέδιο Μάρσαλ''.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πάντως την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στα Βαλκάνια με την οποία θα συμφωνούν ΝΑΤΟ και Ρωσία. Οι απόψεις που θα διαμορφωθούν στη σημερινή Σύσκεψη θα παρουσιαστούν τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη διοργάνωση μιας Διεθνούς Διαβαλκανικής Συνάντησης στην Αθήνα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων χωρών καθώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αναφερόμενος ο κ. Παπανδρέου στις ανησυχίες που επικρατούν σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την επίσημη γραπτή γνωμάτευση που έχει ζητήσει να γίνει από το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος». Πάντως ανεπίσημα, δεν υπάρχει όπως είπε ο κ. Παπανδρέου ανησυχία για τη χώρα μας τουλάχιστο σε ότι αφορά την ραδιενέργεια. Τέλος σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-FYROM ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δυο χώρες είναι το καλύτερο, δεν διαβλέπει, όμως, συμφωνία στο άμεσο μέλλον σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Διευκρίνησε πάντως ότι ο πρεσβευτής κ. Ζαχαράκις παραμένει διαπραγματευτής.

    [05] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των επαφών του στα Σκόπια.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, είπε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει διλήμματα, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι είναι η ώρα του μεγάλου «ναι» και του μεγάλου «όχι» που θα πρέπει να πεί κάποτε η Ελλάδα. Το ερώτημα αυτό θα πρέπει κανείς με μεγάλη προσοχή να το απαντήσει, συμπλήρωσε ο κ. Στεφανόπουλος.

    [06] ΒΟΥΛΗ: ΜΠΑΡΑΖ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Μπαράζ ερωτήσεων κατέθεσαν σήμερα., πρώτη μέρα των εργασιών της Βουλής μετά τις πασχαλινές διακοπές για την κρίση στο Κόσοβο βουλευτές από όλα τα κόμματα. Ειδικότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών επανέρχεται στην πρόταση του κόμματος του για τη συγκρότηση εθνικής Διακομματικής Επιτροπής.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Ανουσάκη ζητά από τον υπουργό Παδείας να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση η μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία σε ελληνικά πανεπιστήμια. Οπως επισημαίνει η κ. Ανουσάκη η κατεστραμμένη υποδομή της χώρας αυτής δεν θα επιτρέψει τη σύντομη και ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων. Ανάλογη ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης ζητεί να δώσει η κυβέρνηση σαφείς εξηγήσεις για το πως αντιμετωπίζει η χώρα μας το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης αναφέρεται στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, με την οποία ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, το Βόρειο Ιόνιο, εντάσσεται στην εμπόλεμη ζώνη. Ο κ. Κουβέλης ζητά να μάθει αν προτίθεται η κυβέρνηση να αντιδράσει ώστε να ανακληθεί το αίτημα αυτό.

    Για το ίδιο θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση και ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Κωστόπουλος, ο οποίος ζητά ακόμη να μάθει αν μετά και από αυτή τη διαταγή του κ. Κλίντον η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Εξάλλου ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής ερωτά αν θα διαθέσει η χώρα μας στο ΝΑΤΟ τα αεροδρόμια της Λάρισας ή της Πρέβεζας και αν θα επιτρέψει να αγκυροβολήσει στο Θερμαϊκό Κόλπο ή σε άλλες ekkgmij]r ακτές το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ προκειμένου να υποστηρίξει τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Τέλος ένας τρίτος βουλευτής του ΚΚΕ ο Σταύρος Παναγιώτου αναφέρεται στους οικολογικούς κινδύνους που εγκυμονούν στα Βαλκάνια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς σε εργοστάσια με χημικά και τη διαρροή τοξικών αερίων.

    [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Δεν έχει τεθεί θέμα χερσαίων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Σε ερώτηση αν θα περάσουν και άλλα στρατεύματα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απάντησε πως όσοι στρατιώτες έχουν περάσει παίρνουν μέρος σε ειρηνευτικές δυνάμεις στις γειτονικές χώρες.

    [08] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε διαδηλωτές -που συμμετείχαν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο- και αστυνομικούς. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τις 8 το βράδυ, όταν ομάδα πενήντα περίπου διαδηλωτών αποσπάστηκε από την πορεία και επιχείρησε να μπει από την κεντρική πύλη 14 στο χώρο των εγκαταστάσεων του λιμανιού. Δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν παραταχθεί στην πύλη έρριξαν δακρυγόνα και συνεπλάκησαν με νεαρά άτομα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας διάφορα αντικείμενα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Οι πενήντα περίπου νεαροί έφυγαν από την πύλη του λιμανιού και κατευθύνθηκαν στο χώρο του Λευκού Πύργου, όπου κατέληξε η πορεία.

    Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τις πολιτικές νεολαίες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 7 το βράδυ στην οδό Εγνατία, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Συνεχίστηκαν και την περασμένη νύχτα οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο Νόβισαντ χτυπήθηκε το κτιριο της κυβερνητικής διοίκησης στο κέντρο της πόλης. Προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ έσπασαν τα τζάμια των γύρω σπιτιών. Επιθέσεις σημειώθηκαν και στην βιομηχανική ζώνη του Ομπρένοβατς, 25 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, καθώς και σε στόχους στην πόλη Πάρατσιν, κεντρική Σερβία, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό, στην πόλη Σούμποτιτσα, στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Ουγγαρίας, στο Κράλιεβο, κεντρική Σερβία και στη Σρέμσκα Μίτροβιτσα στη Βοϊβοντίνα. Για μία ακόμα φορά κτυπήθηκαν στόχοι γύρω από την Πρίστινα καθώς jai το αεροδρόμιο της πόλης Σλάτινα. Στο Βελιγράδι οι σειρήνες ήχησαν προειδοποιητικά στις 2 το πρωί ώρα Ελλάδος και σήμαναν το τέλος στις 8 ώρα. Επιθέσεις στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιφέρειά της δεν σημειώθηκαν. Στο μεταξύ, Γιουγκοσλάβοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για περιβαλλοντολογική καταστροφή μετά το βομβαρδισμό του πετροχημικού εργοστασίου και στις εγκαταστάσεις παραγωγής αμμωνίας στο Πάντσεβο, 12 χιλιόμετρα βόρεια του Βελιγραδίου.

    Οι στρατιωτικές αρχές οργάνωσαν χθες το βράδυ επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων στο εργοστάσιο «Prva Iskra» στην περιοχή Μπάριτς, 30 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, το οποίου κατασκευάζει πρώτες ύλες για απορρυπαντικά. Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου δήλωσαν ότι σ' αυτό υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υδροχλωρικού οξέως και υπογράμμισαν ότι αν το εργοστάσιο αυτό χτυπηθεί από το ΝΑΤΟ τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για οικολογική καταστροφή σε όλη τη Γιουγκοσλαβία αλλά και στην Ευρώπη.

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δε συμφώνησε με το Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ωστόσο ο κ.Γιέλτσιν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα παρέμβει στρατιωτικά στην κρίση του Κοσσυφοπέδιου και δεν θα στείλει περισσότερα πλοία στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος Τζόε Λόκαρτ δήλωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ότι «η διαφωνία των δύο πλευρών για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ και τη διεθνή δύναμη ασφαλείας για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας συνεχίζεται». Όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες είχαν 50λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του τον προειδοποίησε ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν θα υποχωρήσει ποτέ. Ε.Ρ.

    [11] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναμένεται να συναντηθεί αύριο ο Ρώσος Πατριάρχης, Αλέξιος Β', στο πλαίσιο της ειρηνευτικής του αποστολής στην Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ.Αλέξιος πρόκειται να συναντηθεί ακόμα και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς αλλά και με άλλους ανώτατους αξιωματούχους της Γιουγκοσλαβίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επίσκοπος Ειρηναίος, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αμέσως μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι, ο Πατριάρχης Αλέξιος, θα τελέσει λειτουργία μαζί με τον Σέρβο Πατριάρχη Παύλο, μπροστά στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου, το ναό του Αγίου Σάββα. «Αναμένουμε από τον Ρώσο Πατριάρχη να καταδικάσει τον πόλεμο και τη βία ως μέσα για την επίτευξη ενός στόχου, και ειδικά του στόχου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιρίνεγ. Ο κ.Ειρηναίος τόνισε πως το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς εξαιτίας μιας υποτίθεται επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, αλλά έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Σ.Α.

    [12] ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ

    Η κυβέρνηση Κόστοφ προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητόντας του να αποφανθεί εάν η Βουλή της Βουλγαρίας θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα του ΝΑΤΟ για χρησιμοποίηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου για τις επιδρομές της Συμμαχίας κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο επικαλούμενο την « παρούσα διεθνή κατάσταση σε σχέση με τη σύρραξη στο Κόσοβο, τις προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας, που απορρέουν από την κατάσταση αυτή, τη συμμετοχή της χώρας στη «Σύμπραξη για την ειρήνη», και το αίτημα για πρόσβαση στον εναέριο χώρο, ως μέρος της επικράτειας του κράτους», ζήτησε την ερμηνεία συγκεκριμένων άρθρων του ισχύοντος Συντάγματος. Κ.Κ.

    [13] 135 ΕΔΡΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ 132 ΟΙ «ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ»

    Eκατόν τριάντα πέντε από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής φαίνεται να εξασφαλίζει το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα του Μπουλέντ Ετζεβίτ που , όπως έδειξε η καταμέτρηση του 65,9% των ψηφοδελτίων, πήρε ποσοστό 21,72%. Το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης των «Γκρίζων Λύκων», που εμφανίζεται πιο ήπιο και με κεντροδεξιό προσωπείο, εξασφαλίζει 132 έδρες με ποσοστό 18,07% ενώ ακολουθούν το ισλαμιστικό Κόμμα Αρετής με 104 έδρες και ποσοστό 15,68% , το κεντροδεξιό κόμμα Μητέρας Πατρίδας με 88 έδρες και ποσοστό 13,57% και το επίσης κεντροδεξιό κόμμα Ορθού Δρόμου με 12,17% και 89 έδρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το κόμμα της Τανσού Τσιλλέρ, αν και σε ποσοστό ψήφων υπολείπεται του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του Μεσούτ Γιλμάζ, κερδίζει περισσότερες έδρες στη βουλή. Αυτή είναι μια από τις ιδιαιτερότητες του τουρκικού εκλογικού νόμου, που γίνεται εμφανής και στην απόσταση του πρώτου με το δεύτερο κόμμα. Το κόμμα του Ετσεβίτ προηγείται κατά 3,6% του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, αλλά τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν στη βουλή, περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών: 135 το κόμμα το Ετσεβίτ και 132 το ΜΗΡ.

    Το θέμα έγινε αντικείμενο συζήτησης στην κρατική τουρκική τηλεόραση, στη διάρκεια της μαραθώνιας εκπομπής για την έκδοση των αποτελεσμάτων, όπου πολλοί ομιλητές, επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι η παραδοξότητα αυτή δεν εμφανίζεται σε καμιά άλλη δημοκρατική χώρα της Δύσης. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να τονίσουν ότι « η Ελλάδα έχει τη σταθερότερη και αντιπροσωπευτικότερη Δημοκρατία, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σ' ολόκληρη την Ευρώπη».

    [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-

    Στροφή προς τον εθνικισμό έκαναν οι Τούρκοι ψηφοφόροι, όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, τάση που παρατηρείται στη χώρα μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κορυφώθηκε με την υπόθεση Οτσαλάν.

    Οπως σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, o νικητής των εκλογών και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, είναι γνωστός για την καχυποψία του απέναντι στη δυτική Ευρώπη, την οποία κατηγορεί ότι καλλιεργεί «σύμπλεγμα εναντίον της Τουρκίας». Ενδεικτική είναι η άνοδος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, το οποίο προωθεί μια παντουρκική ένωση με τα τουρκόφωνες δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, έναντι της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ακόμα και οι μέχρι τώρα φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις όπως το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, απέφυγαν να θίξουν το ζήτημα ένταξης στην Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους, θεωρώντας πως αυτό θα απομακρύνει τους ψηφοφόρους.

    Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Τούρκοι κουράστηκαν να περιμένουν την πολυπόθητη είσοδο στην Ε.Ε., την ώρα που γειτονικά τους κράτη προωθούνται ταχύτερα ως υποψήφια για ένταξη, και ενώ τα δυτικά κράτη στα μάτια της κοινής γνώμης θεωρείται ότι παρείχαν άσυλο στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Όπως καταλήγει το σχόλιο του AFP, Απογοήτευση και έλλειψη εμπιστοσύνης είναι τα συναισθήματα που κυριεύουν πλέον τον τουρκικό λαό απέναντι στην Ευρώπη, που επί δεκαετίες ακολουθούσε το μονοπάτι προς αυτή, υπογράφοντας, το 1959 την συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, και 30 χρόνια αργότερα, καταθέτοντας την υποψηφιότητά της για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Σ.Α.

    [15] ΣΕ 345.000 ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Σε 345.000 ανέρχεται ο αριθμός των Κοσοβάρων προσφύγων στην Αλβανία σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αλβανίας Μουσά Ουλκίνι δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι αυτήν την ώρα βρίσκονται στο Κούκες 250 χιλιόμετρα βόρεια από τα Τίρανα 150.000 Κοσοβάροι, οι οποίοι όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες αναμένεται να διοχετευτούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Μόνο χθες σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Αλβανίας από το Κούκες, όπου σε πρώτη φάση συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες περίπου 11.000 Κοσοβάροι μεταφέρθηκαν σε διάφορες αλβανικές πόλεις.

    Ο κ. Ουλκίνι δήλωσε ότι τα μεταγωγικά οχήματα του ΝΑΤΟ αναμένεται να μεταφέρουν καθημερινά 3.000 άτομα προς διάφορες περιοχές της χώρας. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έστειλε τις τελευταίες ημέρες 30.000 κουβέρτες και 5.000 στρώματα στο Κούκες το οποίο έχει μετατραπεί σε πόλη προσφύγων. Στα Τίρανα μέχρι στιγμής βρίσκονται 67.000 πρόσφυγες, ενώ από μέρες οι αρχές της αλβανικής πρωτεύουσας είχαν δηλώσει ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και σήμερα η κατάσταση στα σύνορα ήταν ιδαίτερα κρίσιμη από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, |pyr είπε, των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα συνοριακά φυλάκια του Παντέζ, της Καμένιτσα και της Ντομπρούνα.

    Εμπειρογνώμονες του αλβανικού στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειες απενεργοποίησης των ναρκών που έχουν τοποθετήσει οι Σέρβοι στη συνοριακή ζώνη στο αλβανικό έδαφος. Ωστόσο οι αρχές δήλωσαν σήμερα ότι συνεχίζουν να λειτουργούν τα φυλάκια στα σύνορα με τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, ενώ τα φυλάκια στη Μορίνα και στο Κούκες στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο ανοίγουν και κλείνουν κατά περιόδους.

    [16] ΣΚΟΠΙΑ:ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας των 140.000 Κοσοβάρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

    Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε πως η χώρα του κινδυνεύει να καταστραφεί οικονομικά καθώς διακόπηκαν οι συναλλαγές της με τη Γιουγκοσλαβία, έναν από τους βασικότερους εμπορικούς της εταίρους, αλλά και έκλεισαν οι οδοί εμπορικής επικοινωνίας της χώρας προς την Ευρώπη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, τόνισε πως η χώρα του δεν είναι σε θέση να σηκώσει μόνη της το βάρος 140.000 προσφύγων, οι οποίοι δημιουργούν ακόμα και πρόβλημα διατήρησης της ασφάλειας της ΠΓΔΜ. Σ.Α.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 19 April 1999 - 20:49:35 UTC