Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 27 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [03] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [04] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
  • [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ
  • [06] ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΗΣΕ Η ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [08] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΥΓΧΥΣΗ
  • [09] Ο ΤΑΛΜΠΟΤ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ
  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [11] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [12] ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΑΝ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΓΙΑ
  • [13] ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το πρωί.

    Αύριο ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στη σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (10.30π.μ.) η οποία εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις θα συζητήσει για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στη βαλκανική ύστερα από αίτημα της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απάντησε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να μιλήσουν στη Βουλή τη Δευτέρα και ο κ. Σημίτης είναι στη διάθεση τους για ενημέρωση, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί κάτι συγκεκριμένο. Σε ότι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να ασκεί εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας. Τα κόμματα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αντιπολιτευτική συμφωνία αλλά αντικυβερνητική ομοφωνία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική μόνο και μόνο για να δηλώσουν την παρουσία τους.

    [02] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Αποζημιώσεις θα ζητήσει ο ΟΤΕ για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι επενδύσεις του στη Γιουγκοσλαβία αμέσως μετά το τέλος του πολέμου στη γειτονική χώρα. Αυτό δήλωσαν σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, όσο και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Βασίλης Ράπανος. Οπως είπε ο κ. Ράπανος τα στελέχη του ΟΤΕ που βρίσκονταν στο Βελιγράδι αποχώρησαν καθώς η εταιρία «Serbia Telecom» στην οποία συμμετέχει ο οργανισμός με 20%, ενώ 51% έχει η κυβέρνηση της Σερβίας και 29% ιταλικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών, τέθηκε υπό στρατιωτική διοίκηση με την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών.

    Πάντως, ο πρόεδρος του οργανισμού ανέφερε ότι δεν έχει σαφή εκτίμηση για το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί ο ΟΤΕ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει συνεργασία με τους Ιταλούς, ενώ έχει ανατεθεί σε έγκυρους νομικούς η διερεύνηση της δυνατότητας για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

    Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές δεν είναι μεγάλες και περιορίζονται στην καταστροφή ασύρματων δορυφορικών εγκαταστάσεων.

    Τέλος, ο κ. Μαντέλης επεσήμανε ότι αυτό ευνοεί τον ΟΤΕ οικονομικά, καθώς οι περισσότερες επικοινωνίες από τη Γιουγκοσλαβία γίνονται πλέον μέσω του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ο οποίος είναι καλωδιακά συνδεδεμένος με τη Σερβία.

    [03] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    «Η εισαγωγή του επιχειρηματικού πνεύματος και της επιχειρηματικής παιδείας στα εκπαιδευτικά μας συστήματα, η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και στην εφαρμογή της καινοτομίας και η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών από τις δημόσιες διοικήσεις προς τις επιχειρήσεις και σε όσους αναλαμβάνουν επιχειρηματική δράση, αποτελούν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, στην εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα στην Αθήνα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με θέμα την «επιχειρηματικότητα των νέων».

    Ο κ.Παπουτσής αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα δράσης για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, που παρουσίασε εκ μέρους της Euqypazj^r Επιτροπής στο Συμβούλιο και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Βιομηχανίας στις 29 Απριλίου. Ο Ελληνας Επίτροπος τόνισε ότι το πρόγραμμα «στοχεύει στη διασφάλιση κοινής δράσης των εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών αρχών για την αποτελεσματική εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που προωθούν την επιχειρηματικότητα». Οπως είπε, «η Ευρώπη πρέπει να αποτελέσει πηγή νέων δημιουργικών επιχειρηματικών ιδεών και πρωτοβουλιών, νέας αντίληψης στη δημόσια διοίκηση και στην κοινωνία για την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος». «Εργαζόμαστε για μια Ευρώπη που θα προωθεί την κοινωνική και οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου επιχειρηματικού πνεύματος», ανέφερε ο κ. Παπουτσής, ενώ ανακοίνωσε την υποστήριξη που παρέχει η Επιτροπή για την συμμετοχή των ΜΜΕ στα κοινοτικά προγράμματα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «το πρόγραμμα δράσης για την προώθηση της καινοτομίας θα χρηματοδοτήσει νέες και καινότομες ΜΜΕ με πόρους 362 εκατ. ευρώ από το 5ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία».

    Επίσης ανέφερε ότι η προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και η δημιουργία επιχειρήσεων από νέους και γυναίκες είναι για πρώτη φορά στις προτεραιότητες των αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την περίοδο 2000-2006. Επεσήμανε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός προγράμματος για την κατάρτιση επιχειρηματιών και στελεχών ΜΜΕ, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης, που θα υποστηρίξει πρωτοβουλίες κατάρτισης.

    Οπως είπε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προωθούνται διάφορες πρότυπες δράσεις στον τομέα αυτό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων Γυναικών και Νέων Επιχειρηματιών». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, επεσήμανε, χρηματοδοτείται η δημιουργία τεσσάρων τέτοιων κέντρων στην Ελλάδα, τα οποία θα προωθούν το ξεκίνημα νέων επιχειρήσεων από νέους και γυναίκες επιχειρηματίες και θα τους παρέχουν τεχνική υποστήριξη τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.

    Καταλήγοντας επεσήμανε: «Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος των 18 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη, εκ των οποίων το 20% είναι κάτω των 25 ετών».

    [04] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

    Υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα τάχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, 'ρης Σπηλιωτόπουλος. Χαρακτήρισε δε αναγκαία τη δημιουργία τους γιατί όπως επισήμανε, αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στο εξωτερικό, 25 χιλιάδες Έλληνες νέοι, γεγονός που σημαίνει μία εξαγωγή συναλλάγματος ύψους 70 δισ. δραχμών το χρόνο. Παράλληλα αυτό σημαίνει ότι με τα χρήματα αυτά δημιουργούνται αντίστοιχες h]seir εργασίας στο εξωτερικό. Χρηματοδοτούμε δηλαδή την απασχόληση σε τρίτα κράτη και ενισχύουμε την ανεργία στη χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, πιστεύει ότι η Ελλάδα αντί να εξάγει φοιτητές και να εισάγει υποκουλτούρα μπορεί να εισάγει φοιτητές και να εξάγει πολιτισμό. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η παράταξή του επιμένει στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία σε υπερκομματική βάση και με ισχυρή εκπροσώπηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ μετέφερε τη δέσμευση του πρόεδρου Κώστα Καραμανλή, όταν το κόμμα του αναλάβει την εξουσία, για διαφάνεια, νοικοκύρεμα, χρηστή διοίκηση, πάταξη της γραφειοκρατίας.

    Σημείωσε ακόμη ότι τώρα που εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή με κύρια χαρακτηριστικά της την παγκοσμιότητα, την τεχνολογική εξέλιξη και τη γνώση είναι κοινή πεποίθηση πως ο πλούτος του αύριο θα είναι συνώνυμος με τη γνώση. Και ο πλούτος αυτός πρέπει να δημιουργηθεί σήμερα γιατί περιθώρια δεν υπάρχουν. Γι΄ αυτό είναι ανάγκη να επενδύσουμε στη γνώση, στην Παιδεία, τον ανθρώπινο παράγοντα. Γι' αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε ένα άλλο σύστημα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και διαρκούς επανεκπαίδευσης. Ένα σύστημα που αφενός θα μένει σταθερό και αφετέρου θα αποδεικνύεται ευέλικτο. Ένα σύστημα που δε θα αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίζεται και θα ανανεώνεται διαρκώς. Ένα σύστημα που όχι μόνο δε θα κλείνει καμία προοπτική σε κανέναν, αλλά αντίθετα θα κρατά για όλους ανοικτές τις πόρτες για συνέχιση, για συμπλήρωση, για εξειδίκευση γνώσεων και σπουδών.

    Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται να κάνουμε επιλογές στην Παιδεία με βάση τις ανάγκες του μέλλοντος και όχι τις προκαταλήψεις του χθες. Να βγούμε μπροστά από τα γεγονότα...

    [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

    Το θέμα της άρνησης του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ Χαράλαμπου Σταυρακάκη να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτζαλάν, επικαλούμενος το εθνικό απόρρητο, έθεσε απόψε στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η υπόθεση οδηγείται σε συγκάλυψη της αλήθειας, κατηγόρησε τον κ. Σταυρακάκη για ψευδορκία και ζήτησε να επανέλθει στην Επιτροπή και να καταθέσει. Γιατί, όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ηθικό και πολιτικό πρόβλημα, ενώ πλήττεται το κύρος των θεσμών.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ανάγκη παράτασης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε να ριχθεί φως στην πολύκροτη αυτή και διαβόητη, όπως την χαρακτήρισε, υπόθεση.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι το θέμα που έθεσε ο κ. Καραμανλής για να κληθεί να καταθέσει ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή έρχεται αναρμοδίως στην Ολομέλεια.

    «Εάν υπάρχει θέμα για οποιονδήποτε μάρτυρα, τόνισε πρέπει να λυθεί στην Επιτροπή και όχι στην Ολομέλεια. Διότι έτσι θα καταργήσουμε την αυτοτέλεια των διαφόρων επιτροπών. Σε ότι αφορά το θέμα της παράτασης των εργασιών της Εξεταστικής Epitqop^r ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο ίδιος είναι αρνητικός. Αιτιολογώντας την άρνησή του αυτή ανέφερε ότι όταν ελήφθη η απόφαση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής καθορίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη χωρίς καμία αντίρρηση. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών της που ήταν 30 Απριλίου. Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπήρξε από κάποια μέλη της Επιτροπής η διάθεση κωλυσιεργίας με στόχο να παραταθούν οι εργασίες της επιτροπής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο επανήλθε για να πει ότι το κόμμα του θα αναζητήσει σε ότι αφορά τον κ. Σταυρακάκη το δρόμο της ποινικής δίωξης. Εν τω μεταξύ ολοκλήρωσε απόψε την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοσμίδης άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς για τους σχεδιασμούς της ΕΥΠ στην υπόθεση Οτζαλάν. Σε ότι αφορά τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο κ. Κοσμίδης ανέφερε ότι ενημερωνόταν χωρίς όμως να παρεμβαίνει ή να κάνει υποδείξεις ή να δίνει εντολές για τους χειρισμούς της υπόθεσης. Διότι, όπως εξήγησε ο Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στους καθ' ύλην αρμόδιους τρεις πρώην υπουργούς Πάγκαλο, Παπαδόπουλο και Πετσάλνικο. Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος.

    [06] ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΗΣΕ Η ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

    Ελεγχο όλων των φορτίων με φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα προωθούνται από το ΝΑΤΟ, μέσω Θεσσαλονίκης, σε καταυλισμούς προσφύγων στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία ζητάει από τις αρμόδιες τελωνειακές υπηρεσίες το ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ επισκέφθηκε σήμερα τον προϊστάμενο στην εισαγγελία πρωτοδίκων Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Σιδέρη και ζήτησε την παρέμβασή του για έλεγχο των φορτίων εκφράζοντας υπόνοιες με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρονται στις γειτονικές χώρες τοξικές και χημικές ουσίες που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν εναντίων των Σέρβων στο πλαίσιο πιθανού βιολογικού πολέμου. Ο εισαγγελέας αφού ενημερώθηκε από τα μέλη της τριμελούς κομματικής αντιπροσωπείας - επικεφαλής της οποίας ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης - τους είπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση στα φορτία, αφού διακινούνται τράνζιτ μέσω της Ελλάδας.

    Οπως δήλωσαν αργότερα οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ζήτησαν από τον εισαγγελέα να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε ο κ. Σιδέρης, την περασμένη εβδομάδα στο δικαστικό μέγαρο, με τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο εισαγγελέας τους διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε συζήτηση γύρω από τα θέματα που αφορούν τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού μέσω του λιμανιού και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και υποστήριξε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον περιορίστηκε σε περιουσιακά θέματα του προξενείου. Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδας καταγγέλει |ti η διοίκηση του ΟΣΕ με συνοπτικές διαδικασίες μετέφερε στρατιωτικό υλικό στην ΠΓΔΜ με 12 βαγόνια και με πλαστά συνοδευτικά έγγραφα που ανέφεραν ότι πρόκειται για φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του συνδέσμου οι σιδηροδρομικοί στη Βόρεια Ελλάδα απειλούν ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υποχρεωθούν από τη διοίκηση να συμμετάσχουν στις διαδικασίες μεταφοράς στρατιωτικού υλικού με τρένα. Γ.Χ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Στόχους στο Βελιγράδι, Νόβισαντ, Ούζιτσε, Κράλιεβο, Σόμπορ και την Μπάτσκα Πάλανκα έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα δύο πύραυλοι έπληξαν την κορυφή του 23οροφου εμπορικού κτιρίου «Usce» στο κέντρο του Βελιγραδίου, καταστρέφοντας τους ραδιοτηλεοπτικούς αναμεταδότες. Το κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η πρώην κεντρική επιτροπή της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, τα γραφεία του Κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της συζύγου του προέδρου Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, ο ραδιοσταθμός «Kosava» της κόρης του Μιλόσεβιτς, Μαρία, ο ψυχαγωγικός τηλεοπτικός σταθμός «PINK» με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο Βελιγράδι, καθώς και γραφεία επιχειρήσεων, βομβαρδίστηκε και την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι τρεις πρώτοι και οι πέντε τελευταίοι όροφοί του. Σύμφωνα με το επιτελείο προστασίας των πολιτών στο Βελιγράδι, από την επίθεση δεν σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκε ο τηλεοπτικός αναμεταδότης στον όρο Ζλάτιμπορ, κοντά στο Ούζιτσε, καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Τσάτσακ και του Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία. Στη Βοϊβοντίνα στο στόχαστρο των συμμαχικών αεροσκαφών βρέθηκε για μία ακόμα νύχτα το αεροδρόμιο του Σόμπορ, αλλά και η γέφυρα «25ης Μαρτίου» στο Δούναβη, η οποία συνδέει τις πόλεις Μπάτσκα Πάλανκα και Ιλοκ. Η γέφυρα δεν καταστράφηκε, αλλά υπέστη μικρές ζημιές, καθώς οι πύραυλοι δεν βρήκαν το στόχο τους. Εντονη ήταν η δραστηριότητα των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών και στην περιοχή του Νόβισαντ. Εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή Φρούσκα Γκόρα, όπου βρίσκονται ραδιοτηλεοπτικοί αναμεταδότες. Ε.Π.

    [08] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΥΓΧΥΣΗ

    Συνεχίστηκε και σήμερα το κλίμα σύγχυσης γύρω από τις τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς όπου φαίνεται ότι διαφοροποιείται από τις θέσεις της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Η σύγχυση η οποία προκλήθηκε από τον ίδιο τον Ντράσκοβιτς, ο οποίος μετά τις γνωστές του δηλώσεις πριν από δύο μέρες, οι οποίες heyq^hgjam ως ρήγμα στο συμπαγές μέτωπο που έχει συγκροτηθεί γύρω από τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, τη μια ανεβάζει τους τόνους, την άλλη τους χαμηλώνει και άλλες φορές ανασκευάζει τα όσα δηλώνει. Ο κ. Ντράσκοβιτς στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην οποία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από Γιουγκοσλάβους και ξένους δημοσιογράφους, φάνηκε πιο ήπιος σε σχέση με όσα δήλωσε χθες και προχθές.

    Ασκησε κριτική στην κακή, όπως ανέφερε, κρατική προπαγάνδα και διπλωματία της χώρας, ζήτησε ταυτόχρονη αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας για να μην εκμεταλλευθεί, όπως είπε, η Βορειοατλαντική Συμμαχία την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η λύση που πρέπει να δρομολογηθεί πρέπει να βασίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προσωπικά δεν θα αποδεχόμουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο από τις χώρες που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε ο κ. Ντράσκοβιτς, προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ομως γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλές χώρες - μέλη του ΟΗΕ είναι και χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, είπε ο κ. Ντράσκοβιτς. Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας επεσήμανε ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να υπάρξει επιστροφή των προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο και να δρομολογηθεί λύση για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Αυτές είναι θέσεις που αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του από το αξίωμα του αντιπροέδρου της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα με το οποίο οι αρχές αντιμετωπίζουν την κατάσταση επαναλαμβάνοντας ότι η ηγεσία της χώρας του πρέπει να πληροφορεί πιο αντικειμενικά τον κόσμο για όσα συμβαίνουν στη χώρα από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

    [09] Ο ΤΑΛΜΠΟΤ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον γεφυρώνουν σιγά σιγά τις διαφορές τους, όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP. Ο κ. Τάλμποτ ανέφερε ύστερα από τις τρίωρες συνομιλίες με τον κ. Τσερνομίρντιν ότι μετά την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, οι δυο χώρες κατανοούν καλύτερα η μια τις θέσεις της άλλης και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανοικτή, σοβαρή και εποικοδομητική συνεργασία των δυο χωρών.

    Ο κ. Τάλμποτ επισήμανε ότι οι διαφορές των δυο χωρών παραμένουν, αλλά η συνεργασία τους συνεχίζεται, τονίζοντας ότι οι επαφές του πρόεδρου Γέλτσιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον ενισχύουν αυτήν την συνεργασία. Ο κ. Τάλμποτ ολοκληρώνοντας ανέφερε, ότι οι σημερινές συνομιλίες αποτελούν συνέχεια της εποικοδομητικής τηλεφωνικής συνομιλίας των δυο προέδρων την Κυριακή. O.K.

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom συνεχίζει να προμηθεύει τη Γιουγκοσλαβία με τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου καθημερινά, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρείας. Το φυσικό αέριο φτάνει στη Γιουγκοσλαβία μέσω του αγωγού Ουκρανίας - Ουγγαρίας, ενώ χθες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν έχει σκοπό να συμμορφωθεί με τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επιβολή εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση μπορεί να την επιβάλει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Βελιγραδίου στη Ρωσία Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς η Ρωσία εξήγαγε στη Γιουγκοσλαβία σχεδόν δύο εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το προηγούμενο έτος. Ε.Ρ.

    [11] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ήταν μια επιτυχής συγκέντρωση. Πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική και οικονομική κατάσταση και για το μέλλον του 21ου αιώνα. Η χώρα μας χαιρετίζει την ανοιχτή πόρτα για την εισδοχή εννέα υποψηφίων, εγώ όμως και στη διάσκεψη και στις διμερείς επαφές που είχα, εξέφρασα τη δυσαρέσκεια για την κατάταξη της χώρας μας, διότι δεν ανταποκρίνεται με όσα έχει πράξει αυτή», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον. «Δώσαμε την άδεια», συνέχισε ο κ. Γκλιγκόροφ, «να εγκατασταθεί στη χώρα μας κέντρο για τον έλεγχο στο Κόσοβο. Συνάψαμε συμφωνία για την εγκατάσταση ενός ορισμένου αριθμού στρατιωτών με αποστολή την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Κόσοβο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει απόφαση ότι οι δυνάμεις αυτές είναι η προπομπή για τη στρατιωτική επέμβαση στο Κόσοβο. Παραχωρήσαμε τους στρατώνες μας για να στεγαστούν οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Καμία χώρα δεν έκανε τόσα όσο η δική μας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου».

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ «έγινε λόγος για ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο κατά κάποιο τρόπο ονομάστηκε σχέδιο Μάρσαλ. Το σχέδιο αυτό θα δώσει την ευκαιρία να ευημερήσουν οι χώρες της περιοχής αυτής, αλλά και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Καταλήγοντας επεσήμανε ότι υπήρξε υποστήριξη στη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας, όμως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θεωρώ πως οι καταστροφές δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα».

    [12] ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΑΝ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΓΙΑ

    Ξανά σήμερα οι στρατιωτικές σερβικές δυνάμεις χτύπησαν με βαρύ οπλισμό, όπως ολμοβόλα και κανόνια 88 εκ.διαμέτρου, τα χωριά tgr περιοχής Τροπόγια, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια της αλβανικής πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Τροπόγια γύρω στις 6 το απόγευμα -ώρα Αλβανίας, (7 ώρα Ελλάδος), μια ομάδα του σερβικού στρατού χτύπησε εναντίον των χωριών Καμενίτσα και Ντομπρούνα, με βαρύ οπλισμό και εναντίον των συνοριακών φυλακίων των χωριών αυτών. Ο αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι οι αλβανικές συνοριακές δυνάμεις δεν ανταπέδωσαν στα χτυπήματα των Σέρβων αλλά είναι έτοιμες να υπερασπίσουν την εδαφική κυριαρχία και βρίσκονται σε έκτακτη επιφυλακή εάν οι σερβικές δυνάμεις προσπαθήσουν να παραβιάσουν το αλβανικό έδαφος. (Χ.Σ.)

    [13] ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δικηγόροι του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν υπέβαλλαν μήνυση κατά 18 τουρκικών εφημερίδων για παραβίαση της νομοθεσίας και του επαγγελματικού ήθους σε άρθρα τους που αφορούσαν τον πελάτη τους. Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι κατηγόρησαν τις εφημερίδες ότι παραβίασαν το νόμο δημοσιεύοντας ομολογίες του Οτζαλάν που υποτίθεται ότι κατέθεσε στους εισαγγελείς παρά την πρόβλεψη ότι οποιοδήποτε κείμενο που σχετίζεται μέ δικαστική υπόθεση δεν μπορεί να δημοσιευτεί πριν ξεκινήσει η νομική διαδικασία.

    Για αρκετές μέρες μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του Οτζαλάν στην Τουρκία το Φεβρουάριο, οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας δημοσίευαν σελίδες με σχόλια που απέδιδαν στον Κούρδο ηγέτη. Τα δημοσιεύματα για τα οποία δεν παραθέτονταν πηγές, παρουσίαζαν τον Οτζαλάν να αποκαλύπτει ξένους υποστηρικτές στον αγώνα του κόμματός του για ανεξαρτησία από την Τουρκία.

    Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι θεσμοί των μέσων ενημέρωσης παραβίασαν τη συνταγματική αρχή ότι ο καθένας είναι αθώος μέχρι να αποδειχτεί ένοχος. «Εφημερίδες, παριοδικά και τηλεοπτικοί σταθμοί βομβάρδιζαν την ιδιωτική και πολιτική ζωή του πελάτη μας με προσβολές και βρισιές παρά τους νομικούς κανόνες για το αντίθετο» αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στις κοινές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Οτζαλάν περιλαμβάνονται αυτές του «δολοφόνου, διεστραμμένου και φονιά».

    Οι υπερασπιστές του Κούρδου ηγέτη κατήγγειλαν ότι οι εισαγγελείς που είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση συμμόρφωσης με το νόμο, έκαναν τα τυφλά μάτια στις παράνομες ενέργειες των εφημερίδων. Στην ανακοίνωση δεν παραλείπεται η κριτική στη συμπεριφορά εναντίον των δικηγόρων του Οτζαλάν και τονίζεται ότι «υποβάλλοντας τα παράπονά μας θα ανοίξουμε το δρόμο σε μία εγκληματική υπόθεση κατά των θεσμών και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένομα μέσα για αποζημίωση των δικηγόρων από τις επιθέσεις εναντίον τους». Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 27 April 1999 - 20:46:57 UTC