Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΗΚΕ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [02] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [03] ΓΕΩΡΓΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [05] ΕΞΙ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΑΕ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [07] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΕΠΕΚΡΙΝΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [08] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
  • [09] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
  • [11] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [13] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ Η ΣΕΡΒΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΗΚΕ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    «Η Ελλάδα βγήκε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πιο ισχυρή, γιατί αναγνωρίστηκαν και ο ιδιαίτερος ρόλος της στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου και η συμβολή της για την ειρήνευση στην περιοχή».

    Με αυτή την επισήμανση και με την προσθήκη ότι η χώρα μας μέσα στη δίνη που επικρατεί στα Βαλκάνια έδειξε και δείχνει ότι έχει δύναμη ψυχής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκλεισε απόψε την ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που αφορούσε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Μία συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και ήταν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εκτός χειρογράφου αναφέρθηκε στη συμμετοχή που έχει η Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία και ανακοίνωσε ότι για το σκοπό αυτό είχε το ap|ceula τηλεφωνική επικοινωνία με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για εξέρευση ειρηνικής λύσης θα αποδώσουν.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της χώρας μας στη Συμμαχία ο κ. Σημίτης τόνισε ότι αυτό αποτελεί μία αναγκαιότητα γιατί έτσι μπορούν να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι και να έχουμε πιο δυνατή θέση στη διεθνή σκακιέρα όπου παίζει και η Τουρκία.

    Ταυτόχρονα επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν ή υπονοούν την αποχώρηση μας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι εύκολα λόγια για ψηφοθηρία και εντυπώσεις. «Κινήσεις όπως τις εισηγούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δημιουργούσαν θεαματικές εντυπώσεις για ελάχιστες ώρες ώρες, αλλά μακροπρόθεσμα θα είχαμε σοβαρότατα προβλήματα, θα οδηγούμασταν σε μεγάλους κινδύνους και θα παρείχαν ανεπανάληπτες ευκαιρίες σε όσους βρίσκονται σε αντίθεση μαζί μας να προωθήσουν τα συμφέροντα τους σε βάρος μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: Πρώτον: το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ την 1η Μαρτίου του 1999 έλαβε την οριστική απόφαση ενεργοποίησης όλων ανεξαιρέτως των στρατηγείων της Συμμαχίας συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Λάρισας. Δεύτερο: Η Συμμετοχή της χώρας μας στη νέα δομή, ήδη επέφερε την αποδέσμευση όλων των έργων κοινής υποδομής του ΝΑΤΟ που επί χρόνια ήταν μπλοκαρισμένα λόγω αμοιβαίων εναντιώσεων Ελλάδας - Τουρκίας και η αξία των οποίων ανέρχεται για την Ελλάδα σε πολλά δισεκατομμύρια, ενώ επιφέρει και γεωστρατηγικά ωφελήματα και Τρίτον: Τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας δεν έχουν καμία σχέση με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ όπως δεν είχε και με τις παλιές δομές. Η Συμμαχία δεν μπορεί να ασκήσει κυριαρχία εξ ονόματος των μελών της ούτε έχει τέτοια εξουσιοδότηση, αλλά εγγυάται απλώς στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας, την ασφάλεια όλων των μελών της. Αναφερόμενος τέλος ο πρωθυπουργός στο ρόλο της Ελλάδας απέναντι στη γιουγκοσλαβική κρίση, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες της προς τέσσερις κατευθύνσεις:

    Να υπάρξει μία συνεργασία θεσμών και ενεργειών που θα οδηγήσουν στην αποδοχή από τη Γιουγκοσλαβία τις απόσυρσης των στρατευμάτων από το Κόσοβο. Να επιστρέψουν με ασφάλεια οι πρόσφυγες στις εστίες τους Να αναπτυχθεί ευρεία διεθνής δύναμη με σαφή νομιμοποίηση Να υπάρξει ταυτόχρονα κατάπαυση των πολεμικών ενεργειών.

    Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της χώρας μας σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πέτυχε να στείλει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο σε Κοσοβάρους, όσο και σε Σέρβους.

    [02] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης και των χειρισμών της, τόσο στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του MATO, άσκησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε δειλή και απείρως επικίνδυνη την Κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, υπέγραψε ερήμην του ελληνικού λαού το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ γιατί έτσι επιτάσσουν τα ταξικά συμφέροντα της ολιγαρχίας και του μεγάλου καφαλαίου που υπηρετεί. «Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη θα περάσει σίγουρα στην ιστορία. Αλλά στην ιστορία δεν περνάνε μόνο οι αγώνες και οι θρίαμβοι του ελληνικού λαού. Περνάνε και οι επικίνδυνες και επονείδιστες πολιτικές πράξεις», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του από τα σαθρά επιχειρήματα και προσχήματα της Κυβέρνησης και όλων εκείνων που κάνουν κριτική με μισή καρδιά». Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε τη ριζικά αντίθετη άποψη του κόμματός της να είναι η Ελλάδα το καλό και υπάκουο παιδί του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί σκόπιμα ψευτοδιλήμματα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της συμμόρφωσης στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ».

    Για την κ. Παπαρήγα το λιγότερο που μπορεί να γίνει σήμερα είναι να μη νομιμοποιηθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει, όπως είπε, έδαφος για να μπούν εμπόδια. «Η αντίσταση, η απειθαρχία, η προετοιμασία δυνάμεων και προϋποθέσεων για συνολική ρήξη στην πορεία είναι μονόδρομος», τόνισε και πρόσθεσε: «Ένα καθαρό όχι στο ΝΑΤΟ, σταθερό, μόνιμο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μικρές και μεγάλες νίκες του λαού μας, δίνει προοπτική. Η υποταγή μόνο σε νέες τραγωδίες οδηγεί. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες -συνέχισε- ούτε ζούμε στον κόσμο της άγνοιας, εμείς οι κομμουνιστές. Δεν υπογράφω, ξέρουμε καλά τί σημαίνει. Σημαίνει αντιστέκομαι, πάω κόντρα στο ρεύμα, παίρνω όλα τα ρίσκα να υπερασπίσω πριν απ' όλα τα σύνορα και την ακεραιότητα της χώρας, την ειρήνη στην περιοχή, που βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Προβάλουμε τον μονόδρομο της αντίστασης και της αντεπίθεσης, τον μονόδρομο ενός Λαϊκού Κοινωνικοπολιτικού Μετώπου που θα δώσει δύναμη και συνείδηση, γνώση και τέχνη στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση δεν έστειλε χερσαίες δυνάμεις στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας γιατί αντιστάθηκε ο ελληνικός λαός. Και γιατί το ΝΑΤΟ φυλάει την Ελλάδα και την Τουρκία για να δώσουν συνέχεια στην βρώμικη πολιτική στα Βαλκάνια με άλλα μέσα. (Χ.Σ.)

    [03] ΓΕΩΡΓΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    O πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρνάντζε υποστήριξε σήμερα ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ελληνας πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στην Τιφλίδα στις 10-11 Μαίου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο eid^seym Ιταρ-τας.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας υποστήριξε ότι η Γεωργία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Στεφανόπουλος θα συναντηθεί εκτός από τον κ. Σεβαρνάτζε και με τον πρόεδρο της βουλής Ζουράμπ Ζβανία όπως επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι. Λ.Μ

    [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Κοινές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού αναλαμβάνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπως έγινε γνωστό μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου με το προεδρείο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του Συμβουλίου και συσκέφθηκε με τα μέλη του προεδρείου για μία ώρα περίπου αμέσως μετά την έξοδό του από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, παρουσία και του υφυπουργού εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα εξής :» Είχα σήμερα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με το προεδρείο του ΣΑΕ για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου ανάπτυξης. Με το ΣΑΕ έχω μια πάρα πολύ παλιά συνεργασία, έχω συμβάλλει στην ίδρυσή του, έχουμε ξεκινήσει μαζί τις προσπάθειες που σχετίζονται με τον ομογενειακό τύπο, όσο ήμουν στο υπουργείο τύπου, ενώ επίσης είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία για τα θέματα του πολιτισμού, των ολυμπιακών αγώνων, της Ελληνιάδας των Νέων Αποδήμων, η οποία ελπίζω ότι θα εγκαινιάσει από φέτος την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη. Στα νέα μου αντικείμενα, στην ανάπτυξη ξεχωρίζει αυτή την περίοδο ο τουρισμός, που είναι και το πιο ευπαθές προϊόν μας. Ενημέρωσα τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός, πολύ πιο εντοπισμένα και πολύ πιο συγκεκριμένα, από αυτά που φημολογούνται και συζητήσαμε κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για να βοηθήσουμε την επικοινωνιακή μας εκστρατεία και για να διατηρήσουμε τη χρονιά αυτή στα πολύ υψηλά επίπεδα, στα οποία είχε αρχίσει να κινείται και στα οποία ελπίζουμε ότι θα κινηθεί τελικώς».

    Σε ερώτησή μας για το πότε θα ανακοινωθούν αυτές οι κοινές πρωτοβουλίες με το ΣΑΕ ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «μία δέσμη προτάσεων έχει ήδη ανακοινώσει και την ερχόμενη Πέμπτη με πιο συστηματικό τρόπο θα τις ανακοινώσει στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο συνέρχεται με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση με συγκεκριμένες δράσεις των επιπτώσεων από τη κρίση στο Κόσοβο».

    [05] ΕΞΙ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΑΕ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Το θέμα της μόνιμης στέγασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών του εννεαμελούς προεδρείου του ΣΑΕ , με tgm παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη, του Υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρου Λαμπρινίδη, καθώς και αντιπροσωπείας της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό , με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημήτρη Παντερμαλή. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε για το θέμα της στέγασης του ΣΑΕ πως « με τη σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου , θα δοθεί η δυνατότητα για λύσεις σε σημαντικά χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτό της στέγασης , της στελέχωσης των γραφείων του και βεβαίως , θα αποφασιτούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου χρόνου.Το ΥΜΑΘ», συνέχισε ο κ. Μαγκριώτης, «παρουσίασε ένα κατάλογο κτιρίων με κατάλληλες υποδομές στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αξιολογήθηκαν ότι μπορούν να προσφέρουν αξιόλογη, σημαντική, διακριτή, λαμπρή στέγη στο ΣΑΕ, έτσι ώστε και αυτό να πραγματοποιεί τις βασικές του λειτουργίες, αλλά και η πόλη μας να κοσμείται από αυτή την παρουσία. Εχουμε παρουσιάσει ένα κατάλογο με πολλές παραμέτρους , όπου αξιολογούνται έξι κτίρια της Θεσσαλονίκης: το κτίριο Νεδέλκου στην Εγνάτια, το κτίριο που στέγαζε τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας , η Βίλα Μπιάνκα, η δωρεά Μακρίδη το κρίριο της οδού κρίσπου στην Ανω πόλη, το νεοκλασσικό στη συμβολή των οδών της 25ης μαρτίου και Βασ. Ολγας, καθώς και ένα κτίριο μέσα στις εγκαταστάσεις της Εκθεσης. Πιστεύω «, τόνισε ο ΥΜΑΘ, « πως μέσα από αυτό το πίνακα, το Προεδρείο του ΣΑΕ, αξιολογώντας και τις δικές του προτεραιότητες, θα κάνει τις δικές του ιεραρχήσεις και μετά όλοι εμείς -κυβέρνηση, νομαρχία, τοπική αυτοδιοίκηση και κάθε φορέας, ο οποίος είτε έχει αυτά τα κτίρια, είτε τα διαχειρίζεται - θα βρούμε την καλύτερη , την προσφορώτερη και την αποδοτικότερη λύση».

    Αναφερόμενος στη λειτουργική υποστήριξη ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι «μπορεί το ΥΜΑΘ να παρέχει υποστήριξη στον τομέα της στελέχωσης του ΣΑΕ, πέρα από την οικονομική επιχορήγηση, που κάθε φορά δίνει ως υπουργείο για τα λειτουργικά του έξοδα. Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι «ο ομογενειακός ελληνισμός, τις μέρες και πάλι ήταν πρωταγωνιστής στην προβολή των εθνικών μας θέσεων , στην κρίσιμη χρονική συγκυρία του πολέμου στο δυτικό άξονα της Βαλκανικής. Ενίσχυσε την προσπάθεια της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τη διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων και βεβαίως τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Οι απόψεις του καθενός είναι σεβαστές, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, για όσα λέει, για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο πρωθυπουργός έχει την εντολή του ελληνικού λαού και θα την ανανεώσει στις εκλογές του 2000, συμπλήρωσε.

    [07] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΕΠΕΚΡΙΝΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Τη στάση της Δύσης στην κρίση στη Γιουγκοσλαβία επέκρινε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, που χοροστάτησε στη δοξολογία στο Αργος, για τη γιορτή του πολιούχου και προστάτη της πόλης Αγίου Πέτρου. Στις εκδηλώσεις στο Αργος παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [08] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Μέσα σε κλίμα έντασης αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την ΠΓΔΜ δύο μεγάλες νατοϊκές εφοδιοπομπές με στρατιωτικά υλικά που είχαν μεταφερθεί τις τελευταίες τέσσερις μέρες με πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναχώρησε για τα Σκόπια φάλαγγα 92 φορτηγών με μικρά στρατιωτικά οχήματα, κοντέινερς και άλλα εφόδια τα οποία είχε ξεφορτώσει λίγες ώρες νωρίτερα το ιταλικό πλοίο «Μέητζορ». Λίγο αργότερα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη και μια δεύτερη νατοϊκή φάλαγγα με 96 φορτηγά μεταφέροντας στη γειτονική χώρα ποσότητες εφοδίων για λογαριασμό των γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων. Στη διάρκεια αναχώρησης των εφοδιοπομπών σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν ομάδες διαδηλωτών - που περιφρουρούν τις τελευταίες μέρες τις εγκαταστάσεις του λιμανιού - επιχείρησαν να αποκλείσουν την πύλη εξόδου. Κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να στήσουν μπλόκο με ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, ενώ κάποιοι άλλοι έπεσαν στο οδόστρωμα προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και τελικά κατάφεραν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση. Γ.Χ.

    [09] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντάται αύριο, στα Σκόπια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, που αναχώρησε σιδηροδρομικώς από τη Θεσσαλονίκη το πρωί, με επικεφαλής τον υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη. Επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων είναι να τεθεί σε νέες βάσεις η διμερής συνεργασία στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή. «Τελικό όφελος των διμερών επαφών θα είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, που αυτή τη στιγμή δέχεται έντονες πιέσεις και χρήζει υποστήριξης για να μπορέσει να προχωρήσει. Ετσι, θα δοθεί στη χώρα μας η δυνατότητα να παίξει ρόλο ηγέτιδας δύναμης για την ανάπτυξη στα Βαλκάνια» διευκρίνισε ο κ. Μαντέλης, λίγο πριν αναχωρήσει για τα Σκόπια, μέσω της νέας ηλεκτροδοτούμενης γραμμής του ΟΣΕ, με αμαξοιστοιχία Intercity που δρομολογήθηκε εκτάκτως για αυτό το σκοπό. Τον κ. Μαντέλη που αύριο θα συναντηθεί και με τον Σκοπιανό ομόλογό tou, Μπόμπι Σπίρκοφσκι, συνοδεύουν ο υφυπουργός Νικόλαος Σαλαγιάννης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Στην αποστολή μετέχουν επίσης τέσσερις βουλευτές, ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) Ιωάννης Τζεν, 24 επιχειρηματίες, καθώς και στελέχη του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, της ΥΠΑ και της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Οι ελληνικοί στρατηγικοί στόχοι για συνεργασία με την ΠΓΔΜ στις Μεταφορές και τις Επικοινωνίες συνοψίζονται ως εξής: Ανάπτυξη δικτύου τακτικών επιβατικών μεταφορών και σιδηροδρομικών μεταξύ Θεσσαλονίκης - Σκοπίων. Ταχύτατη ολοκλήρωση του Αξονα Χ επί σκοπιανού εδάφους. Ανάπτυξη ενός Ελεύθερου Εμπορευματικού Διαδρόμου επί του Αξονα Χ (Freight Freeway). Μείωση των καθυστερήσεων από συνοριακές διατυπώσεις κατά τη διέλευση των σιδηροδρομικών συρμών. Ταχυδρομική Συνεργασία με επιδίωξη ανάληψης υποχρέωσης από τα Σκόπια μή προβολής αλυτρωτικής προπαγάνδας (μέσω γραμματοσήμων).

    Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποσπάσει τη σκοπιανή υποστήριξη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ελέγχου Ανώτερου Εναέριου Χώρου («Upper Space Management») στη Βαλκανική, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οσον αφορά τον τηλεπικοινωνιακό τομέα, οι διμερείς σχέσεις εξελίσσονται ιδιαίτερα θετικά. Η ψηφιακή καλωδιακή ζεύξη οπτικών ινών Φλώρινας - Μοναστηρίου έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, ενώ αντίστοιχη σύνδεση μεταξύ Κιλκίς - Γευγελή βρίσκται στο τελευταίο στάδιο ενεργοποίησης.

    Πάντως, το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της ΠΓΔΜ, καθώς στο «στόχαστρο» του ΟΤΕ έχει μπει η απόκτηση τουλάχιστον του 1/3 του εταιρικού μεριδίου του.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφόριες περίπου 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν βαριά από την επίθεση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο σε λεωφορείο που κατευθυνόταν από το Πετς στη Ρόζαγιε. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν κυρίως πρόσφυγες γυναίκες και παιδιά και εκτελούσε το δρομολόγιο Τζακόβιτσα - Ποντγκόριτσα επλήγη στην περιοχή Σάβινα Βόντα σε απόσταση 5 χιλιομέτων από την είσοδο στο Μαυροβούνιο, ενώ κατά την επίθεση χτυπήθηκαν και αρκετά αυτοκίνητα. Το λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο δημιουργήθηκε κρατήρας διαμέτρου 30 μέτρων και βάθους 15 μέτρων.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες Γιουγκοσλάβων και ξένων δημοσιογράφων που βρίσκονται στο σημείο τη στιγμή που έφθαναν οι ομάδες διάσωσης τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ συνέχιζαν να πετούν σε αυτή τη ζώνη. Ο ιατροδικαστής της περιφέρειας του Πετς Βλάνταν Μπόιτς δήλωσε ότι μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια 17 νεκροί και 20 tqaulat_er. Κ.Γ.

    [11] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στα στρατόπεδα των προσφύγων στην ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η βοήθεια της χώρας του προς τους πρόσφυγες θα διπλασιαστεί από 20 σε 40 εκατομμύρια λίρες. Παράλληλα ανακοίνωσε η Βρετανία είναι πρόθυμη να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί στο έδαφός της. Σημειώνεται ότι περίπου 330 πρόσφυγες βρίσκονται ήδη στη Βρετανία, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσει αρκετές χιλιάδες. Ε.Ρ.

    [12] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Συνομιλίες με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα έχει μεθαύριο στη Βόννη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην πρώτη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την παραμονή του στη Γερμανία, ο κ. Κλίντον θα επισκεφθεί τις αμερικανικές βάσεις του Ραμστάιν και του Σπανκντάλεμ απ' όπου εξορμούν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, που πλήττουν στόχους στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Επίσης θα συναντηθεί και με τους τρεις στρατιώτες, που απελευθέρωσαν οι Σέρβοι με τη μεσολάβηση του Αγωνιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τσέσσε Τζάκσον. Οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν την Κυριακή στη Γερμανία και νοσηλεύονται στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντστουλ, όπου και θα τους επισκεφθεί ο Πρόεδρος Κλίντον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κλίντον θα επισκεφθεί και καταυλισμούς προσφύγων από το Κόσοβο, που φιλοξενούνται στη Γερμανία, και οι οποίοι φτάνουν ττις δέκα χιλιάδες.

    [13] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο απεσταλμένος του προέδρου Γέλτσιν της Ρωσίας για τη Γιουγκοσλαβία Βίκτορ Τσερνομίρντιν υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο οι οποίες θα διατυπωθούν στις συνομιλίες που θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας. Ο κ. Τσερνομίρντιν κατά τη διάρκεια σύντομης στάσης που πραγματοποίησε στην πόλη Σάνον της Ιρλανδίας καθ΄ οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ότι θα μεταφέρει στον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ μήνυμα του προέδρου Γέλτσιν. Λ.Μ

    [14] ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ Η ΣΕΡΒΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

    Στο σκοτάδι βυθίστηκε χθες το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Σερβίας, μετά το βομβαρδισμό σε εγκαταστάσεις του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν εγκαταστάσεις στον θερμοηλεκτρικό σταθμό, Νίκολα Τέσλα, στην περιοχή Ομπρένοβατς, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

    Ολόκληρη η Σερβία από την περιοχή της Νις στο νότιο τμήμα, μέχρι τα σύνορα και την Ουγγαρία βυθίστηκε στο σκοτάδι, όταν στις 21.45 τοπική ώρα, επλήγη το δίκτυο του θερμοηλεκτρικού σταθμού. Οι βλάβες που προκλήθηκαν στο δίκτυο παροχής ρεύματος υψηλής τάσης, κατέστησαν αδύνατη τη μεταφορά του στις γιουγκοσλαβικές πόλεις για αρκετές ώρες. Τα τεχνικά συνεργεία κατόρθωσαν ύστερα από αρκετές ώρες να αποκαταστήσουν τις βλάβες και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα. Ηλεκτροδροτόθηκε αρχικά το κέντρο του Βελιγραδίου και αργότερα άλλα τμήματα της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας και διάφορες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, ένα τμήμα της Σερβίας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος, προκειμένου να κρατηθεί η υψηλή τάση του, μέχρι την τελική αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο. Οι κάτοικοι της Σερβίας πληροφορήθηκαν το γεγονός έντρομοι, από στόμα σε στόμα, ενώ στην αρχή οι περισσότεροι δεν ήξεραν τι ακριβώς είχε συμβεί. Την πληροφορία ότι χτυπήθηκε το δίκτυο ηλεκτροδότησης μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία λειτουργούσαν με γεννήτρια. Οσοι είχαν ραδιόφωνο άκουσαν την είδηση και τη μετέφεραν στους υπόλοιπους.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 3 May 1999 - 21:28:31 UTC