Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-14

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 14 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ - ΠΛΕΣΟΥ
  • [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ
  • [04] ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [05] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΚ Β. ΜΑΡΤΕΝΣ
  • [07] ΑΙΧΜΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΑΜΑΧΩΝ
  • [09] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΑΜΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [11] ΒΕΒΑΙΗ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [12] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ
  • [14] ΣΤΕΠΑΣΙΝ: ΝΑ ΜΗ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΚΡΙΣΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ - ΠΛΕΣΟΥ

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της τακτικής τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιου Παπανδρέου, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, και της Ρουμανίας, Αντρεϊ Πλέσου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η μεταπολεμική αποκατάσταση της Βαλκανικής, καθώς επίσης και οι δυνατότητες υλοποίησης των έργων υποδομής που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    «Οι συνομιλίες σήμερα στη Σόφια αποτελούν συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Μ΄ αυτές τις τριμερείς συναντήσεις που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε μόνο περιοχή συγκρούσεων, αλλά και περιοχή καλής βούλησης και επιθυμίας συνεργασίας». Πρόκειται για την άποψη, γύρω από την οποία «κινήθηκαν» οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και tgr Ρουμανίας. Προβλέπεται μετά από τη σημερινή πετυχημένη έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών βαλκανικών κρατών αύριο κατά τη διάρκεια της ολομελειακής συνεδρίασης θα γίνει δεκτό και σχετικό ανακοινωθέν. Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξή του στη Σόφια ο Γεώργιος Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία η Θεσσαλονίκη να φιλοξενήσει το κέντρο κατανομής της οικονομικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τον τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.

    Στην τριμερή συνάντηση τονίσθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπραϊτ, κάλεσε τη Βουλγαρία και τη Βουλγάρα υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, να παίξουν συντονιστικό ρόλο για την υλοποίηση της μεταπολεμικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Διαγράφεται μια τάση η Ελλάδα να αναλάβει την κατανομή της οικονομικής βοήθειας, ενώ η Βουλγαρία να δεσμευθεί με τις διπλωματικές περιοδείες, γεγονός, για το οποίο η Σόφια σημείωσε σημαντική πρόοδο σε διεθνές επίπεδο τους τελευταίους μήνες. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλαϊκοφ, δήλωσε ότι δεν έχει σημασία το τι ακριβώς θα κάνει κάθε χώρα, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι κάθε μια χώρα θα αναλάβει τον ρόλο και τη θέση της στην διαδικασία της μεταπολεμικής αποκατάστασης των Βαλκανίων. Σαν συνέχεια του διαλόγου που άρχισε πλέον στη Σόφια θα γίνει και η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ελλάδας, Κωστή Στεφανόπουλου, στη Βουλγαρία την ερχόμενη βδομάδα.

    [02] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Mε τον πρωθυπουργό της Φιλανδίας, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης το επόμενο εξάμηνο, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο γιουγκοσλαβικό.

    Στη Φιλανδία θα μεταβεί τις προσεχείς μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ό οποίος θα έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας η θέση της Ελλάδας απέναντι στους βομβαρδισμούς είναι σαφής. Τάσσεται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Στο ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων ο κ. Ρέππας είπε ότι η Ελλάδα δεν θα παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της, ενώ θα διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με τις νηοψίες, ώστε να μη θιγούν ο τουρισμός και το εμπόριο.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ

    Τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κάλεσε το απόγευμα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που εξέφρασε ανησυχία για «την ελληνική δραστηριότητα γύρω από σχηματισμούς ακατοίκητων βραχονησίδων στο Αιγαίο». Αφορμή ήταν ο επικείμενος γάμος ενός Ελληνα και μίας Ιταλίδας στη βραχονησίδα Πλάτη που γειτονεύει με τα Ιμια και η εγκατάσταση τους σε αυτή.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ προέβει σε προκλητικές δηλώσεις και ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς των βραχονησίδων αυτών είναι αμφισβητούμενο. Για την υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο είναι γνωστές και παραμένουν σταθερές. Η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Κατά τα άλλα ένας γάμος δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο πολιτικής συζήτησης και πολύ περισσότερο πεδίο δημιουργίας προβλημάτων».

    [04] ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου παρουσίασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οπως είπε χρειάζεται να έχουν γνώσεις, ικανότητες και ενημέρωση αυτοί που το απαρτίζουν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα θέματα της Ευρωπαικής Ενωσης. Με την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου έγιναν προσπάθειες να καλυφθούν όλες οι πλευρές και τομείς, όπως είναι η εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, ο πολιτισμός κλπ. Για τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι δεν είναι δημοψήφισμα, ούτε απλή καταγραφή δυνάμεων. Είναι κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, διότι απ αυτήν θα εξαρτηθεί ποια Ελλάδα θέλουμε και ποια Ευρώπη επιδιώκουμε. Ειδικά για τον ευρωβουλευτή Παρασκευά Αυγερινό, που επί χρόνια ήταν επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο ίδιος δεν θέλησε να είναι και πάλι ευρωβουλευτής γι αυτό και τοποθετείται τιμητικά στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής: 1. Δημήτρης Τσάτσος, καθηγητής πανεπιστημίου, ευρωβουλευτής 2. Ιωάννης Σουλαδάκης, πολιτικός μηχανικός βουλευτής 3. Γιώργος Κατηφόρης, οικονομολόγος, ευρωβουλευτής 4. Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής ΑΠΘ 5. Πέτρος Ευθυμίου, δημοσιογράφος 6. Αννα Καραμάνου, ευρωβουλευτής 7. Αλέκος Μπαλτάς, οικονομολόγος, βουλευτής, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας 8. Μένη Μαλλιώρη, ψυχίατρος, πρόεδρος οργανισμού κατά των ναρκωτικών 9. Μανώλης Μαστοράκης, πολ. μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ 10. Μυρσίνη Ζορμπά, πολ. επιστήμων, διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου 11. Ηλίας Πλασκοβίτης, οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου 12. Χρήστος Φάκας, αγρότης, πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ 13. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, περιβαλλοντολόγος 14. Γιώτα Γαζή, δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ 15. Δημήτρης Κουσελάς, Πολ. επιστήμων, πρόεδρος ΟΤΟΕ 16. Αθανασία Τσατσάκου, καθηγήτρια ΑΠΘ 17. Γιάννης Βαρδακαστάνης, ιδ. υπάλληλος, πρόεδρος συνομοσπονδίας ατόμων με ειδικές ανάγκες 18. Αρτινοπούλου Βάσω, μέλος Δ.Σ. συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας 19. Νίκος Μαδεμλής, γραμματέας Ν. ΠΑΣΟΚ 20. Αναστασία Κανελλοπούλου, φιλόλογος, πρώην νομάρχης 21. Νίκος Αμανατίδης, επιχειρηματίας, πρόεδρος ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος 22. Στέλλα Πριόβολου, καθηγήτρια πανεπιστημίου 23. Χρήστος Ιακώβου, προπονητής εθνικής ομάδας άρσης βαρών 24. Αλέκος Φασιανός, ζωγράφος 25. Παρασκευάς Αυγερινός, γιατρός, ευρωβουλευτής

    [05] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης μετέφερε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και στηρίζει τις προσπάθειες δίκαιης λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί ομαλά.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κρανιδιώτης σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα διασφαλίσει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και θα δώσει τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι έγινε «μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη», στον οποίο μετέφερε «τους προσωπικούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες που καταβάλει για εξεύρεση μιας δίκαιης και bi~silgr λύσης στο πρόβλημα, στα πλαίσια των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών». Είπε, επίσης, ότι «με τον πρόεδρο συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, τη γιουγκοσλαβική κρίση και πώς αυτή επηρεάζει την Ελλάδα και την Κύπρο, πώς επηρεάζει το κυπριακό πρόβλημα, συζητήσαμε για την πορεία του Κυπριακού και τις φημολογούμενες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών».

    Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «φημολογούμενες πρωτοβουλίες», ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μια συγκεκριμένη πρόταση, ακούμε διάφορες ιδέες, ανταλλάσσουμε απόψεις, ξέρουμε ότι υπάρχει μια πρόταση από την πλευρά της ομάδας των 8 αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας να συγκληθεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών». «Οταν αυτό υλοποιηθεί», είπε, «θα μιλούμε πιο συγκεκριμένα», προσθέτοντας ότι «η ελληνική πλευρά, και πιστεύω ότι και η κυπριακή πλευρά, υποστηρίζουμε μιαν προσπάθεια, η οποία θα έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και θα λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ». Ανέφερε, εξάλλου, ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου συζήτησε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι «η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί ομαλά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, κάποια προβλήματα που υπήρχαν έχουν ξεπεραστεί, υπάρχει καλή συνεργασία με τους άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και είναι σαφές ότι το πολιτικό πρόβλημα δεν επηρεάζει και δεν πρέπει να επηρεάζει την ενταξιακή πορεία».

    Είπε, επίσης, ότι «η ενταξιακή πορεία δεν είναι μία ευκαιριακή επιλογή για την Κύπρο», αλλά αποτελεί «στρατηγική επιλογή», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «είναι μια επιλογή που θα διασφαλίσει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και θα δώσει και τη δυνατότητα να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης, καθώς και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΚ Β. ΜΑΡΤΕΝΣ

    Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μάρτενς, απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει την εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανάληψη πρωτοβουλίας για την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής αναπτύσσει την σχετική πρόταση τεσσάρων σημείων του κόμματός του και προτείνει να περιληφθεί αυτή στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της προσεχούς συνάντησης Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 2 Ιουνίου στη Βόννη.

    [07] ΑΙΧΜΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Επίθεση κατά της Δύσης, για τις διακρίσεις που γίνονται στην προάσπιση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μνημονεύοντας το παράδειγμα της Κύπρου.

    Από το Μητροπολιτικό Ναο του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκεται, ο κ.Χριστόδουλος αναφέρθηκε στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και καυτηρίασε τη στάση της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι «αυτή η δήθεν εφαρμογή των διεθνών δικαίων ατυχώς γίνεται κατά τρόπο επιλεκτικό, με αποτέλεσμα αλλού να δείχνονται ευαισθησίες και αλλού να δείχνεται παχυδερμισμός εις βάρος της ανθρώπινης αξίας». Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας, δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε αυτούς που επιχειρούν να συνδέσουν το Κοσσυφοπέδιο με τη Θράκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ εκείνων που συμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία και αυτών που ισχύουν στην Ελλάδα και μάλιστα στην ελληνική γωνιά της Θράκης.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας λέγοντας ότι αυτές έχουν «μεγάλη ιστορική διαδρομή, σε σημείο ώστε πολλοί να ομιλούν για σιαμαίους αδελφούς. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στην περίπτωση χωρισμού των σιαμαίων αδελφών», τόνισε, απαντώντας έτσι σε εκείνους, οι οποίοι «όψιμα έρχονται δήθεν με το πρόσχημα της συνταγματικότητας και της δημοκρατικότητας να σπείρουν ζιζάνια και να δημιουργήσουν προβλήματα». Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Ανθιμος έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο το μετάλλιο του Τιμίου Σταυρού και αγιογραφίες, ενώ ο κ. Χριστόδουλος ανταπέδωσε προσφέροντάς του ένα εγκόλπιο.

    Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη περιοδεία στον Έβρο, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη και του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Ανθίμου, ενώ παρέστη σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις των «Ελευθερίων: Θράκη ‘99».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΑΜΑΧΩΝ

    Σε περισσότερους από 100 υπολογίζονται οι νεκροί και σε 50 οι τραυματίες από το νέο χτύπημα του ΝΑΤΟ εναντίον καραβανιού προσφύγων στο χωριό Κόρισα του νότιου Κοσσυφοπεδίου, στα σύνορα με την Αλβανία. Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οκτώ νατοϊκοί πύραυλοι κατά προσωπικού έπληξαν τον καταυλισμό των αλβανόφωνων προσφύγων που επέστρεφαν στα σπίτια τους. Το πρωί την ώρα που τα συνεργεία περισυνέλεγαν τους νεκρούς και βοηθούσαν τους τραυματίες έγινε νέα επίθεση με δύο πυραύλους που εξερράγησαν πολύ κοντά στον καταυλισμό. Στο μεταξύ, σήμερα οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στις πόλεις Νις, Κρούσεβατς, Πίροτ, Τσούπρια, Γιαγκόντινα, Αραντζέλοβατς στη Σερβία και σε χωριά του Κοσσυφοπεδίου.

    [09] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

    Eκκληση στα Ηνωμένα Εθνη προκειμένου να σταματήσουν στη Γιουγκοσλαβία οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί απήυθυνε η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ. «Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να φροντίσουν να σταματήσουν αμέσως και χωρίς υπεκφυγές οι επιθετικές ενέργειες κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Βελιγράδι, στην οποία καλούνται τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν την επιστροφή στην ειρήνη έτσι ώστε τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου τα οποία παραμένουν ανοιχτά να διευθετηθούν με eiqgmij| tq|po, με πολιτικά μέσα. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έχει περιοριστεί αποκλειστικά στους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων και ότι η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να κατανοήσει ότι η παύση των βομβαρδισμών σημαίνει επιστροφή στην ειρήνη. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση τονίζει ότι «προφανής στόχος του ΝΑΤΟ είναι να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να γυρίσουν στα σπίτια τους, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία χρησιμοποιεί το πρόβλημα με τους πρόσφυγες για να καλύψει την επιθετικές της ενέργειες ενώ υπογραμμίζει ότι η μαζική έξοδος των προσφύγων είναι άμεση συνέπεια των νατοϊκών βομβαρδισμών. Λ.Μ.

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΑΜΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα τον βομβαρδισμό χωριού από τα νατοϊκά αεροσκάφη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις σοβαρές επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας και καταδικάζει κατηγορηματικά το νέο έγκλημα της Συμμαχίας. «Η χρήση των παράνομων βομβών διασποράς προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων, κυρίως γυναικών, παιδιών και γερόντων και τραυμάτισε άλλους 100» επισήμανε η ανακοίνωση και κάλεσε τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ «να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την τρέλα» καθώς «η διευθέτηση του ζητήματος είναι δυνατή μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Σ.Α.

    [11] ΒΕΒΑΙΗ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Ο ρόλος του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν στην έναρξη του πολέμου με την Τσετσενία αποτελεί την πιο σημαντική κατηγορία στην ακροαματική διαδικασία για την καθαίρεση του Ρώσου προέδρου.

    «Εχω την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα αποσπάσει τις πιο πολλές ψήφους από τις άλλες τέσσερεις», είπε ο πρόεδρος της Δούμα Γκενάντι Σελέζνιοφ κατά τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής συζήτησης στη Κάτω Βουλή για την παραπομπή του Γέλτσιν σε δίκη.

    Η τέταρτη από τις πέντε κατηγορίες κατά του ρώσου προέδρου αφορά το ρόλο του στον πόλεμο με την Τσετσενία ο οποίος διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 80.000 πολίτες και στρατιώτες. Ο κ. Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι ηγέτης του κόμματος Γιαμπλόκο υποστήριξε ότι οι 45 βουλευτές του κόμματος του θα στηρίξουν μαζί με τους κομμουνιστές τις κατηγορίες για την καθαίρεση του προέδρου Γέλτσιν. Το κόμμα Γιαμπλόκο και οι κομμουνιστές συγκεντρώνουν συνολικά 188 ψήφους από τις 450 έδρες της βουλής ενώ είναι απαραίτητες 300 ψήφοι προκειμένου να κινηθεί η απαραίτητη διαδικασία αλλά ο πρόεδρος της Δούμα υποστήριξε ότι τπουλάχιστον 312 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Γέλτσιν σε δίκη για την κατηγορία σχετικά με τον πόλεμο με την Τσετσενία. Λ.Μ.

    [12] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    «Η Ευρώπη δεν άσκησε καμία πίεση για να διαθέσει η κυβέρνηση το έδαφος της χώρας με σκοπό την από ξηράς επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» και θα δημοσιευθεί αύριο. Ο κ. Γκλιγκόροφ επεσήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια, δήλωσε ότι η Συμμαχία προς το παρόν δεν έχει κανένα σχέδιο για χερσαία επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι στρατηγοί δεν επεξεργάζονται και μια τέτοια εκδοχή. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στα Σκόπια εξακολουθούν - τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ - να έχουν τα ίδια καθήκοντα, δηλαδή της εφαρμογής της ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας για το Κόσοβο και της όσο το δυνατόν ασφαλέστερης επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «ανέκαθεν υποστήριζα πως είναι απαραίτητο ένα σχέδιο Μάρσαλ για την περιοχή, αλλιώς τα Βαλκάνια θα είναι πάντοτε εκείνα που θα δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη». Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Γκλιγκόροφ διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία», προσθέτοντας: «Εστειλα επιστολή στον Μιλόσεβιτς, παρόλο που δεν έχω καμία αυταπάτη ότι θα αλλάξει θέση. Απλώς πίστεψα ότι θα λάβει την επιστολή αυτή ως μια καλοπροαίρετη χειρονομία, να ακούσει και κάποια άλλη αλήθεια εκτός από τη δική του».

    [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ

    Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας ενέκριναν πρόταση του συμβουλίου του κόμματος και υιοθέτησαν «μετριοπαθή» απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση που ενέκρινε η πλειοψηφία των αντιπροσώπων (318 από τους 444) περιλαμβάνει αίτημα για προσωρινή παύση των βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ κατά του Βελιγραδίου και, διευκρινίζει ότι εάν το Βελιγράδι συμμορφωθεί με τους όρους της Δύσης, η συμμαχία θα πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν αναμέσα στις δύο πλευρές. Οι εκπρόσωποι του κόμματος των οικολόγων στάθηκαν στο πλευρό του ηγέτη τους και υπουργού Εξωτερικών της χώρας Γιόσκα Φίσερ και απέρριψαν πρόταση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος για διακοπή των βομβαρδισμών επ΄ αόριστον. Το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε από το συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων τονίζει πως «οι ελπίδες ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ μπορεί να εμποδιστεί , έχουν καταστραφεί και η συμμαχία έκανε ένα σοβαρό λάθος αποτέλεσμα του οποίου είναι η έξοδος των προσφύγων». Παράλληλα αποφασίστηκε ότι η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπέδιου μπορεί να επιτευχθεί στη βάση του σχεδίου του κ.Φίσερ και της ομάδας G-8 και με προσωρινή κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, η οποία μπορεί να παραταθεί εάν το Βελιγράδι αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη, ζητήθηκε η μεταφορά της διευθέτησης της κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ και η εγκατάσταση ουδέτερης ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα του Οργανισμού στην οποία όμως ha sulet]wei το ΝΑΤΟ. Όπως υποστηρίζεται, τα αιτήματα αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στο ΝΑΤΟ από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας. Ε.Ρ.

    [14] ΣΤΕΠΑΣΙΝ: ΝΑ ΜΗ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΚΡΙΣΗ

    Η Ρωσία θα παραιτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο εάν το ΝΑΤΟ ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στην επαρχία, όπως δήλωσε σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν στην αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Μόσχα. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αποστολής της Ρωσίας Σεργκέι Γκλοτόφ επικαλούμενος δηλώσεις του κ.Στεπάσιν ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να αποσυρθούν οι σερβικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο και να εξασφαλιστεί η επιστροφή των προσφύγων. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τόνισε ότι το καθεστώς του Κοσσυφοπέδιου δεν θα πρέπει να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της διευθέτησης της κρίσης, ενώ οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα πρέπει να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος με τη σημαία του ΟΗΕ και πιθανώς να περιλαμβάνουν στρατεύματα των χωρών του ΝΑΤΟ. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 14 May 1999 - 21:00:46 UTC