Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-21

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 21 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [02] ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
  • [03] Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΠΙΛΝΤ
  • [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΒΑΝΟΦ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΠΙΛΝΤ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ
  • [06] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [07] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ G8 ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [09] ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΝΤΟΥΜΠΡΑΒΑ
  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΝΕΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΑΛΜΠΟΤ-ΑΧΤΙΣΑΑΡΙ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [12] ΙΤΑΛΟΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΛΕΡ-ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΚΟΣΟΒΟ:Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕMΠOΔIO ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [15] ΟΑΣΕ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    H κρίση στο Κοσσυφοπέδιο απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Εγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο πρωθυπουργός έχει συνεχή επικοινωνία με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Τόνισε ακόμη ότι επαναβεβαιώνεται η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η επιθυμία πολλών κρατών είναι ο τερματισμός των βομβαρδισμών και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να δοθεί ειρηνική και διπλωματική λύση στη κρίση της Γιουγκοσλαβίας. Pq]pei, όπως είπε ο κ. Ρέππας, να υπάρχει αισιοδοξία όχι όμως υπέρμετρη.

    Η κυβερνητική επιτροπή ασχολήθηκε ακόμη με τις ευρωεκλογές και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος αποδίδει καρπούς. Τέλος, ο κ. Ρέππας διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» βάσει του οποίου ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι δυσαρεστημένος με κορυφαία και κυβερνητικά στελέχη για τη μη δραστηριοποίησή τους σε προεκλογικό αγώνα, δηλώνοντας ότι όλα τα στελέχη έχουν ταχθεί στη νικηφόρα πορεία προς τις ευρωεκλογές.

    [02] ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Το μεγαλόσταυρο του τάγματος του Αποστόλου Παύλου την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδας απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια της έκτακτης πανηγυρικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.

    Το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε δοξολογία στη Μονή Πετράκη και τρισάγιο στον τάφο του Κωνσταντίνου Οικονόμου.

    Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Χριστόδουλο στην Αρχιεπισκοπή και αργότερα θα παραστεί σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του. Στις 8.30 το βράδυ ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφτεί το πανεπιστήμιο Αθηνών που θα τον ανακηρύξει σε επίτιμο διδάκτορα όλων των τμημάτων του και στη συνέχεια θα μεταβεί στο σπίτι της αδελφής του.

    [03] Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΠΙΛΝΤ

    O ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια, Κάρλ Μπίλντ, λόγω έλλειψης χρόνου ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Dιπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι θα συναντηθεί μαζί με τον Σουηδό πρώην πρωθυπουργό σε μερικές μέρες. Το απόγευμα ο κ. Μπίλντ αναχωρεί για την Στοκχόλμη. Ο.Κ.

    [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΒΑΝΟΦ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΠΙΛΝΤ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ έχει συνομιλίες, αυτήν την ώρα, στην Μόσχα, με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια Κάρλ Μπίλντ με θέμα το γιουγκοσλαβικό πρόβλημα. Ο.Κ.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε το αίτημα της Τουρκίας να περάσουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο τουρκικά αεροσκάφη, προκειμένου να μεταβούν στη Γερμανία και να λάβουν μέρος στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις. Δήλωσε όμως ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αρνητική και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο ελληνικός εναέριος χώρος από τουρκικά αεροσκάφη.

    [06] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Την υιοθέτηση ενός κειμένου θέσεων ικανών να επιταχύνουν την επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο, τη διακοπή σε πρώτη φάση των βομβαρδισμών και την συνέχιση της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, την εγκατάσταση αποδεκτής και από τις δύο πλευρές Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης και την επιστροφή των προσφύγων, υπό συνθήκες ασφαλείας στις εστίες τους, σε ένα αυτόνομο αλλά όχι ανεξάρτητο Κόσοβο, την παροχή διεθνούς βοήθειας για την ανόρθωση και ανασυγκρότηση όλων των περιοχών που επλήγησαν από τον πόλεμο, πρότεινε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στη Λισσαβώνα. Ο κ.Κακλαμάνης μετέφερε επίσης την ανησυχία και την αντίθεση της Ελληνικής Κοινή Γνώμης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη συνέχιση του πολέμου στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.

    Η σημερινή κρίση στο Κόσοβο, υπογράμμισε θέτει και πάλι επί τάπητος το ζήτημα αν υπάρχει ουσιαστικά, ή πόσο αποτελεσματική είναι η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Εγείρει επίσης το ζήτημα του κύρους και αξιοπιστίας των Διεθνών Οργανισμών, που είναι εντεταλμένοι στη διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και ασφάλειας, όπως ο ΟΗΕ, ο οποίος κατά τρόπο ωμό και κυνικό τέθηκε στο περιθώριο με την ανάληψη από το ΝΑΤΟ επιχειρήσεων κατά παράβαση του καταστατικού του και χωρίς καμία απολύτως νομιμοποίηση από πλευράς διεθνούς δικαίου.

    Σημαντικότερο όμως σημείο, συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης είναι οι τεράστιες συνέπειες αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της πέρα από κάθε λογική συνέχισής τους. Οι συνέπειες αυτές είναι γνωστές σε όλους μας: Τεράστιο κύμα προσφύγων, οικολογικές καταστροφές και κυρίως άμεσοι κίνδυνοι πολιτικής αποσταθεροποίησης μερικών κρατών της Ν.Α.Ευρώπης. Έτσι, ενώ υποτίθεται οτι οι επιχειρήσεις αυτές απέβλεπαν στην επίλυση ή απάμβλυνση των προβλημάτων μιας ορισμένης περιοχής, κατέληξαν να προκαλέσουν ή έστω να συνεργήσουν αποφασιστικά σε ένα τεράστιο κύμα φυγής που οδήγησε στην προσφυγιά το μέγιστο τμήμα του πληθυσμού, που επρόκειτο, τάχα να προστατευθεί. Δικαιούται καθένας πλέον, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, να διερωτηθεί μήπως οι πραγματικοί στόχοι δεν είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά διάφορα γεωοικονομικά συμφέροντα ή ακόμα η υπονόμευση στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης της Ευρωπαϊκής ιδέας και κάθε προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σκέψεις αυτές, τόνισε, απασχολούν ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό όχι μόνο γιατί γνωρίζει την τραγωδία που ζουν σήμερα οι γειτονικοί του λαοί αλλά και γιατί ζει επί 25 χρόνια την ουσιαστική αδιαφορία tgr διεθνούς κοινότητας για την συνέχιση της προσφυγιάς, όπλα των οποίων χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός κατοχής ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αγνοούνται όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από αυτούς που τις έλαβαν.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, οι οποίοι εκδήλωσαν έντονα ενδιαφέρον για τις θέσεις της Ελλάδος στην κρίση στο Κόσοβο. Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη τα Κοινοβούλια να πάρουν μια θέση στα γεγονότα της περιοχής, στη βάση της πρόσφατης πρότασης των G8. Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε τις συνήθεις τακτικ΄ςε του επαφές με τους ομολόγους του της Ιταλίας, Ισπανίας, Φινλανδίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (Χ.Σ.)

    [07] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Μετά από τρεις μέρες, ο ΣΥΝ έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι είναι οι ευρωβουλευτές Αλέξανδρος Αλαβάνος και Μιχάλης Παπαγιαννάκης ενώ ο τρίτος υποψήφιος του οποίου το όνομα δεν είχε αποκαλυφθεί είναι ο δικηγόρος Νίκος Μπίστης. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο πολιτικός επιστήμων - μηχανικός Νίκος Χουντής και ακολουθουύν ο οικονομολόγος Παναγιώτης Τριγάζης, η οικονομολόγος - στέλεχος της ΑΤΕ Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, η οικονομολόγος - στέλεχος ΕΤΕ Μαρίκα Φραγκάκη, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ Θανάσης Καταρτζής, ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης και η μηχανικός - τ. Νομάρχης Ασημίνα Ξηροτύρη. Στην 11η θέση βρίσκεται η κτηνίατρος Καίτη Μυλωνά και ακολουθούν ο οδοντίατρος Ναζίφ Φερχάτ, η κοινωνιολόγος Αγγελική Παπάζογλου, ο οικονομολόγος - στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας Χάρης Γολέμης, ο πολιτικός μηχανικός Τάκης Αγαθόπουλος, η Μάρω Μπουρνού στέλεχος της ΔΕΗ, ο τ. Δήμαρχος Στέφανος Φούσκης, ο δικηγόρος Δημήτρης Λεβαντής, ο καθηγητής πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης, ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης, η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα, καθώς και οι Νίκος Κεσσανλής ζωγράφος, τ. πρύτανης ΑΣΚΤ, Νίκος Κούνδουρος σκηνοθέτης και στην τελευταία θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ G8 ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η διπλωματική λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το αντίστοιχο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ισότιμη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας στη διαδικασία μιας πολιτικής συμφωνίας λύσης με σεβασμό των ζωτικών, κρατικών και εθνικών της συμφερόντων. «Η Γιουγκοσλαβία ενδιαφέρεται για ρεαλιστική, υλοποιήσιμη, αποτελεσματική και βιώσιμη πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο, που θα s]betai την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα τμήματα του εδάφους της», είπε ο κ. Βούγιοβιτς σε συνέντευξη τύπου σήμερα στο Βελιγράδι τονίζοντας ότι αυτές είναι οι θέσεις και της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, οι συνομιλίες του προεδρικού απεσταλμένου της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τις οποίες χαρακτληρισε εποικοδομητικές, θετικές και ουσιώδεις και η επανάληψη της επίσκεψής του ρώσου απεσταλμένου στο Βελιγράδι, στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας αποδεικνύουν σαφέστατα ότι οι πολιτικές και διπλωματικές προοπτικές υπερτερούν έναντι των στρατιωτικών.

    Στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί ευρύτερο κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα και πληθαίνουν οι εκκλήσεις για τη διακοπή των βομβαρδισμών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη πολιτικής λύσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος ο οποίος επανέλαβε ότι η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να αποδεχθεί αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, η θητεία της οποίας, καθώς και η σύνθεση και το μέγεθος θα συμφωνηθούν μόνο με απευθείας διάλογο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου αν τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στην αποστολή ο κ. Βούγιοβις απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν μιλάμε για αποστολή του ΝΑΤΟ, αλλά του ΟΗΕ», λαμβάνοντας υπόψη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο και για αυτό θα πρέπει αμέσως να δράσει και να σταματήσει τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ. «Οσοι εμπλέκονται στις επιθέσεις δεν κάνουν καλό σε κανέναν, ούτε στη Γιουγκοσλαβία, ούτε στην περιοχή, αλλά ούτε εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, καθώς με την καταστροφική, στρατιωτική πολιτική, οι ίδοι περιόρισαν τις πολιτικές διαδικασίες», είπε προσθέτοντας ότι αναμένεται συμμετοχή και μεγάλος ρόλος της Ρωσίας και άλλων φιλικών και ουδέτερων χωρών ενώ διαβεβαιώνοντας ότι από τις 6 Απριλίου έχει κατασταλεί η δράση του ΑΣΚ, κάλεσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ο κ.Βούγιοβιτς επανέλαβε ότι το Βελιγράδι άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά του και τις αστυνομικές της δυνάμεις από το Κόσοβο βάσει της απόφασης του Γενικού Επιτελείου Στρατού της 9ης Μαϊου και χαρακτήρισε εμπόδιο στην αποχώρηση τους βομβαρδισμούς και τη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Βούγιοβιτς διέψευσε τις πληροφορίες περί λιποταξίας Γιουγκοσλάβων στρατιωτών, τονίζοντας ότι κάποια δυτικά μέσα και πολιτικές δυνάμεις, κατά κύριο λόγο στις Βρυξέλλες εκμεταλεύονται την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και προβάλουν ιστορίες για υποτιθέμενες λιποταξίες. Κ.Γ.

    [09] ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΝΤΟΥΜΠΡΑΒΑ

    Τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 10 τραυματίστηκαν κατά το σημερινό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη φυλακή «Ντουμπράβα» στην πόλη Ιστοκ του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε το J]mtqo Τύπου στην Πρίστινα. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν φυλακισμένοι, φύλακες και ο υποδιευθυντής της φυλακής. Τα μαχητικά του ΝΑΤΟ από τις 8 το πρωί ασταμάτητα βομβάρδιζαν τη φυλακή, η οποία επλήγη με 20 βόμβες και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σημειώνεται ότι η ίδια φυλακή είχε βομβαρδιστεί και πριν από τρεις μέρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 άτομα και 5 να τραυματιστούν βαριά. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν σήμερα το πρωί το χωριό Ρεζίνα στη Τζακόβιτσα, ενώ το μεσημέρι βομβάρδισαν τη μεθόριο με την Αλβανία στην περιοχή Ντετσάνι και σύμφωνα με πληροφορίες των σερβικών υπηρεσιών επλήγη και το χωριό Μπελάτσεβατς στο Κόσοβο Πόλιε το οποίο κατοικείται από Αλβανούς. Από τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Σμεντέρεβο 7 άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων τα 4 είναι παιδιά . Για έκτη φορά στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν τα δυιλιστήρια της «Jugopetrol», ενώ χτυπήθηκε η βιομηχανία επίπλων «Μπουτούτσνοστ» και η περιοχή Γκοντομίσκα στην οποία βρίσκεται αναμεταδότης του Ράδιο Σμεντέρεβο.

    Από τις επιθέσεις δέχθηκε στην πόλη Βέλικα Πλάνα κατέρευσε η γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Βελιγράδι - Νις, χωριά κοντά στο Πάντσεβο, στην Ούζιτσα και στο Κράλιεβο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Κ.Γ.

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΝΕΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

    Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία ανάμεσα στον Ρώσο απεσταλμένο στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ και τον Φιλανδό πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι θα διεξαχθούν την επόμενη Τετάρτη στη Μόσχα.

    Ο κ.Αχτισάαρι, ο οποίος ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως μεσολαβητής στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, το κλίμα των οποίων χαρακτήρισε ως «ευθύ» και «καλό», ενώ όσον αφορά σε συγκεκριμένα αποτελέσματα ανέφερε ότι βρίσκονται ακόμη στο πρώτο στάδιο. Αύριο ο Φιλανδός πρόεδρος θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον οποίο θα συζητήσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΑΛΜΠΟΤ-ΑΧΤΙΣΑΑΡΙ-ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην Μόσχα οι συνομιλίες του Φινλανδού πρόεδρου Μάρτι Αχτισαάρι, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ και του απεσταλμένου της Ρωσίας για το γιουγκοσλαβικό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, με στόχο την εξεύρεση λύσης και την διπλωματική διευθέτηση της κρίσης στα Βαλκάνια. Ο κ. Τάλμποτ χαρακτήρισε εποικοδομητικές, χρήσιμες και σημαντικές tir συνομιλίες, ενώ ο Φινλανδός πρόεδρος τόνισε, ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες προσπάθειες για να επιτευχθεί η ειρήνη στην Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Αχτισαάρι αναχώρησε σήμερα από την Μόσχα, ενώ διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες των τριών πολιτικών θα συνεχιστούν την Τετάρτη. Ο.Κ.

    [12] ΙΤΑΛΟΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Συνομιλίες είχαν σήμερα ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής Γκενάντι Σελέζνιοφ και ο πρεσβευτής της Ιταλίας στη Ρωσία Εμανουέλ Σκαμάτσα ντελ Μούργκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δούμα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο ενώ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στη Μόσχα αποστολής του ιταλικού κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Λ.Μ.

    [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΛΕΡ-ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα είχαν 30λεπτη συνάντηση χθες το απόγευμα στο Λονδίνο κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος της Ντόουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε καμία νέα πρωτοβουλία στη συνάντηση, αλλά οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έθεσε η διεθνής κοινότητα. Ε.Ρ.

    [14] ΚΟΣΟΒΟ:Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕMΠOΔIO ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο συναντούν εμπόδια στη σύνθεση της διεθνούς δύναμης στη σερβική επαρχία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ. Σε συνέντευξή του μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο κ.Ιβάνοφ υποστήριξε ότι «φυσικά υπάρχουν διαφορές, οι οποίες εκφράζονται κυρίως για τη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο και για την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων και της σερβικής αστυνομίας από την περιοχή». Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιτευχθεί λήξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας» ενώ αναφερόμενος στη δίμηνη επίθεση του ΝΑΤΟ ενανντίον της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι έτοιμη για ένα μεταπολεμικό σενάριο και να διαθέτει πολιτική βούληση. Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι υπάρχει «κοινή αντίληψη» ότι οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνης θα πρέπει να στηρίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες προς aut^ την κατεύθυνση θα επισπευθούν ακόμη πιο γρήγορα εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ». Ε.Ρ.

    [15] ΟΑΣΕ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Περίπου 2000 νέοι πρόσφυγες κατέκλυσαν σήμερα τη βόρεια Αλβανία ενώ αναμένεται και άλλοι να περάσουν τα σύνορα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υποστηρίζουν διεθνείς παρατηρητές. Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν νωρίς το πρωί ενώ μέχρι το απόγευμα συνολικά 2.100 πρόσφυγες είχαν περάσει τα σύνορα, υποστήριξε ο κ. Αντρέα Ανγκέλι εκπρόσωπος στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από την πόλη Σούβα Ρέκα η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Πρίζρεν, στο Κοσσυφοπέδιο. Οι πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν στο συνοριακό σταθμό της Μορίνα μεταφέρθηκαν στην πόλη Κούκες. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 21 May 1999 - 19:13:51 UTC