Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-25

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 25 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [02] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ 03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [05] ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ 48ΩΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [08] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
  • [12] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ
  • [13] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • [14] ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ
  • [15] ΚΟΣΟΒΟ:ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [16] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ
  • [17] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Μήνυμα αγάπης και ειρήνης προς το ελληνικό έθνος και τους αντιπροσώπους του έστειλε απόψε από το βήμα της Βουλής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον Παναγιώτατο τίμησε σύσσωμο το ελληνικό κοινοβούλιο με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ενώ έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.

    Στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής παρίστατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βουλευτές καθώς και πρεσβευτές από ξένες χώρες, 30 εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος - ο οποίος συνόδευε τον Πατριάρχη - καθώς και άλλοι Ελληνες και ξένοι επίσημοι.

    Στο προαύλιο της Βουλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης με το οποίο είχε λίγο πριν την ομιλία του, 20λεπτη συνομιλία στο γραφείο του για θέματα της Ορθοδοξίας. Αμέσως μετά ο κ.κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής οδηγήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας. Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την προσφώνηση του κ. Κακλαμάνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντση ιστορική σημειώνοντας ότι «η ιστορία σήμερον, μετά δύο χιλιάδες σχεδόν έτη, από την παρομοίαν πρόσκληση των Αθηναίων προς τον Απόστολον Παύλον ίνα ανέλθη εις το βήμα της τότε Βουλής του Αρείου Πάγου». Αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ο Παναγιώτατος έκανε λόγο για ασφυκτικά ηθικά αδιέξοδα, διχασμό της σημερινής Δύσης και για πρόβλημα στις διεθνείς σχέσεις όπου - όπως είπε - «ατυχώς η πρωτόγονος ορμή της επιβολής της θελήσεως του ενός επί του άλλου δεν έχει εισέτι επαρκώς υποχωρήσει δια της αρχής της συννενοήσεως και εξευρέσεως κοινώς αποδεκτών και συμφέρουσων λύσεων».

    Στο σημείο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του γιατί όπως υπογράμμισε «βλέπομεν την έντιμον ελληνικήν κυβέρνηση και το σώφρον και σοφόν ελληνικόν κοινοβούλιον αλλά και το σύνολον του Ορθοδόξου έθνους να έχουν τη διεθνή πρωτοπορείαν στην προσπάθειαν εφαρμογής των αρχών της ειρηνικής συνυπάρξεως και της επωφελούς συνεργασίας των ανθρώπων και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης εις τα δυσχερή προβλήματα της διεθνούς κοινωνίας». Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε ότι η αποστολή του είναι φιλάνθρωπος, ειρηνοποιός και διαλλακτική που δεν αμφισβητεί την ανθρώπινη εξουσία, το χρέος και της αρμοδιότητας της. Τέλος, ο Παναγιώτατος μίλησε για τη μέχρι σήμερον αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας και πρόσθεσε ότι έχει τη δυνατότητα και ωφελιμότητα, του τομέα της αγωγής για περαιτέρω διεύρυνση.

    Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι στο πρόσωπό του οι Ελληνες βλέπουν όχι μόνο το συνεκτικό δεσμό 180 εκατομμυρίων Ορθοδόξων χριστιανών αλλά και το συνδετικό κρίκο με τα εκατομμύρια των ομογενών μας στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία, Ασία, Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και ενορίες Ελλήνων σε όλη τη γη. «Οι έξοδοι του από το Φανάρι» επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, «που είναι έξοδοι αγάπης, ενότητας και καταλλαγής, οι περιοδείες του στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, είανι μια συνεχής επιβεβαίωση του αναλλοίωτου κύρους και της ασκίαστης λάμψης του Οικουμενικού Θρόνου». «Παναγιώτατε» τόνισε ο πρόεδρος τη Βουλής, «έχετε την έδρα σας σε μια χώρα με άλλη θρησκεία. Δεν είστε όμως το μακρύ δόρυ της αντιπαλότητας ούτε ο πολιορκητικός κριός οποιονδήποτε συμφερόντων ή επιθυμιών». Για αυτό - συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης - «η ενεργός παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα διεθνή πράγματα, η πατρική του μέριμνα για τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και πρωτίστως η am]jptytg αγάπη με την οποία περιβάλλει όλους αδιακρίτως τους λαούς αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που υπόσχονται, διατείνονται ή χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητα στη θρησκεία και τον πολιτισμό, δημιουργώντας και αξιοποιώντας νεόκοπους εθνικισμούς, ως αίτιο, αφορμή ή μηχανισμό συγκρούσεων και πολέμων μεταξύ λαών και κρατών».

    [02] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής που απονέμεται στους αρχηγούς κράτους τίμησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του.

    «Η Βουλή έχει τη δική της αποστολή και το δικό της ρόλο, αλλά στέκεται πάντα δίπλα στην εκκλησία και το Πατριαρχείο και σε κάθε περίπτωση εκφράζει τη συμπαράσταση της», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής απονέμοντας το Χρυσό Μετάλλιο και ο κ. Βαρθολομαίος ανταπάντησε: «Από την επίσκεψή μου αυτή στη Βουλή θα αντλήσω δύναμη για να συνεχίσω το έργο μου. Η εκκλησία αγκαλιάζει με την ίδια αγάπη όλους ανεξαρτήτως κομμάτων και πολιτικής τοποθέτησης.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Oι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες κι έχουν κι ένα πολιτικό νόημα, ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να διακυβευθούν ή να χαθούν οι θυσίες του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τον Κ. Σημίτη και θέλει να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2000 όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης. Σχετικά με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Για την τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη-Καραμανλή, τόνισε πως συνεχίζονται οι επαφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Τετραήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί από σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί απόψε στη Νέα Υόρκη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και αύριο στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογο του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Ο κ.Παπανδρέου θα αναπτύξει στην κ.Ολμπράιτ την ελληνοτσεχική πρόταση για 48ωρη παύση των Νατοϊκών βομβαρδισμών πριν ληφθεί απόφαση από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Την υποστήριξη της στην ελληνοτσεχική πρωτοβουλία εξέφρασε ήδη η Κίνα. Οπως γράφουν σήμερα οι εφημερίδες του Πεκίνου η κινεζική ηγεσία απορρίπτει κάθε συζήτηση για πολιτική διευθέτηση της κρίσης όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Λέοναρντ Μέρι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη stgm Αθήνα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των κύριοι Σημίτη και Μέρι βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Εσθονίας και φυσικά η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών υπέγραψαν εξάλλου συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Εσθονία ανήκει στις χώρες που διαπραγματεύονται την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επανέλαβε τη θέση της χώρας μας ότι η Κοινότητα για να παίξει ένα ρόλο στην Ευρώπη πρέπει να περιλάβει όλο και περισσότερες χώρες αφού, βεβαίως, ικανοποιηθούν ορισμένα κριτήρια. «Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η Ενωση να αγκαλιάσει όλη την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σχετικά με το ΝΑΤΟ επισήμανε ότι όλες οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν θα πρέπει να ενταχθούν αφού τηρηθούν κάποιες διαδικασίες. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ καλές τις διμερείς σχέσεις και τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία οι κύριοι Σημίτης και Μέρι υπογράμμισαν την ανάγκη να βρεθεί ειρηνική λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Εσθονίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Το πρωί ο κ. Μέρι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του 'γνωστου Στρατιώτη.

    [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ 48ΩΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ την πρόταση της για 48ωρη ανακωχή των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αναπτυχθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Οπως είπε η κυβέρνηση συμφωνεί με το σχέδιο των «8» και υπάρχει ταύτιση απόψεων με την Κίνα.

    [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Το βράδυ της Τετάρτης φθάνει στο Βελιγράδι ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Πάντως ακόμα μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει πριν ή μετά την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου με το Ρώσο προεδρικό απεσταλμένο για το Γιουγκοσλαβικό Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

    [08] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με την έγκριση κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη βουλγαρική πρωτεύουσα οι εργασίες της 3ης Συναντήσεων Υφυπουργών Αμυνας των Χωρών της Νοτιοανατολικής ΕΥρώπης. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση πάνω σε πρόταση που υποβλήθηκε από την Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες μετέχουν με την idi|tgta του παρατηρητή για τη συγκρότηση Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων υπό την πολιτική εποπτεία των χωρών που μετέχουν στην Πρωτοβουλία , όπως και Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Μηχανικού Ν.Α Ευρώπης. Μετά από διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε βάσει της πρότασης και μετά από σχετική πρόταση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Αποστολάκη αποφασίστηκε τελικώς να συγκληθείσ την Αθήνα, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, συνάντηση, αρχικώς σε επίπεδο Υπαρχηγών ΓΕΕΘΑ για τη διεξοδική μελέτη της προτάσεως. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν. Ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε: «Η Ελλάδα χώρα γειτονική με την περιοχή της κρίσεως αλλά και εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και την αφορά ιδιαιτέρως ένα ενδεχόμενο να γενικευτεί η κρίση γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων». Παράλληλα, προσθέτει ότι το θέμα μπορεί να επιλυεθί μόνο μέσω πολιτικού διαλόγου και όχι με στρατιωτικά μέσα ενώ κατέστησε σαφές ότι αν και η χώρα στηρίζει τις δράσεις του ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να μετάσχει σε οποιεσδήποτες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για 48ωρη ανακωχή των βομβαρδισμών ώστε να εξευρεθεί επαρκής χρόνος για την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρώς το σχέδιο της Ομάδας των Οκτώ για πολιτική επίλυση της κρίσης. Στο μεταξύ στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα θεσμοθέτησης τακτικής ανταλλαγής απόψεων με στόχο τη διαφάνεια πάνω σε θέματα που αφορούν στρατιωτικές αλλαγές, εναρμόνιση των νομοθεσιών επί θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση κρίσεων και πρωτοβουλία επί πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση στην οποία προήδρευε ο Βούλγαρος υφυπουργός Αμυνας Βελιζάρ Σαλαμάνοφ μετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Αμυνας της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα, των ΗΠΑ, Φράνκλιν Κράμερ, της Ιταλίας, Τζιοβάνι Ριβέρα, της ΠΓΔΜ, Ρεφέτ Ελμαζί, της Ρουμανίας, Ιον Μιρτσέα - Πλάγκου, της Σλοβενίας, Μπογκντάν Κοπρίβνιτσαρ και από το τουρκικό γενικό επιτελείο ο υποστράτηγος, Εθέμ Ερνταγί.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Mε τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:»Ηταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συναντήσω-και στην Αθήνα-για μια ακόμα φορά τον οικουμενικό Πατριάρχη, να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν και την Ορθοδοξία και το Πατριαρχείο και βέβαια το Εθνος. Είχα και εγώ την ευκαιρία να του διαμηνύσω και να τον διαβεβαιώσω για μια ακόμα φορά την ακλόνητη πίστη μας, στήριξη και συμπαράσταση που όλη η παράταξη και εγώ προσωπικά προσφέρουμε στον ίδιο και τον οικουμενικό ρόλο του».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Διυλιστήρια, ραδιοτηλεοπτικούς αναμεταδότες και πυλώνες υψηλής τάσης σε όλη τη Γιουγκοσλαβία βομβάρδισε τη νύχτα το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνκ, οι κάτοικοι του Βελιγραδίου πέρασαν μία ιδιαίτερα ανήσυχη νύχτα. Στις 3 τα ξημερώματα επλήγη το κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας στο κέντρο της πόλης, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί έκρηξη. Το κτιριο του υπουργείου είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά στις αρχές Απριλίου.

    Λίγα λεπτά αργότερα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Μπατάινιτσα, δυτικά του Βελιγραδίου, ενώ ένας πύραυλος εξερράγη στην περιοχή Ράκοβιτσα κοντά στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Τα συμμαχικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από το Βελιγράδι έως τις 4.30 το πρωί, ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η δράση των γιουγκοσλαβικής αεράμυνας. Τα ξημερώματα πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν πυλώνες μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης στο δάσος Μπόλιεβατσκα Σούμα, κοντά στο Ομπρένοβατς, ενώ κτυπήθηκαν επίσης τα διυλιστήρια στο Νόβισαντ και η πόλη Νις. Στο στόχαστρο τον συμμαχικών αεροσκαφών βρέθηκε ο ραδιοτηλεοπτικός αναμεταδότης στο όρος Ζάμπουτσιε, κοντά στο Ούζιτσε. Στην περιοχή σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις, ενώ το κέντρο πληροφόρησης της πόλης ανακοίνωσε πως έχουν προκληθεί υλικές ζημιές και σε κατοικίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκαν και περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Στις 11 το βράδυ δύο πύραυλοι έπληξαν χωριό στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Λίπλιαν, 10 περίπου χιλιόμετρα νότια της Πρίστινα. Η περιοχή αυτή σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ήταν μία από τις βάσης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Πριν από τα μεσάνυχτα τουλάχιστον 22 πύραυλοι έπληξαν χωριά του Πρίζρεν, ενώ κτυπήθηκε και η περιοχή του Γκλόγκοβατς. Ε.Π.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

    Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίστηκαν και το μεσημέρι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Στις 1 το μεσημέρι αεροσκάφος του ΝΑΤΟ βομβάρδισε τον αυτοκινητόδρομο Βελιγράδι - Νις στο σημείο μεταξύ της Γιαγκόντινα και του Ρίμπαρ, αλλά η βόμβα κατέληξε στον κήπο ενός σπιτιού με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα. Η κατοικημένη περιοχή του Σάμπατς, όπου υπάρχουν σχολεία, παιδική χαρά και πολυκατοικίες επλήγη στις δύο το μεσημέρι ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκνα μέχρι τις βραδινές ώρες. Βομβαρδίστηκε ακόμη πομπός του ραδιοσταθμού Beograd στο χωριό Ζβέτσκα κοντά στο Ομπρένοβατς και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές ενώ πέντε p}qaukoi έπληξαν την περιοχή γύρω από το Κραγκούγιεβατς χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στο Μπάτσκι Πέτροβατς από τις επιθέσεις καταστράφηκε ηλεκτραγωγός με αποτέλεσμα μείνουν χωρίς ρεύμα και νερό οι γύρω περιοχές και η πόλη Μπάτσκα Παλάνκα, και να προκληθούν υλικές ζημιές σε σπίτια.

    Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν για μία ακόμη φορά το προάστιο του Βελιγραδίου Μακίς και την περιοχή της Μπατάινιτσα ενώ στο Κοσσυφοπέδιο βομβαρδίστηκαν τα χωριά Βόλουγιακ στην Κλίνα, το χωριό Γκράτσα στο Βούτσιτρν, η Καμένιτσα, το Λίμπιαν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το μέγεθος των καταστροφών. Κ.Γ.

    [12] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι η συμμαχία «θα συνεχίσει την στρατηγική» των βομβαρδισμών κατά σερβικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου «να σταματήσει την εθνική εκκαθάριση και να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των προσφύγων» σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    Ο κ.Σολάνα υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί επέφεραν αποτελέσματα επισημαίνοντας ότι «τους δύο προηγούμενους μήνες είχαμε έρθει πολύ πιο κοντά σε μία πολιτική διευθέτηση». «Εάν απαιτηθεί εγκατάσταση δυνάμεων πριν την ειρηνευτική συμφωνία, θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα αυτή» πρόσθεσε ο κ.Σολάνα, καταλήγοντας ότι «το ΝΑΤΟ προτιμά στρατηγική περαιτέρω βομβαρδισμών και προετοιμασίας εγκατάστασης δυνάμεων μετά την επίτευξη της συμφωνίας». Ε.Ρ.

    [13] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ζωές χιλιάδων ασθενών των οποίων η θεραπεία έχει διακοπεί λόγω της καταστροφής του ενεργειακού συσήτηματος από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ έκρουσε η υπουργός Υγείας της Σερβίας Λεπόσαβα Μιλίτσεβιτς.

    Η κ. Μιλίτσεβιτς σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι λόγω της 24ωρης έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, απειλείται η ζωή 9.500 ασθενών στην ενταντική, 300 πρόωρα γεννημένων βρεφών, 2.000 νεφροπαθών και 400 καρκινοπαθών που διέκοψαν τις χημειοθεραπείες. Επίσης 1.000 ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε εγχειρήσεις, 30.000 ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις, 12.000 δεν μπρούν να κάνουν ακτινογραφίες, 500 περιμένουν να κάνουν αξονική τομογραφία, 200 εγκεφαλογράφημα. Ταυτόχρονα έχει καταστεί αδύνατος ο χημικός και βακτηριολογικός έλεγχος του νερού σε 250 δημοτικά και περιφερειακά υδραγωγεία, γεγονός που επιπρόσθετα απειλεί την υγεία των κατοίκων. Η κ. Μιλίτσεβιτς υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα από τους βομβαρδισμούς έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε 115 νοσηλευτικά ιδρύματα, μερικά από τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αν το ΝΑΤΟ συνεχίσει σύντομα στη Σερβία δεν θα υπάρχουν ασθενείς, θα μείνουν μόνο υγιείς και αγανακτισμένοι που θα έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είπε η υπουργός Υγείας της Σερβίας προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, t|so ασθενών όσο και εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση τους από τα συντρίμμια. Κ.Γ.

    [14] ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ

    Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι αρχίζει μια νέα σημαντική φάση για την διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και επισήμανε, ότι η Ρωσία απαιτεί, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τον τερματισμό των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία. Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση των αεροπορικών επιθέσεων και οι λεπτομέρειες ειρηνευτικού σχεδίου πρέπει να συζητηθούν από το ΝΑΤΟ και το Βελιγράδι. O.K.

    [15] ΚΟΣΟΒΟ:ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς ζήτησε σήμερα την «άμεση» υιοθέτηση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και το μέλλον της επαρχίας.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ.Ντράσκοβιτς τόνισε ότι εναπόκειται στις αρχές του Βελιγραδίου να «κάνουν το πρώτο βήμα και να απαιτήσουν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υιοθετηθεί απόφαση σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΗΕ και τις αρχές της G-8, που θα ζητά από το ΝΑΤΟ να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Γιουγκοσλαβίας εκτίμησε ότι η υπομονή της Ρωσίας εξαντλείται και εξέφρασε την ελπίδα ότι «σήμερα ή αύριο μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία στις θέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για το κείμενο του ψηφίσματος». Για τις σερβικές δυνάμεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο υποστήριξε ότι είναι λογικό να παραμένουν και πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ θα πρέπει να βρει συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε σε περίπτωση απόσυρσής τους να εγκατασταθούν αμέσως δυνάμεις του Οργανισμού που θα εμποδίσουν τους Αλβανούς τρομοκράτες να διασχίζουν τα σύνορα». Παράλληλα ανέφερε ότι είναι οι Σέρβοι αυτοί που θα φέρουν την αλλαγή στην εξουσία της Σερβίας μέσω εκλογών μετά τη λήξη του πολέμου και προέβλεψε πολιτική σύγκρουση για το μέλλον της χώρας ανάμεσα σε δύο αντίπαλους. Αυτοί θα είναι οι ριζοσπάστες που θα ζητούν απομόνωση της Σερβίας και οι εθνικές υπεύθυνες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του κόμματός του που θα ζητούν συμφιλίωση και συνεργασία με τη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κερδίσει η δεύτερη επιλογή και ότι θα λάβει οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας και προέβλεψε ότι «η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του Μιλόσεβιτς μαζί με τη σύζυγό του Μίρα Μάρκοβιτς θα υποστηρίξουν αυτή την επιλογή». Ε.Ρ.

    [16] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ

    O Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπιγκ προσκάλεσε τους ομολόγους του από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επισκεφτούν τη Βόννη την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας. Στη συνάντηση θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για να προχωρήσουν τα σχέδια περί ένταξης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην Ε.Ε κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου στην Κολόνια. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Λ.Μ

    [17] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Νέο κύμα προσφύγων κατακλύζει τα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, κατά το τελευταίο 24ωρο από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς στο σκοπιανό έδαφος εισήλθαν 13.222 Κοσοβάροι πρόσφυγες.

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στη χώρα διαμένουν 233.249 πρόσφυγες. Οι αρχές της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν πως η ζωή στους καταυλισμούς κυλά ομαλά και δεν παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα με την υγεία των προσφύγων. Μόνο στον καταυλισμό του Στένκοβετς, βορειοδυτικά των Σκοπίων, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γεννηθεί 50 παιδιά. Χθες εξάλλου, από το αεροδρόμιο των Σκοπίων για τρίτες χώρες αναχώρησαν 1.161 πρόσφυγες, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί 16 πτήσεις προς Ολλανδία, Τσεχία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Μάλτα και ΗΠΑ. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 25 May 1999 - 20:58:59 UTC