Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟΝΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [05] ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [06] ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΑΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [08] Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ KFOR
  • [11] ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΓΕΛΤΣΙΝ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΓΔΜ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΥΠΟΝΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Εντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ κ. Φόλει, ότι δήθεν οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες για εκπαίδευση Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει σταθερή θέση απέναντι στην τρομοκρατία και καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της σε συνεργασία με άλλες χώρες, δεν επιδέχεται, όμως, υποννοούμενα και αμφισβητήσεις για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε πως κατά καιρούς έχουν εκτοξευθεί, σκοπίμως, ψευδείς κατηγορίες εναντίον της χώρας μας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα θέσει το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Φόλει, στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες, και ο κ. Ρέππας υπενθύμισε την πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια

    [02] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος κ. Φόλεϋ απάντησε σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας σε ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και για την τρομοκρατία.

    Σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι υπήρχαν στο παρελθόν στρατόπεδα εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα, ο κ. Φόλεϋ απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να συζητούν δημοσίως θέματα που συζητούν κατ' ιδίαν με τους συμμάχους τους. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε ενήμεροι παλαιών πληροφοριών περί κέντρων εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα. Λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν όλες τις πληροφορίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες, πρόσθεσε, και οι αρμόδιες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες τις εξετάζουν.

    Ο ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με την ΥΠΕΞ Όλμπράιτ τον (περασμένο) Μάιο ότι «Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να καταπολεμήσουμε και τελικά να κάνουμε τον κόσμο μας ελεύθερο από την τρομοκρατία». Πρόθεσή μας είναι να συνεργασθούμε με την Ελλάδα, όπως έχουμε πράξει τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ελλάδα αυξάνει τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Σε διευκρινιστική ερώτηση του Έλληνα ανταποκριτή, ο οποίος υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ (1998, για το έτος 1997) αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν χειροπιαστές αποδείξεις για την ύπαρξη κέντρων εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα, ο κ. Φόλεϋ δήλωσε ότι ισχύουν όσα αναφέρονται στην πλέον πρόσφατη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ (Απρίλιο 1999) όπου εκφράζονται οι αμερικανικές απόψεις για τις σχέσεις Ελλάδος-ΡΚΚ. Σημειώνεται δε ότι στην έκθεση εκείνη δεν υπάρχουν αναφορές για κέντρα εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα. (Χ.Σ.)

    [03] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος κ. Φόλεϋ απάντησε σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας σε ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και για την τρομοκρατία.

    Σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι υπήρχαν στο παρελθόν στρατόπεδα εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα, ο κ. Φόλεϋ απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να συζητούν δημοσίως θέματα που sufgto}m κατ' ιδίαν με τους συμμάχους τους. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε ενήμεροι παλαιών πληροφοριών περί κέντρων εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα. Λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν όλες τις πληροφορίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες, πρόσθεσε, και οι αρμόδιες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες τις εξετάζουν.

    Ο ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με την ΥΠΕΞ Όλμπράιτ τον (περασμένο) Μάιο ότι «Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να καταπολεμήσουμε και τελικά να κάνουμε τον κόσμο μας ελεύθερο από την τρομοκρατία». Πρόθεσή μας είναι να συνεργασθούμε με την Ελλάδα, όπως έχουμε πράξει τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ελλάδα αυξάνει τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση του Έλληνα ανταποκριτή, ο οποίος υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ (1998, για το έτος 1997) αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν χειροπιαστές αποδείξεις για την ύπαρξη κέντρων εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα, ο κ. Φόλεϋ δήλωσε ότι ισχύουν όσα αναφέρονται στην πλέον πρόσφατη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ (Απρίλιο 1999) όπου εκφράζονται οι αμερικανικές απόψεις για τις σχέσεις Ελλάδος-ΡΚΚ. Σημειώνεται δε ότι στην έκθεση εκείνη δεν υπάρχουν αναφορές για κέντρα εκπαίδευσης του ΡΚΚ στην Ελλάδα. (Χ.Σ.)

    [04] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Η υπόθεση του ανασχηματισμού αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε.του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ωστόσο ότι η θέση του είναι για μία δομική αλλαγή στην κυβέρνηση.

    Τέλος ερωτηθείς για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος είπε και πρόσθεσε ότι όταν όλοι ανοίγουν μέτωπα απέναντί σου και περιμένουν πότε θα συρρικνωθείς και θα αφήσεις την εξουσία, το να κάνεις θεωρητικές προτάσεις δεν έχει κανένα νόημα.

    [05] ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Από 21 Ιουνίου έως και 5 Ιουλίου ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης θα συναντηθεί με τις Γραμματείες όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών Ελλάδος για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, την ανασύσταση των οργανώσεων και την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής (9-10 Ιουλίου). Στις συναντήσεις αυτές θα παραστεί και η Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου στις 28 Ιουνίου, ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνέλθει αμέσως μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Νότιο Αμερική, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής: Δευτέρα 21 Ιουνίου στην Αθήνα συνάντηση με τις γραμματείες όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών του Λεκανοπεδίου Αττικής, 23 Ιουνίου sum\mtgsg με τις Τομεακές Επιτροπές, 25 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη συνάντηση με τις γραμματείες Ν.Ε. όλης της Βόρειας Ελλάδας, 28 Ιουνίου στην Πάτρα με τις γραμματείες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, 30 Ιουνίου στη Λαμία με της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, στις 2 Ιουλίου στο Ηράκλειο με τις γραμματείες της Κρήτης και στις 5 Ιουλίου στην Αθήνα με τις γραμματείες των Ν.Ε. των νησιών Ιουνίου και Βορείου Νοτίου Αιγαίου.

    [06] ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΑΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Εξώδικη δήλωση ενώπιον παντός αρμόδιου δικαστηρίου και αρχής κατέθεσε σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά της ΔΕΘ ΑΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την τύχη του εκθεσιακού φορέα. Αιτία υπήρξε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 45% των μετοχών της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ-HELEXPO AE», με την ταυτόχρονη ανάληψη του μάνατζμεντ από τον ιδιώτη επενδυτή, η σύναψη με τη ΔΕΘ σύμβασης παραχώρησης της εταιρίας, καθώς και η πρόσφατη εγκατάσταση των νέων διοικήσεων στις δύο εταιρίες. Στην εξώδικη δήλωση, η οποία θα γνωστοποιηθεί παράλληλα και στη διοίκηση της ΔΕΘ, γίνεται αναφορά στην κύρια αγωγή που έχει καταθέσει ο δήμος για την αναγνώριση της κυριότητάς του σε οικόπεδα που βρίσκονται στο χώρο της διεθνούς εκθέσεως. Η αγωγή πρόκειται να εκδικαστεί στις 14 Οκτωβρίου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου επεσήμανε ότι η νέα δημοτική αρχή χρησιμοποιεί την τακτική αυτή προκειμένου να σταματήσει αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήξει «να κατοικοεδρεύει η διεθνής έκθεση στην Αθήνα». Αναφερόμενος στο θέμα των χρεών του δήμου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας. Όπως επεσήμανε, μέχρι τον Ιούλιο του 2001 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 5 δισ. δρχ, καθώς και προς τους προμηθευτές, ύψους 4,5 δισ». Ήδη, με τις πληρωμές 200 εκατ. κάθε μήνα προς τα ταμεία, οι οφειλές έχουν μειωθεί από 5 δισ. στις 31/12/99 σε 3,8 δισ. μέχρι σήμερα, ενώ «κλείνει η ψαλίδα» όσον αφορά τις πληρωμές προς τους προμηθευτές, αφού από τις αρχές τους έτους οι οφειλές έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. δρχ. Όσον αφορά το τρίτο σκέλος των υποχρεώσεων του δήμου, τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 2,5 δισ., η δημοτική αρχή ζητάει από την κυβέρνηση να αναλάβει την αποπληρωμή τους, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει τεράστια κονδύλια για τον ίδιο σκοπό στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Όπως είπε, ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάγκη για την καταβολή 400 εκατ, για την απαλλοτρίωση στην οδό Καζαντζάκη, προκειμένου να διανοιχθεί ο δρόμος στη δυτική είσοδο της πόλης. Την υποχρέωση αυτή είχε αναλάβει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ‘97. Μετά την πάροδο διαστήματος 1,5-2 χρόνων και αφού θα έχουν τακτοποιηθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες, ο δήμος θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλων έργων για την πόλη, εκτίμησε ο δήμαρχος. Αναφορικά με το ζήτημα της στάθμευσης των δικύκλων στα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης, ο αντιδήμαρχος δημοτικών έργων και κυκλοφορίας, Θ. Αθανάσαρος τόνισε ότι οι οδηγοί των δικύκλων θα pq]pei στο εξής να σταθμεύουν στις ειδικές θέσεις πάρκινγκ που έχουν δημιουργηθεί γι αυτό το σκοπό. «Είναι ανάγκη να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των πεζών και να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της πόλης», είπε, χαρακτηρίζοντας παράλογα τα αιτήματα των μοτοσικλετιστών για τη δημιουργία 10.000 θέσεων πάρκινγκ και για φύλαξη από τη δημοτική αστυνομία των οχημάτων. Η περιοχή όπου θα εφαρμοστεί η αστυνόμευση των δικύκλων και στην οποία έχουν δημιουργηθεί 17 σημεία παρκαρίσματος, περικλείεται από τις οδούς Ίωνος Δραγούμη-Λεωφόρου Νίκης- Δημητρίου Γούναρη- Παύλου Μελά- Αγίας Σοφίας- Εγνατίας. Εντονότερους ελέγχους καλούνται να πραγματοποιούν τα όργανα της δημοτικής αστυνομίας στις οδούς Τσιμισκή, Λ.Νίκης, Αριστοτέλους, Κ.Ντιλ και Αγίας Σοφίας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης συναντήθηκε με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι, όπου θα πραγματοποιήσει δύο συναυλίες, στο πλαίσιο αποστολής υποστήριξης στη Σερβία, στην οποία περιλαμβάνεται και ανθρωπιστική βοήθεια 15 τόνων.

    Ο κ.Θεοδωράκης εξέφρασε «το θαυμασμό του για την ηρωϊκή αντίσταση του Γιουγκοσλαβικού λαού στις επιθέσεις», όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της χώρας.

    Ο κ.Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι η «μαζική υποστήριξη» από τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ΝΑΤΟ ήταν «απόδειξη του δικαιολογημένου αγώνα του λαού μας κατά της επιβολής της βίας και της ηγεμονίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο κ.Θεοδωράκης δήλωσε ότι «χιλιάδες Ελληνες» έχουν υποστηρίξει την κατάθεση μήνυσης κατά της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για «εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της συμμαχίας». Η υπόθεση έχει υποβληθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης από τον Έλληνα δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο οποίος έφτασε στο Βελιγράδι μαζί με τον κ.Θεοδωράκη. Ε.Ρ.

    [08] Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Ο Μίκης Θεοδωράκης απευθυνόμενος στους Ελληνες και Σέρβους δημοσιογράφους στη συνέντευξη που έδωσε στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βελιγραδίου καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ» και μετέφερε την «αλληλεγγύη και το θαυμασμό του ελληνικού λαού» προς το σερβικό λαό σε όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας που επέστη.

    Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «σ' αυτή τη μάχη νίκησε ο γιουγκοσλαβικός στρατός, γιατί έχει βαθειές ρίζες» και γιατί «στάθηκε σε νέες Θερμοπύλες», δείχνοντας ότι «ένας μικρός λαός μπορεί να λέει ΟΧΙ στις μεγάλες δυνάμεις». Υποστήριξε ότι στις διεθνείς σχέσεις βρισκόμαστε προ «μίας νέας μορφής ολοκληρωτισμού με επίκεντρο τις ΗΠΑ», που κατέστρεψε το διεθνές δίκαιο, τον ΟΗΕ και αμφισβητεί τα εθνικά σύνορα. «Ολοι αυτοί οι θεσμοί ήταν κατάκτηση των πολιτισμένων ανθρώπων και χωρίς auto}r επιστρέφουμε στο νόμο της ζούγκλας», τόνισε ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης. Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εκείνο που κυρίως ξεσήκωσε τους Ελληνες είναι ο αγώνας για να μη ξαναγυρίσουμε στη ζούγκλα, για να μην επιβληθεί ο νόμος του ισχυροτέρου και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες δεν αναγνωρίζουν σε κανέναν το δικαίωμα να «αυτοδιορίζεται προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πολύ περισσότερο στις χώρες εκείνες και τους λαούς «που για αιώνες παραβιάζουν συστηματικά αυτά τα δικαιώματα». Ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης αναφέρθηκε και στην κατάθεση της αναφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και έδωσε ραντεβού στους δημοσιογράφους «μετά από 10 χρόνια, όταν ο Κλίντον και ο Μπλερ θα είναι φυλακή». Στη συνέντευξη ο κ. Θεοδωράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να αναπτύξουμε στις σημερινές συνθήκες τους εθνικούς μας πολιτισμούς, τονίζοντας ότι οι λαοί που χάνουν τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους θα χάσουν και την ελευθερία τους.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Εκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και 'μυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Ακόμη δύο φορές έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ανάλογες συσκέψεις. Η πρώτη ήταν το Δεκέμβριο του 1979 με θέμα την ανάπτυξη πυραύλων στην Ευρώπη με στόχο την τότε Σοβιετική Ένωση και η δεύτερη το Δεκέμβριο του 1995 όταν το ΝΑΤΟ έλαβε την πρώτη απόφαση για την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση εκτός της ζώνης ευθύνης του, στη Βοσνία. Σημερα, το θέμα που θα απασχολήσει τη Συμμαχία είναι το Κοσσυφοπέδιο, και αναμένεται να συζητηθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αποκατάστασης της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι υπουργοί Εξωτερικών και 'μυνας των κρατών-μελών της Συμμαχίας πραγματοποιούν δύο ξεχωριστές τακτικές συσκέψεις το χρόνο. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών 'μυνας θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν στις 7 και 8 Ιουλίου. Σ.Α.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ KFOR

    Οι Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές στο Ελσίνκι συμφώνησαν στη διοίκηση και στις αρχές διαχείρισης της συμμετοχής της Ρωσίας στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

    Οι διαπραγματευτές «κατάφεραν να συμφωνήσουν στις αρχές διεύθυνσης και στη δομή διοίκησης της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο, όσον αφορά στις ρωσικές δυνάμεις» είπε ο κ.Σεργκέγιεφ σε συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με το ρώσο υπουργό «έχουν καθοριστεί το μέγεθος και η διαδικασία της συμμετοχής των Ρώσων εκπροσώπων στη διοίκηση της επιχείρησης». Ο κ.Σεργκέγιεφ πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκαν «οι όροι λειτουργίας του αεροδρομίου Σλάτινα στην Πρίστινα, ενώ οι ενδιαφερόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις πέτυχαν προσέγγιση των θέσεών τους όσον αφορά στους όρους και τις ζώνες ευθύνης των ρωσικών δυνάμεων». Ε.Ρ.

    [11] ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΓΕΛΤΣΙΝ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στο Ελσίνκι για το καθεστώς των ρωσικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι στις σημερινές συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κοέν «κατάφεραν να συμφωνήσουν στις αρχές διεύθυνσης και στη δομή διοίκησης της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο, όσον αφορά στις ρωσικές δυνάμεις» και πέτυχαν προσέγγιση των θέσεών τους «όσον αφορά τις ζώνες ευθύνης των ρωσικών δυνάμεων».

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας στο Ελσίνκι δήλωσε ότι όλο και περισσότερο προσεγγίζουν σε τελική συμφωνία, η οποία θα προέλθει από τη Συνάντηση Κορυφής στην Κολωνία των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Μπορίς Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση του στρατιωτικού δικαστή από τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας έτσι ώστε η χώρα να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά δικαστικά πρότυπα.

    Η ψηφοφορία διεξήχθη καθώς έχει διακοπεί η δίκη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί. Το πρώτο από τα δύο άρθρα της συνταγματικής μεταρρύθμισης υποστηρίχθηκε από 431 βουλευτές από τους 550 συνολικά, καταψηφίστηκε από 42, ενώ απουσίαζαν 8, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βουλής Μουράτ Σοκμένογλου. Ο μεγάλος αριθμός βουλευτών που υποστήριξαν την τροποποίηση, αποδεικνύει ότι θα εγκριθεί και το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου και ότι η τελική έγκρισή του θα επιτευχθεί και δεν θα χρειαστεί η παραπομπή του θέματος σε δημοψήφισμα. Η παρουσία του στρατοδίκη μαζί με δύο πολιτικούς δικαστές δέχθηκε κριτική τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιώματων το 1998 αποφάνθηκε ότι τα δικαστήρια αυτά δεν είναι ούτε ανεξάρτητα ούτε αμερόληπτα. Εάν η μεταρρύθμιση τεθεί σε ισχύ πριν τελειώσει η δίκη του Οτζαλάν, ο ηγέτης τπυ ΡΚΚ θα κριθεί από ένα πλήρως πολιτικό δικαστήριο. Η κυβέρνηση χρειάζεται τουλάχιστον 367 ψήφους, δηλαδή τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών, για να επιβάλλει τη μεταρρύθμιση αμέσως, χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η οποία καθίσταται απαραίτητη εάν η προτεινόμενη ρύθμιση πάρει αριθμό ψήφων μικρότερο από τον απαιτούμενο αλλά μεγαλύτερο από 330, δηλαδή από τα 3/5 του σώματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η προτεινόμενη ρύθμιση απορρίπτεται. Ε.Ρ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΓΔΜ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    «Εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Μαυροβουνίου και της «νέας διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου», δηλαδή ο Χασίμ Τάτσι θα συναντηθούν στην Οχρίδα σε 10 μέρες για να ορίσουν την κοινή τους στάση σχετικά με το αίτημα για αποζημιώσεις».

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Πέντρεντιν Ιμπραϊνι. Οπως είπε για τη συνάντηση αυτή συμφώνησαν χθες οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και Παντελί Μάικο. Ο Ιμπραϊνι προειδοποίησε ακόμη ότι εάν η ΠΓΔΜ δεν γίνει η έδρα για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων την ευθύνη θα φέρει ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος ανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επόμενη Πέμπτη, διότι «ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι αναγόρευσε τον Χασίμ Τάτσι ως πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και αναγνώρισε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος». Ο Ιμπραϊνι επιβεβαίωσε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει διάδρομος από Κορυτσά μέσω ΠΓΔΜ και μέχρι το Κοσσυφοπέδιο για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 18 June 1999 - 21:43:44 UTC