Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΛΛΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΑΥΡΙΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.
  • [06] ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ AΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΟΙ ΥΠ.ΕΞ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ,ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [09] ΚΟΣΟΒΟ:ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΝΑΡΚΩΝ
  • [10] ΑΝΑΝ: ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ...
  • [11] ΣΕΡΒΙΑ;ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [12] ΡΩΣΙΑ:Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ
  • [13] ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΕ ΠΓΔΜ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΚΛΙΝΤΟΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε αναπλήρωση των κενών θέσεων στην κυβέρνηση προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός όρισε νέα Επίτροπο, στην Ε.Ε. την έως τώρα υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου είχε χθες συνάντηση στη Μπολώνια με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Οι αρμοδιότητες της κ. Διαμαντοπούλου θα οριστικοποιηθούν, αφού ο κ. Πρόντι ολοκληρώσει τις συνομιλίες του με τα νέα μέλη της Επιτροπής. Στη θέση της ορίστηκε ο βουλευτής Ηλείας Ιωάννης Ζαφειρόπουλος. Στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλέκου Μπαλτά, ο οποίος ]cime ευρωβουλευτής ορίστηκε η βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση.

    [02] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στη συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης, στο Παρίσι, τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν, αποδέχθηκαν την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής. Η διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί 1και 2 Ιουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων από τις βαλκανικές χώρες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την εικανοποίησή του για την αποδοχή της πρότασης του και σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνδιάσκεψης, επανέλαβε ότι είναι καιρός να συγκροτηθεί το εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως είχε προτείνει τους τελευταίους μήνες και δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

    Για το θέμα της επιλογής του Ελληνα κοινοτικού επιτρόπου ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη το πρόσωπο που θα επιλεγεί να είναι ευρύτερης αποδοχής και η επιλογή του να μην γίνει με κομματικό κριτήριο.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΛΛΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Οι ισχυρισμοί περί τρομοκρατίας αλλού αποσκοπούν και δημιουργείται πολιτικό θέμα εκ του μη όντος, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δεν απάντησε στην επιστολή του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του επιτίμου αρχηγού της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ζήτησε να συμφωνήσει η Ελλάδα στην πρόταση της Τουρκίας για διμερή συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, παρατήρησε πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα εφόσον δείξουν και οι δύο χώρες καλή διάθεση για συνεργασία και καλή γειτονία. Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί ενώ η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν δείχνει κάτι τέτοιο και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα στο τέλμα, που υπάρχει γύρω από το Κυπριακό, η διεθνής κοινότητα ασχολείται με το πρόβλημα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και τόνισε ότι η πορόταση της ομάδας των «8» μπορεί να αποδώσει καρπούς και να βρεθεί λύση. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η Τουρκία με τη στάση της επιθυμεί να κρατήσει σε ομηρία την Κύπρο. Η διεθνής κοινότητα δεν θα το επιτρέψει. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί και όσο δεν το κάνει αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν χώρα που βρίσκεται εκτός διεθνούς νομιμότητας.

    [05] ΑΥΡΙΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.

    Αύριο θα συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία παραχωρείται το μάνατζμεντ της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη βρετανική εταιρία «Σπίντγουικ». Η σχετική τροπολογία έχει ενσωματωθεί ως άρθρο στο νομοσχέδιο που αφορά τη θεσμοθέτηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με το οποίο άρχισε τις εργασίες του απόψε το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Ειδικότερα, με την τροπολογία προβλέπεται ότι: «Για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες αποφασίζεται από τη Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης η ανάθεση σε ιδιώτες, της διαχείρισής τους με ή χωρίς δικαίωμα εξαγοράς για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με ή χωρίς ταυτόχρονο με την εκμίσθωση καθορισμό του τιμήματος δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 24/4/96 με εξαίρεση τα άρθρα 9 και 10 που αφορά την ειδική διαδικασία ιδιωτικοποίησεων''.

    [06] ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

    Αγρότης χτυπήθηκε από κεραυνό και βρήκε τραγικό θάνατο σε κοινότητα του νομού Σερρών, ενώ από τη σφοδρή νεροποντή και τη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας σημειώθηκαν πλημμύρες και καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες.

    Ο άτυχος αγρότης Οικονόμος Κίτσκας, 59 χρόνων, χτυπήθηκε από τον κεραυνό και σκοτώθηκε την ώρα που βρισκόταν στο χωράφι του, στο χωριό Βαμβακιά Σερρών. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από τη σφοδρή νεροποντή πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια καταστήματα και διαμερίσματα, ενώ σε ορισμένα σημεία στις κεντρικές οδούς Τσιμισκή και Εγνατία βούλωσαν τα φρεάτια αποχέτευσης και το ύψος των νερών της βροχής έφθασε το μισό μέτρο. Πολλοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να σημειωθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ πολλοί κάτοικοι αποκλείστηκαν κάτω από βεράντες και σε εισόδους πολυκατοικιών καθώς αδυνατούσαν να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους. Η πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης δέχθηκε περισσότερες από 25 κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια διαμερίσματα και καταστήματα, ενώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πλημμύρισαν και πολλά περίπτερα. Στον κάμπο των Σερρών το χοντρό χαλάζι και η σφοδρή βροχόπτωση κατέστρεψε εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων με ντομάτες, τεύτλα, βαμβάκι και άλλες γεωργικές καλλιέργειες, ενώ η κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές -μικρότερης όμως έκτασης- σε δενδροκαλλιέργειες στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Γ.Χ.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ AΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Τις προτάσεις για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως oi προτάσεις αυτές κινούνται στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολόγητου ποσού και με την αναμόρφωση του συστήματος επιδιώκεται ο συνδυασμός αποτελεσματικότητας και ευαισθησίας στην οικονομική πολιτική. Σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρατήρησε πως κάθε έρευνα είναι ευπρόσδεκτη και η δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΟΙ ΥΠ.ΕΞ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ,ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Oι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι και της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν πρόκειται να επισκεφτούν αύριο το Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. Λ.Μ

    [09] ΚΟΣΟΒΟ:ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΝΑΡΚΩΝ

    Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) Ρόμπιν Κλίφορντ συνέστησε σήμερα τους πολίτες της επαρχίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη ναρκών 6 άτομα. Ο κ. Κλίφορντ ανέφερε ότι σκοτώθηκαν από έκρηξη ναρκών δύο Βρετανοί στρατιώτες και δύο πολίτες στο χωριό Νέγκοβτσε δυτικά της Πρίστινα, ένα παιδί στη Τζακόβιτσα και ένας πολίτης στο χωριό Στίμλιε. Σήμερα στρατιώτες του βρετανικού τμήματος της KFOR εξουδετέρωσαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε απόσταση 30 μέτρων από την είσοδο του ξενοδοχείου «Grand» στην Πρίστινα. Στις 5 το απόγευμα οι Βρετανοί στρατιώτες μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα για την τοποθέτηση της βόμβας απέκλεισαν όλην την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο άρχισαν να διεξάγουν έλεγχο στα οχήματα και τα κτίρια της περιοχής. Μετά από 15 λεπτά βρήκαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε καπνοπωλείο απέναντι από το ξενοδοχείο και τον εξουδετέρωσαν. Κ.Γ.

    [10] ΑΝΑΝ: ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ...

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το ρόλο κλειδί, όπως τον χαρακτήρισε, που έπαιξε η Ρωσίας στην εξεύρεση λύσης για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Η Ρωσία έπαιξε ρόλο κλειδί στο να σταματήσει τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ανάν από την Αγία Πετρούπολη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη διευκρινίζοντας ότι οι ενέργειες της Μόσχας οδήγησαν στην έγκριση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα εξέφρασε την ευαρέσκεια του και για τις προσπάθειες που jat]bake ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο ειδικός απεσταλμένος του για το Κοσσυφοπέδιο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο υπουργός Εξωτερκών Ιγκόρ Ιβάνοφ. «Μπορούμε τώρα να ελπίζουμε ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα επιλυθεί με βάση το μόνο αποδεκτό τρόπο στη διεθνή κοινότητα και να επιτρέψουμε σε όλους τους ανθρώπους της περιοχής να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επωφεληθούν από την αυτονομία και την αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν. Λ.Μ

    [11] ΣΕΡΒΙΑ;ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    O Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του μόνο εάν οι πολίτες της Σερβίας το αποφασίσουν σε εκλογές , υποστήριξε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης και πρώην αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από την κυβέρνηση εν μέσω βομβαρδισμών διότι ζήτησε συμβιβασμό με το ΝΑΤΟ. «Ο Μιλόσεβιτς ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να προχωρήσει μόνο με τη θέληση του λαού όπως αυτή θα εκφραστεί στις εκλογές», επισήμανε ο επικεφαλής του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό προσθέτοντας ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας και ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού. Ο κ.Ντράσκοβιτς επανέλαβε την έκκληση του για σχηματισμό μεταβατικών κυβερνήσεων για την προετοιμασία των εκλογών σε όλα τα επίπεδα ενώ πήρε αποστάσεις από τον πρόεδρο του δημοκρατικού κόμματος Ζόραν Ντζιντζιτς που απειλεί με κινητοποιήσεις για την ανατροπή του κ.Μιλόσεβιτς. ‘'Το κόμμα δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη στιγμή που υπάρχει ένταση να βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους αλλά να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους με ειρηνικό τρόπο'', είπε ο κ.Ντράσκοβιτς. Λ.Μ.

    [12] ΡΩΣΙΑ:Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η διαγραφή των ρωσικών χρεών από την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης δεν αποτελεί πλέον θέμα ύψιστης προτεραιότητας καθώς η οικονομική προοπτική της χώρας σταθερά βελτιώνεται. «Θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης το οποίο θα επιτρέψει τη Ρωσία να αποπληρώσει όλα τα χρέη της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχαήλ Κασγιάνοφ προσθέτοντας ότι δεν αυτοσκοπός η διαγραφή του σοβιετικού χρέους και ότι «το μέγεθος της οικονομικής τραγωδίας δεν είναι πλέον τόσο μεγάλο για αυτό και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Ομάδα των Επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μερικής διαγραφής κάποιων από τα ρωσικά χρέη μόνο στην περίπτωση όμως που η Ρωσία παρουσιάσει aniosgle_ytg πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Κασγιάνοφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της διάσκεψης στην Κολωνία και υποσχέθηκε ότι η Ρωσία μέχρι το 2000 θα σχεδιάσει ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέψει την αναδιάρθωση των χρεών της. Λ.Μ

    [13] ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Επιτροπή πολιτικών δικαστών και δύο εισαγγελέων από το κρατικό δικαστήριο ασφαλείας της Αγκυρας αναχώρησαν για το νησί- φυλακή Ιμραλί για τη δίκη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η επιτροπή θα περιλαμβάνει τρεις πολιτικούς δικαστές- τον Μεχμέτ Τουργκούτ Οκιάι, το Χουσεϊν Εκέν και το Μεχμέτ Μαράς- μετά τη συνταγματική τροποποίηση που υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα το τουρκικό κοινοβούλιο για την απομάκρυνση του στρατοδίκη από τα κρατικά δικαστήρια ασφαλείας.

    Ο στρατιωτικός δικαστής Αμπντουλκαντίρ Νταβαρτσίογλου, ο οποίος περιλαμβάνονταν στην αρχική σύνθεση, αντικαταστάθηκε από τον Μαράς, ο οποίος είχε παραστεί και στις έξι ακροαματικές διαδικασίες στη δίκη του Οτζαλάν, από τη μέρα που ξεκίνησε στις 31 Μαϊου, ως αναπληρωματικός δικαστής. Οι εισαγγελείς Τσεβντέτ Βολκάν και Ταλάτ Σαλκ αναχώρησαν επίσης για τη δίκη στο Ιμραλί που θα επαναληφθεί αύριο, μετά από δύο εβδομάδες διακοπής, όπως ζήτησε η ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης για να προετοιμάσει την υπόθεσή της. Αύριο, η υπεράσπιση θα παρουσιάσει την τελική σύνοψη, η οποία, όπως είπαν οι δικηγόροι, θα επικεντρώνεται στην ειρηνική διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος. Στις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες ο Οτζαλάν αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του και δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με το τουρκικό κράτος για μία δημοκρατική λύση. Οι Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν τη θανατική ποινή για τον Οτζαλάν, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται πριν το τέλος του Ιουνίου. Ε.Ρ.

    [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΕ ΠΓΔΜ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ - ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή και χαρά που φιλοξενεί τον κ. Κλίντον και ότι το ίδιο αισθάνεται και ο λαός της χώρας του». Ο κ. Γκλιγκόροφ, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον κ. Κλίντον για την προσωπική συνεισφορά και για όλα όσα έκανε για την ΠΓΔΜ, για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας και της ασφάλειάς της, και ιδιαίτερα τώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι η προσωπική συμβολή του κ. Κλίντον αποδεικνύεται με τη σημερινή επίσκεψη στα Σκόπια.

    «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στην κ. Χίλαρι Κλίντον», είπε ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ και συνέχισε: «Οι συνομιλίες μας ήταν συνέχεια του καρποφόρου διαλόγου, ο οποίος tour τελευταίους μήνες εντάθηκε ιδιαίτερα. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή. Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι για τη σταθερότητα και την ευημερία των Βαλκανίων είναι απαραίτητος ο εκδημοκρατισμός της Γιουγκοσλαβίας», τόνισε. «Η χώρα αυτή, είπε, θα πρέπει να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία, το δε Κόσοβο στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να λάβει μία ευρεία αυτονομία και ανώτερες εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και μειονοτήτων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς». Το μοντέλο της ΠΓΔΜ της πολυεθνικής δημοκρατίας, αποτελεί απόδειξη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί στα Βαλκάνια, είπε ο κ. Γκλιγκόροφ. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στη Νοτιανατολική Ευρώπη είναι απαραίτητη, κάτι που, όπως υποστήριξε, αποδείχθηκε και στον πόλεμο της Βοσνίας και τώρα στο Κοσσυφοπέδιο. «Τώρα όμως η δραστήρια συμμετοχή των ΗΠΑ είναι επίσης απαραίτητη για να εκπληρωθεί το σύμφωνο της σταθερότητας. Είναι καιρός, είπε, να δραστηριοποιηθεί η Αμερικανική παρουσία στην περιοχή, ώστε να υπάρξει σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία.

    Αναμένουμε την Αμερικανική υποστήριξη για την επιτάχυνση των δημοκρατικών αλλαγών σε ολόκληρη την περιοχή και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε το λαό της ΠΓΔΜ για την περίθαλψη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για τη βοήθεια που παρείχε στο ΝΑΤΟ. «Ηρθα εδώ, είπε, για να ευχαριστήσω το λαό και την ηγεσία. Η ΠΓΔΜ δέχθηκε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δε θα μπορούσε να εκπληρώσει την αποστολή του, χωρίς εσάς», υπογράμμισε ο κ. Κλίντον. Στη συνέχεια ο πρόεδρος Κλίντον επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ όπως και οι άλλες χώρες της δύσης είναι υποχρεωμένες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής και ιδιαίτερα την ΠΓΔΜ, διότι, όπως είπε, «γνωρίζουμε πόσο μεγάλο βάρος σήκωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο. Θεωρούμε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας για την οικονομική ενίσχυση και αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή αυτή ήταν μεγάλες, αλλά θα πρέπει να αυξηθούν. «Η συνολική μας βοήθεια προς την ΠΓΔΜ φέτος θα τριπλασιαστεί και θα είναι 73 εκ. δολάρια. Σήμερα, είπε, αναγγέλω επιπρόσθετη βοήθεια κατά 12 εκ. δολάρια και η βοήθεια αυτή συνίσταται σε τρόφιμα». «Αν και η βοήθεια είναι απαραίτητη στο Κόσοβο θεωρώ ότι σήμερα είναι αναγκαία και στην ΠΓΔΜ», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ ανέλαβε την υποχρέωση να βρει δουλειά σε 3.000 άτομα στον κλάδο της υφαντουργίας. Θέλουμε και στο μέλλον να αναπτύξουμε οικονομικές δραστηριότητες στην ΠΓΔΜ και η παρουσία μας στη χώρα να είναι σημαντική, είπε. Σημειώνεται ότι η σύζυγος του προέδρου Κλίντον, Χίλαρι, μίλησε στη Βουλή της ΠΓΔΜ σε οικονομικούς παράγοντες της χώρας και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρόκεται να τεθούν σε λειτουργία 3 εργοστάσια υφαντουργία στα Σκόπια, τα οποία θα προσλάβουν 3.000 εργάτες και θα παράγουν 250.000 υποκάμισα και 250.000 παντελόνια για τους πρόσφυγες στο Κοσσυφοπέδιο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 22 June 1999 - 21:09:00 UTC