Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
  • [02] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ ΕΣΤΕΝ-Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [05] H SPEEDWING ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΕΣΩ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΣΤΑ $29,6 ΔΙΣ.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ
  • [08] ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚFOR ΜΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΚ
  • [09] ΝΕΟΣ ΓΓ ΤΟΥ ΣτΕ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ Β.ΣΒΙΜΕΡ
  • [10] EKKΛΗΣΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΝ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

    Η κυβέρνηση προχωρά συγκροτημένη για την πραγματοποίηση των μεγάλων στόχων και κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, δήλωσε ο πωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την τελετή ορκομωσίας, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του Γιάννη Ζαφειρόπουλου και της Ροδούλας Ζήση στις θέσεις των υφυπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας αντιστοίχως.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης η κυβέρνηση έχει σχέδιο και την πολιτική βούληση και θα συνεχίσει την ίδια πορεία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

    [02] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς και, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε τη θέση της jub]qmgsgr των ΗΠΑ, ότι δεν συμμερίζεται τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών σε ελληνικό έδαφος.

    Σε ερώτηση αν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ πιέζουν τις ελληνικές αρχές να κάνουν αναλύσεις αίματος ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες ο κ. Ρέππας απάντησε ότι δεν γνωρίζει να έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ

    Με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο των επαφών του με τους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Στόχος των συναντήσεων όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου είναι να υπάρξει μία πλήρης ενημέρωση για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές της κυρίως στα Βαλκάνια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο τελείωσε, αλλά η κρίση συνεχίζεται και ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως το θέμα της ανασυγκρότησης, το θέμα της συμφιλίωσης, τα ανθρωπιστικά θέματα. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζήτησε με τον κ. Τσοβόλα για τα θέματα αυτά, καθώς και για τα ελληνοτουρκικά και ότι θέλει να ενημερώσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τις σκέψεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ενόψει και της απάντησης που αναμένεται να δώσει στον υπουργό Εξωτερικό της Τουρκίας μετά από επιστολή που του έστειλε. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη τη συνάντηση και ευχήθηκε να συνεχιστεί και στο μέλλον η συνεργασία αυτή.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας προχωρήσουν σε διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με δεδομένο ότι η επιστολή του κ. Τζεμ αναφερόταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες σέβεται. «Η ίδια έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Δεν χρειάζεται ούτε παραινέσεις, ούτε πιέσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μέσα στα πλαίσια βεβαίως αυτών των διεθνών συνθηκών η συνεργασία με κάθε χώρα είναι και εφικτή και χρήσιμη», τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος αντιτρομοκρατικός νόμος.

    Τα θέματα ασφαλείας της χώρας και το θέμα της τρομοκρατίας εξετάστηκαν όπως είπε κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσοβόλα. Από την πλευρά του ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μία θετική πρωτοβουλία από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, καθώς υπήρξε ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Ο κ. Τσοβόλας ευχήθηκε να συνεχιστεί και στο μέλλον η πρωτοβουλία αυτή και τελικά να υπάρξει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ ΕΣΤΕΝ-Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ Ντ Εστέν συναντήθηκε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Jaqalamk^r και συζήτησαν για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στο Παρίσι για τη σύνοδο της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Ενωσης και το απόγευμα θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

    [05] H SPEEDWING ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Την ανάληψη του μάνατζμεντ της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τη θυγατρική της British Airways, Speedwing, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών. Οπως δήλωσε ο κ.Μαντέλης το μάνατζμεντ του εθνικού μας αερομεταφορέα παραχωρείται για διάστημα 30 ημερών με την υποχρέωση της Speedwing με την υποχρέωση στο διάστημα αυτό η Ολυμπιακή να καταστεί βιώσιμη και αξιόπιστη σε διεθνές επίπεδο.

    Επίσης η εταιρία θα αναλάβει να εντάξει την Ολυμπιακή σε κάποια στρατηγική συμμαχία, την οποία όμως θα διαλέξει η ίδια η κυβέρνηση. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στη British Airways μετά από διάστημα ενός έτους να μετάσχει στο κεφάλαιο της Ολυμπιακής σε ποσοστό 20%. Ο κ.Μαντέλης διαβεβαίωσε ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας στην Ολυμπιακή αλλά και η πρόοδος στην εταιρία.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΕΣΩ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σε κέντρο διερχομένων πολιτικών μετατράπηκαν σήμερα τα Σκόπια. Οπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ σήμερα επρόκειτο να αφιχθούν στα Σκόπια οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και όλοι μαζί θα μετέβαιναν στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων μετέδωσε στη συνέχεια ότι στο αεροδρόμιο των Σκοπίων έφθασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε και σύντομη συνομιλία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ, και αμέσως μετά έφυγε μόνος για την Πρίστινα, ενώ αύριο θα επιστρέψει στα Σκόπια για επίσκεψη εργασίας.

    Το απόγευμα έφθασαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Λαμπέρτο Ντίνι, τους οποίους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ. Προηγουμένως μέσω του αεροδρομίου των Σκοπίων μετέβη στο Κοσσυφοπέδιο και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων η άφιξη των Γερμανών υπουργών Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινκγκ. Οι υπουργοί Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γερμανίας μεταβαίνουν στην Πρίστινα με σκοπό να βοηθήσουν στην εφαρμογή του συμφώνου ειρήνης και στο σχηματισμό προσωρινής διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου και θα επιδιώξουν επίσης τη συμφιλίωση των πολιτικών παρατάξεων των Αλβανών. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν την αναχώρησή του για το Κόσοβο δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο είναι ma δει όλα τα μέρη όπου υπάρχουν ομαδικοί τάφοι και να δώσει στη συνέχεια όλα τα στοιχεία στο Δικαστήριο της Χάγης. «Θα συναντηθώ και με εκπροσώπους των Αλβανών και των Σέρβων. Το μήνυμά μου είναι ότι η KFOR προασπίζει όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

    [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΣΤΑ $29,6 ΔΙΣ.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ

    Ομάδα ανεξάρτητων Σέρβων οικονομολόγων υπολόγισε το σύνολο του κόστους των καταστροφών που προκλήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια των βομβιστικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ στα 29,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ζημιές στις υποδομές και η απώλεια κεφαλαίων εκτιμήθηκε στα 4,1 δισεκατομμύρια, ενώ οι απώλειες των ιδιωτικών κεφαλαίων σε 2,3 δισεκατομμύρια, είπε ο Μλάντεν Ντίνκιτς της ομάδας που ονομάζεται G17. Το υπόλοιπο ποσό των 23,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει το κόστος σε όλη την οικονομία, που στηρίζεται στη σημερινή αξία του χαμένου ΑΕΠ και εκτιμάται ότι «οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου θα εμφανισθούν στα επόμενα δέκα χρόνια». Ο κ.Ντίνκιτς διευκρίνισε ότι στους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται, εξαιτίας αβάσιμων δεδομένων, τμήμα ιδιωτικών απωλειών που αφορούν στον αλβανικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου και καταστροφές στα νοικοκυριά, καθώς επίσης οι απώλειες φυσικού πλούτου, οικολογικές, πολιτιστικές και στρατιωτικές καταστροφές. Αναφερόμενος στη βοήθεια από το εξωτερικό, ο κ.Ντίνκιτς επεσήμανε ότι «χωρίς αυτή, η Γιουγκοσλαβία θα χρειαστεί 15 χρόνια για να φτάσει στο επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής του 1988 και 25 επιπλέον χρόνια για να φτάσει αυτή του 1987» όταν βρέθηκε στην εξουσία ο Μιλόσεβιτς. Τις περισσότερες καταστροφές υπέστησαν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που φτάνουν τα 805 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτή της βιομηχανίας πετρελαίου στα 600 εκατομμύρια. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων οι γιουγκοσλαβικές αρχές είχαν εκτιμήσει τις καταστροφές στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ε.Ρ.

    [08] ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚFOR ΜΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΚ

    Αντιπροσωπεία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με το γιουγκοσλαβικό στρατό και τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την εδραίωση της ειρήνης.

    Αποστολή της ΚFOR με επικεφαλής τον Βρετανό ταξίαρχο Τζόναθαν Μπέιλει και ανώτεροι αξιωματούχοι των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων συναντήθηκαν στα διοικητικά σύνορα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για μία πρώτη συνάντηση από τότε που η KFOR μπήκε στο Κοσσυφοπέδιο, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης Γιαν Χόστεν. Οι συνομιλίες πρόκειται να επικεντρωθούν στη συμμόρφωση του γιουγκοσλαβικού στρατού με την στρατιωτική συμφωνία η οποία υπεγράφη με την KFOR και η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη απόσυρσης ap| το Κοσσυφοπέδιο, είπε ο κ. Χόστεν. Ο κ. Μπέιλι θα θέσει το θέμα εισβολής των σερβικών τάνκς στην ουδέτερη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων έξω από το Κοσσυφοπέδιο η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία. Οι διοικητές της KFOR θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες και με εκπροσώπους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν για τον αφοπλισμό και την αποστρατικοποίηση του. Λ.Μ

    [09] ΝΕΟΣ ΓΓ ΤΟΥ ΣτΕ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ Β.ΣΒΙΜΕΡ

    Ο Αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βάλτερ Σβίμερ εκλέχτηκε νέος ΓΓ του ΣτΕ για περίοδο 5 ετών, που αρχίζει από το Σεπτέμβριο του 1999. Τα αποτελέσματα διάβασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού του Στρασβούργου, Σερ Ράσελ Τζόνστον, ανακοινώνοντας ότι συγκέντρωσε 138 έναντι 136 ψήφων (και 3 λευκών) του Βρετανού σοσιαλιστή βουλευτή Τέρη Ντέηβις. Ο κ. Ντέηβις συγχάρηκε το συνάδελφό του και του ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του. Ο νεοεκλεγείς ΓΓ, ζήτησε τη συνεργασία όλων για ένα ΣτΕ για όλη την Ευρώπη, που να προάγει δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, με τη δυναμική της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, βλέποντας το ρόλο του σαν συνδετικό κρίκο με την Επιτροπή Υπουργών. Όπως είχε πει προηγουμένως στο Μ.Π.Ε. ο νέος ΓΓ του πανευρωπαϊκού οργανισμού, προτίθεται να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά στην 50ετή ιστορία του ΣτΕ, και αρμοδιότητα που δίνει το καταστατικό στον ΓΓ να ζητά εξηγήσεις από κάθε κράτος μέλος που παραβιάζει συστηματικά τις αρχές δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (Χ.Σ.)

    [10] EKKΛΗΣΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΝ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    O Ρώσος απεσταλμένος στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν απηύθυνε έκκληση για ενδυνάμωση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου τα Ηνωμένα Εθνη να μπορέσουν να αντισταθούν στις πιέσεις των διαφόρων ισχυρών χωρών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αποδυνάμωση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερνομίρντιν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο ασχολήθηκε με την κατάσταση που επικρατεί στη Γιουγκοσλαβία.

    «Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν ενδυναμωθεί από μεταρρυθμίσεις τότε θα επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία της Κοινωνίας των Εθνών η οποία αποδείχτηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει την εγωϊστική στάση αρκετών ευρωπαϊκών δυνάμεων και κατέρρευσε υπό το βάρος των διαρκών εντάσεων και διαφορών», τόνισε ο κ. Τσερνομίρντιν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας τόνισε ότι μπορεί ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο να τελείωσε ωστόσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν και θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες του πολέμου ενώ επισήμανε πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή της δικαιοσύνης και η εδραίωση της ισότητας για τη diasv\kisg της ειρήνης και της σταθερότητας. «Υπήρξαμε μάρτυρες ενός ψυχολογικού πολέμου κατά των Σέρβων, οι οποίοι στην πραγματικότητα εκδιώχτηκαν από το Κοσσυφοπέδιο ωστόσο αυτό το γεγονός αποσιωπήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτά τα διπλά σταθμά έθεσαν εμπόδια στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών», υπογράμμισε ο κ. Τσερνομίρντιν. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί καθώς υπήρχε αρκετός χώρος για συμβιβαστική λύση αποδίδοντας στην έλλειψη γενικών αρχών για την εδραίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας την εξέλιξη της κρίσης σε στρατιωτικό επίπεδο ενώ χαρακτήρισε θέμα ύψιστης προτεραιότητας, την ασφαλή επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους υπολογίζοντας σε 80000 τους Σέρβους που εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο μετά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων. Στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ.Τσερνομίρντιν επισήμανε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να συνεισφέρει οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου προσθέτοντας ότι το κόστος της ανοικοδόμησης είναι υπό την ευθύνη αυτών που προκάλεσαν τις κατραστροφές αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στις επιθέσεις. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 23 June 1999 - 21:02:43 UTC