Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΦΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [05] ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [06] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [08] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ
  • [09] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΕΕ:ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ
  • [12] ΕΕ:ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΦΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στρατιώτες είναι οι νεκροί του τροχαίου που έγινε στις 10 το πρωί στο 20ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας, έξω από το Καβαλάρι, σε μετωπική σύγκρουση νταλίκας με στρατιωτικό όχημα. Οπως προέκυψε από την προανάκριση, το στρατιωτικό όχημα είχε ξεκινήσει το πρωί από τη μοίρα καταδρομών στη Ρεντίνα μεταφεροντας στρατιώτες για να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το στρατιωτικό όχημα που ήταν ασθενοφόρο στην προσπάθεια του να κάνει προσπέραση σε ένα τρακτέρ συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα που κατευθυνόταν προς Καβάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εφτά στρατιώτες.

    [02] ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    «Να ματώσουμε στη δουλειά», ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τα μέλη της κυβέρνησης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε πως «χωρίς εσωστρέφεια μακριά από μεμψιμοιρίες και με πνεύμα αποφασιστικότητας και μάχης πρέπει να δώσουμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που χρονίζουν».

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε ότι αποτελεί μήνυμα για περισσότερη αποτελεσματικότητα στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πολίτη.

    Η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, συμπίπτει με το τέλος της κυβερνητικής θητείας το Σεπτέμβριο του 2000 και πρόσθεσε ότι «οι 14 μήνες που απομένουν δεν επιτρέπουν να χαθεί ούτε μία μέρα στην πραγμάτωση των προτεραιοτήτων μας».

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Στεφανόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν πρέπει καθ' οποινδήποτε τρόπο να αποτελέσει ζήτημα αντιπαλότητας ή διαμάχης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει μία ευκαιρία εκδήλωσης ενότητας των πολιτικών δυνάμεων κατά το πνεύμα του Συντάγματος που αναμφισβήτητα ενσαρκώνεται και εκφράζεται από το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

    Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέπππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ο τρόπος που ασκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα καθήκοντά του συνηγορεί για την υπερψήφισή του και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος εκφράζει το έθνος για αυτό και η εκλογή του πρέπει να μείνει μακρυά από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

    Τέλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει πολιτικό λόγο και κατέληξε λέγοντας ότι εγγύηση για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί η επιστροφή στις πρακτικές του κράτους παροχών ή η συμμόρφωση σε συντεχνιακά αιτήματα ή η αποδοχή απαιτήσεων που είναι εκβιαστικά από άτομα ή ομάδες.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Λατινική Αμερική και στην επιτυχία να οριστεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα του κέντρου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Για το θέμα αυτό ανέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες, ώστε να επισημανθεί η εφαρμογή της απόφασης αυτής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν πρόκειται για πολιτικό διάλογο για τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία δεν διαπραγματευόμαστε. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα, πρέπει όμως να είμαστε επιφυλακτικοί με την Τουρκία.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Είναι μονόδρομος ο διάλογος και η αναζήτηση λύσεων ειρηνικής sum}paqngr, συνεργασίας και κοινής προόδου στα Βαλκάνια δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη λήξη της πρωινής συνάντησης των κομμάτων της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Ενωσης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης για τον εκδημοκρατισμό των Δυτικών Βαλκανίων και πέρα από τη διατύπωση προτάσεων και εκτιμήσεων υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Αναφερόμενος στη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε:»Θεωρώ την πρωτοβουλία και τη συνάντηση αυτή πάρα πολύ σημαντική. Το γεγονός δηλαδή ότι μαζευτήκαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη όλα τα αντίστοιχα με εμάς, με τη Ν.Δ., κόμματα, από ολόκληρη την Ευρώπη και βεβαίως αντιπροσωπείες από όλες τις βαλκανικές χώρες για να συζητήσουμε και τελικά να αποφασίσουμε κοινές δράσεις που θα προωθήσουν την υπόθεση της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών και βεβαίως της οικονομικής ανόρθωσης και αποκατάστασης στα Βαλκάνια. Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή πρωτοβουλία μας είχε γίνει τότε που ακόμα συνεχιζόταν ο πόλεμος και υλοποιείται σήμερα. Πράγμα που αποδεικνύει να έχουμε πάντα το νου μας να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις. Θέλω ακόμα να τονίσω ότι μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχει κανείς υπόψη του ότι πολλά από τα κόμματα που παρίστανται σήμερα εδώ είναι πλειοψηφία στις χώρες τους. Αρα είναι μεγαλύτερο το πολιτικό βάρος των σκέψεων τους, των προοπτικών τους και βεβαίως των τοποθετήσεων τους. Και τέλος, θέλω να πω το γεγονός ότι έκαναν αποδεκτό όλες οι άλλες χώρες, όλα τα άλλα κόμματα, το να ξεκινήσει αυτή η πρωτοβουλία από την Ελλάδα και από εδώ από τη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι έχουμε δίκιο όταν επιμένουμε ότι μπορούμε να παίξουμε ένα πολύ σημαντικό και ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια και στην υπόθεση της εμπέδωσης της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων. Και για την Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκη. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Είναι επίσης βέβαιο κι αυτό είναι το πρώτο γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση, ότι όλοι έχουν κατανοήσει πως πέρα από τις διαφορετικές απόψεις είναι μονόδρομοςο διάλογος και η αναζήτηση λύσεων ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινής προόδου».

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε το μεσημέρι ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ήρεμες και καλές σχέσεις με την Τουρκία ενώ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Τζεμ ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. «Πρέπει όμως να είμαστε επιφυλακτικοί. Η πράξη θα δείξει αν υπάρχει διάθεση» είπε ο κ. Παπανδρέου. Ερωτηθείς για τον διάλογο που έγινε σε θέματα τρομοκρατίας, σημείωσε ότι εξετάστηκαν μόνο διαδικαστικά ζητήματα και γνωστοποίησε ότι τον Σεπτέμβριο θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Τζεμ.

    [05] ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ AMASUCJQOTGSGS ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των βαλκανικών χωρών. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, Κίμο Σάσι, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή. Ν.Ρ.

    [06] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Την άμεση λήψη τεσσάρων μέτρων για την προστασία του καταναλωτή και στο μέλλον από τα μολυσμένα με διοξίνες τρόφιμα αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων δέκα ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την λειτουργία του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ενώ θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει άμεσα το εργαστήριο ελέγχου διοξινών που, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Επίσης θα προωθηθεί η λειτουργία του ευρωπαϊκού κέντρου αναφοράς διακίνησης των προϊόντων. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ακόμη ότι θα προωθηθούν η επωνυμία και τα χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων, που όπως είπε ο υπουργός, είναι συνώνυμα της ποιότητας και της ασφάλειας. Στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το χαρακτήρισε μήνυμα για περισσότερη και αποτελεσματικότερη δουλειά. Ο κ. Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους και υπογράμμισε την ανάγκη επικέντρωσης της προσοχής τους στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όρισε ως επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο τον Γάλλο υπουργό Υγείας Μπερνάρντ Κουσνέρ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Εκτός από το Γάλλο υπουργό, υποψήφιοι ήταν ο Βρετανός πολιτικός Πάντι Ασντάουν, στενός συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, και η ιταλίδα πρώην Επίτροπος Εμα Μπονίνο, η οποια όμως απέσυρε την υποψηφιότητά της, παραιτούμενη ουσιαστικά υπέρ του κ.Κουσνέρ, λόγω της φιλίας τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ε.Ρ.

    [08] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ

    Οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών που οι οικονομίες τους έχουν πληγεί άμεσα από τον γιουγκοσλαβικό πόλεμο εξέφρασαν την πικρία τους για την καθυστέρηση της βοήθειας για την ανοικοδόμηση της περιοχής και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    Ο , Οι πρόεδροι Εμίλ Κωνσταντινέσκου, της Ρουμανίας, Πέταρ Στογιάνοφ της Βουλγαρίας και ο Ρετζέπ Μειντάνι της Αλβανίας όπως και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι εκφράστηκαν με σκληρά λόγια για τις «κενές» υποσχέσεις της δύσης για ανοικοδόμηση των Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του υπέγραψε το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ για τα Βαλκάνια με μεγάλες ελπίδες για βοήθεια αλλά η βοήθεια κατευθύνεται κυρίως προς το Κοσσυφοπέδιο και η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ρουμάνου προέδρου, ο οποίος ανέφερε ότι οι βαλκανικές χώρες διδάχτηκαν την δυτική δημοκρατία αλλά η δύση δεν κατανόησε ποτέ τα προβλήματα τους. Ο κ. Στογιάνοφ πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πανευρωπαϊκά και πρέπει να λυθούν με την βοήθεια όλων και δεν σχετίζονται άμεσα με χρήματα. Ο αλβανός πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και στην νοτιοανατολική Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. O.K.

    [09] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    O ηγέτης του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς άσκησε για μία ακόμη φορά δριμεία κριτική στο γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορώντας τον ότι απειλεί τη δημοκρατία του Μαυροβουνίου. «Ο Μιλόσεβιτς σχεδιάζει να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Μαυροβουνίου και να καταστρέψει τη δημοκρατική της εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουγκάνοβιτς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος αναδύθηκε αποδυναμωμένος από τη σύγκρουση του με το ΝΑΤΟ ενώ το Μαυροβούνιο ενίσχυσε τη δύναμη του, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την πολιτική του Μιλόσεβιτς και προειδοποιώντας ότι το Μαυροβούνιο με τους 650.000 κατοίκους θα εγκαταλείψει την Ομοσπονδία εάν το Βελιγράδι δεν επιδείξει θέληση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Λ.Μ

    [10] ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τέσσερα αλβανόπουλα τραυματίστηκαν ύστερα από έκρηξη νάρκης που σημειώθηκε χθες σε δημοτικό σχολείο της περιοχής Ντρένιτσα, σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Ένα από τα παιδιά τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρίστινα ενώ τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται εκτός jimd}mou. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 50 Αλβανοί έχουν τραυματιστεί από εκρήξεις ναρκών τις τελευταίες ημέρες, ενώ και δύο Βρετανοί άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους από νάρκη στο Κοσσυφοπέδιο. Σ.Α.

    [11] ΕΕ:ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ

    Η γερμανική γλώσσα θα είναι μία από τις γλώσσες η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις οκτώ από τις 14 ανεπίσημες υπουργικές συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προγραμματίζονται στη Φιλανδία κατά τη διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε, όπως ανακοίνωσαν φιλανδοί αξιωματούχοι. H ανακοίνωση αυτή έγινε αφού η Γερμανία και η Αυστρία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο των υπουργών Βιομηχανίας στη Φιλανδία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να εξαιρεθεί η γερμανική γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες εργασίας της συνόδου. Oι υπηρεσίες μετάφρασης για κάθε σύνοδο οργανώνονται βάσει των αναγκών και των ικανοτήτων αυτών που συμμετέχουν στις συνόδους για αυτό το λόγο η προεδρία της Ε.Ε αποφάσισε να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες και προετοίμασε τις μεταφράσεις στα γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά σε ορισμένες συνόδους, υποστήριξε στο πρακτορείο ειδήσεων FNB η συντονίστιρα της μεταφραστικής υπηρεσίας της Φινλανδίας Λεα Βιρτάλα. Λ.Μ

    [12] ΕΕ:ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Εκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυναν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης η οποία πραγματοποιείται στο Σάλσμουργκ της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες από 16 χώρες ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ένταξης νέων μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια λόγω του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι εξέφρασε φόβο μήπως οι μεγάλες υποσχέσεις των πολιτικών καθυστερήσουν ή ακόμη και ξεχαστούν, ενώ ο πρόεδρος της Σλοβενίας Γιανέζ Ντρνόβσεκ υποστήριξε ότι «αυτό που πρέπει να αποκομίσουμε από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο είναι ότι η Ε.Ε πρέπει να συνεχίσει επειγόντως τη διεύρυνση. Ο Ρώσος μεταρρυθμιστής εκπρόσωπος του προέδρου Γέλτσιν, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι επισήμανε ότι η χώρα του όπως και η Γιουγκοσλαβία ενδέχεται να πέσει θύμα εθνικισμού και ότι το μάθημα που έδωσε το Κοσσυφοπέδιο είναι ότι ο εθνικισμός μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική τραγωδία. Λ.Μ
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 2 July 1999 - 19:40:15 UTC