Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ
  • [03] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ «15» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] 17.500 ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ F-5 Σ.ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] Ε.Δ.Ε. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΗΠΑ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΙΘΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ Μ. ΤΖΑΚΣΟΝ
  • [11] ΣΕΡΒΙΑ:ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗς ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [12] ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • [13] Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ
  • [14] ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Έκκληση για «πάγωμα» των τιμών, απηύθυνε σήμερα στους επιχειρηματίες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι αυτοί θα πρέπει να συνδράμουν με τον τρόπο τους στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο κ.Παπαντωνίου παραδέχτηκε ότι οι ανατιμήσεις των καυσίμων επιβαρύνουν το δείκτη του πληθωρισμού.

    «Οπωσδήποτε αυτό επιβάλει αυξημένη προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και το λαό, ώστε να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο επίπεδο του 2%. Αυξημένες προσπάθειες χρειάζονται και από τις επιχειρήσεις, τις οποίες καλώ να παγώσουν τις τιμές», υπογράμμισε ο κ.Παπαντωνίου.

    Στο μεταξύ, μετά τις ανατιμήσεις-«φωτιά» στις τιμές των καυσίμων, η μείωση των έμμεσων φόρων παραπέμπεται στο Φθινόπωρο, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των μέτρων εφεδρείας της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε, ακόμη, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2000, έτους κρίσιμου για την εισδοχή της χώρας μας στους κόλπους της ΟΝΕ. Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκε το θέμα των φοροελαφρύνσεων. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 2.300.000 δρχ, η οποία όμως αναμένεται να γίνει τμηματικά στα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2001. Επιπλέον, εξετάζεται η αύξηση της έκπτωσης φόρου για κάθε παιδί. «Παρά το γεγονός ότι η οικονομία μας πάει πάρα πολύ καλά, η εικόνα της δεν είναι πολύ σαφής, γιατί υπάρχουν διαρκώς εξελίξεις σε μεγέθη που αφορούν την πορεία της. Ασφαλώς η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», κατέληξε ο κ.Παπαντωνίου.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ

    Σημαντική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου που δίνει τη δυνατότητα να διεξαχθεί δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Πρόσθεσε, όμως, πως επειδή δεν είναι πολιτικού χαρακτήρα το δικαστήριο, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την άμεση εξαγωγή συμπερασμάτων και θα περιμένει την έκδοση της απόφασης.

    [03] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ «15» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Mάχη για να μη βρουν ανταπόκριση οι προσπάθειες κύκλων της Ευρωπαικής Ενωσης για αφαίρεση από τη Θεσσαλονίκη της έδρας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων δίνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να θέσει ακόμη και βέτο στη διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση των «15» στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε μεταξύ άλλων:»Η απόφαση των 15 ηγετών δεν μπορεί να ανατραπεί, όχι μόνο γιατί τα επιχειρήματα της Ελλάδας και η αποφασιστικότητα της είναι υψηλή, αλλά γιατί θα είναι κόλαφος για την ίδια τη λειτουργία και την υπόσταση της Ευρωπαικής Ενωσης».

    [04] 17.500 ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Συνολικά 17.538 Νατοϊκές δυνάμεις πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση την ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο κατά την περίοδο από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο διάστημα αυτό αφίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη 298 αεροσκάφη, 91 πλοία και 9 τρένα των νατοϊκών δυνάμεων τα οποία μετέφεραν συνολικά 17.538 προσωπικό, 10.546 οχήματα, 3.131 ρυμουλκούμενα οχήματα , 3.607 κοντέινερς, 214 άρματα , και 1710 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυναςστις 14 Ιουλίου θα αφιχθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκη με 5 πλοία 410 Ρώσοι στρατιώτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    «Η ανασυγκρότηση των βαλκανικών χωρών πρέπει να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, όπως αποφάσισαν, πριν δύο εβδομάδες, οι 15 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.»

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού του ρόλου της Θεσσαλονίκης, από παράγοντες της Κομισιόν. Στη δήλωσή του ο δήμαρχος τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση, σε ότι αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ορισμό της Θεσσαλονίκης, ως έδρας του κέντρου ανασυγκρότησης του Κοσόβου και των βαλκανικών χωρών.» «Πρέπει, είπε, να τηρηθεί η συμφωνία του Ρίο, που θέλει την Θεσσαλονίκη συνδετικό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των Βαλκανίων. Σε καμία περίπτωση, οι παράγοντες της Κομισιόν, που θα συντάξουν αύριο, στην επιτροπή των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων, το νέο κοινοτικό κανονισμό ανασυγκρότησης του Κοσόβου, δεν πρέπει να υποβαθμίσουν το ρόλο της Θεσσαλονίκης, σε ότι αφορά, στο περιεχόμενο άσκησης της διοικητικής και οικονομικής εξουσίας. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να παίξει το ρόλο της οικονομικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων, ένα ρόλο, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επιβουλεύονται παράγοντες της Κομισιόν.»

    [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ F-5 Σ.ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Κηδεύτηκε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ο σμηναγός, Σταύρος Σταματογιάννης, πιλότος του μοιραίου F-5 που συνετρίβη προχθές κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο Ντεπώ. Ο 32χρονος κυβερνήτης του αεροσκάφους, πατέρας δύο ανήλικών παιδιών, υπέκυψε χθες στα τραύματα του στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε συγγενείς των θυμάτων στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Τουρκία και σε εκπροσώπους υπηρεσιών σημειώθηκαν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Hessakom_jgr κατά την άφιξη των έξι σορών. Οι συγγενείς των νεκρών ομογενών άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους για τις συνθήκες μεταφοράς των έξι σορών. Όπως καταγγέλλουν οι σοροί έφθασαν στην Ελλάδα σε κατάσταση αποσύνθεσης, καθώς το ιδιωτικό ασθενοφόρο που τις μετέφερε δεν διέθετε ψυγείο, ενώ -όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς- τα πτώματα των έξι άτυχων επιβατών μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα χωρίς να γίνει στον τόπο του δυστυχήματος αναγνώριση από τους συγγενείς, παρουσία γιατρών. Ορισμένοι από τους συγγενείς των νεκρών δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Το μεσημέρι οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Θεσσαλονίκης κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών. Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αφιχθούν σήμερα, με ειδική πτήση, οι δώδεκα ομογενείς που τραυματίστηκαν στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο -έξω από την Κωνσταντινούπολη- όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε από τη Γεωργία έπεσε σε χαράδρα.

    [08] Ε.Δ.Ε. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

    Ένορκη διοικητική εξέταση διετάχθη από το υπουργείο Παιδείας, για το πρόβλημα που προέκυψε σήμερα στο εξεταστικό κέντρο της Χίου, όπου 67 υποψήφιοι της Δ' Δέσμης που διαγωνίζονταν στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας διαπίστωσαν όταν πλέον είχαν βγει από την αίθουσα ότι στα αντίτυπα των θεμάτων που είχαν στα χέρια τους δεν υπήρχε το δεύτερο υποερώτημα του πρώτου ζητήματος προφανώς από λάθος στη φωτοτύπηση. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπολους δήλωσε ότι αύριο θα δοθούν οδηγίες, έτσι ώστε στο βαθμολογικό κέντρο να γίνει η κατάλληλη αντιμετώπιση των γραπτών των μαθητών, δηλαδή να μη ληφθεί υπόψη το θέμα που κακώς εκτυπώθηκε. Οπως διευκρίνισε κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών των συγκεκριμένων μαθητών θα ληφθεί υπόψιν μόνο το πρώτο ερώτημα από το ζήτημα και όχι και τα δύο υποερωτήματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα προβλήμα προσθέτοντας ότι η άρση μίας τέτοιας αδικίας από τεχνικό πρόβλημα είναι συνήθης, όπως είναι σύνηθες και το περιστατικό. Στο μεταξύ συνεχίζεται η διοικητική και δικαστική διερεύνηση του θέματος με τα 4 παραποιημένα γραπτά της Β' Λυκείου, στην Αττική. Για το θέμα αυτό ο κ. Ανθόπουλος είπε ότι η απόδοση ευθυνών είναι κύριο μέλημα του υπουργείου λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι και εδώ θα πέσει ο πέλεκυς».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την προσφυγή της οικογένειας του Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου 1996, στη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης, στο od|vqacla της Δερύνειας, έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητεί συγκεκριμένα από την Τουρκία, δεχόμενο ότι ο Σολωμός δολοφονήθηκε από Τούρκους παρακρατικούς, αλλά και πρώην αξιωματούχους του ψευδοκράτους, να λογοδοτήσει για τη δολοφονία του Κύπριου νέου. Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ελληνική και την κυπριακή πλευρά έχει το σκεπτικό του ΕΔΑΔ, σύμφωνα με το οποίο « η τουρκική σημαία παρανόμως βρισκόταν σε ιστό, πάνω σε κυπριακό έδαφος». Το Δικαστήριο θέτει, ακόμη, θέμα υποχρέωσης της Τουρκίας να σεβαστεί όλα τα ατομικά δικαιώματα των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα. Οπως συνηθίζεται, πάντως, στις περιπτώσεις αυτές, το ΕΔΑΔ θα περιμένει να υπάρξει εξωδικαστική διευθέτηση του θέματος. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα διεξαχθεί δίκη.

    [10] ΗΠΑ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΙΘΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ Μ. ΤΖΑΚΣΟΝ

    Η ρωσική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο θα τεθεί υπό τον «τακτικό έλεγχο» του Βρετανού διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης, Μάικ Τζάκσον, αν και οι άνδρες της θα έχουν το δικαίωμα να μην υπακούν εντολές που αντιτάσσονται στην πολιτική της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον. Ο κ. Μπέικον τόνισε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των επιτελών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη της ρωσικής δύναμης και είναι παρόμοια με την ανάλογη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ελσίνκι τον προηγούμενο μήνα. «Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ζήτημα του ποιος θα έχει περισσότερα προνόμια. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε την αλληλοκατανόηση και την σαφήνεια» σημείωσε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνησε πως οι Ρώσοι στρατιώτες τίθενται υπό τον έλεγχο του διοικητή της KFOR, αλλά και υπό τον έλεγχο της χώρας τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη. Έχουν μάλιστα το δικαίωμα να μην υπακούσουν σε εντολές που έρχονται σε αντίθεση με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε. Στο μεταξύ ένα ακόμη μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου IL-76 απογειώθηκε τα ξημερώματα από στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής Ιβάνοβο, μεταφέροντας Ρώσους αλεξιπτωτιστές καθώς και ομάδα δημοσιογράφων στο Κοσσυφοπέδιο. Σ.Α.

    [11] ΣΕΡΒΙΑ:ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗς ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βούκ Ντράσκοβιτς αποφάσισε να οργανώσει σήμερα διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Λέσκοβατς, όπως η τοπική εκπρόσωπος του κόμματος κ.Μπογιάνα Ρίστιτς η οποία έκανε γνωστό ότι η αστυνομικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην απαγορεύσουν τη διαδήλωση. Η κ. Ρίστιτς ανακοίνωσε ότι το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης στηρίζει το αίτημα των πολιτών για την απομάκρυνση του Ζιβοζίν Στεφάνοβιτς επικεφαλής της τοπικής διοίκησης και μέλος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και για την απελευθέρωση του Ιβάν Νοβκόβιτς τεχνικού tgke|qasgr ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση επειδή απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να οργανώσει διαδηλώσεις. Η κ. Ρίστιτς επισήμανε πως το κόμμα της δεν απαιτεί την παραίτηση Μιλόσεβιτς «αλλά εάν ο λαός το ζητήσει, θα συμμετέχουμε». Λ.Μ

    [12] ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    O ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Ουέσλι Κλάρκ κήρυξε πόλεμο εναντίον όλων των στρατιωτικών σχηματισμών στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης του στην περιοχή. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στη γαλλική ειρηνευτική δύναμη που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή υποστήριξε ότι οι στρατιώτες της KFOR θα προχωρούν στη σύλληψη όλων αυτών που οπλοφορούν χωρίς να έχουν άδεια είτε είναι Σέρβοι είτε Αλβανοί. Λ.Μ

    [13] Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ

    Δριμεία κρτική κατά της Ιταλίας η οποία καταδίκασε την απόφαση για θανατική καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν απηύθυνε η Τουρκία καλώντας την Ρώμη να μην εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

    «Αναμένουμε από την ιταλική κυβέρνηση και τους αξιωματούχους να προσέχουν τις δηλώσεις τους και να μην εμπλέκονται σε ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να ζημιώσουν την Τουρκία και να δημιουργήσουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Σερμέτ Ατατσανλί. Κατή τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου του ιταλικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να μην προχωρήσει στη θανατική καταδίκη του Οτσαλάν ενώ υποστήριξε ότι η Ρώμη θα ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα προκειμένου να προλάβει μία τέτοια ενέργεια. Λ.Μ

    [14] ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική επίσκεψη 22 στελεχών ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων στα Τίρανα, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τη συνεργασία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη συμβολή του Γραφείου Τύπου των πρεσβειών Ελλάδας - ΗΠΑ στα Τίρανα. Η ομάδα των Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών που μετέβη στα Τίρανα είναι η πρώτη που επισκέφθηκε την αλβανική πρωτεύουσα μετά τη γιουγκοσλαβική κρίση και αποσκοπεί στο συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας - ΗΠΑ για την αναπτυξιακή προοπτική της Αλβανίας και της ευρύτερης περιοχής στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επιχειρηματιών και κάλεσε τους επενδυτές να ξεπεράσουν την αρνητική ψυχολογία που πιθανώς τους διέπει και να επενδύσουν stg χώρα του, ενώ τους κάλεσε επίσης να συνεργαστούν με πνεύμα εταιρικότητας.

    Τα στελέχη των ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας Αναστάς Αγκέλι, την υπουργό Ανάπτυξης Ερμελίντα Μέξι και με άλλους παράγοντες της χώρας. Επίσης είχαν εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση της αλβανικής οικονομίας και την πορεία ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Γκραμός Βάσκο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 7 July 1999 - 22:20:24 UTC