Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 13 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΕΝ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ -ΚΟΕΝ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ KEARSARGE
  • [03] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [05] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - Ν. ΜΠΕΡΝΣ
  • [07] ΡΕΠΠΑΣ: ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [08] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [10] ΣΕ ΕΙΣΡΟΗ ΥΔΑΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [11] ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [12] ΔΥΟ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ME ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ AΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [14] ΚΟΕΝ: ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ 6 ΕΠΑΡΧΙΕΣ
  • [16] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ SFOR
  • [17] «ΓΚΡΙΝΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΟΕΝ
  • [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ G-7 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΕΝ

    Ταυτότητα απόψεων σε ότι αφορά στη διαχείριση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσαν σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνάντηση τους στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Κοέν.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίσκεψη του κ. Κοέν στη Θεσσαλονίκη τόσο για την κυβέρνηση όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση η opo_a, όπως είπε ο αμερικανός υπουργός, θα αποτελέσει το κέντρο για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων. Παράλληλα κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Κοέν, η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα αντί των προβλεπομένων είκοσι λεπτών, ότι συζητήθηκαν διμερή θέματα αλλά και θέματα τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως η σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι εξελίξεις στη συνεργασία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοέν συνδύασε την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη «με τα καλά λόγια» που είχε ακούσει από τον κ. Τσοχατζόπουλο για την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ επίσης τόνισε τη συμβολή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη διεκπεραίωση όλης της επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας το ως το λιμάνι της ελπίδας και προαναγγέλοντας την απόφαση των ΗΠΑ να ιδρύσουν εμπορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας επισήμανε επίσης ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του θα επισκεφτεί τους αμερικανούς πεζοναύτες οι οποίοι γύρισαν στο πλοίο «USS Kearsarge» από το Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον σε όποιο χρονικό διάστημα εκείνος νομίζει. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε για το κατά πόσο η ελληνική κοινή γνώμη ήταν αντινατοϊκή, είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης η οποία εστίασε στην ανάγκη διπλωματικής λύσης και ανταποκρίθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος επιδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στο μεταξύ ο κ. Κοέν απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη για την τρομοκρατία επισήμανε ότι όλοι οι ειρηνόφιλοι άνθρωποι είναι αντίθετοι στην τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι μία ανοιχτή κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να συλληφθούν και να καταδικαστούν οι τρομοκράτες οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρας στον κόσμο. Όσον αφορά στο κατά πόσον η αντινατοϊκή στάση των Ελλήνων θα μπορούσε να εκληφθεί ως τρομοκρατία ο κ. Κοέν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρομοκρατία χωρίς πράξεις οι οποίες να δικαιολογούν τη συγκεκριμένη έννοια . Σημειώνεται ότι ο κ. Κοέν αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ετσεβίτ σύμφωνα με την οποία το Κυπριακό έχει λυθεί αλλά επανέλαβε την θέση των ΗΠΑ για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η ώρα αυτή έχει ήδη έρθει.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δέχτηκε ερώτηση για το ζήτημα των εξοπλισμών της Ελλάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας στηρίζεται στο ότι θα πρέπει να έχει σύγχρονες και αποτελεσματικές δυνάμεις για να μπορέσει να αποτελεί αποτρεπτική δύναμη

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ -ΚΟΕΝ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ KEARSARGE

    Σύντομο χαιρετισμό στους ναύτες και τους πεζοναύτες του aleqijamijo} πλοίου Kearsarge απηύθυνε σήμερα ο υπουργός εθνικής άμυνας κ.Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνόδευσε τον αμερικανό ομόλογο του κ.Γουίλιαμ Κοέν στην επιθεώρηση του πλοίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος καλωσόρισε στην Ελλάδα το προσωπικό του πλοίου, μέρος του οποίου, περίπου 1200 άνδρες, μόλις είχε επιστρέψει από το Κοσσυφοπέδιο. ‘'Είναι καθήκον μας'', είπε, επικαλούμενος μία έκθεση ηλικίας 120 χρόνων που είχε διαβάσει στον Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ στην οποία τα Βαλκάνια χαρακτηριζόταν μία επικίνδυνη περιοχή, ‘'να εγγυηθούμε από κοινού, την ειρήνη τη σταθερότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτήν την περιοχή'' ενώ τους κάλεσε να επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα μαζί με τις οικογένεις τους. Από την πλευρά του ο κ.Κοέν, δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για το ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτόν τον στρατό, τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου, όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος, είπε ότι εγγυάται ότι είναι η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ δεσμεύθηκε απέναντι στους στρατιώτες και τους ναύτες ότι θα κάνει οτι είναι δυαντόν για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειες τους.

    Το συγκεκριμένο πλοίο έπλεε στην Αδριατική μέχρι τον Μάιο, όπότε ήλθε στο Αιγαίο και συμμετείχε στην απόβαση των αμερικάνων πεζοναυτών στο Λιτόχωρο. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Χάιφα για συντήρηση και τώρα επέστρεψε για να παραλάβει τους επζοναύτες που υπηρετούν σε αυτό και επέστρεψαν τώρα από το Κοσσυφοπέδιο, όπου στο μεταξύ αντικαταστάθηκαν από δυνάμεις του τακτικού στρατού.

    [03] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Οι καγκελάριοι της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και της Αυστρίας Βίκτορ Κλίμα θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των σοσιαλιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βαλκάνια, που θα διεξαχθεί στις 22-23 Ιουλίου στη Βιέννη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στη σύνοδο θα παραστούν επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων. Τα Βαλκανικά κράτη θα αντιπροσωπεύουν ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο και ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μίλαν Κουτσάν. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα που θα αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια. Ε.Ρ.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Συναντήσεις με τους υπουργούς Πολιτισμού και Δικαιοσύνης είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Σημίτη με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο βρέθηκε το θέμα της amapk^qysgr των κενών θέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Αρειο Πάγο, καθώς και στην προεδρία του ΟΚΑΝΑ. Για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας επικρατέστεροι φέρονται οι κ.κ. Στεργιόπουλος και Γεραρής. Για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Σταυρόπουλου, Βροντάκη και Φλώρου και για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου τα ονόματα των κ.κ. Χαριτάκη, Καραγιώργη και Μιτάκη. Σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την έρευνα που παρήγγειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες Καψή περί διαφθοράς. Ο κ. Καψής κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα τα στοιχεία που διαθέτει. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά το έργο της και γνωστοποίησε ότι από τον Σεπτέμβριο όλα τα στελέχη της κυβέρνησης θα αρχίσουν εξορμήσεις στην επαρχία για να ενημερώσουν τους πολίτες για το κυβερνητικό έργο.

    Με την Παπαζώη ο κ. Σημίτης συζήτησε το θέμα της κάλυψης της θέσης του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μετά την παραίτηση του Στρατή Στρατήγη. Σε δηλώσεις της η κ. Παπαζώη επισήμανε ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να διαθέτει προβολή στο εξωτερικό, διεθνείς σχέσεις, εμπειρία και κύρος. Ο πρωθυπουργός στις 2 το μεσημέρι συναντήθηκε και με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη.

    [05] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Στις Πρέσπες θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο και της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ στα πλαίσια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά τις συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - Ν. ΜΠΕΡΝΣ

    Με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στη Θεσσαλονίκη Ουίλιαμ Κοέν, η οποία όπως είπε, «είναι και συμβολική και ουσιαστική και έγινε με σκοπό να αναδείξει το ρόλο της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στην αναδιοργάνωση των Βαλκανίων». Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει το κέντρο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, «διότι διαθέτει το καλύτερο λιμάνι και το καλύτερο αεροδρόμιο, διότι διαθέτει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα που απαιτείται».

    Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης ανακοίνωσε στον κ. Μαγκριώτη την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δημιουργηθεί εμπορικό γραφείο στο αμερικανικό προξενείο, ενώ επεσήμανε ότι συζήτησε με τον υπουργό τις δυνατότητες συνεργασίας «εδώ στη Θεσσαλονίκη, Aleqijam~m και Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν και σε γειτονικές χώρες, όπως η ΠΓΔΜ και η Αλβανία και γενικότερα σε άλλες χώρες της περιοχής». Σε ερώτηση σχετικά με τους τομείς στους οποίους υπάρχει αμερικανικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ο κ. Μπερνς είπε: «Οι ΗΠΑ έχουν πολύ συγκεκριμένα και σημαντικά ενδιαφέροντα για την περιοχή, γιατί τη βλέπουμε να αναπτύσσεται. Ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 2,1%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Εχετε επιχειρήσεις πολύ αναπτυγμένες τόσο εδώ στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες σας ξέρουν πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή και πως να επεκτείνουν σε αυτή τις επιχειρήσεις τους. Για αυτό, θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μικτές ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις, για να προχωρήσουμε προς το Κόσοβο, προς την ΠΓΔΜ, προς την Αλβανία». Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε, ότι το ενδιαφέρον του κ. Μπερνς αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και το νέο διεθνή της ρόλο, είναι υψηλό.

    Οπως είπε, «το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται στο πεδίο των διακηρύξεων. Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει πολύ χαρακτηριστικές και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ανάλογες των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόσημες με τις στοχεύσεις και τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης». Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης επεσήμανε ότι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί επίσης με τις διασκέψεις και τις συναντήσεις των επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ και των ελληνικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο και την προσεχή άνοιξη, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά μαζί με το σημαντικό γεγονός της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ σήμερα στην πόλη μας και τις συζητήσεις που θα έχει με τον κ. Τσοχατζόπουλο για τη συνεργασία σε διμερή και πολυμερή θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της περιοχής, πιστεύω πως ανοίγουν τους δρόμους που χρόνια επιδιώκαμε για τη χώρα μας, για τη Μακεδονία και τη Θράκη και βέβαια για τη Θεσσαλονίκη».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι το λιμάνι είναι ένας από τους βασικούς πόλους στους οποίους θα στηριχθούν τα σχέδια και στο βαθμό που οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση της Θεσσαλονίκης στα οικονομικά και επιχειρηματικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, το λιμάνι είναι στις προτεραιότητες τους.

    Επεσήμανε δε, ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποιο ειδικό καθεστώς και ειδική συμφωνία, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Το λιμάνι λειτουργεί ως ένα ανοικτό εμπορικό και επιβατικό λιμάνι, όπως λειτουργούν όλα τα λιμάνια της ΕΕ».

    [07] ΡΕΠΠΑΣ: ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διέψευσε την είδηση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης έδωσε συνέντευξη στο Ρόιτερ τονίζοντας ότι ισχύουν οι πάγιες προϋποθέσεις, που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κύκλοι πάντως του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών έλεγαν ότι η συνέντευξη στο Ρόιτερ δόθηκε, αλλά δεν υπάρχει καμία διάθεση για διαπραγμάτευση σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε σχέση με την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    [08] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Δυναμική διαδήλωση μπροστά στο Κυβερνείο πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκατοντάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ διαμαρτυρόμενοι για την άφιξη στη Θεσσαλονίκη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και άλλων στελεχών του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ειδικών σωμάτων ασφαλείας που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του Κυβερνείου. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έληξε χωρίς επεισόδια, ενώ το απόγευμα περίπου 2.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε διαμετακομιστικό κέντρο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που κατευθύνονται για το Κοσσυφοπέδιο.

    [09] ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Ενας Ελληνας πνίγηκε και άλλοι τρεις αγνοούνται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ζακύνθου, όπου βυθίστηκε τουριστικό σκάφος, που εκτελούσε ημερήσια κρουαζιέρα στο Ιόνιο πέλαγος. Τα σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν σώους δεκαέξι Ελληνες τουρίστες και τέσσερις αλλοδαπούς. Το τουριστικό σκάφος «Ιάσων» βυθίστηκε μετά την πρόσκρουσή του σε παλιό ναυάγιο ή ύφαλο.

    [10] ΣΕ ΕΙΣΡΟΗ ΥΔΑΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Ναυτική τραγωδία στο Ιόνιο πέλαγος, όταν ένας Ελληνας περιηγητής πνίγηκε και άλλοι τρεις αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ζακύνθου, όπου βυθίστηκε τουριστικό σκάφος που εκτελούσε ημερήσια κρουαζιέρα στο Ιόνιο πέλαγος. Νεκρός είναι ο Βασίλης Σαγκριώτης ενώ αγνοούνται οι Αθανάσιος Σταυρίδης, Μάλαμας Κυπαρίσσης και Βασιλική Κοψαχείλη 4 χρόνων. Τα σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν σώους είκοσι τέσσερις Ελληνες τουρίστες και τέσσερις αλλοδαπούς που επέβαιναν στο πλοίο.

    Το τουριστικό σκάφος «Ιάσων», που νωρίτερα είχε μεταφέρει τους τουρίστες στις γαλάζιες σπηλιές και το παλιό ναυάγιο, βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων στο μηχανοστάσιο ενώ έπλεε πέντε μίλια από τον Αγιο Νικόλαο Σχοιναρίου. Ο κυβερνήτης ζήτησε από τους επιβάτες να φορέσουν τα σωσίβιά τους ενώ το σκάφος βυθίστηκε σε δέκα λεπτά. Η μητέρα της 4χρονης που αγνοείται δήλωσε ότι την ώρα που βυθίστηκε το σκάφος προσπαθούσε να φορέσει το σωσίβιο στο μικρό κοριτσάκι. Το απόγευμα, το σκάφος εντοπίστηκε σε βάθος 100 μέτρων.

    [11] ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αλεξιπτωτιστής που συμμετείχε στην τελική φάση της άσκησης «Σάρισσα ‘99» έχασε τη ζωή του στην περιοχή Μυγδονίας Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις λίμνες Μικρή Βόλβη και Αγίου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο άτυχος αλεξιπτωτιστής πραγματοποίησε μαζί με άλλους συναδέλφους του την πτώση από ύψος 500 περίπου μέτρων, αλλά για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η εθνική διακλαδική άσκηση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται μεθαύριο. Συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας.

    [12] ΔΥΟ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Δύο μόνιμοι υπαξιωματικοί, του μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού, που αποτελεί το βασικό κορμό της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο 449ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης, έξω από τον Κορινό Πιερίας.

    Οπως ανακοινώθηκε από την τροχαία Κατερίνης το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο με το οποίο επέστρεφαν στη μονάδα τους -στα Γιαννιτσά Πέλλας οι δύο επιλοχίες- βγήκε από το δρόμο, ανατράπηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες. Βαριά τραυματισμένος ανασύρθηκε ο 26χρονος Μάρκος Καλαϊτζιδάκης, από το Ρέθυμνο και ελαφρότερα ο συνάδελφός του, οδηγός του αυτοκινήτου, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, 36 χρόνων, από την Αθήνα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ME ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ AΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Ο επικεφαλής του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης της αντιπολίτευσης της Γιουγκολαβίας Βουκ Ντράσκοβιτς υποστήριξε ότι μία γενική απεργία θα οδηγούσε στην παραίτηση του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προαναγέλλοντας ταυτόχρονα νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στην πόλη Κραγκούγεβατς. Ο κ. Ντράσκοβιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας συνασπισμού με τον πρώην σύμμαχο του Ζοραν Τζίντζιτς ‘'της Συμμαχίας για την Αλλαγή'' παρά το ότι και οι δύο τάσσονται υπερ της απομάκρυνσης του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία. «Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά ο καθένας από εμάς έχει τη δική του φιλοσοφία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόωρες εκλογές σε όλα τα επίπεδα μετά τις οποίες ενδέχεται να δημιουργηθούν συνασπισμοί ανάμεσα στα κόμματα σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των εκλογών. Λ.Μ.

    [14] ΚΟΕΝ: ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Την άποψη ότι στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να υπάρξει «καλή akkgkep_dqasg ανάμεσα στις ρωσικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις» διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Τασάρα της Ουγγαρίας, όπου είναι εγκατεστημένοι Αμερικανοί πεζοναύτες. Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η KFOR θα καταφέρει να αποκαταστήσει με επιτυχία την ειρήνη στην περιοχή και τόνισε ότι η βία δεν θα είχε σταματήσει με άλλους τρόπους, εκτός από τη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Ε.Ρ.

    [15] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ 6 ΕΠΑΡΧΙΕΣ

    Το τουρκικό κοινοβούλιο συμφώνησε σήμερα να παρατείνει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε έξι επαρχίες στην ανατολική και νοτιοανατολίκη Ανατολία, όπου διαδραματίστηκαν αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό της χώρας και τους Κούρδους αυτονομιστές, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης θα συνεχιστεί για τέσσερις μήνες από τις 30 Ιουλίου, στις επαρχίες Ντιγιαρμπακίρ, Χακιάρι, Σιρτ, Σιρνάκ, Ττουντζελί και Βαν. Οι έξι είναι οι μόνες επαρχίες που θα υπόκεινται σε έκτακτους κανονισμούς, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 1987 μετά από περίοδο στρατιωτικού νόμου το 1979 προκειμένου να διευκολύνουν τον αγώνα της Αγκυρας κατά των αυτονομιστών του ΡΚΚ. Οι έξι επαρχίες διοικούνται από το γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιγιαρμακίρ, το οποίο έχει επίσης την ευθύνη για πέντε άλλες επαρχίες της περιοχής. Ε.Ρ.

    [16] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ SFOR

    Η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ πρότεινε τη μείωση της ειρηνευτική δύναμης στη Βοσνία (SFOR) περίπου κατά 50%, αλλά όχι με στόχο να σταλούν περισσότερες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον. Η επιτροπή πρότεινε τη μείωση των δυνάμεων από 31.000 στρατιώτες σε 16.500, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα θα μειωθούν από 6.200 σε 4.000, όπως είπε ο κ.Μπέικον, προσθέτοντας ότι οι πρεσβευτές της συμμαχίας θα πρέπει να εγκρίνουν τις συστάσεις αυτές.

    Ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρίνισε, ότι οι δυνάμεις που θα εγκαταλείψουν τη SFOR δεν θα μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο για να ενισχύσουν τις εκεί ειρηνευτικές δυνάμεις, ενώ δικαιολογώντας τις προτάσεις αυτές είπε, ότι προκύπτουν από το σχετικά ήρεμο κλίμα στη Βοσνία κατά τους τελευταίους μήνες. «Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά επιβεβαίωση μίας τάσης» είπε ο κ.Μπέικον, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουϊλιαμ Κόεν, στην περιοδεία του. Ε.Ρ.

    [17] «ΓΚΡΙΝΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΟΕΝ

    Mεγάλη δημοσιότητα δίνει ο αλβανικός Τύπος στη ματαίωση της ep_sjexgr στα Τίρανα, του υπουργού Αμυνας, των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες την ερμηνεύουν ως ένδειξη αναθεώρησης της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Αλβανίας. Αντίθετα, η κυβερνητική «Ζέρι ι Πόπουλιτ» τονίζει ο Αμερικανός υπουργός από τη Βουδαπέστη, σε δηλώσεις του σε Αλβανούς δημοσιογράφους, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα και διαμήνυσε ότι «η Αλβανία εξακολουθεί να είναι σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

    Ο κ.Κοέν εξήρε τη συμβολή της Αλβανίας και την υποστήριξη που παρείχε στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αλβανία δέχθηκε το βάρος πεντακοσίων και πλέον προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ υποσχέθηκε να επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα. «Εάν η Αλβανία συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια στάση τότε θα είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ αλλά και μια σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2002», είπε ο Αμερικανός υπουργός. Καταλήγοντας ο κ.Κοέν, τονίζει η «Ζέρι ι Πόπουλιτ» υπογράμμισε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Αλβανία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του νατοϊκού προγράμματος «Συνεργασία για την ειρήνη».

    [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ G-7 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών G-7 συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πρόγραμμα ανοικοδόμησης στο Κοσσυφοπέδιο, στην πρώτη τέτοια σύσκεψη μετά τη λήξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, πριν ένα μήνα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διεθνών οικονομικών οργανισμών παρέστησαν στις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του συνεδρίου δωρητών στο τέλος αυτού του μήνα, όπως επίσης και ο επίτροπος της διεθνούς κοινότητας που επιβλέπει το βοηθητικό πρόγραμμα του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια Μπόντο Χόμπατς της Γερμανίας. Στη σημερινή σύσκεψη επρόκειτο να συζητηθεί και η βοήθεια στις γειτονικές της Γιουγκοσλαβίας χώρες. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 13 July 1999 - 21:37:58 UTC