Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-14

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 14 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΑΛΒΑΝΟΣ
  • [02] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΑΛΒΑΝΟΣ
  • [03] ΠΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΥΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ
  • [04] ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΑΓΩΓΕΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [05] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΠΑΓΩΓΕΑ
  • [07] ΕΛ.ΑΣ: ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΑΠΑΓΩΓΕΑ
  • [08] ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
  • [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗN ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [10] ΚΟΕΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [11] ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΑ ΦΕΤΕΙΝΑ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  • [12] ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [14] ΠΕΜΠΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΟΛΗ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [15] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [16] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΑΤΥΠΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΑΛΒΑΝΟΣ

    Στα ελληνοαλβανικά σύνορα κατευθύνεται το λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο οποίο ο αλβανός απαγωγέας κρατάει ομήρους τους επιβάτες και τον οδηγό. Στις 2.45 το λεωφορείο έφτασε στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης αλλά ο Αλβανός απαγωγέας ζήτησε να κατευθυνθεί μέσω της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλβανός απαγωγέας φοράει κουκούλα και apeike_ τον οδηγό Ιωάννη Πιπερτζίδη και τους επιβάτες με απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει στη 1.00 το μεσημέρι από τη Γουμένιτσα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη μέσω Πολυκάστρου.Στην πόλη του Πολυκάστρου ο Αλβανός απασφάλισε τη χειροβομβίδα ζήτησε από τον οδηγό να κατευθυνθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου έκανε γνωστό στο διοικητή του τμήματος ότι θα κατευθυνθεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    [02] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΑΛΒΑΝΟΣ

    Λίγο έξω από την Εδεσσα σταμάτησε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς που κατέλαβε το μεσημέρι Αλβανός, οπλισμένος με δύο χειροβομβίδες. Στο σημείο εκείνο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς.

    Ο Αλβανός στη 1.30 το μεσημέρι μπήκε στο λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Γουμένισσας - Θεσσαλονίκης και στο οποίο επέβαιναν πενήντα άτομα. Ανάγκασε τον οδηγό να πάει στο αστυνομικό τμήμα του Πολυκάστρου, όπου έστειλε έναν από τους επιβάτες για να διαβιβάσει τα αιτήματά του. Συγκεκριμένα, ο Αλβανός ζήτησε διακόσια πενήντα εκατομμύρια δραχμές και δύο αυτόματα όπλα. Οι αστυνομικοί δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα του Αλβανού και εκείνος στη συνέχεια ανάγκασε τον οδηγό του λεωφορείου να κατευθυνθεί προς τη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή του Λιμνότοπου, ο Αλβανός άφησε ελεύθερους όλους τους επιβάτες του λεωφορείου, εκτός από οκτώ. Το όχημα ακολουθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο Αλβανός ονομάζεται Αλεξάντρου, κατάγεται από την περιοχή Λέζα της Αλβανίας και προέβη σε αυτή την ενέργεια επειδή, όπως ισχυρίζεται, πήγε για δύο μέρες στο Πολύκαστρο και συνελήφθη από τους αστυνομικούς, οι οποίοι του πήραν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, διαβατήρια και χαρτιά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει από την τράπεζα τις οικονομίες, που είχε συγκεντρώσει, δουλεύοντας εννέα χρόνια στην Ελλάδα.

    [03] ΠΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΥΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ

    Με ταχύτητα η οποία δεν υπερέβαινε τα 10 χιλιόμετρα την ώρα το λεωφορείο το οποίο έχει καταλάβει ο απαγωγέας τώρα βρίσκεται στις 6.28 μ.μ. από τη διασταύρωση προς Πτολεμαϊδα της εθνικής οδού Εδεσσας - Φλώρινας στο 117ο χιλιόμετρο από τη Θεσσαλονίκη.

    Του λεωφορείου προηγούνταν ένα λευκό αυτοκίνητο ενώ λίγο πριν είχαν προηγηθεί τέσσερις νταλίκες οι οποίες πήγαιναν με πολύ αργή ταχύτητα. Οι όμηροι φαίνεται να κάθονται στις πρώτες θέσεις του λεωφορείου τέσσερις στα πρώτα καθίσματα και άλλοι δύο πίσω ενώ μπροστά, δίπλα στον οδηγό ένας ακόμη άνδρας. Από το δρόμο από τον οποίο πέρασε το λεωφορείο δεν ήταν ευκρινής η θέση στην οποία βρίσκεται ο απαγωγέας. Η αστυνομία είχε κλείσει την εθνική οδό Εδεσσας Φλώρινας στο ύψος του Αγρα από το οποίο πέρασε το λεωφορείο χωρίς να ακολουθείται από κανένα αυτοκίνητο σε πολύ κοντινή απόσταση. Ο δρόμος επίσης είχε κλείσει στη διασταύρωση της Πτολεμαϊδας, ενώ οι αστυνομικές αρχές ήταν καθόλο το διάστημα στους δρόμους και είχαν αποκλείσει κάθε δυνατότητα κίνησης.

    Εμφανής κατεύθυνση του λεωφορείου δείχνει να είναι η Φλώρινα ή η Καστοριά καθώς ο δρόμος από εκεί και πέρα οδηγεί λογικά στα ελλληνοαλβανικά σύνορα.

    [04] ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΑΓΩΓΕΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Εξω από την πόλη της Φλώρινας έχουν επικεντρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες όλες τις προσπάθειές τους οι αστυνομικές αρχές για την εξουδετέρωση του 28χρονου Αλβανού κακοποιού που με την απειλή χειροβομβίδας κρατάει ομήρους τα επτά άτομα που επιβαίνουν στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς.

    Οπως έγινε γνωστό ο οδηγός του λεωφορείου είναι ο Ιωάννης Λεβερτζίδης από τη Θεσσαλονίκη και εισπράκτορας ο Φίλιππος Γιαννάκος από τη Γουμένισσα Κιλκίς, ενώ έγινε γνωστό και το όνομα της μοναδικής γυναίκας - ομήρου που είναι η Βάσω Δελίπαλτα. Η νεαρή γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και έγιναν προσπάθειες από την αστυνομία κατά τις διαπραγματεύσεις με τον απαγωγέα για την απελευθέρωσή της, ωστόσο ο απαγωγέας το όνομα του οποίου φέρεται να είναι Αλεξάνταρ Νάνα αρνήθηκε δηλώνοντας ότι το θέμα θα το ξανασυζητήσει στις νέες διπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Φλώρινα. Τα ονόματα των υπολοίπων ομήρων δεν έγιναν γνωστά, ενώ ένας ηλικιωμένος αφέθηκε ελεύθερος στην εθνική οδό Εδεσσας - Φλώρινας. Οι αστυνομικοί έδειξαν διατεθειμένοι στη Φλώρινα να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του Αλβανού και μάλιστα του παρέδωσαν και έναν ασύρματο για να έχει συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Το λεωφορείο πέρασε από το μπλόκο με τη θεριζοαλωνιστική μηχανή που είχαν στήσει οι αστυνομικοί έξω από την Αγρα Πέλλας και γύρω στις 6.30 το απόγευμα μπήκε στα όρια του νομού Φλώρινας με κατεύθυνση το μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο νεαρός κακοποιός μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις που έγιναν, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, αλλά και στην περιοχή Σκύδρας, έδωσε εντολή στον οδηγό του λεωφορείου να κατευθυνθεί στην Αλβανία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλης των αστυνομικών αρχών, που συντονίζουν την επιχείρηση δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στον απαγωγέα να οδηγήσει το λεωφορείο στη χώρα του με δεδομένη την τραγική κατάληξη που είχε πριν από περίπου ενάμισυ μήνα η υπόθεση της απαγωγής των επιβατών του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης από το συμπατριώτη του Αντόν Πίσλι. Επίσης οι αστυνομικοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με το φως της ημέρας, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι η έκβαση της υπόθεσης θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής στη διάρκεια της νύχτας. Γ.Χ.

    [05] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και από τις δύο πλευρές στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον απαγωγέα 7 ομήρων που μεταβαίνουν στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς με κατεύθυνση την Κρυσταλλοπηγή. Οι Ελληνικές εισαγγελικές αρχές έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν όλοι - ακόμα και τα ΜΜΕ - από το λεωφορείο προκειμένου η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Από την άλλη πλευρά των συνόρων στο αλβανικό φυλάκιο «Καφνίτσα» ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και από τις αλβανικές αρχές, που είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν την είσοδο του λεωφορείου στο έδαφός τους όπως είχε συμβεί στις 29 Μαϊου με το μοιραίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Λίγα μέτρα μετά το φυλάκιο έχουν στηθεί κάθετα στο δρόμο 2 νταλίκες, ενώ άντρες των ειδικών αλβανικών δυνάμεων έχουν στηθεί στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τον απαγωγέα. Στο μεταξύ τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε τηλεφωνικές επαφές με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και επιχειρεί αυτή την ώρα να επικοινωνήσει με τους προέδρους της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα για να τους ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσης και να ζητήσει τη συμβολή τους για τον καλύτερο χειρισμό της υπόθεσης.

    Από το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προεδρίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδη και Τύπου Δημήτρη Ρέππα, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει επέμβαση πριν το λεωφορείο φθάσει στην Κρυσταλλοπηγή.

    [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΠΑΓΩΓΕΑ

    Με ολοκληρωμένο σχέδιο θα αντιμετωπιστεί η υπόθεση με τον Αλβανό απαγωγέα εντός του ελληνικού εδάφους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής και την ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης που συμμετείχε στην πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου τόνισε ότι το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της ζωής των ομήρων. «Η αστυνομία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του περιστατικού μέσα στα όρια του ελληνικού εδάφους, προέχει η ζωή των συμπολιτών», υπογράμμισε και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς όπως είπε ακούγονται πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας.

    [07] ΕΛ.ΑΣ: ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΑΠΑΓΩΓΕΑ

    Σύνθετη και δύσκολη διαδικασία χαρακτήρισε ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μπουτόπουλος τις διαπραγματεύσεις με τον Αλβανό απαγωγέα και τόνισε ότι αναλύονται συνεχώς όλα τα δεδομένα.

    «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αυτονόητη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιόητητας των συμπολιτών μας. Είμασταν διατεθειμένοι από την πρώτη στιγμή να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις που θέτει ο Αλβανός κακοποιός υπό τον όρο ότι θα απελευθερώσει άμεσα τους Ελληνες πολίτες», διευκρίνισε. Ο κ. Μπουτόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων απαιτεί υπομονή και επιμονή, ενώ εκτίμησε ότι η νύχτα θα είναι μεγάλη και εξέφρασε την ελπίδα η αυριανή ημέρα να ξημερώσει με θετικά αποτελέσματα. «Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των συγγενών, των συμπολιτών μας και θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε όπως και όλους τους τους Ελληνες ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό», κατέληξε.

    [08] ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

    Θέματα τριμερούς συνεργασίας στα οποία συμφώνησαν απολύτως εξέτασαν στον Αγιο Αχίλλειο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου της Αλβανίας Πασκάλ Μιλό και της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση, η οποία έγινε μετά από πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κατέληξε τελικά ,όπως διαπίστωσαν και οι τρεις υπουργοί, σε περισσότερα αποτελέσματα, από όσα αναμενόταν αρχικά. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να θεσμοθετηθούν οι συναντήσεις αυτές και να γίνονται κάθε εξάμηνο. Οπως αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ και η μεθεπόμενη στη Χειμάρα, ιδιαίτερη πατρίδα του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν, ότι τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τις τρεις χώρες δεν θα περιοριστούν στην πολιτική και οικονομική συνεργασία, αλλά θα καλύψουν ευρύτερο φάσμα, όπως τον πολιτισμό και την οικολογία, τομείς οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί, γιατί μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις τρεις χώρες. Σε ένδειξη της συμβολικότητας της πρώτης συνάντησης, αλλά και του χώρου οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν την ενίσχυση πολιτιστικών, οικολογικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η λίμνη των Πρεσπών, η οποία βρέχει και τις τρεις χώρες και το νησί του Αγίου Αχιλλείου που βρίσκεται πάνω στη λίμνη. Στο μεταξύ, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε συγκεκριμένα ενεργειακά σχέδια, τα οποία ζήτησε να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε, προτάσεις οι οποίες βρήκαν την απόλυτη συμπαράσταση, τόσο του κ. Παπανδρέου και του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος από την πλευρά του πρότεινε τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε, ενός προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Μίλο απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε ότι αφορά στην πρόταση της Αλβανίας να δημιουργηθεί ζώνη ελευθέρων συνναλλαγών με το Μαυροβούνιο, επισήμανε ότι η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του ισχύοντος συντάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος πρότεινε την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατασκευής μιας οδικής aqtgq_ar, που θα συνδέει τα Σκόπια με την Πρίστινα κατέστησε σαφές, ότι οποιαδήποτε πρόταση και απόφαση για χρηματοδοτήσεις έργων πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της απόφασης 44 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Μίλο αναφέρθηκε στα Σκόπια με την ονομασία ΠΓΔΜ απευθύνοντας έκκληση στους δύο ομολόγους του να επιληφθούν του ζητήματος της ονομασίας, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι τρίτοι να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενώ χαριτολογώντας, τόσο όσο ο κ. Ντιμιτρόφ όσο και ο κ. Παπανδρέου εξέφρασαν την ελπίδα ότι το θέμα θα έχει λήξει μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Οχρίδα.

    [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗN ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Στην απόφαση για τη δημιουργία συνοριακής ζώνης στην οποία θα είναι ελεύθερη η διακίνηση των πολιτών των τριών χωρών κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο στη συνάντηση τους σήμερα στον Αγιο Αχίλλειο των Πρεσπών στο σημείο των συνόρων των τριών χωρών. Οι τρεις υπουργοί δεν κατέληξαν στο εύρος το οποίο θα έχει η συγκεκριμένη ζώνη ενδεικτικά όμως αναφέρθηκαν τα 20 χιλιόμετρα τα οποία είχαν προταθεί στην αντίστοιχη ζώνη διακίνησης με τη Βουλγαρία. Ο κ. Παπανδρέου υπήρξε σαφής σε ότι αφορά στη δυνατότητα μεγαλύτερης και ευκολότερης διακίνησης ανάμεσα στις τρεις χώρες, ενώ τόνισε ότι η ευκολότερη διακίνηση η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεως εισόδου, τη γνωστή βίζα, είναι στη σκέψη των κυβερνήσεων των τριών χωρών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή η ταχύτερη διακίνηση δεν θα λειτουργεί κατασταλτικά στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

    Παράλληλα, οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ένα πρόγραμμα φύλαξης των συνόρων όλων των χωρών στο οποίο θα διασφαλίζεται τόσο η ελεύθερη και άμεση διακίνηση των πολιτών όσο και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης. Πηγές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν ότι το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης για τη διακίνηση των πολιτών της χώρας τους με την ΠΓΔΜ.

    [10] ΚΟΕΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν ασκούν πιέσεις προς καμία από τις δύο πλευρές, για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έδωσε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός 'μυνας, Γουίλιαμ Κόεν, κατά την επίσκεψή του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. «Πάντως, οι ΗΠΑ ενισχύουν κάθε προσπάθεια για την προσέγγιση», διευκρίνισε ο κ.Κόεν και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σημαντικοί σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Περαιτέρω, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη βοήθεια που παρείχε η Αθήνα στη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται όσον αφορά την πάταξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε την επίσκεψη Κοέν ως πολύ θετική, διότι «βοηθά στη γνώση των θέσεων της αμερκανικής κυβέρνησης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας». Περαιτέρω, ο κ.Ρέππας υπογράμμισε ότι είναι «δεδομένη και ισχυρή η βούληση της κυβέρνησης να πατάξει την τρομοκρατία. Για αυτό συνεργαζόμαστε και με ειδικούς επί του θέματος».

    [11] ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΑ ΦΕΤΕΙΝΑ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τις περσινές τους δηλώσεις είναι τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών μας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων και των Υποψηφίων Βουλευτών της Βουλής. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του Δάφνη διαθέτουν σημαντικότατη ακίνητη περιουσία.Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής που έχει εκτός από ακίνητη περιουσία και σοβαρές καταθέσεις σε ομόλογα, συνάλλαγμα και τίτλους του ελληνικού δημοσίου και ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος με χιλιάδες μετοχές στη κατοχή του, είναι οι πλουσιότεροι των πολιτικών αρχηγών. Φτωχότερη όλων παραμένει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία δίνει το μεγαλύτερο μέρος της βουλευτικής της αποζημίωσης στο κόμμα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος προτιμάει τις επενδύσεις κρατικών τίτλων ενώ η οικογένεια του έχει στη διάθεση της τέσσερα ι.χ.. Οσο για το πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα η μόνη διαφοροποίηση από τη περσινή του δήλωση είναι αποδοχή κληρονομιάς οικίας στην Ηλιούπολη Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου δηλωσεις περιουσιακών. καταστάσεων κατέθεσαν όλοι οι εν ενεργεία αλλά και οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές και δεν διαπιστώθηκε καμία περίπτωση που να χρειάζεται περαιτέρω Διοικητική ή Εισαγγελική έρευνα σε σχέση με τα δηλωθέντα». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λουκάς Αποστολίδης υπογραμμίζει την ανάγκη τροποποίησης του νόμου 2429/96 για να καλύφθούν οι υπάρχουσες ελλείψεις και αδυναμίες. Ταυτόχρονα προτείνει μεταξύ άλλων: -να επισυνάτπεται αναλυτική κατάσταση παραστατικών των δαπανών καταχώρησης και μετάδοσης μηνυμάτων από τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας και -να εφαρμοστεί ο νόμος 2429/96 και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ειδικότερα: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης Ελάχιστες διαφοροποιήσεις παρουσιάζει η φετεινή του δήλωση. Επανεπένδυσε 30 εκ.δρχ στην εταιρία διαχειρίσεως αμοιβαίων κεφαλαίων Ερμής ενώ διαθέτει στην κυριότητά του: ½ εξ αδιαιρέτου εξοχικής κατοικίας στους Αγ. Θεοδώρους 200τμ. σε οικόπεδο 3.372τμ. που αποκτήθηκε το 1960. ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος στην οδό Ακαδημίας 35 (1979- κληρονομία) 257τμ ½ εξ αδιαρέτου καταστήματος στην Σταδίου 10 (1979- κληρονομία) 44,5τμ. ½ εξ αδιαιρέτου κτιρίου στην Πάτρα (Ερμού και Κανακάρη) 750τμ. και ακάλυπτου χώρου 422τμ (1979- κληρονομία). ½ εξ αδιαιρέτου αγρών 49 και 85στρ . στο Λαζαράκι Κορακοχωρίου Ηλείας (1980- κληρονομιά) Ο κ. Σημίτης διαθέτει ακόμη εκτός από ένα αυτοκίνητο μάρκας ΒΜW 316 καταθέσεις με τη συζυγό του ή και τον αδελφό του 50 περίπου εκατομμυρίων στις Τράπεζες Εμπορική και Εθνική, και 426 γαλλικά φράγκα σε τράπεζα της Γαλλίας. Η βουλευτική του αποζημίωση μαζί με άλλα εισοδήματα του είναι 49.440.261 δρχ και από τόκους καταθέσεων 4.849.494 δρχ . Επίσης έχει επενδύσει: στην εταιρεία διαχειρισεως αμοιβαίων κεφαλαίων ΕΡΜΗΣ τίτλους 30.000.000 (1998) σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (1998) 36.000.000 δρχ και 95.000 ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (αξίας 14,6 εκ. δρχ, 6,25%, λήξη 30-1- 99). Η κ. Δάφνη Σημίτη έχει στήν κυριότητά της κατάστημα 34τμ. στην Κοδριγκτώνος 6 (αγορά 1961), διαμέρισμα 32τμ. στην οδό Αστυδάμαντος και Κρίτωνος (αγορά 1971), διαμέρισμα 184τμ στην οδό Αναγνωστοπούλου 10 (αγορά 1986 αντί 9.350.000), αγρό 2.751τμ. στη Βλάχα Τρικάλων (αγορά 1979) καθώς καί διαμέρισμα στην οδό Αναγνωστοπουλου 110τμ, οικόπεδο στην Καλλιθέα Πεντέλης 1050τμ, και δυο αγρούς 2.500τμ στα Ψαράκια Μεσσήνης και 1000τμ στα Μαζαράνικα Μεσσήνης. Δηλώνει επίσης κοινές καταθέσεις με τον κ. Σημίτη περίπου 8 εκ δρχ στην Εθνική και την Εμπορική Τράπεζα, 24 προνομιούχες μετοχές της Αλουμίνιον Ελλάδος και συμμετέχει μέ 7.497.000 δρχ στην Δωρική Διεθνές Αμοιβαία Κεφάλαια Ομολογιών. Το εισόδημα της είναι 1.610.000 και 2.064.182 δρχ από τόκους καταθέσεων. O πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής Εχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην οδό Μητούδη 18 στη Θεσσαλονίκη 82τμ το οποίο αγόρασε το 1990 και επίσης ένα γραφείο 122τμ στην οδό Τσιμισκή 118. Ακόμη δυο αγροτεμάχια 4070 και 4100 τμ στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο Κύθνου που αγόρασε το 1992. Με γονική παροχή το 1995 έχει την ψιλή κυριότητα: διαμερίσματος 213τμ στην οδό Πλουτάρχου 28 διαμερίσματος 222τμ στην οδό Μπιζανίου 12 στη Φιλοθέη οικοπέδου με διόροφη οικία επιφανείας 509τμ. στη Ραφήνα Επίσης απέκτησε, το 1997 αντί 425.000 δρχ 2 αγροτεμάχια (Οσμαν Μπαίρ Σέρρες)συνολικού εμβαδού 4.250 τμ. Διαθέτει ακόμα σημαντικά ποσά σε ομόλογα είτε μόνος είτε σε κοινούς λογαριασμούς με τον πατέρα του Αλέξανδρο και με την μητέρα του Αλίκη. Ειδικότερα δηλώνει: ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου ύψους 21.000.000 δρχ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 139.000 μάρκα και 95.000 δολλάρια. Αμοιβαία κεφάλαια ύψους 43.000.000 δρχ και Καταθέσεις σε διάφορες τράπεζας ύψους 30.000.000 δρχ, 4.900 λίρες Αγγλίας, 228.594 δολλάρια, 138.684 μάρκα, 199.242 ECU. Διαθέτει ακόμη 23.120 ανώνυμες μετοχές της ΑΚΕΤΕ Α.Ε. Δηλώνει ως εισόδημα 69.481.688 δρχ. έναντι 82 εκ. δρχ που δήλωσε πέρισυ. Ejpo_gse ομόλογα αξίας 120.000.000 δρχ την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, έχει στην κυριότητά του ένα αυτοκίνητο 1800 κυβικών που αγόρασε το 1995. Η σύζυγος του Νατάσα Παζαϊτη η οποία εμφανίζεται χωρίς σημαντική προσωπική περιουσία έχει σε αμοιβαία κεφάλαια το ποσό των 4.719.755 δρχ ενώ το εισόδημά της ανέρχεται μόλις στις 908.668 δρχ. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα Η πιο φτωχή των πολιτικών αρχηγών διαθέτει εξ αδιαιρέτου με το συζυγό της διαμέρισμα 90τμ. στη Νεάπολη Αθηνών (Αγαθίου 20-22) που αποκτήθηκε το 1981 και η ίδια και από κληρονομιά εξοχική κατοικία 55τμ σε οικόπεδο 510τμ στην Κεφαλονιά. Δηλώνει εισόδημα 2.736.455δρχ από την βουλευτική της αποζημίωση ύψους 28.362.897 δρχ την οποία καταθέτει στο ταμείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος Διαθέτει 50% εξ αδιαιρέτου με τη σύζυγό του διαμέρισμα 220τμ. στα Βριλήσσια που αποκτήθηκε το 1986 που αγοράσθηκε με δάνειο και πώληση μεριδίου της πατρικής κατοικίας. Εχει επίσης στην κυριότητά του τα 3/8 εξ αδιαιρέτου τριών αγροτεμαχίων 44, 60 και 3 στρεμμάτων στο Γρύλλο Ολυμπίας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δηλώνει με τη συζυγό του ομόλογα και έντοκα (ΟΕΔ-ΕΓΕΔ) αξίας 52.000.000 δρχ. Τα εισοδήματα του είναι 32.827.032 δρχ ενώ έχει στο όνομα του και ένα αυτοκίνητο AUDI 1800 κυβικών που αγοράσθηκε το 1991. Δώρισε ακόμη το ποσό των 5 εκ δρχ στα παιδιά του για την αγορά ΙΧΕ GOLF 1400 (1996) και ΦΙΑΤ 899 κ.ε. Η συζυγός του Φωτεινή, εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει το εξ αδιαιρέτου με τη συζυγό του διαμέρισμά τους στα Βριλήσσια κι ακόμη αγροτεμάχιο 865τμ (γονική παροχή -ψιλή κυριότητα) στον Κοκκινά Ευβοίας και διαμέρισμα 43τμ στην οδό Ηρακλείτου 17 στην Αθήνα που αγοράσθηκε αντί 6,4εκ το 1995 και ένα αυτοκίνητο BMW 316 1600 κυβικών. Η σύζυγος του προέδρου του ΣΥΝ, απέκτησε επίσης το 1998 διαμέρισμα 74 τμ (Χάνσεν 12-14). Τα εισοδήματά της φθανουν τα 10.747.084 δρχ. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας Εχει στο όνομα του από κληρονομιά το 1/4 εξ αδιαιρέτου οικίας 80τμ στην Αρτα (Οδηγήτριας 8) και κατάστημα 364 τμ στην οδό Κρυστάλλη της Αρτας. Δηλώνει καταθέσεις 5.180.000 εκ δρχ στην Εθνική, 7.240.000 δρχ στην Εμπορική Τράπεζα. Τα εισοδήματα του έφτασαν τα 30.877.198 δρχ ενώ έχει και δυο αυτοκίνητα 2000 και 900 κυβικών που αποκτηθηκαν το 1990 και 1993 αντιστοίχως. Επίσης από κληρονομιά (1997) απέκτησε οικόπεδο 241 τμ με ακίνητο 104,4 τμ στην Ηλιούπολη. Η συζυγός του Αικατερίνη έχει προικώο ένα διαμέρισμα 130τμ στην οδό Σερίφου 48 στην Αθήνα, μια οικία 210τμ στην Ανω Βούλα που αγοράσθηκε το 1971 και κτίσθηκε το 1996 μέ συνολική δαπάνη κατασκευής 9.272.267δρχ.ενώ το 1997 κατέβαλλε το ποσό του 1.766.522 δρχ για ανέγερση οικοδομής. Διαθέτει ακόμη προικώα δύο διαμερίσματα 81 και 90τμ και ένα γραφείο 19τμ στην Αρτα (Β.Πύρρου 3). Δηλώνει εισόδημα 2.471.427δρχ, και καταθέσεις 21.600 δρχ στην Ιονική, και 646.000 δρχ στην Εθνική όλα από μισθώματα καθώς και ]ma αυτοκίνητο 1100 κυβικών. Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές είναι η φετεινή του δήλωση. Μοναδική διαφοροποίηση η απόκτηση 1,5 στρεματος αγρού στη Λευκάδα κατά το έτος 1997. Διαθέτει το ½ εξ αδιαιρέτου οικοπέδου 1024 τμ στην Κορινθία, και έναν αγρό 30 στρεμμάτων στα Ν. Στύρα Ευβοίας. Εχει επίσης στην κατοχή του 4 διαμερίσματα 143, 265, 115,και 82 τμ , τρείς αποθήκες και δύο θέσεις στάθμευσης , που αποκτήθηκαν ως αντιπαροχή οικοπέδου 2.600 τμ (κτήσης 1977) στα Μελίσσια Αττικής. Τα εισοδήματά του δηλώνει μόνο την βουλευτική του αποζημίωση ενώ οι καταθέσεις του ανέρχονται στο ποσό των 28.053858 δρχ στην Εθνική. Εχει επίσης ένα ΙΧΕ 2000 κε και 200 μετοχές της Τράπεζας Πίστεως. Η σύζυγος του Αθηνά, δηλώνει το ½ εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου στην Κορινθία, εννέα (9) κατοικίες συνολικού εμβαδού 360 τμ στο Μαρκόπουλο και μια κατοικία 135 τμ από γονική παροχή στο Μαρούσι. Τα εισοδήματά της ανέρχονται στα 4.579.500 δρχ και εμφανίζει καταθέσεις 6.500.000 δρχ στην Εθνική και 485.000 δρχ στο Ταμιευτήριο. Ν.Θ.

    [12] ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ο επικεφαλής του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης της αντιπολίτευσης της Σερβίας Βουκ Ντράσκοβιτς και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος αντιπολίτευσης Ζόραν Τζίντζιτς πραγματοποιούν ξεχωριστές επισκέψεις στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των δύο κομμάτων.

    Ο κ.Ντράσκοβιτς αναχώρησε από το Βελιγράδι σήμερα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα και θα έχει επαφές με τον Έλληνα υπουργό αύριο, ενώ ο κ.Τζίντζιτς θα συναντηθεί με τον κ.Παπανδρέου την Παρασκευή. Ο κ.Ντράσκοβιτς θα έχει επίσης επαφές με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ε.Ρ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Οι αντιπρόσωποι των κυβερνώντων κομμάτων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου που συναντήθηκαν για πρώτη φορά σήμερα στο Βελιγράδι μετά από δύο χρόνια έντασης στις σχέσεις τους, «συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Γιουγκοσλαβία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση» όπως είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μαυροβουνίου Ζέλικο Στουράνοβιτς.

    Ο κ.Στουράνοβιτς κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι προκάλεσε την κρίση, καθώς απέτυχε «να σεβαστεί την εκλογική επιθυμία των πολιτών του Μαυροβουνίου» και πρόσθεσε ότι «το Μαυροβούνιο ενδιαφερόταν πραγματικά να σώσει τη Γιουγκοσλαβία, αλλά με τη προϋπόθεση να υπάρχουν δύο βασικοί όροι: η πλήρης ισότητα των δύο δημοκρατιών που θα είναι ανοιχτές στην παγκόσμια κοινότητα και την E.Ε.». Ο επικεφαλής της αποστολής της Γιουγκοσλαβίας Ζίβκο Σοκλόβατσκι ανέφερε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα, αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες, αν και πρόσθεσε ότι «υπήρξε καλή θέληση και από τις δύο πλευρές» καθώς και ότι «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τα πάντα». Ε.Ρ.

    [14] ΠΕΜΠΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΟΛΗ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Το τοπικό συμβούλιο της πόλης Μπέτσεϊ βόρεια της Σερβίας ζήτησε την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των δημοτικών συμβουλίων που έχουν ζητήση την απομάκρυνσή του σε πέντε, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    «Ως νόμιμοι αντιπρόσωποι των κατοίκων του Μπέτσεϊ θεωρούμε δικαιολογημένο το αίτημα της παραίτησης του Γιουγκοσλάβου προέδρου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συμβουλίου. Οι σύμβουλοι εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία για την τύχη των κατοίκων της πόλης, εξαιτίας της δεκάχρονης θανατικής πολιτικής του Μιλόσεβιτς». Το Μπέτσεϊ είναι η πέμπτη πόλη μετά το Νόβι Σαντ, τη Νις, το Σόμπορ και το Πίροτ που απηύθυναν παρόμοια αιτήματα, ενώ και οι πέντε αυτές πόλεις ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Ε.Ρ.

    [15] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης για ξέπλυμα χρήματος, ζητώντας από τις χώρες-μέλη να καταπολεμήσουν κάθε μορφή εγκληματικών δραστηριοτήτων και οργανωμένης απάτης που επηρεάζει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 1991 προτάθηκε εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η αποδοχή της πρότασης θα συζητηθεί από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ε.Ρ.

    [16] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΑΤΥΠΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Η Γερμανία απειλεί να μποϋκοτάρει την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, επειδή η γερμανική γλώσσα δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί στη σύνοδο, όπως δήλωσε σήμερα ο Φιλανδός υπουργός Πολιτισμού.

    Η Αυστρία, η οποία υποστήριξε τη Γερμανία στην προηγούμενη σύνοδο των υπουργών Βιομηχανίας της Ε.Ε., αυτή τη φορά θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των υπουργών Πολιτισμού. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει όλες τις άτυπες συνόδους, στις οποίες δεν έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται η γερμανική γλώσσα παράλληλα με τη γαλλική και την αγγλική.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε από το Φιλανδό πρωθυπουργό Πάαβο Λίπονεν, η χώρα του οποίου κατέχει την pqoedq_a της Ε.Ε., να χρησιμοποιείται η γερμανική σε τέτοιου είδους συνόδους. Η φιλανδική κυβέρνηση απάντησε ότι απλά επέστρεψε στην κανονική ευρωπαϊκή πρακτική μετά τις προηγούμενες προεδρίες της Γερμανίας και της Αυστρίας, οι οποίες χρησιμοποιούσαν τη γερμανική γλώσσα.

    Η γλωσσολογική πολιτική στις άτυπες συνόδους είναι ανοιχτή σε διερμηνείες, ενώ η χώρα που κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. μπορεί να προσθέσει τη χρήση της γλώσσα της μαζί με την αγγλική και τη γαλλική. Ε.Ρ.

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σέρβους που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζειμς Ρούμπιν δήλωσε, ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν βοήθεια στις κοινότητες και πόλεις, όπου οι κάτοικοι επιδιώκουν την ανατροπή του Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε, ότι αυτή η τακτική ακολουθείται ως ανταμοιβή στις πόλεις αυτές που προάγουν την δημοκρατία. Ο κ. Ρούμπιν είπε ότι οι υπόλοιπες περιοχές μπορούν να τα καταφέρουν, γιατί οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί δεν επέφεραν καταστροφές σε όλες τις σοδειές και τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι τραγική, ούτε ο σερβικός λαός πεινάει, όπως συμβαίνει σε Σομαλία και Σουδάν. Ο.Κ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 14 July 1999 - 22:12:15 UTC