Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [02] Κ,ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [03] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Ο Χ.ΓΕΡΑΡΗΣ
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΚΟΠΟΙΟ ΕΔΩΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
  • [05] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΖΗΤΑ Η ΝΔ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [07] ΕΝΝΕΑ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [08] ΣΕΡΒΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [09] Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΙΡΑΚ:ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Το θέμα της εγκληματικότητας αλλά και της ασφάλειας των πολιτών βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να διακατέχονται από αίσθημα ασφάλειας και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα, όπως η πρόσληψη νέων αστυνομικών.

    Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μεταναστευτικού νόμου για την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών στη χώρα μας. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι χρειάζεται διάλογος σε επίπεδο κοινωνίας για τη συνύπαρξη των Ελλήνων με τους ξένους, όχι μόνο με τους Αλβανούς αλλά και με μετανάστες από άλλες Βαλκανικές χώρες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για την ενίσχυση της δύναμη της αστυνομίας με επιπλέον προσλήψεις αστυφυλάκων στα σύνορα. Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα αρμοδιότητας tym υπουργείων Μεταφορών και Πολιτισμού. Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] Κ,ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τα πρωτόγνωρα, για την ελληνική κοινωνία, εγκληματικά φαινόμενα που οφείλονται στους οικονομικούς μετανάστες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις συνεδριάσεις της κυβερνητικής επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου, που ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων και με το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Ο κ.Σημίτης τόνισε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της αστυνομίας τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μέσα. Ζήτησε δε από όλους τους πολίτες να μην καλύπτουν την παράνομη παραμονή και απασχόληση μεταναστών στην Ελλάδα. «Ως κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουμε με δραστικό τρόπο κάθε απειλή κατά της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Θεωρούμε την ασφάλεια ως ένα βασικό κοινωνικό αγαθό και γι΄ αυτό θα εργαστούμε και τώρα και στο μέλλον αποφασιστικά, με κάθε νόμο, με κάθε μέσο και με κάθε νόμιμο τρόπο. Θα προωθήσουμε τους στόχους να αισθάνονται οι Ελληνες πολίτες ασφαλείς, για να υπάρξει νόμος και τάξη στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να επιδιώξουμε όλοι μαζί και θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μια χώρα φιλόξενη, ανοιχτή, δημοκρατική με τη συμβολή όλων των πολιτών», είπε ο κ. Σημίτης.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα με τον Αλβανό κακοποιό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αίσια έκβαση που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε αλλά και ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα αποδίδουν. «Η αστυνομία αποδίδει και μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Η Ελλάδα είναι μια πολιτεία όπου ισχύει ο νόμος. Υπάρχει τάξη. Ομως χρειαζόμαστε να δουλέψουμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των μεταναστών και τόνισε ότι η εγκληματικότητα που συνδέεται με το κύμα των οικονομικών προσφύγων στη χώρα είναι πηγή ανασφάλειας και αντιμετωπίζεται από τους πολίτες ως απειλή στην ελληνική κοινωνία. Είπε ακόμη ότι λόγω της μεγάλης διαφοράς του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας με εκείνο των γειτονικών χωρών, είναι μεγάλο το ποσοστό των οικονομικών προσφύγων ενώ τα φαινόμενα άλλων κοινωνιών μεταφέρονται και στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία, με τρόπο αποφασιστικό και απροκάλυπτο εφάρμοσε και εφαρμόζει μια σειρά από μέτρα, προχωρώντας, μεταξύ άλλων στη συστηματική επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, είπε ο κ. Σημίτης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν σέβεται τον νόμο και την τάξη στην χώρα δεν έχει θέση στην Ελλάδα και πρέπει να φύγει».

    [03] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Ο Χ.ΓΕΡΑΡΗΣ

    Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκε ο κ. Χρήστος Γεραρής, ενώ τις θέσεις των αντιπροέδρων καταλαμβάνουν οι κ.κ. Μιχάλης Βροντάκης και Γιώργος Σταυρόπουλος. Τις αποφάσεις aut]r έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, που ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Επίσης καλύφθηκε μια κενή θέση αντιπροέδρου στον Αρειο Πάγο, από τον κ. Αναστάσιο Καραγιώργη. Στη θέση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ τοποθετήθηκε η καθηγήτρια Ψυχολογίας 'ννα Κοκέβη. Το θέμα της κάλυψης της θέσης του προέδρου του Οργανισμού Αθήνα 2004 δεν συζητήθηκε, ενώ όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, την απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εντός των προσεχών ημερών. Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής εξετάστηκε και το θέμα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ενώ αποφασίστηκε η προώθηση δώδεκα δράσεων για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Θετικά χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΚΟΠΟΙΟ ΕΔΩΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στο λεωφορείο που είχε καταλάβει ο Αλβανός κακοποιός. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, ο Αλβανός ο οποίος έδωσε το όνομα Αλεξάντερ Νάνα είχε συλληφθεί το 1998 και είχε δώσει το όνομα Σούφα Αρμπίν. Επίσης είχε συλληφθεί και το 1993 και τότε είχε δηλώσει στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης το όνομα Μαρκό Ιλία. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών του Αλβανού κακοποιού. Αναφερόμενος στην επέμβαση της αστυνομίας ο αρχηγός της ΕΛΑΣ σημείωσε ότι ο μεν στρατιώτης Νέστωρ Κόκκαλης έπιασε το αριστερό χέρι του κακοποιού, ένας δεύτερος όμηρος το δεξί χέρι και του πήραν τις χειροβομβίδες. Τη μία την πέταξαν έξω και την άλλη την ασφάλισαν. Στη συνέχεια ο κακοποιός εβλήθη από σκοπευτή στο αριστερό μέρος κοντά στη μύτη. Οι όμηροι κατέβηκαν από το λεωφορείο και η όλη επιχείρηση τελείωσε.

    [05] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΖΗΤΑ Η ΝΔ

    Η Νέα Δημοκρατία, δια μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αρη Σπηλιωτόπουλου, επανέλαβε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης που θα κατατείνει στην αποτελεσματικότερη προστασία του πολίτη. Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα διακομματικό διάλογο, «ώστε να κάνουμε πράξη αυτά που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός», είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος ο οποίος κατέληξε ότι «χρειάζεται πολλή, σοβαρή και επίπονη δουλειά για να πετύχουμε τους στόχους και όχι ωραία και μεγάλα λόγια».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Στην Πρίστινα πραγματοποιήθηκε σήμερα η ιδρυτική συνεδρίαση tou μεταβατικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου την οποία συγκάλεσε ο ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ. Στη συνεδρίαση από αλβανικής πλευράς συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ηγέτης του ΑΣΚ Χασίμ Τάτσι, ο Βετόν Σουρόι, ο Ρετζέπ Τσόσια, ενώ από σερβικής πλευράς σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug κλήθηκαν να παραστούν μόνο ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Αντίστασης Μόμτσιλο Τράικοβιτς και ο επίσκοπος Πρίζρεν Αρτέμιος.

    Το Tanjug αναφέρει ότι στη συνάντηση δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των σερβικών αρχών ούτε των σερβικών κομμάτων με εξαίρεση τον κ. Τράικοβιτς και τον επίσκοπο Αρτέμιο για τους οποίους δε διευκρινίστηκε ποιους εκπροσωπούν. Η απουσία εκπροσώπων του σημαντικότερου αλβανικού κόμματος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου προκάλεσε την απογοήτευση του κ. Κουσνέρ, ο οποίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης εξήγησε ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου Ιμπραίμ Ρουγκόβα δεν αποδέχεται τη σημερινή σύνθεση του συμβουλίου, επειδή θεωρεί ότι ο αριθμός των εκπροσώπων του κόμματος του που συμμετέχουν στο συμβούλιο δεν είναι ικανοποιητικός. Ο ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι εξετάστηκαν πολλά θέματα που ήταν στην ημερησία διάταξη και ότι επιτεύχθηκαν συμφωνίες για τη λειτουργία των ΜΜΕ και την οργάνωση της τοπικής αστυνομίας. Ο κ. Κουσνέρ δήλωσε ότι αμέσως συνοδεία των μελών του Συμβουλίου θα αρχίσει περιοδεία στο Κοσσυφοπέδιο με πρώτους σταθμούς τη Μιτρόβιτσα, το Οράχοβατς και το Γκνίλανε.

    [07] ΕΝΝΕΑ ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Δύο ακόμη τοπικά συμβούλια της Σερβίας ζήτησαν την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυξάνοντας τον αριθμό των πόλεων που υποστηρίζουν την κίνηση σε εννέα. Οι δύο νέες πόλεις που ψήφισαν τη διακήρυξη είναι η Κίκιντα, 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βελιγραδίου και το Κραγκούγεβατς, νότια της σερβικής πρωτεύουσας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να απομακρυνθεί «για το συμφέρον του λαού της χώρας». «Η απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς είναι η μόνη ελπίδα για τη Σερβία μετά την ήττα και τις κακές κινήσεις που έκανε τα τελευταία δέκα χρόνια» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Τζίντζιτς από το Κραγκούγεβατς, ενώ σε ανακοίνωση του συμβουλίου της Κίκιντα τονίζεται ότι η παραίτηση του Μιλόσεβιτς θα ήταν «ηθική και πατριωτική πράξη». Μέχρι στιγμής την κίνηση έχουν υποστηρίξει το Νόβι Σαντ, η Νις, το Σόμπορ, το Μπέτσεϊ, το Πάντσεβο, το Ούζιτσε και το Πίροτ, οι οποίες ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Στη Σερβία υπάρχουν 21 πόλεις που ελέγχονται από την αντιπολίτευση μετά τις δημοτικές εκλογές του 1996. Στο μεταξύ περισσότερες από 300.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί από πολίτες για την απομάκρυνση του Γιουγκοσλάβου προέδρου, από την αρχή της κινητοποίησης αυτής που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ. Ε.Ρ.

    [08] ΣΕΡΒΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Δύο ηγετικές ομάδες της αντιπολίτευσης της Σερβίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για προώθηση της εκστρατείας τους για απομάκρυνση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η Συμμαχία για Αλλαγή, με επικεφαλής το πρώην δήμαρχο Βελιγραδίου Ζόραν Τζίντζιτς ανακοίνωσε ότι υπέγραψε «συμφωνία συνεργασίας» με τη Συμμαχία Δημοκρατικών Κομμάτων.

    Οι δύο ομάδες δεσμεύτηκαν να πιέσουν για ουσιαστικές δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία και σκοπεύουν να οργανώσουν κοινές διαδηλώσεις με στόχο την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς και τη διεξαγωγή δημοκρατκών αλλαγών, υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ. Ο Ντράγκαν Μιλοβάνοβιτς, επικεφαλής της ένωσης ανεξάρτητων συνδικάτων δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα πραγματοποιήσει γενικές απεργίες «νωρίς το φθινόπωρο» για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των αντιπολιτευτικών ομάδων. Στο μεταξύ, αρκετές εκατοντάδες έφεδροι του γιουγκοσλαβικού στρατού διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στην πόλη Νις, απαιτώντας την καταβολη των μισθών τους, που τους οφείλονται για τις υπηρεσίες τους στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ. Οι ηγέτες της συμμαχίας ζήτησαν επίσης από τον Βουκ Ντράσκοβιτς, επικεφαλής του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης να ενταχθεί στο συνασπισμό «κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς», Ε.Ρ.

    [09] Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρατείνει το πάγωμα των καταθέσεων του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να ενσωματώσει άτομα και φορείς των γιουγκοσλαβικών αρχών που δρουν για λογαριασμό της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Τον προηγούμενο μήνα η ομοσπονδιακή αστυνομία της Ελβετίας διέταξε το πάγωμα των καταθέσεων που εντοπίστηκαν στην Ελβετία οι οποίες ανήκουν στο Μιλόσεβιτς και σε τέσσερις ακόμη ανώτατους γιουγκοσλάβους αξιωματούχους οι οποίοι κατηγορήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριογια εγκλήματα πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Οτμαρ Βις αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας υποστήριξε ότι οι ελβετικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν σε 360 γιουγκοσλάβους βάσει της λίστας που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η λίστα περιλαμβάνει μέλη της οικογένειας του κ.Μιλόσεβιτς ηγετικά κυβερνητικά στελέχη καθώς στρατιωτικούς αξιωματούχους. «Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν γιουγκοσλαβικές καταθέσεις στην Ελβετία», τόνισε ο κ. Βις επισημαίνοντας ότι η Ελβετία δρα σύμφωνα με την πρακτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λ.Μ

    [10] ΙΡΑΚ:ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Ο απεσταλμένος του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από το γενικό γραμματέα Κοφι Ανάν και από το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσουν ενέργειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Στην επιστολή του Ιρακινού απεσταλμένου γίνεται λόγος για συστηματική παραβίαση του εναέριου χώρου του Ιράκ από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη η οποία χαρακτηρίζεται ‘'μεγάλη παραβίαση του Καταστατικού του ΟΗΕ και των κανόνων της διεθνούς νομοθεσίας''. Παράλληλα κατηγορούνται η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Τουρκία που υποστηρίζουν τεχνικά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ότι συμβάλλουν στις επιθέσεις κατά του Ιράκ και δεν είναι άμοιροι των των συνεπειών. Το Ιράκ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να κάνει χρήση του δικαιώματος να διεκδικήσει νομική αποζημίωσης για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη χώρα και στο λαό της από τις παράνομες αυτές ενέργειές. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 16 July 1999 - 20:08:27 UTC