Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΣΜΕΣ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΥΤΕ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ
  • [03] ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [04] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΕ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Ο ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [09] ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΒΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ ΠΥΡΑ
  • [11] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΣΜΕΣ

    Επεσαν οι βάσεις στην Α', Β' και Γ' δέσμη σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν το μεσημέρι στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας. Στην Α' δέσμη άνοδος παρατηρείται μόνο στις βάσεις των σχολών πρώτης προτίμησης. Στη Δ' δέσμη οι βάσεις ανέβηκαν στις περισσότερες σχολές έως και 218 μόρια.

    Οι προθεσμίες εγγραφής των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις πήραν μέρος 166.288 μαθητές και εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 71.265, δηλαδή 8.976 περισσότεροι από πέρυσι. Οσοι από τους υποψηφίους απέτυχαν στην εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και επιθυμούν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους μπορούν να κάνουν χρήση του συστήματος που ίσχυε έως φέτος και να ξαναδώσουν εξετάσεις έως και ακόμη δύο φορές.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΥΤΕ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ

    Δεν θα υπάρξει νέο πακέτο παροχών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει. Επέκρινε όσους προκαλούν συζητήσεις για νέο πακέτο παροχών, ότι θέλουν να σκιάσουν την αξία των μέτρων που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι.

    [03] ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Μία νέα περίοδος ξεκινά για την ευρωπαϊκή κοινότητα με το διορισμό των νέων Επιτρόπων που αναλαμβάνουν σύντομα τα καινούρια τους καθήκοντα, ενώ παράλληλα το ευρωκοινοβούλιο διεκδικεί δυναμικότερα το ρόλο του στις εξελίξεις, συνειδητοποιώντας την ισχύ του. Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ξεκινάει άμεσα εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών, στα ζητήματα της εισαγωγής του ευρώ, της συνθήκης του 'μστερνταμ και της «Agenda 2000». Η διεύρυνση της ΕΕ και ο τρόπος που θα λειτουργήσει, με την ένταξη στους κόλπους των περισσοτέρων από 15 μέλη, βρίσκεται το διάστημα αυτό στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της Κομισιόν. Τα παραπάνω τόνισε ο διευθυντής της Αντιπροσωπείας Μάριος Καμχής στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 64η ΔΕΘ, παρουσία του Επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή και του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα. Μιλώντας στο ΜΠΕ, ο κ.Καμχής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα Ελληνίδα επίτροπος, 'ννα Διαμαντοπούλου θα φέρει επάξια εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε ως αρμόδια για τα θέματα απασχόλησης.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι στόχος της παρουσίασης της ελληνικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής είναι να παράσχει στο κοινό ενημέρωση για όλες τις πολιτικές της ΕΕ, όπως για θέματα Κοινωνίας των Πληροφοριών, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα της απασχόλησης και στα προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως επεσήμανε ο κ.Παπουτσής «ο τομέας της απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», η οποία βέβαια, όπως διευκρίνισε, ασκεί ρόλο παρατηρητή στην εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς τα κράτη έχουν κρατήσει για τον εαυτό τους τον κύριο ρόλο στον προγραμματισμό.

    [04] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Eπιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με ημερομηνία αποστολής 4 Σεπτεμβρίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο Μπιλ Κλίντον συγχαίρει τον Κώστα Σημίτη για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον τουρκικό λαό. Επισημαίνει ακόμη τις δυνατότητες για βελτίωση των dileq~m σχέσεων Αθήνας-Αγκυρας.

    [05] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΕ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας συζητήθηκε το μεσημέρι - μεταξύ άλλων θεμάτων – στη σύσκεψη των Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να ξεκαθαρίσει από τώρα το κόμμα τη θέση του στο ζήτημα αυτό. Στον Συνασπισμό, ο Λεωνίδας Κύρκος δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται την πρόταση του κόμματος για την υποψηφιότητά του, κάνοντας λόγο για «πολιτική πράξη μεγάλης τόλμης, ανατρεπτικού χαρακτήρα και ρήξης με το κατεστημένο», ενώ αναφερόμενος στην αντίδραση του πρωθυπουργού τον κατηγόρησε ότι «έχασε την ψυχραιμία, αλλά και το ήθος του». Ο βετεράνος πολιτικός της Αριστεράς στη γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι αυτή την ώρα η σκέψη του «στρέφεται στον Ηλία Ηλιού, τον δάσκαλο της Δημοκρατίας, της ανανέωσης της Αριστεράς, του πολιτικού ήθους και του πολιτισμού», ενώ αναφερόμενος στο σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζει ότι «τον τιμώ και νομίζω πως με περιβάλλει και εκείνος με την φιλία του. Είναι όμως καιρός να τεθεί τέρμα σε οποιεσδήποτε διακρίσεις και να ανοίξει μια νέα σελίδα στην συγκρότηση του πολιτικού σκηνικού».

    Ο Λεωνίδας Κύρκος απευθύνεται και στους «ως χτες συναδέλφους μου στη Βουλή και στην ευρύτερη κοινή γνώμη, στα κόμματα αδιακρίτως και στους πολίτες του ευρύτερου φάσματος» να στηρίξουν την πρόταση του Συνασπισμού. Τέλος, εκφράζει τη λύπη του «για τον υβριστικό τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε στην Θεσσαλονίκη την πρόταση του ΣΥΝ», τον κατηγορεί ότι «έχασε όχι μόνο την ψυχραιμία του αλλά και το ήθος του» και καταλήγει: «Αλήθεια όμως ποιος με όλη την πολιτική του και την μακρόχρονη διαχείριση της εξουσίας ανταποκρίνεται όχι σε ‘'μικροκομματικές σκοπιμότητες της Δεξιάς'' αλλά στην μέγιστη επιδίωξή της να διατηρήσει το Κεφάλαιο, τον έλεγχο της ελληνικής κοινωνίας, διευκολύνοντας να ξανάρθει τελικά και η ίδια η Δεξιά στην εξουσία;».

    [06] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ μεθοδεύουν πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως και μέσα στο Φθινόπωρο, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στην 64η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, η κυβέρνηση θέλει τις πρόωρες εκλογές και απλώς προσπαθεί να δημιουργήσει το λόγο για να τις πετύχει. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «καίει» το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το ίδιο το πρόσωπο του Προέδρου, όταν ανακοινώνει 13 μήνες πριν, ότι θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα, ο εν ενεργεία Πρόεδρος. Χαρακτήρισε αυτό το φαινόμενο πρωτοφανές και σημείωσε ότι το ΔΗΚΚΙ δεν θα μπει στην pqoedqokoc_a. «Δεν θα παίξει το παιχνίδι του κ Σημίτη, ούτε των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και των ξένων δυνάμεων». Ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Πρωθυπουργό και είπε ότι ο λαός δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που του λέει. Σχολιάζοντας τις οικονομικές παροχές της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής επιδίδονται σε παροχολογία, εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος όμως θα τους δώσει την κατάλληλη απάντηση. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επέκρινε τον Πρωθυπουργό και για τη στάση του στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με επιχειρηματίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημείωσε ότι ο ίδιος έλαβε επιστολή από το κράτος της FYROM που έγραφε «Δημοκρατία της Μακεδονίας», λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της FYROM. Επέστρεψε την επιστολή ως απαράδεκτη και υπογράμμμισε ότι κάποιοι απλοποιούν το θέμα του ονόματος γιατί θέλουν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις.

    Κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής έκαναν τις οικονομικές εξαγγελίες λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η 64η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος τους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκφυλιστεί ο θεσμός και να μετατραπεί η Έκθεση σε πανηγύρι. Κατά τη συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση της ΔΕΘ, ο Πρόεδρός της Γιώργος Σορτίκος, είπε ότι η φετινή διοργάνωση βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην ελληνική και βαλκανική διάσταση του θεσμού και στη νέα εποχή που ανοίγεται στην περιοχή. Ο κ. Τσοβόλας από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο θεσμικό πλαίσο της Έκθεσης θα αποβεί προς όφελός της. (Χ.Σ.)

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ανάπτυξη των Βαλκανίων με τη δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ανασυγκρότησης, όπως και με την αξιοποίηση του χρηματιστηριακού της κέντρου για την ανάδειξή της ως χρηματοδοτικού κέντρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ελληνας Επίτροπος κ. Χρήστος Παπουτσής στη σημερινή του ομιλία σε δείπνο που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Αναφερόμενος στα βαλκάνια ο Έλληνας Επίτροπος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη μίας πολιτικής υποστήριξης και συνεργασίας με της χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς η Βαλκανική δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία απομακρυσμένη προβληματική περιφέρεια της Ευρώπης, αφού αποτελεί τμήμα της και κρίσιμη περιοχή για τη συνολική ασφάλεια και ευημερία. Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι «η υποστήριξη πρέπει να επεκταθεί και προς τη Σερβία, διότι είναι λάθος να καταδικάζουμε το σερβικό λαό στην απομόνωση και την καθυστέρηση, καθώς μία μαύρη τρύπα στο κέντρο των Βαλκανίων δεν επιτρέπει την παγίωση της Σταθερότητας και την κοινή ευημερία των λαών μας». Για τον οικονομικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι μπροστά στις ραγδαίες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις «δεν χωρά ούτε ολιγωρία ούτε αμυντική στάση» και συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από τη δυναμική των εξελίξεων και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί. Σχετικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικνομίας, είπε ότι χρειάζονται σύγχρονες και δυναμικές επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό «ο ρόλος ενός σύγχρονου δυναμικού χρηματιστηρίου αξιών είναι σημαντικός για την τροφοδότηση των επιχειρήσεων με υγιή κεφάλαια».

    Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι εκτός από το Χρηματιστήριο Αθηνών που μπορεί να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο στην εθνική οικονομία, «το χρηματιστηριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναλάβει έναν ευρύτερο ρόλο ως χρηματοδοτικό κέντρο των Βαλκανίων που θα ενισχυθεί από την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Όπως εξήγησε ο κ. Παπουτσής, το χρηματιστήριο παραμένει απλώς ένα μέσο, ενώ η βάση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ευημερίας είναι ο παραγωγικός τομέας. Ετσι, η προσπάθεια απαιτεί ανάλογο ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά πάνω από όλα «σύγχρονους, δυναμικούς επιχειρηματίες, με ανοιχτό πνεύμα, διάθεσε πρωτοβουλίας, κοινωνική και οικολογική συνείδηση, επιχειρηματίες που συνειδητοποιούν τη σημασία της σύγχρονης επιχείρησης που αποτελεί ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προκοπής». Ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε και στον τελευταίο καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, καθώς και στη σύγχυση που δημιουργείται μεταξύ της αναγκαίας βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους και της πολιτικής απόφασης για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπουτσής εξήγησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, καθώς οι σχέσεις Αγκυρας - Ε.Ε. «κρίνονται από τα ίδια πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που κρίθηκαν και οι άλλες υποψήφιες χώρες», υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ατζέντα 2000, έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την Τουρκία που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου για «το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του διεθνούς δικαίου και τη συμβολή της Τουρκίας σε μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». «Το θέμα των σχέσεων Ευρώπης - Τουρκίας δεν είναι ελληνοτουρκική υπόθεση όπως επιθυμούν να προβάλουν ορισμένοι, αλλά είναι μία υπόθεση που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο Ελληνας Επίτροπος. Ε.Ρ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Ο ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ αποδέχτηκε την pq|sjkgsg της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επόμενη υπουργική της σύνοδο, κατά την οποία θα συζητηθεί η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. καθώς και η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

    Ο κ.Τζεμ απάντησε στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Φιλανδία, η οποία προεδρεύει για το εξάμηνο αυτό στην Ε.Ε., και που εκδόθηκε μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. χθες να ζητήσουν από την Αγκυρα να παραστεί στη σύσκεψη που θα διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ε.Ρ.

    [09] ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Η ρωσική κυβέρνηση θα στείλει «ισχυρή» αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος από πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, Echo, ο γερουσιαστής Τομ Λάντος. Όπως είπε ενημερώθηκε για την κίνηση αυτή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η αποστολή θα βοηθήσει τις υπεύθυνες αρχές των ΗΠΑ να ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση. Ο Ρώσος επικεφαλής ασφάλειας Νικολάι Πατρούσεφ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ομάδα επιθεωρητών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και αξιωματούχοι του εισαγγελικού γραφείου πιθανώς να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Ε.Ρ.

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΒΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ ΠΥΡΑ

    Τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος από το γραφείο τύπου της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας στην Πρίστινα και τις μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ- Τας. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Ντομπροκάνι στη ζώνη ελέγχου των Ηνωμένω Πολιτειών όταν ένοπλοι Αλβανοί επιτέθηκαν σε Σέρβους. Σε αντίποινα οι Σέρβοι εκτόξευσαν πυρά ενώ ομάδα Ρώσων της ΚFOR η οποία βρισκόταν κοντά στον τόπο των συγκρούσεων προσπάθησε να περιορίσει τις συγκρούσει, πρόσπάθεια κατά την οποία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των όπλων τους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Σέρβοι. Πληροφορίες ωστόσο από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας Αλβανός. Λ.Μ

    [11] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Συνεχίζονται στο Νταγκεστάν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών που εισέβαλαν στην ρωσική δημοκρατία πριν από ένα μήνα από την Τσετσενία . Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στην περιοχή Νοβολακσκόγιε |pou οι τσετσενικές δυνάμεις περικύκλωσαν 25 Ρώσους στρατιώτες ανέφεραν οι συνοριακοί φρουροί. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δυο Ρώσοι αστυνομικοί και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και δεν προέβησαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων των ανταρτών, εξαιτίας του πληθυσμού που μένει στην περιοχή. Ο ρωσικός ομοσπονδιακός στρατός ετοιμάζει νέα επιχείρηση σήμερα στο Νοβολακσκόγιε ανέφεραν στρατιωτικές πηγές. Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς κατά θέσεων των ανταρτών στην περιοχή Τσαμπανμάχι και Καραμάχι, στην περιοχή Μπουϊνάκσκ. Οι αντάρτες, που ενισχύθηκαν από 2.000 μαχητές από την Τσετσενία κατέλαβαν χθες τρία χωριά, νότια της πόλης Κασαβιούρτ. Επικεφαλείς των εισβολέων είναι ο Σαμίλ Μπασάγιεφ και ο Ιορδανός Κόταμπ. Ο Μπασάγιεφ, 34 χρονών σήμερα, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός των τσετσενικών ενόπλων δυνάμεων και πρωθυπουργός της Τσετσενίας κατηγορείται για τις απαγωγές ξένων υπηκόων, που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, και οι οποίες έχουν ως στόχο την καταβολή λύτρων. Ο Κόταμπ σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο είναι οργανωτής στρατοπέδων εκπαίδευσης στην Τσετσενία και ηγετική φιγούρα της αίρεσης των Ουαβιτών. Ο.Κ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 6 September 1999 - 20:12:41 UTC